Աշխարհի ամենաբարձր շենքերի և կառույցների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Աշխարհի ամենաբարձր շենքերի և կառույցների ցանկ, որոնց բարձրությունը գերազանցում է 350 մ, և ներկա ժամանակաշրջանի ամենաբարձր շինությունների ցանկը։

Այս ցուցակի մեջ ընդգրկված չեն հեռուստառադիո կայմերը, բացառությամբ 1. Վարշավայի ռադիոկայմի, որը մինչև 1991 թվականի փլուզումը աշխարհի ամենաբարձր շինությունն էր, մինչև 2008 թվականը համարվում էր ամենաբարձր շինությունը, երբ նրան բարձրությամբ գերազանցեց Բուրջ Խալիֆա երկնաքերը։ 2. KVLY հեռուստաաշտարակ (ներկայումս այս տեսակի մեջ ամենաբարձրը) և 3. Բոգանդյան ռադիոաշտարակը (ներկայունս այս տեսակի մեջ ամենաբարձրը Ռուսաստանում)։ 2013 թվականից Չինաստանում նախատեսված էր կառուցել աշխարհի ամենաբարձր շինությունը՝ Sky City 838 մետր բարձրությամբ[1][2] երկնաքերը, որի շինարարությունը առ այսօր չի սկսվել։

Չափանիշներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մինչև 1998 թվականը բարձրահարկ շենքերի վարկանիշը հիմնված էր շենքի կառուցվածքային բարձրության վրա, այսինքն շենքի կառուցվածքային տարրերի գագաթին գլխավոր մուտքի մոտ գտնվող մայթի մակարդակից բարձրությունը, ներառյալ ծայրաձողերը, չհաշված «ժամանակավոր» կառույցները (ալեհավաքներ, կայմերը և դրոշաձողերը), որոնք կարող են ավելացվել կամ փոխվել բարձրությունը համեմատաբար հեշտությամբ`առանց շենքի կառուցվածքի խոշոր փոփոխությունների։ Բարձրության չափման այլ չափանիշներ չեն օգտագործվել։ Ըստ այս ցուցանիշների Ուիլիս-թաուերը (ներկայիս Ուիլլիս-Թաուեր) Չիկագոյում, տանիքի բարձրության 442 մ և 527 մ բարձրության վրա ալեհավաքների հետ միասին, համարվում է աշխարհի ամենաբարձր շինությունը։ Նույն ժամանակաշրջանում կառուցված երկվորյակ աշտարակներ՝ ամաշխարհային առևտրի կենտրոները իրենց բարձրությամբ համարվում են երկրորդը (417 մ), չնայած այն հանգամանքին, որ 1978 թվականին Հյուսիսային աշտարակում տեղադրվել է 110 մետր բարձրությամբ ալեհավաք, որը երկնաքերի բարձրությունը հասցրել է 527 մետրի: Շենքի ընդհանուր բարձրության և ընդունված բարձրության չափանիշների միջև անհամապատասխանության մեկ այլ հայտնի օրինակ էր շենքի միջև մրցակցությունը Մանհեթոնի Բանկի Ուոլլ սթրիթ և Կրայսլեր Բիլդինգի Նյու Յորքում 1930 թվականին։ Նախատեսվում էր, որ Ուոլլ սթրիթը պետք է 41 մ բարձր լիներ քիչ հեռու գտնվող Վուլվորտ շենքիից (241 մ) և կես մետր բարձր այդ նույն ժամանակ կառուցվող երկրնաքեր Կրայսլեր շենքից (282 մ)։ Այնուամենայնիվ, Կրայսլեր շենքի ճարտարապետները փոխել են շենքի նախագծման բարձրությունը Բանկի շինարարության ավարտից հետո։ Սակայն շենքի վրա կնգնեցվել է աշտարակի ձող 38 մետր բարձրությամբ, շենքի ներսում գաղտնի հավաքված, որի շնորհիվ Կրայսլեր երկնաքերը դարձավ աշխարհի ամենաբարձր շինությունը, չնայած նրան, որ վերջին բնակելի հատվածի (օգտակար տարածք) մնան ձևով 30 մ ցածր է Ուոլլ Սթրիթից։ Բայց նրա համբավը շատ կարճ եղավ, քանի որ մեկ տարի անց (1931 թվականին) ավարտվեց Էմփայր Սթեյթ Բիլդինգի շինարարությունը։ Այնուամենայնիվ, բարձրության չափանիշների վերաբերյալ վեճերից ոչ մեկը այնքան ուժեղ չէր, այնպես ինչպես առաջացավ Կուալա-Լումպուրում (Մալազիա) 1998 թվականին Պետրոնաս աշտարակների շինարարության ավարտից հետո։ Այս կառույցն ուներ ճարտարապետական առումով մենաբարձրն էր (452 աշտարակի ձողերի հետ միասին), իսկ տանիքի բացարձակ բարձրությունը (378,6 մ) ցածր էր, քան Սիրս-Թաուերինը։ Վեճը ծագեց, քանի որ, մալազյական աշտարակի ձողերը բարձր էին Սիրս-Թաուերից։ Չիկագոյի Բարձրահարկ շենքերի և քաղաքային միջավայրի խորհուրդի համագումարում (CTBUH) որոշեցին Սիրս-Թաուերը իր բարձրությամբ համարել աշխարհում երկրորդը Պետրոնաս-Փաուերից հետո։ Այս որոշումը լրատվամիջոցներում քննադատության ենթարկվեց, քանի որ առաջին անգամ Միացյալ նահանգներից դուրս հայտնվեց աշխարհի ամենաբարձր շենքը, ընդ որում վիճելի չափանիշներով։ Այսպիսով, Խորհուրդը վերանայել է դասակարգման համակարգը և սահմանել չորս կատեգորիաներ, ըստ որի որոշվում է աշխարհի ամենաբարձր շինությունը։ Նախկին բարձրության կառուցվածքային մասեր չափանիշներին ավելացել նոր երեքը՝

