Հունական ճաշատեսակների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
հունական աղցան

Սա ցանկ է հունական խոհանոցի ճաշատեսակների մասին.

աղցաններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

անուն նկար բաղադրություն
հունական աղցան (χωριάτικη σαλάτα) Greek Salad Choriatiki.jpg կազմված է լոլիկից, վարունգից, սոխից, ֆետայի պանրից։
Դակոս (ντάκος) Koukouvagia.jpg կազմված է չոր գարիից, լոլիկից, խոտաբույսերից և պանրից։
Տարամասալատա (ταραμοσαλάτα) Taramosalata01.jpg աղցան է, որի հիմնական բաղադրամասը ձուկն է։
Տիրոկաֆտերի (τυροκαυτερή) Tirokafteri.jpg աղցան է, որի հիմնական բաղադրամասերը տարբեր տեսակի պանիրներն են
Ձաձիկի (τζατζίκι) Tzatziki meze or appetizer, also used as a sauce.jpg Բաղադրությունը՝ սխտոր, մածուն և վարունգ
Սկորդալիա (σκορδαλιά) Պյուրե

Նախուտեստներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

անուն նկար բաղադրություն
Ֆլորինա (πιπεριές Φλωρίνης) Stuffed peppers in Kardamena, Kos, Greece (5654605884).jpg գերակշռում է պանիրը
Ֆրիեդ Սքուիդ (καλαμαράκια τηγανιτά) Calamares tapas.jpg ուտում են կարագի հետ
Կոլոկիտոանտոի (κολοκυθοανθοί) Kolokythoanthoi gemistoi me giaourti.jpg Տապակած ցուկկիներ՝լցոնած բրինձով և այլ համեմունքներով
Զուչինի (κολοκυθάκια τηγανιτά) Տապակած ցուկկինի
Լակերդա (λακέρδα) համեմվում է աղով
Լոուկանիկո (χωριάτικο λουκάνικο) Loukaniko.jpg երշիկ
Օկտոպուս (χταπόδι) Greekoctopus.jpg
Պիտա (πίτα) Pita From Greece.jpg բնորոշ է միայն հունական խոհանոցին։ Գերակշռում է պանիրը
Սպանակոպիտա (σπανακόπιτα) Spanikopita Greek dish.jpg պանրով նախուտեստ
Տիրոպիտա (τυρόπιτα) Tiropita Greek dish.jpg

սուպեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

անուն նկար բաղադրություն
Ավգոլեմոնո (αυγολέμονο) Avgolemono Soup and Grilled Chicken and Mango Salad.jpg Հիմնական բաղադրիչներն են ձուն, կիտրոնը, հավի միսը և ձուկը
Ֆակես (φακές σούπα) or Faki (φακή) Red lentil soup.jpg
Ֆասոլադա (φασολάδα) Fasolada.JPG լոբիով ապուր
Կատոսոուպա (κοτόσουπα) հավի մսով ապուր
Հորտոսոուպա (χορτόσουπα) բանջարեղենների խառնուրդ։ Հիմնական բաղադրամասերն են գազարը, կաղամբը, ցուկկին, սոխը և կարտոֆիլը[1]
Մագիրիտսա (μαγειρίτσα) Mageiritsa soup.jpg
Պատսաս (πατσάς) Shkembe-chorba.jpg մսով ապուր
Պսարոսուպա (ψαρόσουπα) Տարածված են հունական կղզիներում
Ռավիտիա (ρεβύθια) հավով ապուր
Տրահանա (τραχανάς) Two kinds of tarhana.JPG հավով ապուր

բուսական ուտեստներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

անուն նկար բաղադրություն Ֆասոլակիա (φασολάκια) FasolakiaPrasinaLadera.jpg թարմ կանաչ լոբին շոքեխաշած լոլիկի սոուսով
Գիգանդես պլակի (γίγαντες πλακί) Gigandes plaki.jpg Շոքեխաշած լոբին, լոլիկի սոուսո և այլ համեմունքներով և դեղաբույսերով.[2]
Հորթա (χόρτα) Vrasta horta.jpg
Լաչանորիզո (λαχανόριζο) կաղամբ բրինձով
Մանեստրա (μανέστρα) Orzo.jpg մակարոն
Օմելետտե (ομελέτα) Muscari comosum omelet.JPG
Պրեսսորիզո (πρασόρυζο) Prasorizo.jpg կիտրոնի և ծիթապտղի յուղով համեմված ճաշատեսակ
Սպանակորիզո (σπανακόρυζο) շոքեխաշած սպանախ և բրինձ
Ստրապատսադա (στραπατσάδα) Strapatsada.jpg հունական ձվաձեղ՝պանրով և լոլիկով
Տսոկնիդոպիտա (τσουκνιδόπιτα) Tsouknidopita.JPG
Յեմիստա (γεμιστά) Gemistagreek.jpg լցոնած բանջարեղեն

