Հոլոցեն դարաշրջանում Ասիայից անհետացած կենդանիների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Հոլոցեն դարաշրջանում Ասիայից անհետացած կենդանիների ցանկ, որը ներառում է միայն Ասիա մայրցամաքի հոլոցենց դարաշրջանում վերացած կենդանիները:

Ասիայի քարտեզը

Գլոբալ հոլոցեն դարաշրջանի անհետացումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կաթնասուններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Նախապատմական անհետացումներ (Հոլոցենից սկսած մինչև 1500 թվական)

Ընդհանուր անուն / գիտական անուն Անհետացման ժամանակաշրջան Տարածման շրջան Նկար
Քարանձավային առյուծ
Panthera spelaea
Ք.Ա. 10000 թվական
Հյուսիսային Ասիա , սփռված էր նաև Եվրոպայի և հարավային Ասիա Քարանձավային առյուծ
Չինական փիղ
Elephas maximus rubridens
Ք.Ա. 1500 թվական
Արևելյան Չինաստան --
Կիպրոսի գաճաճ գետաձի
Hippopotamus minor
անհայտ
Կիպրոս Կիպրոսի գաճաճ գետաձի
Էլասմոտերի սիբիրյան
Elasmotherium sp.
Ք.Ա. 29000 թվական
Հյուսիսային Ասիա Էլասմոտերի սիբիրյան
Հսկա գետակինճ
Tapirus augustus
Ք.Ա. 2000 թվական
Չինաստան Հսկա գետակինճ
Հսկա եղջերու
Megaloceros giganteus
Ք.Ա. 8000 թվական
Հյուսիսային Ասիա Իռլանդական էլկ
Ստեգոդոն
Stegodon florensis insularis
Ք.Ա. 2150 թվական
Ինդոնեզիա (Ֆլորես) և Ֆիլիպիններ կղզիներ Ստեգոդոն
Տափաստանային բիզոն
Bison priscus
Ք.Ա. 11000 թվական
Կենտրոնական Ասիա և Սիբիր Տափաստանային բիզոն
Սիրիական փիղ
Elephas maximus asurus
Ք.Ա. 100 թվական
Մերձավոր Արևելք Սիրիական փիղ
Բրդյա մամոնտ
Mammuthus primigenius
Ք.Ա. 2000 թվական
Հյուսիսային Ասիա Բրդյա մամոնտ
Բրդյա ռնգեղջյուր
Coelodonta antiquitatis
Ք.Ա. 10000 թվական
Հյուսիսային Ասիա Բրդյա ռնգեղջյուր

Վերջին անհետացումները (1500-ական թվականներից միչև մեր օրեր)

Ընդհանուր անուն / գիտական անուն Անհետացման ժամանակաշրջան Տարածման շրջան Նկար
Վայրի ցուլ
Bos primigenius
Հնդկաստան (13-րդ դար), Եվրասիա (1627)
Հյուսիասային Ասիա և Հնդկաստան Վայրի ցուլ
Բալիական վագր
Panthera tigris balica
1937 թվական
Ինդոնեզիա (Բալի) Բալի վագր
Բուհլերի կորիֆոմիս
Coryphomys buehleri
1500-ականներ
Ինդոնեզիա (Թիմոր) --
Կասպիական վագր
Panthera tigris virgata
1970-ականներ
Թուրքիայից Չինաստան Կասպիական վագր
Կովկասյան որմզդեղն
Alces alces caucasicus
1850-ականներ
Կովկասյան լեռներ, Իրան և Թուրքիա Կովկասյան որմզդեղն
Կովկասյան բիզոն
Bison bonasus caucasicus
1925 թվական
Կովկասյան լեռներ Կովկասյան բիզոն
Սեբու խոշոր խոզ
Sus cebifrons cebifrons
անհայտ
Ֆիլիպիններ --
Ֆլորես քարանձավային առնետ
Spelaeomys florensis
1500-ականներ
Ինդոնեզիա (Ֆլորես) --
Ֆկորես երկարաքիթ առնետ
Paulamys naso
1500-ականներ
Ինդոնեզիա (Ֆլորես) --
Ֆորմոսան ընձառյուծ
Neofelis nebulosa brachyura
1990-ականներ
Թայվան Ֆորմոսան ընձառյուծ
Հոկայդոյան գալյ
Canis lupus hattai
1889 թվական
Ճապոնիա (Հոկայդո) Հոկայդոյան գալյ
Ճապոնական գայլ
Canis lupus hodophilax
1905 թվական
Ճապոնիա (Հոնշու) Ճապոնական գայլ
Իլին կղզու կրծող
Crateromys paulus
Ապլիրի 4, 1953 թվական
Ֆիլիպիններ --
Հնդկական Ջավան ռնգեղջյուր
Rhinoceros sondaicus inermis
միչև 1925 թվական
Բանգլադեշ, Բուրմա (Մյանմար), և Հնդկաստան Հնդկական Ջավան ռնգեղջյուր
Ճապոնական ջրասամույր
Lutra lutra whiteleyi
1979 թվական
Ճապոնական Ճապոնական ջրասամույր
Ճապոնական ծովային առյուծ
Zalophus japonicus
1974 թվական
Ճապոնական ծով Ճապոնական ծովային առյուծ
Ջավան վագր
Panthera tigris sondaica
1970-ական թվականներ
Ինդոնեզիա (Ջավա) Ջավան վագր
Հյուսիսային Սումատրայի ռնգեղջյուր
Dicerorhinus sumatrensis lasiotis
անհայտ
Բանգլադեշ, Բուրմա (Մյանմար) և Հնդկաստան Հյուսիսային Սումատրայի ռնգեղջյուր
Սեբայական թագուհի վիթ
Gazella bilkis
1951 թվական
Եմեն --
Սաուդյան վիթ
Gazella saudiya
անհայտ
Արաբական թերակղզի --
Շոմբուրկյան եղնիկ
Rucervus schomburgki
1938 թվական
Թաիլանդ Շոմբուրկի եղնիկ
Ստելլերյան կով
Hydrodamalis gigas
1768 թվական
Ռուսաստան (Կոմանդորյան կղզիներ) Ստելլերյան կով
Ստուրդիյան չղջիկ
Pipistrellus sturdeei
անհայտ
Ճապոնիա (Բոնին կղզիներ) --
Վերհովենյան առնետ
Neofelis nebulosa brachyura
1500-ական թվականներbr /> Indonesia (Flores) --
Վիետնամական ռնգեղջյուր
Rhinoceros sondaicus annamiticus
2010 թկանա
Վիետնամից միչև Մալազիա Վիետնամական ռնգեղջյուր

