Ասիայի ամենաբարձր շենքերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Ասիայի ինն ամենաբարձր շինությունները (2014 թվականի դրությամբ)

Ասիայի ամենաբարձր շենքերի ցանկ, ստորև ներկայացված է Ասիայի 300 մետր բարձրությամբ շինությունների ցանկը։ 2017 թվականի փետրվարի դրությամբ դրանց թիվը 91 էր (4 իրենցից ներկայացնում են աշտարակ երվորյակներ և ներկայացված են մեկ կետով)։ Ասիայի ամենաբարձր շինությունը (և ողջ աշխարհի)՝ Բուրջ Խալիֆան է (828 մետր, Դուբայ, ԱՄԷ)։ Աշխարհի ամենաբարձր 90 շինություններից 43 գտնվում են Չինաստանում (չհաշված Թայվանը և Հոնկոնգը) և 25-ը՝ Արաբական Միացյալ Էմիրություններում, մյուս ասիական երկրներում բարձր շինությունները մեկն են։ Հետևյալ ցուցակը ցույց է տալիս միայն այն երկրների շինությունները, որոնք ամբողջությամբ գտնվում են Ասիայում, դրա համար էլ այստեղ բացակայում են երկնաքերերը, ինչպես օրինակ Ռուսաստանի երկնաքերերը, որոնք գտնվում են ինչպես Ասիայում, այնպես էլ Եվրոպայում (տես՝ Եվրոպայի և Ասիայի սահման

Բարձրահարկ շենքերի կառուցման լայնածավալ ընթացքը Ասիայում սկսվել է 1990-ական թվականներից, դրա համար էլ Ասիայի 91 բարձրահարկ շենքերից միայն երեքն է կառուցվել 1997 թվականից շուտ։

Ստորև ներկայացած ցուցակում ընդգրկված են նաև այն շինությունները, որոնց շինարարությունը դեռևս ավարտին չի հասցվել, սակայն նրանք արդեն հասել են իրենց առավելագույն բարձրությանը և շարունակում են ակտիվորեն կառուցվել։ Կարելի է նշել, որ 300 մետրը գերազանցող բարձրությամբ շենքեր չկան ասիայի տնտեսապես զարգացած երկրներում, ինչպիսիք են Ճապոնիան և Սինգապուրը։ Ճապոնիային դեպքում սա կապված է բարձր սեյսմիկ շրջան լինելու հետ, իսկ երկրորդինը՝ երկրի ավիացիայի վարչութան կողմից արգելված է 280 մետր բարձրությամբ շենքերի շինարարությունը։

Քանակական աղյուսակ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ասիայի ամենաբարձր շենքերը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տեսակավորվել է ըստ բարձրության նվազման։ Հավասարման նշանը (=) հերթական համարից հետո նշանակում է, որ մի քանի շինություններ ունեն նույն բարձրությունը։ Աղյուսակի «Բարձրություն» բաժնում նշված է ճարտարապետական բարձրությունը, այսինքն առանց ալեհավաքների, դրոշների և այլ թեթև հեշտ մոնտաժվող կոնստրուկցիաների։ Շեղատառերով նշված են այն շինությունները, որոնք հասել են նախագծով նախատեսված բարձրության, բայց շահագործման չեն հանձնվել։
№ հ/հ Անուն Քաղաք Երկիր Նկար Բարձրու-

