Մետրոպոլիտենների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Երկրները մետրոպոլիտեններով: Դեղինով ներկայացված են այն երկրները, որտեղ դեռ կառուցվում է մետրոպոլիտեն:
Քաղաքներ, որտեղ կան մետրոպոլիտեններ

Մետրոպոլիտենների ցանկ, ստորև ներկայացված է աշխարհում գործող մետրոպոլիտենների ցանկ, ըստ Համաշխարհային հասարակական տրանսպորտի միության և Ռոբերտ Շվանդելի, ով հեղինակել է ավել քան 30 գիրք մետրոպոլիտենների մասին: 2019 թվականի մարտի տվյալներով աշխարհում հաշվվում է 188 մետրոպոլիտենների համակարգ 56 երկրենրի 175 քաղաքներում: Առաջին մետրոպոլիտենը դա Լոնդոնինն էր, որը բացվել է 1863 թվականին և այն նաև առաջինն է էլեկտրաֆիկացվել 1890 թվականին: Այն հանդիսանում է աշխարհում ամենահինը: Ամենաերկարը հանդիսանում է Շանհային մետրոպոլիտենը, իսկ ամենածանրաբեռնվածը Պեկինի մետրոպոլիտենը: Կանգառների քանակով աչքի է ընկնում Նյու Յորքի մետրոպոլիտենը:

Սահմանում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Համաձայն Համաշխարհային հասարակական տրանսպորտային միության, մետրոն, դա հիմնականում ներքաղաքային մարդատար տրանսպորտային համակարգ է սեփական երկափգծաին ուղով, ամբողջովին առանձնացած ավտոմոբիլային տրանսպորտից և հետիոտնային երթևեկությունից: Պարտադիր չէ, որ այն ամբողջովին անցնի գետնի տակով: Հնարավոր է նաև տեղադրել էստակադաների և երկրի մակերևույթին սակայն ոչ մի կապ չունենալուվ որևէ տիպի տրանսպորտային միջոցի հետ[1]: Ռոբերտ Շվանդելը այս սահմանմանը վաելացնում է նաև վագնների իրարից փոքր հեռավորության վրա գտնվելը: Մետրոպոլիտենի սահմանման համար նշանակություն չունի շարժական անձնակազմը, անիվների լայնությունը, ուղիների տիպերը (սովորական երկաթգծային կամ միառելս ճամապարհ) և կոնտակտային կապեր (օդային կամ կոնտակտային երթուղիներ) վարորդի առկայությամբ կամ ավտոմատ կառավարման համակարգով[2]:

Ստորև ներկայացված ցուցակում ներառված չեն թեթև ռելսային տրանցպորտի միջոցները, որոնք մետրոպոլիտենից տարբերովում են նրանով, որնք հատվում են մեկ ուղային համակարգով և հասարակական տրանսպորտի հետ նույն ուղղությամբ են: Նրանք ունեն ցածր թողարկություն և միշտ չէ, որ ներքաղաքային տրանսպորտ են հանդիսանում: Միջքաղաքային գնացքները առանձնանում են նրանով, որ գծերը օգտագորոծում են բեռնատար գնացնքների և հեռավոր ուղևորություն կատարող գնացնքների հետ միասին, և նախատեսված են համաշխարհայաին բեռնափոխադրումների համար:

Գործող մետրոպոլիտենների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Քաղաք Երկիր Տարեթիվ Գիծ ԿՄ Երկիր Ուղևոր Աղբյուր Նշումներ
Վիեննայի մետրոպոլիտեն Վիեննա {{{2}}} Ավստրիա 1976 5 83,3 109 440.1 [3]
Բաքվի մետրոպոլիտեն Բաքու {{{2}}} Ադրբեջան 1976 3 36,7 25 228.8 [4]
Ալժիրի մետրոպոլիտեն Ալժիր {{{2}}} Ալժիր 2011 1 18,2 19 28.4 [5]
Բուենոս Այրեսի մետրոպոլիտեն Բուենոս Այրես {{{2}}} Արգենտինա 1913 6 54,9 87 317.7 [6]
Երևանի մետրոպոլիտեն Երևան {{{2}}} Հայաստան 1981 1 13,4 10 16.2 [7]
Մինսկի մետրոպոլիտեն Մինսկ {{{2}}} Բելառուս 1984 2 37,3 29 284.1 [8]
Բրյուսելի մետրոպոլիտեն Բրյուսել Բելգիա Բելգիա 1976 4 39,9 59 151.6 [9]
Սոֆիայի մետրոպոլիտեն Սոֆիա Flag of Bulgaria.svg Բուլղարիա 1998 2 40 35 87.9 [10]
Սան Պաուլոյի մետրոպոլիտեն Սան Պաուլո {{{2}}} Բրազիլիա 1974 6 96 91 1295.4 [11]
Ռիո դե Ժանեյրոյի մետրոպոլիտեն Ռիո դե Ժանեյրո {{{2}}} Բրազիլիա 1979 3 58 41 244.7 [12]
Պորտու Ալեգրի մետրոպոլիտեն Պորտու Ալեգրի {{{2}}} Բրազիլիա 1985 1 43,4 22 55.1 [13] ամբողջությամբ ստորգետնյա մետրոպոլիտեն
Ռեսիֆի մետրոպոլիտեն Ռեսիֆի {{{2}}} Բրազիլիա 1985 3 39,4 31 104.2 [14] ամբողջությամբ ստորգետնյա մետրոպոլիտեն
Բելու Հորիզոնտի մետրոպոլիտեն Բելու Հորիզոնտի {{{2}}} Բրազիլիա 1986 1 28,1 19 58.8 [15] ամբողջությամբ ստորգետնյա մետրոպոլիտեն
Բրազիլիայի մետրոպոլիտեն Բրազիլիա {{{2}}} Բրազիլիա 2001 2 42,4 24 36.6 [16]
Սալվադորի մետրոպոլիտեն Սալվադոր {{{2}}} Բրազիլիա 2014 2 32,5 20 42 [17] համարյա ամբողջությամբ (բացի երկու կայարանից) ստորգետնյա մետրոպոլիտեն է
Լոնդոնի մետրոպոլիտեն Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1863 11 402 270 1378 [18] ծառայում է նաև Էսսեքս, Բակինգեմշիր, Ծարտֆորդշիր կոմսություններին
Դոկլենդի մետրոպոլիտեն 1987 7 34 45 122.3 [19]
Գլազգոյի մետրոպոլիտեն Գլազգո Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1986 1 10,4 15 12.7 [20]
Թայնի և Ուիրայի մետրոպոլիտեն
Նյուքասլ ափոն Թայն

Սանդերլենդ

Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1980 2 77,5 60 37.7 [21] ծառայում է որպես մետրո և ներքաղաքային գնացք, որոշ հատվածներում շփվում է գետնի հետ
Բուդապեշտի մետրոպոլիտեն Բուդապեշտ {{{2}}} Հունգարիա 1896 4 38,3 52 412 [22]
Կարակասի մետրոպոլիտեն Կարակաս, Լոս Տեկես {{{2}}} Վենեսուելա 1983 4 54,1 49 358 [23]
Լոս Տեկեսկի մետրոպոլիտեն (անգլ.)


