Արագոնի թագուհիների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Արագոնի զինանշան

Արագոնի թագավորությունը ձևավորվել է 1035 թվականին, երբ Նավառայի թագավորությունը Սանչո III արքայի մահից հետո բաժանվեց երեք մասի։ Սանչոյի որդուն` Գոնսալոյին անցան Սոբրարբեն և Ռիբարգորսան, իսկ նրա ոչ օրինական որդուն` Ռամիրոյին անցավ Արագոնը, սակայն Գոնսալոն սպանվեց շուտով, և նրա տարածքներն անցան Ռամիրոյին, և այդպիսով Ռամիրոն դե ֆակտո դարձավ Արագոնի թագավոր։

Արագոնյան դինաստիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պատկեր Անուն Հայր Ծննդյան տարեթիվ Ամուսնություն Թագուհի է դարձել Գահնկեց է արվել Մահվան տարեթիվ Ամուսին / Արագոնի թագավորներ
Gerberga (Ermesinda) de Foix, Rainha de Aragão - The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png Էրմեզինդա Բիգորսկայա (Ermesinda of Bigorre) Բեռնար Ռոժե դը Ֆուա (Bernard-Roger, Count of Bigorre)
Ֆուայի կոմսություն
- 22 օգոստոս, 1036 1 դեկտեմբեր, 1049 Ռամիրո I
Ագնեսա (Agnes) Արագոնի թագավոր Ռամիրո I-ի կինը Ուիլյամ VI (William VII, Duke of Aquitaine)
- 1054 8 մայիս 1063
այրիացել է
-
Իզաբելլա (Isabella of Urgell) Էրմենգոլ III (Ուրգելի կոմս)
- 1065 1071
կիսել է ժառանգությունը
մինչև 1071 թվականի դեկտեմբերի 20-ը Սանչո I
Felícia de Roucy, Rainha de Aragão -The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png Ֆելիցիա (Felicia of Roucy)
[1]
Իլդուին IV
- 1076 կամ ավելի շուտ 4 հունիս 1094
այրիացել է
3 մայիս 1123
Ագնեսա (Agnes of Aquitaine, Queen of Aragon)
[1]
Ուիլյամ VIII
- հունվար 1086 4 հունիս 1094
այրիացել է
6 հունիս 1097 Պեդրո I
Բերտա (Bertha of Aragon)
[1]
Պիեր I - 16 օգոստոս 1097 28 սեպտեմբեր 1104
այրիացել է
մինչև 1111
UrracaCastile.jpg Ուրակա (Urraca of León)
[1][2]
Ալֆոնսո VI
ապրիլ 1079 հոկտեմբեր 1109 1115
ամուսնությունը չեղյալ է համարվել
8 մարտ 1126 Ալֆոնսո I
Inês de Aquitânia, Rainha de Aragão -The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png Ագնեսա Աքուեյթենցի(Agnes of Aquitaine, Queen of Aragon) Ուիլյամ IX
1103 -ից հետո 13 նոյեմբեր 1135 13 նոյեմբեր 1137
ամուսինը հրաժարվել է գահից
8 մարտ 1160 Ռամիրո II
Sancha head.jpg Սանչա Կաստիլիացի(Sancha of Castile, Queen of Aragon)
[3][4][5][6][7]
Ալֆոնսո VII (Կաստիլիայի թագավոր )
21 սեպտեմբեր 1154/5 18 հունվար 1174 25 ապրիլ 1196
այրիացել է
9 նոյեմբեր 1208 Ալֆոնսո II
Pedro2 marie.jpg Մարիա Մոնթփելիերցի Մոնպելիեցի(Maria of Montpellier)
[3][4][5][6]
Ուիլյամ VIII 1182 15 հունիս 1204 21 հունվար/18 ապրիլ 1213 Պեդրո II
Anverso y reverso del sello de la reina de Aragón Leonor de Castilla y Plantagenet.jpg Էլեանորա Կաստիլիացի
[3][4][5][6]
Ալֆոնսո VIII
1202 6 փետրվար 1221 ապրիլ 1229
ամուսնությունը չեղյալ է համարվել
1244 Ջեյմս I(Արագոնի թագավոր)
Tomba Violant d'Hongria.JPG Իոլանդա Հունգարացի
[3][4][5][6][7][8][9][10]
Անդրյու II
1215/6 8 սեպտեմբեր 1235 12 հոկտեմբեր 1251
Պատկեր Գերբ Անուն Հայր Ծննդյան թիվ Ամուսնություն Դարձել է թագուհի Գահնկեց է արվել Մահվան տարեթիվ Ամուսին/ Արագոնի թագավորներ
Konstancie Sic.jpg Coat of Arms of Constance of Sicily, Queen of Aragon.svg Կոստանցիա Սիցիլիացի (Constance of Sicily, Queen of Aragon)
[3][4][5][6][8][11]
