Նիդերլանդների վարչապետների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Կառավարական շենք Հաագայում. ձախից կենտրոնում՝ Տորենտիե աշտարակը, որտեղ գտնվում է վարչապետի գրասենյակը

Նիդերլանդների վարչապետ (հոլ.՝ Minister-Presiden), Նիդերլանդների կառավարության և գործադիր իշխանության ղեկավար, որ նշանակվում է թագավորի կողմից:

Վարչապետն ու կառավարության անդամները նշանակվում և պաշտոնից ազատվում են թագավորի հրամանագրով[1]: Սովորաբար վարչապետ նշանակվում է այն կուսակցության ղեկավարը, որն ամենամեծ պատգամավորական խումբն ունի Նիդերլանդների Գլխավոր շտատների երկրորդ ստորին պալատում: 1937 թվականից ի վեր՝ վարչապետը միաժամանակ համարվում է ընդհանուր հարցերի գծով նախարար: Վարչապետի պաշտոնը սահմանվել է 1848 թվականի սահմանադրությամբ. մինչ այդ՝ կառավարությունը գլխավորում էր թագավորը: Մինչև 1901 թվականը, ձևականորեն՝ նաև մինչև 1945 թվականը վաչապետի աթոռը հերթով զբաղեցրել են տարբեր նախարարներ: Վարչապետը նախագահում է կառավարության ամենշաբաթյա նիստերին և իրավունք ունի սահմանելու այդ նիստերի օրակարգը: Բացի այդ, շաբաթական առնվազն մեկ անգամ հանդիպում է թագավորին՝ կառավարության քաղաքականությունը համաձայնեցնելու նպատակով: Նախարարների խորհուրդը քննում է կառավարության ընդհանուր քաղաքականությանն ու դրա իրականացմանն առնչվող հարցեր և ընդունում համապատասխան որոշումներ[2]: Վարչապետի նշանակման, ինչպես նաև նախարարների ու պետքարտուղարների նշանակման կամ ազատման մասին թագավորի հրամանագրերը վերահաստատվում են վարչապետի կողմից[3]: Վարչապետի գրասենյակը գտնվում է Հաագայում՝ կառավարական շինությունների համալիրի՝ Բինենհոֆի Տորենտիե կոչվող փոքր աշտարակում(նիդ՝. Het Torentje), իսկ պաշտոնական կեցավայրը, որը 1963 թվականից ի վեր օգտագործվում է միայն պաշտոնական ընդունելությունների ու հանդիպումների համար, Հաագայի մերձակայքում գտնվող Քաթսհոյս պալատում:

Նախարարների կաբինետի ղեկավարներ (1848–1945 թթ.)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անձը Կառավարման ժամկետը Քաղաքական կուսակցությունը Կաբինետը
# Դիմանկարը Անուն-ազգանունը Սկիզբը Ավարտը
1. Gerrit, Count Schimmelpenninck Գերիտ Սխիմելպենինկ
(1794–1863)
1848 թ. մարտի 25 1848 թ. մայիսի 17 անկուսակցական
(լիբերալ)
Սխիմելպենինկ[4]
2. Jacob de Kempenaer Յակոբ դե Կեմպենար
(1793–1870)
1848 թ. նոյեմբերի 21 1849 թ. նոյեմբերի 1 անկուսակցական
(լիբերալ)
դե Կեմպենար—
Դոնկեր Կուրտիուս[5]
3. Johan Rudolf Thorbecke Յոհան Ռուդոլֆ Տորբեկե
(1798–1872)
1849 թ. նոյեմբերի 1 1853 թ. ապրիլի 19 անկուսակցական
(լիբերալ)
Տորբեկե I
4. Floris Adriaan, Baron van Hall Ֆլորիս Ադրիան վան Հալլ
(1791–1866)
1853 թ. ապրիլի 19 1856 թ. հուլիսի 1 անկուսակցական
(լիբերալ)
վան Հալլ—
Դոնկեր Կուրտիուս[6][7]
5. Justinus van der Brugghen Յուստինուս վան դեր Բրյուգեն
(1804–1863)
1856 թ. հուլիսի 1 1858 թ. մարտի 18 անկուսակցական
(քրիստոնեա-դեմոկրատական)
վան դեր Բրյուգեն[8][9]
6. Jan Jacob Rochussen Յան Յակոբ Ռոխուսսեն
(1797–1871)
1858 թ. մարտի 18 1860 թ. փետրվարի 23 անկուսակցական
(պահպանողական)
Ռոխուսսեն[10][11]
7. Floris Adriaan, Baron van Hall Ֆլորիս Ադրիան վան Հալլ
