Շոշի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Ասկերանի շրջան)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է ԼՂՀ Ասկերանի շրջանի Շոշ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 41 հուշարձան։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Դամբարանադաշտ «Խաչվոտի տակ»-1 մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հս-ամ 39°47′04″ հս․. լ. 46°47′00″ ավ. ե. / 39.7845556° հս․. լ. 46.7834167° ավ. ե. / 39.7845556; 46.7834167 NK2/245 Հ գտնվում է Շոշից Քարաշեն տանող դաշտամիջյան ճանապարհի աջ կողմում «Խաչկոտի տակ» կոչված հանդամասում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Խաչվոտի տակ»-2 մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.2 կմ հս-ամ 39°47′02″ հս․. լ. 46°46′55″ ավ. ե. / 39.7838333° հս․. լ. 46.7819444° ավ. ե. / 39.7838333; 46.7819444 NK2/246 Հ գտնվում է գյուղից հս, դեպի Քարաշեն տանող ճանապարհի ձախ կողմում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Շղասար 1» մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 1 կմ հս-ար 39°46′49″ հս․. լ. 46°47′50″ ավ. ե. / 39.7801944° հս․. լ. 46.7972222° ավ. ե. / 39.7801944; 46.7972222 NK2/247 Հ գտնվում է Շոշ գյուղից հս-ար, բարձրավանդակի վրա բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Շղասար 2» մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 1 կմ հս-ար 39°46′45″ հս․. լ. 46°48′02″ ավ. ե. / 39.7791389° հս․. լ. 46.8004444° ավ. ե. / 39.7791389; 46.8004444 NK2/248 Հ գտնվում է հս-ար բարձրունքի լեզվակաձև երկարավուն հրվանդանի գագաթնամասի ջրբաժան գծի վրա, «Շղասար 1» դամբարանադաշտից հվ բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հր-ամ 39°46′43″ հս․. լ. 46°47′56″ ավ. ե. / 39.7785833° հս․. լ. 46.7989167° ավ. ե. / 39.7785833; 46.7989167 NK2/249 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ -//- NK2/250 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հր-ամ 39°46′44″ հս․. լ. 46°47′57″ ավ. ե. / 39.7788056° հս․. լ. 46.7990556° ավ. ե. / 39.7788056; 46.7990556 NK2/251 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հր-ամ 39°46′44″ հս․. լ. 46°47′57″ ավ. ե. / 39.7789167° հս․. լ. 46.7991667° ավ. ե. / 39.7789167; 46.7991667 NK2/252 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հր-ամ 39°46′42″ հս․. լ. 46°47′56″ ավ. ե. / 39.7782222° հս․. լ. 46.7987778° ավ. ե. / 39.7782222; 46.7987778 NK2/253 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հր-ամ 39°46′39″ հս․. լ. 46°47′39″ ավ. ե. / 39.7774444° հս․. լ. 46.7941111° ավ. ե. / 39.7774444; 46.7941111 NK2/254 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հր-ամ 39°46′32″ հս․. լ. 46°47′53″ ավ. ե. / 39.7755278° հս․. լ. 46.7980278° ավ. ե. / 39.7755278; 46.7980278 NK2/255 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1.3 կմ հր-ամ 39°46′28″ հս․. լ. 46°48′11″ ավ. ե. / 39.7745833° հս․. լ. 46.8030278° ավ. ե. / 39.7745833; 46.8030278 NK2/256 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Կապեն գլուխ» մ.թ.ա. 1 հզ -//- NK2/257 Հ «Կապեն գլուխ» կոչվող վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Խաչանոտի փոս» մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 1 կմ ար 39°47′01″ հս․. լ. 46°46′50″ ավ. ե. / 39.7836389° հս․. լ. 46.7806944° ավ. ե. / 39.7836389; 46.7806944 NK2/258 Հ բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Խաչանոտի փոս» մ.թ.ա. 2-1 հզ -//- NK2/259 Հ բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Խաչանոտի փոս» մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 1 կմ ար 39°47′04″ հս․. լ. 46°46′56″ ավ. ե. / 39.7843611° հս․. լ. 46.7821389° ավ. ե. / 39.7843611; 46.7821389 NK2/260 Հ բեռնել պատկեր