Մանֆրեդ (Սիցիլիայի թագավոր)
1249 13 հունիս/հուլիս 1262 27 հուլիս 1276 2/11 նոյեմբեր 1285
այրիացել է
9 ապրիլ 1302 Պեդրո III (Արագոնի թագավոր)
Isabell Castila 1294.jpg Royal Coat of Arms of the Crown of Castile (1284-1390).svg Իզաբելա Կաստիլիացի (Արագոնի թագուհի)
[3][4][5][6][8][9][11]
Սանչո IV (Կաստիլիայի թագավոր)
1283 1 դեկտեմբեր 1291 25 ապրիլ 1295
ամուսնությունը չեղարկվել է
24 հուլիս 1328 Հայմե II (Արագոնի թագավոր)
MSC Blanca d'Anjou.png Arms of Charles II dAnjou.svg Բլանկա (Blanche of Anjou)
[3][4][5][6][8][11][12]
ԿարլII (Նեապոլի թագավոր)
1280 29 հոկտեմբեր/1 նոյեմբեր 1295 14 հոկտեմբեր 1310
Col elionor.jpg Arms of Marie of Lusignan, Queen of Aragon.svg Մարիա (Լուսինյան տոհմից, Արագոնի թագուհի)
[3][4][5][6][8][11][12]
Հուգո III (Կիպրոսի թագավոր)
(Լուսինյաններ)
1273 27 նոյեմբեր 1315 10/22 ապրիլ/սեպտեմբեր 1322
Tomba d'Elisenda de Montcada (detall).jpg Arms of Elisenda of Montcada, Queen of Aragon.svg Էլիսենդա մոնկադացի (Elisenda of Montcada)
[3][4][5][6][8][11][12]
Պեդրո Մոնկադացի
1272 25 դեկտեմբեր 1322 5 նոյեմբեր 1327
այրիացել է
19 հունիս 1364
Sepulcro de la reina Leonor. Iglesia de Ntra. Sra. del Manzano de Castrojeriz--4.JPG Royal Coat of Arms of the Crown of Castile (1284-1390).svg Էլեոնորա Կաստիլիացի(Eleanor of Castile 1307—1359)
[3][4][5][6][8][12]
Ֆերդինանդ IV (Կաստիլիայի թագավոր)
1307 5 փետրվար 1329 24 հունվար 1336
այրիացել է
մարտ/ապրիլ 1359 Ալֆոնսո IV (Արագոնի թագավոր)
Marie Navarra 1338.jpg Royal Arms of Navarre (1328-1425).svg Մարիա Նավառացի
[3][4][5][6][7][8][9][10][12]
Ֆիլիպ III(Նավառայի թագավոր)]]
1329-35 23 հուլիս 1338 29 ապրիլ 1347 Պեդրո IV (Արագոնի թագավոր)
D. Leonor de Portugal, Rainha de Aragão - The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png Shield of the Kingdom of Portugal (1248-1385).png Էլեոնորա Պորտուգալացի(Արագոնի թագուհի)
[3][4][5][6][7][8][9][10][12]
Աֆոնսու IV
3 փետրվար 1328 19 նոյեմբեր 1347 29 հոկտեմբեր 1348
Eleonora Sicily.jpg Coat of Arms of Eleanor of Sicily, Queen of Aragon.svg Էլեանորա Սիցիլիացի
[3][4][5][6][7][8][9][10][12]
Պեդրո II (Սիցիլիայի թագավոր)]]
1325 13 հունիս/27 օգոստոս 1349 20 ապրիլ 1375
Sibilla de Fortia DarocaSMiguel.jpg Arms of Sibila of Fortia, Queen of Aragon.svg Սիբիլիա Ֆորտիացի (Sibila of Fortia)
[3][5][6][7][8][9][10][12]
Բերենգեր Ֆորտիացի
1350 11 հոկտեմբեր 1377 6 հունվար 1387
այրիացել է
4/24 նոյեմբեր 1406
Violanta Bar.jpg Coat of Arms of Violant of Bar, Queen of Aragon.svg Իոլանդա դե Բար
[3][5][6][7][8][9][10][12]
Ռոբերտ I
1364/5 2 փետրվար 1380 6 հունվար 1387 19 մայիս 1396
այրիացել է
3 հուլիս 1431 Խուան I (Արագոնի թագավոր)
Marie Luna 3.jpg Coat of Arms of Mary of Luna, Queen of Aragon.svg Մարիա դե Լունա(Maria de Luna)
[3][5][6][7][8][9][10][12]
Լոպե դե Լունա
1358 13 հունիս 1373 19 մայիս 1396 20/29 դեկտեմբեր 1406 Մարտին I (Արագոնի թագավոր)
Sepulcre Margarida de Prades.jpg Arms of Margarida of Prades, Queen Consort of Aragon.svg Մարգարիտա պրադեսցի(Margaret of Prades)
[3][5][6][7][8][9][10][11][12]
Պեդրո Պրադեսցի
1395 17 սեպտեմբեր 1409 31 մայիս 1410
այրիացել է
1422