2006 2 10,2 5 ? [24]
Մարակայբոի մետրոպոլիտեն Մարակայբո {{{2}}} Վենեսուելա 2006 1 6,5 6 15.3 [25] մասամբ էստակադային մետրոպոլիտեն է
Բեռլինի մետրոպոլիտեն Բեռլին {{{2}}} Գերմանիա 1902 10 151,7 173 563 [26]
Համբուրգի մետրոպոլիտեն Համբուրգ {{{2}}} Գերմանիա 1912 4 106,1 92 242.5 [27]
Մայնի Ֆրանկֆուրտի մետրոպոլիտեն Մայնի Ֆրանկֆուրտ {{{2}}} Գերմանիա 1968 9 64,9 86 117.3 [28]
Մյունխենի մետրոպոլիտեն Մյունխեն {{{2}}} Գերմանիա 1971 8 103,1 100 410 [29]
Նյուրնբերգի մետրոպոլիտեն Նյուրնբերգ {{{2}}} Գերմանիա 1972 3 37,1 48 128.9 [30]
Աթենքի մետրոպոլիտեն Աթենք {{{2}}} Հունաստան 1904 3 84,7 61 264.4 [31]
Թբիլիսիի մետրոպոլիտեն Թբիլիսի {{{2}}} Վրաստան 1966 2 27,3 23 113.8
Կոպենհագենի մետրոպոլիտեն Կոպենհագեն {{{2}}} Դանիա 2002 2 20,4 22 60.9 [32]
Սանտո Դոմինգոյի մետրոպոլիտեն Սանտո Դոմինգո {{{2}}} Դոմինիկյան Հանրապետություն 2009 2 28,4 34 67.5 [33]
Կահիրեյի մետրոպոլիտեն Կահիրե {{{2}}} Եգիպտոս 1987 3 77,9 64 1314 [34]
Կալկաթայի մետրոպոլիտեն Կալկաթա {{{2}}} Հնդկաստան 1984 1 27,2 24 197.4 [35]
Դելիի մետրոպոլիտեն Դելի {{{2}}} Հնդկաստան 2002 9 343,4 250 926.1 [36]
Բանդալորի մետրոպոլիտեն Բանդալոր {{{2}}} Հնդկաստան 2011 2 42,3 41 122.9 [37]
Գուրգաունի մետրոպոլիտեն Գուրգաուն {{{2}}} Հնդկաստան 2013 1 11,7 11 2.3 [38] ամբողջությամբ էստակադային մետրոպոլիտեն է
Մումբայի մետրոպոլիտեն Մումբայ {{{2}}} Հնդկաստան 2014 1 11,4 12 ? [39] ամբողջությամբ էստակադային մետրոպոլիտեն է
Ջայպուրի մետրոպոլիտեն Ջայպուր {{{2}}} Հնդկաստան 2015 1 9,6 9 7.2 [40] համարյա մաբողջությամբ (բացի մեկ կանգառից) էստակադային մետրոպոլիտեն է
Չեննայի մետրոպոլիտեն Չեննայ {{{2}}} Հնդկաստան 2015 2 44,7 34 20.1 [41]
Կոչինի

մետրոպոլիտեն

Կոչին {{{2}}} Հնդկաստան 2017 1 18,4 16 ? [42] ամբողջությամբ էստակադային մետրոպոլիտեն է
Լաքհնաույի մետրոպոլիտեն Լաքհնաու {{{2}}} Հնդկաստան 2017 1 23,7 22 ? [43]
Հայդարաբադի մետրոպոլիտեն Հայդարաբադ {{{2}}} Հնդկաստան 2017 2 56,5 48 73 [44] ամբողջությամբ էստակադային մետրոպոլիտեն է
Նոիդիայի

մետրոպոլիտեն

Նոիդա {{{2}}} Հնդկաստան 2019 1 29,7 21 ? [45] ամբողջությամբ էստակադային մետրոպոլիտեն է
Գուդջարի մետրոպոլիտեն Ահմադաբադ,

Գանդինագար

{{{2}}} Հնդկաստան 2019 1 6,5 6 ? [46] ամբողջությամբ էստակադային մետրոպոլիտեն է
Նագպուրի մետրոպոլիտեն Նագպուր {{{2}}} Հնդկաստան 2019 1 13,5 11 ? [47] ամբողջությամբ էստակադային մետրոպոլիտեն է
Ջակարտայի մետրոպոլիտեն Ջակարտա Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա 2019 1 15,7 13 ? [48]
Թեհրանի մետրոպոլիտեն Թեհրան {{{2}}} Իրան 1999 6 177,5 111 717 [49] ներառյալ գծի 5 երկաթուղային գնացքը
Մաշհադի մետրոպոլիտեն Մաշհադ {{{2}}} Իրան 2011 2 34,1 33 43.3 [50]
Շիրազի մետրոպոլիտեն Շիրազ {{{2}}} Իրան 2014 1 22,5 19 8 [51]
Թավրիզի մետրոպոլիտեն Թավրիզ {{{2}}} Իրան 2015 1 9,3 10 ? [52]
Սպահանի մետրոպոլիտեն Սպահան {{{2}}} Իրան 2015 1 20,2 20 ? [53]
Մադրիդի մետրոպոլիտեն Մադրիդ {{{2}}} Իսպանիա 1919 13 293 301 626.4 [54]
Բարսելոնայի մետրոպոլիտեն Բարսելոնա {{{2}}} Իսպանիա 1924 12 150,3 183 452.4 [55][56]
Վալենսիայի մետրոպոլիտեն Վալենսիա {{{2}}} Իսպանիա 1988 9 146,4 137 62.6 [57] տրամվայի հետ խառը, քաղաքամերձ գանցք
Բիլբաոյի մետրոպոլիտեն Բիլբաո {{{2}}} Իսպանիա 1995 2 49,2 48 87.1 [58]
Պալմա դե Մալյորկայի մետրոպոլիտեն Պալմա {{{2}}} Իսպանիա 2007 1 15,6 16 1.2 [59]
Սևիլյայի մետրոպոլիտեն Սևիլյա {{{2}}} Իսպանիա 2009 1 18 22 16 [60]
Հռոմի մետրոպոլիտեն Հռոմ {{{2}}} Իտալիա 1955 3 60 73 279 [61]
Միլան մետրոպոլիտեն Միլան {{{2}}} Իտալիա 1964 4 101 113 468.3 [62]
Ջենովայի մետրոպոլիտեն Ջենովա {{{2}}} Իտալիա 1990 1 7,1 8 11 [63]
Նեապոլի մետրոպոլիտեն Նեապոլ {{{2}}} Իտալիա 1993 2 20,2 22 38.1 [64] մնացած գծերը մետրոպոլիտեն չեն համարվում
Կատանիայի մետրոպոլիտեն Կատանիա {{{2}}} Իտալիա 1999 1 8,8 11 3.4 [65]
Թուրինի մետրոպոլիտեն Թուրին {{{2}}} Իտալիա 2006 1 13,2 21 41.1 [66]
Բրեշիայի մետրոպոլիտեն Բրեշիա {{{2}}} Իտալիա 2013 1 13,7 17 17.4 [67]
Ալմաթի մետրոպոլիտեն Ալմաթի {{{2}}} Ղազախստան 2011 1 11,3 9 13.8 [68]
Տորոնտոյի մետրոպոլիտեն Տորոնտո Flag of Canada.svg Կանադա 1954 4 76,9 80 304.1 [69]
Մոնրեալի մետրոպոլիտեն Մոնրեալ Flag of Canada.svg Կանադա 1966 4 69,2 73 367.5 [70]
Վանկուվերի մետրոպոլիտեն Վանկուվեր Flag of Canada.svg Կանադա 1985 3 79,6 57 151.4 [71]
Պեկինի մետրոպոլիտեն Պեկին {{{2}}} Չինաստան 1969 21 628 391 3777.9 [72] չհաշված Խիջիաո կայանը
Հոնկոնգի մետրոպոլիտեն Հոնկոնգ {{{2}}} Չինաստան 1979 11 174,7 93 1767.1 [73]
Տյանցզինի մետրոպոլիտեն Տյանցզին {{{2}}} Չինաստան 1984 6 216,7 155 351.6 [74]
Շանհայի մետրոպոլիտեն Շանհայ {{{2}}} Չինաստան 1995 16 676 413 3537.6 [75]
Գուանչժոույի մետրոպոլիտեն Գուանչժոու {{{2}}} Չինաստան 1997 13 436,7 232 2802.6 [76]
Դալյանի մետրոպոլիտեն Դալյան {{{2}}} Չինաստան 2003 4 153,5 69 157.2 [77]
Շենժենի մետրոպոլիտեն Շենժեն {{{2}}} Չինաստան 2004 8 286,2 198 1654.4 [78]
Ուհանի մետրոպոլիտեն Ուհան {{{2}}} Չինաստան 2004 9 318,3 216 926.8 [79]
Նանկինի մետրոպոլիտեն Նանկին {{{2}}} Չինաստան 2005 10 377 159 977.4 [80]
Չունցինի մետրոպոլիտեն Չունցին {{{2}}} Չինաստան 2007 8 311,8 181 743.1 [81]
ենյան

