Դիեգո Վելասկեսի կտավների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Դիեգո Վելասկես «Ինքնանկար»

Իսպանացի գեղանկարիչ Դիեգո Վելասկեսի ժառանգությունը ներառում է բազմաթիվ դիմանկարներ, կտավներ ընտանեկան, պատմական, կրոնական և միֆական սյուժետներով[1]: Ներքևի ցուցակում ներկայացված կտավները, որոնք ստեղծվել են Վելասկեսի կողմից 1617-1660-ական թվականներին, բաժանված են շրջանների՝ կապված նրա գտնվելու վայրի և գործունեության հետ. նա Սևիլյայում ուսում է ստացել, ապա Մադրիդում ծառայել է Ֆիլիպ IV-ին՝ որպես թագավորական գեղանկարիչ:

Աշխարհի 11 երկրների (Ավստրիա, Բրազիլիա, Մեծ Բրիտանիա (Անգլիա, Շոտլանդիա), Հունգարիա, Գերմանիա, Իռլանդիա, Իսպանիա, Իտալիա, Ռուսաստան, ԱՄ և Ֆրանսիա) թանգարաններ պահպանում են Վելասկեսի բոլոր աշխատանքները: Նրա կտավների ամենամեծ քանակությունը գտնվում է Պրադո թանգարանում (Մադրիդ) (մոտավորապես 50 աշխատանք)[2]. այն հիմնականում ընդգրկում է արքայական ընտանիքի պատմությունը: Վիեննայի Արվեստի պատմության թանգարանում պահվում են իսպանացի արքաների նվերները իրենց ավստրիացի բարեկամնրին: Վելասկեսի աշխատանքներից պահվում են նաև Վելլիգնտոնի թանգարանում, Լոնդոնի ազգային պատկերասրահում, Դրեզդենի պատկերասրահում, Նյու Յորքի Մետրոպոլիտեն թանգարանում և Բոստոնի կերպարվեստի թանգարանում: Էրմիտաժում գտնվում են նկարչի երեք գեղանկար, որոնցից մեկը ունի վիճելի ատրիբուցիա:

Դիեգո Վելասկեսի կտավների ատրիբուցիայի խնդիրը մինչև օրս համարվում է ամենաբարդ խնդիրներից մեկը: Եթե 1883 թվականին արվեստաբան և կերպարվեստ հետազոտող Չարլզ Բոյդ Քըրթիսը ատրիբուտացրեց 228 կտավ, ապա նրա գործընկեր Խոսե Լոպես-Ռեյը 1979 թվականին՝ 123 կտավ (1996-ին նա ցուցակին ավելացրեց ևս մեկը), իսկ արվեստաբան Ջոնաթան Բրաունը 1986 թվականին՝ միայն 98 կտավ[3]: Արվեստանոցում նրա աշակերտները վրձնել են Վելասկեսի կտավների բազմաթիվ օրինակներ. նրանցից կարելի է առանձնահատուկ նշել Խուան Բաուտիստ Մարտինես դե Մասոյին[4]:

1999 թվականին լույս տեսած նկարչի կատալոգը ցուցակի ստեղծման գլխավոր աղբյուրն է հանդիսացել: Այն Միգել Մորանա Տուրինիի և Իսաբել Սանչես Քեվերոդի «Վելասկես. ամբողջական կատալոգ» (իսպ.՝ Velázquez: catálogo completo) գիրքն է, որտեղ ընդգրկված են նկարչի 123 կտավներ: Կտավները համարակալված են ճիշտ այնպես, ինչպես կատալոգում:

Ցանկում տեղ են գտել նաև այնպիսի նկարներ, որոնք ներառված չեն եղել կատալոգում: Այդ կտավները ներառվել են ժամանակակիչ ամենահայտնի փորձագետներ Խոսե Լոպես Ռեյի և Ջոնաթան Բրաունի[5] աշխատություններում: Ցանկում տեղ են գտել նաև որոշ կտավներ, որոնք հայտնաբերվել և ատրիբուտացվել են վերջին տարիներին: Վիճելի ատրիբուցիաներով կտավները ընդգծված են մուգ սև գույնով:

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Սևիլյական շրջան (1617—1622)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կտավ Անվանում Տեխնիկա / Չափս (սմ) Պատկերասրահ Ծանոթագրություն
1 Diego Velázquez - The Three Musicians - Google Art Project.jpg «Երեք երաժիշտ»
(Tres músicos)
1616—1620
կտավ, յուղաներկ
87 × 110
Բեռլինի պատկերասրահ, Բեռլին [6]
2 Diego Velázquez 016.jpg «Նախաճաշ»
(El almuerzo)
1617—1618
կտավ, յուղաներկ
108, 5 × 102
Էրմիտաժ (Սանկտ Պետերբուրգ)[7] [8]
3 La mulata, by Diego Velázquez.jpg «Ընթրիք Էմմաուսեում»
(La cena de Emaús)
1617—1618
կտավ, յուղաներկ
55 × 118
Իռլանդիայի ազգային պատկերասրահ, Դուբլին[9] [10]
4 Velazquez-CuineraChicago.jpg «Մուլլատուհի»
(La mulata)
1617—1618
կտավ, յուղաներկ
55 × 104, 5
Չիկագոյի արվեստի ինստիտուտ, Չիկագո[11] [Ն 1]
Diego Velazques Yale painting Education of the Virgin.jpg «Տիրամոր դաստիարակությունը»
(Educación de la Virgen)
1617—1618
կտավ, յուղաներկ
152, 4 × 122
Յելսկի համալսարանի պատկերասրահ, Նյու Հեյվեն [Ն 2][Ն 3]
Las lágrimas de San Pedro, by Diego Velázquez.jpg «Սուրբ Պետրոսը ողբը»
(Las lágrimas de San Pedro)
1617—1619
կտավ, յուղաներկ
130 × 96
մասնավոր հավաքածու, Իսպանիա [Ն 4][Ն 3]
5 Vieja friendo huevos, by Diego Velázquez.jpg «Ձվածեղ պատրաստող տատիկը»[Ն 5]
(Vieja friendo huevos)
1618
կտավ, յուղաներկ
100, 5 × 119, 5
Շոտլանդիայի ազգային պատկերասրահ, Էդինբուրգ[19] [20]
6 Cristo en casa de Marta y María, by Diego Velázquez.jpg «Քրիստոսը Մարթայի և Մարիայի տանը»
(Cristo en casa de Marta y María)
1618
կտավ, յուղաներկ
60 × 103, 5
Լոնդոնի ազգային պատկերասրահ, Լոնդոն[21] [22][23]
7 Hombre de perfil, by Diego Velázquez.jpg «Տղամարդու կիսադեմ»
(Cabeza de hombre joven de perfil)
1616—1617
կտավ, յուղաներկ
39, 5 × 35, 5
Էրմիտաժ (Սանկտ Պետերբուրգ)[24] [25][Ն 6]
8 El almuerzo, by Diego Velázquez.jpg «Նախաճաշ»
(Almuerzo de campesinos)
1618—1619
կտավ, յուղաներկ
96 × 122
Արվեստի թանգարան (Բուդապեշտ)[28] [Ն 7]
20090211 NP Inmaculada.jpg «Անարատ հղիություն»
(Inmaculada Concepción)
1618—1620
կտավ, յուղաներկ
142 × 98, 5
Ֆոնդ-Ֆոկուս Աբենգոա, Սևիլյա[31][32] [33][Ն 3]
9 Velazquez-2homes.jpg «Երկու երիտասարդ սեղանի մոտ»[34]
(Dos jóvenes a la mesa)
1618—1622
կտավ, յուղաներկ
64, 5 × 105
Վելլինգտոնի թանգարան, Լոնդոն [35][36]
10 Santo Tomás, por Diego Velázquez.JPG «Սուրբ Ֆոմա»
(Santo Tomás)
1619—1620
կտավ, յուղաներկ
95 × 73
Օռլեանի թանգարան, Օռլեան [37]
11 10 Inmaculada Concepción (National Gallery de Londres, c. 1618).jpg «Անարատ հղիություն»
(Inmaculada Concepción)
մոտ. 1619
կտավ, յուղաներկ
135, 5 × 101, 6
Լոնդոնի ազգային պատկերասրահ[38] [Ն 8][39]
12 Diego Velázquez 018 (John the Evangelist from Patmos).jpg «Յոհանը Պատմոսում»
(San Juan en Patmos)
մոտ. 1619[34]
կտավ, յուղաներկ
135, 5 × 102, 2
Լոնդոնի ազգային պատկերասրահ[40]
13 Velázquez - Adoración de los Reyes (Museo del Prado, 1619).jpg «Կախարդների սերունդը»
(Adoración de los Magos)
1619
կտավ, յուղաներկ
204 × 126, 5
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[41] [2][42]
14 San Pablo, by Diego Velázquez.jpg «Սուրբ Պողոս»
(San Pablo)
1619—1620
կտավ, յուղաներկ
99 × 78
Կատալոնական արվեստի ազգային թանգարան, Բարսելոնա[43] [44]
15 Cabeza de apóstol, by Diego Velázquez.jpg «Առաքյալի գլուխը»
(Cabeza de apóstol)
1619—1622
կտավ, յուղաներկ
38 × 29
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[45] [2][Ն 9]
16 El aguador de Sevilla, por Diego Velázquez.jpg «Սևիլյայում ջուր վաճառողը»[Ն 10]
(El aguador de Sevilla)
1619—1622
կտավ, յուղաներկ
106, 7 × 81
Վելլինգտոնի թանգարան, Լոնդոն [35][49]
17 Don Cristóbal Suárez de Ribera, by Diego Velázquez.jpg «Դոն Կիրստոբալ Սուարես դե Ռիբերիի դիմանկարը»
(Don Cristóbal Suárez de Ribera)
1620
կտավ, յուղաներկ
207 × 148
Սևիլյայի արվեստի թանգարան[50] [Ն 11]
18 Madre Jerónima de la Fuente, by Diego Velázquez.jpg «Միանձնուհի Հերոնիմա դե լա Ֆուենտե»
(La venerable madre Jerónima de la Fuente)
1620
կտավ, յուղաներկ
160 × 110
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[52] [2][53]
19 VelazquezJeronimaFuente-Araoz.jpg «Միանձնուհի Հերոնիմա դե լա Ֆուենտե»
(La venerable madre Jerónima de la Fuente)
1620
կտավ, յուղաներկ
162, 5 × 105
մասնավոր հավաքածու, Մադրիդ, Ֆերնանդես դե Արաոսի հավաքածուն [Ն 12]
San Juan Bautista en el desierto.jpg «Հովհաննես Մկրտիչը անապատում»