  1. Շինության կառուցվածքային բարձրությունը (ծայրաձողերի մակարդակը) ՝ բարձրությունը մինչև շենքի կառուցվածքային տարրերի գագաթը (ներառյալ աշտարակներն ու ձողերը, սակայն բացառելով ալեհավաքները, կայմերն ու դրոշակակիրները)։ Այս չափանիշը համարվում է հիմնականը։
  2. Վերջին բնակեցված հարկի բարձրությունը՝ բարձրությունը վերջին հարկի հատակը, որի վրա միշտ, մարդիկ կան օրինական և անվտանգ։ Սա չի ներառում վերելակների շարժիչի սենյակները և այլ տեխնիկական սենյակներ:
  3. Բարձրությունը տանիքի մակարդակին (2009 թվականին տանիքի բարձրությունը չեղյալ է հայտարարվել՝ ժամանակակից երկնաքերերը հազվադեպ են հարթ տանիք ունենում)։
  4. Մինչև վերի ձողերի մակարդակի բարձրությունը/ալեհավաքների ՝ բարձրությունը վերևում ամրացված ցանկացած օբյեկտի, անկախ նյութից և նշանակությունից (ներառյալ աշտարակները, ձողերը, ալեհավանքերը, կայմերը, դրոշաձողերը և այլն)։

Բոլոր կատեգորիաներում ստորին մակարդակը ամենացածր բացօթյա մուտքի հատակային մակարդակն է։ Հարկի մակարդակը չափվում է շենքի ներսում մուտքի մոտ, մուտքագրումը պետք է լինի բաց օդի մեջ։ Շինարարության տեսակով բաժանվում են երկնաքերեր և աշտարակներ, սահմանը առաջինի և երկրորդի միջև՝ 50 % բարձրությունը պետք է լինի բնակելի հարկերում։

Այդ ժամանակ Սիրս-Թաուերը - առաջինն էր երկրորդ և երրորդ կարգերում, իսկ Պետրոնաս աշտարակը զբաղեցնում էր առաջին հորիզոնականը։ 2000 թվականին Սիրս աշտարակի վրա նոր ալեհավաք են տեղադրել, որը նրան հնարավորություն տվեց նաև չորրորդ կարգով լինել առաջատարը։ 2004 թվականի ապրիլի 20-ին Թայվանում ավարտվել է 509 մ բարձրության վրա գտնվող Թայբեյ 101 երկնաքերի շինարարությունը։ Նա նվաճեց աշխարհի բարձրության ռեկորդը առաջին երեք կատեգորիաներով։ 2007 թվականի հուլիսի 21 կառուցվող Բուրջ-Դուբայ երկնաքերը գերազանցեց Թայբեյ 101 512 մ բարձրությամբ (1680 ոտնաչափ)։ 2010 թվականին Բուրջ-Դուբայի շինարարության ավարտից հետո, անվանափոխվեց Բուրջ Խալիֆա, նա հասավ մինչև 829,8 մ բարձրության, դառնալով աշխարհի երբևէ կառուցված ամենաբարձր շենքը։

Հեռուստաաշտարակները հանվում են այս չափանիշներից, քանի որ նրանք չեն հանդիսանում «բնակելի շինություններ» և նրանց բարձրությունը որոշվում է ներքևից մինչև վերև։

