Երկրների ցանկ ըստ մարդկային ներուժի զարգացման ինդեքսի

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Սա Մարդկային ներուժի զարգացման ինդեքսի ամբողջական ցուցակն է, որը ներառված է Միավորված ազգերի կազմակերպության զարգացման ծրագրի Մարդկային զարգացման զեկույցում։ Վերջին զեկույցը հրապարակվել է 2019 թվականի դեկտեմբերի 9-ին հիմնված 2018 թվականի տվյալների վրա։[1]

Մեթոդաբանություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

ՄՆԶԻ—ի միավորի փոփոխությունը 2017-ից 2018 թվականների (հրապարակված 2019 թվականի զեկույցում)
     + .010      + .007      + .006      + .005      + .004      + .003      + .002      + .001      Ոչ մի փոփոխություն      Տվյալների բացակայություն      - .001      - .002      + .001

Մարդկային ներուժի զարգացման ինդեքսը ներառում է Կյանքի միջին տևողության, Կրթության մակարդակի և մեկ շնչին ընկնող միջին եկամտի ցուցիչները։ Այն երկրները, որոնք ունեն կրթության բարձր մակարդակ, կյանքի միջին սպասվող տևողությունը բարձր ցուցանիչ, կրթության բարձր մակարդակը, մարդկային ներուժի զարգացման ինդեքսը բարձր է։ Այն օգտագործվում է տարբերակելու համար արդյոք երկիրը զարգացած է, զարգացող է կամ հետամնաց է։ Այս ինդեքսը ստեղծվել է պակիստանցի տնտեսագետ Մահբուբ ուլ Հակի[2][3] և հնդիկ տնտեսագետ Ամարտյա Սենի կողմից, որը հետագայում օգտագործվել է Միավորված ազգերի կազմակերպության զարգացման ծրագրի Մարդկային զարգացման հաշվետու գրասենյակի կողմից հաշվելու երկրների զարգացման մակարդակը։ ՄԱկ-ի զեկույցը իր մեջ ներառում է 193-ից 187 երկրներին։ 7 երկրներ ներառված չեն տվյալների պակասության պատճառով։ Տարածաշրջանների և երկրների խմբերի Միջին ՄՆԶԻ-ին նույնպես հաշվում է և ներառվում համեմատության մեջ։ Երկրները բաժանվոիմ են մարդկային ներուժի զարգացվածության 4 կատեգորիայի մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն, մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն, մարդկային ներուժի միջին զարգացվածություն, մարդկային ներուժի ցածր զարգացվածություն։ Քանի որ 2010 թվականին ՄՆԶԻ-ի կիրառվել է նոր մեթոդաբանություն, սկսված 2010 թվականից նոր ՄՆԶԻ-ները ավելի ցածր գործակից ունեին քան նախորդ զեկույցներում։ Մինչև 2010 թվականը օգտագործվում էր երկների երկու կատեգորիա՝ զարգացած և զարգացող երկրներ։

Երկրների ամբողջական ցուցակը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Green Arrow Up Darker.svg = աճ։
  • Straight Line Steady.svg = հաստատուն։
  • decrease = հետընթաց։

Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դասակարգում Երկիր/տարածք ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Դասակրգման փոփոխություն նախորդ տարվա համեմատ[1] 2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Փոփոխությունը նախորդ տարվա համեմատ
[1]
1 Straight Line Steady.svg Նորվեգիա Նորվեգիա 0.954 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
2 Straight Line Steady.svg Շվեյցարիա Շվեյցարիա 0.946 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
3 Straight Line Steady.svg Իռլանդիա Իռլանդիա 0.942 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
4 Straight Line Steady.svg Գերմանիա Գերմանիա 0.939 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
4 Green Arrow Up Darker.svg (2) Հոնկոնգ Հոնկոնգ 0.939 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
6 decrease (1) Ավստրալիա Ավստրալիա 0.938 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
6 Green Arrow Up Darker.svg (1) Իսլանդիա Իսլանդիա 0.938 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
8 decrease (1) Շվեդիա Շվեդիա 0.937 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
9 Straight Line Steady.svg Սինգապուր Սինգապուր 0.935 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
10 Straight Line Steady.svg Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ 0.933 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
11 Straight Line Steady.svg Դանիա Դանիա 0.930 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
12 Straight Line Steady.svg Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա 0.925 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
13 Straight Line Steady.svg Կանադա Կանադա 0.922 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
14 Straight Line Steady.svg Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 0.921 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
15 Straight Line Steady.svg Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 0.920 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
15 Straight Line Steady.svg Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ 0.920 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
17 Straight Line Steady.svg Բելգիա Բելգիա 0.919 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
18 Straight Line Steady.svg Լիխտենշտայն Լիխտենշտայն 0.917 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
19 Straight Line Steady.svg Ճապոնիա Ճապոնիա 0.915 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
20 Straight Line Steady.svg Ավստրիա Ավստրիա 0.914 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
21 Straight Line Steady.svg Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ 0.909 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
22 Straight Line Steady.svg Իսրայել Իսրայել 0.906 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
22 Straight Line Steady.svg Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա 0.906 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
24 Straight Line Steady.svg Սլովենիա Սլովենիա 0.902 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
25 Straight Line Steady.svg Իսպանիա Իսպանիա 0.893 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
26 Straight Line Steady.svg Չեխիա Չեխիա 0.891 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
26 Straight Line Steady.svg Ֆրանսիա Ֆրանսիա 0.891 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
28 Straight Line Steady.svg Մալթա Մալթա 0.885 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
29 Straight Line Steady.svg Իտալիա Իտալիա 0.883 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
30 Straight Line Steady.svg Էստոնիա Էստոնիա 0.882 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
31 Straight Line Steady.svg Կիպրոսի Հանրապետություն Կիպրոս 0.873 Green Arrow Up Darker.svg 0.002

