Իրանի վարչապետների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Իրանի վարչապետների ցանկ, կազմված է ստեղծման պահից մինչև լուծարման օրը, այսինքն՝ 1907 թվականի մայիսի 1-ից մինչև 1989 թվականի օգոստոսի 3-ը:

Կուսակցություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գույները ըստ կուսակցությունների
     Անկախ      Պահպանողական      Ռեֆորմիստ      Լիբերալ      Դեմոկրատ      Սոցիալիստ      Զինվորական

Իրանի վարչապետներ (1907—1989)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անուն Լուսանկար Կյանքի տարեթվեր Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կուսակցություն Պետության գլուխ
State Flag of Iran (1924).svgՊարսից գերագույն պետություն (1907—1925) • Imperial Emblem of the Qajar Dynasty (Lion and Sun).svg
1 Միրզա Ասղար խան Ամին ալ-Սուլթան Atabak.jpg 1843-1907 մայիսի 1, 1907 օգոստոսի 31, 1907
(սպանված)
Անկախ
2 Միրզա Նասրուլլահ խան NKMOD.jpg 1840-1907 սեպտեմբերի 9, 1907 սեպտեմբերի 13, 1907 Սահմանադրական (անձ)[en] Mozaffar-ed-Din Shah Qajar - 1.jpg
Մոզաֆերեդին սահ Քաջար-
(1896—1907)
Mohammad Ali Shah.jpg
Մոհամմադ Ալի շահ
(1907—1909)
3 Աբոլքասիմ Նաջմ
AbolqaasemNajmPortrait.jPG 1867-1926 հոկտեմբերի 25, 1907 դեկտեմբերի 13, 1907
4 Հոսեյնի Մաֆի Naserolmolk2.jpg 1857-1934 դեկտեմբերի 21, 1907 մայիսի 21, 1908 Արդարացիության կուսակցություն
5 Մուրթազա Ղուլի խան Հեդայաթ Imperial Emblem of the Qajar Dynasty (Lion and Sun).svg 1856-1911 մայիսի 21, 1908 հունիսի 7, 1908 Սահմանադրական շարժում
6 Քամրան Նայեբ ալ-Սալթանե Kamranmirza.JPG 1856-1927 հունիսի 7, 1908 ապրիլի 29, 1909 Արդարացիության կուսակցություն
7 Մոհամմադ խան Թոլեքաբոնի
(2-րդ անգամ)
Sepahsalar-e Azam-e Tonekaboni.jpg 1867-1948 ապրիլի 29, 1909 մայիսի 3, 1909 Սահմանադրական շարժում AhmadShahQajar2.jpg
Սուլթան Ահմեդ շահ
(1909—1925)
8 Սաադ ադ Դաուլե[en]
(առաջին անգամ)
Samsam Saltaneh.jpg 1851-1931 մայիսի 3, 1909 հուլիսի 16, 1909 Սահմանադրական շարժում
9 Մոհամմադ Վալի խան Թոլեքաբոնի
(3-րդ անգամ)
Sepahsalar-e Azam-e Tonekaboni.jpg 1867-1926 հուլիսի 16, 1909 հոկտեմբերի 6, 1909 Սահմանադրական շարժում
10 Միրզա Հասան խան Վոսուղ ալ-Դոուլե
(առաջին անգամ)
Vosoogh.jpg 1873-1950 հոկտեմբերի 6, 1909 հուլիսի 15, 1910 Սահմանադրական շարժում
11 Միրզա Հասան խան Մուսթոուֆի ալ Մեմալիք
(առաջին անգամ)
Mostowfi.jpg 1875-1932 հուլիսի 15, 1910 հուլիսի 19, 1911 Սահմանադրական շարժում
12 Միրզա Հասան խան Վոսուղ ալ-Դոուլե
