Աշխարհի ամենաշատ այցելված թանգարանների ցանկ (2015)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Աշխարհի ամենաշատ այցելվող թանգարանների ցանկ թվարկում է այցելուների կողմից ամենամեծ հետաքրքրություն առաջացնող 63 թանգարան ու գեղարվեստական պատկերասրահ, որոնց ցուցանմուշները մեծամասամբ բաղկացած են գեղարվեստական արժեքներից։ Որպես գեղարվեստական արժեք ի նկատի է առնվում քանդակները, գեղանկարչությունը, գծանկարչությունը, լուսանկարչական արվեստը և դեկորատիվ կիրառական արվեստը։

Ցուցակում ներառված չեն զբոսաշրջային տեսարժան վայրերը, որոնք գեղարվեստական թանգարաններ չեն ներկայացնում իրենցից (օրինակ Պեկինի արգելված քաղաքը)։ Ցուցակում չեն ներառվում նաև թանգարաններ, որոնց ցուցանմուշները գեղարվեստական գործեր են, բայց դրանք առաջին հերթին մասնագիտացված թանգարաններ են և նվիրված են կոնկրետ թեմաների (օրինակ Լոնդոնի բնագիտական թանգարանը), ինչպես նաև բաց թանգարան զբոսայգիները (օրինակ` Մոսկվայի Մուզեոն զբոսայգին

Թանգարանի անվանում Քաղաք Երկիր Հիմնադրման տարեթիվ Այցելուների քանակ Լուսանկար
1 Լուվր Փարիզ {{{2}}} Ֆրանսիա 1792 8600000
Louvre at night centered.jpg
2 Բրիտանական թանգարան Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1753 6820686
British Museum from NE 2.JPG
3 Մետրոպոլիտեն թանգարան Նյու Յորք ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1870 6533106
The Metropolitan Museum of Art (425400875).jpg
4 Վատիկանի թանգարաններ Վատիկան (Հռոմ) Flag of the Vatican City.svg Վատիկան 1506 6002251
Vatican Museums entrance.jpg
5 Լոնդոնի ազգային պատկերասրահ Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1824 5908254
National Gallery in September 2011.jpg
6 Կայսերական պալատի թանգարան Թայբեյ {{{2}}} Թայվան 1965 5291797
NationalPalace MuseumFrontView.jpg
7 Թեյթ Մոդեռն Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 2000 4712581
TateModern.JPG
8 Արվեստի ազգային պատկերասրահ Վաշինգտոն ԿՇ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1937 4104331
National Gallery of Art - West Building facade.JPG
9 Էրմիտաժ (Սանկտ Պետերբուրգ) Flag of Russia.svg Ռուսաստան 1764 3668031
Sankt-Petersburg Eremitage by night.JPG
10 Օրսե թանգարան Փարիզ {{{2}}} Ֆրանսիա 1968 3440000
Musée d'Orsay 2013.JPG
11 Վիկտորիայի և Ալբերտի թանգարան Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1852 3432325
Victoria & Albert Museum Central Garden, London, UK - Diliff.jpg
12 Ռեյնա Սոֆիա թանգարան Մադրիդ {{{2}}} Իսպանիա 1992 3249591
MuseoReinaSofiaMadrid.JPG
13 Սոմերսեթ հաուս Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1776 3235104
The courtyard of Somerset House, Strand, London - geograph.org.uk - 1601172.jpg
14 Կորեայի ժողովրդագրության ազգային թանգարան Սեուլ Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 1945 3129680
Korea-Seoul-National.folk.museum-01.JPG
15 Ժամանակակից արվեստի թանգարան (Նյու Յորք) Նյու Յորք ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1929 3084624
MOMAyard.JPG
16 Ժամանակակից արվեստի պետական թանգարան (Փարիզ) Փարիզ {{{2}}} Ֆրանսիա 1947 3060000