(San Juan Bautista en el desierto)
մոտ. 1620
կտավ, յուղաներկ
175, 3 × 152, 5
Չիկագոյի արվեստի ինստիտուտ[57] [Ն 3]
20 St Ildefonso Receiving the Chasuble from the Virgin by Diego Velázquez.jpg «Աստվածածնի ծածկոցը սուրբ Ինդելֆոնսոնի վրա»
(Imposición de la casulla a San Ildefonso)
մոտ. 1623
կտավ, յուղաներկ
165 × 115
Ֆոնդ-Ֆոկուս Աբենգոա, Սևիլյա[58] [33][Ն 13]
21 Velázquez - Caballero, Francisco Pacheco (Museo del Prado, c. 1622).jpg «Ֆրանսիսկո Պաչեկոյի դիմանկարը»
(Francisco Pacheco)
մոտ. 1623
կտավ, յուղաներկ
40 × 36
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[61] [2][Ն 14]

Մադրիդյան առաջին շրջան (1622—1629)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կտավ Անվանում Տեխնիկա / Չափս (սմ) Պատկերասրահ Ծանոթագրություն
22 Diego Rodríguez de Silva y Velázquez - Luis de Góngora y Argote - Google Art Project.jpg «Լուիս դե Գոնգորայի դիմանկարը»
(Retrato de Luis de Góngora)
1622
Կտավ, յուղաներկ
51 × 41
Բոստոնի արվեստի պատկերասրահ[64] [65][66]
23 Velazquez-Rioja.jpg «Հոգևորականի դիմանկար
(Retrato de un clérigo)
1622—1623
Կտավ, յուղաներկ
66, 5 × 51
մասնավոր հավաքածու, Մադրիդ,
Հոակին Պայի հավաքածուն
[Ն 15]
24 Retrato de hombre joven, by Diego Velázquez.jpg «Երիտասարդ մարդու դիմանկար»
(Retrato de hombre)
մոտ. 1623
Կտավ, յուղաներկ
55, 5 × 38
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[69] [2][Ն 16]
25
Retrato de Felipe IV, by Diego Velázquez.jpg
«Ֆիլիպ IV-ի դիմանկարը»
(Felipe IV)
մոտ. 1623—1624
Կտավ, յուղաներկ
61, 6 × 48, 2
Մեդոուզ արվեստի թանգարան, Դալաս [72][Ն 17]
Diego Velázquez 059.jpg «Կավալերի դիմանկարը»
(Un gentilhombre)
մոտ. 1623
Կտավ, յուղաներկ
52 × 40
Դեթրոյի արվեստի թանգարան, Դեթրոյթт[74] [Ն 3][Ն 18]
26 Velazquez-FelipIVdrMNY.jpg «Ֆիլիպ IV-ի դիմանկարը»
(Felipe IV)
1624
Կտավ, յուղաներկ
52 × 40
Մետրոպոլիտեն թանգարան (Նյու Յորք)[75] [76][Ն 19]
27 Portrait of the Count-Duke of Olivares - Google Art Project.jpg «Կոմս-հերցոգ դե Օլիվարեսի դիմանկարը»
(Retrato del Conde-Duque de Olivares)
1624
Կտավ, յուղաներկ
206 × 106
Սան Պաուլոյի արվեստի թանգարան[79] [Ն 20]
28 Cabez de dama, by Diego Velázquez.jpg «Տիկնոջ դիմանկարը»
(Retrato de dama)
1625
Կտավ, յուղաներկ
32 × 24
մասնավոր հավաքածու[82] [Ն 21]
29 Velazquez-CondeDuqueHS.jpg «Կոմս-հերցոգ դե Օլիվարեսի դիմանկարը»
(Retrato del Conde-Duque de Olivares)
1624—1626
Կտավ, յուղաներկ
216 × 192, 5
Ամերիկայի իսպանական հասարակություն, Նյու Յորք [85][Ն 22]
SimonRojasVelazquez.jpg «Սիմոն դե Ռոխասայի դիմանկարը մահվան մահճում»
(Simón de Rojas difunto)
1624
Կտավ, յուղաներկ
101 × 121
Վալենսիայի արվեստի թանգարան [88] [Ն 3]
30 Velazquez-CondeDuqueVF.jpg «Կոմս-Հերցոգ Օլիվարեսի դիմանկարը»
(Retrato del Conde-Duque de Olivares)
1624—1625
Կտավ, յուղաներկ
209 × 111
մասնավոր հավաքածու Մադրիդ, Վարես Ֆիսի հավաքածուն [Ն 23]
31 0206vela.jpg «Եղջերուի գլուխը»
(Cabeza de venado)
մոտ. 1626—1636
Կտավ, յուղաներկ
66 × 52
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[90] [2][Ն 24]
32 Velazquez-CristCol.jpg «Քրիստոսը և քրիստոնեական հոգին»
(Cristo contemplado por el alma cristiana)
մոտ. 1626—1632
Կտավ, յուղաներկ
165, 1 × 206, 4
Լոնդոնի ազգային պատկերասրահ[93] [18][22][94]
33 Felipe IV de negro.jpg «Ֆիլիպ IV-ի դիմանկարը խնդրանքով»[48]
(Felipe IV)
մոտ. 1623—1628
Կտավ, յուղաներկ
198 × 101, 5
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[95] [2][96]
34 Carlos de Austria, infante de España.jpg «Կառլոս Ավստրալիացու դիմանկարը»
(Retrato del infante Don Carlos)
մոտ. 1626—1628
Կտավ, յուղաներկ
209 × 125
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[97] [2][Ն 25]
35 Retrato de Felipe IV en armadura, by Diego Velázquez.jpg «Ֆիլիպ IV-ի դիմանկարը»
(Felipe IV en armadura)
մոտ. 1626—1628[34]
Կտավ, յուղաներկ
57 × 44
Պրադո թանգարան (Մադրիդ) [2][Ն 26]
36 Retrato de bufón (Juan Calabazas, Calabacillas), possibly by Diego Velázquez.jpg «Դոն Խուան Կալաբասիլաս]]»
(El bufón Calabacillas)
1626—1632
Կտավ, յուղաներկ
175, 5 × 106, 7
Քլիվլենդի արվեստի թանգարան[102] [Ն 27]
Velazquez-Banyes.jpg «Եղջյուր»
(Cuerna de venado)
1626
Կտավ, յուղաներկ
127 × 150
Էլ Պրադո , Մադրիդ[105] [106][Ն 3]
Retrato de hombre, by Diego Velázquez.jpg «Տղամարդու դիմանկար»
(Retrato de hombre)
1626—1628
Կտավ, յուղաներկ
104 × 79
մասնավոր հավաքածու [Ն 28]
Velazquez-FelipIVsar.jpg «Ֆիլիպ IV-ի դիմանկարը դեղին կաֆտանով»
(Felipe IV con jubón amarillo)
1627—1628
Կտավ, յուղաներկ
205 × 117
Ռինգլինգի արվեստի թանգարան, Սարասոտա [108][Ն 3]
37 0208vela.jpg «Դեմոկրիտ»[Ն 29]
(Demócrito)
մոտ. 1628—1640
Կտավ, յուղաներկ
101 × 81
Ռուանի արվեստի թանգարան[109] [Ն 30]
38 P01170a01nf2006Vela.jpg «Հարբեցողները»
(Los borrachos, o El triunfo de Baco)
1628—1629
Կտավ, յուղաներկ
165 × 225
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[112] [2][18][113]
39 La cena de Emaús, by Diego Velázquez.jpg «Ընթրիք Էմմաուսում»
(La cena de Emaús)
1628—1629
Կտավ, յուղաներկ
123, 2 × 132, 7
Մետրոպոլիտեն թանգարան (Նյու Յորք)[114] [76][115]
Sebastián García de la Huerta (Velázquez).jpg «Սեբաստիան դե լա Ուետրայի դիմանկարը»
(Retrato de Sebastián de la Huerta)
1628
Կտավ, յուղաներկ
121 × 101
մասնավոր հավաքածու [Ն 3][Ն 31]

Առաջին ուղևորությունը Իտալիա (1629—1630)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կտավ Անվանում Տեխնիկա / Չափս (սմ) Պատկերասրահ Ծանոթագրություն
40 Retrato de la infanta doña María, reina de Hungría, by Diego Velázquez.jpg «Արքայադուստր Մարիա Աննա Իսպանուհու, Վենգրիայի թագուհու դիմանկարը»
(María de Austria, Reina de Hungría)
1630
Կտավ, յուղաներկ
59, 5 × 45, 5
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[117] [2][118]
41 Diego Velázquez 065.jpg «Իոսիֆի հագուստի հանձնումը Իակովին»
(La túnica de José)
1630
Կտավ, յուղաներկ
223 × 250
Էսկորիալ, Մադրիդ [119]
42 Diego Velasquez, The Forge of Vulcan.jpg «Վուլկանի դարբնոցը»[Ն 32]
(La fragua de Vulcano)
1630
Կտավ, յուղաներկ
223 × 290
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[120] [121]
43 Estudio para la cabeza de Apolo, by Diego Velázquez.jpg «Ապոլլոնի գլուխը»
(Estudio para cabeza de Apolo)
1630
Կտավ, յուղաներկ
36 × 25
մասնավոր հավաքածու, Ճապոնիա [122]
44 Vista del jardín de Villa Medici en Roma.jpg «Մեդիչի վիլլան Հռոմում. կեսօր»[Ն 33]
(El Pabellón de Cleopatra-Ariadna)
1630[48]
Կտավ, յուղաներկ
44, 5 × 38, 5
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[123] [124]
45 Jardines de la Villa Médicis, dos hombres a la entrada de la gruta, by Diego Velázquez.jpg «Մեդիչի վիլլան Հռոմում. օրվա ավարտ»[Ն 34]
(Entrada de la Gruta)
1630[48]
Կտավ, յուղաներկ
48, 5 × 43
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[125] [2][18][126]
Portrait d'homme (Diego Velázquez, 1630).jpg «Անծանոթի դիմանկարը»
(Retrato de clérigo)
1630
Կտավ, յուղաներկ
67 × 50
Կապիտոլիական թանգարաններ, Հռոմ [127][128][Ն 3]
Riña ante la embajada de España (La rissa).jpg «Զինվորի վեճը Իսպանիայի դեսպանության դիմաց»
