Բոսնիա և Հերցեգովինայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում Բոսնիա և Հերցեգովինայի օբյեկտները թվով 3-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,3 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ Բոլոր օբյեկտներն ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով։ Բացի դրանից 2017 թվականի դրությամբ ևս 8 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]։ Բոսնիա և Հերցեգովինան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1993 թվականի հուլիսի 12-ին[2]։ Բոսնիա և Հերցեգովինայի առաջին օբյեկտն ընդգրկվել է ցանկում 2005 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 29-րդ նիստում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Mostar Old Town Panorama 2007.jpg Մոստարի կամուրջ
(բոս․՝ Stari most)
Քաղաք՝ Մոստար
Գերցեգովինո-Ներետվենյան կանտոն
Բոսնիա և Հերցեգովինայի Դաշնություն
1566 թ 2005 թ № 946 vi
2 Bridge on the Drina July 2009.jpg Մեհմեդ փաշա Սոկոլովիչի կամուրջ
(բոս․՝ Most Mehmed-paše Sokolovića
սերբ.՝ Мост Мехмед паше Соколовића)
Քաղաք՝ Վիշեգրադ
Համայնք՝ Վիշեգրադ
Սերբական Հանրապետություն
1577 թ 2007 թ № 1260 ii, iv
3 Stecak Zmeljaski Muzej Sarajevo.jpg Ստեչկի (Stećak) միջնադարյան գերեզմանատներ
(բոս․՝ Stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici)
Սերբական Հանրապետություն
Բոսնիա և Հերցեգովինայի Դաշնություն
XII-XVI դարեր 2016 թ 1504 iii, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Բոսնիա և Հերցեգովինայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների տեղադրում (ներառյալ Ստեչկիները — Red Exclamation Dot.png)

Նախնական ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում օբյեկտները դասավորված են նախնական ցանկում դրանք ավելացնելու հերթականությամբ։ Ցանկում նշված են այն օբյեկտները, որոնք Բոսնիա և Հերցեգովինայի կառավարության կողմից առաջարկվել են որպես թեկնածուներ համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու համար։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Sarajevo City Panorama.JPG Սարաևո
(բոս․՝ Sarajevo)
Սարաևոյի շրջան
Բոսնիա և Հերցեգովինայի Դաշնություն
Սկսած 1263 թվականից 1997 թ 906 v
2 Vjetrenica Cave.JPG Վետրենիցա քարանձավ
(բոս․՝ Vjetrenica)
Մոտակա բնակավայր՝ Զավալա
Հերցեգովինա-Ներետվայի կանտոն
Բոսնիա և Հերցեգովինայի Դաշնություն
- 2004 թ, 2007 թ[3] 1975 vii, x
3 Jajce Total View.jpg Յայցեի բնական-ճարտարապետական համալիր
(բոս․՝ Jajce)
Կենտրոնաբոսնիական կանտոն
Բոսնիա և Հերցեգովինայի Դաշնություն
15-րդ դարից սկսած 2006 թ 2098 ii, iii, iv, v, vi, vii
4 Pocitelj Panorama.JPG Պոչիտել հնագույն բնակավայր
(բոս․՝ Počitelj)
Հերցեգովինա-Ներետվայի կանտոն
Բոսնիա և Հերցեգովինայի Դաշնություն
XIV դարից սկսած 2007 год 5092 ii, iii, iv, v, vi
5 Blagaj - source of the Buna river.jpg Բլագայ բնական-ճարտարապետական համալիր
(բոս․՝ Blagaj)
Հերցեգովինա-Ներետվայի կանտոն
Բոսնիա և Հերցեգովինայի Դաշնություն
XVI դարից սկսած 2007 թ 5280 ii, iii, iv, v, vi, vii
6 Blidinjsko polje a Blidinjsko jezero mezi pohorimi Cvrsnica.jpg Բլադինյե բնական-ճարտարապետական համալիր
(բոս․՝ Blidinje)
Արևմտյահերցեգովինյան կանտոն
Բոսնիա և Հերցեգովինայի Դաշնություն
Մ․ թ․ ա 7-րդ դարից սկսած 2007 թ 5281 i, iii, iv, vi, vii, viii, ix, x
7 Daorson.jpg Ստոլաց բնական-ճարտարապետական համալիր
(բոս․՝ Stolac)
Հերցեգովինա-Ներետվայի կանտոն
Բոսնիա և Հերցեգովինայի Դաշնություն
Մ․ թ․ ա 13-րդ հազարամյակից սկսած 2007 թ 5282 ii, iii, iv, v, vi, vii
8 Перучица 1.jpg Պերուչիցա կուսական անտառ-արգելոց
(բոս․՝ Strogi rezervat prirode — prašuma Perućica)
Սուտյեսկա ազգային պարկ
Համայնք՝ Ֆոչա
Սերբական Հանրապետություն
2017 թ 6260 vii, ix, x

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Բոսնիա և Հերցեգովինայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Բոսնիա և Հերցեգովինա)
Red pog.png
Վետրենիցա քարանձավ
Red pog.png
Պոչիտել
Red pog.png
Բլագայ
Red pog.png
Բլադինյե
Red pog.png
Ստոլաց
Red pog.png
Պերուչիցա
Թեկնածու օբյեկտների տեղադիրք

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-04-20-ին։ Վերցված է 4 декабря 2010 
  2. «The States Parties - Bosnia and Herzegovina»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-04-20-ին։ Վերցված է 4 декабря 2010 
  3. Номинирована дважды

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]