Իսրայելի վարչապետների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Իսրայելի Վարչապետ
Flag of the Prime Minister of Israel.svg
Իսրայելի վարչապետի զինանշանը
այլ=
Պաշտոնավարում է՝
Բենյամին Նեթանյահու
Տիտղոս Ձերդ Գերազանցություն
Նստավայր Բեյթ Ագհիոն
Պաշտոնավարման ժամկետ Չորս տարի
Անդրանիկ պաշտոնավար Դավիթ Բեն Գուրիոն
Տեղակալ Փոխվարչապետ
Կայք pmo.gov.il

Իսրայելի վարչապետը Իսրայել պետության կառավարության ղեկավարն է, երկրի թիվ մեկ պաշտոնյան: Խորհրդարանական ընտրություններից հետո երկրի նախագահը Քնեսեթի պատգամավորներից մեկին, ում աջակցում են կուսակցական առաջնորդները, առաջարկում է ստանձնել վարչապետի պաշտոնը: Վարչապետը նշանակվում է խորհրդարանում քվեարկության միջոցով: Սովորաբար վարչապետ է դառնում ընտրություններում առաջին տեղը զբաղեցրած կուսակցության առաջատարը:

Պատմություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Վարչապետի գրասենյակը հիմնադրվել է 1948 թվականի մայիսի 14-ին` Իսրայել պետության հիմնադրման հռչակագրի ընդունման օրը: Մապաի կուսակցության առաջնորդ և Հրեական գործակալության ղեկավար Դավիթ Բեն Գուրիոնը դարձավ երկրի առաջին վարչապետը:

Հաջորդականություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Եթե գործող վարչապետը մահանում է, նրան փոխարինում է միջանկյալ վարչապետը և կառավարում է մինչև նոր կառավարության ձևավորումը: Եթե գործող վարչապետը ժամանակավոր չի կարող կատարել պարտականությունները, իշխանությունն առավելագույնը 100 օրով փոխանցվում է վարչապետի պաշտոնակատարին մինչև գործող վարչապետը կարողանա վերադառնալ իր պարտականությունների կատարմանը: Եթե 100 օրվա ընթացքում վարչապետը չի կարողանում վերադառնալ պարտականությունների կատարմանը, Իսրայելի նախագահը հանձնարարում է նոր կոալիցիա ձևավորել, իսկ պաշտոնակատարը կամ էլ նախարարներից մեկը նշանակվում է միջանկյալ վարչապետ:

