Դրամահատարանների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Եվրոպական միջնադարյան դրամահատարան

Մետաղադրամների արտադրության համար կառուցված դրամահատարանները ստեղծվել են մետաղադրամները որպես արժույթ օգտագործումից ի վեր, որոնցից առաջինները ի հայտ են եկել Ք.ա. մոտ 600 տարի առաջ լիդիացի ժողովուրդների կողմից, որոնք բնակվում էին ժամանակակից Թուրքիայում գտնվող Անատոլիայի արևմտյան մասում: Մետաղադրամների ժողովրդականությունը տարածվեց Միջերկրական ծովի երկայնքով այնպես, որ Աթենքի, Ագինայի, Կորնթոսի և Պարսկաստանի հարակից շրջաններում Ք.ա. 6-րդ դարում բոլորն ստեղծեցին իրենց մետաղադրամները: Մետաղադրամների արտադրության համար օգտագործվող մեթոդները փոխվել են, քանի որ տեխնոլոգիան զարգացել է, համեմատած և ձուլման, և դրոշմման միջոցով պատրաստված վաղ շրջանի մետաղադրամների: Մոտավորապես 16-րդ դարի կեսերին մշակվել են մեքենայացված հատումով պատրաստված մետաղադրամներ, որոնք թույլ են տալիս ավելի բարձր որակի մետաղադրամներ պատրաստել: Ազգային արժույթները, ընդհանուր առմամբ, հատվում են երկրի կենտրոնական բանկի կողմից կամ նրա անունից՝ անկախ դրամահատարանների կողմից: Օրինակ, Նոր Զելանդիայի դոլարի մետաղադրամները հատվում են համատեղ՝ Մեծ Բրիտանիայի արքայական դրամահատարանի և Կանադայի արքայական դրամահատարանի կողմից Նոր Զելանդիայի Պահուստային բանկի համար[1]: Նույնիսկ ազգային դրամահատարանները երբեմն սեփականաշնորհվում են՝ դառնալով պետական ձեռնարկություններ՝ թույլ տալով նրանց հետապնդել առևտրային շահեր այնպես, ինչպես հուշադրամների, մեդալների և տարբեր տեսակի ձուլածոների արտադրությունը:

Այսօր Միացյալ Նահանգների դրամահատարանը աշխարհի խոշորագույն դրամահատարաննն է, որը գործում է վեց մասնաճյուղերում և տարեկան արտադրում է ավելի քան 28 միլիարդ մետաղադրամ[2]: Նրա ամենամեծ մասնաճյուղը Ֆիլադելֆիայի դրամահատարանն է, որն ունի 650,000 քառակուսի ֆուտ տարածք[3] և կարող է օրական արտադրել 32 մլն մետաղադրամ[4]:

Կանադայի Թագավորական դրամահատարան

Աշխարհի ամենահին անընդմեջ գործող դրամահատարանը Ֆրանսիայում գտնվող Փարիզի դրամահատարանն է, որը հիմնադրվել է 864 թվականին և աշխարհի 8-րդ հնագույն ընկերությունն է: Երկրորդը Մեծ Բրիտանիայի արքայական դրամահատարանն է, որը հիմնվադրվել է 886 թվականին և 10-րդն է հնագույն ընկերություններից:

