Կրոնական բնակչության ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Սա դավանողների և երկրների թվաքանակով կրոնական բնակչության ցանկն է։

Մեծ կրոնական խմբերի չափը, 2020
Կրոն Տոկոսը
Քրիստոնեություն
  
31.4 %
Իսլամ
  
23.2 %
Հինդուիզմ
  
15.4 %
Անկրոնական
  
14.1 %
Բուդդիզմ
  
7.1 %
Ժողովրդական կրոն
  
5.9 %
Այլ (ներառում է Հուդայականությունը, Բահայի, Սիկհականությունը և Ջայնիզմը)
  
1.0 %
Pew հետազոտական կենտրոն, 2015[1]

Դավանողները 2020 թվականին[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կրոն Դավանողներ Տոկոս
Քրիստոնեություն 2,3 միլիարդ

[1]|

29 %
Իսլամ 1,9 միլիարդ 24 %
Հինդուիզմ 1,2 միլիարդ

[1]|

15,4 %
Աշխարհիկ [Նշում 1] /Անկրոնական/Ագնոստիկա/Աթեիստ 1,1 միլիարդ 14,1 %
Բուդդիզմ 506 միլիոն 6 %
Չինական ավանդական կրոն[Նշում 2] 394 միլիոն 5 %
Ազգային կրոն առանձին կատեգորիաների բացառմամբ 300 միլիոն 3 %
Աֆրիկյան ավանդական կրոններ 100 միլիոն

[2] |

1,2 %
Սիկհականություն 23 միլիոն 0,29 %
Սպիրիտիզմ 15 միլիոն 0,19 %
Հուդայականություն 14 միլիոն

[3]|

0,18 %
Բահայի 7,0 միլիոն 0,09 %
Ջայնիզմ 4,2 միլիոն 0,05 %
Սինտոիզմ 4,0 միլիոն 0,05 %
Կոդոդիզմ 4,0 միլիոն 0,05 %
Զրադաշտականություն 2,6 միլիոն 0,03 %
Թենրիիզմ 2,0 միլիոն 0,02 %
Ոգեպաշտություն 1,9 միլիոն 0,02 %
Ժամանակակից հեթանոսություն 1,0 միլիոն 0,01 %
Միասնական ունիվերսալիզմ 0,8 միլիոն 0,01 %
Ռաստաֆարական շարժում 0,6 միլիոն 0,007 %
ընդհանուր 7,79 միլիարդ 100 %

Նշումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. |These figures may incorporate populations of secular/nominal adherents as well as syncretist worshipers, although the concept of syncretism is disputed by some.
  2. |Chinese traditional religion is described as "the common religion of the majority Chinese culture: a combination of Confucianism, Buddhism, and Taoism, as well as the traditional non-scriptural/local practices and beliefs."

Ըստ համամասնության[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Քրիստոնյաներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Քրիստոնյաների ամենամեծ բաժին ունեցող երկրները՝ համաձայն Քրիստոնեությունը՝ ըստ երկրների ցանկի (2010 թվականի դրությամբ):

  1. Վատիկան Վատիկան 100% (100% հռոմեական կաթոլիկ)
  2. Փիթքերն կղզիներ Փիթքերն կղզիներ 100% (100% Յոթերորդ օրվա ադվենտիստ)[4]
  3. Սամոա Սամոա ~99% (հիմնականում բողոքական)[5]
  4. Ռումինիա Ռումինիա 99% (հիմնականում ռումինական ուղղափառ)
  5. Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր 99.6%[6] (հիմնականում հռոմեական կաթոլիկ)
  6. Ամերիկյան Սամոա Ամերիկյան Սամոա 98.3% (հիմնականում բողոքական)[7]
  7. Մալթա Մալթա 98.1%[8] (հիմնականում հռոմեական կաթոլիկ)
  8. Վենեսուելա Վենեսուելա 98%[9] (71% հռոմեական կաթոլիկ)
  9. Հունաստան Հունաստան 98% [10] (95% Հունական ուղղափառ)
  10. Մարշալյան կղզիներ Մարշալյան կղզիներ 97.2% (հիմնականում բողոքական)[11]
  11. Տոնգա Տոնգա 97.2% (հիմնականում բողոքական)[12]
  12. Սան Մարինո Սան Մարինո 97%[13] (~97% հռոմեական կաթոլիկ)
  13. Պարագվայ Պարագվայ 96.9%[14] (հիմնականում հռոմեական կաթոլիկ)
  14. Սալվադոր Էլ Սալվադոր 96.4% (հիմնականում հռոմեական կաթոլիկ)[15]
  15. Կիրիբատի Կիրիբատի 96% (հիմնականում բողոքական)[16]
  16. Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիայի Դաշնային Նահանգներ ~96% (հիմնականում բողոքական)[17]
  17. Բարբադոս Բարբադոս 95.1% (հիմնականում բողոքական)[18]
  18. Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա 94.8% (հիմնականում բողոքական)[19]
  19. Պերու Պերու 94.51% (հիմնականում հռոմեական կաթոլիկ)[20]
  20. Հայաստան Հայաստան 93.5%[21] (հիմնականում հայ առաքելական)

Մահմեդականներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մահմեդականների ամենամեծ բաժին ունեցող երկրները՝ համաձայն Իսլամն ըստ երկրների ցանկի (2010 թվականի դրությամբ)(թվեր, բացառությամբ արտասահմանյան աշխատողների փակագծերի):

Տվյալները հիմնված են Pew կրոն և հասարակական կյանք ֆորումի վրա [22]

