Մալթայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Մալթայի օբյեկտները թվով 3-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,3 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ Բոլոր երեք օբյեկտներն ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, այդ թվում՝ 1-ը համարվում է մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց։ Բացի դրանից 2014 թվականի դրությամբ ևս 7 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]։

Մալթան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1978 թվականի նոյեմբերի 14-ին[2]։ Բոլոր 3 օբյեկտները, որոնք գտնվում են Մալթայի տարածքում, ընդգրկվել են ցանկում 1980 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 4-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Photo Ellis Hal Salflieni.jpg Հալ-Սաֆլիենի սրբավայր
(անգլ.՝ Hypogeum of Ħal-Saflieni)
Մունիցիպալիտետ՝ Պաոլա մ․ թ․ ա 3-րդ հազարամյակ 1980 130 iii
2 Valletta skyline.jpg Վալետա քաղաք
(անգլ.՝ City of Valletta)
Մունիցիպալիտետ՝ Վալետա 1866 թ․-ից սկսած 1980 131 i, vi
3 Ggantija Temples (1).jpgSkorba1.jpg Մալթայի մեգալիթյան տաճարներ:
(անգլ.՝ Megalithic Temples of Malta)
* Ջգանտիա
* Մնայդրա
* Սկորբա
* Տարշիեն
* Տա' Հաջրատ
* Հաջար-Կիմ
Մունիցիպալիտետներ՝ Շահրա, Կենդի, Մջար, Տարշին մ․ թ․ ա․ 4-րդ-3-րդ հազարամյակ 1980
1992
132 iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մալթայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Մալթայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Dingli Cliffs.JPGGozo-tacenc-cliffs-109.jpgMalta-comino-162.jpgMt comino blue.jpgFilfla 1.jpg Մալթական ափամերձ ժայռեր
(անգլ.՝ Coastal Cliffs)
Կղզիներ՝ Մալթա, Գոցո, Կամինո, Կամինտոտո, Ֆիլֆա 1998 979 նշված չէ
2 Dwejra Bay, Gozo (Malta).jpgMalta Gozo Azure Window BW 2011-10-08 11-08-29.JPG Լազուրե պատուհան
(անգլ.՝ Azure window)
Մունիցիպալիտետ՝ Սան Լաուրենց - 1998 980 vii, viii, ix, x
3 Citadel in Victoria.jpg Վիկտորիա միջնաբերդ
(անգլ.՝ The Citadella)
Մունիցիպալիտետ՝ Վիկտորիա 16-րդ դարից սկսած 1998 981 ii, iii, iv, v
4 Birgu.jpgFort St. Elmo; Valletta, Malta.jpg Մալթայի ասպետական պաշտպանություն
անգլ.՝ Knights' Fortifications around the Harbours of Malta)
Կղզի՝ Մալթա 16 - 18-րդ դար 1998 982 i, ii, iv
5 Sudika Mdina.jpg Մդինա
(անգլ.՝ Mdina (Citta' Vecchia))
Մուլիցիպալիտետ ՝ Մդինա մ․ թ․ ա․ 1-ին հազ․ 1998 983 i, ii, iii
6 Salina tomb.JPG Մալթայի կատակոմբեր
(անգլ.՝ Maltese Catacomb Complexes)
Կղզի՝ Մալթա 3 - 7-րդ դար 1998 1113 i, ii, iii
7 Victoria Lines Malta 1.jpg Վիկտորիայի պաշտպանական գոտի
(անգլ.՝ Victoria Lines Fortifications)
Կղզի՝ Մալթա 19-րդ դար 1998 1114 i, ii, iii

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Մալթայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Մալթա)
Red pog.png
Մալթական ափամերձ ժայռեր
Red pog.png
Մալթական ափամերձ ժայռեր
Red pog.png
Մալթական ափամերձ ժայռեր
Red pog.png
Մալթական ափամերձ ժայռեր
Red pog.png
Մալթական ափամերձ ժայռեր
Red pog.png
Մալթայի ասպետական պաշտպանություն
Red pog.png
Մալթայի կատակոմբեր
Red pog.png
Վիկտորիայի պաշտպանական գոտի
Թեկնածու օբյեկտների տեղակայում

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-07-01-ին։ Վերցված է 30 сентября 2011 
  2. «The States Parties - Malta»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-07-01-ին։ Վերցված է 30 сентября 2011 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]