թյունը,

մ

Վերերկրյա հարկեր Կառուցման ավարտի տարեթրվ Նշումներ, հղումներ
1 Բուրջ Խալիֆա Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 071018ImresoltBurjDubai.jpg 828 163 2010 2007 թվականի դրությամբ աշխարհի ամենաբարձր շենքը (շինարարության ավարտից երեք տարի առաջ), ներկայումս աշխարհի ամենաբարձր շինությունը [1]
2 Շանհայի աշտարակ Շանհայ {{{2}}} Չինաստան Shanghai Shanghai Tower 5166304.jpg 632,1 121 2016 Բարձրությամբ աշխարհում երկրորդն է [2]
3 Աբրաջ ալ-Բեյթ Մեքքա {{{2}}} Սաուդյան Արաբիա അബ്രാജ് അൽ-ബൈത്ത് ടവർ.jpg 601,0 120 2012 Բարձրությամբ աշխարհի երրորդ շինությունն է։ Աշխարհի ամենաբարձր հյուրանոցը։ Համալիրն ընդգրկում է ավելի քան հինգ շենք 240-260 մետր բարձրությամբ, հետևաբար դրանք այս ցուցակում ընդգրկված չեն [3]
4 Պինան միջազգային ֆինանսական կենտրոն Շենժեն {{{2}}} Չինաստան Pingan IFC, Nov2014.jpg 600,0 115 2017 [4] [5]
5 Lotte World Tower Սեուլ Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա Lotte World Tower, Seoul, Korea, under construction 2013-12-04.JPG 555,7 123 2016 ՏՀԶԿ ամենաբարձր շինությունը, ունի աշխարհի ամենաբարձր դիտարանը[6]
6 CTF Ֆինանսական կենտրոն Գուանչժոու {{{2}}} Չինաստան Canton CTF Finance Center (UNDER CONSTRUCTION).jpg 530,0 116 2016 Աշխարհում բարձրությամբ հինգերորդ շենքը։ Ունի երկու ամենաարագ վերելակաները[1][2] [7]
7 Թայբեյ 101 Թայբեյ {{{2}}} Թայվան Taipei101.portrait.altonthompson.jpg 509,2 101 2004 Բարձրությամբ վեցերորդ շինությունն է աշխարհում։ 2003-2007 թվականներին Ասիայի ամենաբարձր շինությունը [8]
8 Շանհայի համաշխարհային ֆինանսական կենտրոն Շանհայ {{{2}}} Չինաստան SWFC Jul08.jpg 492,0 101 2008 Աշխարհում բարձրությամբ յոթերորդն է [9]
9 Միջազգային ֆինանսական կենտրոն {{{2}}} Հոնկոնգ International Commerce Centre 201008.jpg 484,0 118 2010 Աշխարհում բարձրությամբ իններորդն է [10]
10 Պետրոնաս աշտարակներ Կուալա Լումպուր {{{2}}} Մալայզիա Petronas Twin Towers 2010 April.jpg 451,9 88 1998 Աշխարհում բարձրությամբ տասներորդն է։ 1998-2003 թվականներին եղել է Ասիայի ամենաբարձր շինությունը։ 1998 թվականից մինչ օրերս ամենաբարձր եկվորյակ աշտարակն է [11]
11 Նանցզին-Գրինլենդ ֆինանսական կենտրոն
Նանկին {{{2}}} Չինաստան Nanjing Zifeng Plaza.JPG 450,0 66 2010 Աշխարհում բարձրությամբ 13-րդն է [12]
12 Kingkey_100 Շենժեն {{{2}}} Չինաստան 深圳“京基100”摩天大楼.jpg 441,8 100 2011 Աշխարհում բարձրությամբ 14-րդն է [13]
13 Միջազգային ֆինանսական կենտրոն Գուանչժոու {{{2}}} Չինաստան GZIFC.jpg 437,5 103 2010 Աշխարհում բարձրությամբ 15-րդն է [14]
14 Marina_101 Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ Marina 101 Under Construction on 4 January 2008.jpg 432,0 101 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 17-րդն է [15]
15 Ցզան Մաո
Շանհայ {{{2}}} Չինաստան Shaghai Jin Mao.JPG 420,5 88 1999 Աշխարհում բարձրությամբ 19-րդն է [16]
16 Միջազգային ֆինանսական կենտրոն {{{2}}} Հոնկոնգ International Finance Centre, Hong Kong 2.jpg 415,0 88 2003 Աշխարհում բարձրությամբ 20-րդն է [17]
17 Թագուհու աշտարակ Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 413,4 101 2012 Աշխարհում բարձրությամբ 21-րդն է։ Աշխարհում բարձրությամբ երկրորդ բնակաելի շենքն է [18]
18 Ալ-Խամրա աշտարակ
Ալ-Քուվեյթ {{{2}}} Քուվեյթ Alhamra Tower.jpg 412,0 80 2011 Աշխարհում բարձրությամբ 22-րդն է [19]
19 23-Մարինա Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 392,8 89 2012 Աշխարհում բարձրությամբ 23-րդն է [20]
20 CITIC աշտարակ Գուանչժոու {{{2}}} Չինաստան Zhongxinguangchang.JPG 391,0 80 1997 Աշխարհում բարձրությամբ 24-րդն է։ 1997-1998 թվականներին Ասիայի ամենաբարձր շինությունը [21]
21 Eton Place Dalian 1[en] Դալյան {{{2}}} Չինաստան Dalian Eton Center.jpg 388,4 81 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 25-րդն է։ Համալիրը ներառում է ևս չորս շենքեր, որոնք չեն գերազանցում 300 մետրը[3], այդ պատճառով էլ ցուցակում ընդգրկված չեն [22]
22 Գլխամասային գրասենյակ Capital Market Authority[en] Ալ-Ռիադ {{{2}}} Սաուդյան Արաբիա 385,0 77 2014 Աշխարհում բարձրությամբ 26-րդն է [23]
23 Սյոնխին աշտարակ
Շենժեն {{{2}}} Չինաստան Diwang Dasha 24.JPG 384,0 69 1996 Աշխարհում բարձրությամբ 27-րդն է։ 1996-1997 թվականներին Ասիայի ամենաբարձր շենքը [24]
24 Բուրդջ-Մոհամմեդ-բին-Ռաշիդ
Աբու Դաբի {{{2}}} ՄԱԷ Burj Mohammed bin Rahid, Abu Dhabi, UAE (from car).jpg 382,0 92 2014 Աշխարհում բարձրությամբ 28-րդն է։ Համալիրը ներառում է ևս երկու շենք, որոնք չեն գերազանցում 300 մետրը[4], այդ պատճառով էլ ցուցակում ընդգրկված չեն[25]
25 Elite_Residence Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 380,5 91 2012 Աշխարհում բարձրությամբ 30-րդն է[26]
26 Ցենտրալ-պլազա {{{2}}} Հոնկոնգ 中環廣場.JPG 374,0 78 1992 Աշխարհում բարձրությամբ 31-րդն է։ 1992-1996 թվականներին Ասիայի ամենաբարձր շինությունը [27]
27 Չինական բանկի աշտարակ {{{2}}} Հոնկոնգ Bank of China 中國銀行 (5285247776).jpg 367,4 70 1990 Աշխարհում բարձրությամբ 32-րդն է։ 1990-1992 թվականներին Ասիայի ամենաբարձր շինությունը [28]
28 Ալմաս աշտարակ Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 363,1 68 2009 Աշխարհում բարձրությամբ 34-րդն է [29]
29 The Pinnacle Գուանչժոու {{{2}}} Չինաստան The Pinnacle (Guangzhou, China) indexxrus.JPG 360 60 2012 Աշխարհում բարձրությամբ 37-րդն է [30]
30 JW Marriott Marquis Dubai 1 և 2 Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ Emirates Park Towers Under Construction on 31 January 2008.jpg 355,0 77 2012
2013
Աշխարհում բարձրությամբ 36-րդն է։ Համալիրը բաղկացած է եկվորյակ միևնույն բարձրության աշտարակներից, բայց ունեն կառուցման տարբեր տարեթվեր[5] [31] [32]
31 Էմիրաթների գրասենյակային աշտարակ
Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 354,6 54 2000 Աշխարհում բարձրությամբ 38-րդն է։ Երկրորդ շինությունը՝ Ջումեյրա Էմիրեյստ Թաուերսը ունի 309 մետր բարձրություն և հետևյալ աղյուսակում ընդգրկված է 71 համարի տակ [33]
32 Ֆորում 66
(Աշտարակ2)
Շենյան {{{2}}} Չինաստան 350,6 68 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 40-րդն է։ Համալիրը կազմված է երկու շենքից[6] , Աշտարակ 1 ունից 384 մետր բարձրություն, բայց նրա շինարարությունը