(Riña entre soldados ante la embajada de España)
1630
Ստվարաթուղթ, յուղաներկ
28, 9 × 39, 6
մասնավոր հավաքածու (Հռոմ, Պալավիչինի հավաքածուն) [129][130][Ն 3]

Մադրիդյան երկրորդ շրջան (1631—1648)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կտավ Անվանում Տեխնիկա / Չափս (սմ) Պատկերասրահ Ծանոթագրություն
46 45 Dama, Juana Pacheco (Museo del Prado, 1630-31).jpg «Սիվիլլա»
(Una sibila)
1630—1631
Կտավ, յուղաներկ
62 × 50
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[131] [2][Ն 35]
47 Young Spanish Nobleman by Velázquez (1631) - Alte Pinakothek - Munich - Germany 2017.jpg «Երիտասարդ մարդու դիմանկարը»
(Retrato de hombre joven)
1630—1631
Կտավ, յուղաներկ
89, 2 × 69, 5
Հին պինակոտեկ, Մյունխեն[134] [135]
48 Velazquez-Oriola.jpg «Սուրբ Ֆոմա Ակվիանսկու փորձությունը»
(Tentación de Santo Tomás de Aquino)
1631—1632
Կտավ, յուղաներկ
224 × 203
Սակրալիական արվեստի թանգարան, Օրիուելա [Ն 3][136]
49 Diego Rodríguez de Silva y Velázquez - Don Baltasar Carlos with a Dwarf - Google Art Project.jpg «Արքայազն Բալտազեր Կառլոսի դիմանկարը գաճաճի հետ»
(El príncipe Baltasar Carlos con un enano)
1631
Կտավ, յուղաներկ
128 × 102
Բոստոնի արվեստի թանգարան[137] [65][138]
50 Felipe IV de castaño y plata, by Diego Velázquez.jpg «Ֆիլիպ IV-ի դիմանկարը արծաթազարդ շականակագույն կոստյումով»
(Felipe IV de castaño y plata)
1631—1632
Կտավ, յուղաներկ
199 × 113
Լոնդոնի ազգային պատկերասրահ[139] [22][140]
51 Isabel de Borbón, by Diego Velázquez.jpg «Թագուհի Իզաբելլա Բուրբոնի դիմանկարը»
(Isabel de Borbón)
1631—1632
Կտավ, յուղաներկ
207 × 109
մասնավոր հավաքածու, Նյու Յորք [Ն 36]
52 Diego Velázquez 035.jpg «Դիեգո դել Կորրալ և Արիելյանոյի դիմանկարը»
(Don Diego del Corral y Arellano)
1631—1632
Կտավ, յուղաներկ
215 × 110
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[143] [144][2]
53 Diego Velázquez 056.jpg «Անտոնի դե Իպենյարրետա և Գալդոսի դիմանկարը որդու՝ Լուիսի հետ»
(Doña Antonia de Ipeñarrieta y Galdós y su hijo don Luis)
1631—1632
Կտավ, յուղաներկ
215 × 110
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[145] [2][Ն 37]
54 Detail of portrait of Fernando Valdés showing signature of Diego Velázquez.jpg «Տղամարդու ձեռք»
(Mano de hombre)
1631
Կտավ, յուղաներկ
27 × 24
Մադրիդի թագավորական պալատ [Ն 38]
55 Pedro de Barberana.jpg «Պեդրո դե Բարբերանա և Ապարրեգուի դիմանկարը»
(Don Pedro de Barberana y Aparregui)
1631—1632
Կտավ, յուղաներկ
198, 1 × 111, 8
Քիմբելլի արվեստի թանգարան, Ֆորտ-Ուերտ[150] [151]
56 Diego Velázquez O47.jpg «Խուան Մաթեոսի դիմանկարը»
(Don Juan Mateos)
մոտ. 1632
Կտավ, յուղաներկ
108 × 90
Հին վարպետների պատկերասրահ (Դրեզդեն) [152]
57 Cristo crucificado.jpg «Քրիստոսի խաչելությունը»[Ն 39]
(Cristo crucificado)
մոտ. 1632
Կտավ, յուղաներկ
250 × 170
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[153] [2][Ն 40]
Cristo en la Cruz (Velázquez, 1631).jpg «Քրիստոսի խաչելությունը»
(Cristo en la cruz)
1631
Կտավ, յուղաներկ
100 × 57
Պրադո թանգարան (Մադրիդ) [Ն 3][2][Ն 41]
58 Príncipe Baltasar Carlos, by Diego Velázquez.jpg «Արքայազն Բալտազար Կառլոսի դիմանկարը արծաթագույն կոստյումով»
(Retrato del príncipe Baltasar Carlos)
1632
Կտավ, յուղաներկ
117, 8 × 95, 9
Ուոլլեսի հավաքածու, Լոնդոն[156] [157]
59 Felipe IV, from Kunsthistorisches, by Diego Velázquez.jpg «Ֆիլիպ IV»
(Felipe IV)
1632
Կտավ, յուղաներկ
127, 5 × 86, 5
Արվեստի պատմության թանգարան (Վիեննա)[158] [Ն 42]
60 Retrato de la reina Isabel de Borbón, by Diego Velázquez.jpg «Թագուհի Իզաբելլա Բուրբոնի դիմանկարը»
(Isabel de Borbón)
1632
Կտավ, յուղաներկ
132 × 101, 5
վիեն[161] [Ն 43]
61 Velázquez - El bufón llamado Don Juan de Austria (Museo del Prado, 1632).jpg «Ծաղրածու «Դոն Խուան Ավստրալացի» ստեղծագործությունից»
(El bufón llamado don Juan de Austria)
1632—1633
Կտավ, յուղաներկ
210 × 124, 5
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[163] [2][164]
Santa Rufina.jpg «Սուրբ Ռուֆինա»
(Santa Rufina)
1632—1634
Կտավ, յուղաներկ
77 × 64
Ֆոնդ Ֆոկուաս-Աբենգոա, Սևիլյա [Ն 3][33]
Portrait of a Man c1630 Diego Velazquez.jpg «Տղամարդու դիմանկար»
(Retrato de hombre)
1630—1635
Կտավ, յուղաներկ
68, 6 × 55, 2
Մետրոպոլիտեն թանգարան (Նյու Յորք)[165] [Ն 3][76]
Retrato de hombre (atribuido a Velázquez).jpg «Տղամարդու դիմանկար»
(Retrato de hombre)
1630
Կտավ, յուղաներկ
47 × 39
մասնավոր հավաքածու [Ն 3][166][Ն 44]
62 Count-Duke of Olivares.jpg «Գրաֆ-հերցոգ Օլիվարեսի դիմանկարը ձիու վրա»
(El Conde-Duque de Olivares a caballo)
1634—1638
Կտավ, յուղաներկ
313 × 239
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[167] [2][Ն 45]
63 Caballo blanco, by Diego Velázquez.jpg «Սպիտակ ձին»
(Caballo blanco)
1634—1635
Կտավ, յուղաներկ
310 × 245
Մադրիդի թագավորական պալատ [Ն 46]
64 Velazquez-felipeIII.jpg «Ֆիլիպ III-ի դիմանկարը ձիու վրա]]»
(Felipe III a caballo)
1634—1635
Կտավ, յուղաներկ
300 × 212
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[172] [2][Ն 47]
65 Velazquez-margarita.jpg «Մարգարիտա Ավստրալիուհու դիմանկարը ձիու վրա»
(La reina Margarita de Austria a caballo)
1634—1635
Կտավ, յուղաներկ
297 × 212
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[175] [2][Ն 48]
66 Velázquez - Isabel de Borbón (Museo del Prado, 1634-35).jpg «Իզաբելլա Բուրբոնի դիմանկարը ձիու վրա»
(La reina Isabel de Francia a caballo)
1634—1636
Կտավ, յուղաներկ
301 × 314
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[177] [2][Ն 49]
67 Diego Velázquez 053.jpg «Ֆիլիպ IV-ի դիմանկարը ձիու վրա»
(Felipe IV a caballo)
1634
Կտավ, յուղաներկ
301 × 314
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[179] [2][Ն 50]
68 Velázquez - Príncipe Baltasar Carlos (Museo del Prado, 1634-35).jpg «Արքայազն Բալտազար Կառլոսի դիմանկարը ձիու վրա»
(El príncipe Baltasar Carlos a caballo)
1634—1635
Կտավ, յուղաներկ
209 × 173
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[181] [2][182]
69 Velázquez - de Breda o Las Lanzas (Museo del Prado, 1634-35).jpg «Բրեդայի զիջումը»[Ն 51]
(La rendición de Breda)
1634—1635
Կտավ, յուղաներկ
307 × 367
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[183] [2][184]
70 Velázquez - Juan Martínez Montañés (Museo del Prado, 1635-36).jpg «Քանդակագործ Խուան Մարտինես Մոնտանյեսի դիմանկարը»
(Retrato de Juan Martínez Montañés)
1635—1636
Կտավ, յուղաներկ
109 × 107
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[185] [2][186]
71 Retrato de Felipe IV cazador.jpg «Ֆիլիպ IV-ի դիմանկար որսորդական կոստյումով »
(Felipe IV cazador)
1635—1636
Կտավ, յուղաներկ
191 × 126
պր[187] [2][Ն 52]
72 El cardenal-infante don Fernando en traje de caza, by Diego Velázquez.jpg «Ֆերդինանդ Ավստրալիացու դիմանկարը որսորդական կոստյումով»
(El cardenal infante don Fernando de Austria cazador)
1632—1633
Կտավ, յուղաներկ
191 × 107
Պրադո թանգարան (Մադրիդ) [2][190][191]
