Թուրքիայի նախագահների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Emblem of Turkey.svg

Թուրքիայի նախագահ, Թուրքիայի Հանրապետության գործադիր իշխանության գլխավորողը և Զինված ուժերի գերագույն գլխավոր հրամանատարը։ Թուրքիայի և Օսմանյան Թուրքիայի պատմության մեջ եղել են 12 նախագահներ։ Թուրքիայի առաջին նախագահը եղել է Մուստաֆա Քեմալ Աթաթուրքը։ Թուրքիայի Հանրապետության ներկային նախագահը Ռեջեփ Թայիփ Էրդողանն է։

Թուրքիայի նախագահներ (1923–ներկա)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

No. Անուն
(Ծնունդ-մահ)
նկար ժամկետ կուսակցություն ընտրվել
1 Մուստաֆա Քեմալ Աթաթուրք
(1881–1938)
rowspan=4 Հոկտեմբերի 29, 1923 Նոյեմբերի 1, 1927 Թուրքիայի ժողովրդա-հանրապետական կուսակցություն 1 1923
Նոյեմբերի 1, 1927 Մայիսի 4, 1931 2 1927
Մայիսի 4, 1931 Մարտի 1, 1935 3 1931
Մարտի 1, 1935 Նոյեմբերի 10, 1938[1] 4 1935
Մուստաֆա Աբդուլհալիկ Ռենդա (acting)
(1881–1957)
TBMM Başkanı Abdülhalik Renda.jpg Նոյեմբերի 10, 1938 Նոյեմբերի 11, 1938 Թուրքիայի ժողովրդա-հանրապետական կուսակցություն
2 Իսմեթ Ինյոնյու
(1884–1973)
Inonu Ismet.jpg Նոյեմբերի 11, 1938 Ապրիլի 3, 1939 Թուրքիայի ժողովրդա-հանրապետական կուսակցություն 5 1938
Ապրիլի 3, 1939 Մարտի 8, 1943 6 1939
Մարտի 8, 1943 Օգոստոսի 5, 1946 7 1943
Օգոստոսի 5, 1946 Մայիսի 22, 1950 8 1946
3 Ջելալ Բայար
(1883–1986)
rowspan=3 Մայիսի 22, 1950 Մայիսի 14, 1954 Թուրքիայի Դեմոկրատական կուսակցություն 9 1950
Մայիսի 14, 1954 Նոյեմբերի 1, 1957 10 1954
Նոյեմբերի 1, 1957 Մայիսի 27, 1960[2] 11 1957
Թուրքիայի միացյալ կոմիտե Մայիսի 27, 1960 Հոկտեմբերի 10, 1961 Թուրքիայի զինված ուժեր
4 Ջեմալ Գուրսել
(1895–1966)
Հոկտեմբերի 10, 1961 Փետրվարի 2, 1966[3] Անկախություն 12 1961
Իբրահիմ Շրկի Ատասագուն (1899–1984) No image.png Փետրվարի 2, 1966 Մարտի 28, 1966 անկախություն
5 Ջևդեդ Սունայ
(1899–1982)
Cevdet sunay.jpg Մարտի 28, 1966 Մարտի 28, 1973 անկախություն 13 1966
Տեկին Արիբուրուն (1903–1993) No image.png Մարտի 28, 1973 Ապրիլի 6, 1973
6 Ֆահրի Կուրուտուրկ
(1903–1987)
Ապրիլի 6, 1973 Ապրիլի 6, 1980 Անկախություն 14 1973
Իհսան Սեբրի (1908–1993) Ihsan Sabri Caglayangil (1968).jpg Ապրիլի 6, 1980 Սեպտեմբերի 12, 1980[4]
Թուրքիայի հանրապետական կուսակցություն Սեպտեմբերի 12, 1980 Նոյեմբերի 9, 1982 Military
7 Կենան Էվրեն
(1917– )
Նոյեմբերի 9, 1982 Նոյեմբերի 9, 1989 Անկախություն 15 1982
8 Տուրգուտ Օզալ
(1927–1993)
Turgut Özal cropped.jpg Նոյեմբերի 9, 1989 Ապրիլի 17, 1993[1] Պոտերլանդ 16 1989
Հուսամետտին Կինդորուկ (1933– ) No image.png Ապրիլի 17, 1993 Մայիսի 16, 1993
9 Սուլեյման Դեմիրել
(1924– )
Suleyman Demirel 1998.jpg Մայիսի 16, 1993 Մայիսի 16, 2000 17 1993
10 Ահմեդ Նեդջեթ Սեզեր
(1941– )
Ahmet Necdet Sezer.jpg Մայիսի 16, 2000 Օգոստոսի 28, 2007 Անկախություն 18 2000
11 Աբդուլա Գյուլ
(1950– )
Օգոստոսի 28, 2007 Օգոստոսի 28, 2014 Արդարություն և զարգացում կուսակցություն 19 2007
12 Ռեջեփ Թայիփ Էրդողան
(1954– )
Recep Tayyip Erdogan.PNG Օգոստոսի 28, 2014 Արդարություն և զարգացում կուսակցություն 20 2014

Ժամանակագրություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ռեջեփ Թայիփ ԷրդողանԱբդուլահ ԳուլԱհմետ ՍեզարՍուլեիման ԴեմիրելՀուսամետտին ԿինդորուկՏուրգուտ ՕզալԿենան ԷվրենԿենան ԷվրենԻհսան ՍեբրիՖահրի ԿորոթուրքՏեկին ԱրիբուրունՍևդետ ՍունայԻբրահիմ ՍևկիՔեմալ ԲուրսելՔեմալ ԲուրսելՔելալ ԲայարԻսմեթ ԻնոնուՄուստաֆա Աբդուլհհալիկ ՌենդաՄուստաֆա քեմալ Աթաթուրք

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,0 1,1 Died in office
  2. Deposed in the 1960 Turkish coup d'état
  3. Removed from office due to ill health
  4. Deposed in the 1980 Turkish coup d'état

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]