  1. Աֆղանստան Աֆղանստան 99.7%[23] (հիմնականում Սուննի իսլամ, 20% -ը Շիա իսլամ)[22]
  2. Թունիս Թունիս 99.5% (հիմնականում Սուննի իսլամ)
  3. Իրան Իրան 99.4% (հիմնականում Շիա իսլամ)[24]
  4. Ադրբեջան Ադրբեջան 99.2% (70-80% Շիա իսլամ)[22]
  5. Եմեն Եմեն 99.1% (40-45% Շիա իսլամ) [22]
  6. Մավրիտանիա Մավրիտանիա 99.1%
  7. Մարոկկո Մարոկկո ~99%
  8. Իրաք Իրաք 99% (70-75% Շիա իսլամ)[22]
  9. Նիգեր Նիգեր 98.6% (հիմնականում Սուննի իսլամ)[22]
  10. Սոմալի Սոմալի 98.5% (հիմնականում Սուննի իսլամ)
  11. Մալդիվներ Մալդիվներ 98.4% (հիմնականում Սուննի իսլամ)
  12. Կոմորյան Կղզիներ Կոմորյան կղզիներ 98.3% (հիմնականում Սուննի իսլամ)[25]
  13. Ալժիր Ալժիր 98%
  14. Թուրքիա Թուրքիա ~98% (15-20%% Շիա իսլամ)[22]
  15. Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա ~97% (10-15% Շիա իսլամ)[22]
  16. Ջիբութի Ջիբութի 96.9% (հիմնականում Սուննի իսլամ)[22]
  17. Լիբիա Լիբիա 96.6% (հիմնականում Սուննի իսլամ)[26]
  18. Պակիստան Պակիստան 96.4%[27]
  19. Եգիպտոս Եգիպտոս 90% (հիմնականում Սուննի իսլամ)[28]
  20. Բանգլադեշ Բանգլադեշ 89.6% (հիմնականում Սուննի իսլամ)[22]
  21. Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 88.2% (հիմնականում Սուննի իսլամ)[22]
  22. Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե 78.00% (հիմնականում Սուննի իսլամ)[29]
  23. Քուվեյթ Քուվեյթ 74.6%[30] (20-25% Շիա իսլամ)[փա՞ստ]
  24. Բահրեյն Բահրեյն 73.7% [31] (հիմնականում Շիա իսլամ)[փա՞ստ]
  25. Սուդան Սուդան 71.3% (հիմնականում Սուննի իսլամ)[32]
  26. Մալայզիա Մալայզիա 60.4% (հիմնականում Սուննի իսլամ)[22]

Անկրոնական և աթեիստ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Առանց կրոնի (ներառյալ ագնոստիկներն ու աթեիստները) ամենամեծ բաժին ունեցող երկրները ` համաձայն Անկրոնությունը՝ ըստ երկրների (2007 թվականի դրությամբ):

  1. Էստոնիա Էստոնիա 71–82% (77%)
  2. Չեխիա Չեխիայի Հանրապետություն 70-81% (76%)
  3. Ճապոնիա Ճապոնիա 64–88% (76%)[34]
  4. Դանիա Դանիա 72%
  5. Շվեդիա Շվեդիա 46–82% (64%)
  6. Վիետնամ Վիետնամ 44–81% (63%)
  7. Մակաո Մակաո 62%[35]
  8. Հոնկոնգ Հոնկոնգ 57%[36]
  9. Ֆրանսիա Ֆրանսիա 43–64%[37] (54%)
  10. Նորվեգիա Նորվեգիա 31–72% (52%)
  11. Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 47%[38]
  12. Նիդերլանդներ Նիդեռլանդներ 39–55% (47%)
  13. Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա 28–60% (44%)
  14. Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 42%[39]
  15. Մեծ Բրիտանիա Միացյալ Թագավորություն 31–52% (42%)[37]
    Անգլիա Անգլիա and Ուելս Ուելս 25% [40]
  16. Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա 30–52% (41%)
  17. Գերմանիա Գերմանիա 25–55% (40%)[փա՞ստ]
  18. Հունգարիա Հունգարիա 32–46% (39%)
  19. Բելգիա Բելգիա 42–43% (39%)
  20. Բուլղարիա Բուլղարիա 34–40% (37%)
  21. Սլովենիա Սլովենիա 35–38% (37%)
  22. Ռուսաստան Ռուսաստան [41] 13–48% (31%)

Նշումներ. Փակագծերում նշված են միջին գնահատականները։ Իրականությունը ներառում է ագնոստիկ, աթեիստ, աշխարհիկ հավատացյալ և պաշտոնական կրոնական հավատարմություն չունեցող մարդիկ։ Անպայման չէ, որ այս խմբի անդամները որևէ կրոնի չպատկանեն։ Որոշ կրոններ ներդաշնակվել են տեղական մշակույթների հետ և դրանք կարելի է համարել որպես մշակութային ֆոն, այլ ոչ թե պաշտոնական կրոն։ Բացի այդ, շատ երկրներում սովորական է ընտանիքը կամ ընտանիքը պաշտոնապես կապել կրոնական ինստիտուտի հետ, մինչդեռ պաշտոնապես չկիրառելով այդ դավանանքը։ Այսպիսով, այս խմբի կեսից ավելին աստվածային է և (կամ) կրոնական սկզբունքների ազդեցությամբ, բայց ոչ կրոնական / ոչ պրակտիկ և ոչ ճշմարիտ աթեիստներ կամ ագնոստներ[42]։

Հինդուսներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հինդուսների ամենամեծ բաժին ունեցող երկրները՝ համաձայն Հինդուիզմը՝ ըստ երկրների ցանկի (2010 թվականի դրությամբ):

  1. Նեպալ Նեպալ 81.3%[43]
  2. Հնդկաստան Հնդկաստան 79.8%[44]
  3. Մավրիկիոս Մավրիկիոս 48.54%[45]
  4. Ֆիջի Ֆիջի 27.9%[46]
  5. Բութան Բութան 25%[47]
  6. Գայանա Գայանա 24.8%[48]
  7. Սուրինամ Սուրինամ 22.3%[49]
  8. Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո 18.2%[50]
  9. ԱՄԷ Արաբական Միացյալ Էմիրություններ 15%[51]
  10. Շրի Լանկա Շրի Լանկա 12.6%[52]
  11. Քուվեյթ Քուվեյթ 12%[53]
  12. Բանգլադեշ Բանգլադեշ 9.6%[54]
  13. Բահրեյն Բահրեյն 8.1%[55]
  14. Ռեյունյոն Ռեյունյոն 6.7%[56]
  15. Մալայզիա Մալայզիա 6.3%[57]
  16. Սինգապուր Սինգապուր 5.1%
  17. Օման Օման 3%
  18. Սեյշելյան կղզիներ Սեյշելյան կղզիներ 2.1%[58]
  19. Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 2.0%[59]
  20. Պակիստան Պակիստան 1.8%
  21. Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 1.7%[60]
  22. Մեծ Բրիտանիա Միացյալ թագավորություն 1.7%[61]
  23. Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ 0.7%[62]

Բուդդիստներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բուդդիստների ամենամեծ բաժին ունեցող երկրները՝ համաձայն Բուդդիզմը՝ ըստ երկրների ցանկի (2010 թվականի դրությամբ): [63]

  1. Կամբոջա Կամբոջա 96.9%
  2. Թաիլանդ Թաիլանդ 93.2%
  3. Մյանմա Մյանմա 80.1%
  4. Բութան Բութան 74.70%
  5. Շրի Լանկա Շրի Լանկա 69.3%
  6. Լաոս Լաոս 66.0%
  7. Մոնղոլիա Մոնղոլիա 55.1%
  8. Ճապոնիա Ճապոնիա 36.2%
  9. Չինաստանի Հանրապետություն Թայվան 35.1%
  10. Սինգապուր Սինգապուր 33.2%
  11. Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա 22.9%
  12. Մալայզիա Մալայզիա 19.8%
  13. Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 18.2%
  14. Մակաո Մակաո 17.3%
  15. Վիետնամ Վիետնամ 16.4%
  16. Հոնկոնգ Հոնկոնգ 13.2%
  17. Նեպալ Նեպալ 10.3%

Դաոսականներ/կոնֆուցիուսներ/Չինական ավանդական կրոնասերներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Որպես հոգևոր պրակտիկա ՝ դաոսականությունը Արևմուտքում ավելի քիչ ներխուժումներ է կատարել, քան բուդդիզմը և հինդուիզմը։ Չնայած իր մեծ դասականների Ի Չինգի և Դաո Դե Ցզինի ժողովրդականությանը, Դաոսականության հատուկ գործելակերպերը Ամերիկայում մեծ հաջողությամբ չեն հրապարակվել;[64] այս կրոնները ամբողջ աշխարհում տարածված չեն այն ճանապարհով, որով ընդունվում են ավելի մեծ համաշխարհային կրոններ, և դրանք հիմնականում մնում են էթնիկ կրոն։ Այնուամենայնիվ, Թայիջիտուի նման դաոսական ​​գաղափարներն ու խորհրդանիշները հայտնի են դարձել ամբողջ աշխարհում Թայ Չի Չուանի, Քիգոնգի և տարբեր մարտարվեստների միջոցով [65]։

  1. Չինաստանի Հանրապետություն Թայվան33–80%[66]
  2. Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 30%[67]
  3. Հոնկոնգ Հոնկոնգ 28%[36]
  4. Մակաո Մակաո 13.9%[35]
  5. Սինգապուր Սինգապուր 8.5%[68]
  6. Մալայզիա Մալայզիա 2.6%[69]
  7. Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա 0.2–1%[70]
  8. Վիետնամ Վիետնամ
  9. Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ 0.01–0.05%
  10. Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 0.05%

Չինական ավանդական կրոնը 1998 թ.-ի դրությամբ ունի 184,000 հավատացյալ Լատինական Ամերիկայում, 250,000 հավատացյալ ՝ Եվրոպայում և 839,000 հավատացյալ ՝ Հյուսիսային Ամերիկայում:(1998 թվականի դրությամբ)[71][72]

Ազգային և բնիկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ստորև բերված բոլորը վերցված են ԱՄՆ Պետքարտուղարութան 2009 թվականի միջազգային կրոնական ազատության զեկույցից[73], որը հիմնված է որպես բնիկ կրոնների կամ բնիկ կրոնների ինքնուրույն հետևորդների, որոնք լավ սահմանված են, բարձրագույն գնահատականի վրա։ Այս կրոնների սինկրետիկական բնույթի պատճառով հետևյալ քանակը չի կարող արտացոլել պրակտիկ մասնագետների իրական թիվը։

  1. Հայիթի Հայիթի 50%[74]
  2. Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու 50%
  3. Կամերուն Կամերուն 40%
  4. Տոգո Տոգո 33%[75]
  5. Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար 25%
  6. Սուդան Սուդան 25%[76]
  7. Բենին Բենին 23%
  8. Բուրունդի Բուրունդի 20%
  9. Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո 15%
  10. Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 15%[77]
  11. Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա 15%[78]
  12. Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 12%
  13. Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն 10%
  14. Գաբոն Գաբոն 10%
  15. Լեսոթո Լեսոթո 10%
  16. Նիգերիա Նիգերիա 10%
  17. Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե 10%[79]
  18. Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 9%[80]
  19. Քենիա Քենիա 9%
  20. Պալաու Պալաու 9%[81]
  21. Գանա Գանա 8.5%
  22. Գվինեա Գվինեա 5%

Սիկհականություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սիկհերի ամենամեծ բաժին ունեցող երկրները:

  1. Հնդկաստան Հնդկաստան 1.9%
  2. Մեծ Բրիտանիա Միացյալ Թագավորություն 1.2%[82][83]
  3. Կանադա Կանադա 0.9%[84]
  4. Մալայզիա Մալայզիա 0.5%[85]
  5. Ֆիջի Ֆիջի 0.3%[86]
  6. Սինգապուր Սինգապուր 0.3%[87]
  7. Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ 0.2%[88][89]
  8. Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 0.2%[90]
  9. Ավստրալիա Ավստրալիա 0.1%[91][92]
  10. Իտալիա Իտալիա 0.1%[93]

Սիկհերի հայրենիքը Հնդկաստանի Փենջաբ նահանգն է, որտեղ այսօր սիկհերը կազմում են բնակչության մոտավորապես 61% -ը։ Սա միակ վայրն է, որտեղ սիկհերը մեծամասնություն են կազմում։ Սիկհերը գաղթել են աշխարհի տարբեր երկրներ `հատկապես անգլախոս և արևելաասիական երկրներ։ Դրանով նրանք պահպանեցին, անսովոր բարձր աստիճանի, իրենց տարբերակիչ մշակութային և կրոնական ինքնությունը։ Սիկհերը ամբողջ աշխարհում տարածված չեն այն առումով, որ ավելի մեծ աշխարհի կրոններ են հանդիսանում, և նրանք հիմնականում մնում են ազգային կրոն։ Բայց դրանք կարելի է գտնել բազմաթիվ միջազգային քաղաքներում և դարձել են հատկապես ուժեղ կրոնական կեցվածք Միացյալ Թագավորությունում և Կանադայում[94]։