Ցուցակի մասին[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • Քանդված շենքերը կամ կառույցները նշաված են , շինարարության փուլում՝ * նշանով։
  • Բոլոր շենքերի կամ կառույցների համար բարձրությունը նշված է` հաշվի առնելով շինության վրա տեղադրված ձողերն ու կայանները։
  • Ցուցակում ընդգրկված են կառուցվող շինությունները, եթե դրանց բարձրությունը գերազանցում է 350 մ։
Պատկեր Անվանում Բարձրություն, մ Հարկերը
(երկնաքերերի համար)
Տարեթիվ Տեսակ Օգտագործումը Երկիր Քաղաք Նշում Կոորդինատներ
1
Skyline-Dubai-2010.jpg
Բուրջ Խալիֆա 828 163 2010 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածք, հյուրանոց, բնակարան, ծառայողական տարաշծք {{{2}}} ՄԱԷ Դուբայ Աշխարհում գոյություն ունեցող ամենաբարձր շինությունը 25°11′50.0″ հս․ լ. 55°16′26.6″ ավ. ե. / 25.197222° հս․. լ. 55.274056° ավ. ե. / 25.197222; 55.274056
2
Maszt radiowy w Konstantynowie.jpg
Վարշավյան Ռադիոաշտարակ 646,38 - 1974 Ալեհավաքային կայմ Հաղորդիչների տեղադրում Flag of Poland.svg Լեհաստան Կոնստանտինով 1974 -ից 1991 թվականների աշխարհի ամենաբարձր շինությունը։ 1991 թվականին փլուզվել է ամրակները փոխելու ժամանակ 52°22′03.0″ հս․ լ. 19°48′08.0″ ավ. ե. / 52.367500° հս․. լ. 19.802222° ավ. ե. / 52.367500; 19.802222
3 Tokyo Sky Tree 2012 Ⅳ.JPG Տոկիո «Երկնային ծառ» 634 - 2012 Բետոնե աշտարակ Դիտարան, հաղորդիչների տեղադրում Flag of Japan.svg Ճապոնիա Տոկիո Ենթադրվում էր, որ աշտարակի շինարարությունը կավարտվի 2011 թվականի դեկտեմբերին. Շինարարության ընթացքում տուժել է 9.0 մագնիտուդով երկրաշարժից 35°42′36″ հս․. լ. 139°48′39″ ավ. ե. / 35.709964° հս․. լ. 139.810850° ավ. ե. / 35.709964; 139.810850
4 Shanghai Tower July 2014 - 1.jpg Շանհայի աշտարակ 632 121 2013 Երկնաքեր {{{2}}} Չինաստան Շանհայ 31°14′7.8″ հս․ լ. 121°30′3.6″ ավ. ե. / 31.235500° հս․. լ. 121.501000° ավ. ե. / 31.235500; 121.501000
5 KVLY-TV Mast Tower Wide.jpg KVLY-TV հեռուստաաշտարակ 629 - 1963 Ռադիոկայմ Հաղորդիչների տեղադրում ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Բլանչարդ, Հյուսիսային Դակոտա նահանգ 1963-1974 և 1991-2008 թվականների աշխարհի ամենաբարձր շինությունը, աշխարհի ամենաբարձր կայմը 47°20′32.25″ հս․ լ. 97°17′20.43″ ամ. ե. / 47.3422917° հս․. լ. 97.2890083° ավ. ե. / 47.3422917; 97.2890083
6 Աբրաջ ալ-Բեյթ 601 120 2012 Երկնաքեր Հյուրանոց, բնակելի տարածքներ Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա Մեքքա Ամենամեծ (ըստ ծավալների), աշխարհի ամենաբարձր և ամենախոշոր ժամացույցը կախված Քաաբայում 21°25′11″ հս․ լ. 39°49′36″ ավ. ե. / 21.41972° հս․. լ. 39.82667° ավ. ե. / 21.41972; 39.82667
7= Guangzhou Tower.jpg Գուանչժոու հեռուստաաշտարակ 600 - 2009 Հիպերբոլոիդ աշտարակ Դիտարան, հաղորդիչների տեղադրում {{{2}}} Չինաստան Գուանչժոու Աշխարհի ամենաբարձր աշտարակը, , ունի հիպերբոլոիրդ կառուցվածք 23°6′32.63″ հս․ լ. 113°19′9.27″ ավ. ե. / 23.1090639° հս․. լ. 113.3192417° ավ. ե. / 23.1090639; 113.3192417
7= Pingan IFC, Nov2014.jpg Միջազգային ֆինանսական կենտրոն Պինան* 600 115 + 5 подземных 2017 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ {{{2}}} Չինաստան Շենժեն 22°32′2.27″ հս․ լ. 114°03′19.92″ ավ. ե. / 22.5339639° հս․. լ. 114.0555333° ավ. ե. / 22.5339639; 114.0555333
9 Lotte World Tower 555 123 2017 Երկնաքեր 1-ից 6-րդ հարկերը խանութներ, 7-ից 60-ը՝ գրասենյակներ, 61- 85-ը՝ բնակարաններ և 86-119-ը՝ հյուրանոց, 120-123-ը՝ դիտարկաման հարթակ Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա Սեուլ Կորեական թերակղզում ամենաբարձր շենքը
10 CN Tower from Lake 2002.jpg Սի Էն աշտարակ 553 - 1976 Բետոնե աշտարակ Դիտարան, հաղորդիչների տեղադրում Flag of Canada.svg Կանադա Տորոնտո Կանադայում և Արևմտյան կիսագունդում ամենաբարձր կառուցվածքը 43°38′30.67″ հս․ լ. 79°23′14.27″ ամ. ե. / 43.6418528° հս․. լ. 79.3872972° ավ. ե. / 43.6418528; 79.3872972
11 One WTC from behind Brookfield Pl May 2013.jpg Առևտրի համաշխարհային կենտրոն 1 կամ Ազատության աշտարակ 541,3 104 2013 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Նյու Յորք ԱՄՆ-ում ամենաբարձր շենքը: Կառուցվել է ավերված երկվորյակ աշտարակների WTC

տեղում

40°46′8″ հս․ լ. 74°0′48.6″ ամ. ե. / 40.76889° հս․. լ. 74.013500° ավ. ե. / 40.76889; 74.013500
12 TVtower in Ostankino.jpg Օստանկինո հեռուստաաշտարակ 540,1 - 1967 Բետոնե աշտարակ Դիտարան, հաղորդիչների տեղադրում Flag of Russia.svg Ռուսաստան Մոսկվա Եվրոպայի ամենաբարձր շինությունը 1968—1974 և 1991 թվականներին 55°49′11″ հս․ լ. 37°36′42″ ավ. ե. / 55.81972° հս․. լ. 37.61167° ավ. ե. / 55.81972; 37.61167
12 Sears Tower ss.jpg Ուիլիս-թաուեր 527,3 110 1974 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ, դիտարան, հաղորդիչների տեղադրում ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Չիկագո, Իլինոյս