(2-րդ անգամ)
Hvosough.jpg 1873-1950 հուլիսի 19, 1911 հուլիսի 26, 1911 Սահմանադրական շարժում
13 Մոհամմադ Վալի խան Թոլեքաբոնի
(4-րդ անգամ)
Sepahsalar-e Azam-e Tonekaboni.jpg 1867-1926 հուլիսի 26, 1911 դեկտեմբերի 23, 1912 Սահմանադրական շարժում
14 Սաադ ադ Դաուլե
(2-րդ անգամ)
Samsam Saltaneh.jpg 1851-1931 դեկտեմբերի 23, 1912 հունվարի 11, 1913 Սահմանադրական շարժում
15 Միրզա Մոհամմադ Ալի խան Imperial Emblem of the Qajar Dynasty (Lion and Sun).svg 1867-1914 հունվարի 11, 1913 հուլիսի 1, 1914 Անկախ
16 Միրզա Հասան խան Մուսթոուֆի ալ Մեմալիք
(2-րդ անգամ)
Mostowfi.jpg 1875-1932 հուլիսի 1, 1914 փետրվարի 1, 1915 Սահմանադրական շարժում
17 Աբդուլ Հոսեյնի Միրզա Ֆարմանֆարմա
(առաջին անգամ)
Farmanfarma.jpg 1859-1939 փետրվարի 1, 1915 հուլիսի 2, 1915 Սահմանադրական շարժում
18 Աբդուլ Մաջիդ Միրզա օալ-Դոուլե
(առաջին անգամ)
Ein-oddole.jpg 1845-1927 հուլիսի 2, 1915 օգոստոսի 18, 1915 Անկախ
19 Միրզա Հասան խան Մուստոուֆի ալ Մեմալիք
(3-րդ անգամ)
Mostowfi.jpg 1875-1932 օգոստոսի 18, 1915 դեկտեմբերի 25, 1915 Սահմանադրական շարժում
20 Աբդուլ Հոսեյնի Միրզա Ֆարմանֆարմա
(2-րդ անգամ)
Farmanfarma.jpg 1859-1939 դեկտեմբերի 25, 1915 մարտի 1, 1916 Սահմանադրական շարժում
21 Միրզա խան Վոսուղ ալ-Դոուլե
(3-րդ անգամ)
Hvosough.jpg 1873-1950 մարտի 1, 1916 հուլիսի 7, 1917 Սահմանադրական շարժում
22 Միրզա Հասան խան Մուսթոուֆի ալ Մեմալիք
(4-րդ անգամ)
Mostowfi.jpg 1875-1932 հուլիսի 7, 1917 դեկտեմբերի 19, 1917 Սահմանադրական շարժում
23 Աբդուլ Մաջիդ Միրզա Էյն ալ-Դոուլե
(2-րդ անգամ)
Ein-oddole.jpg 1845-1927 դեկտեմբերի 28, 1917 մայիսի 20, 1918 Անկախ
24 Հասան Փիրնիյա
(առաջին անգամ)
Hassan Pirnia.jpg 1871-1935 մայիսի 20, 1918 օգոստոսի 2, 1918 Սահմանադրական շարժում
25 Սամադ խան Մումթազ ուս Սալթանե 1869-1955 օգոստոսի 2, 1918 օգոստոսի 20, 1918 Սահմանադրական շարժում
26 Հասան Փիրնիյա
(2-րդ անգամ)
Hassan Pirnia.jpg 1871-1935 օգոստոսի 20,1918 հոկտեմբերի 16, 1920 Սահմանադրական շարժում
27 Ֆաթհոլլահ խան Աքբար[en] Sepahdar.jpg 1878-1967 հոկտեմբերի 16, 1920 փետրվարի 21, 1921
(տապալվել է)
Անկախ
28 Զիաեդի Թաբաթաբայի SeyyedZiaTabatabai.jpg 1888-1969 փետրվարի 21, 1921 հունիսի 4, 1921 Հայրենիք կուսակցություն
29 Ահմեդ Քավամ ալ-Սալթանե
(առաջին ագնամ)
AhmadGhavam2.jpg 1876-1955 հունիսի 4, 1921 հոկտեմբերի 12, 1921 Ժողովրդավարական կուսակցություն
30 Մելիք Մանսուր Միրզա Շուա ալ-Սալթանե Imperial Emblem of the Qajar Dynasty (Lion and Sun).svg 1880-1920 հոկտեմբերի 12, 1921 հունվարի 20, 1922 Ժողովրդավարական կուսակցություն
