Եվրատեսիլ երգի մրցույթի վարողների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Յարդենա Արազի, 1979 թվականի վարող
Ջերի Ռայան՝ 1994 թվականի վարող:
Ռոնան Քիթինգ՝ 1997 թվականի վարող։
Մարիա Մենուսոս՝ 2006 թվականի վարող։
Յանա Պելկոնեն և МՄիկո Լեպիլամպի՝ 2007 թվականի վարողներ
Յովանա Յանկովիչ և Ժելյկո Յոքսիմովիչ՝ 2008 թվականի վարողներ

Այս ցանկում նշված են բոլոր նրանք, ովքեր հանդես են եկել որպես հաղորդավար «Եվրատեսիլ» երգի մրցույթում: Մինչև 1979 թվականը Եվրատեսիլը ներկայացնում էր միայն մեկ հաղորդավար, իսկ 1988 թվականից հետո մի քանի մրցույթներում այս ավանդույթը պահպանվեց։ Սկսած արդեն 1988 թվականից՝ մրցույթների մեծ մասը անցկացնում է երկու հաղորդավար: 1999 թվականի Եվրատեսիլ մրցույթն առաջինն էր, որը վարում էին միանգամից երեք հաղորդավարներ:

Հաղորդավարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Թվական Հաղորդավար(ներ) Թվական Հաղորդավար(ներ)
1956 Շվեյցարիա Лоэнгрин Филипелло 1987 Բելգիա Վիկտոր Լազլո
1957 ԳԴՀ Անահիտ Իպլիկջան 1988 Իռլանդիա Միշել Ռոկկա և Պետ Քեննի
1958 Նիդերլանդներ Ханни Липс 1989 Շվեյցարիա Լոլիտա Մորենա և Ժակ Դեշենո
1959 Ֆրանսիա Жаклин Жубер 1990 Հարավսլավիա Хельга Влахович և Оливер Млакар
1960 Մեծ Բրիտանիա Քեթի Բոյլ 1991 Իտալիա Ջիլյոլա Չինկվետտի և Տոտո Կուտունյո
1961 Ֆրանսիա Жаклин Жубер 1992 Շվեդիա Лидия Капполиккио և Харальд Трютигер
1962 Լյուքսեմբուրգ Միրեյ Դելանուա 1993 Իռլանդիա Ֆիոնուալա Սուինի
1963 Մեծ Բրիտանիա Քեթի Բոյլ 1994 Իռլանդիա Синтия Ни Мурчу և Джерри Райан
1964 Դանիա Лотта Вевер 1995 Իռլանդիա Мэри Кеннеди
1965 Իտալիա Рената Мора 1996 Նորվեգիա Ингвилд Брин և Мортен Харкет
1966 Լյուքսեմբուրգ Жосен Шен 1997 Իռլանդիա Кэри Кроули և Ронан Китинг
1967 Ավստրիա Эрика Ваал 1998 Մեծ Բրիտանիա Ուլրիկա Յոնսոն և Թերի Վոգան
1968 Մեծ Բրիտանիա Քեթի Բոյլ 1999 Իսրայել Դաֆնա Դեկել, Сигаль Шахмон և Игал Равид
1969 Իսպանիա Лорита Валенцуэла 2000 Շվեդիա Каттис Ольстрём և Андерс Лундин
1970 Նիդերլանդներ Вилли Добб 2001 Դանիա Наташа Крон-Бак և Сёрен Пилмарк
1971 Իռլանդիա Бернадетт Ни Галкуар 2002 Էստոնիա Անելի Պեեբո և Մարկո Մատվերե
1972 Մեծ Բրիտանիա Мойра Ширер 2003 Լատվիա Մարիա Նաումովա և Ռենարս Կաուպերս
1973 Լյուքսեմբուրգ Հելգա Գիտոն 2004 Թուրքիա Մելթեմ Ջումբուլ և Կորհան Աբայ
1974 Մեծ Բրիտանիա Քեթի Բոյլ 2005 Ուկրաինա Մարիա Եֆրոսինինա և Павел Шилько
1975 Շվեդիա Կարին Ֆալկ 2006 Հունաստան Մարիա Մենոունոս և Սակիս Ռուվաս
1976 Նիդերլանդներ Կորի Բրոկեն 2007 Ֆինլանդիա Яана Пелконен և Микко Леппилампи
1977 Մեծ Բրիտանիա Անջելա Ռիպպոն 2008 Սերբիա Йована Янкович և Ժելյկո Յոքսիմովիչ
1978 Ֆրանսիա Դենի Ֆաբր և Լեոն Ցիտրոն 2009 Ռուսաստան Նատալյա Վոդյանովա և Անդրեյ Մալախով (կիսաեզրափակչում)
Ռուսաստան Ալսու Աբրամովա և Իվան Ուրգանտ (եզրափակչում)
1979 Իսրայել Յարդենա Արազի և Դանիել Պե'եր 2010 Նորվեգիա Նադյա Խասնաուի, Эрик Сольбаккен և Хадди Н’джи
1980 Նիդերլանդներ Марлоз Флуитсма 2011 Գերմանիա Անկե Էնգելկե, Юдит Ракерс և Շտեֆան Ռաաբ
1981 Իռլանդիա Дойрин Ни Брайан 2012 Ադրբեջան Լեյլա Ալիևա, Էլդար Գասիմով և Նարգիզ Բիրկ-Պետերսեն
1982 Մեծ Բրիտանիա Յան Լիմինգ 2013 Շվեդիա Պետրա Մեդե
1983 ԳԴՀ Марлен Шарель 2014 Դանիա Նիկոլայ Կոպպել, Պիլոու Ասբեկ և Լիսե Ռյոնե
1984 Լյուքսեմբուրգ Դեշիրե Նոսբուշ 2015 Ավստրիա Միրիամ Վայկսելբրաուն, Էլիս Տումլեր և Արաբելա Կիսբաուեր
1985 Շվեդիա Լիլ Լինդֆորս 2016 Շվեդիա Մոնս Զելմերլով, Պետրա Մեդե
1986 Նորվեգիա Օսե Կլևելանդ 2017 Ուկրաինա Վլադիմիր Օստապչուկ, Ալեքսանդր Սկիչկո, Տիմուր Միրոշնիչենկո

