Հայաստանի կուսակցությունների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Քաղաքականություն
Հայաստան
Coat of arms of Armenia.svg
Այս հոդվածը
«Հայաստանի
պետական համակարգը»

շարքի մաս է կազմում

Գործադիր իշխանություն


Օրենսդիր իշխանություն


Իրավական համակարգ


Վարչական համակարգ


Ընտրություններ և քաղաքական համակարգ

Սա Հայաստանում գործող կամ գործած կուսակցությունների ցանկ է։ Հայաստանը բազմակուսակցական երկիր է[1]։

Խորհրդարանական կուսակցություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հայաստանի Ազգային ժողովում ներկայացված կուսակցությունները՝

Անուն Հապավում Գաղափարախոսություն Դաշինք Պատգամավորներ

(2019-)

Դեր
Քաղաքացիական պայմանագիր ՔՊ Սահմանված չէ[2] Իմ քայլը դաշինք 88 Կառավարություն
Առաքելություն ԱԿ Ազատականություն Կառավարություն
Բարգավաճ Հայաստան ԲՀԿ Տնտեսական լիբերալիզմ, սոցիալական պահպանողականություն, Եվրոսկեպտիցիզմ չկա 26 Ընդդիմություն
Լուսավոր Հայաստան ԼՀԿ Ազատականություն, եվրոպամետություն չկա 18 Ընդդիմություն

Արտախորհրդարանական խոշոր կուսակցություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս ցանկում գտնվում են Հայաստանում գործող այն կուսակցություններ, որոնք ներկայացված չեն Հայաստանի Ազգային ժողովում, բայց 2007֊ից հետո առնվազն մեկ պատգամավոր ունեցել են։

Անուն Հապավում Գաղափարախոսություն
Հայ ազգային կոնգրես ՀԱԿ Դասական լիբերալիզմ, տնտեսական լիբերալիզմ
Հայ Յեղափոխական Դաշնակցություն ՀՅԴ Ձախ ազգայնականություն, սոցիալական շուկայական տնտեսություն
Հանրապետություն կուսակցություն ՀԿ Պահպանողականություն, եվրոպամետություն
Ժառանգություն կուսակցություն Ազատականություն, եվրոպամետություն
Օրինաց երկիր կուսակցություն ՕԵԿ Ցենտրիզմ, եվրոպամետություն
Հայաստանի հանրապետական կուսակցություն ՀՀԿ Ազգային պահպանողականություն

Այլ կուսակցություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հայաստանում այլ ակտիվ կուսակցություններ

Անուն Հապավում Գաղափարախոսություն
All Armenian Labour Party Սոցիալ-դեմոկրատական
Երկիր ծիրանի կուսակցություն Առաջադիմականություն
Հայ Արիական Միաբանության ՀԱՄ Ուլտրա-ազգայնականություն
Հայաստանի կոմունիստական կուսակցություն (ՀՀ) ՀԿԿ Կոմունիզմ
Ռամկավար ազատական կուսակցություն ՌԱԿ Ազատականություն
Հայաստանի լիբերալ կուսակցություն ՀԼԿ Ազատականություն
Հայաստանի Քրիստոնեա Դեմոկրատական Շարժում Քրիստոնեական ժողովրդավարություն
«Քաղաքացու որոշում» սոցիալ-դեմոկրատական կուսակցություն ՔՈ Սոցիալ-դեմոկրատական
Սահմանադրական իրավունք միություն ՍԻՄ Պահպանողականություն
Հայաստանի դեմոկրատական կուսակցություն ՀԴԿ Սոցիալիզմ
Արժանապատվություն, ժողովրդավարություն, հայրենիք Ազգայնականություն
Ռամկավար Ազատական Կուսակցություն ՌԱԿ(Հ) Ազատականություն
Հայաստանի եվրոպական կուսակցություն Եվրոպամետություն
Ազատ դեմոկրատներ ԱԴԿ Ազատականություն
Հայաստանի Կանաչների կուսակցություն Կանաչ քաղաքականություն
Հայազն Հայազն Ազգայնականություն
Հայրենիք կուսակցություն Center-right
Արդարություն Առաջադիմականություն
Իրավունք և Միաբանություն Պահպանողականություն
Հայաստանի Ժողովրդավարական Ազատական Միություն ՀԺԱՄ Ազատականություն
Հզոր Հայրենիք Ազգայնականություն
Ազգային Օրակարգ Կուսակցություն ԱՕԿ Ազգայնականություն
Ազգային ժողովրդավարական միություն ԱԺՄ Պահպանողականություն
Ազգային առաջընթաց կուսակցություն Ձախ
Ազգային Անվտանգություն կուսակցություն ԱԱԿ Սոցիալ-դեմոկրատիա
Ազգային Միաբանություն Պահպանողականություն
Նոր Երկիր Եվրոպամետություն
Նոր Ժամանակներ Ցենտրիզմ
Մեկ Հայաստան կուսակցություն Ցենտրիզմ
Հայաստանի ժողովրդական կուսակցություն ԺԿ Եվրոպամետություն
Հայաաստանի Ժողովրդական Կուսակցություն ՀԺԿ Սոցիալիզմ
Հայաստանի առաջադիմական միացյալ կոմունիստական կուսակցություն ՀԱՄԿ Կոմունիզմ
Սասնա Ծռեր համահայկական կուսակցություն ՍԾԿ Ազգայնականություն
Սոցիալ դեմոկրատ Հնչակյան կուսակցություն ՍԴՀԿ Սոցիալ-դեմոկրատիա
Միավորված Հայեր կուսակցություն Եվրոպամետություն
Ազգային ինքնորոշում միավորում ԱԻՄ Ազգայնականություն
Հայաստանի միավորված կոմունիստական կուսակցություն Կոմունիզմ
Միավորված աշխատանքային կուսակցություն Սոցիալ-դեմոկրատիա
Միացյալ Ազատական Ազգային Կուսակցություն ՄԻԱԿ Ազատականություն

Լուծարված կուսակցություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հետևյալ կուսակցությունները պաշտոնապես լուծարվել են։

Անուն Գաղափարախոսություն Նշում
Արմենական-Ռամկավար ազատական կուսակցություն Ազատականություն (2009–2012) Լուծարվել և միացել է «Ռամկավար Ազատական» կուսակցությանը։
Հայաստանի կոմունիստական կուսակցություն ՀԿԿ Կոմունիզմ (1920–1991) Պատմական կուսակցությու, որը գործել է Խորհրդային Միության տարիներին։
Հայաստանի Ռամկավար ազատական կուսակցություն ՀՌԱԿ Ազատականություն (1991–2012) Լուծարվել և միացել է «Ռամկավար Ազատական» կուսակցությանը։
Իմպիչմենթ դաշինք Իմպիչմենտ (2007–2008) Լուծարվել և միացել է Հայ ազգային կոնգրեսին։
Հայոց համազգային շարժում ՀՀՇ Ազատականություն (1988–2013) Լուծարվել և միացել է Հայ ազգային կոնգրեսին։

Սփյուռքահայ կուսակցություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «An introduction to the political party landscape in Armenia»։ www.eufoa.org։ European Friends of Armenia Aisbl։ Արխիվացված է օրիգինալից 30 March 2016-ին։ Վերցված է 8 February 2015 
  2. Edwards Maxim։ «Armenia's Revolution Will Not be Monopolized»։ Foreign Policy (անգլերեն)։ Վերցված է 2019-05-13