Ասիայի պետությունների և կախյալ տարածքների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Եվրասիա աշխարհամասի բնակչության մեծ մասը գտնվում է Եվրոպայում իսկ տարածքի մեծ մասը՝ Ասիայում։ Թուրքիան և Ղազախստանն ընդգրկված են Եվրոպական երկրների ցանկում[1]։ Եվրոպական երկրների մեջ են մտնում նաև Ադրբեջանը, Վրաստանը և Կիպրոսը, որպես ԵՄ անդամ, սակայն աշխարհագրորեն այս պետությունները գտնվում են ամբողջությամբ Ասիայում[1]։

Արևմտյան Ասիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Երկիր Մայրաքաղաք Լեզու Արժույթ Տարածք Բնակչություն Քարտեզ
Ադրբեջան
Բաքու
Ադրբեջաներեն
Ադրբեջանական մանաթ
86 600 կմ²
9 593 000
Հայաստան
Երևան
Հայերեն
Հայկական դրամ
29 800 կմ²
3 010 600
Բահրեյն
Մանամա
Արաբերեն
Բահրեյնական դինար
665 կմ²
1 314 089
Վրաստան
Թբիլիսի
Վրացերեն
Վրացական լարի
69 700 կմ²
3 729 500[2]
Իսրայել
Երուսաղեմ
Եբրայերեն և Արաբերեն
Շեկել
20 770 կմ²[3]
22 072 կմ²[4]
7 746 000
Հորդանան
Ամման
Արաբերեն
Հորդանանական դինար
92 300 կմ²
6 316 000
Իրաք
Բաղդադ
Արաբերեն
Իրաքական դինար
437 072 կմ²
30 747 000
Իրան
Թեհրան
Պարսկերեն
Իրանական ռիալ
1 648 000 կմ²
74 196 000
Յեմեն
Սանաա
Արաբերեն
Յեմենական ռիալ
527 970 կմ²
23 580 000
Քաթար
Դոհա
Արաբերեն
Քաթարական ռիալ
11437 կմ²
1 409 000
Կիպրոս
Նիկոսիա
Թուրքերեն
Եվրո
9 250 կմ²
801 851
Քուվեյթ
Ալ-Քուվեյթ
Արաբերեն
Քուվեյթական դինար
17 818 կմ²
2 985 000
Լիբանան
Բեյրութ
Արաբերեն
Լիբանանական դինար
10 452 կմ²
4 224 000
Արաբական Միացյալ Էմիրություններ
Աբու Դաբի
Արաբերեն
Դիրխամ
83 600 կմ²
4 599 000
Օման
Մասկատ
Արաբերեն
Օմանական ռիալ
309 500 կմ²
2 845 000
Սաուդյան Արաբիա
Ռիադ
Արաբերեն
Սաուդյանական ռիալ
2 218 000 կմ²
25 721 000
Սիրիա
Դամասկոս
Արաբերեն
Սիրիական ֆունտ
185 180 կմ²
21 906 000
Թուրքիա
Անկարա
Թուրքերեն
Թուրքական լիրա
780 580 կմ²
73 723 000

Կենտրոնական Ասիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Երկիր Մայրաքաղաք Լեզու Արժույթ Տարածք Բնակչություն Քարտեզ
центр
Ղազախստան
Աստանա
Ղազախերեն և Ռուսերեն
Ղազախստանական տենգե
2 724 902 կմ²
18 360 353
Ղրղզստան
Բիշքեկ
Ղրղզերեն
Ղրղզստանական սոմ
199 951 կմ²
6 019 500
Տաջիկստան
Դուշանբե
Տաջիկերեն
Սոմոնի
142 000 կմ²
8 551 200
Թուրքմենստան
Աշխաբադ
Թուրքմեներեն
Թուրքմենստանական մանատ
491 200 կմ²
5 490 563
Ուզբեկստան
Տաշքենդ
Ուզբեկերեն
Ուզբեկական սում
447 400 կմ²
31 807 000