«Կանաչ սենյակի» հաղորդավարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Թվական Հաղորդավար(ներ)
1980 Նիդերլանդներ Հանս վան Վիլլիգենբուրգ
2004 Թուրքիա Սերթաբ Էրեներ
2005 Ուկրաինա Ռուսլանա Լիժիչկո և Վլադիմիր Կլիչկո
2007 Ֆինլանդիա Քրիսե Սալմինեն
2008 Սերբիա Քրիստինա Ռադենկովիչ և Բրանիսլավ Կատիչ
2009 Ռուսաստան Դմիտրի Շեպելև
2013 Շվեդիա Էրիկ Սաադե
2015 Ավստրիա Կոնչիտա Վուրստ
2017 Ուկրաինա Տիմուր Միրոշնիչենկո

Congratulations: Եվրատեսիլ երգի մրցույթի 50-ամյակ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Congratulations: Եվրատեսիլ երգի մրցույթի 50-ամյակ, հատուկ հեռուստաշոու, որը հեռարձակվել է Կոպենհագենից, Դանիա, որպեսզի տոնվի Եվրատեսիլ երգի մրցույթի 50-ամյա հոբելյանը և որոշվի ամենահայտնի մասնակիցը մրցույթի գոյության հիսուն տարիների ընթացքում: Այդ իրադարձության հաղորդավարներ դարձան երկու նախկին մասնակիցներ՝

Տեղ Առաջատար
Դանիա Կոպենհագեն, Դանիա Մեծ Բրիտանիա Կատրինա Լեսկանիչ և Լատվիա Ռենարս Կաուպերս

