ԲՐԻԿՍ երկրների առաջնորդների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

«ԲՐԻԿՍ» կազմակերպության անդամ-երկրների պետական կամ կառավարական առաջնորդների ցանկ, որոնք ներկայացնում էին իրենց երկիրը 2009 թվականից՝ ԲՐԻԿՍ-ի յուրաքանչյուր գագաթաժողովին։ Խումբը բաղկացած է հինգ երկրներից՝ Բրազիլիա, Ռուսաստան, Հնդկաստան, Չինաստան և Հարավային Աֆրիկա։ ԲՐԻԿՍ-ը ամեն տարի անցկացնում է գագաթաժողով, որտեղ ներկա են գտնվում բոլոր պետական կամ կառավարական առաջնորդները։ Ամեն տարի կառավարությունների ղեկավարները հերթով ստանձնում են նախագահի պաշտոնը, որոնց գործառույթի մեջ է մտնում հաստատել օրակարգը։ Նաև երկիրը, որը ներկայացնում է նախագահը, նույն տարում ընդունում է կազմակերպության գագաթնաժողովը։

Խումբը ի սկզբանե ստեղծվել է որպես ԲՐԻԿ (Բրազիլիա, Ռուսաստան, Հնդկաստան, Չինաստան)։ Խմբի ստեղծման երրորդ տարում (2011 թ.) նրան է միացել Հարավային Աֆրիկան, դրանով իսկ ձևավորելով ԲՐԻԿՍ-ը։

Ցանկում ներկայացված տվյալները դասավորված են ըստ ԲՐԻԿՍ-ի գագաթնաժողովների անցկացման կարգով։

Գագաթաժողովներ Երկիր
{{{2}}} Բրազիլիա {{{2}}} Ռուսաստան {{{2}}} Հնդկաստան {{{2}}} Չինաստան {{{2}}} Հարավային Աֆրիկա
ԲՐԻԿԻ-ի I գագաթաժողով
2009
{{{2}}}
Luiz Inácio Lula da Silva.jpg
Լուիս Ինասիու Լուլա դա Սիլվա[1][2]
Dmitry Medvedev official large photo -5.jpg
Դմիտրի Մեդվեդև[1][2][3][4]
IBSA-leaders Manmohan Singh.jpg
Մանմոհան Սինգհ[1][2][3][4][5]
Hu Jintao at White House 2011.jpg
Հու Ցզինյտաո[1][2][3][4]
N/A
Բրիկ-ի II գագաթաժողով
2010
{{{2}}}
ԲՐԻԿՍ-ի III գագաթաժողով
2011
{{{2}}}
Dilma Rousseff - foto oficial 2011-01-09.jpg
Դիլմա Ռուսեֆ[3][4][5][6]
Jacob Zuma 2010 (cropped).jpg

Ջեյկոբ Զումա
[3][4][5][6]

ԲՐԻԿՍ-ի IV գագաթաժողով
2012
{{{2}}}
ԲՐԻԿՍ-ի V գագաթաժողով
2013
{{{2}}}
Vladimir Putin 12023 (cropped).jpg
Վլադիմիր Պուտին[5][6]
Xi Jinping Sept. 19, 2012.jpg

Սի Ցզինպին[5][6]

ԲՐԻԿՍ-ի VI գագաթաժողով
2014
{{{2}}}
PM Modi 2015.jpg

Նարենդրա Մոդի[6]

ԲՐԻԿՍ-ի VII գագաթաժողով
2015
{{{2}}}
ԲՐԻԿՍ-ի VIII գագաթաժողով
2016
{{{2}}}
Presidente Michel Temer (foto oficial) - cortada.jpg

Միշել Տրիմեր

ԲՐԻԿՍ-ի IX գագաթաժողով
2017
{{{2}}}
ԲՐԻԿՍ-ի X գագաթաժողով
2018
{{{2}}}
Պետք է ընտրվի 2018 թ. մարտին Պետք է ընտրվի 2018 թ. մարտին Cyril Ramaphosa.jpg
Սիրիլ Ռամաֆոսա

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Andrew E. Kramer (2009-06-16)։ «Emerging Economies Meet in Russia» (անգլերեն)։ The New York Times։ Վերցված է 2015-03-03 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «India, China to become equal partners» (անգլերեն)։ Press TV։ 2010-04-16։ Արխիվացված է օրիգինալից 2014-07-14-ին։ Վերցված է 2015-03-03 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Sarwar Kashani (2011-04-14)։ «BRICS seeks revamp in global monetary system» (անգլերեն)։ TwoCircles։ Վերցված է 2015-03-03 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 «BRICS summit defends dialogue for Syria, Iran» (անգլերեն)։ NDTV Convergence։ 2009-03-29։ Վերցված է 2015-03-03 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Mariam Isa (2013-03-24)։ «Brics Summit expected to establish development bank» (անգլերեն)։ BDLive։ Վերցված է 2015-03-03 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 «Modi Likely to Watch FIFA World Cup Final ahead of BRICS Summit» (անգլերեն)։ India West։ 2014-06-17։ Արխիվացված է օրիգինալից 2016-03-03-ին։ Վերցված է 2015-03-03