Արաբական երկրներում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Արաբական երկրներում ՅՈՒՆԵՍԿՕհամաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ, 2016 թվականից ցանկում ընդգրկված են 66 օբյեկտներ, որը կազմում է ընդհանուր թվի 7,2 %-ը (ըստ 2010 թվականի տվյալների 911 օբյեկտներ)։

Ստորև բերված աղյուսակում օբյեկտները դասավորված են ըստ երկրի տվյալների, իսկ հետո ` Համաշխարհային ժառանգության ցուցակում ընդգրկվելու ժամանակագրական հերթականությամբ։

Պատկեր Անվանում Տեսակ Ցուցակում ընդգրկվելու տարեթիվը Նշումներ
Ալժիր Ալժիր
Kalaa des Beni Hammad.5.jpg Բենի Համմադ ամրոց մշակութային 102 1980
Tassili rocks.jpg Պլատո Տասսիլին Աջջեր խառը 179 1982
Ghardaia.jpg Մազաբի հովիտ մշակութային 188 1982
GM Djemila Roman Theatre02.jpg Հնագույն քաղաք Ջեմիլա մշակութային 191 1982
Tipasa4.jpg Հնագույն քաղաք Տիպազա մշակութային 193 1982
Timgad Trajan.jpg Հնագույն քաղաք Տիմգադ մշակութային 194 1982
Algeri01.jpg Քասաբ քաղաքԱլժիր մշակութային 565 1982
Բահրեյն Բահրեյն
Bahrain Fort 7.jpg Կալատ ալ Բահրեյն — հնագույն նավահանգիստ և մայրաքաղաք Դիլմունա մշակութային 1192 2005
Եգիպտոս Եգիպտոս
Abu Mena Ancient Monastery 04.JPG Հին քրիստոնեական հուշարձաններ մշակութային 90 1979 վտանգված է 2001 թվականից
Egypt.HatshepsutsTemple.01.jpg Հնագույն Թեբե մշակութային 87 1979
Islamic Cairo (2005-05-385).jpg Կահիրեի պատմական թաղամասը մշակութային 89 1979
Egypt.Giza.Sphinx.01.jpg Մեմփիսը և նրա դամբարանները-բուրգերի համալիրները Գիզայից Դախշուր մշակութային 86 1979
Abu Simbel, both temples, Egypt, Oct 2004.jpg Նուբիայի հուշարձանները Աբու Սիմբելից մինչև Ֆիլեր մշակութային 88 1979
Katharinaklooster R01.jpg Սուրբ Կատարինայի վանք և նրա շրջակայքը մշակութային 954 2002
Whale skeleton 2.jpg Վադի-ալ-Խիտան («Կետերի հովիտ») բնական 1186 2005
Flag of UNESCO.svg Երուսաղեմ [1]
Al-aqsa-mosque01 cropped.JPG Հինքաղաք (Երուսաղեմ) և նրա պարիսպները մշակութային 148 1981 Հորդանանի կողմից առաջադրված,
վտանգված է 1982 թվականից
Իրաք Իրաք
Hatra ruins.jpg Հնագույն քաղաք Խատրա մշակութային 277 1985
Babylonlion.JPG Հնագույն Աշուր քաղաք (Կալատ-Շերգաթ) մշակութային 1130 2003 վտանգված է 2003 թվականից
Great Mosque of Samarra.jpg Սամարրա Հնագիտական քաղաք культурный 276 2007 վտանգված է 2007 թվականից
Հորդանան Հորդանան
Petra Jordan BW 36.JPG Հնագույն Պետրա քաղաք մշակութային 326 1985
Qusayr Amra.jpg Քասր Ամրա խալիֆի նստավայրը մշակութային 327 1985
Umm Rasas House ruins.JPG Ում-Էր-Ռասասի հնագիտական գտածոները (Քաստրոն-Մեֆա) մշակութային 1093 2004
Եմեն Եմեն
Sibam.jpg Շիբամ մշակութային 192 1982
Sana.jpg Սանաա քաղաքի պատմական կենտրոնը մշակութային 385 1986
Zabid, Yemen.jpg Պատմական Զամբիդ քաղաքը մշակութային 611 1993 վտանգված է 2000 թվականից
Socotra dragon tree.JPG Արշիպելագ Սոքոթրա բնական 1263 2008
Լիբանան Լիբանան
Anjar - Cardo vu du nord 2.jpg Հնագույն Անջար քաղաք մշակութային 293 1984
Baalbek(js) 5.jpg Հնագույն Բաալբեկ քաղաք մշակութային 294 1984
ByblosObeliskTemple.jpg Հնագույն Բիբլոս քաղաք (Բժուբեյլ) մշակութային 295 1984
Tyre Triumphal Arch.jpg Հնագույն Տյուրոս քաղաք (Սուր) մշակութային 299 1984
Qadisha.jpg Սուրբ հովիտ (Վադի Քադիշա) և Աստվածային մայրու անտառը (Հորշ Արզ էլ Ռաբ) մշակութային 850 1998
Լիբիա Լիբիա