նահանգ

Չհաշված 442 մ բարձրությունը, տանիքին տեղադրված է ալեհավաք 41°52′44.1″ հս․ լ. 87°38′10.2″ ամ. ե. / 41.878917° հս․. լ. 87.636167° ավ. ե. / 41.878917; 87.636167
13 World Trade Center, New York City - aerial view (March 2001).jpg Համաշխարհային առևտրի կենտրոն, աշտարակ 1 526,3 110 1973 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ, հաղորդիչների տեղադրում ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Նյու Յորք Չհաշված 417 մբարձրությունը, տանիքին տեղադրված է ալեհավաք, ավերվել է 2001 թվականի սեպտեմբերի 11-ի ահաբեկչության ժամանակ 40°42′43.0″ հս․ լ. 74°00′48.0″ ամ. ե. / 40.711944° հս․. լ. 74.013333° ավ. ե. / 40.711944; 74.013333
14 31-January-2004-Taipei101-Complete.jpg Թայբեյ 101 509,2 101 2004 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ, դիտարան, հաղորդիչների տեղադրում Չինաստանի Հանրապետություն Չինաստանի Հանրապետություն Թայվան Թայբեյ 25°02′01″ հս․ լ. 121°33′52″ ավ. ե. / 25.03361° հս․. լ. 121.56444° ավ. ե. / 25.03361; 121.56444
15 SWFC Jul08.jpg Շանհայի համաշխարհային ֆինանսական կենտրոն 492 101 2008 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ, հյուրանոց, բնակելի տարածքներ {{{2}}} Չինաստան Շնահայ 31°14′13.6″ հս․ լ. 121°30′9.17″ ավ. ե. / 31.237111° հս․. լ. 121.5025472° ավ. ե. / 31.237111; 121.5025472
16 International Commerce Centre 201008.jpg Միջազգային առևտրային կենտրոն 484 118 2009 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ Հոնկոնգ Հոնկոնգ Հոնկոգ 22°18′12″ հս․ լ. 114°9′37″ ավ. ե. / 22.30333° հս․. լ. 114.16028° ավ. ե. / 22.30333; 114.16028
17 Мачта Боганида.jpg Բոգաբդյան ռադիոկայմ 468 - 1960-е Պողպատե կայմ Ռազմական նավիգացիա Flag of Russia.svg Ռուսաստան 26 կմ երթուղին

