ՅՈՒՆԻՍԵՖ-ի բարի կամքի դեսպանների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
ՅՈՒՆԻՍԵՖ-ի տարբերանշանը

ՅՈՒՆԻՍԵՖ-ի բարի կամքի դեսպան (անգլ.՝ UNICEF Goodwill Ambassador), Միավորված ազգերի կազմակերպության երեխաների օգնության հիմնադրամի (ՅՈՒՆԻՍԵՖ) միջազգային արտակարգ ներկայացուցչի պատվավոր կոչում:

Դեսպանների պատմություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

1954 թվականին ամերիկացի կատակերգու դերասան Դենի Քեյն առաջին անգամ «Բարի կամքի դեսպան» տիտղոսին արժանանալու առաջարկ է ներկայացրել։ Այլ հայտնի մարդիկ հանդես են գալիս որպես միջազգային, տարածաշրջանային կամ ազգային դեսպաններ՝ կախված իրենց պրոֆիլից, շահերից և պատասխանատվության ցանկալի մակարդակից: Ծրագրի նպատակն է ՅՈՒՆԻՍԵՖ-ի խնդիրների նկատմամբ անտարբեր հայտնիներին թույլ տալ օգտագործել իրենց համբավը, որպեսզի ուշադրություն հրավիրեն կարևոր խնդիրների վրա: Նման գործունեությունը կարող է ընդունել հասարակական նախաձեռնության և բանակցությունների ձև, ոչ խաղաղ շրջաններ այցելություններ, որոնք գրավում են ԶԼՄ-ների ուշադրությունը և դեսպանների կողմից իրենց քաղաքական լիազորությունների օգտագործումը ՅՈՒՆԻՍԵՖ-ի նպատակների պաշտպանության համար:

Միջազգային դեսպաններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Նախկին դեսպաններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տարածաշրջանային դեսպաններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հարավային Ասիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կենտրոնական և Արևելյան Եվրոպա ու ԱՊՀ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Լատինական Ամերիկա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Արգենտինա Դիեգո Տորես (2006 թվականի նոյեմբեր)
  • Վենեսուելա Ռիկարդո Մոնտաներ (2007 թվականի նոյեմբեր)

Լա Պլատա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Միջին Ասիա և Հյուսիսային Աֆրիկա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Եգիպտոս Մահմուդ Քաբիլ (2004 թվականի հունվար)
  • Լիբանան Նենսի Աջրամ (2009 թվականի հոկտեմբեր)

Արևելյան և Հարավային Աֆրիկա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն Իվոն Չակա Չակա (2005 թվականի ապրիլ)
  • Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն Զոլա (2006 թվականի նոյեմբեր)
  • Մադագասկար Name Six (2007 թվականի մայիս)
  • Զիմբաբվե Օլիվեր Մթուկուձի (2011 թվականի հունիս)

Ֆրանկոֆոնիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Ֆրանսիա Պատրիկ Պուավոր դ’Արվոր (2007 թվականի հունվար)

Արևելյան Ասիա և Խաղաղօվկիանոսյան տարածաշրջան[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Հոնկոնգ Միրիամ Յան (2009 թվականի հոկտեմբեր)
  • Ֆիջի Մերևալեսի Նաիլատիկաու (2011 թվականի փետրվար)
  • Հոնկոնգ Ահարոն Գո (2011 թվականի հոկտեմբեր)
  • Հարավային Կորեա Չհվե Սիվոն (2019 թվականի հոկտեմբեր)