«սառեցվել» է[7] [34]

33 Թանտեկս Սկայ
Գաոսյուն {{{2}}} Թայվան Kaohsiung 85 Sky Tower.JPG 347,5 85 1997 Աշխարհում բարձրությամբ 41-րդն է [35]
34 Կենտրոն {{{2}}} Հոնկոնգ The Center 201406.jpg 346,0 73 1998 Աշխարհում բարձրությամբ 43-րդն է [36]
35 ADNOC գլխամասային գրասենյակ Աբու Դաբի {{{2}}} ՄԱԷ 342,4 76 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 45-րդն է [37]
36 Ահմեդ-Աբդուլ-Ռահիմ-Էլ-Աթթար աշտարակ
Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ Ahmed Abdul Rahim Al Attar Tower Under Construction on 7 March 2008.jpg 342,0 76 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 46-րդն է [38]
37 The Wharf Times Square[en] Ուսի {{{2}}} Չինաստան 339,0 68 2014 Աշխարհում բարձրությամբ 47-րդն է [39]
38 Համաշխարհային ֆինանսական կենտրոն Չունցին {{{2}}} Չինաստան CWFC.JPG 338,9 73 2014 Աշխարհում բարձրությամբ 48-րդն է [40]
39 Ժամանակակից քաղաք Տյանցզին {{{2}}} Չինաստան 338,0 65 2016? Աշխարհում բարձրությամբ 50-րդն է[41]
40 Տյանցզյանի համաշխարհային ֆինանսական կենտրոն Տյանցզին {{{2}}} Չինաստան 2010年12月27日的津塔.jpg 336,9 75 2011 Աշխարհում բարձրությամբ 51-րդն է [42]
41 Ջահ Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ Marina Torch, Dubai.jpg 336,8 79 2011 Աշխարհում բարձրությամբ 52-րդն է [43]
42 Keangnam Hanoi Landmark Tower Հանոյ {{{2}}} Վիետնամ Keangnam Tower October 2010.jpg 336,0 72 2012 Աշխարհում բարձրությամբ 53-րդն է [44]
43 Համաշխարհային առևտրական կենտրոն Վենչժոու
{{{2}}} Չինաստան Wenzhou World Trade Center.JPG 333,3 68 2010 Աշխարհում բարձրությամբ 54-րդն է [45]
44= Վարդի աշտարակ Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 333,0 72 2007 Աշխարհում բարձրությամբ 55-րդն է[46]
44= Shimao ինտերնացիոնալ պլազա[en] Շանհայ {{{2}}} Չինաստան Shimao International Plaza W.jpg 333,0 61 2005 Աշխարհում բարձրությամբ 55-րդն է [47]
46 Ժամանակակից մեդիա կենտրոն Չանչժոու {{{2}}} Չինաստան 332,0 57 2013 Աշխարհում բարձրությամբ 57-րդն է [48]
47 Minsheng Bank Building[en] Ուհան {{{2}}} Չինաստան MinshengBankBuilding-RaulMahiques.jpg 331,3 68 2007 Աշխարհում բարձրությամբ 58-րդն է [49]
48= Ռյուգեն հյուրանոց Փհենյան {{{2}}} Հյուսիսային Կորեա Ryugyong Hotel - August 27, 2011 (Cropped).jpg 330,0 105 1992/2011[A] Աշխարհում բարձրությամբ 59-րդն է [50]
48= Չինական ժամանակակից առևտրական կենտրոն