17 Տոկիոյի մետրոպոլիտենի արվեստի թանգարան Տոկիո Flag of Japan.svg Ճապոնիա 1926 2772829
Tokyo metropolitan art museum01 1920.jpg
18 Կորեայի ժողովրդագրության ազգային թանգարան Սեուլ Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 1945 2762143
Korea-Seoul-National.folk.museum-01.JPG
19 Պրադո թանգարան (Մադրիդ) Մադրիդ {{{2}}} Իսպանիա 1819 2696666
Museo del Prado (Madrid) 04.jpg
20 Արվեստի ազգային կենտրոն (Տոկիո) Տոկիո Flag of Japan.svg Ճապոնիա 2007 2466311
National Art Center Tokyo 2008.jpg
21 Վիկտորիայի ազգային պատկերասրահ և Յան Պոտեր կենտրոն Մելբուռն {{{2}}} Ավստրալիա 1861 2411311
National Gallery of Victoria from Eurkea Tower.jpg
22 Պետական թանգարան (Ամստերդամ) Ամստերդամ Flag of the Netherlands.svg Նիդերլանդներ 1800 2345666
Amsterdam rijkmuseum.JPG
23 Բրազիլիայի բանկի մշակութային կենտրոն Ռիո դե Ժանեյրո {{{2}}} Բրազիլիա 1989 2289023
Rio-CCBB.jpg
24 Մոսկվայի Կրեմլի թանգարան Մոսկվա Flag of Russia.svg Ռուսաստան 1547 2157637
Moscow Kremlin from Kamenny bridge.jpg
25 Շոտլանդիայի ազգային պատկերասրահ,
Շոտլանդիայի ազգային դիմանկարների պատկերասրահ,
Շոտլանդիայի ժամանակակից արվեստի ազգային պատկերասրահ
Էդինբուրգ Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1859 2148242
Wfm scot nat art gallery.jpg
26 Դիմանկարների ազգային պատկերասրահ (Լոնդոն) Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1856 2145486
London NPG.JPG
27 Փոլ Գեթիի թանգարան և Գեթի վիլլա Լոս Անջելես ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1954 2039226
Aerial Getty Museum.jpg
28 Ուֆֆիցի Ֆլորենցիա {{{2}}} Իտալիա 1581 1971146
9749 - Firenze - L'Arno e gli Uffizi - Foto Giovanni Dall'Orto, 27-Oct-2007.jpg
29 Շանհայի թանգարան Շանհայ {{{2}}} Չինաստան 1952 1923504
Shanghai Museum exterior 1.jpg
30 Տոկիոյի ազգային թանգարան Տոկիո Flag of Japan.svg Ճապոնիա 1872 1914880
Heiseikan of Tokyo National Museum.jpg
31 Վան Գոգի թանգարան Ամստերդամ Flag of the Netherlands.svg Նիդերլանդներ 1973 1908744
Van Gogh Museum.jpg
32 Մեծ պալատ (Փարիզ) Փարիզ {{{2}}} Ֆրանսիա 1900 1738089
GD-FR-Paris-Grand Palais.jpg
33 Տրետյակովյան պատկերասրահ Մոսկվա Flag of Russia.svg Ռուսաստան 1856 1626825
Moscow 05-2012 TretyakovGallery.jpg
34 Սումայա թանգարան Մեխիկո {{{2}}} Մեքսիկա 2011 1615224
Museo Soumaya Plaza.jpg
35 Սաատչի թանգարան Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1985 1576511
SaatchiGallery.jpg
36 Շոտլանդիայի ազգային թանգարան Էդինբուրգ Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1866 1567310
Museum of Scotland.jpg
37 Սան Ֆրանցիսկոյի կերպարվեստի թանգարան և
Պատվո լեգեոն (թանգարան)
Սան Ֆրանցիսկո ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1895 1500761
M. H. de Young Memorial Museum.jpg
38 Եվրոպայի և Միջերկրածովյան ավազանի քաղաքակրթություննների թանգարան Մարսել {{{2}}} Ֆրանսիա 2013 1500000
39 Հին Ակրոպոլիս թանգարան Աթենք {{{2}}} Հունաստան 2009 1486171
40 Ֆլորենցիայի գեղարվեստի ակադեմիա Ֆլորենցիա {{{2}}} Իտալիա 1784 1415397
Accademia di Firenze, veduta sul cortile del museo dell'accademia 03.JPG
41 Թոմիե Օտակեի ինստիտուտ Սան Պաուլո {{{2}}} Բրազիլիա 2001 1378126