Ազգային դեսպաններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ավստրալիա Ավստրալիա
Ավստրիա Ավստրիա
Ադրբեջան Ադրբեջան
Ալժիր Ալժիր
Արգենտինա Արգենտինա
Հայաստան Հայաստան
Բելգիա Բելգիա
Բելառուս Բելառուս
Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա
Բրազիլիա Բրազիլիա
  • Ռենատո Արագան
  • Դանիելա Մերկուրի
  • Մոնիկա (Monica’s Gang կոմիքսի կերպար)
  • Լազարո Ռամոս
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա
Վենեսուելա Վենեսուելա
  • El Sistema
  • Լուիս Վերա
  • Խոսե Մանուել Ռեյ
Հունգարիա Հունգարիա
  • Հունգարիայի ֆիլարմոնիկ նվագախումբ
  • Գաբոր Պրեսեր
  • Յուդիտ Խալաշ
Վիետնամ Վիետնամ
  • Լե Հյուին Դիկ
Գամբիա Գամբիա
  • Ջալիբա Կույատե
Գանա Գանա
Գերմանիա Գերմանիա
  • Օլիվեր Բիրհոֆ
  • Սաբինա Քրիստիանսեն
  • Անն-Քաթրին Լինսենհոֆ
  • Յոահիմ Ֆուհսբերգեր
Հունաստան Հունաստան
  • Էլենի Գլիկաձի Արվելեր
  • Անտոնիս Սամարակիս (1989)
Հոնկոնգ Հոնկոնգ
  • Դենիել Չեն Սյաոդուն (Չհան Հիուդունգ)
  • Քելլի Չեն
  • Չարլի Յան
  • Միրիամ Յան Ցյանխուա (Յոնգ Չհինվա)
Հունաստան Հունաստան
  • Ֆրանսիա Էլեն Գլիկացի Արվայլեր
  • Անտոնիս Սամարակիս
Դանիա Դանիա
  • Կոմսուհի Ալեքսանդրա
  • Անդերս Վ. Բերտելսեն
  • Մալենե Բիրգեր
  • Տուե Վեստ
  • Պիտեր Գանցլեր
  • Տրինե Դիրհոլդ
  • Սեբաստիան Դորսետ
  • Մարտին Քելեր (հեռուստահաղորդավար)
  • Եսպեր Քլեյն
  • Bubber
  • Մեկ Պեկ
  • Քուրտ Ֆլեմինգ
  • Պիտեր Ֆրյոդին
  • Աննա Լուիզա Հասինգ
  • Կարոլինա Հենդերսոն
  • Միկ Էգենդալ
Եգիպտոս Եգիպտոս
  • Խալեդ Աբոլ Նագա
Իսրայել Իսրայել
  • Դավիթ Բրոզա
Հնդկաստան Հնդկաստան
Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա
  • Ֆերի Սալիմ
  • Քրիստինա Հակիմ
  • Թաուֆիկ Հիդայատ
Իրան Իրան
  • Մահթաբ Կերամատի
Իռլանդիա Իռլանդիա
Իսպանիա Իսպանիա
Իտալիա Իտալիա
Ղազախստան Ղազախստան
  • Բատիրհան Շուկենով
  • Դինարա Սադուակասովա
Կանադա Կանադա
  • Սթիվ Բարակատ
  • Ռուսաստան Ելենա Գրոշևա
  • Յան Լիսեցկի
  • Բեն Մալրոնի
  • Բեկի Սքոթ
  • Քեյթ Ուիլեր
Քենիա Քենիա
  • Էֆի Օվուր
Կոլումբիա Կոլումբիա
  • Մարգարիտա Ռոսա դը Ֆրանսիսկո
Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար
  • Ֆրանսիա Բասիլ Բոլի
Քուվեյթ Քուվեյթ
  • Սուադ Աբդուլա
Մալայզիա Մալայզիա
  • Ռաֆիդա Աբդուլա
  • Կարտինի Կամուլա Արիֆին
  • Սելինա Կոր
Մալի Մալի
  • Խաբիբ Կոյտե
Մարոկկո Մարոկկո
  • Ռաժա Բելեմլի
  • Հիշամ Էլ Գերուժ
  • Նայմա Էլմեշերկի
  • Նավալ էլ Մութավակել
  • Հանան Ֆադիլի
Մեքսիկա Մեքսիկա
  • Սեսար Կոստա
Մոնղոլիա Մոնղոլիա
  • Թումուր Արիյունա
  • Ասաշորիու Դագվադոր
Նամիբիա Նամիբիա
  • Ագնես Սամարիա
  • Ֆրենկի Ֆրեդերիկս
Նեպալ Նեպալ
  • Անի Չոինգ Դրոլմա
Նիգերիա Նիգերիա
Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ
  • Սիպկե Բուսեմա
  • Փոլ վան Վլիտ
  • Մոնիկ վան դե Վեն
  • Թրիենչե Օստերհոյս
  • Յուրգեն Ռայման
  • Ռինչե Ռիցմա
  • Էդվին Էվերս
  • Ռանոմի Կրոմովիդիոյո
Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա
  • Հեյլի Վեստենրա
Նորվեգիա Նորվեգիա
Օման Օման
  • Համեդ ալ Վահայբի
Պակիստան Պակիստան
  • Strings
Պանամա Պանամա
  • Դանիլո Պերես
Պարագվայ Պարագվայ
  • Գլորիա Կրիշիոնի
Պերու Պերու
  • Գաստոն Ակուրիո
  • Դինա Պաուկար
  • Խան Մարկո Սինիագո
Լեհաստան Լեհաստան
  • Մայկա Եժովսկայա
  • Արթուր Ժմիևսկի
  • Նատալյա Կուկուլսկայա
  • Վեսլավ Օհման
  • Մալգոժատա Ֆորեմնյակ
  • Կատաժինա Ֆրանկ Նեմչիցկայա
  • Պյոտր Ֆրոնչևսկի
Պորտուգալիա Պորտուգալիա
Ռուսաստան Ռուսաստան
Ռումինիա Ռումինիա
Հյուսիսային Մակեդոնիա Հյուսիսային Մակեդոնիա
  • Ռադե Վրչակովսկի
  • Տոշե Պրոեսկի (մահացել է ավտովթարից 2007 թվականին)
Սերբիա Սերբիա
Սլովակիա Սլովակիա
  • Պիտեր Դվորսկի
  • Կամիլա Մագլովա
  • Վասո Պատեյդլ
  • Ստանիսլավ Ստեպկա
Սլովենիա Սլովենիա
  • Զլատկո Զախովիչ
  • Միլենա Ժուպանչիչ
  • Բորիս Կավացա
  • Լադո Լեսկովար
  • Վիտա Մավրիչ
  • Տոնե Պավչեկ
  • Մարկո Սիմունովիչ
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ
Թաիլանդ Թաիլանդ
  • Կատլիա Մակինթոշ
  • Անաիդ Պանյարաչուն
Թուրքիա Թուրքիա
Ուկրաինա Ուկրաինա
Ուրուգվայ Ուրուգվայ
Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ
  • Գերի Վալենսիանո
Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա
  • Էյա Ավո
  • Էյա Վիլպաս
  • Քաթրի Հելենա Քալաոյա
  • Ռայներ Քաունիստո
  • Յուհա Լաուկանեն
  • Յուրկի Լինանկիվի
  • Լավե Մայանեն
  • Էփու Նուոտիո
  • Միկե Ռեստրոմ
  • Ակսլ Սմիթ
  • Տրիո Տեյուկետ
  • Յորմա Ուոթինեն
  • Սուսաննա Հավիստո
  • Աննա Հանսկի
  • Արսի Հարյու
Ֆրանսիա Ֆրանսիա
  • Իվ Դուտեյ
  • Քրիստոֆ Մալավուա
  • Պատրիկ Պուավր դ’Արվոր
Խորվաթիա Խորվաթիա
  • Զլատան Ստիպիշից Գիբոնի
  • Բոիյանա Գրեգորիչ
Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա
  • Ռամբո Ամադեուս (Անտոնիե Պուշիչ)
Չեխիա Չեխիա
  • Իրինա Իրասկովա
Չիլի Չիլի
  • Իվան Զամորանո
Շվեյցարիա Շվեյցարիա
  • Նատաշա Բադման
  • Ջեյմս Գոլուեյ
  • Անատոլ Թաուբման
  • Քուրտ Էշբահեր
Շվեդիա Շվեդիա
  • Քայզա Բերգքվիստ
  • Լարս Բերգհագեն
  • Լիլ Լինդֆորս
  • Լիզա Մարքլունդ
  • Միքայել Պերսբրանտ
  • Ռոբին
  • Էվա Ռյոսե
Էկվադոր Էկվադոր
  • Ուլիսես դե լա Կրուս
Էստոնիա Էստոնիա
  • Մարյա Լիս Իլուս
  • Էրի Կլաս
  • Էրկի Նոլ
Եթովպիա Եթովպիա
  • Բերհանե Ադերե
  • Քենենիսե Բեկելե
Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն
  • Քվինտոն Ֆորչուն
Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա
  • Չհվե Շիվոն
  • BTS
Ճամայկա Ճամայկա
  • Շելի Էն Ֆրեյզեր
Ճապոնիա Ճապոնիա
  • Սինգեակի Հինոհարա
  • Ագնես Չան

