Լատվիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում Լատվիայի օբյեկտները թվով 2-ն են (2014 թվականի դրությամբ), որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,2 % -ը (1073-ը 2017 թվականին)։ Օբյեկտները ցանկում ներառված են մշակութային չափանիշներով, ընդ որում դրանցից 1-ը ճանաչվում է, որպես մարդկային հանճարեղության գլուխգործոց (Համաշխարհային ժառանգություն)։ Բացի այդ, 2014 թվականի դրությամբ Լատվիայի տարածքում տեղակայված են 3 օբյեկտ, որոնք Համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու թեկնածուներ են։ Լատվիայի Հանրապետությունը 1995 թվականի հունվարի 10–ին վավերացրել է ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան։ Լատվայի առաջին օբյեկտն ընդգրկվել է ցանկում 1992 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 21-րդ նստաշրջանում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս աղյուսակում օբյեկտները տեղակայված են ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցուցակում։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1
Riga Dom-Düna.jpg
Ռիգայի պատմական կենտրոն
(լատիշ․՝ Vecrīga)
Հանրապետական քաղաք։ Ռիգա 1997 թվական № 852 i, ii
2
Hammerfest Meridianstein.jpg
Ստրուվեի աղեղ
(լատիշ․՝ Strūves ģeodēziskais loks)
Շրջան։ էրղլի շրջան
Հանրապետական քաղաք։ Եկաբպիլս
(Նորվեգիա Նորվեգիա, Շվեդիա Շվեդիա, Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա, Ռուսաստան Ռուսաստան , Էստոնիա Էստոնիա , Լիտվա Լիտվա, Բելառուս Բելառուս, Մոլդովա Մոլդովա, Ուկրաինա)
19–րդ դար 2005 1187 ii, iii, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Լատվիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ, Լատվիա

Նախնական ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս ցանկը ցույց է տալիս Լատվիայի կառավարության կողմից առաջարկված օբյեկտները՝ Համաշխարհային ժառանգության ցուցակում ընդգրկվելու համար։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1
Grobiņas pils.JPG
Վայրեր և հուշարձաններ Վիկինգների դարաշրջան
*Հնագիտական համալիր Գրոբինա
(լատիշ․՝ Grobiņa)
Շրջան։ Գրոբինայի շրջան 8-րդ դար—12–րդ դար 2011 5608 iii
2
Kuldiga-town hall.JPG
Հին քաղաք, Կուլդիգա, Վենտա գետի հովիտ
(լատիշ․՝ Kuldīga/Venta)
Շրջան։ Կուլդիգա 13–րդ դար 2011 5609 ii, iv, vi
3
Daugavas loki.jpg
Դաուգավաս լոկի
(լատիշ․՝ Daugavas loki)
Շրջան։ Դաուգավպիլսի, շրջան Կրասլավա 2011 5610 v, viii, x

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Նախնական ցուցակում ընդգրկված թեկնածուներ

Բացառված օբյեկտներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Օբյեկտների մի մասը նախկինում բացառվել էր ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի կողմից, մեկ կամ մի քանի պատճառով։ Աղբյուրներ [1], [2], [3]

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Չկա պատկեր լիվերական գյուղ Կոշրագս Շրջան՝ Դունդագսկի 1582 1987, 1996 Ընդգրկված չէ ժամանակավոր ցուցակում[1]
2
Mūžīgā uguns Brāļu kapos.JPG

Freiheit 3.jpg
Զինվորների գերեզմանատուն և Ազատության արձան Ռիգայում Հանրապետական քաղաք՝ Ռիգա 1913, 1915 и 19311935 1990, 1996 605 Համաշխարհային ժառանգությանը չհամապատասխանող չափանիշներ [2]
3
Abava River(3).jpg
Աբավա գետի հովիտ Շրջան։ Կուլդիգա, Թալսին, Տիկում 1999 397 Համաշխարհային ժառանգությանը չհամապատասխանող չափանիշներ [3]
4 Փայտե շինություններ Յուրմալա (Ամառային ամրոցներ Ձինտարի Հանրապետական քաղաք։ Յուրմալա 1920-րդ դարեր 2000 1036 Համաշխարհային ժառանգությանը չհամապատասխանող չափանիշներ[4]
5 Դաուգավպիլս ամրոց Հանրապետական քաղաք։ Դաուգավպիլս 1810 2005 Համաշխարհային ժառանգությանը չհամապատասխանող չափանիշներ[5]

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Լատվիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ (Լատվիա)
<div class="location-map tright" style="width:Արտահայտության սխալ․ չճանաչված կետադրական նշան՝ «%»։px;
">

<div class="location-map tright" style="width:Արտահայտության սխալ․ չճանաչված կետադրական նշան՝ «%»։px;

">
Բացառված օբյեկտներ

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]