Instituto Tomie Ohtake 2010.jpg
42 Ավստրալիայի շարժվող պատկերի կենտրոն Մելբուռն {{{2}}} Ավստրալիա 2002 1343450
Australian Centre for the Moving Image.jpg
43 Բրանլի փողոցի թանգարան Փարիզ {{{2}}} Ֆրանսիա 2006 1301277
Musee quai branly eiffel.jpg
44 Դիմանկարների ազգային պատկերասրահ (ԱՄՆ) Վաշինգտոն ԿՇ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1962 1300000
USA-National Portrait Gallery0.jpg
45 Թեյթ բրիտանական պատկերասրահ Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1897 1284519
Tate Britain (5822081512) (2).jpg
46 Դոժերի պալատ Վենետիկ {{{2}}} Իտալիա 1340 1276127
Palazzo Ducale (Venezia) 2016.jpg
47 Բրազիլիայի բանկի մշակութային կենտրոն Սան Պաուլո {{{2}}} Բրազիլիա 2001 1268560
Teto do Centro Cultural Banco do Brasil.jpg
48 Քելվինդրովի արվեստի պատկերասրահ և թանգարան Գլազգո Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1901 1261552
KelvingroveArtGalleryFrontElevation.jpg
49 Գեղարվեստի թանգարան (Բոստոն) Բոստոն ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1870 1192567
Mfa boston af.jpg
50 Չինաստանի ազգային թանգարան Պեկին {{{2}}} Չինաստան 2003 1190000
National Museum of China front facade 2014.jpg
51 Քվինսլենդի արվեստի պատկերասրահ
և Քվինսլենդի ժամանակակից արվեստի պատկերասրահ
Բրիսբեն {{{2}}} Ավստրալիա 1895 и 2006 1181861
Queensland Art Gallery, Stanley Place entrance (2009-07-16).JPG
52 Դալիի թատրոն-թանգարան Ֆիգերաս {{{2}}} Իսպանիա 1974 1162124
Teater Museu Gala Salvador Dali building from outside.jpg
53 Ամերիկյան արվեստի Ուիթնի թանգարան Նյու Յորք ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1931 1133285
The Whitney Museum, New York City in 2015.JPG
54 Բելվեդեր պատկերասրահ Վիեննա {{{2}}} Ավստրիա 1903 1126954
Belvedere Vienna June 2006 009.jpg
55 Բիլբաոյի Գուգենհայմ թանգարան Բիլբաո {{{2}}} Իսպանիա 1997 1103211
Guggenheim-bilbao-jan05.jpg
56 Ժամանակակից արվեստի ազգային թանգարան (Սեուլ) Սեուլ Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 1969 1101565
MMCA Seoul 2016.jpg
57 Գեղարվեստի թագավորական ակադեմիա (Լոնդոն) Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1768 1096608
Piccadilly Burlington House.jpg
58 Կյունջուի պետական թանգարան Кёнджу Flag of South Korea.svg Հարավային Կորեա 1910 1089206
Korea-Gyeongju.National.Museum-04.jpg
59 Օնտարիոյի արքայական թանգարան Տորոնտո Flag of Canada.svg Կանադա 1912 1065471
Royal Ontario Museum-Michael Lee-Chin Crystal.jpg
60 Լոս Անջելես շրջանի արվեստի թանգարան Լոս Անջելես ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ 1910 1041395
Highsmithlacmaoblique.jpg
61 Կայսերական ռազմական թանգարան Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 1917 1031027
The Imperial war museum.jpg
62 Բրազիլիայի բանկի մշակութային կենտրոն Բրազիլիա (քաղաք) {{{2}}} Բրազիլիա 2000 1026509
CCBB - BSB (8197422842).jpg
63 Պիկասոյի թանգարան (Բարսելոնա) Բարսելոնա {{{2}}} Իսպանիա 1963 1008125
WLM14ES - Museu Picasso, Ciutat Vella, Barcelona - MARIA ROSA FERRE.jpg

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]