Մատիա Բեչկովիչ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Մատիա Բեչկովիչ
սերբ.՝ Матија Бећковић
Matija Bećković.jpg
Ծնվել էնոյեմբերի 29, 1939(1939-11-29) (79 տարեկան)
ԾննդավայրՍենտա, Հարավսլավիայի Թագավորություն
Մասնագիտությունբանաստեղծ և գրող
Լեզուսերբերեն[1]
Ազգությունսերբ
ՔաղաքացիությունFlag of Serbia.svg Սերբիա
ԿրթությունԲելգրադի համալսարանի բանասիրական ֆակուլտետ և Valjevo Gymnasium?
ԱնդամակցությունՍերբական գիտությունների և արվեստների ակադեմիա և Q12756446?
ՊարգևներԴիսովա մրցանակ[2] Ժիչկա խրիսովուլյա Զմաևա մրցանակ Q16085162? Ռադոյե Դոմանովիչ մրցանակ և Q794948?
ԶավակներՕլյա Բեչկովիչ
Matija Bećković Վիքիպահեստում

Մատիա Բեչկովիչ (սերբ.՝ Матија Бећковић, նոյեմբերի 29, 1939(1939-11-29), Սենտա, Հարավսլավիայի Թագավորություն), սերբ բանաստեղծ: Սերբիայի գիտությունների և արվեստի ակադեմիայի ակադեմիկոս:

Կենսագրություն և կարիերա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մատիա Բեչկովիչը ծնվել է 1939 թվականի նոյեմբերի 29-ին սերբական Սենտա քաղաքում: Դպրոցն ավարտելուց հետո սովորում է Բելգրադի համալսարանի փիլիսոփայության ֆակուլտետը: Սերբիայի գիտությունների և արվեստի ակադեմիայի թղթակից անդամ է 1983 թվականից: 1988 թվականից 1992 թվականներն ընկած ժամանակահատվածում Մատիա Բեչկովիչը եղել է Սերբիայի գրողների միության նախագահը: Զբաղվել է թարգմանական գործունեությամբ: Սերբերեն է թարգմանել Անդրեյ Վոզնեսենսկու ստեղծագործությունները:

Պյոտր Պետրովիչ Նեգոշայի՝ սերբական և չեռնոգորական գրականության հիմնադրի դասական պոեմի՝ «Լեռնային պսակ» դասական պոեմի ժամանակակից վերամշակման հեղինակն է: Մատիա Բեչկովիչը համարվում է սերբաչեռնոգորյան ժողովրդական բանահյուսության ավանդույթների շարունակողն ու կրողը:

Մրցանակներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Միլան Ռակիչի անվան մրցանակ (1971)
  • Սպիտակ արծվի մեդալակիր
  • Վուկ Կարաջիչի ֆոնդի մրցանակ (1997)
  • Նեգոշի անվան մրցանակ (1998)
  • Դեսանկ Մաքսիմովիչիանվան մրցանակ (1998)
  • Ռադոե Դոմանովիչի անվան մրցանակ (2006)
  • Կոզարի գրականության պսակ (2008)

Պոեմներ, բանաստեղծությունների ժողովածուներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Вера Павладољска (Վերա Պավլոդոլսկայա, 1962)
  • Метак луталица (Պատահական փամփուշտ, 1963)
  • Тако је говорио Матија (Այդպես ասաց Մատիան, 1965)
  • Че – трагедија која траје (Չե. ողբերգություն, որին վերջ չկա, 1970)
  • Рече ми један чоек (Ինձ ասաց մի մարդ, 1970)
  • Међа Вука Манитога (Կատաղած Գայլի սահմանագիծը, 1976)
  • Леле и куку (Ավաղ և ախ, 1978)
  • Два света (Երկու աշխարհ, 1980)
  • Кажа (Զրույց, 1988)
  • Ћераћемо се још (Մենք դեռ կքշենք միմյանց, 1996)
  • Ово и оно (Այս և այն, 1999)
  • Кад будем млађи (Երբ ես երիտասարդ լինեմ, 2007)

Ընտիր ստեղծագործություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Богојављење (Աստվածհայտնություն, 1985)
  • Поеме (Պոեմներ, 1986)
  • Изабране песме и поеме (Բանաստեղծությունների և պոեմների ժողովածու, 1990)
  • Сабране песме (Բանաստեղծությունների ժողովածու, 1-6, 1990)
  • Од – до (Ից-ից, 1999)
  • Трећа рука (Երրորդ ձեռքը, 2002)
  • Сабране песме (Բանաստեղծությունների ժողովածու, 1-9, 2003)
  • Хлеба и језика (Հաց և լեզու, 1-3, 2007)
  • Пут којег нема (Ճանապարհ, որը չկա, 2009)
  • Антологија Бећковић (Բեչկովիչի անոլոգիան, 2009)

Էսսեներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Служба Светом Сави (Սուրբ Սավվեի ծառայություն, 1988)
  • Косово – најскупља српска реч (Կոսովա. սերբական ամենաթանկ անունը, 1989)
  • Служба (Ծառայություն, 1990)
  • Послушања (Հնազանդություն, 2000)
  • Беседе (Զրույցներ, 2006)
  • Човек без граница (Մարդ առանց սահմանների, 2006)

Հարցազրույցներ [խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Мој претпостављени је Гете (Իմ ղեկավար Գյոթեն, 1990)
  • Овако говори Матија (Այսպես է խոսում Մատիան, 1990)
  • Матија: стари и нови разговор (Մատիա. հին ու նոր զրույց, 1998)

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գրականություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Библиографија М. Бећковића (2006)
  • Р. Церовић. Светлости и сенке једне традиције (1986)
  • С. Кордић. Његош и Матија (1995)
  • Поетика М. Бећковића (1995)
  • М. Бећковић. Саслушања (2001)
  • М. Бећковић, песник (2002)
  • Поезија М. Бећковића (2002)
  • Р. Поповић. Матија (2009)
  • Petković, Novica. "Twentieth century literature". Essays on Modern Serbian Bards. Ralph Bogert, Ed. Toronto: University of Toronto Press, 2006.

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]