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Harry Belafonte»։ UNICEF։ 31 August 2010 
  2. «Judy Collins»։ UNICEF։ 29 April 2005։ Վերցված է 20 February 2012 
  3. «Whoopi Goldberg»։ UNICEF։ 28 July 2009։ Վերցված է 20 February 2012 
  4. «Susan Sarandon»։ UNICEF։ 13 March 2009։ Վերցված է 20 February 2012 
  5. «Mia Farrow»։ UNICEF։ 2 June 2009։ Վերցված է 20 February 2012 
  6. «Femi Kuti»։ UNICEF։ 29 April 2005։ Վերցված է 20 February 2012 
  7. «Vanessa Redgrave»։ UNICEF։ 2 December 2010։ Վերցված է 20 February 2012 
  8. «Maxim Vengerov»։ UNICEF։ 21 January 2011։ Վերցված է 20 February 2012 
  9. «Angélique Kidjo»։ UNICEF։ 13 March 2009։ Վերցված է 20 February 2012 
  10. «Tetsuko Kuroyanagi»։ UNICEF։ 21 July 2009։ Վերցված է 20 February 2012 
  11. «Leon Lai»։ UNICEF։ 1 June 2005։ Վերցված է 20 February 2012 
  12. «Lang Lang»։ UNICEF։ 23 August 2010։ Վերցված է 20 February 2012 
  13. «Ricky Martin»։ UNICEF։ 24 August 2011։ Վերցված է 20 February 2012 
  14. «Nana Mouskouri»։ UNICEF։ 13 March 2009։ Վերցված է 20 February 2012 
  15. «Sebastião Salgado»։ UNICEF։ 29 April 2005։ Վերցված է 20 February 2012 
  16. «Jackie Chan»։ UNICEF։ 12 March 2010։ Վերցված է 20 February 2012 
  17. «Shakira Mebarak»։ UNICEF։ 15 March 2010։ Վերցված է 20 February 2012 
  18. 18,0 18,1 18,2 18,3 18,4 18,5 18,6 18,7 «National ambassadors»։ UNICEF։ 3 February 2012։ Վերցված է 20 February 2012 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]