մետրոպոլիտենի

Շենյան {{{2}}} Չինաստան 2010 2 59,4 48 319.1 [82]
Չենդուի մետրոպոլիտեն Չենդու {{{2}}} Չինաստան 2010 6 226,6 171 782.1 [83]
Ֆոշանի մետրոպոլիտեն Ֆոշան {{{2}}} Չինաստան 2010 1 39,6 25 ? [76]
Չանչունի մետրոպոլիտեն Չանչուն {{{2}}} Չինաստան 2011 4 68,8 59 51.1 [84]
Սիանի

մետրոպոլիտեն

Սիան {{{2}}} Չինաստան 2011 4 126,6 94 605.3 [85]
Կունմինի մետրոպոլիտեն Կունմին {{{2}}} Չինաստան 2012 4 87,2 59 124.8 [86]
Սուչժոուի մետրոպոլիտեն Սուչժոու {{{2}}} Չինաստան 2012 3 118,9 97 248.2 [87]
Հանչժոուի մետրոպոլիտեն Հանչժոու {{{2}}} Չինաստան 2012 3 117,3 83 339.9 [88]
Հարբինի մետրոպոլիտեն Հարբին {{{2}}} Չինաստան 2013 2 31,5 26 113.3 [89]
Չժենչժոուի մետրոպոլիտեն Չժենչժոու {{{2}}} Չինաստան 2013 3 93,7 61 252.3 [90]
Չանշայի մետրոպոլիտեն Չանշա {{{2}}} Չինաստան 2014 2 50,2 43 233.4 [91]
Նինբոյի մետրոպոլիտեն Նինբո {{{2}}} Չինաստան 2014 2 74,5 51 112.3 [92]
Ուսի մետրոլպոլիտեն Ուսի {{{2}}} Չինաստան 2014 2 56 45 92.3 [93]
Նանչանի մետրոպոլիտեն Նանչան {{{2}}} Չինաստան 2015 2 44,3 41 109.8 [94]
Ցինդաոյի մետրոպոլիտեն Ցինդաո {{{2}}} Չինաստան 2015 2 169,4 82 65.7 [95]
Դունգուանի մետրոպոլիտեն Դունգուան {{{2}}} Չինաստան 2016 1 37,7 15 38.7 [96]
Ֆուչժոուի մետրոպոլիտեն Ֆուչժոու {{{2}}} Չինաստան 2016 1 24,9 21 49.3 [97]
Հեյֆեյի մետրոպոլիտեն Հեյֆեյ {{{2}}} Չինաստան 2016 2 52,4 47 42.7 [98]
Նանինի մետրոպոլիտեն Նանին {{{2}}} Չինաստան 2016 2 53,3 43 91.1 [99]
Գույանի մետրոպոլիտեն Գույան {{{2}}} Չինաստան 2017 1 33,1 24 ? [100]
Շիցզյաչժուանի մետրոպոլիտեն Շիցզյաչժուան {{{2}}} Չինաստան 2017 2 30,3 26 40.4 [101]
Սյամինի մետրոպոլիտեն Սյամին {{{2}}} Չինաստան 2017 1 30,3 24 ? [102]
Ուրումչիի մետրոպոլիտեն Ուրումչի {{{2}}} Չինաստան 2018 1 16,6 12 ? [103]
Թայբեյի մետրոպոլիտեն Թայբեյ {{{2}}} Թայվան 1996 5 131,1 117 746.1 [104]
Գաոսյունի մետրոպոլիտեն Գաոսյուն {{{2}}} Թայվան 2008 2 42,7 38 63.8 [105]
Տաոյուանի մետրոպոլիտեն Տաոյուան {{{2}}} Թայվան 2017 1 53,1 22 ? [106]
Գաոսյունի մետրոպոլիտեն Գաոսյուն {{{2}}} Կոլումբիա 1995 2 31,3 27 208.1 [107] ամբողջությամբ ստորգետնյա մետրոպոլիտեն է
Փհենյանի մետրոպոլիտեն Փհենյան {{{2}}} Հյուսիսային Կորեա 1973 2 22,5 16 36 [108]
Սեուլի մետրոպոլիտեն Սեուլ Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 1974 9 341,5 315 2856.5 [109]
Կորիալ գիծը Սեուլի մայրաքաղաքային շրջանում
1994 5 133 81 415.6 Պունդան, Իլսան, Կվաչխոն, Անսան և Սուին գծերը
Սին Պուդան գիծ 2011 1 31,3 12 95.7 [110]
Բուսանի մետրոպոլիտեն Բուսան Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 1985 5 139,9 135 358 [111] ներառյալ Պուսան-Կիմխե գիծը
Դեգույի մետրոպոլիտեն Դեգու Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 1997 3 83,7 91 163 [112]
Ինչոնի մետրոպոլիտեն Ինչոն Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 1999 2 58,6 56 109 [113]
Կվանգջույի մետրոպոլիտեն Կվանգջու Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 2004 1 20,1 20 19 [114]
Դեջոնի մետրոպոլիտեն Դեջոն Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 2006 1 22,7 22 39 [115]
Կուալա Լումպուրի մետրոպոլիտեն Կուալա Լումպուր {{{2}}} Մալայզիա 1996 5 142,5 104 182 [116]
Մեխիկոյի մետրոպոլիտեն Մեխիկո {{{2}}} Մեքսիկա 1969 12 226,5 195 1605 [117] սպասարկում է նաև Նաուկալպան, Լոս Ռեյս Ակակիլպան, Էկատեպեկ դե Մորելոս քաղաքները
Մոնտեռեյի մետրոպոլիտեն Մոնտեռեյ {{{2}}} Մեքսիկա 1991 2 32 32 177.6 [118]
Ռոտերդամի մետրոպոլիտեն Ռոտերդամ Flag of the Netherlands.svg Նիդերլանդներ 1968 5 78,3 62 93 [119]
Ամստերդամի մետրոպոլիտեն Ամստերդամ Flag of the Netherlands.svg Նիդերլանդներ 1977 5 42,7 39 71 [120] մյուս գծերը մետրոպոլիտեն չեն համարվում
Օսլոյի մետրոպոլիտեն Օսլո {{{2}}} Նորվեգիա 1966 5 85 101 118 [121] որոշ վերգետնյա հատվածներ շվփում են գետնի հետ
Դուբայի մետրոպոլիտեն Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 2009 2 74,6 47 200.1 [122]
Պանամայի մետրոպոլիտեն Պանամա {{{2}}} Պանամա 2014 1 15,8 14 81.5 [123]
Լիմայի մետրոպոլիտեն Լիմա, Կալյաո Flag of Peru.svg Պերու 2001 1 34,6 26 107.2 [124] ամբողջությամբ ստորգետնյա մետրոպոլիտեն է
Վարշավայի մետրոպոլիտեն Վարշավա Flag of Poland.svg Լեհաստան 1995 2 29 27 187.3 [125]
Լիսաբոնի մետրոպոլիտեն Լիսաբոն {{{2}}} Պորտուգալիա 1959 4 44,2 56 161.5 [126]
Սան Խուանի մետրոպոլիտեն Սան Խուան {{{2}}} Պուերտո Ռիկո 2004 1 17,2 16 4.8 [127]
Մոսկվայի մետրոպոլիտեն Մոսկվա Flag of Russia.svg Ռուսաստան 1935 14 381 223 2500,4 [128] սպասարկում է նաև Միակինինո, Կրասնոգորսկ, Կոտելնիկի, Լյուբերցի և Ռուտով գյուղերին
Սանկտ Պետերբուրգի մետրոպոլիտեն Սանկտ Պետերբուրգ Flag of Russia.svg Ռուսաստան 1955 5 118,6 69 726.5 [129] սպասարկում է նաև Մուրինո գյուղին
Նիժնի Նովգորոդի մետրոպոլիտեն Նիժնի Նովգորոդ Flag of Russia.svg Ռուսաստան 1985 2 21,6 15 27.6 [130]
Նովոսիբիրսկի մետրոպոլիտեն Նովոսիբիրսկ Flag of Russia.svg Ռուսաստան 1985 2 15,9 13 80.3 [131]
Սամարայի մետրոպոլիտեն Սամարա Flag of Russia.svg Ռուսաստան 1987 1 11,6 10 14.1 [132]
Եկատերինբուրգի մետրոպոլիտեն Եկատերինբուրգ Flag of Russia.svg Ռուսաստան 1991 1 12,7 9 49.3 [133]
