Պորտուգալիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Պորտուգալիայի օբյեկտները թվով 15-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 1,4 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ 14 օբյեկտներ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, այդ թվում՝ 3-ը համարվում են մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց, մնացած 1-ը՝ բնական չափանիշներով։ Բացի դրանից 2017 թվականի դրությամբ ևս 22 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]։

Պորտուգալիան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1980 թվականի սեպտեմբերի 30-ին[2]։ Առաջին 4 օբյեկտները, որոնք գտնվում են Պորտուգալիայի տարածքում, ընդգրկվել են ցանկում 1983 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 7-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Cidade de Angra do Heroísmo, ilha Terceira, Açores.jpg Անգրա դու Էրոիժմու քաղաքի կենտրոն
(պորտ.՝ Zona Central da Cidade de Angra faz Heroísmo)
Ինքնավար շրջան՝ Ազորներ
Քաղաք՝ Անգրա դու Էրոիժմու
1478 1983 206 iv, vi
2 Convento Cristo December 2008-8.jpg Քրիստոսի վանք Տոմար քաղաքում
(պորտ.՝ Convento de Cristo em Tomar)
Շրջան՝ Ալենթեժու
Օկրուգ՝ Սանթարեն
Քաղաք՝ Տոմար
12-րդ դար 1983 265 i, vi
3 BatalhaFacade1.jpg Բատալյա վանք
(պորտ.՝ Mosteiro de Batalha)
Շրջան՝ Կենտրոնական
Օկրուգ՝ Լեյրիա
Քաղաք՝ Բատալյա
1386-1517 1983 264 i, ii
4 Jerónimos April 2009-4.jpg
Torre Belém April 2009-4a.jpg
Ժերոնիմուշ վանք և Տորրի դի Բելեն
(պորտ.՝ Mosteiro do Hieronymites e Torre Belém)
Շրջան՝ Լիսաբոն
Օկրուգ՝ Լիսաբոն
Քաղաք՝ Լիսաաբոն
1450, 1515-1521 1983 263 iii, vi
5 Evora-RomanTemple edit.jpg Էվորա քաղաքի պատմական կենտրոն
(պորտ.՝ Centro Histórico de Évora)
Շրջան՝ Ալենթեժու
Օկրուգ՝ էվորա
Քաղաք՝ Էվորա
մ․ թ․ 80-72 առաջ 1986 361 ii, iv
6 Mosteiro de Alcobaça (Portugal) 2.jpg Ալկոբասա վանք
(պորտ.՝ Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça)
Շրջան՝ Կենտրոնական
Օկրուգ՝ Լեյրիա
Քաղաք՝ Ալկոբասա
1153 1989 505 i, iv
7 Nt-sintra1.jpg Սինտրա քաղաք և նրա շրջակայք
(պորտ.՝ Paisagem Cultural de Sintra)
Շրջան՝ Լիսաբոն
Օկրուգ՝ Լիսաբոն
11-րդ դար 1995 723 ii, iv, v
8 Porto des de Vila Nova de Gaia.JPG Պորտու քաղաքի պատմական կենտրոն
(պորտ.՝ Centro Histórico de Porto)
Շրջան՝ Հյուսիսային
Օկրուգ՝ Պորտու
Քաղաք՝ Պորտու
4-րդ դար 1996 755 iv
9 Rock Art Foz Coa 01.jpg Նախապատմական ժայռապատկերներ Կոա հովտում
(պորտ.՝ Sítios de Arte Rupestre do Vale do Côa)
Շրջան՝ Հյուսիսային
Օկրուգ՝ Գուարդա
Մոտակա քաղաք՝ Վիլա Նովա դե Ֆոշ Կոա
( Իսպանիայի Flag of Spain.svg հետ համատեղ)
մ․ թ․ 20 հազ․ տ առաջ 1998 866 i, iii
10 Laurazeen wood madeira hg.jpg Մոնտևերդե՝ Մադեյրա կղզում
(պորտ.՝ Laurissilva da Madeira)
Ինքնավար շրջան՝ Մադեյրա - 1999 934 ix, x
11 Altodourovinhateiro.JPG Խաղողագործութան շրջան Ալտու Դորու
