Եվրատեսիլ երգի մրցույթի վարողների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Յարդենա Արազի, 1979 թվականի վարող
Ջերի Ռայան՝ 1994 թվականի վարող:
Ռոնան Քիթինգ՝ 1997 թվականի վարող։
Մարիա Մենուսոս՝ 2006 թվականի վարող։
Յանա Պելկոնեն և МՄիկո Լեպիլամպի՝ 2007 թվականի վարողներ
Յովանա Յանկովիչ և Ժելյկո Յոքսիմովիչ՝ 2008 թվականի վարողներ

Այս ցանկում նշված են բոլոր նրանք, ովքեր հանդես են եկել որպես հաղորդավար «Եվրատեսիլ» երգի մրցույթում: Մինչև 1979 թվականը Եվրատեսիլը ներկայացնում էր միայն մեկ հաղորդավար, իսկ 1988 թվականից հետո մի քանի մրցույթներում այս ավանդույթը պահպանվեց։ Սկսած արդեն 1988 թվականից՝ մրցույթների մեծ մասը անցկացնում է երկու հաղորդավար: 1999 թվականի Եվրատեսիլ մրցույթն առաջինն էր, որը վարում էին միանգամից երեք հաղորդավարներ:

Հաղորդավարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Թվական Հաղորդավար(ներ) Թվական Հաղորդավար(ներ)
1956 Շվեյցարիա Лоэнгрин Филипелло 1987 Բելգիա Վիկտոր Լազլո
1957 ԳԴՀ Անահիտ Իպլիկջան 1988 Իռլանդիա Միշել Ռոկկա և Պետ Քեննի
1958 Նիդերլանդներ Ханни Липс 1989 Շվեյցարիա Լոլիտա Մորենա և Ժակ Դեշենո
1959 Ֆրանսիա Жаклин Жубер 1990 Հարավսլավիա Хельга Влахович և Оливер Млакар
1960 Մեծ Բրիտանիա Քեթի Բոյլ 1991 Իտալիա Ջիլյոլա Չինկվետտի և Տոտո Կուտունյո
1961 Ֆրանսիա Жаклин Жубер 1992 Շվեդիա Лидия Капполиккио և Харальд Трютигер
1962 Լյուքսեմբուրգ Միրեյ Դելանուա 1993 Իռլանդիա Ֆիոնուալա Սուինի
1963 Մեծ Բրիտանիա Քեթի Բոյլ 1994 Իռլանդիա Синтия Ни Мурчу և Джерри Райан
1964 Դանիա Лотта Вевер 1995 Իռլանդիա Мэри Кеннеди
1965 Իտալիա Рената Мора 1996 Նորվեգիա Ингвилд Брин և Мортен Харкет
1966 Լյուքսեմբուրգ Жосен Шен 1997 Իռլանդիա Кэри Кроули և Ронан Китинг
1967 Ավստրիա Эрика Ваал 1998 Մեծ Բրիտանիա Ուլրիկա Յոնսոն և Թերի Վոգան
1968 Մեծ Բրիտանիա Քեթի Բոյլ 1999 Իսրայել Դաֆնա Դեկել, Сигаль Шахмон և Игал Равид
1969 Իսպանիա Лорита Валенцуэла 2000 Շվեդիա Каттис Ольстрём և Андерс Лундин
1970 Նիդերլանդներ Вилли Добб 2001 Դանիա Наташа Крон-Бак և Сёрен Пилмарк
1971 Իռլանդիա Бернадетт Ни Галкуар 2002 Էստոնիա Аннели Пеебо և Марко Матвере
1972 Մեծ Բրիտանիա Мойра Ширер 2003 Լատվիա Մարիա Նաումովա և Ռենարս Կաուպերս
1973 Լյուքսեմբուրգ Հելգա Գիտոն 2004 Թուրքիա Мелтем Джумбул և Корхан Абай
1974 Մեծ Բրիտանիա Քեթի Բոյլ 2005 Ուկրաինա Мария Ефросинина և Павел Шилько
1975 Շվեդիա Карин Фальк 2006 Հունաստան Մարիա Մենոունոս և Սակիս Ռուվաս
1976 Նիդերլանդներ Կորի Բրոկեն 2007 Ֆինլանդիա Яана Пелконен և Микко Леппилампи
1977 Մեծ Բրիտանիա Анджела Риппон 2008 Սերբիա Йована Янкович և Ժելյկո Յոքսիմովիչ
1978 Ֆրանսիա Дени Фабр և Լեոն Ցիտրոն 2009 Ռուսաստան Наталья Водянова և Андрей Малахов (в полуфинале)
Ռուսաստան Ալսու Աբրամովա և Իվան Ուրգանտ (в финале)
1979 Իսրայել Յարդենա Արազի և Даниэль Пе’ер 2010 Նորվեգիա Նադյա Խասնաուի, Эрик Сольбаккен և Хадди Н’джи
1980 Նիդերլանդներ Марлоз Флуитсма 2011 Գերմանիա Անկե Էնգելկե, Юдит Ракерс և Շտեֆան Ռաաբ
1981 Իռլանդիա Дойрин Ни Брайан 2012 Ադրբեջան Лейла Алиева, Էլդար Գասիմով և Наргиз Бирк-Петерсен
1982 Մեծ Բրիտանիա Ян Лиминг 2013 Շվեդիա Պետրա Մեդե
1983 ԳԴՀ Марлен Шарель 2014 Դանիա Николай Коппель, Пилоу Асбек և Лисе Рённе
1984 Լյուքսեմբուրգ Дезире Носбуш 2015 Ավստրիա Мирьям Вайксельбраун, Элис Тумлер, Арабелла Кисбауэр
1985 Շվեդիա Լիլ Լինդֆորս 2016 Շվեդիա Մոնս Զելմերլով, Պետրա Մեդե
1986 Նորվեգիա Օսե Կլևելանդ 2017 Ուկրաինա Владимир Остапчук, Александр Скичко, Тимур Мирошниченко