Դուդինկա-Ալիկել

69°21′00″ հս․ լ. 86°48′00″ ավ. ե. / 69.35000° հս․. լ. 86.80000° ավ. ե. / 69.35000; 86.80000
18 OrientPearlTower.jpg Արևելյան մարգարիտ 467,9 - 1994 Բետոնե աշտարակ Դիտարան, հաղորդիչների տեղադրում {{{2}}} Չինաստան Շանհայ Ասիայի երկրորդ ամենաբարձր հեռուստաաշտարակը (բարձրությունը 468 մ), աշխարհում ըստ բարձրության չորրորդը, Շանհայի Պուդուն շրջանի հիմնական տեսարժան վայրը։ Ունի 45 մետր տրամագիծ ստորին մասում և ունի 263 մետր բարձրություն 31°14′30″ հս․ լ. 121°29′42″ ավ. ե. / 31.24167° հս․. լ. 121.49500° ավ. ե. / 31.24167; 121.49500
19 центр Լախտա կենտրոն 462 88 2018 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ Flag of Russia.svg Ռուսաստան Սանկտ Պետերբուրգ Եվրոպայի և Ռուսաստանի ամենաբարձր շինությունը 59°59′12″ հս․ լ. 30°10′44″ ավ. ե. / 59.98667° հս․. լ. 30.17889° ավ. ե. / 59.98667; 30.17889
19= Լանդմարկ 81 461,2 81 2018 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ Վիետնամ Վիետնամ Հոշիմին Կառուցվել է հուլիսին 2018 թվական 10°47′41.57″ հս․ լ. 106°43′19.5″ ավ. ե. / 10.7948806° հս․. լ. 106.722083° ավ. ե. / 10.7948806; 106.722083
20 Hancock tower 2006.jpg 875 Նորթ-Միչիգան-պողոտա 457,2 100 1969 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ, բնակելի տարածքներ, հաղորդիչների տեղադրում ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Չիկագո Չհաշված 344 մ բարձրությունը տանիքին տեղադրված է ալեհավաք 41°53′55.68″ հս․ լ. 87°37′22.8″ ամ. ե. / 41.8988000° հս․. լ. 87.623000° ավ. ե. / 41.8988000; 87.623000
21 KLCC PetronasTowers.JPG Պետրոնաս 1 և 2 աշտարակներ 452 88 1998 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ, դիտարան {{{2}}} Մալայզիա Կուալա Լումպուր Աշխարհի ամենաբարձր զույգ աշտարակները 3°09′28.26″ հս․ լ. 101°42′41.94″ ավ. ե. / 3.1578500° հս․. լ. 101.7116500° ավ. ե. / 3.1578500; 101.7116500
22 Nanjing Zifeng Tower.jpg Նանցզին-Գրինլենդ ֆինանսական կենտրոն 450 66 2009 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ, առևտրի տարածքներ, դիտարան, աստղադիտարան {{{2}}} Չինաստան Նանկին 32°03′00″ հս․ լ. 118°46′00″ ավ. ե. / 32.05000° հս․. լ. 118.76667° ավ. ե. / 32.05000; 118.76667
23 Empire State Building 20.jpg Էմփայր Սթեյթ Բիլդինգ 448,7 102 1931 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ, դիտարան, հաղորդիչների տեղադրում ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Նյու Յորք Չհաշված 381 մ բարձրությունը տանիքին տեղադրված է ալեհավաք 40°44′54.0″ հս․ լ. 73°59′09″ ամ. ե. / 40.748333° հս․. լ. 73.98583° ավ. ե. / 40.748333; 73.98583
24 GZIFC.jpg Միջազգային ֆինանասական կենտրոն (Գուանչժոու) 437,5 103 2010 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ {{{2}}} Չինաստան Գուանչժոու 23°07′25″ հս․ լ. 113°19′07″ ավ. ե. / 23.12361° հս․. լ. 113.31861° ավ. ե. / 23.12361; 113.31861
25 深圳“京基100”摩天大楼.jpg Քինգքեյ 100 439,8 100 2011 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ, հյուրանոց {{{2}}} Չինաստան Շենժեն 22°32′48″ հս․ լ. 114°06′06″ ավ. ե. / 22.54667° հս․. լ. 114.10167° ավ. ե. / 22.54667; 114.10167
26 Sattarkhan Buildings and Milad Tower.JPG Բորջե Միլադ 435 - 2003 Բետոնե աշտարակ Դիտարան, հաղորդիչների տեղադրում {{{2}}} Իրան Թեհրան Իրանի ամենաբարձր շինությունը։ Աշտարակի «Գլուխը» իրենից ներկայացնում է 12 հարկանի պարկուճ, նրա տանիքը գտնվում է 315 մ բարձրության վրա 35°44′40″ հս․ լ. 51°22′30″ ավ. ե. / 35.74444° հս․. լ. 51.37500° ավ. ե. / 35.74444; 51.37500
27 432ParkAvenueJuly2015.JPG 432 Պարկ-պողոտա 425,5 85 2015 Երկնաքեր Բնակելի տարծքներ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Նյու Յորք Աշխարհի ամենաբարձր շինությունը, ամբողջությամբ նախատեսված է որպես բանակելի տարածք 40°45′42″ հս․ լ. 73°58′19″ ամ. ե. / 40.76167° հս․. լ. 73.97194° ավ. ե. / 40.76167; 73.97194
28 20090518 Trump International Hotel and Tower, Chicago.jpg Թրամփի Միջազգային հյուրանոց և աշտարակ՝ Չիկագո 423,4 96 2009 Երկնաքեր Հյուրանոց, հաղորդիչների տեղադրում ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Չիկագո Չհաշված 357 մ, տանիքին տեղադրված է ալեհավաք 41°53′20″ հս․ լ. 87°37′36″ ամ. ե. / 41.88889° հս․. լ. 87.62667° ավ. ե. / 41.88889; 87.62667
29 Menara KL Tower.JPG Մենարա Կուալա-Լումպուր 421 - 1995 Բետոնե աշտարակ Դիտարան, հաղորդիչների տեղադրում {{{2}}} Մալայզիա Կուալա Լումպուր 03°09′10″ հս․ լ. 101°42′12″ ավ. ե. / 3.15278° հս․. լ. 101.70333° ավ. ե. / 3.15278; 101.70333