Պետություն Անուն Հիմնադրման տարի Տիպ Սեփականատեր Հղում
Արգենտինա Արգենտինա Արգենտինայի դրամահատարան 1875 Պետական սեփականություն [5]
Ավստրալիա Ավստրալիա Պերթի դրամահատարան 1899 Պետական սեփականություն Արևմտյան Ավստրալիայի կառավարություն [6]
Ավստրալիա Ավստրալիա Ավստրալիայի Թագավորական դրամահատարան 1965 Պետական սեփականություն Ավստրալիայի կառավարություն [7]
Ավստրիա Ավստրիա Ավստրիայի դրամահատարան 1194 Պետական սեփականություն Ավստրիայի Ազգային բանկ [8]
Բելգիա Բելգիա Բելգիայի Թագավորական դրամահատարան 1291 [9]
Բերմուդյան կղզիներ Բերմուդներ Բերմուդյան կղզիների դրամային իշխանություն
Բրազիլիա Բրազիլիա Բրազիլիայի դրամահատարան 1694 Պետական սեփականություն [10]
Բուլղարիա Բուլղարիա Բուլղարիայի դրամահատարան 1952 Պետական սեփականություն [11]
Կանադա Կանադա Կանադայի Թագավորական դրամահատարան 1908 Պետական սեփականություն
Կայմանյան կղզիներ Կայմանյան կղզիներ
  • Կայմանյան կղզիների դրամային իշխանություն
Չիլի Չիլի Չիլիի դրամահատարան 1743 [12]
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Չինաստանի թղթադրամների տպագրության և դրամահատmան կորպորացիա 1949 Պետական սեփականություն
Կոլումբիա Կոլումբիա Կոլումբիայի դրամահատարան 1621
Կոստա Ռիկա Կոստա Ռիկա Կոստա Ռիկայի կենտրոնական բանկ 1936
Խորվաթիա Խորվաթիա Խորվաթիայի դրամահատարան 1993
Կուբա Կուբա Կուբայի դրամահատարան Անհայտ
Կիպրոսի Հանրապետություն Կիպրոս Կիպրոսի կենտրոնական բանկ
Չեխիա Չեխիա Չեխիայի դրամահատարան 1993 Մասնավոր Սեփականատիրոջ փոփոխություն 2009
Չեխիա Չեխիա Պրագայի դրամահատարան 2011 Մասնավոր [13]
Դանիա Դանիա Դանիայի Թագավորական դրամահատարան 1739 Դանիայի կենտրոնական բանկ
Եգիպտոս Եգիպտոս Եգիպտոսի կենտրոնական բանկ 1961
Ֆիջի Ֆիջի Ֆիջիի Պահուստային բանկ
Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա Ֆինլանդիայի դրամահատարան 1860
Ֆրանսիա Ֆրանսիա Փարիզի դրամահատարան AD 864 [14]
Ֆրանսիա Ֆրանսիա Ֆրանսիայի անդրծովյան տարածքներ Ֆրանսիայի անդրծովյան տարածքների արժեթղթերի թողարկման ինստիտուտ 1966 [15]
Գերմանիա Գերմանիա Բադեն-Վյուրթեմբերգի պետական դրամահատարան 1998
Գերմանիա Գերմանիա Բավարիայի կենտրոնական դրամահատարան 1158
Գերմանիա Գերմանիա Բեռլինի պետական դրամահատարան
Գերմանիա Գերմանիա Համբուրգի դրամահատարան 834
Հունաստան Հունաստան Հունաստանի բանկ 1927
Հունգարիա Հունգարիա Հունգարիայի դրամահատարան 1001 or

1328

Իսլանդիա Իսլանդիա Իսլանդիայի Կենտրոնական բանկ
Իրան Իրան Արժեթղթերի տպագրության և դրամահատության կազմակերպություն 1877 Պետական սեփականություն Իրանի Կենտրոնական բանկ [16]
Իրաք Իրաք Իրաքի Կենտրոնական բանկ
Հնդկաստան Հնդկաստան Հնդկաստանի կառավարության դրամահատարան
Հնդկաստան Հնդկաստան Հնդկաստանի կառավարության դրամահատարան, Մումբայ 1829
Հնդկաստան Հնդկաստան Հնդկաստանի կառավարության դրամահատարան, Կալկաթա 1757
Հնդկաստան Հնդկաստան Հնդկաստանի կառավարության դրամահատարան, Հայդարաբադ 1803
Հնդկաստան Հնդկաստան Հնդկաստանի կառավարության դրամահատարան, Նոիդա 1988
Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա Պերում Պերուրի
Իռլանդիա Իռլանդիա Արժեթղթերի կենտրոն 1978
Իտալիա Իտալիա Իտալիայի դրամահատման և տպագրության ինստիտուտ 1928
Ճապոնիա Ճապոնիա Ճապոնիայի դրամահատարան 1871
Հորդանան Հորդանան Հորդանանի Կենտրոնական բանկ
Ղազախստան Ղազախստան Ղազախստանի դրամահատարան
Լեսոթո Լեսոթո Լեսոթոյի Կենտրոնական բանկ 1978
Լիտվա Լիտվա Լիտվայի դրամահատարան 1990
Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգի պետական խնայբանկ
Մակաո Մակաո Մակաոյի կառավարության տպագրության գրասենյակ
Մալայզիա Մալայզիա Մալազիայի Թագավորական դրամահատարան 2000
Մեքսիկա Մեքսիկա Մեքսիկայի դրամահատարան 1535
Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ Նիդերլանդների արքայական դրամահատարան 1567
Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիայի դրամահատարան 1967 Մասնավոր
Նիգերիա Նիգերիա Նիգերիայի Արժեթղթերի տպագրության և դրամահատության սահմանափակ ընկերություն 1963 Նիգերիայի Դաշնային կառավարություն [17]
Նորվեգիա Նորվեգիա Նորվեգիայի Թագավորական դրամահատարան 1686 Ֆինլանդիայի դրամահատարան 50%

