Ուկրաինայի օլիմպիական չեմպիոնների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Ստորև բերված է Ուկրաինայի օլիմպիական չեմպիոնների ցանկը: Ընդհանուր առմամբ 41 մարզիկ (36 ամառային օլիմպիական խաղերում և 5 ձմեռային օլիմպիական խաղերում) ստացան օլիմպիական ոսկե մեդալներ: Ցանկում մարզիկները դասվում են ոսկե մեդալների քանակով:

Օլիմպիական խաղեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անկախ Ուկրաինայի առաջին օլիմպիական չեմպիոնը դարձել է գեղասահորդ Օքսաննա Բայուլը (և դեռևս անհատական մրցաշարերում ձմեռային օլիմպիական խաղերում միակ չեմպիոնը), ամառային առաջնության առաջին չեմպիոնն էր հունահռոմեական ըմբիշ Վյաչեսլավ Օլեյնիկը:

ԱԱ Լուսանկար Սպորտի տեսակ Ոսկե մեդալների քանակը Ամսաթիվ Տարիք Ծանոթագրություններ
Յանա Կլոչկովա Յանա Կոլոչկովա Լող 4 2000 թվականի սեպտեմբերի 16

2000 թվականի սեպտեմբերի 19

2004 թվականի օգոստոսի 14

2004 թվականի օգոստոսի 17

18 տարի, 40 օր
18 տարի, 43 օր
22 տարի, 7 օր
22 տարի, 10 օր
Վասիլի Լոմաչենկո Վասիլի Լոմաչենկո Բռնցքամարտ 2 2008 թվականի օգոստոսի 23

2012 թվականի օգոստոսի 12

20 տարի, 188 օր
24 տարի, 177 օր
Լիլիա Պոդկոպաևնա Լիլիա Պոդկոպաևնա Սպորտային մարմնամարզություն 2 1996 թվականի հուլիսի 25

1996 թվականի հուլիսի 29

17 տարի, 345 օր
17 տարի, 349 օր
Արթուր Այվազյան Olympic rings without rims.svg Հրաձգային սպորտ 1 2008 թվականի օգոստոսի 15 35 տարի, 214 օր
Օքսաննա Բայուլ Օքսաննա Բայուլ Գեղասահք 1 1994 թվականի փետրվարի 25 16 տարի, 101 օր
Եվգենի Բրասլավեց Olympic rings without rims.svg Առագաստանավային սպորտ 1 1996 թվականի օգոստոսի 1[1] 23 տարի, 325 օր Մատվիենկո Ի. Գ. թիմի հետ
Վալերի Գոնչարով Վալերիյ Գոնչարով Սպորտային մարմնամարզություն 1 2004 թվականի օգոստոսի 23 26 տարի, 339 օր
Յանա Դեմենտևա Յանա Դեմենտևա Ակադեմիական թիավարություն 1 2002 թվականի օգոստոսի 1 33 տարի, 283 օր Թիմի կազմում
Նատալյա Դոբրնսկայա Նատալյա Դոբրնսկայա Աթլետիկա 1 2008 թվականի օգոստոսի 16 26 տարի, 79 օր
Նատալյա Դովգոդկո Նատալյա Դովգոդկո Ակադեմիական թիավարություն 1 2012 թվականի օգոստոսի 1 21 տարի, 176 օր Թիմի կազմում
Օլգա Ժովնիր Օլգա Ժովնիր Սուսերամարտ 1 2008 թվականի օգոստոսի 14 19 տարի, 67 օր Թիմի կազմում
Վլադիմիր Կլիչկո Վլադիմիր Կլիչկո Բռնցքամարտ 1 1996 թվականի օգոստոսի 4 20 տարի, 132 օր
Անաստասիա Կոժենկովա Անաստասիա Կոժենկովա Ակադեմիական թիավարություն 1 2012 թվականի օգոստոսի 1 26 տարի, 195 օր Թիմի կազմում
Ելենա Կոստևիչ Ելենա Կոստևիչ Հրաձգային սպորտ 1 2004 թվականի օգոստոսի 15 19 տարի, 123 օր
Ինեսսա Կրավեց Olympic rings without rims.svg Աթլետիկա 1 1996 թվականի հուլիսի 31 29 տարի, 300 օր
Իգոր Մատվիենկո Olympic rings without rims.svg Առագաստանավային սպորտ 1 1996 թվականի օգոստոսի 1[1] 25 տարի, 76 օր Բրասլավեց Ե . Ա . թիմի հետ
Իրինա Մերլենի Իրինա Մերլենի Ըմբշամարտ 1 2004 թվականի օգոստոսի 23 22 տարի, 197 օր
Նիկոլայ Միլչև Նիկոլայ Միլչև
Николай Мильчев в центре
Հրաձգային սպորտ 1 2000 թվականի սեպտեմբերի 23 32 տարի, 325 օր
Յուրիյ Նիկիտին Յուրիյ Նիկիտին Բատուոտի վրա ցատկ 1 2004 թվականի օգոստոսի 21 26 տարի, 37 օր
Վյաչեսլավ Օլեյնիկ Olympic rings without rims.svg Ըմբշամարտ 1 1996 թվականի հուլիսի 22 30 տարի, 86 օր
Իննա Օսիպենկո-Ռադոմսկա Իննա Օսիպենկո-Ռադոմսկա Բայդարկաներով և կանոեներով թիավարություն 1 2008 թվականի օգոստոսի 23 25 տարի, 338 օր
Ալեքսանդր Պետրիվ Olympic rings without rims.svg Հրաձգային սպորտ 1 2008 թվականի օգոստոսի 16 34 տարի, 11 օր
Գալինա Պունդիկ Գալինա Պունդիկ Սուսերամարտ 1 2008 թվականի օգոստոսի 1 20 տարի, 281 օր Թիմի կազմում
Վիկտոր Ռուբան Վիկտոր Ռուբան Նետաձգություն 1 2008 թվականի օգոստոսի 15 27 տարի, 83 օր
Եկատիրնա Սերեբրյանսկայա Եկատիրնա Սերեբրյանսկայա Գեղարվեստական մարմնամարզություն 1 1996 թվականի օգոստոսի 4 18 տարի, 284 օր
Նատալյա Սկակուն Olympic rings without rims.svg Ծանրամարտ 1 2004 թվականի օգոստոսի 18 23 տարի, 15 օր
Տիմուր Տայմազով Olympic rings without rims.svg Ծանրամարտ 1 1996 թվականի հուլիսի 29 25 տարի, 325 օր
Եկատերինա Տարասենկո Եկատերինա Տարասենկո Ակադեմիական թիավարություն 1 2002 թվականի օգոստոսի 1 24 տարի, 361 օր Թիմի կազմում
Էլբրուս Տեդև Էլբրուս Տեդև Ըմբշամարտ 1 2004 թվականի օգոստոսի 28 29 տարի, 267 օր
Ալեքսեյ Տորոխտիյ Ալեքսեյ Տորոխտիյ Ծանրամարտ 1 2012 թվականի օգոստոսի 6 26 տարի, 76 օր
Ալեքսանդր Ուսիկ Ալեքսանդր Ուսիկ Բռնցքամարտ 1 2012 թվականի օգոստոսի 11 25 տարի, 207 օր
Օլհա Խարլան Օլհա Խարլան Սուսերամարտ 1 2008 թվականի օգոստոսի 14 17 տարի, 345 օր Թիմի կազմում
Էլենա Հոմրավայա Էլենա Հոմրավայա Սուսերամարտ 1 2008 թվականի օգոստոսի 14 21 տարի, 90 օր Թիմի կազմում
Յուրի Չեբան Յուրիյ Չեբան Բայդարկաներով և կանոեներով թիավարություն 2 2012 թվականի օգոստոսի 11