(1791–1866)
1860 թ. փետրվարի 23 1861 թ. մարտի 14 անկուսակցական
(լիբերալ)
վան Հալլ—
վան Հեմստրա
8. Jacob, Baron van Zuylen van Nijevelt Յակոբ վան Զեյլեն վան Նեյեվելտ
(1816–1890)
1861 թ. մարտի 14 1861 թ. նոյեմբերի 10 անկուսակցական
(լիբերալ)
վան Զույլեն վան Նիյելվետ—
վան Հեմստրա
9. Schelto, Baron van Heemstra Սխելտո վան Հեմստրա
(1807–1864)
1861 թ. նոյեմբերի 10 1862 թ. փետրվարի 1 անկուսակցական
(լիբերալ)
Սխելտո
10. Johan Rudolf Thorbecke Յոհան Ռուդոլֆ Տորբեկե
(1798–1872)
1862 թ. փետրվարի 1 1866 թ. փետրվարի 10 անկուսակցական
(լիբերալ)
Տորբեկե II
11. Isaäc Dignus Fransen van de Putte Իսաեկ Դիգնուս Ֆրանսեն վան դե Պյուտտե
(1822–1902)
1866 թ. փետրվարի 10 1866 թ. հունիսի 1 անկուսակցական
(լիբերալ)
Ֆրանսեն վան դե Պյուտտե[12][13]
12. Julius, Count van Zuylen van Nijevelt Յուլիուս վան Զեյլեն վան Նեյեվելտ
(1819–1894)
1866 թ. հունիսի 1 1868 թ. հունիսի 4 անկուսակցական
(պահպանողական)
վան Զեյլեն վան Նեյեվելտ[14]
13. Pieter Philip van Bosse Պիտեր Ֆիլիպ վան Բոսսե
(1809–1879)
1868 թ. հունիսի 4 1871 թ. հունվարի 4 անկուսակցական>(լիբերալ) վան Բոսսե—
Ֆոկ[15]
14. Johan Rudolf Thorbecke Յոհան Ռուդոլֆ Տորբեկե
(1798–1872)
1871 թ. հունվարի 4 1872 թ. հունիսի 4 անկուսակցական
(լիբերալ)
Տորբեկե III
15. Gerrit de Vries Գերիտ դե Վրիս
(1818–1900)
1872 թ. հունիսի 4 1874 թ. օգոստոսի 27 անկուսակցական
(լիբերալ)
դե Վրիս—
Ֆրանսեն վան դե Պյուտտե[16]
16. Jan Heemskerk Յան Հեմսկերկ
(1818–1897)
1874 թ. օգոստոսի 27 1877 թ. նոյեմբերի 3 անկուսակցական
(պահպանողական)
Հեմսկերկ—
Van Lynden van Sandenburg[17]
17. Jan Kappeyne van de Coppello [[Յան Կապեյնե վան դե Կապելլո
(1822–1895)
1877 թ. նոյեմբերի 3 1879 թ. օգոստոսի 20 անկուսակցական
(լիբերալ)
Կապեյնե վան դե Կապելլո[18]
18. Theo van Lynden van Sandenburg Կոնստանտին Թեոդոր վան Լինդեն վան Սանդենբյուրգ>(1826–1895) 1879 թ. օգոստոսի 20 1883 թ. ապրիլի 23 անկուսակցական
(գյուղացիական դեմոկրատ)
վան Լինդեն վան Սանդենբյուրգ[19]
19. Jan Heemskerk Յան Հեմսկերկ
(1818–1897)
1883 թ. ապրիլի 23 1888 թ. ապրիլի 20 անկուսակցական
(պահպանողական)
Յան Հեմսկերկ
20. Æneas, Baron Mackay Անեաս Մակկեյ
(1839–1909)
1888 թ. ապրիլի 20 1891 թ. օգոստոսի 21 (հակահողափոխական կուսակցություն - ARP) Մակկեյ[20]
21. Gijsbert van Tienhoven Գեյսբերտ վան Տիենհովեն
(1841–1914)
1891 թ. օգոստոսի 21 1894 թ. մայիսի 9 անկուսակցական
(լիբերալ)
վան Տիենհովեն[21]
22. Joan Röell Յոհան Ռոել
(1844–1914)
1894 թ. մայիսի 9 1897 թ. հուլիսի 27 անկուսակցական
(լիբերալ)
Ռոել[22]
23. Nicolaas Pierson Նիկոլաս Պիրսոն]]
(1839–1909)
1897 թ. հուլիսի 27 1901 թ. օգոստոսի 1 (լիբերալ միություն - LU) Պիրսոն[23]
24. Abraham Kuyper Աբրահամ Կեյպեր
(1837–1920)
1901 թ. օգոստոսի 1 1905 թ. օգոստոսի 17 (հակահեղափոխական կուսակցություն - ARP) Կեյպեր[24][25]
25. Theo de Meester Թեո դե Մեստեր
(1851–1919)
1905 թ. օգոստոսի 17 1908 թ. փետրվարի 12 (լիբերալ միություն - LU) դե Մեստեր[26]
26. Theo Heemskerk Թեո Հեմսկերկ
(1852–1932)
1908 թ. փետրվարի 12 1913 թ. օգոստոսի 29 (հակահեղափոխական կուսակցություն - ARP) Թեո Հեմսկերկ[27]
