Գամբիայի պեության ղեկավարների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս ցանկում ներկայացված են Արևմտյան Աֆրիկայում գտնվող Գամբիա պետության ղեկավարները՝ սկսած 1965 թվականի անկախության հռչակագրից մինչև մեր օրեր։

1965-1970 թվականներին երկիրը պայմանականորեն կառավարել է Մեծ Բրիտանիայի թագուհի Եղիսաբեթ II-ը, ով նաև կառավարում էր մի շարք անգլախոս երկրներում, այդ թվում նաև Կանադայում, Ավստրալիայում և Նոր Զելանդիայում:

Մեծ Բրիտանիայի թագուհին Գամբիայի գլխավոր նահանգապետն է և զորքերի գերագույն հրամանատարը։ 1970 թվականի հեղափոխությունից հետո երկիրը դարձավ նախագահական հանրապետություն և միապետին փոխարինեց գործադիր նախագահ Դաուդա Կայրաբա Ջավարան:

Միապետի կառավարություն (1965–1970)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բրիտանական տիրապետությունից հետո երկիրը մի ստվար ժամանակահատված կախվածություն ուներ բրիտանական կենտրոնական կառավարությունից։

Թագուհի Իշխանության տարիներ Թագավորական տուն Վարչապետ
# Պատկեր Անուն Սկիզբ Ավարտ ժամանակ
1 Queen Elizabeth II - 1953-Dress.JPG Եղիսաբեթ II
(1926–)
փետրվարի 18 1965 ապրիլի 24 1970 5 տարի, 65 օր Վինդսորի տուն Դաուդա Կայրաբա Ջավարա

Գեներալ-նահանգապետ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Գամբիայի գեներալ-նահանգապետի խորհրդանիշը

Նահանգապետը միապետի գլխավոր ներկայացուցին է և ունի նույն միապետի լիազորությունները։ Գեներալ-նահանգապետը նշանակվում էր անորոշ ժամանակահատվածով։

Նրա կառավարությունը հիմնված է միապետի կարգադրությունների վրա։

1931 թվականին ընդունված օրենքի համաձայն Գամբիայի գեներալ-նահանգապետներ կարող էին դառնալ բացառապես Գամբիայի քաղաքացիները և բրիտանացիները դադարում էին հանդես գալ այս պաշտոնում։

Կոչում

     Կառավարության կառավարման երկրորդական պատասխանատու

Գեներալ-նահանգապետ Պաշտոնավարման ժամկետ Միապետ Վարչապետ
# պատկեր անուն Մասնակցություն հակադիր տևողություն
1 No image.png Ջոն Ուորբերթոն Պոլ
(1916–2004)
փետրվարի 18 1965 փետրվարի 9 1966 356 օրեր Եղիզաբեթ II Դաուդա Կայրաբա Ջավարա
2 No image.png Ֆարիմանգ Սինգատե
(1912–1977)
փետրվարի 9 1966 ապրիլի 24 1970 4 տարիներ, 74 օրեր Եղիզաբեթ II Դաուդա Կայրաբա Ջավարա

Գամբիայի Առաջին Հանրապետություն (1970-1994)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

1970 թվականին հաստատվեց երկրի առաջին Սահմանադրությունը, որի համաձայն նախագահը փոխարինում էր միապետին՝ որպես պետության գործադիր ղեկավար:

Նախագահը ընտրվել է Ազգային ժողովի կողմից անորոշ ժամկետով։ Այդ դեպքում, երկրի թափուր փոխնախագահ է ծառայում է նախագահի գլխավոր պաշտոնակատար։

Պաշտոն

     Նշանակվում է փոխնախագահ գործելով որպես նախագահ

Նախագահ Պաշտոնավարման ժամկետ Կուսակցություն
(ընտրություններից հետո)
# Պատկեր Անուն Սկիզբ Ավարտ ժամանակ
1 Dawda Jawara (1979).jpg Դաուդա Կայրաբա Ջավարա
(1924–2019)
ապրիլի 24 1970 հուլիսի 22 1994
(Deposed)
24 տարիներ, 89 days Ժողովրդավարական կուսակցություն

Ռազմական շրջան (1994–1996)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պետության ղեկավար Պաշտոնավարման ժամկետ Զինվորական գործունեություն
# Պատկեր Անուն Սկիզբ Ավարտ ժամանակ
2 Yahya Jammeh.png գնդապետ Յահյա Ջամե
(1965–)
հուլիսի 22 1994 սեպտեմբերի 18 1996 2 տարինեև, 58 days -

Գամբիայի Երկրորդ Հանրապետություն (1996-2015)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

1994 թվականին հռչակվեց Գամբիայի երկրորդ հանրապետությունը։

Պաշտոն

     Նշանակվում է փոխնախագահ գործելով որպես նախագահ

Նախագահ Կառավարում Քաղաքական կուսակցություն
# Պատկեր Անուն Սկիզբ Ավարտ ժամանակ
(2) Yahya Jammeh.png Յահյա Ջամե
(1965–)
հոկտեմբերի 18 1996 Incumbent 22 տարի, 338 օր -

Գործադիր նախագահ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անուն Ժամանակաշրջան Պաշտոն ծննդյան ամսաթիվ
Եղիսաբեթ II 1965–1970 Գամբիայի թագուհի ապրիլի 21, 1926 (93 տարեկան)
Դաուդա Կայրաբա Ջավարա 1970–1994 Գամբիայի նախագահ մայիսի 16, 1924 (95 տարեկան)

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]