Վենեսուելայի նախագահների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Վենեսուելայի նախագահի պաշտոնը ստանձնած անձանց ցանկ ժամանակակգրական հաջորդականությամբ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

1811 թվական անկախության ձեռքբերումից սկսած Վենեսուելան ունեցել է 48 նախագահ, ովքեր զբաղեցրել են այդ պաշտոնը 52 վարչություններում:

Լեգենդ: Պահպանողական կուսակցություն Ազատական կուսակցություն Անկախության կուսակցություն Ռազմական դիկտատուրա Ժողովրդավարական գործընթաց Սոցիալ քրիստոնեական կուսակցություն V հանրապետության շարժում/Վենեսուելայի Միացյալ Սոցիալիստական կուսակցություն Կոնվերգենցիա

(Ժամանակահատված)

(Նախագահ)

(Նախագահական ժամկետ)
Դիմանկար Նախագահ Կառավարման ժամանակահատված Ընտրակարգ Մասնագիտություն
1 1 1 President Mendoza.jpg Կրիստոբալ Մենդոսա
Խուան Էսկալոնա
Բալտազար Պադրոն
մարտի 5
1811 թվական
մարտի 21
1812 թվական
Եռիշխանություն
ընտրված առաջին Կոնգրեսով
փաստաբան
զինված ուժեր
ֆինանսիստ
2 2 2 Francisco de Miranda by Tovar y Tovar.jpg ֆրանսիսկո Միրանդա ապրիլի 3
1812 թվական
հուլիսի 25
1812 թվական
Ընտրված Կոնգրեսով Զինվորական
(գեներալ)
3 3 3 Bolivar Arturo Michelena.jpg Սիմոն Բոլիվար օգոստոսի 6
1813 թվական
հուլսիսի 7
1814 թվական
Ոչ ուղղակի ընտրություն
նշանակված Արևմտյան Վենեսուելայի քաղաքացիական և զինվորական հրամանատարի կողմից
Զինվորակա
(գեներալ)
4 3 4 Bolivar Arturo Michelena.jpg Սիմոն Բոլիվար մայիսի 6
1816 թվական
փետրվարի 17
1819 թվական
Ոչ ուղղակի ընտրություն
Հանրապետության և բանակի գերագույն հրամանատար
Զինվորական (գեներալ)
5 3 5 Bolivar Arturo Michelena.jpg Սիմոն Բոլիվար փետրվարի 17
1819թվական
դեկտեմբերի 17
1819 թվական
Ոչ ուղղակի ընտրություն
Վենեսուելայի նախագահ
Զինվորական
(գեներալ)
6 3 6 Bolivar Arturo Michelena.jpg Սիմոն Բոլիվար դեկտեմբերի 17
1819 թվական
նոյեմբերի 25
1829 թվական
Ոչ ուղղակի ընտրություն
ինչպես նախագահ Մեծ Կոլումբիայի
Զինվորական
(գեներալ)
8 4 8 Páez by Lewis B. Adams.JPG Խոսե Անտոնիո Պաես նոյեմբերի 25
1829 թվական
մայիսի 6
1830 թվական
Ժամանակավոր նախագահ
նշանակված Սան Ֆրանցիսկոյի ասամբլեայի որոշմամբ
Զինվորական
(գեներալ)
9 4 9 Páez by Lewis B. Adams.JPG Խոսե Անտոնիո Պաես մայիսի 6
1830թվական
մարտի 24
1831թվական
Ժամանակավոր նախագահ
նշանակված Վալենսիայի Կոնգրեսի կողմից
Զինվորական
(գեներալ)
10 4 10 Páez by Lewis B. Adams.JPG Խոսե Անտոնիո Պաես մարտի 24
1831 թվական
հունվարի 20
1835 թվական
Ոչ ուղղակի ընտրություն Զինվորական
(գեներալ)
11 5 10 Andrés Narvarte 2.jpg Անդրես Նարվարտե հունվարի 20
1835 թվական
փետրվարի 9
1835 թվական
Ժամանակավոր նախագահ Փաստաբան
քաղաքագետ
12 7 11 José María Vargas.jpg Խոսե Մարիա Վարգաս փետրվարի 9
1835թվական
հուլիսի 9
1835թվական
Ոչ ուղղակի ընտրություն Բժիշկ
13 6 11 José María Carreño.jpg Խոսե Մարիա Կարրենո հուլիսի 27
1835 թվական
օգոստոսի 20
1835 թվական
Ժամանակավոր նախագահ Զինվորական
(գեներալ)
14 7 11 José María Vargas.jpg Խոսե Մարիա Վարգաս օգոստոսի 20
1835թվական
ապրիլի 24
1836 թվական
Ռեստիտուցիա Բժիշկ
15 5 11 Andrés Narvarte 2.jpg Անդրես Նարվարտե ապրիլի 24
1836 թվական
հունվարի 20
1837 թվական
Ժամանակավոր նախագահ Փաստաբան
քաղաքագետ
16 6 11 José María Carreño.jpg Խոսե Մարիա Կարրենո հունվարի 20
1837 թվական
մարտի 11
1837
Ժամանակավոր նախագահ Զինվորական
(գեներալ)
17 8 11 Carlos Soublette.jpg Կառլոս Սուբլետտե մարտի 11
1837թվական
փետրվարի 1
1839 թվական
Ժամանակավոր նախագահ Զինվորական
(գեներալ)
18 5 12 Páez by Lewis B. Adams.JPG Խոսե Անտոնիո Պաես փետրվարի 1
1839 թվական
հունվարի 20
1843 թվական
Ոչ ուղղակի ընտրություն Զինվորական
(գեներալ)
19 12 Santos Michelena 1.jpg Սանտոս Միկելենա հունվարի 20 1843թվական — հունվարի 28 1843թվական Ժամանակավոր նախագահ Քաղաքագ / Դիպլոմատ
20 8 13 Carlos Soublette.jpg Կառլոս Սուբլետտե հունվարի 28
1843 թվական
հունվարի 20
1847թվական
Ոչ ուղղակի ընտրություն Զինվորական
(գեներալ)
21 13 Coat of arms of Venezuela.svg Դիեգո Բաուտիստա Ուրբանեխա հունվարի 20
1847 թվական
մարտի 1
1847 թվական
Ժամանակավոր նախագահ Փաստաբան