Սպիրիտիզմ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Կուբա Կուբա 10.3%
  2. Ճամայկա Ջամայկա 10.2%
  3. Բրազիլիա Բրազիլիա 4.8%
  4. Սուրինամ Սուրինամ 3.6%
  5. Հայիթի Հայիթի 2.7%
  6. Դոմինիկյան Հանրապետություն Դոմինիկյան Հանրապետություն 2.2%
  7. Բահամներ Բահամներ 1.9%
  8. Նիկարագուա Նիկարագուա 1.5%
  9. Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո 1.4%
  10. Գայանա Գայանա 1.3%
  11. Վենեսուելա Վենեսուելա 1.1%
  12. Կոլումբիա Կոլումբիա 1.0%
  13. Բելիզ Բելիզ 1.0%
  14. Հոնդուրաս Հոնդուրաս 0.9%
  15. Պուերտո Ռիկո Պուերտո Ռիկո 0.7%
  16. Պանամա Պանամա 0.5%
  17. Իսլանդիա Իսլանդիա
  18. Գվադելուպա Գվադելուպա 0.4%
  19. Արգենտինա Արգենտինա 0.2%
  20. Գվատեմալա Գվատեմալա 0.2%

[95]

Նշենք, որ բոլոր այս գնահատականները գալիս են մեկ աղբյուրից։ Այնուամենայնիվ, այս աղբյուրը հարաբերականորեն նշում է յուրաքանչյուր երկրի տարածքում գտնվող սպիրիտիզմի համայնքների չափը։

Հուդայականություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հրեաների ամենամեծ բաժին ունեցող երկրները:(2010 թվականի դրությամբ)

  1. Իսրայել Իսրայել 73.6%[3]
  2. Ջիբրալթար Ջիբրալթար 2.0%[3]
  3. Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ 1.76%[3]
  4. Կանադա Կանադա 1.07%[3]
  5. Ֆրանսիա Ֆրանսիա 0.7%[3]
  6. Հունգարիա Հունգարիա 0.485%[3]
  7. Ուրուգվայ Ուրուգվայ 0.483%[3]
  8. Ավստրալիա Ավստրալիա 0.47%[3]
  9. Մեծ Բրիտանիա Միացյալ Թագավորություն 0.44%[3]
  10. Արգենտինա Արգենտինա 0.41%[3]
  11. Ամերիկյան Վիրջինյան կղզիներ Ամերիկյան Վիրջինյան կղզիներ 0.36%[3]
  12. Բելգիա Բելգիա 0.259%[3]
  13. Պանամա Պանամա 0.250%[3]
  14. Լատվիա Լատվիա 0.24%[3]
  15. Շվեյցարիա Շվեյցարիա 0.22%[3]
  16. Նիդերլանդներ Նիդեռլանդներ 0.17%[3]
  17. Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 0.16%[3]
  18. Էստոնիա Էստոնիա 0.154%[3]
  19. Բերմուդյան կղզիներ Բերմուդներ 0.154%[3]
  20. Շվեդիա Շվեդիա 0.152%[3]
  21. Գերմանիա Գերմանիա 0.14%[3]
  22. Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա 0.124%[3]
  23. Ուկրաինա Ուկրաինա 0.124%[3]
  24. Ռուսաստան Ռուսաստան 0.122%[3]
  25. Դանիա Դանիա 0.112%[3]

Բահայի[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բահայիների ամենամեծ բաժին ունեցող երկրները (2010 թվականի դրությամբ) ազգային բնակչությամբ ≥200,000:

  1. Բելիզ Բելիզ 2.5% (2010 թ.-ին Բելիզի մարդահամարը գրանցեց 202 բահայի՝ 304,106 ընդհանուր բնակչությունից[96][97] զիջելով համամասնության 0.066%-ը )
  2. Բոլիվիա Բոլիվիա 2.2%
  3. Զամբիա Զամբիա 1.8%
  4. Մավրիկիոս Մավրիկիոս 1.8% (2011 թ.-ին Մավրիկիոսի մարդահամարը գրանցեց 639 բահայի՝ 1,236,817 ընդհանուր բնակչությունից[98] զիջելով համամասնության 0.05%-ը )
  5. Գայանա Գայանա 1.6% (2002 թ.-ին Գայանայի մարդահամարը գրանցեց 500 բահայի՝ 751,223 ընդհանուր բնակչությունից[99] զիջելով համամասնության 0.067%-ը )
  6. Վանուատու Վանուատու 1.4%
  7. Բարբադոս Բարբադոս 1.2% (2010 թ.-ին Բարբադոսի մարդահամարը գրանցեց 178 բահայի՝ 250,010 ընդհանուր բնակչությունից[100] զիջելով համամասնության 0.07%-ը )
  8. Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո 1.2%
  9. Պանամա Պանամա 1.2%
  10. Քենիա Քենիա 1.0%
  11. Լեսոթո Լեսոթո 0.9%
  12. Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա 0.9%
  13. Ռեյունյոն Ռեյունյոն 0.9%
  14. Չադ Չադ 0.9%
  15. Բոտսվանա Բոտսվանա 0.8%
  16. Գամբիա Գամբիա 0.8%
  17. Սուրինամ Սուրինամ 0.8%
  18. Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգոյի Հանրապետություն 0.6%
  19. Սողոմոնյան կղզիներ Սողոմոնյան կղզիներ 0.6%
  20. Վենեսուելա Վենեսուելա 0.6%
  • Նշումներ և աղբյուրներ.Կրոնի տվյալների արխիվների ասոցիացիայի «Բահայի ամենաառաջնորդ ժողովուրդները» (2010 թ.), որն օգտագործում էր «Համաշխարհային քրիստոնեական տվյալների բազան» `կողմնակիցների գնահատումների համար` հիմնվելով Համաշխարհային քրիստոնեական հանրագիտարանի և «Համաշխարհային քրիստոնեական միտումների» տեղեկությունների վրա[101]։ Մի աղբյուր, որի միակ համակարգված թերությունն այն էր, որ հետևողականորեն ունենան քրիստոնյաների ավելի բարձր գնահատական, քան տվյալների այլ միջմշակութային հավաքածուները[102]։ Տե՛ս Adherents.com- ի «Բահայական ամենամեծ համայնքները» 2000 ժողովուրդների գնահատականներով[103]։ Այս երկրների որոշ մարդահամարի թվաքանակները զգալիորեն տարբերվում են։

Ջայնիզմ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Հնդկաստան Հնդկաստան 0.3%
  2. Սուրինամ Սուրինամ 0.3%
  3. Ֆիջի Ֆիջի 0.2%
  4. Քենիա Քենիա 0.2%
  5. Նեպալ Նեպալ 0.1%

Ըստ բնակչության[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Քրիստոնյաներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Քրիստոնեական ամենամեծ բնակչությունը (2011 թվականի դրությամբ).

