Մակուտիի հաղթողների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Մակուտիի հաղթողների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մակուտիի հաղթողների ցուցակը պարունակում է բոլոր ըմբիշներին, ով հաղթել է որևէ բասյո բարձրագույն լիգայում։ Մրցաշարերի ներկայիս անցկացման կարգը գործում է 1909 թ. հունիսից, և հաջորդող 50 տարիների ընթացքում վերածվել է ներկայիս՝ 6 բասյո տարվա կենտ ամիսներին։ Յուրաքանչյուր ըմբիշը անցկացնում է 15 գոտեմարտ մեկ մրցաշարի ընթացքում։ Հաղթանակ է տանում այն ըմբիշը, ով ունի լավագույն պարտություն-հաղթանակ հարաբերակցությունը։ Հավասար ցուցանիշների դեպքում անցկացվում է լրացուցիչ գոտեմարտ։

1958-ից (6 բասյո)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հացու բասյո
(հունվար)
Հարու բասյո
(մարտ)
Նացու բասյո
(մայիս)
Նագոյա բասյո
(հուլիս)
Ակի բասյո
(սեպտեմբեր)
Կյուսյու բասյո
(նոյեմբեր)
Տարի Տոկիո Օսակա Տոկիո Նագոյա Տոկիո Ֆուկուոկա
2015 Հակուհո (33) Հակուհո (34) Տերունոֆուձի (1) Հակուհո (35) Կակուրյու (2) Հարումաֆուձի (7)
2014 Հակուհո (28) Կակուրյու (1) Հակուհո (29) Հակուհո (30) Հակուհո (31) Հակուհո (32)
2013 Հարումաֆուձի (5) Հակուհո (24) Հակուհո (25) Հակուհո (26) Հակուհո (27) Հարումաֆուձի (6)
2012 Բարուտո (1) Հակուհո (22) Կյոկուտենհո (1) Հարումաֆուձի (3) Հարումաֆուձի (4) Հակուհո (23)
2011 Հակուհո (18) չեղյալ[1] Հակուհո (19) Հարումաձի (2) Հակուհո (20) Հակուհո (21)
2010 Ասասյորյու (25) Հակուհո (13) Հակուհո (14) Հակուհո (15) Հակուհո (16) Հակուհո (17)
2009 Ասասյորյու (23) Հակուհո (10) Հարումաֆուձի (1) Հակուհո (11) Ասասյորյու (24) Հակուհո (12)
2008 Հակուհո (6) Ասասյորյու (22) Կոտոոսյու (1) Հակուհո (7) Հակուհո (8) Հակուհո (9)
2007 Ասասյորյու (20) Հակուհո (2) Հակուհո (3) Ասասյորու (21) Հակուհո (4) Հակուհո (5)
2006 Տոտիաձումա (3) Ասասյորյու (16) Հակուհո (1) Ասասյորյու (17) Ասասյորյու (18) Ասասյորյու (19)
2005 Ասասյորյու (10) Ասասյորյու (11) Ասասյորյու (12) Ասասյորյու (13) Ասասյորյու (14) Ասասյորյու (15)
2004 Ասասյորյու (5) Ասասյորյու (6) Ասասյորյու (7) Ասասյորյու (8) Կայո (5) Ասասյորյու (9)
2003 Ասասյորյու (2) Տիյոտայկայ (3) Ասասյորյու (3) Կայո (4) Ասասյորյու (4) Տոտիաձումա (2)
2002 Տոտիաձումա (1) Մուսասիմարու (10) Մուսասիմարու (11) Տիյոտայկայ (2) Մուսասիմարու (12) Ասասյորյու (1)
2001 Տականոհանա II (21) Կայո (2) Տականոհանա II (22) Կայո (3) Կոտոմիցուկի (1) Մուսասիմարու (9)
2000 Մուսոյամա (1) Տակատորիկի (1) Կայո (1) Ակեբոնո (10) Մուսասիմարու (8) Ակեբոնո (11)
1999 Տիյոտայկայ (1) Մուսասիմարու (4) Մուսասիմարու (5) Դեձիմա (1) Մուսասիմարու (6) Մուսասիմարու (7)
1998 Մուսասիմարու (3) Վականոհանա III (4) Վականոհանա III (5) Տականոհանա II (19) Տականոհանա II (20) Կոտոնիսիկի (2)
1997 Վականոհանա III (3) Տականոհանա II (16) Ակեբոնո (9) Տականոհանա II (17) Տականոհանա II (18) Տականոնամի (2)
1996 Տականոնամի (1) Տականոհանա II (12) Տականոհանա II (13) Տականոհանա II (14) Տականոհանա II (15) Մուսասիմարու (2)
1995 Տականոհանա II (8) Ակեբոնո (8) Տականոհանա II (9) Տականոհանա II (10) Տականոհանա II (11) Վականոհանա III (2)
1994 Տականոհանա II (4) Ակեբոնո (7) Տականոհանա II (5) Մուսասիմարու (1) Տականոհանա II (6) Տականոհանա II (7)
1993 Ակեբոնո (3) Վակահանադա[2] (1) Տականոհանա II (3) Ակեբոնո (4) Ակեբոնո (5) Ակեբոնո (6)
1992 Տակահանադա[3] (1) Կոնիսիկի (3) Ակեբոնո (1) Միտոիձումի (1) Տակահանադա[3] (2) Ակեբոնո (2)