Տրաստամարյան դինաստիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պատկեր Զինանշան Անուն Հայրը Ծննդյան ամիս/ամսաթիվ Ամուսնություն Դարձել է թագուհի Զրկվել է գահից Մահվան տարեթիվ Ամուսին
Eleanor queen.jpg Coat of Arms of Eleanor of Alburquerque, Queen of Aragon.svg Էլեոնորա Ուրակա Կաստիլիացի
[3][5][6][7][8][9][10][11][12]
Սանչո Ալֆոնսո
1374 1393/4 28 հունիս 1412 2 ապրիլ 1416
այրիացել է
16 դեկտեմբեր 1435 Ֆերդինանդ I Արդարամիտ
Marie Kastilie.jpg Coat of Arms of Maria of Castile, Queen of Aragon.svg Մարիա Կաստիլիացի(Արագոնի թագուհի)
[3][5][6][7][8][9][10][11][12][13]
Էնրիկե III (Կաստիլիայի թագավոր)
1 սեպտեմբեր 1401 12 հունիս 1415 2 ապրիլ 1416 4 հոկտեմբեր 1458 Ալֆոնսո V Մեծահոգի
Juana Enríquez.png Coat of Arms of Juana Enríquez, Queen of Aragon.svg Հուանա Էնրիկես
[1][3][5][6][7][8][9][10][12]
Ֆադրիկե Էնրիկես
1425 1 ապրիլ 1444 4 հոկտեմբեր 1458 13 փետրվար 1468 Խուան II (Արագոնի թագավոր)
IsabellaofCastile03.jpg Coat of Arms of Queen Isabella of Castile (1492-1504).svg Իզաբելլա I (Կաստիլիայի թագուհի)
[1][3][5][6][7][8][9][10][11][12][13]
Խուան II (Կաստիլիայի թագավոր)]]
22 ապրիլ 1451 19 հոկտեմբեր 1469 20 հունվար 1479 26 նոյեմբեր 1504 Ֆերդինանդ II (Արագոնի թագավոր)
Germaine de Foix1.jpg Coat of Arms of Germanie of Foix as Queen Consort of Aragon Sicily and Naples.svg Ժերմենա (Germaine of Foix)
[1][3][5][6][7][8][9][10][11][12][13]
Ժան ֆուացի
1488 19 հոկտեմբեր 1505 23 հունվար 1516
այրիացել է
18 հոկտեմբեր 1538

Միջնադարյան ժամանակաշրջանի թագուհիներ, 1462-1472[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կատալոնիայում տեղի ունեցող քաղաքացիական պատերազմի ընթացքում, Հուան II-ին գահնկեց անելու և գահին տիրանալու իրենց թեկնածությունն էին ներկայացրել երեք թեկնածուներներ։ Ներանցից մեկը Պեդրո V -ն էր, ով ամուսնացած չէր։ Երկրորդը ՝ Էնրիկե IV-ն էր, որի կինը Ժուանա պորտուգալացին էր, Դուարտե I-ի դուստրը։ Երրորդ թեկնածուն Ռենե I-ն էր, ում առաջին կինը եղել Լոթարինգիայի դքսուհի Իզաբելը մինչև 1462 թվականին, իսկ երկրորդը ՝ ֆրանսիացի ազնվական Ժանեն։

Հաբսբուրգների պալատ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Պատկեր Զինանշան Անուն Հայրը Ծննդյան ամիս/ամսաթիվ Ամուսնություն Թագուհի է դարձել Գահնկեց է եղել Մահվան տորեթիվ Ամուսին
Isabella of Portugal by Titian.jpg Coat of Arms of Isabella of Portugal, Holy Roman Empress and Queen Consort of Spain.svg Իզաբելլա Պորտուգալացի
[1][3][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14]
Մանուել I
24 հոկտեմբեր 1503 11 մարտ 1526 1 մայիս 1539 Կարլ V Հեբսբուրգ

Գրականություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 նաև Նավառայի թագուհի
  2. նաև Իսպանիայի կայսրուհի
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 3,20 3,21 3,22 ինչպես նաև Բարսելոնի կոմսուհի,
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 Ժիրոնայի կոմսուհի,
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 5,19 5,20 5,21 5,22 Օսոնի կոմսուհի,
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 6,20 6,21 6,22 Բեսալուի կոմսաուհի
  7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 7,14 Ռուսիլոնի կոմսուհի
  8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 8,13 8,14 8,15 8,16 8,17 8,18 8,19 նաև Վալենսիայի թագուհի.
  9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 9,12 9,13 9,14 նաև Մալյորկայի թագուհի
  10. 10,00 10,01 10,02 10,03 10,04 10,05 10,06 10,07 10,08 10,09 10,10 10,11 10,12 10,13 նաև Սերդանի կոմսուհի.
  11. 11,00 11,01 11,02 11,03 11,04 11,05 11,06 11,07 11,08 11,09 11,10 նաև Սիցիլիայի թագուհի
  12. 12,00 12,01 12,02 12,03 12,04 12,05 12,06 12,07 12,08 12,09 12,10 12,11 12,12 12,13 12,14 12,15 12,16 նաև Սարդինիայի և Կորսիկայի թագուհի.
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 նաև Նեապոլի թագուհի
  14. նաև եղել է Կաստիլիա և Լեոնի, Գալիսիայի և Տոլեդոյի թագուհի.