2016 թվականի օգոստոսի 18

26 տարի, 37 օր30 лет 44 дней
Ռուստամ Շարիպով Ռուստամ Շարիպով Սպորտային մարմնամարզություն 1[2] 1996 թվականի հուլիսի 29 25 տարի, 57 օր
Յանա Շեմյակինա Յանա Շեմյակինա Սուսերամարտ 1 2012 թվականի հուլիսի 30 26 տարի, 207 օր
Յուլյա Ջիմա Բիաթլոն 1 2014 թվականի փետրվարի 21
Վիտա Սեմերենկո Բիաթլոն 1 2014 թվականի փետրվարի 21
Վալենտինա Սեմերենկո Բիաթլոն 1 2014 թվականի փետրվարի 21
Էլենա Պիդգրուշնայա Բիաթլոն 1 2014 թվականի փետրվարի 21
Օլեգ Վերնյաև Սպորտային մարմնամարզություն 1

2004 թվականի օգոստոսի 18-ին ոսկե մեդալը նվաճեց մարզիկ Յուրի Բելոնոգը, սակայն 2012 թվականի դեկտեմբերի 1-ին ՄՕԿ-ի կարգապահական հանձնաժողովի որոշմամբ նա դոպինգ թեստի արդյունքներից հետո զրկվեց մեդալից[3]:

Ընդհանուր առմամբ Ուկրաինայի համար ոսկե մեդալ է նվաճել 41 մարդ՝ 18 տղամարդ և 23 կին, որոնցից մեկը 4 անգամ դարձել է չեմպիոն: Ռուստամ Շարիպովը երկու անգամ դարձել է օլիմպիական չեմպիոն, ներկայացնելով տարբեր երկրներ: 1992 թվականին նա դարձավ Միացյալ թիմի չեմպիոն, իսկ 1996 թվականին՝ որպես Ուկրաինայի ներկայացուցիչ:

Մրցանակաբաշխության հաղթող օրվա ամենաերիտասարդ մարզիկը դարձել է գեղասահորդ Օքսաննա Բայուլը, որը 16 տարեկան հասակում նվաճեց մեդալը, ամառային խաղերի ամենաերիտասարդ չեմպիոններն էին մարմնամարզիկ Լիլիա Պոդկոպաևան և սուսերամարտուհի Օլգա Հարլան (երկուսն էլ մեդալը շահել են 17 տարեկան հասակում) ամենահին օլիմպիական չեմպիոն է դարձել հրաձիգ Արթուր Այվազյանը, ով մեդալը նվաճեց 35 տարեկանում:

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,0 1,1 Указана дата проведения последней (11-й) гонки. Браславец и Матвиенко обеспечили себе золотую медаль после 10-й гонки (30 июля) и в последней гонке на старт не вышли.
  2. Рустам Шарипов также был олимпийским чемпионом в 1992 году в составе сборной Объединённой команды.
  3. The IOC Disciplinary Commission Decision (անգլ.)