Կազանի մետրոպոլիտեն Կազան Flag of Russia.svg Ռուսաստան 2005 1 16,8 11 27.2 [134]
Բուխարեստի մետրոպոլիտեն Բուխարեստ {{{2}}} Ռումինիա 1979 4 71,4 53 179.1 [135]
Մեքքայի մետրոպոլիտեն Մեքքա {{{2}}} Սաուդյան Արաբիա 2010 1 18,1 9 4 [136] ամբողջությամբ էստակադային մետրոպոլիտեն է
Չիկագոյի մետրոպոլիտեն Չիկագո ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1892 8 165,4 145 230.2 [137]
Բոստոնի մետրոպոլիտեն Բոստոն ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1897 3 61 62 167.2 [138] ծառայում է նաև Քեմբրիջ և այլ քաղաքների
Նյու Յորքի մետրոպոլիտեն Նյու Յորք ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1904 27 394 472 1727.3 [139]
ՊԱՏՀ 1908 4 22,2 13 93 [140]
Ստատեն Այլենդա երկաթգիծ 1925 1 22,5 21 8.8 [141] ամբողջությամբ ստորգետնյա մետրոպոլիտեն է
Ֆիլադելֆիայի մետրոպոլիտեն Ֆիլադելֆիա ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1907 3 59,1 75 91.8 [142]
ՊԱՏԿՕ արագընթաց գիծ 1936 1 22,9 13 10.8 [143]
Քլիվլենդի մետրոպոլիտեն Քլիվլենդ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1955 1 31 18 5.9 [144]
Սան Ֆրանցիսկոյի մետրոպոլիտեն Սան Ֆրանցիսկո ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1972 5 174,8 45 129.3 [145]
Վաշինգտոնի մտրոպոլիտեն Վաշինգտոն ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1976 6 188 91 229.6 [146]
Ատլանտայի մետրոպոլիտեն Ատլանտա ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1979 4 76,6 38 67.4 [147]
Բալթիմորի մետրոպոլիտեն Բալթիմոր ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1983 1 24,9 14 10.8 [148]
Մայամիի մետրոպոլիտեն Մայամի ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1984 2 40,1 23 19.7 [149] ամբողջությամբ էստակադային մետրոպոլիտեն է
Լոս Անջելեսի մետրոպոլիտեն Լոս Անջելես ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1993 2 28 16 44.9 [150]
Սինգապուրի մետրոպոլիտեն Սինգապուր {{{2}}} Սինգապուր 1987 5 199,6 119 1139.5 [151]
Բանգկոկի տարանցիկ համակարգ Բանգկոկ Flag of Thailand.svg Թաիլանդ 1999 2 51,3 44 241.1 [152] ամբողջությամբ էստակադային մետրոպոլիտեն է
Բանգկոկի մետրոպոլիտեն 2004 2 44 35 107.8 [153]
Ստամբուլի մետրոպոլիտեն Ստամբուլ {{{2}}} Թուրքիա 1989 6 115,3 89 384.9 [154]
Անկարայի մետրոպոլիտեն Անկարա {{{2}}} Թուրքիա 1996 5 64,4 56 104.1 [155]
Իզմիրի մետրոպոլիտեն Իզմիր {{{2}}} Թուրքիա 2000 1 20,1 17 105 [156]
Բուրսայի մետրոպոլիտեն Բուրսա {{{2}}} Թուրքիա 2002 2 38,9 38 91.3 [157]
Ադանայի մետրոպոլիտեն Ադանա {{{2}}} Թուրքիա 2009 1 13,9 13 14 [158]
Տաշքենդի մետրոպոլիտեն Տաշքենդ {{{2}}} Ուզբեկստան 1977 3 36,2 29 61.6 [159]
Կիևի մետրոպոլիտեն Կիև {{{2}}} Ուկրաինա 1960 3 67,5 52 498.5 [160]
Խարկովի մետրոպոլիտեն Խարկով {{{2}}} Ուկրաինա 1975 3 38,1 30 231.1 [161]
Դնեպրի մետրոպոլիտեն Դնեպր {{{2}}} Ուկրաինա 1995 1 7,1 6 7.5 [162]
Մանիլայի մետրոպոլիտեն Մանիլա {{{2}}} Ֆիլիպիններ 1984 2 33,4 31 243.6 [163] համարյա ամբողջությամբ (բացի մեկ կանգառից) էստակադային մետրոպոլիտեն է
Մանիլայի գծային տարանցիկ համակարգ 1999 1 16,9 13 158.8 [164] համարյա ամբողջությամբ (բացի մեկ կանգառից) էստակադային մետրոպոլիտեն է
Հելսինկիի մեդտրոպոլիտեն Հելսինկի Flag of Finland.svg Ֆինլանդիա 1982 2 35 25 64.1 [165]
Փարիզի մետրոպոլիտեն Փարիզ {{{2}}} Ֆրանսիա 1900 16 214 302 1518.6 [166]
Մարսելի մետրոպոլիտեն Մարսել {{{2}}} Ֆրանսիա 1977 2 21,5 28 83.3 [167]
Լիոնի մետրոպոլիտեն Լիոն {{{2}}} Ֆրանսիա 1978 4 32,1 40 195.6 [168]
Լիլի մետրոպոլիտեն Լիլ {{{2}}} Ֆրանսիա 1983 2 45 60 107.5 [169]
Թուլուզի մետրոպոլիտեն Թուլուզ {{{2}}} Ֆրանսիա 1993 2 28,2 37 107.4 [170]
Ռենի մետրոպոլիտեն Ռեն {{{2}}} Ֆրանսիա 2002 1 9,4 15 33.3 [171]
Պրահայի մետրոպոլիտեն Պրահա Flag of the Czech Republic.svg Չեխիա 1974 3 65,2 61 461.2 [172]
Սանտյագոյի մետրոպոլիտեն Սանտյագո Flag of Chile.svg Չիլի 1975 7 140 136 685.1 [173]
Լոզանի մետրոպոլիտեն Լոզան {{{2}}} Շվեյցարիա 1991 1 5,9 14 28.9 [174] ենթադրում է միայն գիծ М2
Ստոկհոլմի մետրոպոլիտեն Ստոկհոլմ {{{2}}} Շվեդիա 1950 3 105,7 100 330 [175]
Տոկիոյի մետրոպոլիտեն Տոկիո Flag of Japan.svg Ճապոնիա 1927 13 304,1 291 3713.6 [176][177]
Տոկիոյի միագիծ 1964 1 17,8 11 105.4 [178]
Յուրիկամոմե գիծ 1995 1 14,7 16 38.7 [179]
Ռենկայ գիծ 1996 1 12,2 8 90.7 [180]
Օսակայի մետրոպոլիտեն Օսակա Flag of Japan.svg Ճապոնիա 1933 8 129,9 123 870.4 [181]
Նագոյայի մետրոպոլիտեն Նագոյա Flag of Japan.svg Ճապոնիա 1957 6 93.3 100 479.4 [182]
Սապորոյի մետրոպոլիտեն Սապորո Flag of Japan.svg Ճապոնիա 1971 3 48 49 229.2 [183]
Յոկոհամայի մետրոպոլիտեն Յոկոհամա Flag of Japan.svg Ճապոնիա 1972 2 53,4 42 239.1 [184]
Մինատոմիրայ գիծ 2004 1 4,1 6 76.4 [185]
Կոբեյի մետրոպոլիտեն Կոբե Flag of Japan.svg Ճապոնիա 1977 2 38,1 28 112.9 [186]
Կիոտոյի մետրոպոլիտեն Կիոտո Flag of Japan.svg Ճապոնիա 1981 2 31,2 32 141.4 [187]
Ֆուկուոկայի մետրոպոլիտեն Ֆուկուոկա Flag of Japan.svg Ճապոնիա 1981 3 29,8 36 165.8 [188]
Սենդայի մետրոպոլիտեն Սենդայ Flag of Japan.svg Ճապոնիա 1987 2 28,7 30 88.4 [189]
Հիրոսիմայի մետրոպոլիտեն Հերոսիմա Flag of Japan.svg Ճապոնիա 1994 1 18,4 22 23.7 [190] մասամբ էստակադային մետրոպոլիտեն է