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Դասակրգման փոփոխություն նախորդ տարվա համեմատ[1] 2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Փոփոխությունը նախորդ տարվա համեմատ
[1]
32 Straight Line Steady.svg Հունաստան Հունաստան 0.872 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
32 Green Arrow Up Darker.svg (1) Լեհաստան Լեհաստան 0.872 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
34 Straight Line Steady.svg Լիտվա Լիտվա 0.869 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
35 Straight Line Steady.svg ԱՄԷ ԱՄԷ 0.866 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
36 Green Arrow Up Darker.svg (2) Անդորա Անդորա 0.857 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
36 Straight Line Steady.svg Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա 0.857 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
36 Green Arrow Up Darker.svg (2) Սլովակիա Սլովակիա 0.857 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
39 Straight Line Steady.svg Լատվիա Լատվիա 0.854 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
40 Straight Line Steady.svg Պորտուգալիա Պորտուգալիա 0.850 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
41 Straight Line Steady.svg Կատար Կատար 0.848 Straight Line Steady.svg
42 Straight Line Steady.svg Չիլի Չիլի 0.847 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
43 Straight Line Steady.svg Բրունեյ Բրունեյ 0.845 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
43 Straight Line Steady.svg Հունգարիա Հունգարիա 0.845 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
45 Straight Line Steady.svg Բահրեյն Բահրեյն 0.838 decrease 0.001
46 Straight Line Steady.svg Խորվաթիա Խորվաթիա 0.837 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
47 Straight Line Steady.svg Օման Օման 0.834 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
48 Straight Line Steady.svg Արգենտինա Արգենտինա 0.830 decrease 0.002
49 Straight Line Steady.svg Ռուսաստան Ռուսաստան 0.824 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
50 Green Arrow Up Darker.svg (3) Բելառուս Բելառուս 0.817 Green Arrow Up Darker.svg 0.009
50 Green Arrow Up Darker.svg (8) Ղազախստան Ղազախստան 0.817 Green Arrow Up Darker.svg 0.017
52 decrease (1) Բուլղարիա Բուլղարիա 0.816 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
52 decrease (2) Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա 0.816 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
52 decrease (1) Ռումինիա Ռումինիա 0.816 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
55 Green Arrow Up Darker.svg (1) Պալաու Պալաու 0.814 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
56 decrease (5) Բարբադոս Բարբադոս 0.813 Straight Line Steady.svg
57 Straight Line Steady.svg Քուվեյթ Քուվեյթ 0.808 decrease 0.001
57 Green Arrow Up Darker.svg (1) Ուրուգվայ Ուրուգվայ 0.808 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
59 Straight Line Steady.svg Թուրքիա Թուրքիա 0.806 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
60 Straight Line Steady.svg Բահամներ Բահամներ 0.805 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
61 Straight Line Steady.svg Մալայզիա Մալայզիա 0.804 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
62 Straight Line Steady.svg Սեյշելյան կղզիներ Սեյշելյան կղզիներ 0.801 Green Arrow Up Darker.svg 0.001

Մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Դասակրգման փոփոխություն նախորդ տարվա համեմատ[1] 2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Փոփոխությունը նախորդ տարվա համեմատ
[1]
63 Green Arrow Up Darker.svg (2) Սերբիա Սերբիա 0.799 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
63 Straight Line Steady.svg Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո 0.799 Straight Line Steady.svg
65 decrease (2) Իրան Իրան 0.797 decrease 0.002
66 Straight Line Steady.svg Մավրիկիոս Մավրիկիոս 0.796 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
67 Straight Line Steady.svg Պանամա Պանամա 0.795 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
68 Straight Line Steady.svg Կոստա Ռիկա Կոստա Ռիկա 0.794 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
69 Straight Line Steady.svg Ալբանիա Ալբանիա 0.791 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
70 Straight Line Steady.svg Վրաստան Վրաստան 0.786 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
71 Green Arrow Up Darker.svg (1) Շրի Լանկա Շրի Լանկա 0.780 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
72 decrease (1) Կուբա Կուբա 0.778 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
73 Green Arrow Up Darker.svg (1) Սենթ Քիթս և Նևիս Սենթ Քիթս և Նևիս 0.777 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
74 decrease (1) Անտիգուա և Բարբուդա Անտիգուա և Բարբուդա 0.776 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
75 Straight Line Steady.svg Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա 0.769 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
76 Straight Line Steady.svg Մեքսիկա Մեքսիկա 0.767 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
77 Straight Line Steady.svg Թաիլանդ Թաիլանդ 0.765 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
78 Straight Line Steady.svg Գրենադա Գրենադա 0.763 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
79 decrease (1) Բրազիլիա Բրազիլիա 0.761 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
79 decrease (1) Կոլումբիա Կոլումբիա 0.761 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
81 Straight Line Steady.svg Հայաստան Հայաստան 0.760 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
82 decrease (1) Ալժիր Ալժիր 0.759 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
82 decrease (1) Հյուսիսային Մակեդոնիա Հյուսիսային Մակեդոնիա 0.759 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
82 Green Arrow Up Darker.svg (3) Պերու Պերու 0.759 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
85 Green Arrow Up Darker.svg (1) Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 0.758 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
85 decrease (1) Էկվադոր Էկվադոր 0.758 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
87 Straight Line Steady.svg Ադրբեջան Ադրբեջան 0.754 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
88 Straight Line Steady.svg Ուկրաինա Ուկրաինա 0.750 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
89 Green Arrow Up Darker.svg (1) Դոմինիկյան Հանրապետություն Դոմինիկյան Հանրապետություն 0.745 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
89 Straight Line Steady.svg Սենտ Լյուսիա Սենտ Լյուսիա 0.745 Green Arrow Up Darker.svg 0.001

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Դասակրգման փոփոխություն նախորդ տարվա համեմատ[1] 2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Փոփոխությունը նախորդ տարվա համեմատ
[1]
91 Straight Line Steady.svg Թունիս Թունիս 0.739 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
92 Green Arrow Up Darker.svg (2) Մոնղոլիա Մոնղոլիա 0.735 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
Աշխարհ 0.731 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
93 Straight Line Steady.svg Լիբանան Լիբանան 0.730 decrease 0.002
94 Green Arrow Up Darker.svg (3) Բոտսվանա Բոտսվանա 0.728 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
94 decrease (1) Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ 0.728 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
96 Straight Line Steady.svg Ճամայկա Ճամայկա 0.726 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
96 decrease (4) Վենեսուելա Վենեսուելա 0.726 decrease 0.009
98 Straight Line Steady.svg Դոմինիկա Դոմինիկա 0.724 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
98 Green Arrow Up Darker.svg (4) Ֆիջի Ֆիջի 0.724 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
98 Green Arrow Up Darker.svg (1) Պարագվայ Պարագվայ 0.724 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
98 Green Arrow Up Darker.svg (1) Սուրինամ Սուրինամ 0.724 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
102 decrease (3) Հորդանան Հորդանան 0.723 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
103 Straight Line Steady.svg Բելիզ Բելիզ 0.720 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
104 Green Arrow Up Darker.svg (1) Մալդիվներ Մալդիվներ 0.719 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
105 decrease (1) Տոնգա Տոնգա 0.717 Straight Line Steady.svg
106 Straight Line Steady.svg Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ 0.712 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
107 decrease (1) Մոլդովա Մոլդովա 0.711 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
108 Straight Line Steady.svg Թուրքմենստան Թուրքմենստան 0.710 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
108 Green Arrow Up Darker.svg (1) Ուզբեկստան Ուզբեկստան 0.710 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
110 Green Arrow Up Darker.svg (1) Լիբիա Լիբիա 0.708 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
111 Straight Line Steady.svg Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 0.707 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
111 decrease (1) Սամոա Սամոա 0.707 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
113 decrease (2) Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա 0.705 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
114 Straight Line Steady.svg Բոլիվիա Բոլիվիա 0.703 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
115 Straight Line Steady.svg Գաբոն Գաբոն 0.702 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
116 Straight Line Steady.svg Եգիպտոս Եգիպտոս 0.700 Green Arrow Up Darker.svg 0.004

Մարդկային ներուժի միջին զարգացվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

0

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Դասակրգման փոփոխություն նախորդ տարվա համեմատ[1] 2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Փոփոխությունը նախորդ տարվա համեմատ
[1]
117 decrease (1) Մարշալյան կղզիներ 0.698 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
118 Straight Line Steady.svg Վիետնամ Վիետնամ 0.693 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
119 Straight Line Steady.svg Պաղեստին Պաղեստին 0.690 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
120 Straight Line Steady.svg Իրաք Իրաք 0.689 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
121 Straight Line Steady.svg Մարոկկո Մարոկկո 0.676 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
122 Straight Line Steady.svg Ղրղզստան Ղրղզստան 0.674 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
123 Straight Line Steady.svg Գայանա Գայանա 0.670 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
124 Straight Line Steady.svg Սալվադոր Սալվադոր 0.667 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
125 Green Arrow Up Darker.svg (1) Տաջիկստան Տաջիկստան 0.656 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
126 Green Arrow Up Darker.svg (2) Կապո Վերդե 0.651 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
126 Green Arrow Up Darker.svg (1) Գվատեմալա Գվատեմալա 0.651 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
126 decrease (1) Նիկարագուա Նիկարագուա 0.651 decrease 0.002
129 Green Arrow Up Darker.svg (1) Հնդկաստան Հնդկաստան 0.647 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
130 decrease (1) Նամիբիա Նամիբիա 0.645 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
131 Straight Line Steady.svg Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր 0.626 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
132 Green Arrow Up Darker.svg (1) Հոնդուրաս Հոնդուրաս 0.623 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
132 Straight Line Steady.svg Կիրիբատի Կիրիբատի 0.623 Straight Line Steady.svg
134 Straight Line Steady.svg Բութան Բութան 0.617 Green Arrow Up Darker.svg 0.002