31 Հասան Փիրնիյա
(3-րդ անգամ)
Hassan Pirnia.jpg 1871-1935 հունվարի 20, 1922 հունիսի 11, 1922 Սահմանադրական շարժում
32 Ահմեդ Քավամ ալ-Սալթանե
(2-րդ անգամ)
AhmadGhavam2.jpg 1876-1955 հունիսի 11, 1922 հունվարի 30, 1923 Ժողովրդավարական կուսակցություն
33 Միրզա Հասան խան Մուսթոուֆի ալ-Մեմալիք
(5-րդ անգամ)
Mostowfi.jpg 1875-1932 հունվարի 30, 1923 հունիսի 15, 1923 Սահմանադրական շարժում
34 Հասան Պիրնիյա
(4-րդ անգամ)
Hassan Pirnia.jpg 1871-1935 հունիսի 15,1923 հոկտեմբերի 28, 1923 Սահմանադրական շարժում
35 Ռեզա խան Սարդար Սերախ Reza shahpahlavi.jpg 1878-1944 հոկտեմբերի 28, 1923 նոյեմբերի 1, 1925 Զինվորական
State flag of Iran (1964–1980).svgՓահլավիների հարստություն (1925—1979) • Imperial Coat of Arms of Iran.svg
36 Մոհամմեդ Ալի Ֆորուղի
(առաջին անգամ)
Mohammad Ali Foroughi.jpg 1877-1943 նոյեմբերի 1, 1925 հունիսի 13, 1926 Վերածնունդ կուսակցություն[en] Reza shahpahlavi.jpg
Ռեզա շահ
(1925—1941)
37 Միրզա Հասան խան Մուսթոուֆի ալ-Մեմալիք
(6-րդ անգամ)
Mostowfi.jpg 1875-1932 հունիսի 13, 1926 հունիսի 2, 1927 Վերածնունդ կուսակցություն
38 Մեհդի Ղուլի խան Հեդայաթ Hedayat mehdiqoli.jpg 1864-1955 հունիսի 2, 1927 սեպտեմբերի 18, 1933 Վերածնունդ կուսակցություն
39 Մոհամմեդ Ալի Ֆորուղի
(2-րդ անգամ)
Mohammad Ali Foroughi.jpg 1877-1943 սեպտեմբերի 18, 1933 դեկտեմբերի 3, 1935 Վերածնունդ կուսակցություն
40 Մահմուդ Ջեմ Mahmud jam.jpg 1880-1969 դեկտեմբերի 3, 1935 հոկտեմբերի 26, 1939 Վերածնունդ կուսակցություն
41 Ահմեդ Մաթին Դաֆթարի Ahmad Matin-Daftari.jpg 1896-1971 հոկտեմբերի 26, 1939 հունիսի 26, 1940 Վերածնունդ կուսակցություն
42 Ալի Մանսուր
(առաջին անգամ)
Mansorolmolk.jpg 1895-1974 հունիսի 26, 1940 օգոստոսի 27, 1941 Վերածնունդ կուսակցություն
43 Մոհամմեդ Ալի Ֆորուղի
(3-րդ անգամ)
Mohammad Ali Foroughi.jpg 1877-1943 օգոստոսի 27, 1941 մարտի 9, 1942 Վերածնունդ կուսակցություն Mohammad Reza Pahlavi.png
Մոհամմադ Ռեզա շահ
(1941—1979)
44 Ալի Սոհեյլի
(առաջին անգամ)
Portrait of Ali Soheili.jpg 1896-1958 մարտի 9, 1942 օգոստոսի 9, 1942 Անկախ

Առաջադիմություն կուսակցություն
45 Ահմեդ Քավամ ալ-Սալթանե
(3-րդ անգամ)
AhmadGhavam2.jpg 1876-1955 օգոստոսի 9, 1942 փետրվարի 15, 1943 Ժողովրդավարական կուսակցություն
46 Ալի Սոհեյլի
(2-րդ անգամ)
Portrait of Ali Soheili.jpg 1896-1958 փետրվարի 15, 1943 ապրիլի 6, 1944 Առաջադիմություն կուսակցություն