  1. Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ 229,157,250[104]
  2. Բրազիլիա Բրազիլիա 169,213,130[105]
  3. Ռուսաստան Ռուսաստան 114,198,444[106]
  4. Մեքսիկա Մեքսիկա 106,204,560[107]
  5. Նիգերիա Նիգերիա 80,510,000[108]
  6. Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ 78,790,000[109]
  7. Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 67,070,000[108]
  8. Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 63,150,000[108]
  9. Իտալիա Իտալիա 55,832,000
  10. Եթովպիա Եթովպիա 51,477,950
  11. Գերմանիա Գերմանիա 50,752,580[110]
  12. Կոլումբիա Կոլումբիա 44,502,000
  13. Ուկրաինա Ուկրաինա 41,973,000
  14. Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա 40,243,000
  15. Ֆրանսիա 39,560,000[108]
  16. Իսպանիա Իսպանիա 38,568,000
  17. Լեհաստան Լեհաստան 36,526,000
  18. Քենիա Քենիա 33,625,790
  19. Արգենտինա Արգենտինա 33,497,100
  20. Մեծ Բրիտանիա Միացյալ Թագավորություն 33,200,417
  21. Ուգանդա Ուգանդա 29,943,000
  22. Հնդկաստան Հնդկաստան 28,436,000
  23. Վենեսուելա Վենեսուելա 28,340,790
  24. Պերու Պերու 27,365,100
  25. Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 24,123,000

Հինդուսներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հինդուս ամենամեծ բնակչությունը (2020 թվականի դրությամբ)[111].

  1. Հնդկաստան Հնդկաստան 1,093,780,000
  2. Նեպալ Նեպալ28,600,000
  3. Բանգլադեշ Բանգլադեշ 14,274,430
  4. Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 4,210,000-10,000,000
  5. Պակիստան Պակիստան 3,990,000
  6. Շրի Լանկա Շրի Լանկա 3,090,000
  7. Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ 2,510,000
  8. Մալայզիա Մալայզիա 1,940,000
  9. ԱՄԷ Արաբական Միացյալ Էմիրություններ 1,239,610
  10. Մեծ Բրիտանիա Միացյալ թագավորություն 1,030,000
  11. Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա 749,870
  12. Մավրիկիոս Մավրիկիոս 665,820
  13. Մյանմա Մյանմա 890,000[112]
  14. Կանադա Կանադա 610,000
  15. Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա 540,000
  16. Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա 440,000
  17. Ավստրալիա Ավստրալիա 410,000
  18. Տանզանիա Տանզանիա 403,570
  19. Սինգապուր Սինգապուր 380,000
  20. Կատար Քաթար 360,000
  21. Քուվեյթ Քուվեյթ 330,000
  22. Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո 310,000[50]
  23. Ֆիջի Ֆիջի 270,000[փա՞ստ]
  24. Գայանա Գայանա 200,000[113]
  25. Եմեն Եմեն 200,000
  26. Բութան Բութան 190,000
  27. Գայանա Գայանա 120,785[114]
  28. Գերմանիա Գերմանիա 120,000

Մահմեդականներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մահմեդական ամենամեծ բնակչությունը (2017 թվականի դրությամբ)

  1. Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 245,000,000[60]
  2. Պակիստան Պակիստան 203,000,000
  3. Հնդկաստան Հնդկաստան 182,000,000
  4. Բանգլադեշ Բանգլադեշ 142,937,800
  5. Նիգերիա Նիգերիա 90,000,000
  6. Իրան Իրան 73,238,340
  7. Եգիպտոս Եգիպտոս 70,056,000
  8. Թուրքիա Թուրքիա 70,036,838
  9. Ալժիր Ալժիր 36,092,810
  10. Մարոկկո Մարոկկո 31,351,800
  11. Աֆղանստան Աֆղանստան 30,112,680
  12. Սուդան Սուդան 30,064,180
  13. Իրաք Իրաք 29,767,300
  14. Եթովպիա Եթովպիա 28,120,050
  15. Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա 26,624,560
  16. Ուզբեկստան Ուզբեկստան 25,628,240
  17. Ռուսաստան Ռուսաստան 25,000,000[115]
  18. Եմեն Եմեն 23,836,523
  19. Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 20,095,870
  20. Սիրիա Սիրիա 19,601,750
  21. Մալայզիա Մալայզիա 17,085,402

Բուդդիստներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բուդդայական ամենամեծ բնակչությունը[116]

  1. Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 244,130,000
  2. Թաիլանդ Թաիլանդ 64,420,000
  3. Ճապոնիա Ճապոնիա 45,820,000
  4. Մյանմա Բիրմա 38,410,000
  5. Շրի Լանկա Շրի Լանկա 14,450,000
  6. Վիետնամ Վիետնամ 14,380,000
  7. Կամբոջա Կամբոջա 13,690,000
  8. Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա 10,500,000
  9. Հնդկաստան Հնդկաստան 9,250,000
  10. Մալայզիա Մալայզիա 5,010,000
  11. Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ 3,800,023
  12. Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 1,710,000

Սիկհեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սիկհականության ամենամեծ բնակչությունը

  1. Հնդկաստան Հնդկաստան 22,892,600
  2. Մեծ Բրիտանիա Միացյալ Թագավորություն 853,000
  3. Կանադա Կանադա 620,200
  4. Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ 500,010
  5. Մալայզիա Մալայզիա 120,000
  6. Բանգլադեշ Բանգլադեշ 100,000[117]
  7. Ավստրալիա Ավստրալիա 72,300
  8. Իտալիա Իտալիա 70,000
  9. Թաիլանդ Թաիլանդ 70,000
  10. Մյանմա Մյանմա 70,000
  11. ԱՄԷ Արաբական Միացյալ Էմիրություններ 50,000
  12. Պակիստան Պակիստան 50,000
  13. Գերմանիա Գերմանիա 40,000
  14. Մավրիկիոս Մավրիկիոս 37,700
  15. Քենիա Քենիա 20,000
  16. Քուվեյթ Քուվեյթ 20,000
  17. Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ 20,000
  18. Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 17,400
  19. Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 15,000
  20. Սինգապուր Սինգապուր 14,500

Հրեաներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հրեա ամենամեծ բնակչությունը (2017 թվականի դրությամբ).