30 Jin Mao Tower.jpg Ցզին Մաո 420,5 88 1999 Երկնաքեր Հյուրանոց, գրասենյակային տարածքներ, դիտարան {{{2}}} Չինաստան Շանհայ 31°14′14″ հս․ լ. 121°30′05″ ավ. ե. / 31.23722° հս․. լ. 121.50139° ավ. ե. / 31.23722; 121.50139
31 GRES-2.jpg Էկիբաստուզի ՋԷԿ 419,7 - 1987 Ծխնելույզ Էլեկտրակայան {{{2}}} Ղազախստան Էկիբաստուզ Աշխարհի ամենաբարձր ծխնելույզը և Կենտրոնական Ասիայի ամենաբարձր շինությունը 52°01′20″ հս․ լ. 75°28′42″ ավ. ե. / 52.02222° հս․. լ. 75.47833° ավ. ե. / 52.02222; 75.47833
32 International Finance Centre, Hong Kong 2.jpg Միջազգային ֆինանսական կենտրոն Հոնկոգ 415,8 88 2003 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ, հյուրանոց Հոնկոնգ Հոնկոնգ Հոնկոգ 22°17′5.75″ հս․ լ. 114°9′34.49″ ավ. ե. / 22.2849306° հս․. լ. 114.1595806° ավ. ե. / 22.2849306; 114.1595806
33 World Trade Center, New York City - aerial view (March 2001).jpg Համաշխարհային առևտրի կենտրոն, Աշտարակ 2 415.3 110 1973 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ, դիտարան ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Նյու Յորք Ավերվել է 2001 թվականի սեպտեմբերի 11-ի ահաբեկչության ժամանակ 40°42′43.0″ հս․ լ. 74°00′48.0″ ամ. ե. / 40.711944° հս․. լ. 74.013333° ավ. ե. / 40.711944; 74.013333
34 Tianjin TV Tower.jpg Թիանջին ռադո և հեռուստատեսության աշտարակ 415,2 - 1991 Բետոնե աշտարակ Դիտարան, հաղորդիչների տեղադրում {{{2}}} Չինաստան Տյանցզին 39°5′31″ հս․ լ. 117°10′30″ ավ. ե. / 39.09194° հս․. լ. 117.17500° ավ. ե. / 39.09194; 117.17500
35 Alhamra Tower.jpg Ալ-Խամրա աշտարակ 412 77 2010 Երկնաքեր Գրասենյակային և առևտրական տարածքներ, դիտարան {{{2}}} Քուվեյթ Քուվեյթ Արտաքին ձևավորմամբ ամենաբարձր շենքը 29°22′43″ հս․ լ. 47°59′34″ ավ. ե. / 29.37861° հս․. լ. 47.99278° ավ. ե. / 29.37861; 47.99278
35 CCTV Tower, Beijing.jpg Կենտրոնական ռադիոյի և հեռուստատեսության աշտարակ 405 - 1992 Բետոնե աշտարակ Դիտարան, հաղորդիչների տեղադրում {{{2}}} Չինաստան Պեկին 39°55′05″ հս․ լ. 116°18′01″ ավ. ե. / 39.91806° հս․. լ. 116.30028° ավ. ե. / 39.91806; 116.30028
36 Guangzhou CITIC Plaza DSC02461.jpg CITIC աշտարակ 391,1 80 1997 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ {{{2}}} Չինաստան Գուանչժոու 2007 թվականի դրությամբ, Չինաստանում հանդիսանում է իր բարձրությամբ երրորդը Շանհայի Ցզին Մաոից և Հոնկոգի միջազգային ֆինանսական կենտրոնից հետո, վեցերորդը Ասիայում, յոթերորդը աշխարհում 23°08′40″ հս․ լ. 113°19′10″ ավ. ե. / 23.14444° հս․. լ. 113.31944° ավ. ե. / 23.14444; 113.31944
37 Киевская телебашня.JPG Կիևի հեռուստաաշտարակ 385 - 1973 Ցանցային կայմ Հաղորդիչների տեղադրում {{{2}}} Ուկրաինա Կիև Աշխարհի ամենաբարձր ցանցերով շինությունը։ Ուկրիաինայի ամենաբարձր կառույցը 50°28′16″ հս․ լ. 30°27′12″ ավ. ե. / 50.47111° հս․. լ. 30.45333° ավ. ե. / 50.47111; 30.45333
38 2005 04 23 Di Wang Building (Shung Hing Square).JPG Սյոնխինի աշտարակ 384 69 1996 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ {{{2}}} Չինաստան Շենժեն 22°32′43″ հս․ լ. 114°06′21″ ավ. ե. / 22.54528° հս․. լ. 114.10583° ավ. ե. / 22.54528; 114.10583
39 Abu Dhabi Plaza 10.2015.jpg Աբու-Դաբի պլազա* 382 88 2015 Երկնաքեր Բազմաֆունկցիոնալ համալիր {{{2}}} Ղազախստան Աստանա Կենտրոնական Ասիայի ամենաբարձր շենքը 51°07′20″ հս․. լ. 71°25′41″ ավ. ե. / 51.122179° հս․. լ. 71.428127° ավ. ե. / 51.122179; 71.428127
40 The Landmark Abu Dhabi 001.jpg Բուրջ-Մոհամմեդ-բին-Ռաշիդ 381 88 2014 Երկնաքեր Բազմաֆունկցիոնալ համալիր {{{2}}} ՄԱԷ Աբու Դաբի Աբու Դաբիի ամենաբարձր շինությունը 24°29′17″ հս․. լ. 54°21′23″ ավ. ե. / 24.488056° հս․. լ. 54.356389° ավ. ե. / 24.488056; 54.356389
41 Inco Superstack.JPG Ինկո բուրգ 380 - 1971 Ծխնելույզ Հալոցային վառարան Flag of Canada.svg Կանադա Քոպպեր Կլիֆ 46°28′48.23″ հս․ լ. 81°03′23.43″ ամ. ե. / 46.4800639° հս․. լ. 81.0565083° ավ. ե. / 46.4800639; 81.0565083
42 Kaohsiung 85 Sky Tower.JPG Թանթկես-Սկայ-Թաուեր 378 85 1997 Երկնաքեր Հյուրանոց, գրասենյակային տարածքներ, դիտարան, հաղորդիչների տեղադրում Չինաստանի Հանրապետություն Չինաստանի Հանրապետություն Թայվան Գաոսյուն Չհաշված 348 մ բարձրությունը, տանիքին տեղադրված է ալեհավաք 22°36′42″ հս․ լ. 120°18′0″ ավ. ե. / 22.61167° հս․. լ. 120.30000° ավ. ե. / 22.61167; 120.30000
43 Dubai - 2011-03-23 Die im Bau befindlichen Emirates Park Towers 355 m - - ab 2013 JW Marriott Marquis Hotel Dubai - دبي - 2011-03-23 وتحت الإنشاء ا - panoramio.jpg JW մարիոտտ Մարկուս Դուբայ,