73 Príncipe BaltasarCarlos cazador Velázquez lou.jpg «Արքայազն Բալտազար Կառլոսի դիմանկարը որսորդական կոստյումով»[18][190]
(El príncipe Baltasar Carlos cazador)
1635
Կտավ, յուղաներկ
191 × 103
Պրադո թանգարան (Մադրիդ) [Ն 53][2][192]
74 Lección de equitación del príncipe Baltasar Carlos, by Diego Velázquez.jpg «Արքայազն Բալտազար Կառլոսի ձիավարության դասը»
(El príncipe Baltasar Carlos en el picadero)
1636—1637
Կտավ, յուղաներկ
144 × 96, 5
Մասնավոր հավաքածու, (Մեծ Բրիտանիա,
Վեսթմինսթերյան հերցոգի հավաքածուն)
[Ն 54][193]
75 Diego Velázquez 057.jpg «Հովհարով տիկինը»
(La dama del abanico)
1635
Կտավ, յուղաներկ
95 × 70
Ուոլլեսի հավաքածուն, Լոնդոն[194] [Ն 55][195]
76 Velazquez-VentallCh.jpg «Աղջիկ»
(Dama Joven)
մոտ. 1635
Կտավ, յուղաներկ
98 × 49
մասնավոր հավաքածու
(Մեծ Բրիտանիա, Հերցոգ Դերվորշինսկու հավաքածուն)
[Ն 56][196]
77 La costurera.jpg «Դերձակուհին»
(La costurera)
1635—1643
Կտավ, յուղաներկ
74 × 60
Արվեստի ազգային պատկերասրահ (Վաշինգտոն)[197] [Ն 57][198]
78 Velázquez - Pablo de Valladolid (Museo del Prado, 1636-37).jpg «Պալբո դե Վալյադոլիդ»
(Pablo de Valladolid)
1632—1637
Կտավ, յուղաներկ
213, 5 × 125
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[199] [2][200]
79 Velázquez - El Bufón Calabacillas (Museo del Prado, 1636-37).jpg «Դոն Խուան դե Կալաբասաս»
(El bufón Calabacillas)
1637—1639
Կտավ, յուղաներկ
106, 5 × 82, 5
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[201] [2][Ն 58]
80 Velázquez - Bufón Barbarroja, don Cristóbal de Castañeda y Pernia (Museo del Prado, 1637-40).jpg «Ծաղրածու ըստ «Բարբարոսսա»-ի»
(El bufón Barbarroja)
1634—1640
Կտավ, յուղաներկ
198 × 121
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[203] [2][204]
81 Velázquez - San Antonio Abad y San Pablo, primer ermitaño (Museo del Prado, 1635-38).jpg «Սուրբ Անտոնիի այցելությունը սուրբ Պալվին»
(San Antonio Abad y san Pablo ermitaño)
1634
Կտավ, յուղաներկ
257 × 188
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[205] [2][18][206]
Cabeza de San Antonio Abad, by Diego Velázquez.jpg «Սուրբ Անտոնի Մեծը»
(San Antonio Abad)
1635—1638
Կտավ, յուղաներկ
55, 8 × 40
մասնավոր հավաքածու, Նյու Յորք [Ն 59]
82 Conde-Duque de Olivares.jpg «Կոմս-հերցոգ Օիլվարեսի դիմանկարը»
(Retrato del Conde-Duque de Olivares)
1638
Կտավ, յուղաներկ
67 × 54, 5
Էրմիտաժ (Սանկտ Պետերբուրգ)[208] [209]
83 Retrato del conde-duque de Olivares, oil on copper, by Diego Velázquez.jpg «Կոմս-հերցոգ Օլիվարեսի դիմանկարը»
(Retrato del Conde-Duque de Olivares)
1638
Մեղր, յուղաներկ
10 × 8 (մանրանկարչություն)
Մադրիդի թագավորական պալատ [Ն 60][210]
84 Francesco I d'Este.jpg «Ֆրանչեսկո I դը’Էսթեի դիմանկարը»
(Francisco I de Este)
1638
Կտավ, յուղաներկ
68 × 51
Էսթեի պատկերասրահ, Մոդենա [Ն 61][211]
85 Velazquez-TelaReal.jpg «Թագավորական որս»
(La tela real)
1636—1638
Կտավ, յուղաներկ
182 × 302
Լոնդոնի ազգային պատկերասրահ[212] [Ն 3][22][213]
Velazquez-Bandres.jpg «Ֆրանսիսկո Բանդրեսա դե Աբարկիի դիմանկարը»
(Don Francisco Bandrés de Abarca)
1638—1646
Կտավ, յուղաներկ
64 × 53
մասնավոր հավաքածու [Ն 62] [214]
86 Diego Velázquez 070.jpg «Արքայազն Բալտազար Կառլոսի դիմանկարը»
(El príncipe Baltasar Carlos)
1639
Կտավ, յուղաներկ
128, 5 × 99
արվ[215] [Ն 63][216]
87 Diego Velázquez 061.jpg «Տղամարդու դիմանկար»
(Retrato de hombre)
1635—1645
Կտավ, յուղաներկ
76 × 64, 8
Վելլինգտոնի թանգարան, Լոնդոն [35][Ն 64]
88 Velázquez - Esopo (Museo del Prado, 1639-41).jpg «Էզոպ»
(Esopo)
1639—1640
Կտավ, յուղաներկ
179 × 94
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[218] [2][219]
89 Diego Velázquez 022.jpg «Մենիպպ»
(Menipo)
1639—1640
Կտավ, յուղաներկ
179 × 94
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[220] [2][221]
90 Velázquez - Dios Marte (Museo del Prado, 1639-41).jpg «Մարս»
(El dios Marte)
1640
Կտավ, յուղաներկ
181 × 99
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[222] [2][223]
91 Diego Velázquez Autorretrato 45 x 38 cm - Colección Real Academia de Bellas Artes de San Carlos - Museo de Bellas Artes de Valencia.jpg «Ինքնանկար»
(Autorretrato)
1640
Կտավ, յուղաներկ
45, 8 × 38
Կերպարվեստի թանգարան, Վալենսիա[224] [225]
92 Velazquez-nena.jpg «Աղջկա դիմանկար»
(Retrato de niña)
1640
Կտավ, յուղաներկ
51, 5 × 41
Իսպանական հասարակնություն, Նյու Յորք [Ն 65][85][226]
93 Velázquez - Francisco Lezcano, el Niño de Vallecas (Museo del Prado, 1643-45).jpg «Ֆրանսիսկո Լեսկանո»[Ն 66]
(Francisco Lezcano, el Niño)
1635—1645
Կտավ, յուղաներկ
107 × 83
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[228] [2][227]
94 Philippe IV espagne.jpg «Լա Ֆրագա»
(Felipe IV en Fraga)
1644
Կտավ, յուղաներկ
129, 8 × 99, 4
Ֆրիկի հավաքածուն [18][229]
95 Felipe 4 velasquez after rubens.jpg «Ֆիլիպ IV-ի այլաբանական դիմանկարը»
(Retrato ecuestre de Felipe IV)
1645
Կտավ, յուղաներկ
393 × 267
Ուֆֆիցի, Ֆլորենցիա [Ն 67][230]
96 Velázquez - El bufón don Diego de Acedo, el Primo (Museo del Prado, c. 1644).jpg «Դոն Դիեգո դե Ասեդո»
(El bufón don Diego de Acedo, el Primo)
1636—1645
Կտավ, յուղաներկ
107 × 82
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[231] [2][18][Ն 68]
Fernando de Valdés y Llanos.jpg «Ֆերնանդո դե Վալդես և Լյանոսի դիմանկարը»
(Retrato de Fernando de Valdés y Llanos)
1640—1645
Կտավ, յուղաներկ
63, 5 × 59, 6
Լոնդոնի ազգային պատկերասրահ[233] [Ն 3][22][234][Ն 69]
97 Velázquez – Bufón don Sebastián de Morra (Museo del Prado, c. 1645).jpg «Դոն Սեբաստիան դե Մորրա»
(El bufón don Sebastián de Morra)
1645
Կտավ, յուղաներկ
106, 5 × 81, 5
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[235] [2][18][236]
Velazquez-MorraSuissa.jpg «Դոն Սեբաստիան դե Մորրա»
(El bufón don Sebastián de Morra)
մոտ. 1645
Կտավ, յուղաներկ
106 × 84, 5
մասնավոր հավաքածու (Շվեյցարիա) [Ն 70][237]
98 Velázquez - Coronación de la Virgen (Museo del Prado, h. 1645).jpg «Աստվածածնի պսակադրումը»
(Coronación de la Virgen)
1635—1648
Կտավ, յուղաներկ
176 × 124
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[238] [2][239]
99 Velázquez - Juan Francisco de Pimentel, conde de Benavente (Museo del Prado, 1648).jpg «Խուան Ֆրանսիսկո Պիմենտելյայի դիմանկարը»
(Juan Francisco Pimentel, conde de Benavente)
1648
Կտավ, յուղաներկ
109 × 88
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[240] [2][241]
Velazquez-gallega.jpg «Գալլիսիի դիմանկար»
(La gallega)
1645—1650
Կտավ, յուղաներկ
60 × 46, 5
մասնավոր հավաքածու (Ճապոնիա) [Ն 71][242]
100 RokebyVenus.jpg «Հայելիով Վեներան»
(Venus del espejo)
1647—1651
Կտավ, յուղաներկ
122 × 177
Լոնդոնի ազգային պատկերասրահ[243] [22][244]
101 Diego Velázquez 066.jpg «Սիվիլլան դատարկ տախտակով» [Ն 72]
(Sibila con tabula rasa)
1644—1648
Կտավ, յուղաներկ
64 × 58
Մեդոուզի արվեստի թանգարան, Դալաս[245] [Ն 73][246]
102 Retrato de la infanta María Teresa, by Diego Velázquez.jpg «Մարիա Թերեզայի դիմանկարը»
(La infanta María Teresa)
1648
Կտավ, յուղաներկ
48 × 37
Մետրոպոլիտեն թանգարան (Նյու Յորք) [76][247]