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Դասակրգման փոփոխություն նախորդ տարվա համեմատ[1] 2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Փոփոխությունը նախորդ տարվա համեմատ
[1]
135 Green Arrow Up Darker.svg (1) Բանգլադեշ Բանգլադեշ 0.614 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
135 Straight Line Steady.svg Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիա 0.614 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
137 Green Arrow Up Darker.svg (2) Սան Տոմե և Պրինսիպի Սան Տոմե և Պրինսիպի 0.609 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
138 decrease (2) Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգոյի Հանրապետություն 0.608 decrease 0.001
138 Green Arrow Up Darker.svg (1) Էսվատինի Էսվատինի 0.608 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
140 Straight Line Steady.svg Լաոս Լաոս 0.604 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
141 Straight Line Steady.svg Վանուատու Վանուատու 0.597 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
142 Straight Line Steady.svg Գանա Գանա 0.596 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
143 Green Arrow Up Darker.svg (1) Զամբիա Զամբիա 0.591 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
144 decrease (1) Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա 0.588 decrease 0.002
145 Green Arrow Up Darker.svg (1) Մյանմա Մյանմա 0.584 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
146 decrease (1) Կամբոջա Կամբոջա 0.581 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
147 Green Arrow Up Darker.svg (1) Քենիա Քենիա 0.579 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
147 Green Arrow Up Darker.svg (1) Նեպալ Նեպալ 0.579 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
149 decrease (2) Անգոլա Անգոլա 0.574 decrease 0.002
150 Straight Line Steady.svg Կամերուն Կամերուն 0.563 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
150 Green Arrow Up Darker.svg (3) Զիմբաբվե Զիմբաբվե 0.563 Green Arrow Up Darker.svg 0.010
152 decrease (1) Պակիստան Պակիստան 0.560 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
153 decrease (1) Սողոմոնյան կղզիներ Սողոմոնյան կղզիներ 0.557 Green Arrow Up Darker.svg 0.002

Մարդկային ներուժի ցածր զարգացվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Դասակրգման փոփոխություն նախորդ տարվա համեմատ[1] 2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Փոփոխությունը նախորդ տարվա համեմատ
[1]
154 Straight Line Steady.svg Սիրիա Սիրիա 0.549 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
155 Straight Line Steady.svg Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա 0.543 Straight Line Steady.svg
156 Straight Line Steady.svg Կոմորյան Կղզիներ Կոմորյան Կղզիներ 0.538 decrease 0.001
157 Green Arrow Up Darker.svg (1) Ռուանդա Ռուանդա 0.536 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
158 decrease (1) Նիգեր Նիգեր 0.534 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
159 Green Arrow Up Darker.svg (1) Տանզանիա Տանզանիա 0.528 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
159 Green Arrow Up Darker.svg (1) Ուգանդա Ուգանդա 0.528 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
161 decrease (2) Մավրիտանիա Մավրիտանիա 0.527 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
162 Straight Line Steady.svg Մադագասկար Մադագասկար 0.521 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
163 Straight Line Steady.svg Բենին Բենին 0.520 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
164 Straight Line Steady.svg Լեսոթո Լեսոթո 0.518 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
165 Straight Line Steady.svg Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար 0.516 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
166 Straight Line Steady.svg Սենեգալ Սենեգալ 0.514 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
167 Straight Line Steady.svg Տոգո Տոգո 0.513 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
168 Straight Line Steady.svg Սուդան Սուդան 0.507 Straight Line Steady.svg
169 Straight Line Steady.svg Հայիթի Հայիթի 0.503 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
170 Straight Line Steady.svg Աֆղանստան Աֆղանստան 0.496 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
171 Straight Line Steady.svg Ջիբութի Ջիբութի 0.495 Green Arrow Up Darker.svg 0.003