Կառուցվող մետրոպոլիտեններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Քաղաք Երկիր Բացման տարեթիվ Աղբյուր
Սիդնեյի մետրոպոլիտեն Սիդնեյ {{{2}}} Ավստրալիա 2019 [191]
Դաքքայի մետրոպոլիտեն Դաքքա {{{2}}} Բանգլադեշ 2021 [192]
Հանոյի մետրոպոլիտեն Հանոյ {{{2}}} Վիետնամ 2020 [193]
Հոշիմինի մետրոպոլիտեն Հոշիմին {{{2}}} Վիետնամ 2020 [194]
Սալոնիկի մետրոպոլիտեն Սալոնիկ {{{2}}} Հունաստան 2020 [195]
Նավի Մումբաիյի մետրոպոլիտեն Նավի Մումբաի {{{2}}} Հնդկաստան 2020 [196]
Պունայի մետրոպոլիտեն Պունա {{{2}}} Հնդկաստան 2021 [197]
Դոհայի մետրոպոլիտեն Դոհա {{{2}}} Կատար 2020 [198]
Լանչժոույի մետրոպոլիտեն Լանչժոու {{{2}}} Չինաստան 2019 [199]
Լոյանի մետրոպոլիտեն Լոյան {{{2}}} Չինաստան 2020 [200]
Լոյանի մետրոպոլիտեն Մակաո {{{2}}} Չինաստան 2019 [201]
Տայյուանի մետրոպոլիտեն Տայյուան {{{2}}} Չինաստան 2020 [202]
Վուհուի մետրոպոլիտեն Վուհու {{{2}}} Չինաստան 2020 [203]
Հոհթի մետրոպոլիտեն Հոհոթ {{{2}}} Չինաստան 2020 [204]
Չանչժոույի մետրոպոլիտեն Չանչժոու {{{2}}} Չինաստան 2019 [205]
Աբիջանի մետրոպոլիտեն Աբիջան {{{2}}} Կոտ դ'Իվուար 2021 [206]
Լագոսի մետրոպոլիտեն Լագոս {{{2}}} Նիգերիա 2022 [207]
Լահորի մետրոպոլիտեն Լահոր Flag of Pakistan.svg Պակիստան 2019 [208]
Չելյաբինսկի մետրոպոլիտեն Չելյաբինսկ Flag of Russia.svg Ռուսաստան 2025+ [209]
Ալ-Ռիադի մետրոպոլիտեն Ալ-Ռիադ {{{2}}} Սաուդյան Արաբիա 2019 [210]
Հոնոլուլույի մետրոպոլիտեն Հոնոլուլու ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 2020 [211]
Տանչժոույի մետրոպոլիտեն Տայչժուն {{{2}}} Թայվան 2020 [212]
Կիտոյի մետրոպոլիտեն Կիտո {{{2}}} Էկվադոր 2019 [213]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Recommended basic reference for developing a minimum set of standards for voluntary use in the field of urban rail, according to mandate M/486»։ UITP (L'Union internationale des transports publics/Международный союз общественного транспорта)։ 2011։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 22 февраля 2014-ին։ Վերցված է 2014-02-15 
  2. Роберт Швандль (2007)։ «What is a metro? A subway? An underground?» (անգլերեն)։ UrbanRail.net։ Վերցված է 2014-01-05 
  3. «Fahrgastinfo | Wiener Linien»։ www.wienerlinien.at (գերմաներեն)։ Վերցված է 2018-06-04 
  4. «Bakı Metropoliteni»։ www.metro.gov.az։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2015-09-25-ին։ Վերցված է 2018-06-04 
  5. «METRO D’ALGER» (ֆրանսերեն)։ www.metroalger-dz.com։ Վերցված է 2018-12-15 
  6. «Buenos Aires Subte» (իսպաներեն)։ www.buenosaires.gob.ar։ Վերցված է 2018-11-25 
  7. «Ереванский метрополитен»։ Վերցված է 2018-06-04 
  8. «Минский метрополитен»։ metropoliten.by։ Վերցված է 2018-06-04 
  9. «STIB-MIVB Brussels» (անգլերեն)։ www.stib-mivb.be։ Վերցված է 2018-06-04 
  10. «Metropolitan.bg» (բուլղարերեն)։ metropolitan.bg։ Վերցված է 2018-06-04 
  11. «São Paulo Metro» (անգլերեն)։ www.metro.sp.gov.br։ Վերցված է 2018-11-25 
  12. «Metrô Rio» (անգլերեն)։ www.metrorio.com.br։ Վերցված է 2018-11-25 
  13. «Empresa de Trens Urbanos de Porto Alegre S.A.» (պորտուգալերեն)։ www.trensurb.gov.br։ Վերցված է 2018-11-25 
  14. «Companhia Brasileira de Trens Urbanos» (պորտուգալերեն)։ cbtu.gov.br։ Վերցված է 2018-11-25 
  15. «Trem Metropolitano de Belo Horizont» (պորտուգալերեն)։ www.metrominas.mg.gov.br։ Վերցված է 2018-11-25 
  16. «Brasília Metro» (անգլերեն)։ www.urbanrail.net։ Վերցված է 2018-11-25 
  17. «Metro Bahia» (պորտուգալերեն)։ www.ccrmetrobahia.com.br։ Վերցված է 2018-11-25 
  18. «Tube» (անգլերեն)։ Transport for London։ Վերցված է 2018-06-04 
  19. «DLR» (անգլերեն)։ Transport for London։ Վերցված է 2018-06-04 
  20. «Subway - SPT»։ SPT (անգլերեն)։ Վերցված է 2018-06-04 
  21. «Nexus» (անգլերեն)։ Nexus։ 2013-07-29։ Վերցված է 2018-06-04 
  22. «BKK News» (անգլերեն)։ bkk.hu։ Վերցված է 2018-06-05 
  23. «Metro de Caracas» (իսպաներեն)։ www.metrodecaracas.com.ve։ Վերցված է 2018-11-25 
  24. «Metro Los Teques» (իսպաներեն)։ www.metrolosteques.gob.ve։ Վերցված է 2018-11-25 
  25. «Metro de Maracaibo» (իսպաներեն)։ www.metrodemaracaibo.gob.ve։ Վերցված է 2018-11-25 
  26. «Berliner Verkehrsbetriebe» (անգլերեն)։ bvg.de։ Վերցված է 2018-06-05 
  27. «Hochbahn» (գերմաներեն)։ hochbahn.de։ Վերցված է 2018-06-05 
  28. «Verkehrsgesellschaft Frankfurt am Main» (գերմաներեն)։ vgf-ffm.de։ Վերցված է 2018-06-05 
  29. «Munich Transport Corporation» (անգլերեն)։ mvg.de։ Վերցված է 2018-06-05 
  30. «Verkehrs-Aktiengesellschaft Nürnberg» (անգլերեն)։ vag.de։ Վերցված է 2018-06-05 
  31. «Urban Rail Transport S.A.» (անգլերեն)։ stasy.gr։ Վերցված է 2018-06-09 
  32. «Metroselskabet» (անգլերեն)։ intl.m.dk։ Վերցված է 2018-06-09 
  33. «Oficina Para el Reordenamiento del Transporte» (իսպաներեն)։ metro.gob.do։ Վերցված է 2018-12-01 
  34. «Cairo Metro» (անգլերեն)։ cairometro.gov.eg։ Վերցված է 2018-12-15 
  35. «Kolkata Metro Rail Corporation Ltd.» (անգլերեն)։ kmrc.in։ Վերցված է 2018-07-07 
  36. «Delhi Metro Rail Corporation Ltd.» (անգլերեն)։ delhimetrorail.com։ Վերցված է 2018-07-07 
  37. «Bangalore Metro Rail Corporation Limited» (անգլերեն)։ bmrc.co.in։ Վերցված է 2018-07-07 