  1. Իսրայել Իսրայել 6,451,000[3]
  2. Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ 5,700,000[3]
  3. Ֆրանսիա Ֆրանսիա 456,000[3]
  4. Կանադա Կանադա 390,000[3]
  5. Մեծ Բրիտանիա Միացյալ Թագավորություն 289,500[3]
  6. Արգենտինա Արգենտինա 180,500[3]
  7. Ռուսաստան Ռուսաստան 176,000[3]
  8. Գերմանիա Գերմանիա 116,500[3]
  9. Ավստրալիա Ավստրալիա 113,200[3]
  10. Բրազիլիա Բրազիլիա 93,800[3]
  11. Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա 69,300[3]
  12. Ուկրաինա Ուկրաինա 53,000[3]
  13. Հունգարիա Հունգարիա 47,500[3]
  14. Մեքսիկա Մեքսիկա 40,000[3]
  15. Նիդերլանդներ Նիդեռլանդներ 29,800[3]
  16. Բելգիա Բելգիա 29,300[3]
  17. Իտալիա Իտալիա 27,300[3]
  18. Շվեյցարիա Շվեյցարիա 18,700[3]
  19. Չիլի Չիլի 18,300[3]
  20. Ուրուգվայ Ուրուգվայ 16,900[3]
  21. Թուրքիա Թուրքիա 15,300[3]
  22. Շվեդիա Շվեդիա 15,000[3]
  23. Իսպանիա Իսպանիա 11,800[3]
  24. Բելառուս Բելառուս 10,000[3]
  25. Պանամա Պանամա 10,000[3]

Բահայիներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բահայի ամենամեծ բնակչությունը (2010 թվականի դրությամբ) ազգային բնակչությամբ ≥200,000.[118]

  1. Հնդկաստան Հնդկաստան 1,897,651 (Հնդկաստանի 2011թ.-ի մարդահամարը գրանցել է 4572 բահայիներ[119][120])
  2. Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ 512,864
  3. Քենիա Քենիա 422,782
  4. Վիետնամ Վիետնամ 388,802
  5. Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգոյի Հանրապետություն 282,916
  6. Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ 275,069
  7. Իրան Իրան 251,127
  8. Զամբիա Զամբիա 241,112
  9. Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա 238,532
  10. Բոլիվիա Բոլիվիա 215,359
  11. Տանզանիա Տանզանիա 190,419
  12. Վենեսուելա Վենեսուելա 169,811
  13. Ուգանդա Ուգանդա 95,098
  14. Չադ Չադ 94,499
  15. Պակիստան Պակիստան 87,259
  16. Մյանմա Բուրմա (Մյանմա) 78,915
  17. Կոլումբիա Կոլումբիա 70,504
  18. Մալայզիա Մալայզիա 67,549
  19. Թաիլանդ Թաիլանդ 65,096
  20. Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա 59,898

Ջայնիզմ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

2005 թվականի դրությամբ[121]։

  1. Հնդկաստան Հնդկաստան 5,146,697
  2. Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ 79,459
  3. Քենիա Քենիա 68,848
  4. Մեծ Բրիտանիա Միացյալ Թագավորություն 35,000
  5. Կանադա Կանադա 12,101
  6. Տանզանիա Տանզանիա 9,002
  7. Նեպալ Նեպալ 6,800
  8. Ուգանդա Ուգանդա 2,663
  9. Մյանմա Բուրմա (Մյանմա) 2,398
  10. Մալայզիա Մալայզիա 2,052
  11. Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա 1,918
  12. Ֆիջի Ֆիջի 1,573
  13. Ճապոնիա Ճապոնիա 1,535
  14. Բելգիա Բելգիա 1,500
  15. Ավստրալիա Ավստրալիա 1,449
  16. Սուրինամ Սուրինամ 1,217
  17. Իռլանդիա Իռլանդիա 1,000
  18. Ռեյունյոն Ռեյունյոն 981
  19. Եմեն Եմեն 229

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կրոններ.

