Ավստրալիայում Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ավստրալիայի՝ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում նշվում է 19 անուն ( 2016թ.)[1], որը կազմում է ընդհանուր թվի 1,8 %-ը (2015 թվականին՝ 1079)։

3 օբյեկտ ընդգրկված է մշակութային չափանիշներով, 12 օբյեկտներ՝ բնական, 4-ը՝ խառը[1]:

2 մշակութային օբյեկտ ճանաչված են մարդկային հանճարի գլուխգործոցներ (չափանիշը i), և 9 օբյեկտներ՝ բացառիկ գեղեցկության ու գեղագիտական կարևորության բնական ֆենոմեններ (չափանիշ vii)։

Ավստրալիան վավերացրել է Համաշխարհային մշակութային և բնական ժառանգության պահպանության կոնվենցիան 1974 թվականի օգոստոսի 22-ին[2]: Ավստրալիայի տարածքում առաջին օբյեկտներն ընդգրկվեցին ցուցակում 1981-ին՝ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության կոմիտեի 5-րդ նստաշրջանի ժամանակ։ Ավստրալիայի տարածքում ցանկում ներառված առաջին օբյեկտը Մեծ Արգելախութն էր, որը նաև ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության առաջին ծովային օբյեկտն էր[3]:

2011 թվականի հոկտեմբերի 21-ի դրությամբ քննարկման փուլում են գտնվում արդեն գոյություն ունեցող օբյեկտների ընդլայնումը. Ֆրեյզեր կղզուն առաջարկվում է ավելացնել «Գրեյթ Սանդի[4]» ազգային պարկը, իսկ Ավստրալիայի արևելյան ափի անձրևային անտառների տարածքը՝ ընդլայնել[5]:

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում օբյեկտները դասավորված են ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցանկում դրանք ավելացնելու ժամանակագրական կարգով.
 բնական օբյեկտ   մշակութային օբյեկտ   խառը 

Հ/հ Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծվել է Ցանկում ներառման տարեթիվը Չափանիշներ
1
Coral Outcrop Flynn Reef.jpg
Մեծ Արգելախութ
(անգլ.՝ Great Barrier Reef)
Կորալյան ծով 1981 154 vii, viii, ix, x
2
Kakadu 2534.jpg
Կակադու ազգային պարկ (անգլ.՝ Kakadu National Park)
Հյուսիսային տարածք 1981, 1987, 1992 147 i, vi, vii, ix, x
3
Mungo lake 1.jpg
Ուիլանդրա լճերի շրջան

(անգլ.՝ Willandra Lakes Region)

Նահանգ՝ Նոր Հարավային Ուելս 1981 167 iii, viii
4
LordHoweIslandFromKimsLookout.jpg
Լորդ Հոու (անգլ.՝ Lord Howe Island Group
Լորդ Հոու կղզի (անգլ.՝ Lord Howe Island)
Բոլս Պիրամիդ (անգլ.՝ Ball's Pyramid)
Նահանգ՝ Նոր Հարավային Ուելս 1982 186 vii, x
5
CradleMountain.jpg
Թասմանիայի վայրի բնություն

(անգլ.՝ Tasmanian Wilderness)

Նահանգ՝ Թասմանիա 1982, 1989 181 iii, iv, vi, vii, viii, ix, x
6
Elabana Falls.jpg
Ավստրալիայի արևելյան ափի անձրևային անտառներ

(անգլ.՝ Gondwana Rainforests of Australia)
Նահանգներ՝ Նոր Հարավային Ուելսի և Քուինսլենդի սահմանին 1986, 1994 368 viii, ix, x
7
Uluru Australia(1).jpg
Ուլուրու Կատա Տյուտա

(անգլ.՝ Uluru-Kata Tjuta National Park)
(նախկինում կոչվում էր Այերս Ռոկ Մաունթ Օլգա,
անգլ.՝ Ayers Rock – Mount Olga)

Հյուսիսային տարածք 1986, 1994 447 viii, ix, x
8
Daintree National Park.jpg
Քվինսլենդի խոնավ արևադարձներ

(անգլ.՝ Wet Tropics of Queensland )

Նահանգ՝ Քվինսլենդ 1988 486 vii, viii, ix, x
9
Stromatolites in Sharkbay.jpg
Շարկի ծովածոց

(անգլ.՝ Shark Bay)