  38. «Rapid Metro Gurgaon» (անգլերեն)։ rapidmetrogurgaon.com։ Վերցված է 2018-07-07 
  39. «Mumbai Metro Rail Corporation Ltd.» (անգլերեն)։ mmrcl.com։ Վերցված է 2018-07-07 
  40. «Jaipur Metro Rail Corporation Ltd.» (անգլերեն)։ transport.rajasthan.gov.in։ Վերցված է 2018-07-07 
  41. «Chennai Metro Rail limited» (անգլերեն)։ chennaimetrorail.org։ Վերցված է 2018-07-07 
  42. «Kochi Metro Rail Corporation Ltd.» (անգլերեն)։ kochimetro.org։ Վերցված է 2018-07-07 
  43. «Lucknow Metro Rail Corporation Limited» (անգլերեն)։ lmrcl.com։ Վերցված է 2018-07-07 
  44. «Larsen and Toubro Metro Rail» (անգլերեն)։ ltmetro.in։ Վերցված է 2018-07-07 
  45. «Noida Metro Rail» (անգլերեն)։ nmrcnoida.com։ Վերցված է 2019-01-26 
  46. «Gujarat Metro Rail Corporation Ltd.» (անգլերեն)։ gujaratmetrorail.com։ Վերցված է 2019-03-06 
  47. «Nagpur Metro Rail Project» (անգլերեն)։ metrorailnagpur.com։ Վերցված է 2019-03-09 
  48. «Jakarta MRT Station Progress at 97.52 percent» (անգլերեն)։ Tempo։ 1970-01-01։ Վերցված է 2018-12-22 
  49. «Mashhad Urban Railway» (անգլերեն)։ metrogroup.tehran.ir։ Վերցված է 2018-09-19 
  50. «Mashhad Urban Railway» (ir)։ metro.mashhad.ir։ Վերցված է 2018-09-19 
  51. «Shiraz Metro» (ir)։ shirazmetro.ir։ Վերցված է 2018-09-19 
  52. «Tabriz Metro» (ir)։ tabrizmetro.ir։ Վերցված է 2018-09-19 
  53. «Isfahan Metro» (ir)։ new.isfahan.ir։ Վերցված է 2018-09-19 
  54. «Metro de Madrid S.A.» (անգլերեն)։ metromadrid.es։ Վերցված է 2018-06-09 
  55. «TMB» (անգլերեն)։ tmb.cat։ Վերցված է 2018-06-09 
  56. «FGC» (անգլերեն)։ fgc.cat։ Վերցված է 2018-06-09 
  57. «Metrovalencia» (անգլերեն)։ metrovalencia.es։ Վերցված է 2018-06-09 
  58. «Metro Bilbao S.A.» (անգլերեն)։ metrobilbao.eus։ Վերցված է 2018-06-09 
  59. «Serveis Ferroviaris de Mallorca» (անգլերեն)։ sfm.cat։ Վերցված է 2018-06-09 
  60. «Metro de Sevilla» (անգլերեն)։ metro-sevilla.es։ Վերցված է 2018-06-09 
  61. «Atac S.p.A.» (անգլերեն)։ atac.roma.it։ Վերցված է 2018-06-13 
  62. «Azienda Trasporti Milanesi» (անգլերեն)։ atm-mi.it։ Վերցված է 2018-06-13 
  63. «AMT Genove» (իտալերեն)։ amt.genova.it։ Վերցված է 2018-06-13 
  64. «AZIENDA NAPOLETANA MOBILITA'» (իտալերեն)։ anm.it։ Վերցված է 2018-06-13 
  65. «Mobilita Catania» (իտալերեն)։ catania.mobilita.org։ Վերցված է 2018-06-13 
  66. «Gruppo Torinese Trasporti» (անգլերեն)։ gtt.to.it։ Վերցված է 2018-06-13 
  67. «Brescia Mobilità» (անգլերեն)։ bresciamobilita.it։ Վերցված է 2018-06-13 
  68. «Алма-Атинский метрополитен»։ metroalmaty.kz։ Վերցված է 2018-06-04 
  69. «Toronto Transit Commission» (անգլերեն)։ www.ttc.ca։ Վերցված է 2018-12-01 
  70. «Société de transport de Montréal» (անգլերեն)։ www.stm.info։ Վերցված է 2018-12-01 
  71. «Metro Vancouver» (անգլերեն)։ www.translink.ca։ Վերցված է 2018-12-01 
  72. «Beijing subway» (անգլերեն)։ bjsubway.com։ Վերցված է 2018-09-19 
  73. «MTR» (անգլերեն)։ mtr.com.hk։ Վերցված է 2018-09-19 
  74. «TIANJIN» (անգլերեն)։ urbanrail.net։ Վերցված է 2018-09-19 
  75. «Shanghai Metro» (չինարեն)։ shmetro.com։ Վերցված է 2018-09-19 
  76. 76,0 76,1 «Guangzhou Metro» (չինարեն)։ gzmtr.com։ Վերցված է 2018-09-19 
  77. «Dalian Metro» (չինարեն)։ dlsubway.com.cn։ Վերցված է 2018-11-09 
  78. «Shenzhen Metro» (անգլերեն)։ szmc.net։ Վերցված է 2018-11-09 
  79. «Wuhan Metro» (չինարեն)։ whrt.gov.cn։ Վերցված է 2018-11-09 
  80. «Nanjing Metro» (չինարեն)։ njmetro.com.cn։ Վերցված է 2018-11-09 
  81. «Chongqing Metro» (չինարեն)։ cqmetro.cn։ Վերցված է 2018-11-09 
  82. «Shenyang Metro» (չինարեն)։ symtc.com։ Վերցված է 2018-11-09 
  83. «Chengdu Metro» (չինարեն)։ ccqg.com։ Վերցված է 2018-11-09 
  84. «Changchun Metro» (չինարեն)։ ccqg.com։ Վերցված է 2018-11-09 
  85. «Xi'an Metro» (անգլերեն)։ urbanrail.net։ Վերցված է 2018-11-09 
  86. «Kunming Metro» (չինարեն)։ kmgdgs.com։ Վերցված է 2018-11-09 
  87. «Suzhou Metro» (չինարեն)։ sz-mtr.com։ Վերցված է 2018-11-09 
  88. «Hangzhou Metro» (չինարեն)։ hzmetro.com։ Վերցված է 2018-11-09 
  89. «Harbin Metro» (չինարեն)։ harbin-metro.com։ Վերցված է 2018-11-09 
  90. «Zhengzhou Metro» (չինարեն)։ zzmetro.com։ Վերցված է 2018-11-09 
  91. «Changsha Metro» (չինարեն)։ hncsmtr.com։ Վերցված է 2018-11-09 
  92. «Ningbo Metro» (չինարեն)։ nbmetro.com։ Վերցված է 2018-11-09 
  93. «Wuxi Metro» (չինարեն)։ wxmetro.net։ Վերցված է 2018-11-09 
  94. «Nanchang Metro» (չինարեն)։ ncmtr.com։ Վերցված է 2018-11-10 
  95. «Qingdao Metro» (չինարեն)։ qd-metro.com։ Վերցված է 2018-11-10 
  96. «Dongguan Metro» (չինարեն)։ dggdjt.com։ Վերցված է 2018-11-10 
  97. «Fuzhou Metro» (չինարեն)։ fzmtr.com։ Վերցված է 2018-11-10 
  98. «Hefei Metro» (անգլերեն)։ urbanrail.net։ Վերցված է 2018-11-10 
  99. «Nanning Metro» (չինարեն)։ nngdjt.com։ Վերցված է 2018-11-10 
  100. «Guiyang Metro» (չինարեն)։ gyurt.com։ Վերցված է 2018-11-10 
  101. «Shijiazhuang Metro» (չինարեն)։ sjzmetro.cn։ Վերցված է 2018-11-10 
  102. «Xiamen Metro» (չինարեն)։ xmgdjt.net։ Վերցված է 2018-11-10 
  103. «Ürümqi Metro» (չինարեն)։ urumqimtr.com։ Վերցված է 2018-11-10 
  104. «Taipei Rapid Transit Corporation» (անգլերեն)։ english.metro.taipei։ Վերցված է 2018-11-18 