Հարավային Ասիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Երկիր Մայրաքաղաք Լեզու Արժույթ Տարածք Բնակչություն Քարտեզ
Աֆղանստան
Քաբուլ
Փաշթո և Դարի
Աֆղանի
652 864 կմ²
32 564 342
Բանգլադեշ
Դաքքա
Բանգլադեշերեն
Տակա
144 000 կմ²
162 221 000
Բութան
Թհիմփհու
Ձոնգքհա և Անգլերեն
Հնդկական ռուփի
47 000 կմ²
697 000
Հնդկաստան
Նյու Դելի
Անգլերեն
Հնդկական ռուբլի
3 287 590 կմ²
1 217 831 000
Մալդիվներ
Մալե
Մալդիվերեն
Մալդիվական Ռուփի
298 կմ²
309 000
Նեպալ
Կատմանդու
Նեպալերեն
Նեպալական ռուփի
140 800 կմ²
29 331 000
Պակիստան
Իսլամաբադ
Անգլերեն
Պակիստանական ռուփի
803 940 կմ²
173 949 000
Շրի Լանկա
Շրի Ջայավարդենեպուրա Կոտտե
Սինհալերեն
Շրի Լանկական ռուփի
65 610 կմ²
20 238 000

Արևելյան Ասիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Երկիր Մայրաքաղաք Լեզու Արժույթ Տարածք Բնակչություն Քարտեզ
Չինաստան
Պեկին
Չինարեն
Չինական յուան
9 596 960 կմ²
1 347 290 000
Հյուսիսային Կորեա
Փհենյան
Կորյերեն
Հյուսիսային Կորեայի վոնա
120 540 կմ²
24 051 706
Հարավային Կորեա
Սեուլ
Կորյերեն
Հարավային Կորեայի վոնա
99 274 կմ²
49 773 145
Մոնղոլիա
Ուլան Բատոր
Մոնղոլերեն
Թուգրիկ
1 564 116 կմ²
2 871 000
Ճապոնիա
Տոկիո
Ճապոներեն
Իենա
377 835 կմ²
127 960 000

Հյուսիսային Ասիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Երկիր Մայրաքաղաք Լեզու Արժույթ Տարածք Բնակչություն Քարտեզ
Ռուսաստան
Մոսկվա
Ռուսերեն
Ռուսական ռուբլի
17 125 200 կմ² (եվրոպական մասի հետ)
146 600 000 (եվրոպական մասի հետ)

Հարավարևելյան Ասիա[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Երկիր Մայրաքաղաք Լեզու Արժույթ Տարածք Բնակչություն Քարտեզ
Բրունեյ
Բանդար Սերի Բեգավան
Մալայերեն
Բրունեյական դոլար
5 770 կմ²
400 000
Վիետնամ
Հանոյ
Վիետնամերեն
Դոնգ
329 560 կմ²
85 789 573
Ինդոնեզիա
Ջակարտա
Ինդոնեզերեն
Ինդոնեզական ռուփի
1 919 460 կմ²
231 369 500
Կամբոջա
Պնոմպեն
Կամբոջերեն
Ռիել
181 040 կմ²
14 805 000
Լաոս
Վիենտյան
Լաոսերեն
Կիպ
236 800 կմ²
6 320 000
Մալայզիա
Կուալա Լումպուր
Մալայերեն
Մալայզական ռինգիտ
329 758 կմ²
28 306 700
Մյանմա
Նայպիդո
Մյանմերեն
Կյատ
678 500 կմ²
50 020 000
Սինգապուր
Սինգապուր (քաղաք)
Անգլերեն, Չինարեն
Դոլար
692,7 կմ²
4 987 600
Թայլանդ
Բանգկոկ
Թայլանդերեն
Թաիլանդական բահտ
514 000 կմ²
63 525 062
Արևելյան Թիմոր
Դիլի
Պորտուգալերեն
Դոլար
15 007 կմ²
1 134 000
Ֆիլիպիններ
Մանիլա
Իսպաներեն և անգլերեն
Ֆիլիպինական պեսո
300 000 կմ²
102 000 000

Չճանաչված և մասամբ ճանաչված պետություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Չճանաչված պետություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Երկիր Մայրաքաղաք Լեզու Զբաղեցնում է երկրի դե յուրե տարածք Տարածք Բնակչություն Քարտեզ
Վազիրիստան
Վանա (քաղաք)
Փաշթո
Պակիստան
11 585 կմ²
791 087
Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետություն
Ստեփանակերտ
Հայերեն
Հայաստան
11 500 կմ²
145 100
Պետություն Շան
Թաունջի
Շաներեն
Մյանմա
155 800 կմ²
4 702 000 (1999)

