Աշխարհի ամենաշատ այցելվող թանգարանների ցանկ (2014)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Աշխարհի ամենաշատ այցելվող թանգարանների ցանկում զետեղված են այցելուների կողմից առավել մեծ հետաքրքրություն ցուցաբերված 100 թանգարան և պատկերասրահ:

Ցանկը կազմվել է միջազգային ազդեցիկ The Art Newspaper գեղարվեստական ամսագրի տվյալների հիման վրա[1], որը հրատարակում է նմանատիպ ցուցակներ տարին մեկ անգամ հաճախականությամբ, այս ցանկը կառուցվել 2014 թվականի տվյալների հիման վրա:

Ցանկում այցելուների քանակով ամենաշատը ներկայացված են հետևյալ երկրների թանգարանները՝ ԱՄՆ - 18 և Մեծ Բրիտանիա -14, դրանցից հետո Իսպանիա (9), Ֆրանսիա (8), Բրազիլիա (5), Ռուսաստան (5) և Հարավային Կորեա (5): Ամենաշատ այցելուները տարվա կտրվածքով ունենում են Մեծ Բրիտանիայի թանգարանները՝ ավելի քան 30 000 000 մարդ:

Ցանկում ամենաշատը ներկայացված են Լոնդոնի -11 և Փարիզի — 7 թանգարանները, 4-ական թանգարան՝ Բեռլինում, Մադրիդու և Տոկիոյում:

Ցուցակում ամենաշատը ներկայացված թանգարանները գտնվում են Եվրոպայի տարածքում — 55, Հյուսիսային Ամերիկայում — 22 թանգարան, Ասիայում — 12 թանգարան, Հարավային Ամերիկայում — 6, Ավստրալիայում — 5 թանգարան: Աֆրիկա մայրցամաքի թանգարանները ցուցակում առկա չեն:

Անվանում Տարի Երկիր Ստեղծման տարեթիվ Այցելուները տարվա կտվածքով Նկար
1 Լուվր Փարիզ {{{2}}} Ֆրանսիա 1792 9260000
Louvre at night centered.jpg
2 Բրիտանական թանգարան Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1753 6695213
British Museum from NE 2.JPG
3 Լոնդոնի ազգային պատկերասրահ Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1824 6416724
National Gallery in September 2011.jpg
4 Մետրոպոլիտեն թանգարան Նյու Յորք ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1870 6162147
The Metropolitan Museum of Art (425400875).jpg
5 Վատիկանի թանգարաններ Վատիկան (Հռոմ) Flag of the Vatican City.svg Վատիկան 1506 5891332
Vatican Museums entrance.jpg
6 Թեյթ Մոդերն Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 2000 5785427
TateModern.JPG
7 Կայսերական պալատի թանգարան Թայբեյ {{{2}}} Թայվան 1965 5402325
NationalPalace MuseumFrontView.jpg
8 Արվեստի ազգային պատկերասրահ Վաշինգտոն ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1937 3892459
National Gallery of Art - West Building facade.JPG
9 Արվեստի ազգային պատկերասրահ Սեուլ Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 1945 3536677
National Museum of Korea.jpg
10 Օրսե թանգարան Փարիզ {{{2}}} Ֆրանսիա 1968 3500000
Musée d'Orsay 2013.JPG
11 Ժամանակակից արվեստի պետական թանգարան Փարիզ {{{2}}} Ֆրանսիա 1947 3450000
Centre Georges-Pompidou from Notre-Dame de Paris 2011.jpg
12 Կորեայի ժողովրդագրության ազգային թանգարան Սեուլ Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 1945 3271017
Korea-Seoul-National.folk.museum-01.JPG
13 Էրմիտաժ Սանկտ Պետերբուրգ Flag of Russia.svg Ռուսաստան 1764 3247956
Sankt-Petersburg Eremitage by night.JPG
14 Վիկտորիայի և Ալբերտի թանգարան Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1852 3180450
Victoria & Albert Museum Central Garden, London, UK - Diliff.jpg
15 Ժամանակակից արվեստի թանգարան Նյու Յորք ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1929 3018266
MOMAyard.JPG
16 Ռեյնա Սոֆիա թանգարան Մադրիդ {{{2}}} Իսպանիա 1992 2673745
MuseoReinaSofiaMadrid.JPG
17 Պրադո թանգարան Մադրիդ {{{2}}} Իսպանիա 1819 2536844
Museo del Prado (Madrid) 04.jpg
18 Սոմերսետ հաուս Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1776 2463201
The courtyard of Somerset House, Strand, London - geograph.org.uk - 1601172.jpg
19 Պետական թանգարան Ամստերդամ Flag of the Netherlands.svg Նիդերլանդներ 1800 2450000
Amsterdam rijkmuseum.JPG
20 Բրազիլիայի բանկի մշակութային կենտրոն Ռիո դե Ժանեյրո {{{2}}} Բրազիլիա 1989 2399832
Rio-CCBB.jpg
21 Արվեստի ազգային կենտրոն Տոկիո Flag of Japan.svg Ճապոնիա 2007 2384415
National Art Center Tokyo 2008.jpg
22 Դիմանկարի ազգային պատկերասրահ Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1856 2062502
London NPG.JPG
23 Վիկտորիայի ազգային պատկերասրահ և
Յաննա Պոտերայի կենտրոն
Մելբուրն {{{2}}} Ավստրալիա 1861 2035033
National Gallery of Victoria from Eurkea Tower.jpg
24 Շանհայի թանգարան Շանհայ {{{2}}} Չինաստան 1952 2000977
Shanghai Museum exterior 1.jpg
25 Եվրոպայի և Միջերկրածովյան ավազանի քաղաքակրթություննների թանգարան Մարսել {{{2}}} Ֆրանսիա 2013 1996154
26 Ուֆֆիցի Ֆլորենցիա {{{2}}} Իտալիա 1581 1935901
9749 - Firenze - L'Arno e gli Uffizi - Foto Giovanni Dall'Orto, 27-Oct-2007.jpg
27 Տոկիոյի ազգային թանգարան Տոկիո Flag of Japan.svg Ճապոնիա 1872 1914880
Heiseikan of Tokyo National Museum.jpg
28 Շոտլանդիայի ազգային պատկերասրահ,
Դիմանկարի ազգային պատկերասրահ Շոտլանդիայի ,
Շոտլանդիայի ժամանակակից արվեստի ազգային պատկերասրահ
Էդինբուրգ Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1859 1914776
Wfm scot nat art gallery.jpg
29 Մոսկվայի կրեմլ Մոսկվա Flag of Russia.svg Ռուսաստան 1547 1903543
Moscow Kremlin from Kamenny bridge.jpg
30 Թոմի Օտակեի ինստիտուտ Սան Պաուլո {{{2}}} Բրազիլիա 2001 1864022
Instituto Tomie Ohtake 2010.jpg
31 Մեծ պալատ Փարիզ {{{2}}} Ֆրանսիա 1900 1855346
GD-FR-Paris-Grand Palais.jpg
32 Փոլ Գեթիի թանգարան Լոս Անջելես ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1954 1788646
Aerial Getty Museum.jpg
33 National Museum of Scotland Էդինբուրգ Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1866 1639574
Museum of Scotland.jpg
34 Վան Գոգի թանգարան Ամստերդամ Flag of the Netherlands.svg Նիդերլանդներ 1973 1608849