Հավանաբար անհետացած

Ընդհանուր անուն / գիտական անուն Անհետացման ժամանակաշրջան Տարածման շրջան Նկար
Բաիջի
Lipotes vexillifer
2004 թվականի օգոստոս
Յանցզի գետ, Չինաստան Բաիջի
Խողովակային քթով չղջիկ
Murina tenebrosa
1962 թվական
Ցուշիմա կղզի, Ճապոնիա --
Կուպրի
Bos sauveli
1988 թվական
Կամբոջա, Լաոս, Թաիլանդ և Վիետնամ --
Մալաբարյան ցիվետ
Viverra civettina[1]
1987 թվական
Հնդկաստան Մալաբարյան ցիվետ

Թռչուններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ընդհանուր անուն / գիտական անուն Անհետացման ժամանակաշրջան Տարածման շրջան Նկար
Արաբական ջայլամ
Struthio camelus syriacus
1966 թվական
Միջին Արեւելք Արաբական ջայլամ
Ասիական ջայլամ
Struthio asiaticus
Ք.Ա. 10,000 թվական
Middle East to Central Asia Asian ostrich
Ալեուտյան սագ
Branta hutchinsii asiatica
disputed subspecies
1929 թվական
Ռուսաստան (Կոմանդորյան և Կուրիլյան կղզիներ) --
Բոնինյան գրոսբիք
Carpodacus ferreorostris
1828 թվական
Ճապոնիա (Բոինին կզիներ) Բոնինյան գրոսբիք
Բոնինյան ձկնկուլ
Nycticorax caledonicus crassirostris
1889 թվական
Ճապոնիա (Բոինին կզիներ) Բոնինյան ձկնկուլ
Բոնինյան կեռնեխ
Zoothera terrestris
1827 թվական
Ճապոնիա (Բոինին կզիներ) Բոնին կեռնեխ
Բոնինյան աղավնին
Columba versicolor
1889 թվական
Ճապոնիա (Բոինին կզիներ) Բոնինյան աղավնին
Բեննու ձկնկուլ
Ardea bennuides
Ք.Ա. 2000 թվական
Արաբական Միացյալ Էմիրություններ Բեննու ձկնկուլ
Սեբույան թութակ
Loriculus philippensis chrysonotus
անհայտ
Ֆիլիպիններ (Սեբու) Սեբույան թութակ
Կիպրոսյան կեռնեխ
Cinclus cinclus olympicus
disputed subspecies
1950 թվական
Կիպրոս --
Մոկոջիմյան սպիտակ-աչք
Apalopteron familiare familiare
1930 թվական
Ճապոնիա (Բոնին կղզիներ) Մոկոջիմյան սպիտակ-աչք
Ռյուկյու ալկիոն
Todiramphus miyakoensis
1887 թվական
Ճապոնիա (Ռյուկյու կղզիներ) --
Ռյուկյու աղավնի
Columba jouyi
1936 թվական
Ճապոնիա (Ռյուկյու կղզիներ) --
Ակնոցավոր ձկնկուլ
Phalacrocorax perspicillatus
1850 թվական
Ռուսաստան Ակնոցավոր ձկնկուլ