Leptis Magna Arch of Septimus Severus.jpg Հնագիտական վայր Լեպտիս Մագնա մշակությին 183 1982
Theatre, Sabratha.JPG Հանգիտական վայր Սաբրատա մշակութային 184 1982
CireneGinnasio1999.jpg Հնագիտական վայր Կիրենա մշակությին 190 1982
Tadrart Acacus 1.jpg Թադրարտ-Ակակուս լեռան ժայռերին նկարչություն վայր մշակությաին 287 1985
Ghadames - Gasse in der Altstadt.jpg Հնագույն Գադամես քաղաք մշակութային 362 1986
Մավրիտանիա Մավրիտանիա
PNBA 43.JPG Ազգային պարկ Բանկ-դը Արգեն բնական 506 1989
Chinguetti mosquee.jpg Ուդանի հին Կսարը (ամրությունը), Շիգենտտի, Տիշիտի և Ուալատի մշակութային 750 1996
Մարոկկո Մարոկկո
Fes.JPG Ֆես քաղաքի մզկիթը մշակութային 170 1981
Koutbia.jpg Մարաքեշ քաղաքի մզկիթը մշակութային 331 1985
Ait Benhaddou Pano.jpg Այաթ Բեն Հադդու քաղաքի Կսարը մշակութային 444 1987
Royal Palace, Meknes.jpg Հնագույն Մեկնես քաղաքը մշակութային 793 1996
Triumphal Arch in Volubilis.jpg Հնագիտական Վոլյուբիլիս վայրը մշակութային 836 1997
Tetuan vista desde un tejado.JPG Թեթուան քաղաքի մզկիթը մշակութային 837 1997
Ramparts of Essaouira.JPG Էս Սուվեյրա քաղաքի մզկիթը մշակութային 753 2001
El Jadida panorama.jpg Պորտուգալական Մազարգան քաղաքը (Ալ-Ջադիդա) մշակութային 1058 2004
Օման Օման
Bahla Fort.jpg Բախլայի ամրոցը մշակութային 433 1987
View over Al Ain.jpg Հնագիտական վայր Բատ, Ալ-Խուտմ և Ալ-Ային մշակութային 434 1987
Oman Dhofar Frankincense.jpg «Խունկի երկիր» հնագույն առևտրական ուղի մշակութային 1010 2000
Falaj at al ain.jpg Աֆլաջի Ոռոգման համակարգեր մշակութային 1207 2006
Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա
Madain Saleh (6731527141).jpg Ալ-Խիջր (Մադաին-Սալիխ) հնագիտական վայր մշակութային 1293 2008
Diriyahpic.jpg Էդ-Դիրիյա քաղաքի Ատ-Տուրաիֆ թղամաս մշակութային 1329 2010
Սուդան Սուդան
Gebel Barkal.jpg Ջեբել-Բարկալ և Նապատանի շրջանի հնագիտական վայրը մշակութային 1073 2003
Սիրիա Սիրիա
Syria.Damascus.01.jpg Հանգույն Դամասկոս քաղաքը մշակութային 20 1979
Syria bosra theater.jpg Հնագույն Բոսրա քաղաքը մշակութային 22 1980
Tetrapylon Palmyra in Syria 001.JPG Հնագուին Պալմիրա քաղաքը մշակութային 23 1980
Aleppo citadel001.jpg Հնագույն Հալեպ քաղաքը մշակութային 21 1986
Krak des Chevaliers 01.jpg Կրակ-դե-Շեվալե և Սալահ ալ-Դինի բերդ մշակութային 1229 2006
Թունիս Թունիս
Terrasses de la médina de Tunis.jpg Թունիս քաղաքի մզկիթը մշակութային 36 1979
Quartier Punique.JPG Կարթագենի ավերակները մշակութային 37 1979
Colisée d'El Djem vue panoramique.jpg Էլ Ջեմի ամֆիթատրոնը մշակութային 38 1979
Parcichkeul3.jpg Իշքյոլի ազգային պարկ բնական 8 1980
Kerkouane1.JPG Պյունիկյան Կերկուան քաղաքը և նրա դամբարանը кմշակութային 332 1985
Sousse Grosse Moschee.JPG Սուս քաղաքի մզկիթը մշակութային 498 1988
Kairouan-mosquee-cimetiere.jpg Հանգույն Կայրուան քաղաքը մշակութային 499 1988
Dougga theatre.jpg Հանգույն Դուգգա քաղաքը մշակութային 794 1997

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Спискок всемирного наследия
    Примечание. Согласно позиции ЮНЕСКО, cитуация в Иерусалиме исключительна в том, что не существует общего политического соглашения относительно статуса города. На веб-сайте ЮНЕСКО Старый город в списке «арабских государств», но не указано какой стране оно принадлежит.