(Աշտարակ 3)

Պեկին {{{2}}} Չինաստան China World Trade Center III.jpg 330,0 74 2010 Աշխարհում բարձրությամբ 50-րդն է։ Համալիրի կազմում կան ևս 5 շինություններ, բայց նրանցից ոչ մեկ չի գերազանցում 300 մետրը[8], այդ պատճառով էլ ցանկում ընդգրկված չեն [51]
50 Hon Kwok City Center[en] Շենչժեն {{{2}}} Չինաստան 329,4 80 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 61-րդն է [52]
51= Ինդեկս[en] Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 328,0 80 2010 Աշխարհում բարձրությամբ 62-րդն է [53]
51= Լոնգսի ինտերնեյշնալ հյուրանոց
Ուսի {{{2}}} Չինաստան Hanging Village of Huaxi, Wuxi (May 2012).jpg 328,0 74 2011 Աշխարհում բարձրությամբ 62-րդն է [54]
51= Էլ Յակուբ աշտարակ[en] Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 328,0 72 2013 Աշխարհում բարձրությամբ 62-րդն է [55]
51= Wuxi Suning Plaza 1[en] Ուսի {{{2}}} Չինաստան Wuxi Suning Plaza, Wuxi (May 2014).jpg 328,0 68 2014 Աշխարհում բարձրությամբ 62-րդն է [56]
55= Տեսարժան վայր Աբու Դաբի {{{2}}} ՄԱԷ 324,0 72 2013 Աշխարհում բարձրությամբ 66-րդն է [57]
55= Դեջի պլազա Նանկին {{{2}}} Չինաստան Deji Plaza, Nanjing (May 2012).jpg 324,0 62 2013 Աշխարհում բարձրությամբ 66-րդն է [58]
57 Shimao No.1 The Harbour Main Tower[en] Յանտայ {{{2}}} Չինաստան 323,0 57 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 68-րդն է [59]
58 Բուրջ ալ-Արաբ Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ Minimundus.jpg 321,0 60 1999 Աշխարհում բարձրությամբ 70-րդն է [60]
59 Նինա {{{2}}} Հոնկոնգ Nina Tower (Hong Kong) indexxrus.JPG 318,9 80 2007 Աշխարհում բարձրությամբ 74-րդն է [61]
60 ՀՀՀՐ աշտարակ Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 317,0 72 2010 Աշխարհում բարձրությամբ 77-րդն է [62]
61 Chongqing IFS T1[en] Չունցին {{{2}}} Չինաստան 316,5 64 2016 Աշխարհում բարձրությամբ 78-րդն է[63]
62 Օլիմպիական երիտասարդական կենտրոն[en]
(Աշտարակ 1)
Նանկին {{{2}}} Չինաստան 314,5 68 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 79-րդն է։ Համակարգը բաղկացած է երկու շենքից, երկրորդի բարձրությունը 300 մետր է[9] և այդ պատճառով էլ ցանկում ընդգրկված չէ [64]
63 Մահանակհոն Բանգկոկ Flag of Thailand.svg Թաիլանդ MahaNakhon by kylehase.jpg 313,0 77 2016 Թայլանդի բարձր շինությունների ցանկ [65] [66]
64 Moi Center[en]
(Աշտարակ 1)
Շենյան {{{2}}} Չինաստան Moi Center.jpg 311,0 75 2012 Աշխարհում բարձրությամբ 81-րդն է։ Համակարգը բաղկացած է երեք շինությունից։ Մյուսների բարձրությունը կազմում է 300 մետր[10] այդ պատճառով էլ ցանկում ընդգրկված չեն [67]
65= Մենարա Տելեկոմ Կուալա Լումպուր {{{2}}} Մալայզիա Menara telekom.jpg 310,0 55 2001 Աշխարհում բարձրությամբ 83-րդն է [68]
65= Օվկիանոսյան բարձունքներ Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ Ocean Heights Dubai Marina.jpg 310,0 82 2010 Աշխարհում բարձրությամբ 83-րդն է [69]
67 Pearl River աշտարակ[en] Գուանչժոու {{{2}}} Չինաստան Pearl River Tower (Guangzhou, China) indexxrus.JPG 309,6 71 2011 Աշխարհում բարձրությամբ 88-րդն է [70]
68 Յունեքսիու ֆինանսական աշտարակ Գուանչժոու {{{2}}} Չինաստան Yuexiu Financial Tower.jpg 309,4 73 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 89-րդն է [71]
69 Էմիրաթյան աշտարակ-2 Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 309,0 56 2000 Աշխարհում բարձրությամբ 90-րդն է։ Երկրորդ շինություն համալիրն է, Էմիրաթների գրասենյակային աշտարակը, ունի 355 մետր բարձրություն և այս ցուցակում ներառված է 29 համարի ներքո [72]