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Դասակրգման փոփոխություն նախորդ տարվա համեմատ[1] 2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
[1]
Փոփոխությունը նախորդ տարվա համեմատ
[1]
172 Straight Line Steady.svg Մալավի Մալավի 0.485 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
173 Straight Line Steady.svg Եթովպիա Եթովպիա 0.470 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
174 Green Arrow Up Darker.svg (3) Գամբիա Գամբիա 0.466 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
174 Green Arrow Up Darker.svg (2) Գվինեա Գվինեա 0.466 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
176 decrease (3) Լիբերիա Լիբերիա 0.465 decrease 0.001
177 decrease (2) Եմեն Եմեն 0.463 Straight Line Steady.svg
178 decrease (1) Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու 0.461 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
179 Straight Line Steady.svg Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 0.459 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
180 Straight Line Steady.svg Մոզամբիկ Մոզամբիկ 0.446 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
181 Straight Line Steady.svg Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե 0.438 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
182 Green Arrow Up Darker.svg (1) Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո 0.434 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
182 Straight Line Steady.svg Էրիթրեա Էրիթրեա 0.434 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
184 Straight Line Steady.svg Մալի Մալի 0.427 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
185 Straight Line Steady.svg Բուրունդի Բուրունդի 0.423 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
186 Straight Line Steady.svg Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան 0.413 decrease 0.001
187 Straight Line Steady.svg Չադ Չադ 0.401 Straight Line Steady.svg
188 Straight Line Steady.svg Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն 0.381 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
189 Straight Line Steady.svg Նիգեր Նիգեր 0.377 Green Arrow Up Darker.svg 0.004

Երկրների ցանկը ըստ մայրցամաքների[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աֆրիկա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

10 առավելագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
1 Սեյշելյան կղզիներ Սեյշելյան կղզիներ 0.801
Մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն
2 Մավրիկիոս Մավրիկիոս 0.796
3 Ալժիր Ալժիր 0.759
4 Թունիս Թունիս 0.739
5 Բոտսվանա Բոտսվանա 0.728
6 Լիբիա Լիբիա 0.708
7 Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա 0.705
8 Գաբոն Գաբոն 0.702
9 Եգիպտոս Եգիպտոս 0.700
Մարդկային ներուժի միջին զարգացվածություն
10 Մարոկկո Մարոկկո 0.676

10 նվազագույնՄՆԶԻ-ները

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի ցածր զարգացվածություն
1 Նիգեր Նիգեր 0.377
2 Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն 0.381
3 Չադ Չադ 0.401
4 Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան 0.413
5 Բուրունդի Բուրունդի 0.423
6 Մալի Մալի 0.427
7 Էրիթրեա Էրիթրեա 0.434
7 Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո 0.434
9 Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե 0.438
10 Մոզամբիկ Մոզամբիկ 0.446

Ասիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

10 առավելագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր/տարածք ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
1 Կաղապար:Դրոշավորում/ՀոնԿոնգ 0.939
2 Սինգապուր Սինգապուր 0.935
3 Ճապոնիա Ճապոնիա 0.915
4 Իսրայել Իսրայել 0.906
4 Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա 0.906
6 ԱՄԷ ԱՄԷ 0.866
7 Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա 0.857
8 Կատար Կատար 0.848
9 Բրունեյ Բրունեյ 0.845
10 Բահրեյն Բահրեյն 0.838

10 նվազգագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի ցածր զարգացվածություն
1 Եմեն Եմեն 0.463
2 Աֆղանստան Աֆղանստան 0.496
3 Սիրիա Սիրիա 0.549
Մարդկային ներուժի միջին զարգացվածություն
4 Պակիստան Պակիստան 0.560
5 Նեպալ Նեպալ 0.579
6 Կամբոջա Կամբոջա 0.581
7 Մյանմա Մյանմա 0.584
8 Լաոս Լաոս 0.604
9 Բանգլադեշ Բանգլադեշ 0.614
10 Բութան Բութան 0.617

Եվրոպա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

10 առավելագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
1 Նորվեգիա Նորվեգիա 0.954
2 Շվեյցարիա Շվեյցարիա 0.946
3 Իռլանդիա Իռլանդիա 0.942
4 Գերմանիա Գերմանիա 0.939
5 Իսլանդիա Իսլանդիա 0.938
6 Շվեդիա Շվեդիա 0.937
7 Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ 0.933
8 Դանիա Դանիա 0.930
9 Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա 0.925
10 Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 0.920

10 նվազգագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն
1 Մոլդովա Մոլդովա 0.711
2 Ուկրաինա Ուկրաինա 0.750
3 Ադրբեջան Ադրբեջան 0.754
4 Հյուսիսային Մակեդոնիա Հյուսիսային Մակեդոնիա 0.759
5 Հայաստան Հայաստան 0.760
6 Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա 0.769
7 Վրաստան Վրաստան 0.786
8 Ալբանիա Ալբանիա 0.791
9 Սերբիա Սերբիա 0.799
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
10 Թուրքիա Թուրքիա 0.806

Հյուսիսային Ամերիկա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

10 առավելագույն ՄՆԶԻ-ներ'

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
1 Կանադա Կանադա 0.922
2 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ 0.920
3 Բարբադոս Բարբադոս 0.813
4 Բահամներ Բահամներ 0.805
Մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն
5 Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո 0.799
6 Պանամա Պանամա 0.795
7 Կոստա Ռիկա Կոստա Ռիկա 0.794
8 Կուբա Կուբա 0.778
9 Սենթ Քիթս և Նևիս Սենթ Քիթս և Նևիս 0.777
10 Անտիգուա և Բարբուդա Անտիգուա և Բարբուդա 0.776