47 Մոհամմադ Սաեդ
(առաջին անգամ)
Portrait of Mohammad Sa'ed.jpg 1883-1973 ապրիլի 6, 1944 նոյեմբերի 25, 1944 Ժողովրդավարական կուսակցություն
48 Մորթեզա Ղոլի Բայաթ Morteza-Qoli Bayat.jpg 1890-1958 նոյեմբերի 25, 1944 մայիսի 13, 1945 Վերածնունդ կուսակցություն
49 Իբրահիմ Հաքիմի
(առաջին անգամ)
Ebrahim Hakimi.jpg 1871-1959 մարտի 13, 1945 հունիսի 6, 1945 Առաջադիմություն կուսակցություն
50 Մոհսեն Սադր Sadr ul ashraf.jpg 1866-1962 հունիսի 6, 1945 հոկտեմբերի 30, 1945 Սոցիալիստական կուսակցություն[en]
51 Իբրահիմ Հաքիմի
(2-րդ անգամ)
Ebrahim Hakimi.jpg 1871-1959 հոկտեմբերի 30, 1945 հունվարի 28, 1946 Առաջադիմություն կուսակցություն
52 Ահմեդ Քավամ ալ-Սալթանե
(4-րդ անգամ)
AhmadGhavam2.jpg 1876-1955 հունվարի 28, 1946 դեկտեմբերի 18, 1947 Ժողովրդավարական կուսակցություն
53 Սարդար Հեքմաթ Hekmat sardar fakher.jpg 1891-1978 դեկտեմբերի 18, 1947 դեկտեմբերի 29, 1947 Ժողովրդավարական կուսակցություն
54 Իբրահիմ Հաքիմի
(3-րդ անգամ)
Ebrahim Hakimi.jpg 1871-1959 դեկտեմբերի 29, 1947 հունիսի 13,1948 Առաջադիմություն կուսակցություն[en]
55 Աբդուլհոսեյն Հաժիր Hazhir.jpg 1899-1949 հունիսի 13, 1948 նոյեմբերի 9, 1948 Արիների կուսակցություն
56 Մոհամմադ Սաեդ
(2-րդ անգամ)
Portrait of Mohammad Sa'ed.jpg 1883-1973 նոյեմբերի 9, 1948 մարտի 23, 1950 Ժողովրդավարական կուսակցություն
57 Ալի Մանսուր
(2-րդ անգամ)
Mansorolmolk.jpg 1895-1974 մարտի 23, 1950 հունիսի 26, 1950 Վերածնունդ կուսակցություն
58 Հաջ Ալի Ռազմարա Ali-razmarapic.jpg 1901-1951 հունիսի 26, 1950 մարտի 7,1951
(սպանվել է)
Զինվորական
59 Հուսեյնի Ալա
(առաջին անգամ)
Hossein Ala'.jpg 1882-1964 մարտի 12, 1951 ապրիլի 30, 1951 Զինվորական
60 Մոհամմադ Մոսադեղ
(առաջին անգամ)
Mohmmad,Mosaddegh2.jpg 1882-1967 ապրիլի 30, 1951 հուլիսի 17, 1952 Ազգային ճակատ
61 Ահմեդ Քավամ ալ-Սալթանե
(5-րդ անգամ)
AhmadGhavam2.jpg 1876-1955 հուլիսի 17, 1952 հուլիսի 22, 1952 Ժողովրդավարական կուսակցություն
62 Մոհամմադ Մոսադեղ
(2-րդ անգամ)
Mohmmad,Mosaddegh2.jpg 1882-1967 հուլիսի 12, 1952 օգոստոսի 19, 1953
(տապալվել է)
Ազգային ճակատ
63 Ֆազոլլահ Զահեդի Fazlollah zahedi.jpg 1897-1963 օգոստոսի 19, 1953 ապրիլի 7, 1955 Զինվորական
64 Հուսեյնի Ալա
(2-րդ անգամ)
Hossein Ala'.jpg 1882-1964 ապրիլի 7, 1955 ապրիլի 3, 1957 Զինվորական
65 Մանուչեհր Էղբալ Manuchehr Eghbal.jpg 1909-1977 ապրիլի 3, 1957 օգոստոսի 31, 1960 Ազգային կուսակցություն[en]
66 Ջաֆար Շարիֆ Էմամի
(առաջին անգամ)
