Հայ-ադրբեջանական պատերազմում զոհված ազատամարտիկների ցանկ (2022)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ստորև ներկայացված է Հայ-ադրբեջանական պատերազմում զոհված ազատամարտիկների ցանկը։ Նախնական տվյալներով՝ ադրբեջանական ագրեսիայի հետևանքով զոհվածների և անհետ կորածների թիվը հասնում է 207-ի, այդ թվում՝ զոհվել է 3 քաղաքացիական անձ, իսկ 2 քաղաքացիական անձի գտնվելու վայրը համարվում է անհայտ, վիրավորվել է 293 զինծառայող և 7 քաղաքացիական անձ, գերեվարվել է 20 զինծառայող[1]։

Հ/հ Լուսանկար Անուն, ազգանուն, հայրանուն Ծննդյան օրը Ծննդավայրը Մահվան օրը Մահվան վայրը Մասնակցության ձևը Զբաղեցրած պաշտոնը և կոչումը Պարգևներ Այլ նշումներ
1 Ապետյան Անուշ Աշոտի Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
2022 Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
[2]։
2 Գասպարյան Իրինա Կառլենի Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
2022 Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
[2]։
3 Գիշյան Դավիթ 2002 Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
մինչև 17.09.2022 Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
ժամկետային շարքային Սպանվել է գերության մեջ[3][4][5][6]։
4 Գրիգորյան Սուսաննա Մարգարի Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
2022 Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
[2]։
5 Գևորգյան Գոռ 08.10․1988 Հրազդան, Կոտայքի մարզ, Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
13․09|14.09.2022 Ջերմուկ, Վայոց Ձորի մարզ, Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
պայմանագրային շարքային [7]։
6 Զաքարյան Արման Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
.2022 Ջերմուկ, Վայոց Ձորի մարզ, Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
պայմանագրային շարքային
7 Խաչատրյան Արթուր 1981 Արևաբույր, Արարատի մարզ, Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
14.09.2022 Ջերմուկ, Վայոց Ձորի մարզ, Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
պայմանագրային շարքային ապրիլյան և 44-օրյա պատերազմների մասնակից[8]։
6 Կարապետյան Կարեն 2003 Օրգով, Արագածոտնի մարզ, Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
13.09.2022 Կապան, Սյունիքի մարզ, Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
ժամկետային կրտսեր սերժանտ Զոհվել է արնաքամ լինելու պատճառով[9]
9 Կիրակոսյան Գրիգոր 1979 Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
13.09.2022 Ջերմուկ, Վայոց Ձորի մարզ, Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
պայմանագրային շարքային 44-օրյա պատերազմի մասնակից[10]
10 Մասումյան Վախթանգ 2003 Սպանդարյան, Սյունիքի մարզ, Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
17.09.2022 Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
ժամկետային շարքային Սեպտեմբերի 14-ին գլխի հատվածում ծանր վիրավորում է ստացել, սակայն գիտակցության չգալով, մահացել է սեպտեմբերի 17-ին[11]
11 Մելքոնյան Ալիսա Սուրենի Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
2022 Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
[2]։
12 Միքայելյան Արմեն 1986 Խաչփառ, Արարատի մարզ, Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
13.09.2022 Ջերմուկ, Վայոց Ձորի մարզ, Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
պայմանագրային ԱԹՍ-ի հարվածից զոհվել է[12]
13 Միքայելյան Մանուկ 2000 Գեղաձոր, Արագածոտնի մարզ, Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
14.09.2022 Ջերմուկ, Վայոց Ձորի մարզ, Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
սպայական կազմ հրետանավոր[13]
14 Մխիթարյան Արման 1978 Արաքս, Արմավիրի մարզ, Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
2022 Հայաստան
Հայաստանի դրոշը
պայմանագրային Ինքնակամ մեկնել է պատերազմ և զոհվել է մարտի ընթացքում[14]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Զոհվածների և անհետ կորածների թիվը հասնում է 207-ի, գերեվարվել է 20 զինծառայող. ԱԽ նիստ է տեղի ունեցել»։ news.am։ Վերցված է 2022-09-20 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Ցուցաբերել են բացառիկ խիզախություն. ՊՆ-ն հայտնել է ադրեջանական ագրեսիայի հետեւանքով զոհված կին զինծառայողների մասին»։ news.am։ Վերցված է 2022-09-20 
  3. «Դավիթ Գիշյանը փաստացի սպանվել է գերության մեջ. Միջազգային իրավական հարցերով ներկայացուցչի գրասենյակի խոսնակ»։ www.azatutyun.am։ Վերցված է 2022-09-19 
  4. «Զինծառայող Դավիթ Գիշյանը սպանվել է գերության մեջ. Միջազգային իրավական հարցերով ՀՀ ներկայացուցչություն»։ news.am։ Վերցված է 2022-09-19 
  5. «Զինծառայող Դավիթ Գիշյանը սպանվել է գերության մեջ․ պաշտոնական»։ a1plus.am։ Վերցված է 2022-09-19 
  6. «Գերության մեջ անմահացած Դավիթ Գիշյանը»։ www.panorama.am։ Վերցված է 2022-09-19 
  7. «34-ամյա պայմանագրային Գոռ Գեւորգյանը զոհվել է Ջերմուկի ուղղությամբ. նա երկու երեխա ունի (ֆոտո)»։ news.am։ Վերցված է 2022-09-20 
  8. «Ադրբեջանական հարձակման հետեւանքով զոհված Արթուր Խաչատրյանը ապրիլյան եւ 44-օրյա պատերազմների մասնակից էր»։ news.am։ Վերցված է 2022-09-20 
  9. ««Ջոկին նահանջելու հրաման է տվել, ինքը դիրքը չի լքել». 19–ամյա Կարեն Կարապետյանը զոհվել է Կապանի դիրքում (ֆոտո)»։ news.am։ Վերցված է 2022-09-20 
  10. «Զոհված Գրիգոր Կիրակոսյանը 44-օրյա պատերազմի ժամանակ կորցրել էր տունը Քաշաթաղի Ծաղկաբերդ գյուղում (ֆոտո)»։ news.am։ Վերցված է 2022-09-20 
  11. «19–ամյա Վախթանգ Մասումյանը վիրավորվելուց երեք օր անց, գիտակցության չգալով, մահացել է (ֆոտո)»։ news.am։ Վերցված է 2022-09-20 
  12. «36-ամյա պայմանագրային Արմեն Միքայելյանը զոհվել է Ջերմուկի պաշտպանության ժամանակ. նա երեք երեխա ունի»։ news.am։ Վերցված է 2022-09-20 
  13. «Թաքստոց մտնելու հրաման է տվել, ինքը հետ է վազել ու հրետանու պարանը քաշել. 22-ամյա Մանուկ Միքայելյանը Գեղաձոր գյուղից էր»։ news.am։ Վերցված է 2022-09-20 
  14. «Սարդարապատի հուշահամալիրի ղեկավարությունը արգելել է համալիրի տարածքում հուղարկավորել 44-ամյա զոհվածի մարմինը»։ news.am։ Վերցված է 2022-09-20