«Կանաչ սենյակի» հաղորդավարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Թվական Հաղորդավար(ներ)
1980 Նիդերլանդներ Հանս վան Վիլլիգենբուրգ
2004 Թուրքիա Սերթաբ Էրեներ
2005 Ուկրաինա Ռուսլանա Լիժիչկո և Վլադիմիր Կլիչկո
2007 Ֆինլանդիա Քրիսե Սալմինեն
2008 Սերբիա Քրիստինա Ռադենկովիչ և Բրանիսլավ Կատիչ
2009 Ռուսաստան Դմիտրի Շեպելև
2013 Շվեդիա Էրիկ Սաադե
2015 Ավստրիա Կոնչիտա Վուրստ
2017 Ուկրաինա Տիմուր Միրոշնիչենկո

Congratulations: Եվրատեսիլ երգի մրցույթի 50-ամյակ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Congratulations: Եվրատեսիլ երգի մրցույթի 50-ամյակ, հատուկ հեռուստաշոու, որը հեռարձակվել է Կոպենհագենից, Դանիա, որպեսզի տոնվի Եվրատեսիլ երգի մրցույթի 50-ամյա հոբելյանը և որոշվի ամենահայտնի մասնակիցը մրցույթի գոյության հիսուն տարիների ընթացքում: Այդ իրադարձության հաղորդավարներ դարձան երկու նախկին մասնակիցներ՝

Տեղ Առաջատար
Դանիա Կոպենհագեն, Դանիա Մեծ Բրիտանիա Կատրինա Լեսկանիչ և Լատվիա Ռենարս Կաուպերս

