Էկվադորում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Էկվադորում ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկ ընդգրկված են 5 անուններ (2014 թվականից), որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,5% (1073-ից 2017 թ)։ 3 օբյեկտներ ընդգրկված են մշակութային․ 2՝ բնական չափանի Բացի դա, 2017 թվականի վիճակագրության, պետության տարածքի 6 օբյեկտներ գտնվում են համաշխարհային ժառանգության ցուցակում ընդկրկվելու թեկանծուներ են[1]: Էկվադորի տարածքում առաջին հաստատությունը գրանցվել է 1978 թ. ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության կոմիտեի երկրորդ նիստում:

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Օբյեկտները ընդգրկված են ցուցակում իրենց ընդգրկման հաջորդականությամբ։ Եթե օբյեկտները ավելավել են միաժամանակ, այսինքն, ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության կոմիտեի մեկ նիստում, ապա օբյեկտները տեղադրված են ըստ համարների։


# Նկար Անվանում Տեղադրությունը Ստեղծման ժամանակը Ցուցակում ընդգրկվելու տարեթիվը Կատեգորիա
1 Galapagos.jpg Գալապագոսյան կղզիներ
Islas Galápagos
Գալապագոսյան մարզ 1978 1 vii, viii, ix, x
2 Virgen de Quito-2.png Կիտո
Quito
Մարզ Պիչինչա Ք․ա․ I հազարամյակի վերջ 1978 2 ii, iv
3 Complejo de lagunas de Ozogoche.jpg Սանգայի ազգային պարկ
Parque Nacional Sangay
Մարզ Մորոնա-Սանտյագո, Չիմբորասո և Տունգուռաուա 1983 260 vii, viii, ix, x
4 Cupulas Catedral Nueva Cuenca.jpg Կուենկա (Էկվադոր)
Centro histórico de Cuenca
Մարզ Ասուայ 1557 1999 863 ii, iv, v
5 Incatrail in Peru.jpg Ինկերի ճանապարհներ
իսպ.՝ Sistema Vial Andino / Qhapaq Ñan
Մարզեր Կարչի, Имбабура, Պիչինչա, Կոտոպախի, Չիմբորասո, Կանյար, Ասուայ, Լոխա 2014 1459 ii, iii, iv, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դիրքը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Էկվադորի համաշխարհային ժառանգության օբյեկտները

Նախնական ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում օբյետները ավելացված են իրենք նախնական ընդգրկամն ժամակաով։

# Նկար Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման ժամանակը Ցուցակում ընդգրկվելու տարեթիվը Կատեգորիա
1 Casa centro Zaruma.JPG Սարումա
Zaruma
Մարզ Էլ-Օրո 1549 1998 1078 iv
2 Ecuador ingapirca inca ruins.jpg Ինգապիրկայի հնագիտական համալիրը
Sitio arqueológico de Ingapirca
ՄարզԿանյար XV դարի վերջ 1998 1079 iii
3 Ecuador aguablanca sulfur laguna.jpg Մաչալիլյա ազգային պարկ
Machalilla National Park
Մարզ Մանաբի 1979 1998 1080 ?
4 Puyango fossil tree 02.JPG Պույանգոյի քարացած անտառ
Bosque Petrificado de Puyango
Մարզեր Էլ-Օրա և Լոխա 1998 1081 viii, ix
5 Կոլումբիայի ամրոց և Պամբարամկա համալիրը
իսպ.՝ Complejo de fortificaciones precolombinas de Pambamarca
Մարզ Պիչնչա 1998 1082 iii
6 Ecuador cajas national park.jpg Կախասա լիճը և Պերեդոնիասայի ավերակները
իսպ.՝ Lacs du Cajas et Ruines de Paredones
Մարզ Ասուայ 2003 1778 ?

Օբյեկտների աշխարհագրական դիրքը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative List» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-07-11-ին 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]