SharifEmami.jpg 1910-1998 օգոստոսի 31, 1960 մայիսի 5, 1961 Ազգային կուսակցություն
67 Ալի Ամինի Aliamini.jpg 1905-1992 մայիսի 5, 1961 հուլիսի 19, 1962 Ժողովրդավարական կուսակցություն
68 Ամիր Ասադոլլահ Ալամ Asadollah Alam.jpg 1919-1978 հուլիսի 13, 1962 մարտի 7, 1964 Ժողովրդական կուսակցություն
69 Հասան Ալի Մանսուր Hassan Ali Mansur.jpg 1923-1965 մարտի 7, 1964 հունվարի 26, 1965
(սպանվել է)
Նոր Իրանի կուսակցություն[en]
70 Ամիր Աբաս Հովեյդա Hoveyda.jpg 1920-1979 հունվարի 26, 1965 օգոստոսի 7, 1977 Նոր Իրանի կուսակցություն

Վերակենդանացում կուսակցություն[en]
71 Ջամշիդ Ամուզեգար  Jamshid Amouzegar.jpg 1923-2016 օգոստոսի 7,1977 օգոստոսի 27, 1978  Վերակենդանացում կուսակցություն
72 Ջաֆար Շարիֆ Էմամի
(2-րդ անգամ)
SharifEmami.jpg 1910-1998 օգոստոսի 27, 1978 նոյեմբերի 6, 1978  Վերակենդանացում կուսակցություն
73 Ղոլամ Ռեզա Ազհարի Azhari.jpg 1912-2001 նոյեմբերի 6, 1978 հունվարի 4,1979 Զինվորական
74 Շապուր Բախթիար 1914-1991 հունվարի 4, 1979 փետրվարի 11, 1979
(տապալվել է)
Ազգային ճակատ
Flag of Iran.svgԻրանի իսլամական Հանրապետություն (1979-հիմա) • Emblem of Iran.svg
75[en] Մեհդի Բազարգան BazarganMehdi.jpg 1907-1995 փետրվարի 4, 1979 նոյեմբերի 6,1979
(հրաժարական է տվել)
Ազատագրական շարժում[en] عکسی از خمینی.JPG
Ռուհոլլահ Խոմեյնի
Իսլամական հեղափոխության խորհուրդ[en]
Նախագահ՝ Մուրտազա Մուտահարի (նոյեմբերի 6,1979 — օգոստոսի 12, 1980)
76[en] Մոհամմադ Ալի Ռաջայի Rjaee.jpg 1933-1981 օգոստոսի 12, 1980 օգոստոսի 4, 1981 Իսլամական հանրապետական կուսակցությունը[en] Abolhassan Banisadr sign.jpg
Աբոլհասան Բանիսադր
77[en] Մոհամմադ Ջավադ Բահոնար Mohammad-Javad Bahonar (2).jpg 1933-1981 օգոստոսի 4, 1981 օգոստոսի 30, 1981
(սպանվել է)
Իսլամական հանրապետական կուսակցություն Rjaee.jpg
Մոհամմադ Ալի Ռաջայ
78[en] Մոհամմադ Ռեզա Մահդավի Քանի Mahdavi Kani chairs Assembly of Experts.jpg 1931-2014 սեպտեմբերի 2, 1981 հոկտեմբերի 31, 1981 Կռվող հոգևորականների ասոցիացիան[en] Seyyed Ali Khamenei.jpg
Ալի Խամենեի
79[en] Միր Հոսեյնի Մուսավի 1942 հոկտեմբերի 31,1981 օգոստոսի 3, 1989 Իսլամական հանրապետական կուսակցություն

Անկախ
Պաշտոնը վերացել է 1989 թվականի օգոստոսի 3-ից

Այժմ ապրող[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անուն Լուսանկար Կառավարման տարեթիվ Ծննդյան ամսաթիվ
Միր Հոսեյնի Մուսավի հոկտեմբերի 31, 1981 — օգոստոսի 3, 1989 մարտի 2, 1942

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]