Մասամբ ճանաչված պետություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Երկիր Մայրաքաղաք Լեզու Զբաղեցնում է երկրի դե յուրե տարածք Տարածք Բնակչություն Քարտեզ
центр
Աբխազիա
Սուխում
Աբխազերեն և ռուսերեն
Վրաստան
8 598 կմ²
242 862
центр
Ազադ Քաշմիր
Մուզաֆարաբադ
Ուրդու
Հնդկաստան
13 297 կմ²
4 567 982
Թայվան
Թայբեյ
Չինարեն
Չինաստան
35 980 կմ²
23 188 078
Պաղեստին
Ռամալլահ
Արաբերեն
Իսրայել
6020 կմ²
4 016 416
Հյուսիսային Կիպրոսի Թուրքական Հանրապետություն
Նիկոսիա
Թուրքերեն
Կիպրոս
3 355 կմ²
200 000
Հարավային Օսիա
Ցխինվալ
Օսերեն, Ռուսերեն և Վրացերեն
Վրաստան
3 900 կմ²
51 547

Կախյալ տարածքներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Երկիր Մայրաքաղաք Լեզու Արժույթ Պետություն Տարածք Բնակչություն Քարտեզ
Ակրոտիրի և Դեկելիա
Էպիսկոպի
Անգլերեն
Եվրո
Միացյալ Թագավորություն
14 500
254 կմ²
Մակաո
Մակաո
Չինարեն և Պորտուգալերեն
Պատակա
Չինաստան
541 200
27 կմ²
Հոն Կոնգ
Հոնկոնգ
Չինարեն և Անգլերեն
Հոնգ Կոնգ դոլար
Չինաստան
7 097 600
1 104 կմ²
Հնդկական օվկիանոսի բրիտանական տարածքներ
Դիեգո Գարսիա
Անգլերեն
Դոլար
Միացյալ Թագավորություն
3 500
60 կմ²
Կոկոսյան կղզիներ
Ուեսթ Այլնդ
Անգլերեն
Ավստրալիական դոլար
Ավստրալիա
596
14 կմ²
Ծննդյան կղզի (Ավստրալիա)
Ֆլային Ֆիշ Քոուվ
Անգլերեն
Ավստրալիական դոլար
Ավստրալիա
1 400
135 կմ²

Երկրներ, որոնք գտնվում են երկու աշխարհամասերում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Ռուսաստան Ռուսաստան — տարածքի փոքր մասը և բնակչության մեծամասնությունը գտնվում է Եվրոպայում։
  • Ղազախստան Ղազախստան — տարածքի և բնակչության ավելի փոքր մասը գտնվում է Եվրոպայում։
  • Թուրքիա Թուրքիա — տարածքի և բնակչության ավելի փոքր մասը գտնվում է Եվրոպայում։
  • Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա — տարածքների և բնակչության ավելի փոքր մասը գտնվում է Օվկիանիայում։
  • Եմեն Եմեն — տարածքների և բնակչության ավելի փոքր մասը գտնվում է Աֆրիկայում։
  • Եգիպտոս Եգիպտոս — տարածքի և բնակչության մեծամասնությունը գտնվում է Աֆրիկայում։
  • Ադրբեջան Ադրբեջան — տարածքի և բնակչության մեծ մասը գտնվում է Գոմիկավանում;)
  • Վրաստան Վրաստան — տարածքի և բնակչության ավելի փոքր մասը գտնվում է Եվրոպայում։

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,0 1,1 worldatlas. The Middle East։ «The Middle East»։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-10-14-ին։ Վերցված է 2012-09-30։ «As a point-of-interest, Armenia and Azerbaijan have long been associated with the Middle East, but in recent years, some sources now consider them to be more closely aligned with Europe based on their modern economic and political trends. We have moved in that direction, and the same applies for the island country of Cyprus, as it does for Georgia, the former Russian republic.» 
  2. հաշվի չառնելով Աբխազիայի և Հարավային Օսիայի բնակչությունը
  3. 1949 թ. Անկախության պատերազմի արդյունքում ձեւավորված Իսրայելի ինքնիշխան տարածքը։ Այս սահմաններով Իսրայելը ճանաչվել է պետությունների մեծ մասի եւ ՄԱԿ-ի կողմից
  4. Այս թիվը օգտագործվում է պաշտոնական Իսրայելի փաստաթղթերում, սակայն, ՄԱԿ-ի հավելվածի չճանաչման հետ կապված, չի օգտագործվում միջազգային փաստաթղթերում