70= Բուրջ-Ռաֆալ Ալ-Ռիադ {{{2}}} Սաուդյան Արաբիա 308,0 68 2014 Աշխարհում բարձրությամբ 92-րդն է [73]
70= Հյուսիս-արևելյան Ասիայի առևտրական աշտարակ
Ինչոն Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 308,0 68 2011 Աշխարհում բարձրությամբ 92-րդն է [74]
72 Կայան աշտարակ Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 307,3 73 2013 Աշխարհում բարձրությամբ 94-րդն է, աշխարհի ամենաբարձր շենքը, որը պտտված է 90° [75]
73 Wanda Plaza[es] Կունմին {{{2}}} Չինաստան 307,0 70 2016 Աշխարհում բարձրությամբ 95-րդն է։ Համալիրը բաղկացած է երկու եկվորյակ աշտարակներից, որոնք ունեն նույն բարձրությունն ու հարկերի քանակը [76] [77]
74= Արևելյան Խաղաղօվկիանոսյան կենտրոն
(Աշտարակ Ա)
Շենժեն {{{2}}} Չինաստան East Pacific Center Towers (1).jpg 306,0 85 2013 Աշխարհում բարձրությամբ 99-րդն է։ Համալիրի մեջ մտնում են ևս չորս շինություններ, բայց նրանք բոլորը 300 մետրից ցածր են[11], այդ պատճառով է ցուցակում ընդգրկված չեն [78]
74= Հասցեն Դաունթաուն Բուրջ Դուբայ
Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 306,0 63 2008 Աշխարհում բարձրությամբ 99-րդն է [79]
76 Էտիխադ աշտարակ 2 Աբու Դաբի {{{2}}} ՄԱԷ 305,3 79 2011 Աշխարհում բարձրությամբ 103-րդն է։ Համալիրի մեջ ներառված են չորս շինություններ, բայց նրանցից ոչ մեկը չի գերազանցում 300 մետրը[12], այդ պատճառով էլ ցուցակում ընդգրկված չեն [80]
77 Բայիոկ 2 աշտարակ
Բանգկոկ Flag of Thailand.svg Թաիլանդ Bangkok Baiyoke Tower.jpg 304,0 85 1997 Աշխարհում բարձրությամբ 104-րդն է [81]
78= Համաշխարհային ֆինանսական կենտրոն Շենժեն {{{2}}} Չինաստան 303,0 68 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 105-րդն է [82]
78= Diwang International Fortune Center[en] Լյուչժոու {{{2}}} Չինաստան 303,0 75 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 107-րդն է [83]
78= Wuxi Maoye City - Marriott Hotel[en] Ուսի {{{2}}} Չինաստան Marriott Hotel Wuxi.jpg 303,0 72 2014 Աշխարհում բարձրությամբ 107-րդն է [84]
78= Համաշխարհային առևտրական կենտրոն Ալ-Ռիադ {{{2}}} ՄԱԷ 303,0 67 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 107-րդն է [85]
78= Heung Kong Tower[en] Շենժեն {{{2}}} Չինաստան Heung Kong Tower, 2014.jpg 303,0 61 2014 Աշխարհում բարձրությամբ 107-րդն է [86]
78= Jiangxi Nanchang Greenland Central Plaza 1 և2[es] Նանկին {{{2}}} Չինաստան Jiangxi Nanchang Greenland Central Plaza Towers, 2014.png 303,0 59 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 107-րդն է։ Համալիրը բաղկացած է միևնույն բարձրություն ու հարկեր ունեցող եկվորյակ աշտարակներից[13] [87] [88]
84 Leatop Plaza[en] Գուանչժոո {{{2}}} Չինաստան Leatop Plaza (Guangzhou, China) indexxrus.JPG 302,7 65 2012 Աշխարհում բարձրությամբ 113-րդն է [89]
85 Քինդոմ կենտրոն Ալ-Ռիադ {{{2}}} Սաուդյան Արաբիա Riyadh Skyline New.jpg 302,3 32 2002 Աշխարհում բարձրությամբ 115-րդն է [90]
86 Արևելքի դարպասներ Սուչժոու {{{2}}} Չինաստան Gate of the Orient 1.JPG 301,8 74 2014 Աշխարհում բարձրությամբ 116-րդն է [91]
87 Մենք հասել են զենիթին
(Աշտարակ Ա)
Բուսան Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա We've the Zenith Tower A and Tower B.JPG 301,0 80 2011 Աշխարհում բարձրությամբ 118-րդն է։ Համալիրում կառուցված են ևս երկու շինություն, նրանք երկուսն էլ ցածր են 300 մետրից[14], այդ պատճառով էլ ցուցակում ընդգրկված չեն [92]
88 Ասպիեր աշտարակ Դոհա {{{2}}} Կատար 300,1 36 2007 Աշխարհում բարձրությամբ 119-րդն է [93]

