Նիդերլանդներում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում Նիդերլանդների օբյեկտները թվով 10-ն են (2014 թվականի դրությամբ), որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,9 %-ը։ 9 օբյեկտ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, 3-ը՝ որպես մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց, 1-ը՝ բնական չափանիշներով: Բացի դրանից 2014 թվականի դրությամբ ևս 9 օբյեկտ ներկայացված են թեկնածու ցանկում[1]։ Նիդերլանդները վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1992 թվականի օգոստոսի 26-ին[2]։ Նիդերլանդների առաջին օբյեկտն ընդգրկվել է ցանկում 1995 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 19-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Schokland4.jpg Սհոկլանդ և նրա շրջակայք
(հոլ.՝ Schokland en omgeving)
Համայնք՝ Կամպեն
Պրովինցիա՝ Ֆլևոլանդ
XV դար 1995 739 iii, v
2 Muizenfort.jpg Ամստերդամի պաշտպանության գիծ
(հոլ.՝ Stelling van Amsterdam)
Քաղաք՝ Ամստերդամ
Պրովինցիա՝ Հյուսիսային Հոլանդիա
1880—1920 1996 759 ii, iv, v
3 Willemstad harbor.jpg Ներքին քաղաք և նավահանգիստ Վիլլեմստադ
(հոլ.՝ Historisch gebied van Willemstad, binnenstad en haven)
Քաղաք՝ Վիլլեմստադ
Կղզի՝ Կյուրասաո
1634 1997 819 ii, iv, v
4 KinderdijkMolens02.jpg Կինդերդեյք գյուղի տարածքի աղացներ
(հոլ.՝ Molens bij Kinderdijk-Elshout)
Համայնք՝ Ռոտերդամ
Պրովինցիա՝ Հարավային Հոլանդիա
1740 1997 818 i, ii, iv
5 Woudagemaal-the-Netherlands.jpg Վաուդայի գոլորշու պոմպակայան
(հոլ.՝ Ir. D.F. Woudagemaal)
Համայնք՝ Լեմմեր
Պրովինցիա՝ Ֆրիեսլանդիա
1920 1998 867 i, ii, iv
6 Noorddijk Noord-Beemster.JPG Բեյմստեր
(հոլ.՝ Doogmakerij de Beemster)
Պրովինցիա՝ Հյուսիսային Հոլանդիա 1609—1612 1999 899 i, ii, iv
7 Rietveld-SchroderhuisUtrechttheNetherlands.jpg Շրյոդերի բնակարան
(հոլ.՝ Rietveld Schröderhuis)
Քաղաք՝ Ուտրեխտ
Պրովինցիա՝ Ուտրեխտ
1924 2000 965 i, ii
8 Phoca vitulina and Halichoerus grypus on Sandplate.jpg Վատտեն ծով
(հոլ.՝ Waddenzee)
Պրովինցիաներ՝ Հյուսիսային Հոլանդիա, Ֆրիեսլանդիա
(Flag of Germany.svg Գերմանիայի, Flag of Denmark.svg Դանիայի հետ միասին)
2009, 2014 1314 viii, ix, x
9 AmsterdamLuchtfotoBmz.jpg Ամստերդամի ջրանցքներից XVII դարի Սինգել ջրանցք
(հոլ.՝ Zeventiende-eeuwse grachtengordel van Amsterdam binnen de Singelgracht)
Քաղաք՝ Ամստերդամ
Պրովինցիա՝ Հյուսիսային Հոլանդիա
XVII դար 2010 1349 i, ii, iv
10 Rotterdam van nelle fabriek.jpg Վան Նելլե գործարան
(հոլ.՝ Van Nellefabriek)
Քաղաք՝ Ռոտերդամ
Պրովինցիա՝ Հարավային Հոլանդիա