1991 Կիրիսիմա (1) Հոկուտոումի (8) Ասահիֆուձի (4) Կոտոֆուձի (1) Կոտոնիսիկի (1) Կոնիսիկի (2)
1990 Տիյոնոֆուձի (30) Հոկուտոումի (6) Ասահիֆուձի (2) Ասահիֆուձի (3) Հոկուտոումի (7) Տիյոնոֆուձի (31)
1989 Հոկուտոումի (4) Տիյոնոֆուձի (27) Հոկուտոումի (5) Տիյոնոֆուձի (28) Տիյոնոֆուձի (29) Կոնիսիկի (1)
1988 Ասահիֆուձի (1) Օնոկունի (2) Տիյոնոֆուձի (23) Տիյոնոֆուձի (24) Տիյոնոֆուձի (25) Տիյոնոֆուձի (26)
1987 Տիյոնոֆուձի (20) Հոկուտոումի (2) Օնոկունի (1) Տիյոնոֆուձի (21) Հոկուտոումի (3) Տիյոնոֆուձի (22)
1986 Տիյոնոֆուձի (15) Հոսի[4] (1) Տիյոնոֆուձի (16) Տիյոնոֆուձի (17) Տիյոնոֆուձի (18) Տիյոնոֆուձի (19)
1985 Տիյոնոֆուձի (11) Ասասիո IV (1) Տիյոնոֆուձի (12) Հոկուտենյու (2) Տիյոնոֆուձի (13) Տիյոնոֆուձի (14)
1984 Տականոսատո (4) Վակասիմաձու (1) Կիտանոումի (24) Վակասիմաձու (2) Տագարյու (1) Տիյոնոֆուձի (10)
1983 Կոտոկաձե (2) Տիյոնոֆուձի (8) Հոկուտենյու (1) Տականոսատո (2) Տականոսատո (3) Տիյոնոֆուձի (9)
1982 Կիտանոումի (23) Տիյոնոֆուձի (4) Տիյոնոֆուձի (5) Տիյոնոֆուձի (6) Տականոսատո (1) Տիյոնոֆուձի (7)
1981 Տիյոնոֆուձի (1) Կիտանոումի (21) Կիտանոումի (22) Տիյոնոֆուձի (2) Կոտոկաձե (1) Տիյոնոֆուձի (3)
1980 Միենոումի (3) Կիտանոումի (18) Կիտանոումի (19) Կիտանոումի (20) Վականոհանա II (4) Վաձիմա (14)
1979 Կիտանոումի (15) Կիտանոումի (16) Վականոհանա II (3) Վաձիմա (13) Կիտանոումի (17) Միենոումի (2)
1978 Կիտանոումի (10) Կիտանոումի (11) Կիտանոումի (12) Կիտանոումի (13) Կիտանոումի (14) Վականոհանա II (2)
1977 Վաձիմա (10) Կիտանոումի (8) Վակամիսուգի II[5] (1) Վաձիմա (11) Կիտանոումի (9) Վաձիմա (12)
1976 Կիտանոումի (5) Վաձիմա (8) Կիտանոումի (6) Վաձիմա (9) Կայկեցու (2) Կիտանոումի (7)
1975 Կիտանոումի (3) Տականոհանա I (1) Կիտանոումի (4) Կոնգո (1) Տականոհանա I (2) Միենոումի (1)
1974 Կիտանոումի (1) Վաձիմա (5) Կիտանոումի (2) Վաձիմա (6) Վաձիմա (7) Կայկեցու (1)
1973 Կոտոձակուրա (4) Կիտանոֆուձի (10) Վաձիմա (2) Կոտոձակուրա (5) Վաձիմա (3) Վաձիմա (4)
1972 Տոտիաձումա (1) Հասեգավա (1) Վաձիմա (1) Տակամիյամա II (1) Կիտանոֆուձի (9) Կոտոձակուրա (3)
1971 Տայհո (32) Տամանուոմի II (5) Կիտանոֆուձի (6) Տամանուոմի II (6) Կիտանոֆուձի (7) Կիտանոֆուձի (8)
1970 Կիտանոֆուձի (3) Տայհո (31) Կիտանոֆուձի (4) Կիտանոֆուձի (5) Տամանուոմի II (3) Տամանուոմի II (4)
1969 Տայհո (29) Կոտոձակուրա (2) Տայհո (30) Կիյոնոկունի (1) Տամանոսիմա[6] (2) Կիտանոֆուձի (2)
1968 Սադանոյամա (6) Վականամի (1) Տամանոսիմա[6] (1) Կոտոձակուրա (1) Տայհո (27) Տայհո (28)
1967 Տայհո (24) Կիտանոֆուձի (1) Տայհո (25) Կասիվադո (5) Տայհո (26) Սադանոյամա (5)
1966 Կասիվադո (4) Տայհո (19) Տայհո (20) Տայհո (21) Տայհո (22) Տայհո (23)
1965 Սադանոյամա (3) Տայհո (16) Սադանոյամա (4) Տայհո (17) Կասիվադո (3) Տայհո (18)
1964 Տայհո (12) Տայհո (13) Տոտինոումի (3) Ֆուձինիսիկի (1) Տայհո (14) Տայհո (15)
1963 Տայհո (9) Տայհո (10) Տայհո (11) Կիտաբայամա (1) Կասիվադո (2) Տոտինոումի (2)
1962 Տայհո (5) Սադանոյամա (2) Տոտինոումի (1) Տայհո (6) Տայհո (7) Տայհո (8)
1961 Կասիվադո (1) Ասասիո III (5) Սադանոյամա (1) Տայհո (2) Տայհո (3) Տայհո (4)
1960 Տոտինիսիկի (10) Վականոհանա I (8) Վակամիսուգի I (1) Վականոհանա I (9) Վականոհանա I (10) Տայհո (1)
1959 Վականոհանա I (5) Տոտինիսիկի (8) Վականոհանա I (6) Տոտինիսիկի (9) Վականոհանա I (7) Վակահագուրո (1)
1958 Վականոհանա I (2) Ասասիո III (3) Տոտինիսիկի (7) Վականոհանա I (3) Վականոհանա I (4) Ասասիո III (4)