Կառուցվող[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ակտիվ կառուցվող շինությունները, որոնք ըստ նախագծի գերազանցելու են 300 մետր բարձրությունը (ըստ 2015 թվականի), սակայն այդ բարձրությանը դեռ չեն հասել։ Ըստ բարձրության նվազման կարգի՝
№ հ/հ Անուն Քաղաք Երկիր Նկար Բարձրու-թյունը,

մ

Վերերկրյա հարկեր Կառուցման ավարտի տարեթրվ Նշումներ, հղումներ
1 Թագավորության աշտարակ Ջիդդա {{{2}}} Սաուդյան Արաբիա 1000,0 200 2020-ից հետո Կդառնա աշխարհի ամենաբարձր արհեստական շինությունը [94]
2 Jakarta Signature Tower[en] Ջակարտա Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա 638,0 113 2022 Կդառնա ՀԱՊԱ ամենաբարձր շինությունը [95]
3 Rama IX Super Tower[en] Բանգկոկ Flag of Thailand.svg Թաիլանդ 615,1 125 2020 [96]
4 Գոլդին ֆայնենս 117
Տյանցզին {{{2}}} Չինաստան 597,0 117 2018 [97]
5 Համաշխարհային ֆինանսական կենտրոն Ռոուզ Ռոք
Տյանցզին {{{2}}} Չինաստան 588,0 ≈100 ≈2018 [98]
6 Pertamina Energy Tower[en] Ջակարտա Flag of Indonesia.svg Ինդոնեզիա 530,0 99 2020 [99]
7 Չայնա-Ցզյուն
Պեկին {{{2}}} Չինաստան 528,0 108 2018 [100]
8 Dalian Greenland Center[en] Դալյան {{{2}}} Չինաստան 518,0 85 2018 [101]
9 Բուստաբ Լոթ Վոլդ աշտարակ Բուսան Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա Construction site of Busan Lotte Tower 1.jpg 510,1 107 2019 [102]
10 Tianjin R&F Guangdong Tower[en] Տյանցզին {{{2}}} Չինաստան 468,0 91 2015 [103]
11 Միջազգային առևտրական կոոմերցիոն կենտրոն Չունցին {{{2}}} Չինաստան 467,9 99 2019 [104]
12 Suzhou IFS[en] Սուչժոու {{{2}}} Չինաստան Suzhou IFS 2015-06-06.jpg 449,9 98 2017 [105]
13 Աշխարհ մեկ Մումբայ {{{2}}} Հնդկաստան World One 3.jpg 442,0 117 2015 Կդառնա աշխարհի ամենաբարձր բնակելի շենքը, եթե «չսառեցվի» շինարարությունը, Պենտոմինիում [15] [106]
14 Wuhan Center[en] Ուհան {{{2}}} Չինաստան Wuhan CBD with Wuhan Center in the center.jpg 438,0 88 2016 [107]
15 106 Tower[de] Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 433,0—445,0 104—107 2018—2019 [108] [109]
16 Ալմաստե աշտարակ Ջիդդա {{{2}}} Սաուդյան Արաբիա 432,0 93 ? [110]
17 Krrish Square[en]
(Աշտարակ 1)
Կոլոմբո

Շրի Լանկա Շրի Լանկա

420,0 95 ? Համալիրի կազմում կառուցվելու են նաև երեք շինություն, 90, 65 և 65 հարկերով, որոնց բարձությունը դեռևս հայտնի չեն[16]. [111]
18 Ningbo Center[en] Նինբո {{{2}}} Չինաստան 398,1 80 ? [112]
19 Բնակակելի աշտարակ Աբու Դաբի պլազա Աստանա {{{2}}} Ղազախստան 382,0 88 ? Համալիրի կազմում կառուցվելու են ևս երկու շինություններ, որոնք կունենան 229 և 85 մետր[17] բարձրություն[113]
20 VietinBank Business Center Office Tower[en] Հանոյ {{{2}}} Վիետնամ 363,2 68 2018 [114]
21 Oasis Tower[en]
(Աշտարակ Բ)
Մումբայ {{{2}}} Հնդկաստան 361,2 90 2017 Համալիրում կառուցվելու է նաև Աշտարակ Ա 256 մետր բարձրությամբ[18] [115]
22 Palais Royale[en] Մումբայ {{{2}}} Հնդկաստան Palais Royale Mumbai 25 May 2013.JPG 320,0 75 2017 [116]
23 White Magnolia Plaza[en] 1 Շանհայ {{{2}}} Չինաստան Sinar Mas Center, Feb2015.jpg 319,5 66 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 72-րդ շինությունն է։ Համալիրում կառուցվել են նաև երկու շինություններ, բայց նրանցից ոչ մեկ չի գերազանցում 300 մետրը[19], այդ պատճառով էլ այս ցուցակում չեն ընդգրկվել [117]
24 Riverside Century Plaza Main Tower[en] Վուհու {{{2}}} Չինաստան 318,0 66 2015 Աշխարհում բարձրությամբ 76-րդն է [118]

