Շոշի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Ասկերանի շրջան)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արցախի Հանրապետության Ասկերանի շրջանի Շոշ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 41 հուշարձան։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Դամբարանադաշտ «Խաչվոտի տակ»-1 մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հս-ամ 39°47′04″ հս․. լ. 46°47′00″ ավ. ե.HGЯO NK2/245 Հ գտնվում է Շոշից Քարաշեն տանող դաշտամիջյան ճանապարհի աջ կողմում «Խաչկոտի տակ» կոչված հանդամասում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Խաչվոտի տակ»-2 մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.2 կմ հս-ամ 39°47′02″ հս․. լ. 46°46′55″ ավ. ե.HGЯO NK2/246 Հ գտնվում է գյուղից հս, դեպի Քարաշեն տանող ճանապարհի ձախ կողմում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Շղասար 1» մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 1 կմ հս-ար 39°46′49″ հս․. լ. 46°47′50″ ավ. ե.HGЯO NK2/247 Հ գտնվում է Շոշ գյուղից հս-ար, բարձրավանդակի վրա բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Շղասար 2» մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 1 կմ հս-ար 39°46′45″ հս․. լ. 46°48′02″ ավ. ե.HGЯO NK2/248 Հ գտնվում է հս-ար բարձունքի լեզվակաձև երկարավուն հրվանդանի գագաթնամասի ջրբաժան գծի վրա, «Շղասար 1» դամբարանադաշտից հվ բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հր-ամ 39°46′43″ հս․. լ. 46°47′56″ ավ. ե.HGЯO NK2/249 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ -//- NK2/250 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հր-ամ 39°46′44″ հս․. լ. 46°47′57″ ավ. ե.HGЯO NK2/251 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հր-ամ 39°46′44″ հս․. լ. 46°47′57″ ավ. ե.HGЯO NK2/252 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հր-ամ 39°46′42″ հս․. լ. 46°47′56″ ավ. ե.HGЯO NK2/253 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հր-ամ 39°46′39″ հս․. լ. 46°47′39″ ավ. ե.HGЯO NK2/254 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հր-ամ 39°46′32″ հս․. լ. 46°47′53″ ավ. ե.HGЯO NK2/255 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հր-ամ 39°46′28″ հս․. լ. 46°48′11″ ավ. ե.HGЯO NK2/256 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ -//- NK2/257 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Խաչանոտի փոս» մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 1 կմ ար 39°47′01″ հս․. լ. 46°46′50″ ավ. ե.HGЯO NK2/258 Հ բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Խաչանոտի փոս» մ.թ.ա. 2-1 հզ -//- NK2/259 Հ բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Խաչանոտի փոս» մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 1 կմ ար 39°47′04″ հս․. լ. 46°46′56″ ավ. ե.HGЯO NK2/260 Հ բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Խաչանոտի փոս» մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 1 կմ ար 39°47′02″ հս․. լ. 46°46′54″ ավ. ե.HGЯO NK2/261 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Սբ. Ստեփանոս» 1655 թ. գյուղի մեջ NK2/262 Տ «Երէ թաղ» թաղամաս բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Սբ. Աստվածածին» 1918 թ. գյուղի մեջ 39°46′27″ հս․. լ. 46°47′09″ ավ. ե.HGЯO NK2/263 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. -//- NK2/263.1 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. գյուղի մեջ 39°46′27″ հս․. լ. 46°47′12″ ավ. ե.HGЯO NK2/263.2 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց ուշ միջնադար մինչև 21 դ. գյուղի մեջ NK2/264 Տ Սբ. Աստվածածին եկեղեցու շուրջ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 18 դ. գյուղի հս-ար եզրամաս NK2/264.1 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Կարմիր Տարան» 1800-1840 թթ. գյուղի մեջ NK2/265 Տ «Երէ թաղ» տեղավայրում բեռնել պատկեր

Խաչքար «Պրտորա նահատակ» միջնադար -//- NK2/266 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնադար -//- NK2/267 Տ բեռնել պատկեր

Սրբատեղի «Փրխկանուտ» 1893 թ. -//- NK2/268 Տ «Մոնցին» թաղամասում բեռնել պատկեր

Աղբյուր «Լալիկ» 1866 թ. -//- NK2/269 Տ «Ներքէ թաղ» տեղավայրում բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. գյուղից 2 կմ հս 39°46′45″ հս․. լ. 46°46′30″ ավ. ե.HGЯO NK2/270 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 20 դ. սկիզբ գյուղից 2 կմ հս 39°46′45″ հս․. լ. 46°46′28″ ավ. ե.HGЯO NK2/271 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց «Մուստուփա ձոր» 18 դ. գյուղից 1.1 կմ հս-ամ 39°46′05″ հս․. լ. 46°46′10″ ավ. ե.HGЯO NK2/272 Տ բեռնել պատկեր

Կամուրջ «Մուստուփա ձոր» 18 դ. գյուղից 1 կմ հս-ամ 39°46′05″ հս․. լ. 46°46′10″ ավ. ե.HGЯO NK2/273 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 18-19 դդ. 39°46′08″ հս․. լ. 46°46′16″ ավ. ե.HGЯO NK2/274 Տ բեռնել պատկեր

Կամուրջ «Կոտրված» 18-19 դդ. -//- NK2/275 Տ բեռնել պատկեր

Կամուրջ «Ձախլիկ» 17-18 դդ. գյուղից 0.5 կմ ամ 39°46′21″ հս․. լ. 46°46′17″ ավ. ե.HGЯO NK2/276 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Բուդուռու» 11-13 դդ. գյուղից 2.5 կմ հս-ար 39°47′50″ հս․. լ. 46°48′08″ ավ. ե.HGЯO NK2/277 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Բուդուռու» 9-11 դդ. -//- NK2/277.1 Տ բեռնել պատկեր

Սրբատեղի «Բուդուռու» 11-13 դդ. գյուղից 2.5 կմ ար 39°47′49″ հս․. լ. 46°48′04″ ավ. ե.HGЯO NK2/278 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Բուդուռու» 11-13 դդ. -//- NK2/278.1 Հ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց «Ճղացաձոր» 19 դ. գյուղից 0.5 կմ ամ 39°46′24″ հս․. լ. 46°46′20″ ավ. ե.HGЯO NK2/279 Տ բեռնել պատկեր

Աղբյուր «Իծիրկիհի» 19 դ. գյուղից 1.5 կմ ամ 39°47′16″ հս․. լ. 46°47′03″ ավ. ե.HGЯO NK2/280 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Ցանկը կազմվել է Արցախի կառավարությանն առընթեր զբոսաշրջության և պատմական միջավայրի պահպանության վարչության կողմից։