1 и 2

376 77 2010 Երկնաքեր Հյուրանոց {{{2}}} ՄԱԷ Դուբայ 25°11′08″ հս․ լ. 55°15′23″ ավ. ե. / 25.18556° հս․. լ. 55.25639° ավ. ե. / 25.18556; 55.25639
44 Ташкентская телебашня - Tashkent Tower - Toshkent teleminorasi.jpg Տաշքենդի հեռուստաաշտարակ 374,9 - 1985 Աշտարակ Հաղորդիչների տեղադրում, դիտարան, ռոստորան {{{2}}} Ուզբեկստան Տաշքենդ 41°20′44.05″ հս․ լ. 69°17′4.57″ ավ. ե. / 41.3455694° հս․. լ. 69.2846028° ավ. ե. / 41.3455694; 69.2846028
45= Federation Tower, Mar2015.jpg «Восток» համալիրի աշտարակ 374 97 2016 Երկնաքեր Գրայենյակներ, բնակարան, սրճարան, հանգստյան գոտի, առևտրի, տեխնիկական սենյակներ, մարզասրահ, լողավազան, կանգառ Flag of Russia.svg Ռուսաստան Մոսկվա Երվրոպայի ամենաբարձր երկնաքերը 55°44′59″ հս․ լ. 37°32′13″ ավ. ե. / 55.74972° հս․. լ. 37.53694° ավ. ե. / 55.74972; 37.53694
45= 中環廣場.JPG Ցենտրալ-պլազա 374 78 1992 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ Հոնկոնգ Հոնկոնգ Հոնկոգ 22°16′48″ հս․ լ. 114°10′25″ ավ. ե. / 22.28000° հս․. լ. 114.17361° ավ. ե. / 22.28000; 114.17361
47 Liberation Tower by twilight.jpg Ազատության աշտարակ 372 - 1996 Բետոնե աշտարակ Հաղորդիչների տեղադրում, դիտարան {{{2}}} Քուվեյթ Քուվեյթ 29°22′05.8″ հս․ լ. 47°58′29.83″ ավ. ե. / 29.368278° հս․. լ. 47.9749528° ավ. ե. / 29.368278; 47.9749528
48 Телевышка на Кок-Тюбе.JPG Ալմա-Աթայի հեռուստաաշտարակ 371,5 - 1983 Աշտարակ Հաղորդիչների տեղադրում, դիտարան, ռոստորան {{{2}}} Ղազախստան Ալմաթի 43°13′44″ հս․ լ. 76°58′34″ ավ. ե. / 43.22889° հս․. լ. 76.97611° ավ. ե. / 43.22889; 76.97611
49 HCGeneratingTowers.JPG Էլեկտրակայանի ծխնելույզ Հոմեր 371 - 1977 Ծխնելույզ Էլեկտրակայան ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Հոմեր, Փենսիլվանիա 40°30′39″ հս․ լ. 79°11′37″ ամ. ե. / 40.51083° հս․. լ. 79.19361° ավ. ե. / 40.51083; 79.19361
50 KennecottSmokestack.JPG Քեննեքոթի ծխնելույզ 370,4 - 1974 Ծխնելույզ Հալոցային վառարան ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Մագնա, Յուտա նահանգ 40°43′18″ հս․ լ. 112°11′52″ ամ. ե. / 40.72167° հս․. լ. 112.19778° ավ. ե. / 40.72167; 112.19778
51 Beryozovskaya GRES.jpg Բերոզովկայի ՋԷԿ-ի շխնելույզ 370 - 1985 Ծխնելույզ Էլեկտրակայան Flag of Russia.svg Ռուսաստան Շարիպովո Ռուսաստանի ամենաբարձր ծխնելույզը[3] 55°34′46″ հս․ լ. 89°4′21″ ավ. ե. / 55.57944° հս․. լ. 89.07250° ավ. ե. / 55.57944; 89.07250
52 Ռիգայի հեռուստաաշտարակ 368,5 - 1987 Բետոնե աշտարակ Հաղորդիչների տեղադրում, դիտարան {{{2}}} Լատվիա Ռիգա Եվրոպական Միություն ամենաբարձր հեռուստաաշտարակը 56°55′26″ հս․ լ. 24°08′14″ ավ. ե. / 56.92389° հս․. լ. 24.13722° ավ. ե. / 56.92389; 24.13722
53 Berlin Alexanderplatz BW 3.jpg Բեռլինի հեռուստաաշտարակ 368 - 1969 Բետոնե աշտարակ Հաղորդիչների տեղադրում, դիտարան {{{2}}} Գերմանիա Բեռլին 52°31′15″ հս․ լ. 13°24′34″ ավ. ե. / 52.52083° հս․. լ. 13.40944° ավ. ե. / 52.52083; 13.40944
54 Նկար Էլեկտրակայանի ծխնելույզ 367,6 - 1968 Ծխնելույզ Էլեկտրակայան ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Մաունդսվիլլ 39°49′46″ հս․. լ. 80°48′57″ ամ. ե. / 39.829401° հս․. լ. 80.815709° ամ. ե. / 39.829401; -80.815709
55 Bank of china night.jpg Չինական բանկի աշտարակ 367,4 70 1990 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ Հոնկոնգ Հոնկոնգ Հոնկոգ 22°16′45″ հս․ լ. 114°09′41″ ավ. ե. / 22.27917° հս․. լ. 114.16139° ավ. ե. / 22.27917; 114.16139