1927—1929 2014 1441 ii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Թեկնածու օբյեկտներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Նիդերլանդների կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։ Դրանք պետք է ընդգրկվեն Համաշխարհային ժառանգության ցանկում։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Lactophrys polygonia.jpg Բոնեյրե կղզի
(անգլ.՝ Bonaire National Marine Park)
Համայնք՝ Բոնեյրե
Կղզեխումբ՝ Կարիբյան Նիդերլանդներ
2011 5627 vii, ix
2 Saba School of Medicine.jpg Սաբա կղզի
(հոլ.՝ Saba)
Համայնք՝ Սաբա
Կղզեխումբ՝ Կարիբյան Նիդերլանդներ
2011 5628 iii, iv, v, x
3 FranekerPlanetarium.JPG էիսե Էիսինգի պլանատարիում
(հոլ.՝ Koninklijk Eise Eisinga Planetarium)
Քաղաք՝ Ֆրանեկեր
Պրովինցիա՝ Ֆրիսլանդիա
XVIII Ֆրիսլանդիա 2011 5629 i, ii, iv
4 Naarden kl.JPG Նոր հոլլանդական ջրագիծ
(հոլ.՝ Nieuwe Hollandse Waterlinie)
Պրովինցիաներ՝ Հարավային Հոլանդիա, Հյուսիսային Հոլանդիա, Ուտրեխտ XIX — XX դար 2011 5631 ii, iv, v
5 Plantagehuisje Ascersion.JPG Արևմտյան Կյուրասաոյի պլանտացիաներ
(հոլ.՝ Plantagehuis)
Պետություն՝ Կյուրասաո XVII—XX դար 2011 5632 ii, iv, v
6 Zonstrhoofd02achter.jpg «Զոննեստրալ» առողջարանային և նարկոլոգիական կլինիկա
(հոլ.՝ Voormalige Nazorgkolonie en Sanatorium «Zonnestraal»)
Քաղաք՝ Հիլվերսում
Պրովինցիա՝ Հյուսիսային Հոլանդիա
1928—1929 2011 5633 i, ii, iv
7 (Haarlem)Taylers Museum, Netherlands.jpg Թեյլերի թանգարան
(հոլ.՝ Teylers Museum)
Քաղաք՝ Հաառլեմ
Պրովինցիա՝ Հյուսիսային Հոլանդիա
XVIII դար 2011 5634 i, ii, iv
8 Romeinse wachttoren fort vechten netherlands.jpg Ընդլայնում՝ Հռոմեական կայսրության ամրապնդված սահմաններ
(հոլ.՝ Grenzen van het Romeinse Rijk)
Պրովինցիաներ՝ Հարավային Հոլանդիա, Ուտրեխտ, Խելդերլանդ 2011 5636 ii, iii, iv
9 Wilhelminalaan 88 Frederiksoord.jpg Ռազմական բնակավայր՝ «Հասարակության առաքինություն»
(հոլ.՝ Koloniën van Weldadigheid)
ա) Ֆրեդերիկսորդի այգեգործության դպրոց
բ) Վիլհելմինաորդեյի դպրոց
գ) Վիլլեմսորդեի եկեղեցի
դ) Օմմերսհանսեի գերեզմանատունbr>ե) Վենհյոիզենեյի «Երկրորդ հասարակություն»
Պրովինցիաներ՝ Դրենթե, Օվերեյսել, Ֆրիսլանդիա (Բելգիա Բելգիայի հետ միասին) 1818—1825 2015 6069 v, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Նիդերլանդներում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Նիդեռլանդներ)
Red pog.png
Նոր հոլլանդական ջրագիծ
Red pog.png
Զոննեստրալ
Red pog.png
Հռոմեական կայսրության ամրապնդված սահմաններ
Red pog.png
Red pog.png
Red pog.png
Red pog.png
Red pog.png
Թեկնածու ցուցակում ընդգրկված օբյեկտների տեղադրություն

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-05-ին։ Վերցված է 24 августа 2011 
  2. «The States Parties - Netherlands»։ unesco.org։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-04-02-ին։ Վերցված է 4 декабря 2010 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]