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Religious Composition by Country, 2010-2050»։ Pew Research Center։ April 2, 2015 
  2. Lugira Aloysius M. (2009)։ African Traditional Religions։ New York: Chealsea House։ էջ 36  Cited in Varghese Roy Abraham (2011)։ Christ Connection: How the World Religions Prepared the Way for the Penomenon of Jesus։ Paraclete Press։ էջ 1935։ ISBN 9781557258397։ Վերցված է մարտի 24, 2019 
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 3,20 3,21 3,22 3,23 3,24 3,25 3,26 3,27 3,28 3,29 3,30 3,31 3,32 3,33 3,34 3,35 3,36 3,37 3,38 3,39 3,40 3,41 3,42 3,43 3,44 3,45 3,46 3,47 3,48 3,49 3,50 «Jewish population - world 2017"»։ www.jewishdatabank.org։ Jewish data bank։ Վերցված է ապրիլի 25, 2019 
  4. «The World Factbook»։ Cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  5. «Catholic Church»։ Gcatholic.org։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  6. «The World Factbook»։ Cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  7. «The Association of Religion Data Archives – National Profiles»։ Thearda.com։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  8. «The World Factbook»։ Cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  9. «The World Factbook»։ Cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  10. «The World Factbook»։ Cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  11. «Marshall Islands»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  12. «2006 Tonga Census»։ Spc.int։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  13. «San Marino»։ International Religious Freedom Report 2006։ US Department of State: Diplomacy in Action։ Վերցված է 2012-08-16 
  14. «US Department of State – Paraguay – International Religious Freedom Report 2005»։ Վերցված է 2007-06-03 
  15. «The Association of Religion Data Archives – National Profiles»։ Thearda.com։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  16. «Kiribati»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  17. «Micronesia, Federated States of»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  18. «Barbados»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  19. «Papua New Guinea, Religion and Social Profile – National Profiles – International Data»։ Thearda.com։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  20. «References :: Definitions and Notes — The World Factbook - Central Intelligence Agency»։ www.cia.gov 
  21. «The Association of Religion Data Archives – National Profiles»։ Thearda.com։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  22. 22,00 22,01 22,02 22,03 22,04 22,05 22,06 22,07 22,08 22,09 22,10 22,11 Miller Tracy, ed. (October 2009)։ Mapping the Global Muslim Population: A Report on the Size and Distribution of the World's Muslim Population (PDF)։ Pew Research Center։ Արխիվացված է օրիգինալից օգոստոսի 5, 2010-ին։ Վերցված է 2019-05-30 
  23. «The World Factbook»։ Cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  24. «The World Factbook»։ Cia.gov։ Արխիվացված է օրիգինալից փետրվարի 3, 2012-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  25. «The World Factbook»։ Cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  26. «The World Factbook»։ cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  27. «The World Factbook»։ cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  28. «The World Factbook - Africa :: Egypt»։ Cia.gov։ Վերցված է հունիսի 18, 2020 
  29. «Religions in Sierra Leone | PEW-GRF» 
  30. «The World Factbook - Middle East :: Kuwait»։ Cia.gov։ Վերցված է հունիսի 18, 2020 
  31. «The World Factbook - Middle East :: Bahrain»։ Cia.gov։ Վերցված է հունիսի 18, 2020 
  32. Miller Tracy, ed. (October 2009)։ Mapping the Global Muslim Population: A Report on the Size and Distribution of the World's Muslim Population (PDF)։ Pew Research Center։ Արխիվացված է օրիգինալից օգոստոսի 5, 2010-ին։ Վերցված է 2010-09-03 
  33. «Religious Composition by Country, 2010-2050»։ Pew Research Center's Religion & Public Life Project (en-US)։ 2015-04-02։ Վերցված է 2020-04-27 
  34. Phil Zuckerman (հոկտեմբերի 21, 2010)։ «Atheism: Contemporary Rates and Patterns»։ atheism.110mb.com։ Արխիվացված է օրիգինալից հոկտեմբերի 21, 2010-ին։ Վերցված է նոյեմբերի 8, 2017 
  35. 35,0 35,1 «China (includes Tibet, Hong Kong, and Macau)»։ U.S. Department of State։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  36. 36,0 36,1 «China (includes Tibet, Hong Kong, Macau)»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 2, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  37. 37,0 37,1 «Polls | Angus Reid Public Opinion»։ Արխիվացված է օրիգինալից հուլիսի 13, 2010-ին 
  38. «Global Index of Religiosity and Atheism»։ WIN/GIA։ Վերցված է 2012-11-28 
  39. «2013 Census QuickStats about culture and identity – Religious affiliation»։ Statistics New Zealand։ ապրիլի 15, 2014։ Վերցված է փետրվարի 7, 2016 
  40. «Religion in England and Wales 2011»։ Office for National Statistics։ Վերցված է 2013-03-25 
  41. «Russia»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  42. Adherents.com (archived from the original on February 29, 2020)
  43. «The World Factbook»։ Cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  44. «C-1 Population By Religious Community»։ Census of India։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  45. Dostert Pierre Etienne (1997)։ Africa 1997։ The World Today Series։ Harpers Ferry, West Virginia: Stryker-Post Publications։ էջ 162 
  46. «Australia - Oceania :: Fiji — The World Factbook - Central Intelligence Agency»։ www.cia.gov 
  47. «Bhutan»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  48. «The World Factbook»։ Cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  49. «Suriname»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  50. 50,0 50,1 «Trinidad and Tobago 2011 Population and Housing Census Demographic Report»։ Ministry of Planning and Sustainable Development Central Statistical Office։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-05-02-ին։ Վերցված է 2013-06-08 
  51. «United Arab Emirates International Religious Freedom Report»։ Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor։ Արխիվացված է օրիգինալից 2010-11-23-ին։ Վերցված է 2011-01-12 
  52. «Census of Population and Housing 2011»։ Statistics.gov.lk։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  53. «Kuwait»։ U.S. Department of State։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  54. «Bangladesh : AT A GLANCE»։ Արխիվացված է օրիգինալից հուլիսի 6, 2011-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  55. «Chapter 4 : Countries of the Gulf Region» (PDF)։ Indiadiaspora.nic.in։ Արխիվացված է օրիգինալից հունիսի 16, 2015-ին։ Վերցված է նոյեմբերի 8, 2017 
  56. [1] (չաշխատող հղում)
  57. «CIA – The World Factbook – Malaysia»։ Արխիվացված է օրիգինալից մայիսի 13, 2009-ին 
  58. «The World Factbook»։ Cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  59. «Story: Diverse religions, p. 2: Hindus»։ Te Ara: The Encyclopedia of New Zealand։ Վերցված է հուլիսի 1, 2015 
  60. 60,0 60,1 «Peringatan»։ Sensus Penduduk 2010։ Badan Pusat Statistik։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  61. «CIA – The World Factbook – United Kingdom»։ www.cia.gov 
  62. «America's Changing Religious Landscape»։ Pew Research Center։ մայիսի 12, 2015 