103 Diego Velázquez 058.jpg «Սատյագոյի շքանշանի ասպետի դիմանկարը»
(Un caballero de la Orden de Santiago)
1645—1650
Կտավ, յուղաներկ
67 × 56
Դրեզդենի պատկերասրահ [248]

Երկրորդ ուղևորությունը Իտալիա (1649—1651)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կտավ Անվանում Տեխնիկա / Չափս (սմ) Պատկերասրահ Ծանոթագրություն
104 Retrato de Juan Pareja, by Diego Velázquez.jpg «Խուան դե Պարեխիի դիմանկարը»
(Juan de Pareja)
1650
կտավ, յուղաներկ
81, 3 × 69, 9
Մետրոպոլիտեն թանգարան (Նյու Յորք)[249] [76][250]
105 Ferdinando Brandani by Diego Velázquez.jpg «Հռոմի պապի սափրիչ Ֆրեդինանդո Բրանդանի դիմանկարը»
(Ferdinando Brandani)
1645—1650
կտավ, յուղաներկ
48, 3 × 44, 4
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[251] [2][252]
106 Retrato del Papa Inocencio X. Roma, by Diego Velázquez.jpg «Հռոմի պապ Ինոկտենտիա X-ի դիմանկարը»
(Retrato de Inocencio X)
1650
կտավ, յուղաներկ
140 × 120
Պալացցո Դորիա-Պամֆիլի, Հռոմ[253] [254]
107 Retrato del Papa Inocencio X. Roma (copy 2), after Diego Velázquez.jpg «Հռոմի պապ Ինոկտենտիա X-ի դիմանկարը»
(Inocencio X)
1650
կտավ, յուղաներկ
82 × 71, 5
Վելլինգթոնի թանգարան, Լոնդոն [35][255]
108 Camillo Massimo by Diego Velázquez.jpg «Կարդինալ Կամիլլո Մասսիմի դիմանկարը»
(Retrato de Camillo Massimi )
1650
կտավ, յուղաներկ
73, 6 × 58, 5
Քինգսթոն Լեյսի [256]
109 Camillo Astalli by Diego Velázquez, 1650.jpg «Կարդինալ Կամիլլո Աստալլիի դիմանկարը»
(El cardenal Astalli)
1650—1651
կտավ, յուղաներկ
61 × 48, 5
Իսպանական հասարակություն, Նյու Յորք [85][257]
Retrato del cardenal Segni, by Pietro Neri y Velázquez.jpg «Կարդինալ Քրիստոֆորո Սենյիի դիմանկարը»
(Cristoforo Segni)
1650—1651
կտավ, յուղաներկ
144 × 92
մասնավոր հավաքածու
( Քիսթերս Հայնցի հավքածուն)
[Ն 74][Ն 3][258]

Մադրիդյան երրորդ շրջան (1651—1660)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կտավ Անվանում Տեխնիկա / Չափս (սմ) Պատկերասրահ Ծանոթագրություն
110 Velazquez-TeresaNY51.jpg «Մարիա Թերեզայի դիմանկարը»
(María Teresa, infanta de España)
1651—1652
կտավ, յուղաներկ
34, 3 × 40
Մետրոպոլիտեն թանգարան (Նյու Յորք)[259] [Ն 75][76][260]
111 Diego Velázquez 030.jpg «Մարիա Թերեզան ժամերով»
(La infanta María Teresa de España)
1652—1653
կտավ, յուղաներկ
127 × 98, 5
Արվեստի պատմության թանգարան (Վիեննա)[261] [Ն 76][262]
112 Velázquez - Felipe IV (Museo del Prado, 1653-55).jpg «Ֆիլիպ IV-ի դիմանկարը»
(Felipe IV)
1653—1655
կտավ, յուղաներկ
69 × 56
Պրադո թանգարան (Մադրիդ) [2][263]
113 Velázquez - Mariana de Austria (Museo del Prado, 1652-53).jpg «Թագուհի Մարիաննա Ավստրալուհու դիմանկարը»
(La reina Mariana de Austria)
1645—1650
կտավ, յուղաներկ
231 × 131
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[264] [Ն 77][2][265]
114 Diego Velázquez 024.jpg «Մարգարիտայի դիմանկարը վարդագույն զգեստով»
(La infanta Margarita)
1653—1654
կտավ, յուղաներկ
128, 5 × 100
Արվեստի պատմության թանգարան (Վիեննա)[266] [267]
Velazquez-MargaritaAlba.jpg «Մարգարիտայի դիմանկարը վարդագույն զգեստով»
(La infanta Margarita)
1653
կտավ, յուղաներկ
115 × 91
մասնավոր հավաքածու (Մադրիդ,
Ալբա հերցոգների հավաքածուն)
[268][269]
115 Diego Velázquez 028b.jpg «Մարգարիտայի դիմանկարը սպիտակ զգեգեստով»
(La infanta Margarita)
1656
կտավ, յուղաներկ
105 × 88
Արվեստի պատմության թանգարան (Վիեննա)[270] [271]
116 Las Meninas, by Diego Velázquez, from Prado in Google Earth.jpg «Լաս Մենինաս»
(Las Meninas)
1656
կտավ, յուղաներկ
318 × 276
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[272] [2][273]
117 Velazquez-las hilanderas.jpg «Լեգենդ Արիաննայի մասին»
(Las hilanderas)
1657
կտավ, յուղաներկ
222, 5 × 293
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[274] [2][275]
118 Velazquez Maria Anna 1656.jpg «Թագուհի Մարիաննա Ավստրալուհու դիմանկարը»
(La reina Mariana de Austria)
1655—1656
կտավ, յուղաներկ
46, 5 × 43
Մեդոուզի արվեստի թանգարան, Դալաս[276] [Ն 78] [277]
119 Velazquez Thyssen.jpg «Թագուհի Մարիաննա Ավստրալուհու դիմանկարը»
(La reina Mariana de Austria)
1656—1657
կտավ, յուղաներկ
64, 7 × 54, 6
Թիսսենա Բորնեմիսայի թանգարան, Մադրիդ[278] [279]
120 Fábula de Mercurio y Argos, by Diego Velázquez.jpg «Մերկուրին և Արգուսը»
(Mercurio y Argos)
1659
կտավ, յուղաներկ
128 × 250
Պրադո թանգարան (Մադրիդ)[280] [2][281]
121 Diego Velázquez 027.jpg «Մարգարիտայի դիմանկարը վարդագույն զգեստով»
(Infanta Margarita Teresa con vestido azul)
1659
կտավ, յուղաներկ
127 × 107
Արվեստի պատմության թանգարան (Վիեննա)[282] [283]
122 Prince Philip Prospero by Diego Velázquez.jpg «Արքայազն Ֆելիպե Պրոսպերոյի դիմանկարը»
(El príncipe Felipe Próspero)
1659
կտավ, յուղաներկ
128, 5 × 99, 5
Արվեստի պատմության թանգարան (Վիեննա)[284] [285]
123 Philip IV of Spain.jpg «Ֆիլիպ IV-ի դիմանկար»
(Felipe IV)
1656—1657
կտավ, յուղաներկ
64 × 53, 75
Լոնդոնի ազգային պատկերասրահ[286] [Ն 3][22][287]

Նշումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Реплика картины, однако без религиозной композиции на заднем плане. Полотно находится в таком плохом состоянии, что подтвердить авторство пока невозможно[12][13].
  2. Նկարը գտնվել է 2004 թվականին և հրապարակվել 2010-ին[14][15].
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 Отсутствует у Лопес-Рея.
  4. Работа впервые опубликована в 1999 году[16][17].
  5. Варианты перевода — «Старая кухарка», «Яичница»[18].
  6. Этюд головы, предположительно для картины № 8. Поступил в 1814 году в Эрмитаж как оригинал Веласкеса, однако в каталогах музея 1859—1958 эта атрибуция была снята. Лопес-Рей, изучив его лично, подтвердил авторство Веласкеса. Сомнение в авторстве выразил Джонатан Браун[26][27].
  7. Фигура старика слева — та же, что на картине № 3. Эксперты предполагают, что это либо её вариант, сделанный мастером собственноручно, либо работа «школы Веласкеса». В парижской частной коллекции имеется подделка-пастиш, созданная на основе данной картины[29][30].
  8. Диптих, предназначавшийся для монастыря кармелиток[22].
  9. Обрезанный фрагмент какой-то более крупной картины; следы обрезки явно видны. Лопес-Рей считает атрибуцию кисти Веласкеса сомнительной: по его мнению, голова на картине Винченцо Кардуччи «Святой Бруно отвергает архиепископскую митру, предложенную ему папой Урбаном II» (1632, Прадо) имеет большое сходство с этой. С момента составления его каталога картина поступила из частной коллекции в Прадо как полотно Веласкеса[46][47].
  10. Вариант(ы) перевода названия — «Севильский водонос», «Разносчик воды в Севилье»[48].
  11. Портрет является посмертным, чем объясняется такая примитивность композиции[51].
  12. Авторская реплика картины № 18 с малозаметными изменениями в композиции[54][55][56].
  13. Картина находится в очень плохом состоянии, однако Лопес-Рей считает атрибуцию крайне правдоподобной[59][60].
  14. Նախկինում համարվել է անծանոթի դիմանկար[62][63].