զինվորական

22 9 14 Jose tadeo monagas.jpg Խոսե Թադեո Մոնագաս մարտի 1
1847 թվական
հունվարի 20
185 1թվական
Ոչ ուղղակի ընտրություն Զինվորական
(գեներալ)
23 14 Antonio Leocadio Guzmán- Martín Tovar y Tovar.jpg Անտոնիո Լեոկադիո Գուսման հունվարի 20
1851 թվական
փետրվարի 5 1851 թվական
Ժամանակավոր նախագահ Քաղաքագետ
լրագրող
24 10 15 JoseGregorioMonagas.jpg Խոսե Գրեգորիո Մոնագաս փետրվարի 5
1851 թվական
հունվարի 20
1855 թվական
Ոչ ուղղակի ընտրություն Զինվորական
(գեներալ))
25 15 Coat of arms of Venezuela.svg Խոակին Հերրեռա հունվարի 20
1855 թվական
հունվարի 31
1855 թվական
Ժամանակավոր նախագահ Զինվորական

Նախագահական ընտրություններ 1998 թվական[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

1998 թվականի դեկտեմբերի 6-ի ընտրություններում հաղթանակ տարավ խարիզմատիկ զինվորական առաջնորդ Ուգո Չավեսը, ով ներկայացավ 1997 թվականին ստեղծված նոր կազմակերպության՝ «Հինգերորդ Հանրապետության շարժում» անունից և ավաքեց ընտրողների ավելի քան 55% ձայները: Չավեսի հակառակորդ Էնրիկե Սալաս Ռյոմեր հանդես էր եկել Աջ կենտրոնամետ քաղաքական միավորման Վենեսուելա նախագիծ անունից, հավաքելով ձայների գրեթե 40%-ը:

Նախագահական ընտրություններ 2000 թվական[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Նոր սահմանադրությունը ընդունելուց հետո 2000 թվականին երկրում անցկացվեցին նոր նախագահական և խորհրդարանական ընտրություններ, որում հաղթեց Հինգերորդ Հանրապետության շարժումը։ Գործող նախագահ Ուգո Չավեսը հավաքեց ձայների մոտ 60%-ը:

Նախագահական ընտրություններ 2006 թվական[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անցած 2006 թվականի դեկտեմբերի 3-ի ընտրություներում հաղթեց գործող նախագահ Ուգո Չավեսը, հավաքելով ձայների 62,8%-ը և 2007 թ-ին գլխավորեց նոր քաղաքական միավորում` «Միացյալ սոցիալիստական կուսակցությունը», որն աջակցում էր «Բոլիվարյան սոցիալական շարժմանը»: Ընդիմության միակ թեկնածուն համարվում է Սուլիյա Մանուել Ռոսալեսիի Մարզպետը:

2007 թվական հունվարի 18-ին Բենեսուելայի Ազգային ժողովը [1] միաձայն քվեարկեց այն օրենքի օգտին, որը ներկայացրել էր Չավեսի դեմ օրենսդրական խախտման համար, 1,5 տարի ժամկետով:2009 թ-ի Փետրվարի 15-ին տեղի ունեցած Ռեֆերենդումի ժամանակ քաղաքացիների 54,7% կողմ քվեարկեց Ուգո Չավեցի սահմանադրական փոփոխությունների օրինագծին, որոնք թույ են տալիս նախագահին վերընտրել նախագահ անժամկետ ռեժիմով:

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. состоящий исключительно из сторонников Уго Чавеса из-за бойкота оппозицией выборов 2005 года

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]