1909—1957[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հացու բասյո Հարու բասյո Նացու բասյո Ակի բասյո Կյուսյու բասյո
1957 Տիյոնոյամա (6) Ասասիո III (2) Անեյամա (1) Տոտինիսիկի (6) Տամանոումի I (1)
Հացու բասյո Հարու բասյո Նացու բասյո Ակի բասյո
1956 Կագամիսատո (3) Ասասիո III (1) Վականոհանա I (1) Կագամիսատո (4)
1955 Տիյոնոյամա (4) Տիյոնոյամա (5) Տոտինիսիկի (5) Կագամիսատո (2)
1954 Յոսիբայամա (1) Միցունեյամա (1) Տոտինիսիկի (3) Տոտինիսիկի (4)
1953 Կագամիսատո (1) Տոտինիսիկի (2) Տոկիցույամա (1) Աձումաֆուձի (6)
Հարու բասյո Նացու բասյո Ակի Բասյո
1952 Հագուրոյամա (7) Աձումաֆուձի (5) Տոտինիսիկի (1)
1951 Տերուկունի (2) Տիյոնոյամա (3) Աձումաֆուձի (4)
1950 Տիյոնոյամա (2) Աձումաֆուձի (3) Տերուկունի (1)
1949 Աձումաֆուձի (2) Մասուիյամա (2) Տիյոնոյամա (1)
1948 - Աձումաֆուձի (1) Մասուիյամա (1)
1947 - Հագուրոյամա (5) Հագուրոյամա (6)
1946 - - Հագուրոյամա (4)
1945 - Բիսյուձան (1) Հագուրոյամա (3)
1944 Սագանոհանա (1) Հագուրոյամա (2) Մաեդայամա (1)
1943 Ֆուտաբայամա (11) Ֆուտաբայամա (12) -
1942 Ֆուտաբայամա (9) Ֆուտաբայամա (10) -
1941 Ֆուտաբայամա (8) Հագուրոյամա (1) -
1940 Ֆուտաբայամա (7) Ակինոումի (1) -
1939 Դեվամինատո (1) Ֆուտաբայամա (6) -
1938 Ֆուտաբայամա (4) Ֆուտաբայամա (5) -
1937 Ֆուտաբայամա (2) Ֆուտաբայամա (3) -
1936 Տամանիսիկի (9) Ֆուտաբայամա (1) -
1935 Տամանիսիկի (7) Տամանիսիկի (8) -
1934 Մինանոգավա (2) Սիմիձուգավա (3) -
1933 Մինանոգավա (1) Տամանիսիկի (6) -
Հարու բասյո Մարտ Նացու բասյո Հոկտեմբեր
1932 Սիմիձուգավա (1) Օկիցուումի (1) Տամանիսիկի (5) Սիմիձուգավա (2)
1931 Տամանիսիկի (3) Տամանիսիկի (4) Մուսասիյամա (1) Այաձակուրա (1)
1930 Տոյոկունի (2) Ցունենոհանա (10) Յամանիսիկի (1) Տամանիսիկի (2)
1929 Տամանիսիկի (1) Տոյոկունի (1) Ցունենոհանա (8) Ցունենոհանա (9)[7]
1928 Հիտատիիվա (1) Նոսիրոգատա (1) Ցունենոհանա (7) Միյագիյամա (2)
1927 Նիյագիյամա (1) Ցունենոհանա (4) Ցունենոհանա (5) Ցունենոհանա (6)
Հարու բասյո Նացու բասյո
1926 Ցունենոհանա (3) Օրոտիյամա (1)
1925 Տոտիգիյամա (9) Նիսինոմի III (1)
1924 Տոտիգիյամա (7) Տոտիգիյամա (8)
1923 Տոտիգիյամա (6) Ցունենոհանա (2)
1922 Ցուրուգահամա (1) Օնիսիկի (5)
1921 Օնիսիկի (4) Ցունենոհանա (1)
1920 Օնիսիկի (2) Օնիսիկի (3)
1919 Տոտիգիյամա (4) Տոտիգիյամա (5)
1918 Տոտիգիյամա (2) Տոտիգիյամա (3)
1917 Օնիսիկի (1) Տոտիգիյամա (1)
1916 Նիսինոումի II (1) Տատիյամա (9)
1915 Օտորի (2) Տատիյամա (8)
1914 Տատիյամա (7) Րյոգոկու (1)
1913 Օտորի (1) Տատիյամա (6)
1912 Տատիյամա (4) Տատիյամա (5)
1911 Տատիյամա (2) Տատիյամա (3)
1910 Հիտատիյամա (1) Տատիյամա (1)
1909 - Տակամիյամա I (1)