միս և ծովամթերք[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

անուն նկար բաղադրություն
Գիոուվետսի (γιουβέτσι) Giouvetsi.JPG հունական մակարոն
Գիրոս (γύρος) Pita giros.JPG արագ մթերք.
Կատոպոուլո մե ռոզի (κοτόπουλο με ρύζι) Greek Food (2874648940).jpg հավը բրինձով
Կրեատոպիտա (κρεατόπιτα) Kefalonian kreatopita.jpg մսով կարկանդակ
Կլեֆտիկո (κλέφτικο) Kleftiko.JPG
Կոկկինիստո (κοκκινιστό) լոլիկով միս
Կոկորետսի (κοκορέτσι) Kokoretsi.jpg գառան միս
Կեֆտեդակիա (κεφτέδες, κεφτεδάκια) Koofteh tabrizi.jpg
Մոուսակկա (μουσακάς) MussakasMeKolokithakiaKePatates.jpg կարտոֆիլ և աղացած միս
Միդիա (μύδια) CornishMussels.JPG Մուսսելս
Պաիդեկիա (παϊδάκια) Griechisches Essen 02 (RaBoe).jpg
Պաստիտսիո (παστίτσιο) Pastitsio.jpg աղացած մսով ուտեստ
Սաֆրիդիա (σαφρίδια) Chicharro asado con bilbaína.jpg ձկով ճաշատեսակ
Սմիրնեիկա (σουτζουκάκια σμυρνέικα) Soutzoukakia smyrneika.jpg նրբերշիկ
Սնաիլ (σαλιγκάρια) SnailsInTomatoFromCrete.JPG հունական և իտալական ճաշատեսակ
Սոուվլակի (σουβλάκι) Souvlaki Platter.jpg լիմոնով համեմված սնունդ
Սպետսոֆաի (σπετσοφάι) Spetsofai.jpg երշիկից, սոխից, պղպեղից և գինիից կազմված ճաշատեսակ
Ստիֆադո (στιφάδο) ճագարի միս
Սվորդֆիշ Swordfish in Limnionas, Kos, Greece (5653643083).jpg ծովամթերք

Աղանդեր և քաղցրավենիք[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

անուն նկար բաղադրություն
Բոուգետսա (μπουγάτσα) Bougatsa.png վանիլային խմորեղեն
Դիպլես (δίπλες) Խմորեզեն մեղրով և մանրացված ընկույզով։ Հայրենիքը համարվում է Կրետեն[3]
Ֆանորոպիտա (φανουρόπιτα) Fanouropita.jpg
Ֆինիկիա (φοινίκια) Finikia at the 2011 Greek Festival.jpg ալյուր, կարագ և շաքարավազ
Գալակտոուրեգո (γαλακτομπούρεκο) Galaktoboureko.jpg կրեմ
Կարիդոպիտա (καρυδόπιτα) ընկույզով թխվածք
Կաուլորիակա (κουλουράκια) Koulourakia.jpg կարագով և ձեթով թխվածք
Կաուրոբիեդես (κουραμπιέδες) Kourabiedes platter 2008 01 08.jpg ամանորյա թխվածք
Լազարակիա (λαζαράκια) Lazarakia On Plate.jpg թխվածքաբլիթ.
Լոուկոումադես (λουκουμάδες) Loukoumades.jpg դարչինով թխվածք
Մելիտինա Πασχαλινά Μελιτίνια (Melitinia).jpg կոնֆետ
Կելոմակարոնա (μελομακάρονα) Melomakarona.jpg բլիթ, որը ընդունված է պատրաստել Զատիկին և Սուրբ Ծնունդին
Մաուրստալավիա (μουσταλευριά) խաղողով թխվածք
Պաստելի (παστέλι) Kefalonian pasteli.jpg քաղցրավենիք, տարածված Էգեյան ծովի կղզիներում
Ռեվանի (ρεβανί) Basboosa.jpg փափուկ և քաղցր տորթ
Սփուն-Սուիթ (γλυκά του κουταλιού) կոնֆետներ
Տսոուրեկի (τσουρέκι) Paskalya coregi.jpg քաղցր հաց։ Պատրաստում են հիմնականում Զատիկի նախօրյակին
Վասիլոպիտա (βασιλόπιτα) Greek vasilopita.JPG այլ կերպ կոչվում է նաև թագավորական տորթ։ Թխելից մետաղադրամ են պահում տորթի ներսում և պատրաստում են հիմնականում Ամանորի շեմին։

Պանիրներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Name Image Description
Անտոտիրոս
Ֆորմաելա
Ֆետա Greek feta.jpg հունական սպիտակ պանիր
Գրավիերա Fromage de Crète (Graviera).JPG Ամենահայտնի պանիրը Կրետեում։ Ունի որոշակի քաղցրություն
Կասսերի դեղին, աղի պանիր
Կեֆալոտրի Kefalotyri.jpg պանիր է, որը պատրաստված է ոչխարի կամ այծի կաթից։ Տարածված է Հունաստանում և Կիպրոսում.
Կաֆալոգրավիերա հունական պանիր
Միզիտրա Homemade Mizithra.jpg
Մանոուրի Manouri.jpg այծի կամ ոչխարի պանրից ատրաստված հունական պանիր
Մետսովոնե հունական պանիր

Ըմպելիքներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

անուն նկար բաղադրություն
Բեր Fix Hellas Beer glass and bottle.jpg հունական ալկոհոլ պարունակող գարեջուր
Ֆրաֆֆե կոֆե (φραπέ) Frappe (4547117210).jpg հունական լուծվող սուրճ
Մավրոդաֆնի (μαυροδάφνη Πατρών) Mavrodaphne.jpg
Մաստիչատո (μαστιχάτο) MastichatoDrink.jpg
Մետաքսո METAXA 12 stars.JPG A brand of sweet brandy, 40% alcohol content.
Օուզո (ούζο) Ouzo Ouzo.JPG ըմպում են սառը վիճակում
Ռետսինա (ρετσίνα) Retsina.JPG հունական սպիտակ գինի
Տենտուրա (τεντούρα) Tentura.jpg
Տսիպոուրո (τσίπουρο) or tsikoudia/raki (ρακή) (Crete) KretaRaki PL.JPG
գինի Muscat de Samos.jpg գինին Հունաստանի ամենաօգտագործվող ըմպելիքն է։

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]