  63. «Buddhists»։ Pewforum.org։ դեկտեմբերի 18, 2012։ Վերցված է նոյեմբերի 8, 2017 
  64. Occhiogrosso, Peter. The Joy of Sects: A Spirited Guide to the World's Religious Traditions. New York: Doubleday (1996); p. 192.
  65. «BBC – Religion: Taoism»։ Bbc.co.uk։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  66. «Taiwan»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  67. «Asia Sentinel – Independent news and analysis about Asia's politics, economics, culture and more»։ Asia Sentinel։ Արխիվացված է օրիգինալից օգոստոսի 20, 2013-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  68. «The World Factbook»։ Cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  69. «The World Factbook»։ Cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  70. «Presidential Election in South Korea Highlights Influence of Christian Community»։ Pew Research Center's Religion & Public Life Project։ դեկտեմբերի 12, 2007։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  71. World Almanac and Book of Facts 2000. Mahwah, NJ: PRIMEDIA Reference Inc. (1999). [Source: 1999 Encyc. Britannica Book of the Year]; p. 695.
  72. «Chinese traditional religion, continued…»։ Adherents.com։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  73. «2009 Report on International Religious Freedom»։ state.gov։ Արխիվացված է օրիգինալից հոկտեմբերի 29, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  74. «Haiti»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  75. «Togo»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  76. «Sudan»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  77. «New Zealand»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  78. «South Africa»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  79. «Sierra Leone»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  80. «Indonesia»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  81. «Palau»։ U.S. Department of State։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 30, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  82. Neiyyar Dil (2010-02-25)։ «Sikhs threaten census legal fight»։ BBC News 
  83. «Sikhs celebrate harvest festival»։ BBC News։ 2003-05-10 
  84. «Population by religion, by province and territory (2001 Census)»։ Statistics Canada։ Արխիվացված է օրիգինալից 2011-01-14-ին 
  85. «Punjabis Without Punjabi»։ Apnaorg.com։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  86. «The World Factbook»։ Cia.gov։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  87. «Religions in Singapore»։ Worksingapore.com։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  88. «Articles that mention California»։ Hinducurrents.com։ Արխիվացված է օրիգինալից նոյեմբերի 20, 2009-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  89. «ENA Homepage»։ Hinducurrents.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2020-03-24-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  90. «New Zealand»։ Association of Religion Data Archives 
  91. Australasian Police Multicultural Advisory Bureau. A Practical Reference to Religious Diversity for Operational Police and Emergency Services (Report) (2nd տպ.). արխիվացված օրիգինալից հունիսի 19, 2005-ին. https://web.archive.org/web/20050619070219/http://www.apmab.gov.au/guide/religious2/religious_guide.pdf. 
  92. «Redirect to Census data page»։ Censusdata.abs.gov.au։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  93. «Now, Sikhs do a Canada in Italy»։ NRIinternet.com։ նոյեմբերի 15, 2004։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  94. «Sikhs»։ Adherents.com։ Վերցված է նոյեմբերի 8, 2017 
  95. «Most Spiritist Nations (2005) - QuickLists - The Association of Religion Data Archives»։ Thearda.com։ Վերցված է նոյեմբերի 8, 2017 
  96. «2010 Census of Belize Overview»։ Belize.com։ 2011։ Արխիվացված է օրիգինալից մայիսի 29, 2012-ին։ Վերցված է ապրիլի 23, 2017 
  97. «2010 Census of Belize Detailed Demographics of 2000 and 2010»։ Belize.com։ 2011։ Վերցված է ապրիլի 23, 2017 
  98. «Resident population by religion and sex»։ Statistics Mauritius։ էջեր 68, 71։ Արխիվացված է օրիգինալից հոկտեմբերի 16, 2013-ին։ Վերցված է ապրիլի 23, 2017 
  99. «Chapter II, Population Composition, 2002 Census»։ Statistics Bureau։ 2002։ Վերցված է ապրիլի 23, 2017 
  100. «Redatam»։ Census։ Barbados Statistical Service։ 2010։ Արխիվացված է օրիգինալից հոկտեմբերի 4, 2010-ին։ Վերցված է ապրիլի 23, 2017 
  101. «Most Baha'i Nations (2010)»։ The Association of Religion Data Archives։ 2010։ Վերցված է 2013-08-20 
  102. Hsu Becky, Amy Reynolds, Conrad Hackett, James Gibbon (2008)։ «Estimating the Religious Composition of All Nations: An Empirical Assessment of the World Christian Database»։ Journal for the Scientific Study of Religion 47 (4): 691–692։ doi:10.1111/j.1468-5906.2008.00435.x։ Վերցված է 2012-01-27 
  103. «The Largest Baha'i Communities»։ Adherents.com։ 2013։ Վերցված է 2013-08-20 
  104. «"Nones" on the Rise»։ Pew Research Center's Religion & Public Life Project։ հոկտեմբերի 9, 2012։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  105. [2](չաշխատող հղում)
  106. «Число российских атеистов снизилось на 5 процентов за три года»։ հունվարի 15, 2013 
  107. «Religious diversity is increasing in Mexico»։ Geo-mexico.com։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  108. 108,0 108,1 108,2 108,3 «Table: Christian Population in Numbers by Country»։ Pew Research Center's Religion & Public Life Project։ դեկտեմբերի 19, 2011։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-05-22-ին։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  109. «PHILIPPINES 2012 INTERNATIONAL RELIGIOUS FREEDOM REPORT» (PDF)։ State.gov։ Վերցված է նոյեմբերի 8, 2017 
  110. «Religionen & Weltanschauungsgemeinschaften in Deutschland: Mitgliederzahlen»։ Remid.de։ Վերցված է փետրվարի 14, 2015 
  111. «The Future of World Religions: Population Growth Projections, 2010–2050»։ Pew Research Center։ հունվարի 1, 2020։ Արխիվացված է օրիգինալից փետրվարի 22, 2017-ին։ Վերցված է փետրվարի 22, 2017 
  112. «The 8 Major National Ethnic Races in Myanmar»։ www.myanmar.gov.mm։ դեկտեմբերի 20, 2007։ Արխիվացված է օրիգինալից դեկտեմբերի 20, 2007-ին։ Վերցված է նոյեմբերի 8, 2017 
  113. «South America :: Guyana — The World Factbook - Central Intelligence Agency»։ www.cia.gov 
  114. «South America :: Suriname — The World Factbook - Central Intelligence Agency»։ www.cia.gov 
  115. «Islam in Russia»։ www.aljazeera.com։ Վերցված է 2018-08-17 
  116. Haynes Jeffrey (2016-01-13)։ Routledge Handbook of Religion and Politics (անգլերեն)։ Routledge։ ISBN 978-1-317-28747-6 
  117. «Bangladesh: Christians, Sikhs stress unity in first religious dialogue»։ Union of Catholic Asian News։ մարտի 2, 2009։ Արխիվացված է օրիգինալից մարտի 3, 2009-ին։ Վերցված է ապրիլի 18, 2016 
  118. «Most Baha'i Nations (2010)»։ QuickLists > Compare Nations > Religions։ The Association of Religion Data Archives։ 2010։ Վերցված է 2013-08-20 
  119. «C-01 Appendix : Details of Religious Community Shown Under 'Other Religions And Persuasions' In Main Table C-1- 2011 (India & States/UTs)»։ Վերցված է սեպտեմբերի 17, 2016 
  120. «Population Enumeration Data (Final Population)»։ Վերցված է ապրիլի 23, 2017 
  121. «Most Jainist Nations (2005)»։ Association of Religion Data Archives։ 2005։ Վերցված է 2010-07-23