Բելառուսում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Բելառուսի ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկում ներառված են չորս հուշարձաններ (2014 թվականի դրությամբ), որ կազմում է Բելառուսի հուշարձանների ընդհանուր թվի 0,4 %-ը։ Երեք հուշարձաններցանկում ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, իսկ մեկը բնության հուշարձան է, որը ճանաչվել է առանձնահատուկ գեղեցկության ու գեղագիտական կարևորության բնության ֆենոմեն (չափանիշ vii)։ Բացի այդ՝ 2014 թվականի դրությամբ Բելառուսի տարածքում գտնվող 10 օբյեկտներ համարվում են համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու թեկնածուներ[1]։ 1988 թվականի հոկտեմբերի 12-ին Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունների Միությունը,որի կազմում էր այն ժամանակ Բելառուսը, ընդունում է Մշակութային ու բնության համաշխարհային ժառանգության պահպանության մասին կոնվենցիա[2]. Սակայն Բելառուսի տարածքում գտնվող առաջին հուշարձանն այդ ցանկում ընդգրկվում է միայն 1992 թվականին՝ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության կոմիտեի 16-րդ նստաշրջանում, երբ Բելառուսն արդեն անկախ պետություն էր։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ցանկում օբյեկտները ներկայացված են ըստ Բելառուսի ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկում ընդգրկման տարեթվի։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկման տարին Չափանիշ
1 Poland Bialowieza - BPN.jpg Բելավաժսկայա Պուշչա
(բելառուս․՝ Белавежская пушча)
Մոտակա քաղաք՝ Կամենեց
Մարզ՝ Բրեստի
(Լեհաստանի հետ համատեղ Flag of Poland.svg)
1992, 2014 33 vii
2 Mir Castle.jpg Միրի ամրոց
(բելառուս․՝ Мірскі замак)
Գյուղաքաղաք՝ Միր
Մարզ՝ Գրոդնոյի
XVI-XVII դդ. 2000 թվական 625 ii, iv
3 Ստրուվե աղեղ
(բելառուս․՝ Дуга Струвэ)
(5 կետ)
Մարզեր՝ Գրոդնոյի, Բրեստի
(Լատվիայի Flag of Latvia.svg, Լիտվայի Flag of Lithuania.svg, Մոլդովայի Flag of Moldova.svg, Նորվեգիայի Flag of Norway.svg, Ռուսաստանի Flag of Russia.svg, Ուկրաինայի Flag of Ukraine.svg, Շվեդիայի Flag of Sweden.svg, Էստոնիայի Flag of Estonia.svg հետ համատեղ)
XIX դար 2005 թվական 1187 ii, iii, vi
4 Ռադզիվիլների ապարանքը Նեսվիժում
(բելառուս․՝ Палацава-паркавы комплекс Радзівілаў у Нясвіжы)
Քաղաք՝ Նեսվիժ
Մարզ՝ Մինսկի
XVI դար 2005 թվական 1196 ii, iv, vi

Նախնական ցանկը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ցանկում նշված են ըստ ընդգրկման տարեթվի։ Տվյալ ցանկում ներկայացված են Բեառուսի կողմից առաջարկված թեկնածուներ, որոնցից պիտի ընտրվեին ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելիք հուշարձանները։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկման տարեթիվ Չափանիշ
1 Augustov canal Nemnovo14.jpg Ավգուստովի ջրանցք
(բելառուս․՝ Аўгустоўскі канал)
Մոտակա բնակավայր՝ Սոպոցկին
Մարզ՝ Գրոդնոյի
XIX դար 2004 թվական 1892 i, iii
2 Belarus-Polatsk-Cathedral of Sophia-12.jpg Սոֆյայի տաճարը Պոլոցկում
(բելառուս․՝ Сафійскі сабор)
Քաղաք՝ Պոլոցկ
Մարզ՝ Վիտեբսկի
1030—1060 թթ.
ամբողջական վերակառուցում՝ 1738—1750 թթ.
2004 թվական 1893 i, ii
3 Kamyanets003.jpg Կամենեցի աշտարակ
(բելառուս․՝ Камянецкая вежа)
Քաղաք՝ Կամենեց
Մարզ՝ Բրեստի
1271—1288 թթ. 2004 թվական 1894 i, ii, iii
4 Grodno kaloza.jpg Բորիսոգլեբի տաճարը Գրոդնոյում
(բելառուս․՝ Гродзенская Барысаглебская царква)
Քաղաք՝ Գրոդնո
Մարզ՝ Գրոդնոյի
1183 թվական 2004 թվական 1895 i, ii
5 Sviato-Nikolskij monastyr v Mogileve.jpg Սուրբ Նիկոլայի մենաստանը Մոգիլյովում
(բելառուս․՝ Манастыр Св. Мікалая)
Քաղաք՝ Մոգիլյով
Մարզ՝ Մոգիլյովի
XVII դար 2004 թվական 1896 i
6 BrestFortress7.JPG Բրեստիամրոց
(բելառուս․՝ Брэсцкая крэпасць)
Քաղաք՝ Բրեստ
Մարզ՝ Բրեստի
1833—1842 թթ. 2004 թվական 1897 i, ii, iii
7 Belarus-Homel-Palace of Pashkevichs-6.jpg Գոմելի ապարանքային համալիր
(բելառուս․՝ Гомельскі палацава-паркавы ансамбль)
Քաղաք՝ Գոմել
Մարզ՝ Գոմելի
XVIII—XIX 2004 թվական 1898 i, ii
8 Belarus-Muravanka-Church of Birth of Holy Virgin-2.jpg Պաշտպանական տիպի կրոնական կառույցներ Բելառուսում, Լեհաստանում ու Լիտվայում
(բելառուս․՝ Абарончы храм)
Մարզ՝ Մինսկի, Բրեստի XVI դար 2004 թվական 1899 i
9 Belarus-Minsk-Skaryna Avenue-2.jpg Անկախության պողոտա ճարտարապետական համալիր
(բելառուս․՝ праспект Незалежнасці)
Քաղաք՝ Մինսկ
Մարզ՝ Մինսկի
1940—1950-ական թթ. 2004 թվական 1900 i
10 St. Nikita Church in Zditovo.jpg Պելեսի փայտե եկեղեցիներ
(բելառուս․՝ Палессе)
Մարզեր՝ Գոմելի, Բրեստի XVI դարից 2004 թվական 1901 i, ii, iii

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-02-17-ին։ Վերցված է 2 декабря 2010 
  2. «The States Parties - Belarus»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-01-21-ին։ Վերցված է 2 декабря 2010 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]