Միլիարդատերերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Ջոն Ռոքֆելլեր՝ աշխարհում առաջին դոլարական միլիարդատերը

Միլիարդատեր անվանում են այն մարդկանց, որոնց ֆինանսական կարողությունը գերազանցում է 1 միլիարդը, ամենահաճախը՝ ԱՄՆ դոլար։

Հետևյալ ցուցակները կազմված են ամերիկյան ֆինանսական՝ «Forbes» ամսագրի տվյալներով, որն ամեն տարի հրապարակում է աշխարհի ամենահարուստ մարդկանց, սկսած 1987 թվականից։ Ցուցակում ներառված չեն «կապիտալների» անհայտ ծագումով մարդիկ, ինչպես նաև բռնակալները և իրենց ընտանիքի անդամները։ Forbes և Fortune ամսագրերը համարվում են հեղինակավոր հրապարակումներ՝ անհատ վիճակների հարցերում և պարբերաբար հրապարակում են աշխարհի ամենահարուստ մարդկանց ցուցակները։

2015 թվականին աշխարհում կար 1826 միլիարդատեր, որոնց ընդհանուր ֆինանսական վիճակը կազմում է 7,05 տրիլիոն ԱՄՆ դոլար, որը 600 միլիարդով շատ է, քան նախորդ տարում[1](Credit Suisse 1722 թ.-ի տվյալներով[2]

Wealth-X ընկերության հաշվետվությանը համաձայն՝ 2015 թվականի տվյալներով, համաշխարհային առաջնորդների ընդհանուր կապիտալը կազմում էր 7,683 տրիլիոն ԱՄՆ դոլար[3]։ 50 միլիարդ դոլարից շատ կարողություն ունեցել են միայն 5 հոգի։ 2 միլիարդից ոչ շատ կապիտալ ունեցել են 2473-ից 1288 հոգի։ 2-5 միլիարդ կապիտալ ունեցել են 813 հոգի, 5-10 միլիարդ՝ 224 հոգի, 10-25՝ 110 հոգի[3]։ Միլիարդատերերի մեծամասնությունը տղամարդիկ են (2179 հոգի, որոնք կազմում են 88,1 %, իրենց ընդհանուր կապիտալը կազմում է 88,6 %-ի ընդհանուր կապիտալը)[3]։ Կին-միլիարդատերները հիմնականում 1 տարով ավելի երիտասարդ են, քան տղամարդիկ՝ 62,2 տարի և 63,2 տարի[3]։

Աշխարհի երեք ամենահարուստ մարդիկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Միլիարդատերերի առաջին տասնյակ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Forbes The World’s Billionaires 2015 Վարկանիշի թոփ էճ-ը

  1. Բիլ Գեյթս՝ ԱՄՆ
  2. Կառլոս Սլիմ Էլու՝ Մեքսիկա
  3. Ուորեն Բաֆեթ՝ ԱՄՆ
  4. Ամանսիո Օռտեգա՝ Իսպանիա
  5. Լոուռենս Էլիսոն՝ ԱՄՆ
  6. Չարլզ Կոխ՝ ԱՄՆ
  7. Շողեր Սարգսյան՝ ՀՀ
  8. Քրիստինա Ուոլտոն՝ ԱՄՆ
  9. Ջիմ Ուոլթոն՝ ԱՄՆ
  10. Լիլիան Բեթանկուր՝ Ֆրանսիա

Պատմություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աշխարհում առաջին դոլարային միլիարդատերը դարձել է՝ Ջոն Րոքֆելլերը, որը «Սթանդարտ Օյլ» ընկերության հիմնադիրն էր։ Դա տեղի է ունեցել 1916 թվականի սեպտեմբերի 29-ին։

1996 թ.-ի և 2015 թվականի միջև՝ միլիարդատերերի քանակը 423-ից աճել է 1826[4]։

Աշխարհագրական բաշխվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

2005 թվականին Ռուսաստանը միլիարդատերերի քանակով գրավում էր՝ երրորդ տեղը, ԱՄՆ-ից և Գերմանիայից հետո[5]։ 27 ռուսների ֆինանսական իրավիճակը անցնում էր միլիարդ դոլարը։ Ամսագրի գնահատումներով ընդհանուրում ռուս միլիարդատերերի ակտիվները կազմում էին 90,6 միլիարդ դոլար։

Մինչճգնաժամային շրջանում միլիարդատերերի առավելագույն քանակը եղել է ԱՄՆ-ում (459), իսկ երկրորդը՝ Ռուսաստանում (87)։

2010 թվականին միլիարդատերերի առավելագույն քանակը եղել է ԱՄՆ-ում (402), երկրորդը Չինաստանում (69), երրորդը Ռուսաստանում (62)։

2012 թվականին Ռուսաստանը միլիարդատերերի քանակով գրավել է երկրորդ տեղը, որոնք պետության մեջ եղել են՝ 96 հոգի[6]։

Business Insider պորտալի տվյալներով՝ 2013 թվականին, այն քաղաքը, որտեղ ապրում են միլիարդատերերի մեծագույն քանակը, եղել է՝ Նյու Յորքը(70 բնակիչ՝ ավելի քան միլիարդ դոլար իրավիճակով), նրան հետևում է Մոսկվան (64), Լոնդոնը (54), Հոնկոնգը (40) և Պեկինը (29)[7]։

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]