«Սառեցված»[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ավելի քան 350 մետր բարձրությամբ նախագծված շենքեր, որոնց շինարարությունը սկսվել է 2015 թվականից, սակայն դադարեցվել է:
№ հ/հ Անուն Քաղաք Երկիր Նկար Բարձրու-թյունը,

մ

Վերերկրյա հարկեր Կառուցման սկիզբը Նշումներ, հղումներ
1 Երկնային քաղաք Չանշա {{{2}}} Չինաստան 837,9 202 2013 [119]
2 Ինդիա աշտարակ Մումբայ {{{2}}} Հնդկաստան IndiaTowerConstruction8.jpg 699,7—720,0 125—126 2010 [120] [121] [122]
3 աշտարակ նավահանգիստ Կարաչի Flag of Pakistan.svg Պակիստան 593,1 117 2006 [123] [124]
4 Պենտոմինիում
Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 516,0 122 2008 Եթե շինարարությունը ավարտին հասցվի, կդառնա աշխարհի ամենաբարձր բնակելի շենքը [125]
5= Կատարի ազգային բանկի աշտարակ
Դոհա {{{2}}} Կատար 510,0 61 2009 [126] [127]
5= Բուրջ ալ-Ալամ
Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ Burj Al Alam Under Construction on 13 June 2008.jpg 510,0 108—113 2009 [128] [129]
7 Al Quds Endowment Tower[en] Դոհա {{{2}}} Կատար 494,9 100—101 2009 [130] [131]
8 102 Incheon Tower Ինչոն Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 487—587 102—151 2008—2016 Համալիրը կազմված է լինելու նույն հարկերով ու բարձրությամբ եկվորյակ աշտարակներից

[132] [133] [134]

9 Dubai Towers Doha[en] Դոհա {{{2}}} Կատար Dubai Towers, Doha.jpg 436,5—437,0 90—91 2005 [135] [136]
10 JW Marriott միջազգային ֆինանսական կենտրոն
Չունցին {{{2}}} Չինաստան 431,0 102 2003—2006 [137] [138]
11 Մայկ աշտարակ Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 402,1 64 2009 [139] [140]
12 Ֆորում 66
(Աշտարակ 1)
Շենյան {{{2}}} Չինաստան 384,0 74 2007 Համալիրը կազմված է երկու շինությունից[6]: Աշտարակ 2-ը հասցվել է 350,6 մետր բարձրության և նրա շինարարություն դադարացվել է [141]
13 Sino-Steel Tower[en] Տյանցզին {{{2}}} Չինաստան 358,0 80 ? [142]
14 Square Capital Towerr[en] Ալ-Քուվեյթ {{{2}}} Քուվեյթ 350,5—376,1 63—70 2008 [143] [144]

Չեղարկված է[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Շինություններ նախագշված 300 մետրից բարձր, որոնց կառուցումը 2015 թվականի դրությամբ չեղարկվել է։
№ հ/հ Անուն Քաղաք Նկար Բարձրու-թյունը,

մ

Վերերկրյա հարկեր Կառուցման սկիզբը Նշումներ, հղումներ
1 Seoul Lite[en] Սեուլ Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 640,4 133 2010 [145] [146]
2 Международный бизнес-центр[en] Սեուլ Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 580,0 130 2007 [147] [148]
3 Dubai Towers Dubai[en] Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 400—460 57—94 2008 Համալիրը պետք է կազմված լիներ չորս շինություններից [149]

Ժամանակագրությու[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Առաջնորդու-թյան տարիները Անուն Քաղաք Երկիր Նկար Բարձրու-թյունը,