(պորտ.՝ Região Vinhateira do Alto Douro)
Շրջան՝ Հյուսիսային
Օկրուգ՝ Բրագանսա
- 2001 1046 iii, iv, v
12 Paço dos Duques 1.jpg Գիմարայնշ քաղաքի պատմական կենտրոն
(պորտ.՝ Centro Histórico de Guimarães)
Շրջան՝ Հյուսիսային
Օկրուգ՝ Բրագա
Քաղաք՝ Գիմարայնշ
1096 2001 1031 ii, iii, iv
13 Landscape of the Pico Island Vineyard Culture.jpg Պիկու կղզու խաղողագործության լանդշաֆտ
(պորտ.՝ Paisagem da Cultura da Vinha da Ilha do Pico)
Ինքնավար շրջան՝ Ազորյան կղզիներ - 2004 1117 iii, v
14 Elvas e muralhas.jpg Էլվաշ և նրա պաշտպանություն
(պորտ.՝ Cidade Fronteiriça e de Guarnição de Elvas e as suas Fortificações)
Շրջան՝ Ալթու-Ալենթեժու
Օկրուգ՝ Պորտալեգրե
13-րդ դար 2012 1367 iv
15 Karinecyril coimbra universite 3.jpg Կոիմբրյան համալսարան
(պորտ.՝ Universidade de Coimbra)
Շրջան՝ Կենտրոնական
Օկրուգ՝ Կոիմբրա
Քաղաք՝ Կոիմբրա
1290 2013 1387 ii, iv, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ Ազորյան կղզիներում
ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ Մադեյրայում
##Պորտուգալիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Պորտուգալիա)
Red pog.png
4
Պորտուգալիայի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Պորտուգալիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Algar do carvao 02.jpg Ալգար դու Կարվաու քարանձավ
(պորտ.՝ Algar do Carvão)
Ինքնավար շրջան՝ Ազորյան կղզիներ
Մոտակա քաղաք՝ Անգրա դու Էրոիժմու
- 1996 565 բնական
2 Furna do Enxofre, Lago interno, Santa Cruz da Graciosa, ilha Graciosa, Açores, Portugal.jpg Ֆուրնա դու Էնսոֆրե քարանձավ
(պորտ.՝ Furna do Enxofre)
Ինքնավար շրջան՝ Ազորյան կղզիներ
Մոտակա բնակավայր՝ Լուշ
- 1996 566 բնական
3 Vista da pedreira.JPG Դինոզավրերի արահետ Պորտուգալիայում
(պորտ.՝ ICNITOS de Dinossáurios)
Շրջաններ՝ Ռիբատեժու, Լիսաբոն
Օկրուգներ՝ Սանթարեն, Սեթուբալ
Յուրայի ժամանակաշրջան 2008 5255 vii, viii
4 Paço dos Duques 1.jpg Գիմարայնշ քաղաքի պատմական կենտրոն և Կորոս գոտի (ընդլայնում) Շրջան՝ Հյուսիսային
Օկրուգ՝ Բրագա
10-րդ դար 2017 6207 iii, iv, v
5 Rua Augusta Lisboa.JPG Լիսաբոնի պատմական կենտրոն Շրջան՝ Լիսաբոն
Օկրուգ՝ Լիսաբոն
12-18-րդ դար 2017 6208 i, ii, iii, iv, vi
6 Mértola.JPG Մերտոլա Շրջան՝ Ալանթեժու
Օկրուգ՝ Բեժա
Յուրայի ժամանակաշրջան 2017 6209 ii, iii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Պորտուգալիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Պորտուգալիա)
Red pog.png
3
Թեկնածու օբյեկտների տեղադրություն
Թեկնածու օբյեկտների տեղադրություն Ազորյան կղզիներում

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Վերցված է ապրիլի 24-ին, 2017 
  2. «The States Parties - Portugal»։ unesco.org։ Արխիվացված է օրիգինալից 2011-08-27-ին։ Վերցված է հոտկեմբերի, 31-ին 2010 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]