Իսպանիայի ազգային պարկերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Իսպանիայում կան թվով 15 ազգային պարկեր, տասը Պիրենեյան թերակղզում, իսկ հինգը Կանարյան և Բալեարյան կղզիներում։ Դրանք տեղակայված են Իսպանիայի տասնյոթ ինքնավար մարզերից տասներկուսում։ Ամենաշատ ազգային պարկերը Կանարյան կղզներում են, չորսը՝ Անդալուզիաում, Կաստիլիա-Լա Մանչայում, և ևս երկուսը Կաստիլիա և Լեոնում։ Իսպանիայի Բասկերի Երկիր, Լա Ռիոխա, Մուրսիա, Նավառա և Վալենսիա հինգ ինքնավար մարզերը ազգային պարկեր չունեն։

Ազգային պարկեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Բնօրինակ անվանում Զբաղեցրած տարածք, կմ² Հիմնադրման տարեթիվը Պատկեր
1 Այգուես Տորտես ի Լագո Սան Մաուրիսիո[1] կատ.՝ Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici 141190 1955 Aiguestortes 4.jpg
2 Գարախոնայ ազգային պարկ[2] իսպ.՝ Parque nacional de Garajonay 39840 1981 Roque Agando, Parque nacional de Garajonay, La Gomera, España, 2012-12-14, DD 01.jpg
3 Դոնյանա ազգային պարկ[3] իսպ.՝ Parque Nacional y Natural de Doñana 542520 1969 Wetlands in Donana.jpg
4 Իսլաս Ատլանտիկաս դե Գալասիա[4] իսպ.՝ Parque Nacional de las Islas Atlánticas de Galicia 84800 2002 Illas Cies Praia.jpg
5 Կաբաներոս[5] իսպ.՝ Parque Nacional de Cabañeros 408560 1995 Dehesa cabaneros.jpg
6 Կաբրերա[6] իսպ.՝ Parque Nacional Marítimo-Terrestre del Archipiélago de Cabrera 100210 1991 Archipiélago de Cabrera.jpg
7 Մոնֆրագուե[7] իսպ.՝ Parque Nacional Monfragüe 183960 2007 Salto del Gitano, Parque Nacional de Monfragüe.jpg
8 Օրդեսա և Մոնտե Պերդիդո[8] իսպ.՝ Parque nacional de Ordesa y Monte Perdido 156080 1918 Valle ordesa.jpg
9 Պիկոս դե Էուրոպա[9] իսպ.՝ Parque Nacional de Picos de Europa 671270 1918 Lamedo I.jpg
10 Գվադառամա[10] իսպ.՝ Parque Nacional de la Sierra de Guadarrama 339600 2013 Circo y cima de Peñalara1.JPG
11 Սիեռա Նևադա[11] իսպ.՝ Parque nacional de Sierra Nevada 858830 1999 Spain Sierra Nevada.jpg
12 Տաբլաս դե Դայմիել ազգային պարկ[12] իսպ.՝ Parque Nacional de las Tablas de Daimiel 30300 1973 TablasDeDaimiel1.jpg
13 Տաբուրիենտե[13] իսպ.՝ Parque Nacional de la Caldera de Taburiente 46900 1954 Caldera de Taburiente MichaD.jpg
14 Տեյդե[14] իսպ.՝ Parque nacional del Teide 189900 1954 TeideS.jpg
15 Տիմանֆաիյա[15] իսպ.՝ Parque Nacional de Timanfaya 51070 1974 2008-12-19 Lanzarote Timanfaya.jpg

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 
  2. «Garajonay: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 
  3. «Doñana: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 
  4. «Islas Atlánticas de Galicia: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 
  5. «Cabañeros: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 
  6. «Archipiélago de Cabrera: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 
  7. «Monfragüe: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 
  8. «Ordesa y Monte Perdido: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 
  9. «Picos de Europa: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 
  10. «Sierra de Guadarrama: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 
  11. «Sierra Nevada: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 
  12. «Tablas de Daimiel: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 
  13. «Caldera de Taburiente: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 
  14. «Teide: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 
  15. «Timanfaya: Ficha técnica»։ magrama.gob.es (իսպաներեն)։ 2015։ Վերցված է 4 November 2015 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]