Eurovision Song Contest’s Greatest Hits: Եվրատեսիլ երգի մրցույթի 60-ամյակ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Eurovision Song Contest’s Greatest Hits, հեռուստաշոու, որը կայացել է 2015 թվականի մարտի 31-ին և հեռարձակվել է Լոնդոնից՝ ի պատիվ Եվրատեսիլ երգի մրցույթի 60-ամյակի: Հրավիրված էին մրցույթի բազմաթիվ մասնակից-հաղթողներ: Այս անգամ չորոշվեց Եվրատեսիլի ամենահայտնի մասնակիցը, արտիսները միայն կատարեցին երգեր, իսկ արտիսներից ոմանք՝ պոպուրի (մի քանի երգ մեկ երգում)՝ Դիմա Բիլանը, Ջոնի Լոգանը, Ռոզա Լոպեսը: Այս երգերով նրանք զբաղեցրել էին 1-ին, 2-րդ կամ 3-րդ տեղերը:

Հաղորդավարներն էին Գրեհեմ Նորթոնը՝ Մեծ Բրիտանիայում (BBC) Եվրատեսիլի մեկնաբանը, և Պետրա Մեդեն՝ դերասանուհի, հաղորդավարուհի, կատակերգու, Եվրատեսիլ-2013-ի հաղորդավարուհի:

Տեղ Առաջատար
Մեծ Բրիտանիա Լոնդոն, Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա Գրեհեմ Նորթոն և Շվեդիա Պետրա Մեդե

Մրցույթն անցկացնող երկրից դուրս ծնված հաղորդավարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Հաղորդավարներ, որոնք մասնակցել են «Եվրատեսիլ»-ին[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Նիդերլանդներ Կորի Բրոկեն, ներկայացրել է Նիդեռլանդները 1956 և 1958 թվականներին, հաղթել է 1957 թվականին:
  • Իսրայել Յարդենա Արազի, ներկայացրել է Իսրայել 1976 և 1988 թվականներին:
  • Շվեդիա Լիլ Լինդֆորս, ներկայացրել է Շվեդիան 1966 թվականին Սվանտե Տուրենսոնի հետ:
  • Նորվեգիա Օսե Կլևելանդ, ներկայացրել է Նորվեգիան 1966 թվականին:
  • Իտալիա Ջիլյոլա Չինկվետտի, հաղթել է 1964 և գրավել է երկրորդ տեղը 1974 թվականներին:
  • Իտալիա Տոտո Կուտունյո, հաղթել է 1990 թվականին:
  • Իսրայել Դաֆնա Դեկել, ներկայացրել է Իսրայելը 1992 թվականին:
  • Մեծ Բրիտանիա Կատրինա Լեսկանիչ, հաղթել է 1997 թվականին Մեծ Բրիտանիայի կողմից Katrina and the Waves խմբի կազմում:
  • Լատվիա Ռենարս Կաուպերս, ներկայացրել է Լատվիան 2000 թվականին Brainstorm խմբում:
  • Լատվիա Մարիա Նաումովա, հաղթել է 2002 թվականին Լատվիայի կողմից:
  • Հունաստան Սակիս Ռուվաս, ներկայացրել է Հունաստանը 2004 և 2009 թվականներին:
  • Սերբիա Ժելյկո Յոքսիմովիչ, ներկայացրել է Սերբիան և Չեռնոգորիան 2004 և Սերբիան 2012 թվականներին:
  • Ռուսաստան Ալսու, ներկայացրել է Ռուսաստանը 2000 թվականին:
  • Գերմանիա Շտեֆան Ռաաբ, ներկայացրել է Գերմանիան 2000 թվականին:
  • Ադրբեջան Էլդար Գասիմով, հաղթել է 2011 թվականին Ադրբեջանի կողմից:
  • Ավստրիա Կոնչիտա Վուրստ, 2014 թվականի մրցույթի հաղթող:
  • Շվեդիա Մոնս Զելմերլով, 2015 թվականի մրցույթի հաղթող::

Հրաժարված հաղորդավարներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տե՛ս նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «The Eurovision Song Contest (1995)»։ Վերցված է 2017-08-21 
  2. Bakker Sietse (2005-05-04)։ «Ruslana resigns as host»։ ESCToday։ Վերցված է 2010-01-27