մ

Վերերկրյա հարկեր Նշումներ, հղումներ
1963—1968 Habib Bank Plaza[en] Կարաչի Flag of Pakistan.svg Պակիստան 94,8—95,4 22 [150] [151]
1968—1972 Kasumigaseki Building[en] Տոկիո Flag of Japan.svg Ճապոնիա Kasumigaseki Building cropped.jpg 156,0 36 [152]
1972—1974 Ջարդին հաուս
{{{2}}} Հոնկոնգ HK Central Jardine House C1.JPG 178,5 52 [153]
1974—1978 Սինդզյուկու Միցուի
Տոկիո Flag of Japan.svg Ճապոնիա Shinjuku-Mitsui-Building-02.jpg 225,0 55 [154]
1978—1984 Սանշայն 60 Տոկիո Flag of Japan.svg Ճապոնիա Sunshine 60.JPG 240,0 60 [155]
1984—1986 Յուկսամ բիլդինգ
Սեուլ Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 249,0 60 [156]
1986—1990 OUB կենտրոն
{{{2}}} Սինգապուր OUB Centre 3.JPG 277,8—280,0 63 [157] [158]
1990—1992 Չինական բանկի աշտարակ {{{2}}} Հոնկոնգ Bank of China 中國銀行 (5285247776).jpg 367,4 70 Ներկայում Ասիայում 25-րդ տեղում է [159]
1992—1996 Ցենտրալ պլազա {{{2}}} Հոնկոնգ 中環廣場.JPG 374,0 78 Ներկայում Ասիայում 24-րդ տեղում է [160]
1996—1997 Սյոնխին աշտարակ
Շենժեն {{{2}}} Չինաստան Diwang Dasha 24.JPG 384,0 69 Ներկայում Ասիայում 21-րդ տեղում է [161]
1997—1998 CITIC աշտարակ
Գուանչժոու {{{2}}} Չինաստան Zhongxinguangchang.JPG 391,0 80 Ներկայում Ասիայում 18-րդ տեղում է [162]
1998—2003 Պետրոնաս աշտարակներ Կուալա Լումպուր {{{2}}} Մալայզիա Petronas Twin Towers 2010 April.jpg 451,9 88 Ներկայում Ասիայում 8-րդ տեղում է։ 1998 թվականին, կառուցման տարիներին, աշխարհի ամենաբարձր շինությունն էր [163]
2003—2007 Թայբեյ 101 Թայբեյ {{{2}}} Թայվան Taipei101.portrait.altonthompson.jpg 509,2 101 Ներկայում Ասիայում 5-րդ տեղում է, իսկ աշխարհում 6-րդը [164]
2007-ից առ այսօր Բուրջ Խալիֆա Դուբայ {{{2}}} ՄԱԷ 071018ImresoltBurjDubai.jpg 828,0 163 2007 թվականի դրությամբ աշխարհի ամենաբարձր բանակելի շենքն էր (կառուցումից երեք տարի առաջ) ներկայումս գոյություն ունեցող շենքերից աշխարհի ամենաբարձր շինությունն է (2008 թվականից առ այսօր)[165]

Ասիայի ամենաբարձր շենքերն ըստ երկրների[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Китайский небоскрёб обзаведётся двумя самыми быстрыми лифтами в мире (ռուս.) на сайте realty.newsru.com, 24 апреля 2014
  2. Hitachi построит в 2016 году самый быстрый лифт в мире (ռուս.) на сайте rusevik.ru
  3. Eton Place Dalian (անգլ.) (գերմ.) (ֆր.) на сайте emporis.com
  4. Центральный рынок Абу-Даби (անգլ.) (գերմ.) (ֆր.) на сайте emporis.com
  5. JW Marriott Marquis Dubai (անգլ.) (գերմ.) (ֆր.) на сайте emporis.com
  6. 6,0 6,1 Форум 66 (անգլ.) (գերմ.) (ֆր.) на сайте emporis.com
  7. Форум 66 — Башня 1 (անգլ.) (գերմ.) (ֆր.) на сайте emporis.com
  8. Китайский всемирный торговый центр (անգլ.) (գերմ.) (ֆր.) на сайте emporis.com
  9. Олимпийский юношеский центр (անգլ.) (գերմ.) (ֆր.) на сайте emporis.com
  10. Moi Center (անգլ.) (գերմ.) (ֆր.) на сайте emporis.com
  11. Восточный тихоокеанский центр (անգլ.) (գերմ.) (ֆր.) на сайте emporis.com
  12. Башни Этихад (անգլ.) (գերմ.) (ֆր.) на сайте emporis.com
  13. Jiangxi Nanchang Greenland Central Plaza (անգլ.) (գերմ.) (ֆր.) на сайте emporis.com
  14. Мы достигли зенита (անգլ.) (գերմ.) (ֆր.) на сайте emporis.com
  15. World One, Mumbai (անգլ.) на сайте worldofarchi.com, 3 июня 2012
  16. Krrish Square Complex (անգլ.) на сайте skyscrapercenter.com
  17. Абу-Даби Плаза (անգլ.) (գերմ.) (ֆր.) на сайте emporis.com
  18. Oasis Tower — Башня A (անգլ.) на сайте skyscrapercenter.com
  19. White Magnolia Plaza (անգլ.) (գերմ.) (ֆր.) на сайте emporis.com
A. [A]Здание было достроено до проектной высоты в 1992 году, внутренние отделочные работы велись в 2008-2011 годах, но были заморожены.

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]