  105. «Kaohsiung Rapid Transit Corporation» (անգլերեն)։ www.krtco.com.tw։ Վերցված է 2018-11-18 
  106. «Taoyuan Metro Corporation» (անգլերեն)։ www.tymetro.com.tw։ Վերցված է 2018-11-18 
  107. «Metro de Medellín» (անգլերեն)։ www.metrodemedellin.gov.co։ Վերցված է 2018-12-01 
  108. «Pyongyang Metro» (անգլերեն)։ urbanrail.net։ Վերցված է 2018-11-09 
  109. «Seoul Metro» (անգլերեն)։ seoulmetro.co.kr։ Վերցված է 2018-11-09 
  110. «DX LINE» (անգլերեն)։ www.shinbundang.co.kr։ Վերցված է 2018-11-18 
  111. «Busan Transportation Corporation» (անգլերեն)։ www.humetro.busan.kr։ Վերցված է 2018-11-18 
  112. «Daegu Metropolitan Transit Corporation» (անգլերեն)։ www.dtro.or.kr։ Վերցված է 2018-11-18 
  113. «Incheon Transit Corporation» (անգլերեն)։ www.ictr.or.kr։ Վերցված է 2018-11-18 
  114. «Gwangju Metro» (անգլերեն)։ www.urbanrail.net։ Վերցված է 2018-11-18 
  115. «Daejeon Metro» (անգլերեն)։ www.urbanrail.net։ Վերցված է 2018-11-18 
  116. «Rapid KL» (անգլերեն)։ www.myrapid.com.my։ Վերցված է 2018-11-18 
  117. «Ciudad de México» (իսպաներեն)։ www.metro.cdmx.gob.mx։ Վերցված է 2018-12-01 
  118. «Monterrey Metro» (անգլերեն)։ www.urbanrail.net։ Վերցված է 2018-12-01 
  119. «RET» (անգլերեն)։ ret.nl։ Վերցված է 2018-06-13 
  120. «GVB» (անգլերեն)։ gvb.nl։ Վերցված է 2018-06-13 
  121. «Sporveien T-banen» (նորվեգերեն)։ tbanen.no։ Վերցված է 2018-06-13 
  122. «Dubai Metro» (անգլերեն)։ www.urbanrail.net։ Վերցված է 2018-11-18 
  123. «El Metro de Panamá» (իսպաներեն)։ www.elmetrodepanama.com։ Վերցված է 2018-12-01 
  124. «Metro de Lima» (իսպաներեն)։ www.lineauno.pe։ Վերցված է 2018-12-01 
  125. «Metro w Warszawie» (լեհերեն)։ metro.waw.pl։ Վերցված է 2018-06-13 
  126. «Metropolitano de Lisboa, E.P.E.» (անգլերեն)։ metrolisboa.pt։ Վերցված է 2018-06-14 
  127. «Tren Urbano» (անգլերեն)։ www.urbanrail.net։ Վերցված է 2018-12-15 
  128. «Московский метрополитен» (անգլերեն)։ mosmetro.ru։ Վերցված է 2018-06-04 
  129. «Петербургский метрополитен»։ www.metro.spb.ru։ Վերցված է 2018-06-04 
  130. «Нижегородское метро»։ Нижегородское метро։ 2015-04-22։ Վերցված է 2018-06-04 
  131. «Новосибирский метрополитен»։ www.nsk-metro.ru։ Վերցված է 2018-06-04 
  132. «Самарский метрополитен»։ metrosamara.ru։ Վերցված է 2018-06-04 
  133. ur66.ru։ «Екатеринбургский Метрополитен»։ metro-ektb.ru։ Վերցված է 2018-06-04 
  134. «Казанский метрополитен»։ www.kazanmetro.ru։ Վերցված է 2018-06-04 
  135. «Metrorex» (անգլերեն)։ metrorex.ro։ Վերցված է 2018-06-14 
  136. «Mecca Metro» (անգլերեն)։ www.urbanrail.net։ Վերցված է 2018-11-18 
  137. «Chicago Transit Authority» (անգլերեն)։ www.transitchicago.com։ Վերցված է 2018-12-15 
  138. «Massachusetts Bay Transportation Authority» (անգլերեն)։ mbta.com։ Վերցված է 2018-12-15 
  139. «Metropolitan Transportation Authority» (անգլերեն)։ www.mta.info։ Վերցված է 2018-12-15 
  140. «PATH» (անգլերեն)։ www.urbanrail.net։ Վերցված է 2018-12-15 
  141. «Staten Island Railway» (անգլերեն)։ www.mta.info։ Վերցված է 2018-12-15 
  142. «SEPTA» (անգլերեն)։ www.septa.org։ Վերցված է 2018-12-15 
  143. «PATCO Speedline» (անգլերեն)։ www.ridepatco.org։ Վերցված է 2018-12-15 
  144. «Greater Cleveland Regional Transit Authority» (անգլերեն)։ www.riderta.com։ Վերցված է 2018-12-15 
  145. «Bay Area Rapid Transit District» (անգլերեն)։ www.bart.gov։ Վերցված է 2018-12-15 
  146. «Washington Metropolitan Area Transit Authority» (անգլերեն)։ www.wmata.com։ Վերցված է 2018-12-15 
  147. «MARTA» (անգլերեն)։ www.itsmarta.com։ Վերցված է 2018-12-15 
  148. «Maryland Transit Administration» (անգլերեն)։ mta.maryland.gov։ Վերցված է 2018-12-15 
  149. «Miami Metrorail» (անգլերեն)։ www.miamidade.gov։ Վերցված է 2018-12-15 
  150. «Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority» (անգլերեն)։ www.metro.net։ Վերցված է 2018-12-15 
  151. «Land Transport Authority» (անգլերեն)։ www.lta.gov.sg։ Վերցված է 2018-11-18 
  152. «Bangkok Mass Transit System» (անգլերեն)։ www.bts.co.th։ Վերցված է 2018-11-18 
  153. «Mass Rapid Transit Authority» (անգլերեն)։ www.mrta.co.th։ Վերցված է 2018-11-18 
  154. «Istanbul Electricity, Tramway and Tunnel» (անգլերեն)։ www.iett.istanbul։ Վերցված է 2018-11-23 
  155. «EGO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ» (անգլերեն)։ www.ego.gov.tr։ Վերցված է 2018-11-23 
  156. «Izmir Metro» (թուրքերեն)։ www.izmirmetro.com.tr։ Վերցված է 2018-11-23 
  157. «Burulaş» (թուրքերեն)։ www.burulas.com.tr։ Վերցված է 2018-11-23 
  158. «Adana Metro» (անգլերեն)։ www.urbanrail.net։ Վերցված է 2018-11-23 
  159. «Tashkent Metro» (անգլերեն)։ www.urbanrail.net։ Վերցված է 2018-11-23 
  160. «Київський метрополітен» (ուկրաիներեն)։ www.metro.kiev.ua։ Վերցված է 2018-06-04 
  161. «Харківський метрополітен» (ուկրաիներեն)։ www.metro.kharkov.ua։ Վերցված է 2018-06-04 
  162. «Дніпровський метрополітен» (ուկրաիներեն)։ metro.dp.ua։ Վերցված է 2018-06-04 
  163. «Light Rail Transit Authority» (անգլերեն)։ www.lrta.gov.ph։ Վերցված է 2018-11-23 
  164. «Metro Rail Transit 3» (անգլերեն)։ www.mrt3.com։ Վերցված է 2018-11-23 