Հավանաբար անհետացած

Ընդհանուր անուն / գիտական անուն Անհետացման ժամանակաշրջան Տարածման շրջան Նկար
Սևածածկ բաբբլեր
Malacocincla perspicillata
1843-ից 1848 թվականներ
Ինդոնեզիա --
Քաթանդուանես արյունահոսող սիրտ
Gallicolumba luzonica rubiventris
1971 թվական
Ֆիլիպիններ --
Կատարավոր խայտաբադ
Tadorna cristata
1985 թվական
Ճապոնիա, Հյուսիսային Կորեա և Հարավային Կորեա Կատարավոր խայտաբադ
Հիմալայան լոր
Ophrysia superciliosa
1876 թվական
Հնդկաստան Հիմալայան լոր
Ջավան եղտյուրիկ
Vanellus macropterus
1940 թվական
Ինդոնեզիա (Ջավա) Ջավան եղտյուրիկ
Նեգրոզ մրգային ավաղնի
Ptilinopus arcanus
1953 թվական
Ֆիլիպիններ Negros fruit dove
Վարդագույն-գլխով բադ
Rhodonessa caryophyllacea
1950-ական թվականներ
Բանգլադեշ, Բուրմա (Մյանմար) և Հնդկաստան Pink-headed duck
Ռուքի կապույտ ֆլեկչեր
Cyornis ruckii
1918 թվական
Ինդոնեզիա (Մումատրա) --
Սիաու բու
Otus manadensis siaoensis
1866 թվական
Ինդոնեզիա (Sulawesi) --
Բարակ-կտուցավոր կրոնշնեպ
Numenius tenuirostris
1998 թվական
Ռուսաստան (Սիբիր) Slender-billed curlew
Սուլու արյունահոսող սիրտ
Gallicolumba menagei
1891 թվական
Ֆիլիպիններ Sulu bleeding-heart
Վորիյան այծկիթ
Caprimulgus centralasicus
1929 թվական Չինաստան --
Սպիտակաչյա գետային ծիծեռնակ
Pseudochelidon sirintarae
1980 թվական Թաիլանդ White-eyed river martin

Սողուններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Նախապատմական անհետացումներ (Հոլոցենից սկսած մինչեւ 1500 թվականը)

Ընդհանուր անուն / գիտական անուն Անհետացման ժամանակաշրջան Տարածման շրջան Նկար
Megalochelys atlas
Լատիներեն անվանում
Ք.Ա. 10000 թվական
Հնդկական թերակղզուց միչև Ինդոնեզիա Colossochelys atlas

Երկկենցաղներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ընդհանուր անուն / գիտական անուն Անհետացման ժամանակաշրջան Տարածման շրջան Նկար
Գյունթերյան շրջհոսելի գորտ
Nannophrys guentheri
1882 թվական
Շրի Լանկա Գյունթերյան շրջհոսելի գորտ
Pseudophilautus adspersus
Լատիներեն անվանում
1886 թվական
Շրի Լանկա Philautus adspersus
Pseudophilautus dimbullae
Լատիներեն անվանում
1933 թվական
Շրի Լանկա --
Pseudophilautus eximius
Լատիներեն անվանում
1933 թվական
Շրի Լանկա --
Pseudophilautus extirpo
Լատիներեն անվանում
1882 թվական
Շրի Լանկա --
Pseudophilautus halyi
Լատիներեն անվանում
1899 թվական
Շրի Լանկա --
Pseudophilautus leucorhinus
Լատիներեն անվանում
1856 թվական
Շրի Լանկա --
Pseudophilautus maia
Լատիներեն անվանում
1860 թվական
Շրի Լանկա --
Pseudophilautus malcolmsmithi
Լատիներեն անվանում
անհայտ
Շրի Լանկա --
Pseudophilautus nanus
Լատիներեն անվանում
1869 թվական
Շրի Լանկա Pseudophilautus nanus
Pseudophilautus nasutus
Լատիներեն անվանում
1869 թվական
Շրի Լանկա Pseudophilautus nasutus
Pseudophilautus oxyrhynchus
Լատիներեն անվանում
1872 թվական
Շրի Լանկա Pseudophilautus oxyrhynchus
Pseudophilautus pardus
Լատիներեն անվանում
Միչև 1876 թվական
Շրի Լանկա --
Pseudophilautus rugatus
Լատիներեն անվանում
1927 թվական
Շրի Լանկա --
Pseudophilautus temporalis
Լատիներեն անվանում
1864 թվական
Շրի Լանկա Pseudophilautus temporalis
Pseudophilautus variabilis
Լատիներեն անվանում
անհայտ
Շրի Լանկա Pseudophilautus variabilis
Pseudophilautus zal
Լատիներեն անվանում
Միչև 1947 թվական
Շրի Լանկա --
Pseudophilautus zimmeri
Լատիներեն անվանում
1927 թվական
Շրի Լանկա --
Յուննան լճային տրիտոն
Cynops wolterstorffi
1979
China (Yunnan) Yunnan lake newt

Ձկներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Փափկամարմիններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Aldabra banded snail-ը

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Viverra civettina (Malabar Civet, Malabar Large-spotted Civet)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2016-11-09