27. Pieter Cort van der Linden Պիտեր Կորտ վան դեր Լինդեն
(1846–1935)
1913 թ. օգոստոսի 29 1918 թ. սեպտեմբերի 9 անկուսակցական
(լիբերալ)
Կորտ վան դեր Լինդեն[28][29]
28. Charles Ruijs de Beerenbrouck Խարլես Ռեյս դե Բերենբրաուկ
(1873–1936)
1918 թ. սեպտեմբերի 9 1922 թ. սեպտեմբերի 18 (հռոմեակաթոլիկական պետական կուսակցություն - RKSP) Ռեյս դե Բերենբրաուկ I[30]
1922 թ. սեպտեմբերի 18 1925 թ. օգոստոսի 4 Ռեյս դե Բերենբրաուկ II
29. Hendrikus Colijn Հենդրիկուս Կոլեյն
(1869–1944)
1925 թ. օգոստոսի 4 1926 թ. մարտի 8 (հակահեղափոխական կուսակցություն - ARP) Կոլեյն I[31][32]
30. Dirk Jan de Geer Դիրկ Յան դե Գեր
(1870–1960)
1926 թ. մարտի 8 1929 թ. օգոստոսի 10 (քրիստոնեա-պատմական միություն - CHU) դե Գեր I[33][34]
31. Charles Ruijs de Beerenbrouck Խերլես Ռեյս դե Բերենբրաուկ
(1873–1936)
1929 թ. օգոստոսի 10 1933 թ. մայիսի 26 (հռոմեակաթոլիկական պետական կուսակցություն - RKSP) Ռեյս դե Բերենբրաուկ III
32. Hendrikus Colijn Հենդրիկուս Կոլեյն
(1869–1944)
1933 թ. մայիս 26 1935 թ. հուլիսի 31 (հակահեղափոխական կուսակցություն - ARP) Կոլեյն II
1935 թ. հուլիսի 31 1937 թ. հունիսի 24 Կոլեյն III
1937 թ. հունիսի 24 1939 թ. հուլիսի 25 Կոլեյն IV
1939 թ. հուլիսի 25 1939 թ. օգոստոսի 10 Կոլեյն V
33. Dirk Jan de Geer Դիրկ Յան դե Գեր
(1870–1960)
1939 թ. օգոստոսի 10 1940 թ. սեպտեմբերի 3 (քրիստոնեա-պատմական միություն - CHU) դե Գեր II
34. Pieter Sjoerds Gerbrandy Պիտեր Շուրդս Գերբրանդի
(1885–1961)
1940 թ. սեպտեմբերի 3 1941 թ. հուլիսի 28 (հակահեղափոխական կուսակցություն - ARP) Գերբրանդի I</ref>[35]
1941 թ. հուլիսի 28 1945 թ. փետրվարի 23 Գերբրանդի II
1945 թ. փետրվարի 23 1945 թ. հունիսի 24 Գերբրանդի III

Վարչապետներ (սկսած 1945 թվականից)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անձը Կառավարման ժամկետը Քաղաքական կուսակցությունը Կաբինետը
# Դիմանկարը Անուն-ազգանունը Սկիզբը Ավարտը
1. Wim Schermerhorn Վիլլեմ Սխերմերհորն
(1894–1977)
1945 թ. հունիսի 24 1946 թ. հուլիսի 3 (ազատամիտ ժողովրդավարական լիգա - VDB)
do 1946;
(աշխատանքի կուսակցություն - PvdA)
Սխերմերհորն—
Դրես
2. Louis Beel Լուիս Բել
(1902–1977)
1946 թ. հուլիսի 3 1948 թ. օգոստոսի 7 (ժթղովրդա-կաթոլիկական կուսակցություն - KVP) Բել I[36][37]
3. Willem Drees Վիլլեմ Դրես
(1886–1988)
1948 թ. օգոստոսի 7 1951 թ. մարտի 15 (աշխատանքի կուսակցություն - PvdA) Դրես—
վան Սխայկ[38][39]
1951 թ. մարտի 15 1952 թ. սեպտեմբերի 2 Դրես I (II)
1952 թ. սեպտեմբերի 2 1956 թ. հոկտեմբերի 13 Դրես II (III)
1956 թ. հոկտեմբերի 13 1958 թ. դեկտեմբերի 22 Դրես III (IV)
4. Louis Beel Լուիս Բել
(1902–1977)
1958 թ. դեկտեմբերի 22 1959 թ. մայիսի 19 (ժողովրդա-կաթոլիկական կուսակցություն - KVP) Beel II
5. Jan de Quay Յան դե Քվայ
(1901–1985)
1959 թ. մայիսի 19 1963 թ. հուլիսի 24 (ժողովրդա-կաթոլիկական կուսակցություն - KVP) դե Քվայ[40]
6. Victor Marijnen Վիկտոր Մարիյնեն
(1917–1975)
1963 թ. հուլիսի 24 1965 թ. ապրիլի (ժողովրդա-կաթոլիկական կուսակցություն - KVP) Մարիյնեն[41]
7. Jo Cals Յո Կալս
(1914–1971)
1965 թ. ապրիլի 14 1966 թ. նոյեմբերի 22 (ժողովրդա-կաթոլիկական կուսակցություն - KVP) Կալս[42]