10 նվազգագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի ցածր զարգացվածություն
1 Հայիթի Հայիթի 0.503
Մարդկային ներուժի միջին զարգացվածություն
2 Հոնդուրաս Հոնդուրաս 0.623
3 Գվատեմալա Գվատեմալա 0.651
3 Նիկարագուա Նիկարագուա 0.651
5 Սալվադոր Սալվադոր 0.667
Մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն
6 Բելիզ Բելիզ 0.720
7 Դոմինիկա Դոմինիկա 0.724
8 Ճամայկա Ճամայկա 0.726
9 Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ 0.728
10 Դոմինիկյան Հանրապետություն Դոմինիկյան Հանրապետություն 0.745

Օվկիանիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
1 Ավստրալիա Ավստրալիա 0.939
2 Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 0.917
3 Պալաու Պալաու 0.814
Մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն
4 Ֆիջի Ֆիջի 0.724
5 Տոնգա Տոնգա 0.717
6 Սամոա Սամոա 0.707
Մարդկային ներուժի միջին զարգացվածություն
7 Կաղապար:Դրոշավորում/Marshall Islands 0.698
8 Կիրիբատի Կիրիբատի 0.623
9 Կաղապար:Դրոշավորում/Micronesia 0.614
10 Վանուատու Վանուատու 0.597
11 Սողոմոնյան կղզիներ Սողոմոնյան կղզիներ 0.557
Մարդկային ներուժի ցածր զարգացվածություն
12 Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա 0.543

Հարավային Ամերիկա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
1 Չիլի Չիլի 0.847
2 Արգենտինա Արգենտինա 0.830
3 Ուրուգվայ Ուրուգվայ 0.808
Մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն
4 Բրազիլիա Բրազիլիա 0.761
4 Կոլումբիա Կոլումբիա 0.761
6 Կաղապար:Դրոշավորումg 0.759
7 Կաղապար:Դրոշավորում/Էկուադոր 0.758
8 Վենեսուելա Վենեսուելա 0.726
9 Պարագվայ Պարագվայ 0.724
9 Սուրինամ Սուրինամ 0.724
11 Բոլիվիա Բոլիվիա 0.703
Մարդկային ներուժի միջին զարգացվածություն
12 Գայանա Գայանա 0.670

Երկրների շարքը ըստ միջազգային տարածաշրջանների[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արաբական լիգա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

10 առավելագույն ՄՆԶԻ-ներ'

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2017 տվյալներ (2018 զեկույց) դասակարգում
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
1 ԱՄԷ ԱՄԷ 0.866
2 Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա 0.857
3 Կատար Կատար 0.848
4 Բահրեյն Բահրեյն 0.838
5 Օման Օման 0.834
6 Քուվեյթ Քուվեյթ 0.808
Մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն
7 Ալժիր Ալժիր 0.759
9 Թունիս Թունիս 0.739
9 Լիբանան Լիբանան 0.730
9 Հորդանան Հորդանան 0.723
10 Եգիպտոս Եգիպտոս 0.700

10 նվազգագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի ցածր զարգացվածություն
1 Եմեն Եմեն 0.463
2 Ջիբութի Ջիբութի 0.495
3 Սուդան Սուդան 0.507
4 Մավրիտանիա Մավրիտանիա 0.527
5 Կոմորյան Կղզիներ Կոմորյան Կղզիներ 0.538
6 Սիրիա Սիրիա 0.549
Մարդկային ներուժի միջին զարգացվածություն
7 Մարոկկո Մարոկկո 0.676
8 Իրաք Իրաք 0.689
9 Պաղեստին Պաղեստին 0.690

Ազգերի համագործակցություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

10 առավելագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
1 Ավստրալիա Ավստրալիա 0.938
2 Սինգապուր Սինգապուր 0.935
3 Կանադա Կանադա 0.922
4 Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 0.921
5 Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 0.920
6 Մալթա Մալթա 0.885
7 Կիպրոսի Հանրապետություն Կիպրոս 0.873
8 Բրունեյ Բրունեյ 0.845
9 Բարբադոս Բարբադոս 0.813
10 Բահամներ Բահամներ 0.805

10 նվազգագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի ցածր զարգացվածություն
1 Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե 0.438
2 Մոզամբիկ Մոզամբիկ 0.446
3 Գամբիա Գամբիա 0.466
4 Մալավի Մալավի 0.485
5 Լեսոթո Լեսոթո 0.518
6 Ուգանդա Ուգանդա 0.528
6 Տանզանիա Տանզանիա 0.528
8 Նիգերիա Նիգերիա 0.534
9 Ռուանդա Ռուանդա 0.536
10 Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա 0.543

