Լիբանանի նախագահների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Լիբանանի Հանրապետություն Նախագահ
President Seal Lebanon.jpg
Լիբանանի զինանշանը
այլ=
Պաշտոնավարում է՝
Թամամ Սալամ
Տիտղոս Ձերդ Գերազանցություն
Նստավայր Բաաբդա պալատ
Պաշտոնավարման ժամկետ Վեց տարի
Անդրանիկ պաշտոնավար Բիշարա Էլ-Խուրի
Ձևավորում Լիբանանի Հանրապետության Սահմանադրություն
1926 մայիսի 23
Կայք Լիբանանի Հանրապետության նախագահ

Այս հոդվածում ներկայացված է Լիբանանի նախագահների ցուցակը սկսած 1926 թվականից, երբ ստեղծվեց պաշտոնը։ Ըստ 1943 թվականին երկրի տարբեր էթնիկ-դավանաբանական համայնքների միջև ձեռք բերված բանավոր համաձայնության, որը ստացել է Ազգային պակտ անվանումը, Լիբանանի նախագահը պետք է մարոնի համայնքի ներկայացուցիչ լինի։

3 անգամ, սակայն, նախագահի պաշտոնակատար են եղել սուննիներ։ Ըստ Ազգային պակտի, վարչապետը պետք է սուննի լինի, իսկ նախագահի բացակայության դեպքում նրան փոխարինում է վարչապետը։ Սուննի նախագահներն են Սելիմ Հոսսը, Ֆուադ Սինյորան և Թամամ Սալամը։

Լիբանանի նախագահները[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

# Լուսանկար Անուն
(Ծնվել է-մահացել է)
(ժամկետ)
Նախագահության տարիներ Կուսակցություն

Մեծ Լիբանանի նախագահ (Լիբանանը ֆրանսիական մանդատի ժամանակ) (1926–1943)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

1 Charles Debbas.jpg Շառլ Դաբբաս
شارل دباس
(1885–1935)
1 սեպտեմբեր 1926 2 հունվար 1934 Անկուսակցական
2 No image.png Հաբիբ Փաշա Էս-Սադ
حبيب باشا السعد
(1867–1942)
30 հունվար 1934 20 հունվար 1936 Անկուսակցական
3 No image.png Էմիլ Էդդե
إميل أده
(1886–1949)
20 հունվարի 1936 4 ապրիլի 1941 Լիբանանյան ազգային դաշինք
4 Alfred Naqqache.jpg Ալֆրեդ Նակկաշ
ألفرد جورج النقاش
(1887–1978)
9 ապրիլ 1941 18 մարտ 1943 Քաթաիբ կուսակցություն
No image.png Այուբ Տաբեթ
أيوب ثابت
(1884–1951)
(գործող)
19 մարտ 1943 21 հուլիս 1943 Անկուսակցական
5 No image.png Պետրո Տրադ
بيترو طراد
(1876–1947)
22 հուլիս 1943 21 սեպտեմբեր 1943 Անկուսակցական
6 Bechara elkhoury.jpg Բիշարա Էլ-Խուրի
بشارة الخوري
(1890–1964)
21 սեպտեմբեր 1943 11 նոյեմբեր 1943 Սահմանադրական կուսակցություն

Լիբանանի Հանրապետության նախագահներ (1943–)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

(5) No image.png Էմիլ Էդդե
إميل أده
(1886–1949)
11 նոյեմբեր 1943 22 նոյեմբեր 1943 Ազգային բլոկ
(6) Bechara elkhoury.jpg Բիշարա Էլ-Խուրի
بشارة الخوري
(1890–1964)
22 նոյեմբեր 1943 18 սեպտեմբեր 1952 Սահմանադրական կուսակցություն
Ֆուադ Շիհաբ
فؤاد شهاب
(1902–1973)
(1-ին ժամկետ, պաշտոնակատար)
18 սեպտեմբեր 1952 22 սեպտեմբեր 1952 Անկուսակցական
7 Camille chamoun.jpg Քամիլ Շամուն
كميل شمعون
(1900–1987)
23 սեպտեմբեր 1952 22 սեպտեմբեր 1958 Ազգային-ազատական կուսակցություն
8 Fuad Chehab (1961).jpg Ֆուադ Շիհաբ
فؤاد شهاب
(1902–1973)
(2-րդ ժամկետ)
23 սեպտեմբեր 1958 22 սեպտեմբեր 1964 Անկուսակցական
9 Charles Helou.jpg Շառլ Հելու
شارل حلو
(1913–2001)
23 սեպտեմբեր 1964 22 սեպտեմբեր 1970 Ֆուադ Շիհաբի կուսակցություն, Քաթաիբ կուսակցություն
10 Suleiman Frangieh - FOCR.jpg Սուլեյման Ֆրանժիե
سليمان فرنجية
(1910–1992)
23 սեպտեմբեր 1970 22 սեպտեմբեր 1976 Մարադա շարժում
11 80px Էլիաս Սարկիս
إلياس سركيس
(1924–1985)
23 սեպտեմբեր 1976 22 սեպտեմբեր 1982 Ֆուադ Շիհաբի կուսակցություն
Bachir Pierre Gemayel.jpg Բաշիր Ժմայել
بشير الجميل
(1947–1982)[1]
23 օգոստոս 1982 14 սեպտեմբեր 1982[1] Քաթաիբ կուսակցություն
12 Amine Gemayel 2007.jpg Ամին Ժմայել
أمين الجميل
(ծ. 1942)
23 սեպտեմբեր 1982 22 սեպտեմբեր 1988 Քաթաիբ կուսակցություն
Salim el-Hoss Axis for Peace 2005-11-17.jpg Սելիմ ալ-Հոսս
سليم الحص
(ծ. 1929)
(1-ին ժամկետ, պաշտոնակատար)
24 սեպտեմբեր 1988 5 նոյեմբեր 1989 Անկուսակցական
13 Ռենե Մուավադ
رينيه معوض
(1925–1989)
5 նոյեմբեր 1989 22 նոյեմբեր 1989[2] Անկախության շարժում
Salim el-Hoss Axis for Peace 2005-11-17.jpg Սելիմ ալ-Հոսս
سليم الحص
(b. 1929)
(2-րդ ժամկետ, գործող)
22 նոյեմբեր 1989 24 նոյեմբեր 1989 Անկուսակցական
14 Elias Hraoui President.jpg Էլիաս Հրաուի
إلياس الهراوي
(1926–2006)
24 November 1989 24 November 1998 Անկուսակցական
15 Lebanon.EmileLahoud.01.jpg Էմիլ Լահուդ
إميل لحود
(ծ. 1936)
24 նոյեմբեր 1998 24 նոյեմբեր 2007 Անկուսակցական
Fouad Sinora.jpg Ֆուադ Սինյորա
فؤاد السنيورة
(b. 1943)
(Acting)
24 նոյեմբեր 2007 25 մայիս 2008 Ապագայի շարժում
16 Michel Suleiman - 2009.jpg Միշել Սուլեյման
ميشال سليمان
(b. 1948)
25 մայիս 2008 25 մայիս 2014 Անկուսակցական
Tammam Salam 2014-09-26.jpg Թամամ Սալամ
تمام سلام
(b. 1945)
(Acting)
25 մայիսի 2014 31 հոկտեմբեր 2016 Անկուսակցական
18 General Michel Aoun.jpg Միշել Աուն
ميشال عون
(b. 1933)
(Acting)
31 մայիսի 2016 Գործող Ազատ հայրենասիրական շարժում

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,0 1,1 սպանվել է նախքան պաշտոնավարման սկսվելը
  2. սպանվել է