8. Jelle Zijlstra Ելլե Զեյլստրա
(1918–2001)
1966 թ. նոյեմբերի 22 1967 թ. ապրիլի 5 (հակահեղափոխական կուսակցություն - ARP) Զեյլստրա[43]
9. Piet de Jong Պիտ դե Յոնգ
(1915–2016)
1967 թ. ապրիլի 5 1971 թ. հուլիսի 6 (ժողովրդա-կաթոլիկական կուսակցություն - KVP) դե Յոնգ[44]
10. Barend Biesheuvel Բաևենդ Բիսհովել
(1920–2001)
1971 թ. հուլիսի 6 1972 թ. օգոստոսի 9 (հակահեղափոխական կուսակցություն - ARP) Բիսհովել I[45]
1972 թ. օգոստոսի 9 1973 թ. մայիսի 11 Բիսհովել II
11. Joop den Uyl Յոփ դեն Էյլ
(1919–1987)
1973 թ. մայիսի 11 1977 թ. դեկտեմբերի 19 (աշխատանքի կուսակցություն - PvdA) դեն Էյլ[46]
12. Dries van Agt Դրիս վան Ագտ
(1931-)
1977 թ. դեկտեմբերի 19 1981 թ. դեկտեմբերի 11 ժողովրդա-կաթոլիկական կուսակցություն - small>do 1980;
(քրիստոնեա-դեմոկրատական կոչ - CDA)
վան Ագտ I[47]
1981 թ. դեկտեմբերի 11 1982 թ. մայիսի 29 վան Ագտ II
1982 թ. մայիսի 29 1982 թ. նոյեմբերի 4 վան Ագտ III
13. Ruud Lubbers Ռուդ Լյուբերս
(1939-2018)
1982 թ. նոյեմբերի 4 1986 թ. հուլիսի 14 (քրիստոնեա-դեմոկրատական կոչ - CDA) Լյուբերս I[48]
1986 թ. հուլիսի 14 1989 թ. նոյեմբերի 7 Լյուբերս II
1989 թ. նոյեմբերի 7 1994 թ. օգոստոսի 22 Լյուբերտս III
14. Wim Kok Վիմ Կոկ
(1938-2018)
1994 թ. օգոստոսի 22 1998 թ. օգոստոսի 3 (աշխատանքի կուսակցություն - PvdA) Կոկ I[49]
1998 թ. օգոստոսի 3 2002 թ. հուլիսի 22 Կոկ II
15. Jan Peter Balkenende Յան Պետեր Բալկենենդե
(1956-)
2002 թ. հուլիսի 22 2003 թ. մայիսի 27 (քրիստոնեա-դեմոկրատական կոչ -CDA) Բալկենենդե I[50]
2003 թ. մայիսի 27 2006 թ. հուլիսի 7 Բալկենենդե II
2006 թ. հուլիսի 7 2007 թ. փետրվարի 22 Բալկենենդե III
2007 թ. փետրվարի 22 2010 թ. հոկտեմբերի 14 Բալկենենդե IV
16. Mark Rutte Մարկ Ռյուտե
(1967-)
2010 թ. հոկտեմբերի 14 2012 թ. նոյեմբերի 5 ,,Հանուն ազատության և ժողովրդավոարության,, ժողովրդական կուսակցություն (VVD) Ռյուտե I[51][52]
2012 թ. նոյեմբերի 5 2017 թ. հոկտեմբերի 26 Ռյուտե II
2017 թ. հոկտեմբերի 26 մինչև օրս Ռյուտե III]]

Գրականություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Конституция Королевства Нидерландов. Раздел 2. Статья 43
  2. Конституция Королевства Нидерландов. Раздел 2. Статья 45
  3. Конституция Королевства Нидерландов. Раздел 2. Статья 48
  4. «De mislukking van Gerrit graaf Schimmelpenninck» (հոլանդերեն)։ Elsevier։ 31 juli 2008։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-10-23-ին։ Վերցված է 2012-10-22 
  5. «Mr. J.M. de Kempenaer» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-22 
  6. [https://www.webcitation.org/6EMVYMJXt? url=http://www.parlement.com/id/vg09ll1dklye/f_a_baron_van_hall «Mr. F.A. baron van Hall»] (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-22 
  7. «Floris Adriaan van Hall» (հոլանդերեն)։ biografischportaal.nl։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-10-23-ին։ Վերցված է 2012-10-22 
  8. «Mr. J.J.L. van der Brugghen» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-22 