Իսրայելի վարչապետներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

# Լուսանկար Անուն
(Ծնվել է-մահացել է)
(ժամկետ)
Վարչապետության տարիներ Կուսակցություն
1 Ben-Gurion.jpg Դավիդ բեն Գուրիոն
דָּוִד בֶּן-גּוּרִיּוֹן
(1886–1973)
14 մայիս 1948
10 մարտ 1949
1 նոյեմբեր 1950
8 հոկտեմբեր 1951
24 դեկտեմբեր 1952
10 մարտ 1949
1 նոյեմբեր 1950
8 հոկտեմբեր 1951
24 դեկտեմբեր 1952
26 հունվար 1954
Մապաի
2 Moshe Sharett (1948).jpg Մոշե Շարեթ
משֶׁה שָרֵת
(1894–1965)
26 հունվար 1954
29 հունիս 1955
29 հունիս 1955
3 նոյեմբեր 1955
Մապաի
(1) Ben-Gurion.jpg Դավիդ բեն Գուրիոն
דָּוִד בֶּן-גּוּרִיּוֹן
(1886–1973)
3 նոյեմբեր 1955
7 հունվար 1958
17 դեկտեմբեր 1959
2 նոյեմբեր 1961
7 հունվար 1958
17 դեկտեմբեր 1959
2 նոյեմբեր 1961
26 հունիս 1963
Մապաի
3 Portrait of prime minister Levy Eshkol. August 1963. D699-070.jpg Լևի Էշկոլ
أלֵוִי אֶשְׁכּוֹל
(1895–1969)
26 հունիս 1963
22 դեկտեմբեր 1964
12 հունվար 1966
22 դեկտեմբեր 1964
12 հունվար 1966
26 փետրվար 1969
Մապաի
Դաշինք (Մապաի/Աշխատավորական կուսակցություն)
Yigal Allon.jpg Յիգալ Ալոն
יִגְאָל אַלּוֹן
(1918–1980)
(պաշտոնակատար)
26 փետրվար 1969 17 մարդ 1969 Դաշինք
(Աշխատավորական կուսակցություն)
4 Golda Meir 03265u.jpg Գոլդա Մեիր
גּוֹלְדָּה מֵאִיר
(1898–1978)
17 մարտ 1969
15 դեկտեմբեր 1969
10 մարտ 1974
15 դեկտեմբեր 1969
10 մարտ 1974
3 հունիս 1974
Դաշինք
(Աշխատավորական կուսակցություն)
5 Flickr - Israel Defense Forces - Life of Lt. Gen. Yitzhak Rabin, 7th IDF Chief of Staff in photos (11).jpg Իցհակ Ռաբին
יִצְחָק רַבִּין
(1922–1995)
3 հունիս 1974 22 ապրիլ 1977 ոչ պաշտոնապես
20 հունիս 1977 պաշտոնապես
Դաշինք
(Աշխատավորական կուսակցություն)
- Shimon Peres, WJC Plenary Assembly, 2009.jpg Շիմոն Պերես ոչ պաշտոնական պաշտոնակատար
שִׁמְעוֹן פֶּרֶס
(1923–2016)
22 ապրիլ 1977 20 հունիս 1977 Դաշինք
(Աշխատավորական կուսակցություն)
6 Menachem Begin, Andrews AFB, 1978.JPG Մենախեմ Բեգին
מְנַחֵם בֵּגִין
(1913–1992)
20 հունիս 1977
5 օգոստոս 1981
5 օգոստոս 1981
10 հոկտեմբեր 1983
Լիքուդ
7 Yitzhak Shamir.jpg Իցհակ Շամիր
יִצְחָק שָׁמִיר
(1915–2012)
10 հոկտեմբեր 1983 13 սեպտեմբեր 1984 Լիքուդ
8 Shimon Peres, WJC Plenary Assembly, 2009.jpg Շիմոն Պերես
שִׁמְעוֹן פֶּרֶס
(1923–2016)
13 սեպտեմբեր 1984 20 հոկտեմբեր 1986 Դաշինք
(Աշխատավորական կուսակցություն)
(7) Yitzhak Shamir.jpg Իցհակ Շամիր
יִצְחָק שָׁמִיר
(1915–2012)
20 հոկտեմբեր 1986
22 հոկտեմբեր 1988
11 հունիս 1990
22 դեկտեմբեր 1988
11 հունիս 1990
13 հուլիս 1992
Լիքուդ
(5) Flickr - Israel Defense Forces - Life of Lt. Gen. Yitzhak Rabin, 7th IDF Chief of Staff in photos (11).jpg Իցհակ Ռաբին
יִצְחָק רַבִּין
(1922–1995)
13 հուլիս 1992 4 նոյեմբեր 1995 Աշխատավորական կուսակցություն
(8) Shimon Peres, WJC Plenary Assembly, 2009.jpg Շիմոն Պերես
שִׁמְעוֹן פֶּרֶס
(1923–2016)
22 նոյեմբեր 1995 (պաշտոնակատար նոյեմբերի 4-ից) 18 հունիս 1996 Աշխատավորական կուսակցություն
9 Benjamin Netanyahu 2012.jpg Բենյամին Նեթանյահու
בִּנְיָמִין נְתַנְיָהוּ
(1949-)
18 հունիս 1996 6 հուլիս 1999 Լիքուդ
10 Ehud Barak at Pentagon, 11-2009.jpg Էհուդ Բարաք
אֵהוּד בָּרָק
(1942–)
6 հուլիս 1999 7 մարտ 2001 Մեկ Իսրայել դաշինք
Աշխատավորական կուսակցություն
11 Ariel Sharon, by Jim Wallace (Smithsonian Institution).jpg Արիել Շարոն
אֲרִיאֵל שָׁרוֹן
(1928–2014)
7 մարտ 2001
28 փետրվար 2003
21 նոյեմբեր 2005
28 փետրվար 2003
21 նոյեմբեր 2005
14 ապրիլ 2006
Լիքուդ
Կադիմա
12 Ehud Olmert 2007Feb19.jpg Էհուդ Օլմերտ
אֵהוּד אוֹלְמֶרט
(1945–)
14 ապրիլ 2006
4 մայիս 2006
4 մայիս 2006
31 մարտ 2009
Կադիմա
(9) Benjamin Netanyahu 2012.jpg Բենյամին Նեթանյահու
בִּנְיָמִין נְתַנְיָהוּ
(1949-)
31 մարտ 2009
18 մարտ 2013
6 մայիս 2015
18 մարտ 2013
6 մայիս 2015
գործող
Լիքուդ

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]