Սեմլերհասետ գրուփ 50%

Պակիստան Պակիստան Պակիստանի դրամահատարան 1942
Պերու Պերու Պերուի Ազգային դրամահատարան 1565 [18]
Լեհաստան Լեհաստան Լեհաստանի դրամահատարան 1766
Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ Ֆիլիպինների Կենտրոնական բանկ
1993
Պորտուգալիա Պորտուգալիա Պորտուգալիայի ազգային տպագրատուն և դրամահատարան 13-րդ դար [19]
Ռումինիա Ռումինիա Ռումինիայի Պետական դրամահատարան 1870 Պետական սեփականություն Ռումինիայի Ազգային բանկ
Ռուսաստան Ռուսաստան Մոսկվայի դրամահատարան 1942 Պետական սեփականություն Ռուսաստանի կառավարություն
Ռուսաստան Ռուսաստան Սանկտ Պետերբուրգի դրամահատարան 1724 Պետական սեփականություն Ռուսաստանի կառավարություն
Սերբիա Սերբիա Թղթադրամների և մետաղադրամների արտադրության ինստիտուտ 1929 Սերբիայի Ազգային բանկ [20]
Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե Սիեռա Լեոնեի բանկ 1963 Պետական սեփականություն
Սինգապուր Սինգապուր Սինգապուրի դրամահատարան 1968 Պետական սեփականություն
Սլովակիա Սլովակիա Կրեմնիցայի դրամահատարան 1328 Պետական սեփականություն
Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա Հարավաֆրիկյան դրամահատարան 1890 Հարավաֆրիկյան դրամահատարան
Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա Կորեայի դրամահատության և թղթադրամների տպագրության կորպորացիա 1951 Պետական սեփականություն Կորեայի բանկ
Իսպանիա Իսպանիա Իսպանիայի Թագավորական դրամահատարան 1893
Շվեյցարիա Շվեյցարիա Շվեյցարիայի դրամահատարան 1848 [21]
Շվեյցարիա Շվեյցարիա ՊԱՄՊ ՍԱ 1977
Չինաստանի Հանրապետություն Չինաստանի Հանրապետություն Չինաստանի կենտրոնական դրամահատարան 1920
Թաիլանդ Թաիլանդ Թաիլանդի թագավորական դրամահատարան 1860
Մերձդնեստր Մերձդնեստր Մերձդնեստրի Մոլդովական Հանրապետության դրամահատարան
Թուրքիա Թուրքիա Թուրքիայի դրամահատարան 1467 [22]
Ուկրաինա Ուկրաինա Ուկրաինայի ազգային բանկ 1998 [23]
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիայի արքայական դրամահատարան AD 886 Պետական սեփականություն Ձերդ մեծության գանձապետարան
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա Բիրմինգհեմի դրամահատարան 1850 Մասնավոր
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա Պոբջոյի բրիտանական դրամահատարան 1965 Մասնավոր
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա Թաուերի դրամահատարան 1976 Մասնավոր [24]
Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ դրամահատարան (Չորս մասնաճյուղեր) 1792 Պետական սեփականություն [25]
Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ Ֆիլադելֆիայի դրամահատարան 1792 Պետական սեփականություն [25]
Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ Դենվերի դրամահատարան 1906 Պետական սեփականություն [25]
Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ Սան Ֆրանցիսկոյի դրամահատարան 1854 Պետական սեփականություն [25]
Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ Վեսթ Փոյնթի դրամահատարան 1974 Պետական սեփականություն [25]
Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ Սքոթսդեյլի դրամահատարան 2008 Մասնավոր
Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ Սանշայնի դրամահատարան 1979 Մասնավոր
Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ Հանրապետական մետաղային կորպորացիա 1980 Մասնավոր
Վատիկան Վատիկան Զեկայի դրամահատարան Պետական սեփականություն
Վենեսուելա Վենեսուելա Վենեսուելայի դրամահատարան 1802 Պետական սեփականություն Վենեսուելայի դրամահատարան
Զիմբաբվե Զիմբաբվե Զիմբաբվեի դրամահատարան 2001