  15. Возможно, картина является портретом эрудита Франсиско де Риохи[en]. Полотно находится в плохом состоянии, однако Лопес-Рей не сомневается в его авторстве[67][68].
  16. Выдвигалось предположение, что картина может являться автопортретом[70][71].
  17. Возможно, уменьшенное авторское повторение портрета в рост № 26[73].
  18. Приобретён музеем в 1929 году.
  19. В 1973 году музей Метрополитен поменял атрибуцию портрета с «Веласкес» на «школу Веласкеса», однако по мнению Лопес-Рея под этим решением нет никаких оснований, что подтверждает его радиографическое изучение. В настоящее время снова указано авторство Веласкеса (после реставрации 2010 года)[77][78].
  20. Картина считалась портретом брата Оливареса, поэтому авторство Веласкеса отводилось по датам. Эта ошибка была выяснена. Лопес-Рей не ставит под вопрос её авторство[80][81].
  21. Обрезанная часть более крупного полотна. Лопес-Рей не считает атрибуцию Веласкесу надёжной.[83][84].
  22. Полотно было сильно повреждено в районе лица, что мешает его считать эталонным. Лопес-Рей, присоединяясь к мнениям более ранних экспертов, считает, что плохое состояние картины и отсутствие документальных свидетельств о её создании и бытовании не позволяют считать атрибуцию кисти Веласкеса окончательно подтверждённой[86][87].
  23. Повторение № 29, возможно, работа «школы Веласкеса». Лопес-Рей отвергает его авторство[86][89].
  24. Полотно обрезано. Судя по инвенторию Мадридского Алькасара, этот олень был «убит Королём, Его Величеством Филиппом IV в 1626 году»[91][92].
  25. Одно время ошибочно считался портретом старшего брата Филиппа IV[98][99].
  26. Фрагмент обрезанного портрета[100][101].
  27. Единственный из «Шутов» Веласкеса вне стен Прадо. Лопес-Рей считает эту картину написанной Веласкесом, так как нашёл подходящее к ней описание в инвенториях королевских дворцов. Однако современные исследователи всё-таки отводят авторство[103][104].
  28. Картина находится в плохом состоянии и имеет неясную историю бытования, что запутывает её точную атрибуцию. Герман Восс предположил, что автором картины является Карло Череса[en][107].
  29. Другое название — «Смеющийся Демокрит», «Географ».
  30. Лопес-Рей считает, что мастером написаны только руки и лицо. Существуют две копии этой картины в изменённой иконографии, вероятно, сделанные до того, как «Демокрит» был переписан автором из «Пьяницы»[110][111].
  31. Картина найдена в 2012 году[116].
  32. Другой вариант названия — «Аполлон в кузнице Вулкана»
  33. Вариант названия — «Павильон Ариадны»
  34. Варианты названия — «Вход во грот», «Вилла Медичи. Вечер»
  35. Существует предположение, что это портрет доньи Хуаны Пачеко, жены Веласкеса, позже переделанный в идеализированное изображение некой сивиллы[132][133].
  36. Несмотря на нахождение в частной коллекции, картина имеет чистейший провенанс и несомненное авторство[141][142].
  37. Очевидно, парный портрету № 52, изображающему мужа дамы. Существовало предположение, что мальчик был дописан позже другим художником, однако оно было опровергнуто радиографической экспертизой[146][147].
  38. Сохранившийся фрагмент утраченного портрета, предположительно архиепископа Фернандо де Вальдес-и-Льяноса. Сохранилась целая копия этой картины (в коллекции графа Торено) и изображение головы (см. ниже). На листке начертана подпись Веласкеса[148][149].
  39. Известно как «Распятие Сан Пласидо» по монастырю, где оно находилось
  40. В Прадо же находится иконографический извод этой картины сомнительного авторства (см. ниже)[154][155].
  41. На картине есть надпись, говорящая, что её написал в 1631 году Веласкес, однако Лопес-Рей на основе стилистического анализа живописи считает эту надпись поздней, а авторство — неизвестным[154].
  42. Обрезан; предположительно изображал модель в полный рост. У Лопес-Рея фигурирует как «произведение Веласкеса и его мастерской». Очевидно, парный № 60[159][160].
  43. Обрезан; предположительно изображал модель в полный рост. У Лопес-Рея фигурирует как «произведение Веласкеса и его мастерской». Очевидно, парный № 59[159][162].
  44. Картина обнаружена и продана с аукциона в 2011 году
  45. В Музее Метрополитен есть уменьшенная копия этого портрета — вероятно, кисти Масо.[168][169].
  46. Ранее картина была дополнена другим художником фигурой святого Иакова (иконография Сантьяго Матаморос), которая была убрана в 1959 году. Копия картины мастерской находится в частной коллекции.[170][171].
  47. Парная к следующей По мнению Лопес-Рея, изначально картина была написана неидентифицированным художником (возможно, Бартоломе Гонсалесом, Масо или Хуаном де ла Корте), затем сильно переписана Веласкесом и его мастерской.[173][174].
  48. Парная к предыдущей № 65. По мнению Лопес-Рея, изначально картина была написана неидентифицированным художником (возможно, Винченцо Кардуччи или Еухенио Каксесом), затем сильно переписана Веласкесом и его мастерской[173][176].
  49. Входит в цикл с № 64 и № 65, парная к следующей. По мнению Лопес-Рея, изначально картина была написана неидентифицированным художником (возможно, Винченцо Кардуччи или Еухенио Каксесом), затем сильно переписана Веласкесом[173][178].
  50. Парный № 66[180].
  51. Вариант названия — «Копья»
  52. Существует копия работы мастерской Веласкеса (Кастрес, Музей Гойи)[188][189].
  53. Существует два повторения работы мастерской с небольшими изменениями в иконографии
  54. Лопес-Рей указывает, что неудачная композиция и живопись указывают, что картина - плод работы больше мастерской, чем одного Веласкеса. Существует повторение этой картины работы школы Веласкеса в Коллекции Уолласа столь низкого художественного уровня, что его нельзя даже приписать кисти Масо
  55. Существовала версия, что на картине изображена легендарная герцогиня де Шеврез
  56. Картина обрезана с обеих сторон. Берруете считал её подготовительной для №74, однако предполагал авторство Масо, а Лопес-Рей считает, что рука Веласкеса все-таки видна
  57. Санчес Кантон считал её работой Масо. Лопес-Рей не сомневается в авторстве Веласкеса, но считает, что картину невозможно точно датировать
  58. Также известен как «Эль Бобо дель Кориа»[202].
  59. Этюд головы для картины «Святой Антоний посещает святого Павла» (см. выше). Лопес-Рей не отводит авторство[207].
  60. О том, что Веласкес писал миниатюры, известно из письменных источников. Ни один из упомянутых миниатюрных портретов не сохранился. Данный портрет по источникам не известен, однако Лопес-Рей и другие считают версию авторства Веласкеса приемлемой. В таком случае, это единственная сохранившаяся миниатюра его работы.
  61. Картина обрезана снизу
  62. Կտավը ունի մեծ պառվածք:
  63. Լոպես-Ռեյը գտնում է, որ Վելասկեսը պատկերել է միայն դեմքը, իսկ մնացածը նկարվել է ուրիշի կողմից
  64. Համարվում էր Ալոնսո Կանոյի դիմանկարը[217].
  65. Կտավն անավարտ է
  66. Также известен как «Дитя из Вальескаса»[227].
  67. Картина является списком с несохранившегося полотна Рубенса. Выполнена мастерской Веласкеса, который написал в ней только лицо короля
  68. Հայտնի է որպես «Էլ Պրիմո»[232].
  69. Лопес-Рей считает картину копией работы неизвестного художника с несохранившегося оригинала Веласкеса (от которого осталась только «Рука»; см. № 54). В коллекции Торено находится копия этого же портрета, но во весь рост[148].
  70. Лопес-Рей считает картину авторской репликой, возможно, выполненной с помощью мастерской
  71. Лопес-Рей не видит причин сомневаться в авторстве
  72. Вариант названия «Арахна (Сивилла?)»
  73. Предположительно является этюдом фигуры Арахны к картине «Пряхи, или Миф об Арахне», либо же изображением сивиллы
  74. Другой предполагаемый автор - Пьетро Мартире Нери
  75. Պատռված դիմանկարի հատված
  76. Реплика работы мастерской находится в Музее Бостона
  77. Реплика работы мастерской находится в Музее истории искусств, Вена
  78. Պատռված կտավից հատված

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Никифорова, Ирина.։ «Диего Родригес Веласкес»։ Библиотекарь.Ру։ Վերցված է 2014-02-13 
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 2,32 2,33 2,34 2,35 2,36 2,37 2,38 2,39 2,40 2,41 2,42 2,43 2,44 2,45 2,46 2,47 «Diego Velázquez el Prado» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado: Encyclopedia Online։ Վերցված է 2014-02-14 
  3. Rondón, José María. (2013-08-11)։ «La incógnita Velázquez» (իսպաներեն)։ ElMundo.es։ Վերցված է 2014-02-14 
  4. «Mazo, Juan Bautista Martinez del» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado: Enciclopedia Online։ Վերցված է 2014-02-14 
  5. Rayón, Fernando. (2009-10)։ «Así aparece un Velázquez» (իսպաներեն)։ Nueva Revista։ Վերցված է 2014-02-14 
  6. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 18, 19
  7. «Диего Веласкес. Завтрак»։ Государственный Эрмитаж։ Վերցված է 2014-02-27 
  8. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 20, 21
  9. «Diego Velázquez. Kitchen Maid with the Supper at Emmaus» (անգլերեն)։ National Gallery of Ireland։ Վերցված է 2014-02-14 
  10. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 22, 23
  11. «Diego Velázquez. Kitchen Scene» (անգլերեն)։ The Art Institute of Chicago։ Վերցված է 2014-02-14 
  12. López-Rey, 1996, էջ 44
  13. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 24, 25
  14. Marciari, John. (2010-09)։ «The Velázquez in the Basement» (անգլերեն)։ Yale Alumni Magazine։ Վերցված է 2014-02-14 
  15. «El hispanista Brown insiste en que «La educación de la Virgen» no es un Velázquez» (իսպաներեն)։ La Nueva España։ 2010-10-25։ Վերցված է 2014-02-14 
  16. «‘Las lágrimas de San Pedro’ de Velázquez, a subasta» (իսպաներեն)։ ЕlMundo.es։ 2004-02-19։ Վերցված է 2014-02-14 
  17. «El cuadro ‘Las lágrimas de san Pedro’, de Velázquez, no encuentra comprador» (իսպաներեն)։ Еl Рaís։ 2004-02-20։ Վերցված է 2014-02-14 
  18. 18,0 18,1 18,2 18,3 18,4 18,5 18,6 18,7 18,8 Вариант(ы) перевода названия — по: Ортега-и-Гассет, Х. Веласкес. Гойя / пер. с исп. и вступ. статья И. В. Ершовой, М. Б. Смирновой. — М. : Республика, 1997. — ISBN 5-250-02624-9.