Жирным նշվածեն սումոտորիները, որոնք հաղթել են բոլոր մարտերը մրցաշարի ենթացքում։

Ռեկորդակիրները հաղթանակներով[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սիկոնա Հաղթանակներ Տարիներ
1 Հակուհո 35 2006–
2 Տայհո 32 1960–71
3 Տիյոնոֆուձի 31 1981–90
4 Ասասյորյու 25 2002–10
5 Կիտանոումի 24 1974–84
6 Տականոհանա 22 1992–2001
7 Վաձիմա 14 1972–81
8 Ֆուտաբայամա 12 1936–43
9 Մուսասիմարու 12 1994–2002
10 Ակեբոնո 11 1992–2000
11 Ցունենոհանա 10 1921–30
12 Տոտինիսիկի 10 1952–60
13 Վականոհանա I 10 1956–60
14 Կիտանոֆուձի 10 1966–73

Жирным նշված են գործող սեկիտորիները.

Բացի Հակուհոից, գործող ըմբիշներից մոկուտիյում հաղթելեն նաև Հարումաֆուձի (6 հաղթանակ), Կյոկուտենհո и Կակուրյու (մեկական հաղթանակ).

  1. պայմնավորված գոտեմարտի սկանդալից հետո
  2. ավելի ուշ Վականոհանա III
  3. 3,0 3,1 ավելի ուշ Տկանոհանա II
  4. ավելի ուշ Հոկուտոումի
  5. ավելի ուշ Վականոհանա Կանձի II
  6. 6,0 6,1 ավելի ուշ Տամանոումի II
  7. մրցաշարը անցավ սեպտեմբերին