Արևելյան Ասիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

10 առավելագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2017 թվականի տվյալների դասակարգում (2018 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
1 Հոնկոնգ Հոնկոնգ 0.939
2 Ավստրալիա Ավստրալիա 0.938
3 Սինգապուր Սինգապուր 0.935
4 Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 0.921
5 Ճապոնիա Ճապոնիա 0.906
6 Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա 0.903
7 Բրունեյ Բրունեյ 0.845
8 Պալաու Պալաու 0.814
9 Մալայզիա Մալայզիա 0.804
Մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն
10 Թաիլանդ Թաիլանդ 0.765

10 նվազգագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
New 2015 estimates for 2014
Մարդկային ներուժի ցածր զարգացվածություն
1 Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա 0.544
2 Սողոմոնյան կղզիներ Սողոմոնյան կղզիներ 0.546
Մարդկային ներուժի միջին զարգացվածություն
3 Մյանմա Մյանմա 0.578
4 Կամբոջա Կամբոջա 0.582
5 Լաոս Լաոս 0.601
6 Վանուատու Վանուատու 0.603
7 Կիրիբատի Կիրիբատի 0.612
8 Կաղապար:Դրոշավորում/Timor Leste 0.625
9 Կաղապար:Դրոշավորում/Micronesia 0.627
10 Վիետնամ Վիետնամ 0.694

Եվրոպական միություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

10 առավելագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
1 Իռլանդիա Իռլանդիա 0.942
2 Գերմանիա Գերմանիա 0.939
3 Շվեդիա Շվեդիա 0.937
4 Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ 0.933
5 Դանիա Դանիա 0.930
6 Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա 0.925
7 Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 0.920
8 Բելգիա Բելգիա 0.919
9 Ավստրիա Ավստրիա 0.914
10 Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ 0.909

10 նվազգագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
1 Ռումինիա Ռումինիա 0.816
1 Բուլղարիա Բուլղարիա 0.816
3 Խորվաթիա Խորվաթիա 0.837
4 Հունգարիա Հունգարիա 0.845
5 Պորտուգալիա Պորտուգալիա 0.850
5 Լատվիա Լատվիա 0.854
7 Սլովակիա Սլովակիա 0.857
8 Լիտվա Լիտվա 0.869
9 Լեհաստան Լեհաստան 0.872
9 Հունաստան Հունաստան 0.872

Իսլամական կոնֆերանս կազմակերպություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

10 առավելագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
1 ԱՄԷ ԱՄԷ 0.866
2 Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա 0.857
3 Կատար Կատար 0.848
4 Բահրեյն Բահրեյն 0.838
5 Օման Օման 0.834
6 Ղազախստան Ղազախստան 0.817
7 Քուվեյթ Քուվեյթ 0.808
8 Թուրքիա Թուրքիա 0.806
9 Մալայզիա Մալայզիա 0.804
Մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն
10 Իրան Իրան 0.797

10 նվազգագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2017 թվականի տվյալների դասակարգում (2018 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի ցածր զարգացվածություն
1 Նիգեր Նիգեր 0.377
2 Չադ Չադ 0.401
3 Մալի Մալի 0.427
4 Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո 0.434
5 Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե 0.438
6 Մոզամբիկ Մոզամբիկ 0.446
7 Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու 0.461
8 Եմեն Եմեն 0.463
9 Գվինեա Գվինեա 0.466
9 Գամբիա Գամբիա 0.466

OECD[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

10 առավելագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
1 Նորվեգիա Նորվեգիա 0.954
2 Շվեյցարիա Շվեյցարիա 0.946
3 Իռլանդիա Իռլանդիա 0.932
4 Գերմանիա Գերմանիա 0.939
5 Ավստրալիա Ավստրալիա 0.938
5 Իսլանդիա Իսլանդիա 0.938
7 Շվեդիա Շվեդիա 0.937
8 Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ 0.933
9 Դանիա Դանիա 0.930
10 Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա 0.925

10 նվազգագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2018 թվականի դասակարգման տվյալները (2019 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն
1 Մեքսիկա Մեքսիկա 0.767
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
2 Թուրքիա Թուրքիա 0.806
3 Հունգարիա Հունգարիա 0.845
4 Չիլի Չիլի 0.847
5 Պորտուգալիա Պորտուգալիա 0.850
6 Լատվիա Լատվիա 0.854
7 Սլովակիա Սլովակիա 0.857
8 Լիտվա Լիտվա 0.869
9 Լեհաստան Լեհաստան 0.872
9 Հունաստան Հունաստան 0.872

Փոքր կղզիների զարգացող երկրներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

10 առավելագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2017 թվականի տվյալների դասակարգում (2018 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
1 Սինգապուր Սինգապուր 0.935
2 Բահրեյն Բահրեյն 0.838
3 Պալաու Պալաու 0.814
4 Բարբադոս Բարբադոս 0.813
5 Բահամներ Բահամներ 0.805
6 Սեյշելյան կղզիներ Սեյշելյան կղզիներ 0.801
Մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն
7 Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո 0.799
8 Մավրիկիոս Մավրիկիոս 0.796
9 Կուբա Կուբա 0.778
10 Սենթ Քիթս և Նևիս Սենթ Քիթս և Նևիս 0.777