  9. «Justinus Jacob Leonard van der Brugghen» (հոլանդերեն)։ biografischportaal.nl։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-10-23-ին։ Վերցված է 2012-10-22 
  10. «J.J. Rochussen» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-22 
  11. «Jan Jacob Rochussen» (հոլանդերեն)։ biografischportaal.nl։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-10-23-ին։ Վերցված է 2012-10-22 
  12. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/484404/Isaac-Dignus-Fransen-van-de-Putte%7Cзаглавие=Isaac Dignus Fransen van de Putte}}
  13. «I.D. Fransen van de Putte» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին 
  14. «Mr. J.Ph.J.A. (Jules) graaf van Zuylen van Nijevelt» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  15. «Mr. P.Ph. van Bosse» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  16. http://www.parlement.com/id/vg09llccscuj/g_de_vries%7Ctitle=Mr.Dr. G. de Vries Azn.|publisher=Parlement & Politiek|lang=nl|accessdate=2012-10-22|archiveurl=https://www.webcitation.org/6EMVdip19?url=http://www.parlement.com/id/vg09llccscuj/g_de_vries%7Carchivedate=2013-02-11}}
  17. http://www.parlement.com/id/vg09ll1hukz9/j_heemskerk%7Ctitle=Mr.Dr. J. Heemskerk Azn.|publisher=Parlement & Politiek|lang=nl|accessdate=2012-10-28|archiveurl=https://www.webcitation.org/6EMVeNynW?url=http://www.parlement.com/id/vg09ll1hukz9/j_heemskerk%7Carchivedate=2013-02-11}}
  18. «Mr. J. (Jan) Kappeyne van de Coppello» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին 
  19. [https://www.webcitation.org/6EMVfhuhP? url=http://www.parlement.com/id/vg09ll32f3xd/c_th_theo_graaf_van_lynden_van «Mr. C.Th. (Theo) graaf van Lynden van Sandenburg»] (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին 
  20. «Mr. Æ. baron Mackay» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  21. «Mr. G. van Tienhoven» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  22. «Jhr.Mr. J. Röell» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  23. [https://www.webcitation.org/6EMViM9u2? url=http://www.parlement.com/id/vg09ll4kunzx/n_g_pierson «Mr. N.G. Pierson»] (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  24. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/325725/Abraham-Kuyper%7Cзаглавие=Abraham Kuyper}}
  25. «Dr. A. (Abraham) Kuyper» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-11-20-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  26. «Mr. Th.H. de Meester» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-11-20-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  27. «Mr. Th. (Theo) Heemskerk» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-11-20-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  28. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/138817/Pieter-Cort-van-der-Linden%7Cзаглавие=Pieter Cort van der Linden}}