Eurovision Song Contest’s Greatest Hits: Եվրատեսիլ երգի մրցույթի 60-ամյակ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Eurovision Song Contest’s Greatest Hits, հեռուստաշոու, որը կայացել է 2015 թվականի մարտի 31-ին և հեռարձակվել է Լոնդոնից՝ ի պատիվ Եվրատեսիլ երգի մրցույթի 60-ամյակի: Հրավիրված էին մրցույթի բազմաթիվ մասնակից-հաղթողներ: Այս անգամ չորոշվեց Եվրատեսիլի ամենահայտնի մասնակիցը, արտիսները միայն կատարեցին երգեր, իսկ արտիսներից ոմանք՝ պոպուրի (մի քանի երգ մեկ երգում)՝ Դիմա Բիլանը, Ջոնի Լոգանը, Ռոզա Լոպեսը: Այս երգերով նրանք զբաղեցրել էին 1-ին, 2-րդ կամ 3-րդ տեղերը:

Հաղորդավարներն էին Գրեհեմ Նորթոնը՝ Մեծ Բրիտանիայում (BBC) Եվրատեսիլի մեկնաբանը, և Պետրա Մեդեն՝ դերասանուհի, հաղորդավարուհի, կատակերգու, Եվրատեսիլ-2013-ի հաղորդավարուհի:

Տեղ Առաջատար
Մեծ Բրիտանիա Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա Գրեհեմ Նորթոն և Շվեդիա Պետրա Մեդե

Մրցույթն անցկացնող երկրից դուրս ծնված հաղորդավարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հաղորդավարներ, որոնք մասնակցել են «Եվրատեսիլ»-ին[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Նիդերլանդներ Կորի Բրոկեն, ներկայացրել է Նիդեռլանդները 1956 և 1958 թվականներին, հաղթել է 1957 թվականին:
  • Իսրայել Յարդենա Արազի, ներկայացրել է Իսրայել 1976 և 1988 թվականներին:
  • Շվեդիա Լիլ Լինդֆորս, ներկայացրել է Շվեդիան 1966 թվականին Սվանտե Տուրենսոնի հետ:
  • Նորվեգիա Օսե Կլևելանդ, ներկայացրել է Նորվեգիան 1966 թվականին:
  • Իտալիա Ջիլյոլա Չինկվետտի, հաղթել է 1964 և գրավել է երկրորդ տեղը 1974 թվականներին:
  • Իտալիա Տոտո Կուտունյո, հաղթել է 1990 թվականին:
  • Իսրայել Դաֆնա Դեկել, ներկայացրել է Իսրայելը 1992 թվականին:
  • Մեծ Բրիտանիա Կատրինա Լեսկանիչ, հաղթել է 1997 թվականին Մեծ Բրիտանիայի կողմից Katrina and the Waves խմբի կազմում:
  • Լատվիա Ռենարս Կաուպերս, ներկայացրել է Լատվիան 2000 թվականին Brainstorm խմբում:
  • Լատվիա Մարիա Նաումովա, հաղթել է 2002 թվականին Լատվիայի կողմից:
  • Հունաստան Սակիս Ռուվաս, ներկայացրել է Հունաստանը 2004 և 2009 թվականներին:
  • Սերբիա Ժելյկո Յոքսիմովիչ, ներկայացրել է Սերբիան և Չեռնոգորիան 2004 և Սերբիան 2012 թվականներին:
  • Ռուսաստան Ալսու, ներկայացրել է Ռուսաստանը 2000 թվականին:
  • Գերմանիա Շտեֆան Ռաաբ, ներկայացրել է Գերմանիան 2000 թվականին:
  • Ադրբեջան Էլդար Գասիմով, հաղթել է 2011 թվականին Ադրբեջանի կողմից:
  • Ավստրիա Կոնչիտա Վուրստ, 2014 թվականի մրցույթի հաղթող:
  • Շվեդիա Մոնս Զելմերլով, 2015 թվականի մրցույթի հաղթող::

Հրաժարված հաղորդավարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տե՛ս նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Մանկական Եվրատեսիլ մրցույթի հաղորդավարների ցանկ

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «The Eurovision Song Contest (1995)»։ Վերցված է 2017-08-21 
  2. Bakker Sietse (2005-05-04)։ «Ruslana resigns as host»։ ESCToday։ Վերցված է 2010-01-27