  165. «Helsinki City Transport, HKL» (անգլերեն)։ hel.fi։ Վերցված է 2018-06-14 
  166. «RATP» (անգլերեն)։ ratp.fr։ Վերցված է 2018-06-14 
  167. «RTM» (անգլերեն)։ rtm.fr։ Վերցված է 2018-06-14 
  168. «TCL» (անգլերեն)։ tcl.fr։ Վերցված է 2018-06-14 
  169. «Transpole» (ֆրանսերեն)։ transpole.fr։ Վերցված է 2018-06-14 
  170. «Tisséo» (անգլերեն)։ tisseo.fr։ Վերցված է 2018-06-14 
  171. «STAR» (ֆրանսերեն)։ star.fr։ Վերցված է 2018-06-14 
  172. «Dopravní podnik hlavního města Prahy» (անգլերեն)։ dpp.cz։ Վերցված է 2018-06-14 
  173. «Metro de Santiago» (իսպաներեն)։ www.metrosantiago.cl։ Վերցված է 2018-12-01 
  174. «Transports publics lausannois» (անգլերեն)։ t-l.ch։ Վերցված է 2018-06-14 
  175. «SL» (անգլերեն)։ sl.se։ Վերցված է 2018-06-14 
  176. «Toei Transportation» (անգլերեն)։ www.kotsu.metro.tokyo.jp։ Վերցված է 2018-11-23 
  177. «Tokyo Metro» (անգլերեն)։ www.tokyometro.jp։ Վերցված է 2018-11-23 
  178. «Tokyo Monorail» (անգլերեն)։ www.tokyo-monorail.co.jp։ Վերցված է 2018-11-23 
  179. «Yurikamome» (անգլերեն)։ www.yurikamome.tokyo։ Վերցված է 2018-11-23 
  180. «Tokyo Waterfront Area Rapid Transit» (անգլերեն)։ www.twr.co.jp։ Վերցված է 2018-11-23 
  181. «Osaka Metro» (անգլերեն)։ www.osakametro.co.jp։ Վերցված է 2018-11-23 
  182. «Transportation Bureau, City of Nagoya» (անգլերեն)։ www.kotsu.city.nagoya.jp։ Վերցված է 2018-11-23 
  183. «Sapporo City Transportation» (անգլերեն)։ www.city.sapporo.jp։ Վերցված է 2018-11-23 
  184. «Transportation Bureau, City of Yokohama» (անգլերեն)։ www.city.yokohama.lg.jp։ Վերցված է 2018-11-23 
  185. «Minatomirai Line» (անգլերեն)։ www.mm21railway.co.jp։ Վերցված է 2018-11-23 
  186. «Kobe Municipal Subway» (ճապոներեն)։ www.city.kobe.lg.jp։ Վերցված է 2018-11-25 
  187. «Kyoto Subway Lines» (անգլերեն)։ www.kyotostation.com։ Վերցված է 2018-11-25 
  188. «Fukuoka City Transportation Bureau» (անգլերեն)։ subway.city.fukuoka.lg.jp։ Վերցված է 2018-11-25 
  189. «Sendai City Transportation Bureau» (անգլերեն)։ www.kotsu.city.sendai.jp։ Վերցված է 2018-11-25 
  190. «Astram Line» (ճապոներեն)։ www.astramline.co.jp։ Վերցված է 2018-11-25 
  191. «Sydney Metro Information and Plans | About Sydney Metro»։ www.sydneymetro.info։ Վերցված է 2018-12-22 
  192. «2017 in review : Will people see Padma bridge take shape in 2018?»։ Dhaka Tribune։ 2017-12-24։ Վերցված է 2018-12-22 
  193. «General of Hanoi city urban railway network – HaNoi Metro – English»։ hanoimetro.net.vn։ Վերցված է 2018-12-22 
  194. «The State of the Metro: An Update on Saigon's Subway Construction | Saigoneer» (en-gb)։ saigoneer.com։ Վերցված է 2018-12-22 
  195. iefimerida.gr (2018-03-20)։ «Θεσσαλονίκη: Νοέμβριο του 2020 παραδίδεται η 1η γραμμή μετρό Νέα Ελβετία-Συντριβάνι» (հունարեն)։ iefimerida.gr։ Վերցված է 2018-12-22 
  196. «Navi Mumbai metro project delayed again, to start in 2020» (անգլերեն)։ https://www.hindustantimes.com/։ 2018-07-05։ Վերցված է 2018-12-22 
  197. «Pune Metro to operate at full steam in 2021, says Maha-Metro chief» (անգլերեն)։ https://www.hindustantimes.com/։ 2018-02-14։ Վերցված է 2018-12-22 
  198. «Doha Metro Phase 1 progress at 90%»։ www.thepeninsulaqatar.com։ Վերցված է 2018-12-22 
  199. «甘肃省长唐仁健:兰州城市轨交一号线一期工程今年将建成运营» (չինարեն)։ www.sohu.com։ Վերցված է 2019-01-01 
  200. «洛阳地铁悄然开工建设--大河网» (չինարեն)։ newpaper.dahe.cn։ Վերցված է 2019-01-26 
  201. «Clarifications on todays LRT presentation for Island District Community Services Advisory Committee» (անգլերեն)։ git.gov.mo։ 2019-01-08։ Վերցված է 2019-01-26 
  202. «山西省政府工作报告(2019年)» (չինարեն)։ 金融界։ Վերցված է 2019-02-16 
  203. «芜湖轨道交通最新进展,1号线、2号线2020年投入运营» (չինարեն)։ www.sohu.com։ Վերցված է 2019-02-16 
  204. «China cautious about new subway projects in latest investment push» (անգլերեն)։ South China Morning Post։ 2018-10-04։ Վերցված է 2019-01-26 
  205. Saft (2018-09-18)։ «Saft Batteries Supply Emergency Backup Power for Metro Semi-Automatic Trains» (անգլերեն)։ Electronic Component News։ Վերցված է 2019-01-01 
  206. Roxane Ouattara (2018-12-06)։ «Métro d'Abidjan : Un an après le lancement par Macron, que devient le projet ?» (ֆրանսերեն)։ Ivoiresoir.net։ Վերցված է 2019-01-01 
  207. «Lagos light rail to commence operation 2022 - Official» (անգլերեն)։ Premium Times Nigeria։ 2018-08-12։ Վերցված է 2019-01-01 
  208. «More delays and a new date for Pakistan’s first metro train» (անգլերեն)։ www.geo.tv։ Վերցված է 2018-12-22 
  209. «СМИ: метро в Челябинске достроят за 80 млрд рублей»։ KP.RU։ 2018-01-25։ Վերցված է 2018-06-04 
  210. «75% of Riyadh metro project work completed» (անգլերեն)։ Saudigazette։ 2018-09-17։ Վերցված է 2018-12-22 
  211. «Honolulu Rail Project Struggles to Stay on Track» (անգլերեն)։ U.S. News & World Report։ 2018-12-24։ Վերցված է 2019-01-01 
  212. «Taichung's first MRT line to begin operation by 2020 | Society | FOCUS TAIWAN - CNA ENGLISH NEWS»։ focustaiwan.tw։ Վերցված է 2018-12-22 
  213. «Transperth Patronage»։ Public Transport Authority։ Վերցված է 2015-10-27 


Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]