Դամբանաբլուր «Խաչանոտի փոս» մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 1 կմ ար 39°47′02″ հս․. լ. 46°46′54″ ավ. ե. / 39.7839722° հս․. լ. 46.7816111° ավ. ե. / 39.7839722; 46.7816111 NK2/261 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Սբ. Ստեփանոս» 1655 թ. գյուղի մեջ NK2/262 Տ «Երէ թաղ» թաղամաս բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Սբ. Աստվածածին» 1918 թ. գյուղի մեջ 39°46′27″ հս․. լ. 46°47′09″ ավ. ե. / 39.7742778° հս․. լ. 46.7858889° ավ. ե. / 39.7742778; 46.7858889 NK2/263 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. -//- NK2/263.1 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. գյուղի մեջ 39°46′27″ հս․. լ. 46°47′12″ ավ. ե. / 39.7741667° հս․. լ. 46.7866389° ավ. ե. / 39.7741667; 46.7866389 NK2/263.2 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց ուշ միջնադար մինչև 21 դ. գյուղի մեջ NK2/264 Տ Սբ. Աստվածածին եկեղեցու շուրջ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 18 դ. գյուղի հս-ար եզրամաս NK2/264.1 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Կարմիր Տարան» 1800-1840 թթ. գյուղի մեջ NK2/265 Տ «Երէ թաղ» տեղավայրում բեռնել պատկեր

Խաչքար «Պրտորա նահատակ» միջնադար -//- NK2/266 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնադար -//- NK2/267 Տ բեռնել պատկեր

Սրբատեղի «Փրխկանուտ» 1893 թ. -//- NK2/268 Տ «Մոնցին» թաղամասում բեռնել պատկեր

Աղբյուր «Լալիկ» 1866 թ. -//- NK2/269 Տ «Ներքէ թաղ» տեղավայրում բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. գյուղից 2 կմ հս 39°46′45″ հս․. լ. 46°46′30″ ավ. ե. / 39.7791111° հս․. լ. 46.7749444° ավ. ե. / 39.7791111; 46.7749444 NK2/270 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 20 դ. սկիզբ գյուղից 2 կմ հս 39°46′45″ հս․. լ. 46°46′28″ ավ. ե. / 39.7792222° հս․. լ. 46.7743056° ավ. ե. / 39.7792222; 46.7743056 NK2/271 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց «Մուստուփա ձոր» 18 դ. գյուղից 1.1 կմ հս-ամ 39°46′05″ հս․. լ. 46°46′10″ ավ. ե. / 39.7680556° հս․. լ. 46.7695833° ավ. ե. / 39.7680556; 46.7695833 NK2/272 Տ բեռնել պատկեր

Կամուրջ «Մուստուփա ձոր» 18 դ. գյուղից 1 կմ հս-ամ 39°46′05″ հս․. լ. 46°46′10″ ավ. ե. / 39.7680556° հս․. լ. 46.7695833° ավ. ե. / 39.7680556; 46.7695833 NK2/273 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 18-19 դդ. 39°46′08″ հս․. լ. 46°46′16″ ավ. ե. / 39.7689722° հս․. լ. 46.7712222° ավ. ե. / 39.7689722; 46.7712222 NK2/274 Տ բեռնել պատկեր

Կամուրջ «Կոտրված» 18-19 դդ. -//- NK2/275 Տ բեռնել պատկեր

Կամուրջ «Ձախլիկ» 17-18 դդ. գյուղից 0.5 կմ ամ 39°46′21″ հս․. լ. 46°46′17″ ավ. ե. / 39.7724444° հս․. լ. 46.7713611° ավ. ե. / 39.7724444; 46.7713611 NK2/276 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Բուդուռու» 11-13 դդ. գյուղից 2.5 կմ հս-ար 39°47′50″ հս․. լ. 46°48′08″ ավ. ե. / 39.79725° հս․. լ. 46.8023056° ավ. ե. / 39.79725; 46.8023056 NK2/277 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Բուդուռու» 9-11 դդ. -//- NK2/277.1 Տ բեռնել պատկեր

Սրբատեղի «Բուդուռու» 11-13 դդ. գյուղից 2.5 կմ ար 39°47′49″ հս․. լ. 46°48′04″ ավ. ե. / 39.7970556° հս․. լ. 46.8010278° ավ. ե. / 39.7970556; 46.8010278 NK2/278 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Բուդուռու» 11-13 դդ. -//- NK2/278.1 Հ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց «Ճղացաձոր» 19 դ. գյուղից 0.5 կմ ամ 39°46′24″ հս․. լ. 46°46′20″ ավ. ե. / 39.7732222° հս․. լ. 46.77225° ավ. ե. / 39.7732222; 46.77225 NK2/279 Տ բեռնել պատկեր

Աղբյուր «Իծիրկիհի» 19 դ. գյուղից 1.5 կմ ամ 39°47′16″ հս․. լ. 46°47′03″ ավ. ե. / 39.7878611° հս․. լ. 46.7842222° ավ. ե. / 39.7878611; 46.7842222 NK2/280 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Ցանկը կազմվել է Արցախի կառավարությանն առընթեր զբոսաշրջության և պատմական միջավայրի պահպանության վարչության կողմից։