  19. «Diego Velázquez. An Old Woman Cooking Eggs» (անգլերեն)։ National Galleries Scotland։ Վերցված է 2014-02-14 
  20. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 26, 27
  21. «Christ in the house of Martha and Mary» (անգլերեն)։ The National Gallery։ Վերցված է 2014-02-27 
  22. 22,0 22,1 22,2 22,3 22,4 22,5 22,6 22,7 «Diego Velázquez. 1599–1660» (անգլերեն)։ The Natinal Gallery։ Վերցված է 2014-02-14 
  23. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 28, 29
  24. «Веласкес. Мужская голова в профиль»։ Государственный Эрмитаж 
  25. Испанское искусство в собрании Государственного Эрмитажа : каталог выставки [в выставочном центре «Эрмитаж — Выборг» 19 апреля — 27 октября 2013]. — СПб. : Государственный Эрмитаж, 2013. — 108 с. — ISBN 978-5-9501-0241-7.
  26. López-Rey, 1996, էջ 24
  27. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 30, 31
  28. «Tavern scene with two men» (անգլերեն)։ Museum of Fine Arts։ Վերցված է 2014-02-27 
  29. López-Rey, 1996, էջ 26
  30. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 32, 33
  31. «Inmaculada Concepción» (իսպաներեն)։ Վերցված է 2014-02-27 
  32. «“Inmaculada Concepción”, Alonso Cano-Diego Velázquez» (իսպաներեն)։ Abengoa Annual Report 2009։ Վերցված է 2014-02-14 
  33. 33,0 33,1 33,2 «Centro Velázquez» (իսպաներեն)։ Focus Abengoa։ Վերցված է 2014-02-14 
  34. 34,0 34,1 34,2 Вариант(ы) перевода названия — по: Тасартес, М. Веласкес. — М. : Белый город, 1998. — ISBN 5-7793-0162-X.
  35. 35,0 35,1 35,2 35,3 Catalogue of Paintings in the Wellington Museum Apsley House : [անգլ.] / C. M. Kauffmann, revised by Susan Jenkins. — English Heritage, 2009. — 344 p. — ISBN 978-1-903470-787.
  36. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 34, 35
  37. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 36, 37
  38. «The Immaculate Conception» (անգլերեն)։ The National Gallery։ Վերցված է 2014-02-27 
  39. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 38, 39, 40, 41
  40. «Saint John the Evangelist on the Island of Patmos» (անգլերեն)։ The National Gallery։ Վերցված է 2014-02-27 
  41. «Adoración de los Reyes» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-27 
  42. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 42, 43
  43. «Sant Pau» (կատալաներեն)։ Museu Nacional d’Art de Catalunya։ Վերցված է 2014-02-27 
  44. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 44, 45
  45. «Cabeza de apóstol» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-27 
  46. López-Rey, 1996, էջ 38
  47. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 46, 47
  48. 48,0 48,1 48,2 48,3 Вариант(ы) перевода названия — по: Каптерева, Т. П. Испания. История искусства. — М., 2003. — ISBN 5-7793-0610-9.
  49. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 48, 49
  50. «Diego Velázquez. Retrato de D. Cristóbal Suárez de Ribera» (իսպաներեն)։ Junta de Andalucia։ Վերցված է 2014-02-14 
  51. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 50, 51
  52. «Madre Jerónima de la Fuente» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-27 
  53. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 52, 53
  54. López-Rey, 1996, էջ 50
  55. Garrido, M. Carmen; Espinosa, M. Teresa Gómez. Estudio técnico comparativo de los dos retratos de la venerable madre Sor Jerónima de la Fuente : [իսպ.] // El Boletín del Museo Nacional del Prado. — 1988. — № 9. — P. 66—76.
  56. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 54, 55
  57. «Diego Velázquez. Saint John the Baptist in the Wilderness» (անգլերեն)։ The Art Institute of Chicago։ Վերցված է 2014-02-14 
  58. «Imposición de la casulla a San Ildefonso» (իսպաներեն)։ Focus Abengoa։ Վերցված է 2014-02-27 
  59. López-Rey, 1996, էջ 52
  60. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 56, 57
  61. «Francisco Pacheco» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-27 
  62. López-Rey, 1996, էջ 54
  63. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 58, 59
  64. «Luis de Góngora y Argote» (անգլերեն)։ Museum of Fine Arts, Boston։ Վերցված է 2014-02-27 
  65. 65,0 65,1 «Spanish Paitings» (անգլերեն)։ Museum of Fine Arts, Boston։ Վերցված է 2014-02-14 
  66. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 60, 61
  67. López-Rey, 1996, էջ 60
  68. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 62, 63
  69. «Retrato de hombre» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-27 
  70. López-Rey, 1996, էջ 62
  71. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 64, 65
  72. «Diego Velázquez. The early court portraits» (անգլերեն)։ Meadows Museum of Art։ Վերցված է 2014-02-14 
  73. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 66, 67
  74. «Diego Velázquez. A Man» (անգլերեն)։ Detroit Institute of Arts։ Վերցված է 2014-02-14 
  75. «Philip IV» (անգլերեն)։ The Metropolitan Museum of Art։ Վերցված է 2014-02-27 
  76. 76,0 76,1 76,2 76,3 76,4 76,5 «Velázquez, Diego Rodríguez de Silva y» (անգլերեն)։ The Metropolitan Museum of Art։ Վերցված է 2014-02-14 
  77. López-Rey, 1996, էջ 67
  78. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 68, 69
  79. «Diego Velázquez. Retrato do Conde-Duque de Olivares» (պորտուգալերեն)։ Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand։ Վերցված է 2014-02-14 
  80. López-Rey, 1996, էջ 70
  81. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 70, 71
  82. 1989 թվականից գտնվելու վայրը հայտնի չէ (Լոպես-Ռեյի համաձայն)
  83. López-Rey, 1996, էջ 72
  84. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 72, 73
  85. 85,0 85,1 85,2 «Don Gaspar de Guzman, Count of Olivares and Duke of San Lucar la Mayor» (անգլերեն)։ The Athenaeum։ Վերցված է 2014-02-14 