Նահանգ՝ Արևմտյան Ավստրալիա 1991 578 vii, viii, ix, x
10
Fraser Island view from Indian Head.jpg
Ֆրեյզեր կղզի
(անգլ.՝ Fraser Island)
Նահանգ՝ Քուինսլենդ 1992 620 vii, ix
11
Riversleigh.jpg
Ավստրալական կաթնասունների մնացորդների հանածոներ

(անգլ.՝ Australian Fossil Mammal Sites
Ռիվերսլեյ (11ա; անգլ.՝ Riversleigh)
Նարակորտ (11բ; անգլ.՝ Naracoorte)

Նահանգներ։ Քուինսլենդ, Հարավային Ավստրալիա 1994 698 viii, ix
12
Heard.jpg
Հերդ և Մաքդոնալդ կղզիներ
(անգլ.՝ Heard and McDonald Islands)
1997 577 viii, ix
13
RoyalPenguins4.JPG
Մաքքուորի կղզի
(անգլ.՝ Macquarie Island)
Նահանգ՝ Թասմանիա 1997 629 vii, viii
14
Blue mountains - three sisters.jpg
Կապույտ լեռներ լեռնային գոտի
(անգլ.՝ Greater Blue Mountains Area)
Նահանգ՝ Նոր Հարավային Ուելս, Կատումբա քաղաքի մերձակայք 2000 917 ix, x
15
Purnululu National Park Peter Ruckstuhl -2.jpg
Պուրնուլուլու ազգային պարկ
(անգլ.՝ Purnululu National Park)
Նահանգ՝ Արևմտյան Ավստրալիա 2003 1094 vii, viii
16
Royal exhibition building tulips straight.jpg
Թագավորական ցուցահանդեսային կենտրոն և Կառլտոնի այգիներ
(անգլ.՝ Royal Exhibition Building and Carlton Gardens)
Նահանգ՝ Վիկտորյա, Մելբուրն 19-րդ դար 2004 1131 ii
17
SydneyOperaHouse.jpg
Սիդնեյի օպերային թատրոն

(անգլ.՝ Sydney Opera House)

Նահանգ՝ Նոր Հարավային Ուելս, Սիդնեյ քաղաք 20-րդ դար 2007 166 i
18
CockatooIslandPanorama.jpg
Ավստրալիայի տաժանակիր բնակավայրեր
(անգլ.՝ Australian Convict Sites
11 օբյեկտ տարբեր նահանգներում 18-րդ դար, 19-րդ դար 2010[6] 1306 iv, vi
19
Ningaloo.jpg
Նինգալաուի ծովափ

(անգլ.՝ Ningaloo Coast)

Նահանգ՝ Արևմտյան Ավստրալիա 2011[7] 1369 vii, x

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն
[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ Ավստրալիայում

Տե՛ս նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,0 1,1 Centre UNESCO World Heritage։ «UNESCO World Heritage Centre - World Heritage List»։ whc.unesco.org (անգլերեն)։ Վերցված է 2016-05-20 
  2. ՅՈւՆԵՍԿՕ«The States Parties — Australia» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-05-ին։ Վերցված է 2011-10-19 
  3. ЮНЕСКО-Пресс. (28 ноября 2010 года)։ «Сберечь «драгоценности океанской короны»»։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-05-ին։ Վերցված է 2011-10-19 
  4. ՅՈւՆԵՍԿՕ. (2010 թվականի հունվարի 4)։ «Great Sandy World Heritage Area» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-05-ին։ Վերցված է 2011-10-19 
  5. ՅՈւՆԵՍԿՕ (2010 թվականի մայիսի 7)։ «The Gondwana Rainforests of Australia World Heritage Area (extension to existing property)» (անգլերեն)։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-05-ին։ Վերցված է 2011-10-19 
  6. ЮНЕСКО-Пресс. (1 օգոստոսի 2010)։ «Комитет всемирного наследия включил семь культурных объектов в Список всемирного наследия»։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-05-ին։ Վերցված է 2011-10-19 
  7. ЮНЕСКО-Пресс. (24 июня 2011 года)։ «Система озер в Великой рифтовой долине (Кения) и Берег Нингалу (Австралия) включены в Список всемирного наследия ЮНЕСКО»։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-05-ին։ Վերցված է 2011-10-19 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]