Van Gogh Museum.jpg
35 Fine Arts Museums of San Francisco և
Legion of Honor (museum)
Սան Ֆրանցիսկո ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1895 1586480
M. H. de Young Memorial Museum.jpg
36 Museo Soumaya Մեխիկո {{{2}}} Մեքսիկա 2011 1528851
Museo Soumaya Plaza.jpg
37 Musée du quai Branly - Jacques Chirac] Փարիզ {{{2}}} Ֆրանսիա 2006 1495817
Musee quai branly eiffel.jpg
38 Բրազիլիայի բանկի մշակութային կենտրոն Բրազիլիա {{{2}}} Բրազիլիա 2000 1476744
CCBB - BSB (8197422842).jpg
39 Saatchi Gallery Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1985 1430672
SaatchiGallery.jpg
40 Չիկագոյի արվեստի ինստիտուտ Չիկագո ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1893 1424105
Art Institute of Chicago Modern Wing.jpg
41 Հին Ակրոպոլիս թանգարան Աթենք {{{2}}} Հունաստան 2009 1377405
Interior of the New Acropolis Museum 1.jpg
42 Տրետյակովյան պատկերասրահ Մոսկվա Flag of Russia.svg Ռուսաստան 1856 1376639
Moscow 05-2012 TretyakovGallery.jpg
43 Թեյթ բրիտանական պատկերասրահ Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1897 1357878
Tate Britain (5822081512) (2).jpg
44 Australian Centre for the Moving Image Մելբուրն {{{2}}} Ավստրալիա 2002 1353718
Australian Centre for the Moving Image.jpg
45 Դոժերի պալատ Վենետիկ {{{2}}} Իտալիա 1340 1343123
Palazzo Ducale (Venezia) 2016.jpg
46 Ֆլորենցիայի գեղարվեստի ակադեմիա Ֆլորենցիա {{{2}}} Իտալիա 1784 1335673
Accademia di Firenze, veduta sul cortile del museo dell'accademia 03.JPG
47 Դալիի թատրոն-թանգարան Ֆիգերաս {{{2}}} Իսպանիա 1974 1297311
Teater Museu Gala Salvador Dali building from outside.jpg
48 Queensland Art Gallery
Queensland Gallery of Modern Art
Բրիսբեն {{{2}}} Ավստրալիա 1895 и 2006 1290497
Queensland Art Gallery, Stanley Place entrance (2009-07-16).JPG
49 Gyeongju National Museum Կենջու Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 1910 1253356
Korea-Gyeongju.National.Museum-04.jpg
50 Los Angeles County Museum of Art Լոս Անջելես ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1910 1241937
Highsmithlacmaoblique.jpg
51 Государственный Русский музей Սանկտ Պետերբուրգ Flag of Russia.svg Ռուսաստան 1895 1240000[2]
Russian museam.JPG
52 National Portrait Gallery (United States) Вашингтон ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1962 1156194
USA-National Portrait Gallery0.jpg
53 Գեղարվեստի թանգարան Բոստոն ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1870 1132206
Mfa boston af.jpg
54 Kelvingrove Art Gallery and Museum Գլազգո Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1901 1121995
KelvingroveArtGalleryFrontElevation.jpg
55 Ժամանակակից արվեստի ազգային թանգարան (Սեուլ) Սեուլ Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 1969 1081615
MMCA Seoul 2016.jpg
56 Բելվեդեր պատկերասրահ Վիեննա {{{2}}} Ավստրիա 1903 1075178
Belvedere Vienna June 2006 009.jpg
57 Սողոմոն Գուգենհայմի թանգարան Նյու Յորք ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1937 1046585
NYC - Guggenheim Museum.jpg
58 Բիլբաոյի Գուգենհայմ թանգարան Բիլբաո {{{2}}} Իսպանիա 1997 1011363
Guggenheim-bilbao-jan05.jpg
59 Montreal Museum of Fine Arts Մոնրեալ Flag of Canada.svg Կանադա 1860 1009648
MBAM 002.JPG
60 Տիսեն-Բորնեմեսի թանգարան Մադրիդ {{{2}}} Իսպանիա 1992 1004470
Museo Thyssen-Bornemisza (Madrid) 08.jpg
61 Պերգամոն թանգարան Բեռլին {{{2}}} Գերմանիա 1910 995000
Pergamonmuseum Front.jpg
62 Պուշկինի անվան Կերպարվեստի թանգարան Մոսկվա Flag of Russia.svg Ռուսաստան 1912 979386[2]
Gmii.jpg
63 Cultural Complex of the Republic Բրազիլիա {{{2}}} Բրազիլիա 1960 972213
Complexo Cultural da Republica 01.jpg
64 Museum of Fine Arts, Houston Հյուստոն ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1900 945405
MFA houston.jpg
65 Օնտարիոյի արքայական թանգարան Տորոնտո Flag of Canada.svg Կանադա 1912 934384
Royal Ontario Museum-Michael Lee-Chin Crystal.jpg
66 Museu Picasso Բարսելոնա {{{2}}} Իսպանիա 1963 919814
WLM14ES - Museu Picasso, Ciutat Vella, Barcelona - MARIA ROSA FERRE.jpg
67 Կայսերական ռազմական թանգարան Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1917 914774
The Imperial war museum.jpg
68 Serpentine Galleries Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1970 912746
Serpentine Gallery and 2008 Pavilion.jpg