10 նվազգագույն ՄՆԶԻ-ներ

Դասակարգում Երկիր ՄՆԶԻ
2017 թվականի տվյալների դասակարգում (2018 թվականի զեկույց)
Մարդկային ներուժի ցածր զարգացվածություն
1 Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու 0.461
2 Հայիթի Հայիթի 0.503
3 Կոմորյան Կղզիներ Կոմորյան Կղզիներ 0.538
4 Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա 0.543
Մարդկային ներուժի միջին զարգացվածություն
5 Սողոմոնյան կղզիներ Սողոմոնյան կղզիներ 0.557
6 Վանուատու Վանուատու 0.597
7 Սան Տոմե և Պրինսիպի Սան Տոմե և Պրինսիպի 0.609
8 Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիա 0.614
9 Կիրիբատի Կիրիբատի 0.623
10 Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր 0.626

ՄՆԶԻ-ն ըստ տարածաշրջանների և խմբերի[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Region or group 1990 տվյալներ
դասակարգումներ
[1]
2000 տվյալներ
դասակարգումներ
[1]
2010 տվյալներ
դասակարգումներ
[1]
2013 տվյալներ
դասակարգումներ
[1]
2015 տվյալներ
դասակարգումներ
[1]
2016 տվյալներ
դասակարգումներ
[1]
2017 տվյալներ
դասակարգումներ
[1]
2018 տվյալներ
դասակարգումներ
[1]
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
OECD 0.785 0.834 0.873 0.883 0.889 0.892 0.894 0.895
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն 0.779 0.823 0.866 0.878 0.886 0.888 0.890 0.892
Մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն
Եվրոպա և Կենտրոնական Ասիա 0.652 0.667 0.735 0.759 0.770 0.772 0.776 0.779
Լատինական Ամերիկա և Կարիբյան ավազան 0.628 0.687 0.731 0.748 0.754 0.756 0.758 0.759
Մարդկային ներուժի բարձր զարգացվածություն 0.568 0.630 0.706 0.727 0.738 0.743 0.746 0.750
Արևելյան Ասիա 0.519 0.597 0.697 0.714 0.727 0.733 0.737 0.741
Աշխարհ 0.598 0.641 0.697 0.713 0.722 0.727 0.729 0.731
Փոքր կղզիների զարգացող երկրներ 0.595 0.642 0.702 0.708 0.717 0.719 0.722 0.723
Արաբական աշխարհ 0.556 0.613 0.676 0.688 0.695 0.699 0.701 0.703
Մարդկային ներուժի միջին զարգացվածություն
Զարգացող երկրներ 0.516 0.571 0.642 0.663 0.674 0.680 0.683 0.686
Հարավային Ասիա 0.441 0.505 0.585 0.607 0.624 0.634 0.639 0.642
Մարդկային ներուժի միջին զարգացվածություն 0.436 0.497 0.575 0.599 0.616 0.625 0.630 0.634
Մարդկային ներուժի ցածր զարգացվածություն
Ենթասահարա 0.402 0.423 0.498 0.521 0.532 0.535 0.539 0.541
Հետամնաց երկրներ 0.350 0.399 0.485 0.504 0.516 0.520 0.525 0.528
Մարդկային ներուժի ցածր զարգացվածություն 0.352 0.386 0.473 0.490 0.499 0.501 0.505 0.507

Վերջին զեկույցից բացակայող երկրներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

ՄԱԿ-ի անդամ երկրներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տարի Երկիր ՄՆԶԻ Աղբյուր
հրապարակում տվյալներ
Մարդկային ներուժի շատ բարձր զարգացվածություն
2009 2008 Սան Մարինո Սան Մարինո 0.961 [4]
2009 2008 Մոնակո Մոնակո 0.956 [4]
Մարդկային ներուժի միջին զարգացվածություն
2009 2008 Հյուսիսային Կորեա Հյուսիսային Կորեա 0.733 [4]
2009 2008 Նաուրու Նաուրու 0.721 [4]
2009 2008 Տուվալու Տուվալու 0.711 [4]
Մարդկային ներուժի ցածր զարգացվածություն
2018 2017 Սոմալի Սոմալի 0.351 [5]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 1,31 1,32 1,33 1,34 1,35 1,36 1,37 1,38 1,39 1,40 «Human Development Report 2019 – "Human Development Indices and Indicators"»։ HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme։ էջեր 22–25։ Վերցված է դեկտեմբերի 9, 2019 
  2. «The Human Development concept»։ UNDP։ 2010։ Վերցված է հուլիսի 29, 2011 
  3. «History of the Human Development Report»։ United Nations Development Programme։ Արխիվացված է օրիգինալից ապրիլի 3, 2009-ին։ Վերցված է մարտի 26, 2009 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Filling Gaps in the Human Development Index, United Nations ESCAP, February 2009
  5. «Somalia HDI 2017» 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]