  86. 86,0 86,1 López-Rey, 1996, էջ 74
  87. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 74, 75
  88. Catalogo de las obras de Velázquez : [իսպ.]. — Barcelona, 1885.
  89. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 76, 77
  90. «Cabeza de venado» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-27 
  91. López-Rey, 1996, էջ 76
  92. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 78, 79
  93. «Christ contemplated by the Christian Soul» (անգլերեն)։ The National Gallery։ Վերցված է 2014-02-27 
  94. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 80, 81
  95. «Felipe IV» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-27 
  96. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 82, 83
  97. «Carlos de Austria» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-27 
  98. López-Rey, 1996, էջ 88
  99. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 84, 85
  100. López-Rey, 1996, էջ 90
  101. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 86, 87
  102. «Diego Velázquez. Portrait of the Jester Calabazas» (անգլերեն)։ The Сleveland Museum of Art։ Վերցված է 2014-02-14 
  103. López-Rey, 1996, էջ 92
  104. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 88, 89
  105. «Cuerna de venado» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-27 
  106. «Sobre la cuerna del venado (Cervus elaphus): descorreo, escoda y desmogue…» (իսպաներեն)։ Blogspot.ru։ 2012-04-15։ Վերցված է 2014-02-14 
  107. López-Rey, 1996, էջ 80
  108. 4093666 «Velazquez Painting at Museum» (անգլերեն)։ Sarasota Herald-Tribune։ 1970-12-13։ Վերցված է 2014-02-14 
  109. «Democritus»։ Musée des Beaux-Arts։ Վերցված է 2015-01-12 
  110. López-Rey, 1996, էջ 96
  111. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 90, 91
  112. «Los borrachos, o El triunfo de Baco» (անգլերեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-27 
  113. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 92, 93
  114. «The Supper at Emmaus» (անգլերեն)։ The Metropolitan museum of Arts։ Վերցված է 2014-02-27 
  115. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 94, 95
  116. «Descubren un nuevo cuadro pintado por Velázquez» (իսպաներեն)։ Días de Historia։ 2012-12-09։ Վերցված է 2014-02-14 
  117. «María de Austria, reina de Hungría» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-27 
  118. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 96, 97
  119. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 98, 99
  120. «La fragua de Vulcano» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-27 
  121. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 100, 101
  122. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 102, 103
  123. «The Medici Gardens in Rome» (անգլերեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-27 
  124. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 104, 105
  125. «The Medici Gardens in Rome» (անգլերեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-27 
  126. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 106, 107
  127. «Ritratto, opera di Diego Velazquez conservata alla Pinacoteca Capitolina a Roma» (իտալերեն)։ Cultura Italia։ Վերցված է 2014-02-14 
  128. «Diego Rodríguez de Silva Velázquez. Musei Capitolini» (իտալերեն)։ AbcRoma.com։ Վերցված է 2014-02-14 
  129. «Diego Rodríguez de Silva Velázquez. La rissa» (իսպաներեն)։ Como aprender a pintar։ Վերցված է 2014-02-14 
  130. Mauro, Marco di. (2005-06-02)։ «Velazquez a Capodimonte: riflessioni a margine di una mostra» (իտալերեն)։ BTA – Bollettino Telematico dell’Arte։ Վերցված է 2014-02-14 
  131. «Una sibila (¿Juana Pacheco?)» (իսպաներեն)։ Museu Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  132. López-Rey, 1996, էջ 118
  133. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 108, 109
  134. «Junger Spanischer Edelmann» (գերմաներեն)։ Alte Pinakothek։ Վերցված է 2014-02-15 
  135. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 110, 111
  136. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 112, 113
  137. «Don Baltasar Carlos with a Dwarf» (անգլերեն)։ Museum of Fine Arts, Boston։ Վերցված է 2014-02-15 
  138. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 114, 115
  139. «Philip IV of Spain in Brown and Silver» (անգլերեն)։ The National Gallery։ Վերցված է 2014-02-15 
  140. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 116, 117
  141. López-Rey, 1996, էջ 128
  142. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 118, 119
  143. «Don Diego del Corral y Arellano» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  144. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 120, 121
  145. «Doña Antonia de Ipeñarrieta y Galdós, y su hijo don Luis» (իսպաներեն)։ Museo del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  146. López-Rey, 1996, էջ 134
  147. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 122, 123
  148. 148,0 148,1 López-Rey, 1996, էջ 138
  149. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 124, 125
  150. «Portrait of Don Pedro de Barberana»։ Kimbell Art Museum։ Վերցված է 2014-02-15 
  151. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 126, 127
  152. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 128, 129
  153. «Cristo crucificado»։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  154. 154,0 154,1 López-Rey, 1996, էջ 146
  155. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 130, 131
  156. «Prince Baltasar Carlos in Silver»։ Wallace Collection։ Վերցված է 2014-02-15 
  157. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 132, 133
  158. «König Philipp IV. von Spanien (1605-1665)» (գերմաներեն)։ Kunsthistorisches Museum։ Վերցված է 2014-02-15 
  159. 159,0 159,1 López-Rey, 1996, էջ 150
  160. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 134, 135
  161. «Königin Maria Anna von Spanien in hellrotem Kleid» (գերմաներեն)։ Kunsthistorisches Museum։ Վերցված է 2014-02-15 
  162. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 136, 137
  163. «El bufón llamado "don Juan de Austria"»։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  164. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 138, 139
  165. «Portrait of a Man» (իսպաներեն)։ The Metropolitan Museum of Art։ Վերցված է 2014-02-15 
  166. «Un retrato inédito atribuido a Velázquez se subasta en Londres» (իսպաներեն)։ El Universal։ 2011-12-07։ Վերցված է 2014-02-14 
  167. «Gaspar de Guzmán, conde-duque de Olivares, a caballo»։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  168. López-Rey, 1996, էջ 164
  169. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 140, 141
  170. López-Rey, 1996, էջ 166
  171. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 142, 143
  172. «Felipe III, a caballo» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  173. 173,0 173,1 173,2 López-Rey, 1996, էջ 168
  174. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 144, 145
  175. «La reina Margarita de Austria, a caballo»։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  176. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 146, 147
  177. «La reina Isabel de Borbón, a caballo»։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  178. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 148, 149
  179. «Felipe IV, a caballo» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  180. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 150, 151
  181. «El príncipe Baltasar Carlos, a caballo» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  182. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 152, 153
  183. «Las lanzas, o La Rendición de Breda» (անգլերեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  184. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 154, 155
  185. «Juan Martínez Montañés» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  186. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 156, 157
  187. «Felipe IV, cazador» (անգլերեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  188. López-Rey, 1996, էջ 154
  189. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 158, 159
  190. 190,0 190,1 Вариант(ы) перевода названия — по: Беттаньо, А.; Браун, К.. Прадо. — М. : Слово, 2002. — ISBN 5-387-00277-9.
  191. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 160, 161
  192. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 162, 163
  193. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 164, 165
  194. «The Lady with a Fan» (անգլերեն)։ The Wallace Collection։ Վերցված է 2014-02-15 
  195. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 166, 167
  196. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 168, 169
  197. «The Needlewoman» (անգլերեն)։ National Gallery of Art։ Վերցված է 2014-02-15 
  198. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 170, 171
  199. «The Buffoon, Pablo de Valladolid» (անգլերեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  200. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 172, 173
  201. «El bufón "Calabacillas"» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  202. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 174, 175
  203. «El bufón Barbarroja» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  204. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 176, 177
  205. «San Antonio Abad y San Pablo, primer ermitaño» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  206. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 178, 179
  207. López-Rey, 1996, էջ 214
  208. «Диего Веласкес. Портрет Оливареса»։ Государственный Эрмитаж։ Վերցված է 2014-02-14 
  209. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 180, 181
  210. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 182, 183
  211. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 184, 185
  212. «Philip IV hunting Wild Boar (La Tela Real)» (անգլերեն)։ The National Gallery, London։ Վերցված է 2014-02-15 
  213. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 186, 187
  214. López-Rey, 1996, էջ 232, 233
  215. «Infant Baltasar Carlos (1629-1646)» (գերմաներեն)։ Kunsthistorisches Museum Wien։ Վերցված է 2014-02-15 
  216. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 188, 189
  217. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 190, 191
  218. «Esopo» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  219. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 192, 193
  220. «Menipo» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  221. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 194, 195
  222. «El dios Marte» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  223. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 196, 197
  224. «Autorretrato» (իսպաներեն)։ Museo de Bellas Artes de Valencia։ Վերցված է 2014-02-15 
  225. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 198, 199
  226. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 200, 201
  227. 227,0 227,1 Turina, Quevedo, 1999, էջեր 202, 203
  228. «Francisco Lezcano» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  229. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 204, 205
  230. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 206, 207
  231. «El bufón don Diego de Acedo» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  232. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 208, 209
  233. «Portrait of Archbishop Fernando de Valdés» (անգլերեն)։ The National Gallery, London։ Վերցված է 2014-02-15 
  234. Braham, Alan. Archbishop Fernando de Valdés y Llanos: the problem of Velazquez’s portrait : [անգլ.] // The Brulington Magazine. — 1968. — Vol. 110, no. 784, Jul. — P. 401—402, 405, 407—408. — Կաղապար:JSTOR.
  235. «The Buffoon Sebastian de Morra» (անգլերեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  236. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 210, 211
  237. López-Rey, 1996, էջեր 254, 255
  238. «La Coronación de la Virgen» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  239. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 212, 213
  240. «Don Juan Francisco de Pimentel, X conde de Benavente» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  241. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 214, 215
  242. López-Rey, 1996, էջեր 274, 275
  243. «The Toilet of Venus ('The Rokeby Venus')» (անգլերեն)։ The National Gallery, London։ Վերցված է 2014-02-15 
  244. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 216, 217
  245. «Diego Velázquez. Female Figure (Sibyl with Tabula Rasa)» (անգլերեն)։ Meadows Museum of Art։ Վերցված է 2014-02-14 
  246. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 218, 219
  247. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 220, 221
  248. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 222, 223
  249. «Juan de Pareja» (անգլերեն)։ The Metropolitan Museum of Art։ Վերցված է 2014-02-15 
  250. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 224, 225
  251. «Barbero del Papa» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  252. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 226, 227
  253. Galleria Doria Pamphilj - Roma։ «Portrait of Pope Innocent X» (անգլերեն)։ Վերցված է 2014-02-15 
  254. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 228, 229
  255. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 230, 231
  256. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 232, 233
  257. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 234, 235
  258. Marías, 1999, էջ 182
  259. «María Teresa (1638–1683), Infanta of Spain, 1651–54» (անգլերեն)։ The Metropolitan Museum of Art։ Վերցված է 2014-02-15 
  260. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 236, 237
  261. «Infantin Maria Teresa (1638-1683)» (գերմաներեն)։ Kunsthistorisches Museum Wien։ Վերցված է 2014-02-15 
  262. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 238, 239
  263. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 240, 241
  264. «Mariana de Austria, reina de España» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  265. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 242, 243
  266. «Infantin Margarita Teresa (1651-1673) in rosafarbenem Kleid» (գերմաներեն)։ Kunsthistorisches Museum Wien։ Վերցված է 2014-02-15 
  267. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 244, 245
  268. «Evolucion cronologica de la infanta Margarita de Austria a traves de la pintura» (իսպաներեն)։ Gabito Grupos։ Վերցված է 2014-02-14 
  269. «Visitando el Palacio de Liria» (իսպաներեն)։ Wordpress.com։ Վերցված է 2014-02-14 
  270. «Infantin Margarita Teresa (1651-1673) in weißem Kleid» (գերմաներեն)։ Kunsthistorisches Museum Wien։ Վերցված է 2014-02-15 
  271. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 246, 247
  272. «Las Meninas» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  273. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 248, 249
  274. «Las hilanderas o la fábula de Aracne» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  275. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 250, 251
  276. «Diego Velázquez. Portrait of Queen Mariana» (անգլերեն)։ Meadows Museum of Art։ Վերցված է 2014-02-14 
  277. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 252, 253
  278. «Retrato de doña Mariana de Austria, reina de España» (իսպաներեն)։ Colección Thyssen-Bornemisza։ Վերցված է 2014-02-15 
  279. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 254, 255
  280. «Mercurio y Argos» (իսպաներեն)։ Museo Nacional del Prado։ Վերցված է 2014-02-15 
  281. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 256, 257
  282. «Infantin Margarita Teresa (1651-1673) in blauem Kleid» (գերմաներեն)։ Kunsthistorisches Museum Wien։ Վերցված է 2014-02-15 
  283. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 258, 259
  284. «Infant Baltasar Carlos» (գերմաներեն)։ Kunsthistorisches Museum Wien։ Վերցված է 2014-02-15 
  285. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 260, 261
  286. «Philip IV of Spain»։ National Gallery։ Վերցված է 2014-02-15 
  287. Turina, Quevedo, 1999, էջեր 262, 263