69 Ullens Center for Contemporary Art Պեկին {{{2}}} Չինաստան 2007 851347
Ullens Center for Contemporary Art (UCCA).jpg
70 Mori Art Museum Տոկիո Flag of Japan.svg Ճապոնիա 2003 847891
Mori Art Museum entrance.jpg
71 Բրազիլիայի բանկի մշակութային կենտրոն Սան Պաուլո {{{2}}} Բրազիլիա 2001 844792
Teto do Centro Cultural Banco do Brasil.jpg
72 Seattle Art Museum
Seattle Asian Art Museum
Olympic Sculpture Park
Սիեթլ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1933 832437
Seattle Art Museum (2891587322).jpg
73 Գեղարվեստի թագավորական ակադեմիա Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1768 824793
Piccadilly Burlington House.jpg
74 Ամստերդամի քաղաքային թանգարան Ամստերդամ Flag of the Netherlands.svg Նիդերլանդներ 1874 811000
Stedelijk1.jpg
75 Musée de l'Orangerie Փարիզ {{{2}}} Ֆրանսիա 1852 800000
Musée de l’Orangerie exterior.JPG
76 Արվեստի պատմության թանգարան Վիեննա {{{2}}} Ավստրիա 1891 798524
Maria-Theresien-Platz Kunsthistorisches Museum Wien 2010.jpg
77 Martin-Gropius-Bau Բեռլին {{{2}}} Գերմանիա 1966 780000
Gropius Bau Berlin 1.jpg
78 Deutsches Historisches Museum Բեռլին {{{2}}} Գերմանիա 1987 778766
Deutsches historisches Museum Zeughaus Dec 2004 2.jpg
79 CaixaForum Barcelona Բարսելոնա {{{2}}} Իսպանիա 2002 775068
PiC-Casarramona-0294.JPG
80 National Museum of Modern and Contemporary Art Կվաչհոն Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 1969 763687
MMCA-Gwacheon.jpg
81 Իսրայելի թանգարան Երուսաղեմ Flag of Israel.svg Իսրայել 1965 760696
Israel museum.JPG
82 Օնտարիոյի գեղարվեստի պատկերասրահ Տորոնտո Flag of Canada.svg Կանադա 1900 757462
AGO at dusk.jpg
83 Ժամանակակից արվեստի թանգարան Փարիզ {{{2}}} Ֆրանսիա 1937 756000
Palais de Tokyo 20030101w.JPG
84 Արևմտյան արվեստի ազգային թանգարան Տոկիո Flag of Japan.svg Ճապոնիա 1959 753428
National museum of western art05s3200.jpg
85 Հանթինգթոնի գրադարան Սան Մարինո ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1919 738483
Lightmatter huntington library.jpg
86 Կատալոնական արվեստի ազգային թանգարան Բարսելոնա {{{2}}} Իսպանիա 1990 718230
Palau Nacional.jpg
87 Minneapolis Institute of Art Մինեապոլիս ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1883 698467
Minneapolis Institute of Arts.jpg
88 CaixaForum Madrid Մադրիդ {{{2}}} Իսպանիա 2008 696592
CaixaForum Madrid (España) 01.jpg
89 Art Gallery of South Australia Ադելաիդա {{{2}}} Ավստրալիա 1881 690637
AGSAfront.jpg
90 Գեղեցիկ արվեստների թագավորական թանգարան]] Բրյուսել Բելգիա Բելգիա 1801 682130
Musées Royaux des Beaux-Arts Belgique 1101.jpg
91 Դալլասի արվեստի թանգարան Դալաս ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1903 668000
DMA west.jpg
92 Ավստրալիայի ազգային պատկերասրահ Կանբերրա {{{2}}} Ավստրալիա 1967 660374
National Gallery of Australia October 2012.JPG
93 Frederik Meijer Gardens & Sculpture Park Գրանդ Ռապիդս ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1995 654167
Meijer Gardens October 2014 19 (Tropical Conservatory).jpg
94 Louisiana Museum of Modern Art Հումլեբեկ {{{2}}} Դանիա 1958 647857
Louisiana Museum of Modern Art Cafeen.jpg
95 Ֆիլադելֆիայի արվեստի թանգարան Ֆիլադելֆիա ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1876 643096
Philadelphia Art Museum.jpg
96 Կրակովի ազգային թանգարան Կրակով Flag of Poland.svg Լեհաստան 1879 641013
Muzeum Narodowe Kraków Fotka 050.jpg
97 Բրազիլիայի բանկի մշակութային կենտրոն Բելու Հորիզոնտի {{{2}}} Բրազիլիա 2013 633253
Belo Horizonte, Brasil 2014-11-20 013 02.JPG
98 Նոր թանգարան Բեռլին {{{2}}} Գերմանիա 1855 633000
Berlin Neues Museum GS P1010792c.jpg
99 İstanbul Modern Ստամբուլ {{{2}}} Թուրքիա 2004 632900
İstanbul Modern February 2013.jpg
100 Detroit Institute of Arts Դետրոյթ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1885 629909
Detroit Institute of Arts - IMG 8923.JPG

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Visitor Figures 2014: The grand totals: exhibition and museum attendance numbers worldwide, The Art Newspaper, International Edition, Апрель 2015.
  2. 2,0 2,1 Самые посещаемые музеи России в 2014 году, The Art Newspaper, Русскоязычное издание, 04 июня 2015.

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]