  29. «Mr. P.W.A. Cort van der Linden» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-11-20-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  30. «Jhr.Mr. Ch.J.M. (Charles) Ruijs de Beerenbrouck» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-11-20-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  31. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/125356/Hendrikus-Colijn%7Cзаглавие=Hendrikus Colijn}}
  32. «Colijn, Hendrikus (1869-1944)» (հոլանդերեն)։ Biografisch Woordenboek van Nederland։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-11-20-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  33. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/227735/Dirk-Jan-de-Geer%7Cзаглавие=Dirk Jan de Geer}}
  34. «Jhr.Mr. D.J. (Dirk) de Geer» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-11-20-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  35. «Mr. P.S. Gerbrandy» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-11-20-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  36. «Dr. L.J.M. (Louis) Beel» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-11-20-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  37. «Beel, Louis Joseph Maria (1902-1977)» (հոլանդերեն)։ Biografisch Woordenboek van Nederland։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-11-20-ին։ Վերցված է 2012-10-28 
  38. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/171299/Willem-Drees%7Cзаглавие=Willem Drees}}
  39. «Dr. W. (Willem) Drees» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-11-20-ին։ Վերցված է 2012-10-22 
  40. «Dr. J.E. (Jan) de Quay» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-29 
  41. «Mr. V.G.M. (Victor) Marijnen» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-29 
  42. «Mr. J.M.L.Th. (Jo) Cals» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-29 
  43. «Dr. J. (Jelle) Zijlstra» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-29 
  44. «P.J.S. (Piet) de Jong» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-29 
  45. «Mr. B.W. (Barend) Biesheuvel» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-22 
  46. «Dr. J.M. (Joop) den Uyl» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-29 
  47. «Mr. A.A.M. (Dries) van Agt» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-29 
  48. «Dr. R.F.M. (Ruud) Lubbers» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-29 
  49. «W. (Wim) Kok» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-29 
  50. «Prof.Mr.drs. J.P. (Jan Peter) Balkenende» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին 
  51. «Drs. M. (Mark) Rutte» (հոլանդերեն)։ Parlement & Politiek։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-11-ին։ Վերցված է 2012-10-29 
  52. «Mark Rutte» (հոլանդերեն)։ elsevier.nl։ 14 oktober 2010։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-11-20-ին։ Վերցված է 2012-10-29 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղբյուրներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • parlement.com biography