Պատմական և չգործող դրամահատարաններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պետություն Անուն Գործունեություն սկսելու տարեթիվ Գործունեություն ավարտելու տարեթիվ Ծանոթություններ Ref.
Ավստրալիա Ավստրալիա Մելբուռնի դրամահատարան 1872 1968 Արտադրությունը տեղափոխվել է Կանբերրայում Ավստրալիայի Թագավորական դրամահատարան
Ավստրալիա Ավստրալիա Սիդնեյի դրամահատարան 1854 1926 Արտադրությունը տեղափոխվել է Մելբուրնի դրամահատարան և Պերտի դրամահատարան
Ավստրիա Ավստրիա Հասեգի ամրոց դրամահատարան 1748 1806
Բոլիվիա Բոլիվիա Բոլիվիայի Ազգային դրամահատարան 1572 1953 Բոլիվիայի արժույթները այժմ հատվում են օտարերկրյա դրամահատարանների կողմից
Flag of Hong Kong.svg
Հոնգկոնգ
Հոնգկոնգի դրամահատարան 1866 1868
Իռլանդիա Իռլանդիա Դրամահատարան (Կարլինգֆորդ)
Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ Մանիլայի դրամահատարան 1861 1945 1920 թվականին դարձավ ԱՄՆ դրամահատարանի պաշտոնական մասնաճյուղ և հետագայում ավերվեց Երկրորդ համաշխարհային պատերազմում Ֆիլիպինների ազատագրման հետևանքով
Իսպանիա Իսպանիա Ժուվիայի Ազգային դրամահատարան 1812 1868
Շոտլանդիա Շոտլանդիա Շոտլանդիայի դրամահատարաններ 1136 1709 1707 թվականի Միության գործողությունների արդյունքում Էդինբուրգի վերջին դրամահատարանը փակվեց և դրամահատումը հանձնվեց Մեծ Բրիտանիայի արքայական դրամահատարանին
Շվեդիա Շվեդիա Մինթվերկետ AD 995 2008 2008 թվականին վաճառվեց Ֆինլանդիայի դրամահատարանին
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա Սոհոյի դրամահատարան 1788 1848
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա Հորնդոնի դրամահատարան 1056
Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ Կարսոն Սիթիի դրամահատարան 1870 1893
Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ Շառլոտի դրամահատարան 1835 1861
Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ Դալոնեգայի դրամահատարան 1838 1861
Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ Դալեսի դրամահատարան 1869 1869 Մասնակի կառուցվել է 1869 թվականին, սակայն երբեք չի ավարտվել
Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ Էնգելհարդ 1868 1888 Դադարեցվել է ձուլակտորների արտադրությունը
Միացյալ Նահանգներ Միացյալ Նահանգներ Նյու Օռլեանի դրամահատարան 1838 1909

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Coins in Circulation»։ Reserve Bank of New Zealand։ Վերցված է 21 October 2017 
  2. «About the United States Mint»։ United States Mint։ Վերցված է 21 October 2017 
  3. «Employee Celebrates 50 Years at Philadelphia»։ United States Mint։ Վերցված է 21 October 2017 
  4. «United States Mint»։ ushistory.org։ Վերցված է 21 October 2017 
  5. «Inicio» (Spanish)։ Վերցված է 28 October 2017 
  6. «History»։ Perth Mint։ Վերցված է 28 October 2017 
  7. «About the Mint»։ Royal Australian Mint։ Վերցված է 28 October 2017 
  8. «Our History»։ Austrian Mint։ Վերցված է 28 October 2017 
  9. Belgium and Nassau; or, The continental tourist։ էջ 41 
  10. «Sobre a CMB» [About CMB]։ Casa da Moeda do Brasil (Portuguese)։ Վերցված է 29 October 2017 
  11. «За нас» [About Us]։ Bulgarian Mint (Bulgarian)։ Վերցված է 29 October 2017 
  12. «Milestones of Mint Chile»։ cmoneda.cl։ Վերցված է 28 October 2017 
  13. «History of Minting»։ Prague Mint։ Վերցված է 22 October 2017 
  14. «1,150 Years of History»։ Monnaie de Paris։ Վերցված է 29 October 2017 
  15. «Duties and activities - Anglais»։ IEOM։ Վերցված է 23 October 2017 
  16. «Security Printing and Minting Organization»։ Wayback Machine։ Արխիվացված է օրիգինալից 2017-04-12-ին 
  17. «Mint of Nigerian History»։ Wayback Machine։ Արխիվացված է օրիգինալից 2011-03-04-ին։ Վերցված է 15 November 2017 
  18. «Creación de la Casa Nacional de Moneda» [Creation of the National Mint of Puru]։ Central Reserve Bank of Peru (Spanish)։ Վերցված է 22 October 2017 
  19. «History of the Mint»։ Imprensa Nacional-Casa da Moeda։ Վերցված է 22 October 2017 
  20. «The Institute for Manufacturing Banknotes and Coins History»։ National Bank of Serbia։ Վերցված է 23 October 2017 
  21. «Swiss Coins»։ 24carat.co.uk։ Վերցված է 29 October 2017 
  22. «History»։ Turkish State Mint (Turkish)։ Վերցված է 22 October 2017 
  23. «Bank-note and Mint Court of National Bank of Ukraine»։ Ukraine Today։ Վերցված է 22 October 2017 
  24. «About Towermint»։ www.towermint.co.uk (անգլերեն)։ Վերցված է 2018-05-20 
  25. 25,0 25,1 25,2 25,3 25,4 «Timeline of the United States Mint»։ US Mint։ Վերցված է 29 October 2017 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]