56 Bank of america tower sept 2007.jpg Ամերիկայի բանկի աշտարակ (Մանհեթեն) 366 54 2008 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Նյու Յորք 40°45′19″ հս․ լ. 73°59′03″ ամ. ե. / 40.75528° հս․. լ. 73.98417° ավ. ե. / 40.75528; 73.98417
57 Ալմաս աշտարակ 363 68 2008 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ {{{2}}} ՄԱԷ Դուբայ 25°4′8.25″ հս․ լ. 55°8′28.34″ ավ. ե. / 25.0689583° հս․. լ. 55.1412056° ավ. ե. / 25.0689583; 55.1412056
58 Trboveljski dimnik.jpg Տրբովլի Էլեկտրակայանի ծխնելույզ 360 - 1976 Ծխնելույզ Էլեկտրակայան Սլովենիա Սլովենիա Տրբովլե 46°07′33.37″ հս․ լ. 15°03′43.23″ ավ. ե. / 46.1259361° հս․. լ. 15.0620083° ավ. ե. / 46.1259361; 15.0620083
59 Endesa-Termic.jpg Թնդեսա թերմիկ 356 - 1974 Ծխնելույզ Էլեկտրակայան {{{2}}} Իսպանիա Ֆեռոլ 43°26′29″ հս․ լ. 7°51′45.50″ ամ. ե. / 43.44139° հս․. լ. 7.8626389° ավ. ե. / 43.44139; 7.8626389
60 SEG Plaza.jpg SEG պլազա 355,8 70 2000 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ {{{2}}} Չինաստան Շենժեն 22°32′39.5″ հս․ լ. 114°04′57.5″ ավ. ե. / 22.544306° հս․. լ. 114.082639° ավ. ե. / 22.544306; 114.082639
61 First Canadian Place.JPG Առաջին կանադական երկնաքեր 355 72 1976 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ, հաղորդիչների տեղադրում Flag of Canada.svg Կանադա Տորոնտո Չհաշված 298 մ բարձրությունը տանիքին տեղադրված է ալեհավաք 43°38′55″ հս․ լ. 79°22′54″ ամ. ե. / 43.64861° հս․. լ. 79.38167° ավ. ե. / 43.64861; 79.38167
62 Էմիրաթյան գրասենյակային աշտարակ 354,6 54 2000 Երկնաքեր Գրասենյակային տարածքներ {{{2}}} ՄԱԷ Դուբայ 25°07′49″ հս․ լ. 55°09′57″ ավ. ե. / 25.13028° հս․. լ. 55.16583° ավ. ե. / 25.13028; 55.16583
63 OKO Towers.jpg Օկո հարավային աշտարակ 354 85 2015 Երկնաքեր Գրայենյակներ, բնակարան, սրճարան, հանգստյան գոտի, առևտրի, տեխնիկական սենյակներ, մարզասրահ, լողավազան, կանգառ Flag of Russia.svg Ռուսաստան Մոսկվա 2015 թվականի Եվրոպայի ամենաբարձր երկնաքերը 55°44′59″ հս․ լ. 37°32′13″ ավ. ե. / 55.74972° հս․. լ. 37.53694° ավ. ե. / 55.74972; 37.53694
63 Վիննիցայի հեռուստաաշտարակ 354 54 1961 Ռադիոկայմ Հաղորդիչների տեղադրում {{{2}}} Ուկրաինա Վիննիցա 49°14′30″ հս․ լ. 28°25′25″ ավ. ե. / 49.24167° հս․. լ. 28.42361° ավ. ե. / 49.24167; 28.42361
64 Phoenix copper smelter.jpg Ֆենիքսի պղնձաձուլական գործարան 351,5 - 1995 Ծխնելույզ Հալոցային վառարան {{{2}}} Ռումինիա Բայա Մարե 47°40′00″ հս․ լ. 23°35′00″ ավ. ե. / 47.66667° հս․. լ. 23.58333° ավ. ե. / 47.66667; 23.58333
65 Stratospheretower1.JPG Ստրատոսֆերա Լաս Վեգաս 350,2 - 1996 Բետոնե աշտարակ Դիտարան, զվարճանքի վայրեր ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Լաս Վեգաս 36°08′50.59″ հս․ լ. 115°9′19.4″ ամ. ե. / 36.1473861° հս․. լ. 115.155389° ավ. ե. / 36.1473861; 115.155389
66 Սիրդարիայի ՋԷԿ-ի ծխնելույզ 350 - 1980 Ծխնելույզ Էլեկտրակայան {{{2}}} Ուզբեկստան Սիրդարյա 40°13′49.2″ հս․ լ. 69°05′56″ ավ. ե. / 40.230333° հս․. լ. 69.09889° ավ. ե. / 40.230333; 69.09889


Իրենց ժամանակաշրջանի ամենաբարձր շինությունները[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Նկար Անվանում Երկիր Քաղաք Բարձրություն, մ Կառույցի տեսակ Տարիներ Նշումներ
Göbekli Tepe, Urfa.jpg
Պորտասար {{{2}}} Թուրքիա Պորտասար 5—9 Սյուն Ք․ա․ 10000—8800 Սյան բարձրությունը 9 մ է գտնվել է անավարտ վիճակում
Tower of Jericho.jpg
Երիքոնի աշտարակ {{{2}}} Պաղեստինի Պետություն Իերիհոն 8 Աշտարակ Ք․ա․ 8000—5000
Broken menhir edit.jpg
Մենհիր Էր-Գրախ {{{2}}} Ֆրանսիա Լոկմարյակեր 20,7 Մեգալիթյան կառույցներ Ք․ա․ 5000—4000 Մասերի է բաժանվել մոտ Ք․ ա․ 4000
Newgrange.jpg
Նյուգրեյնջ {{{2}}} Իռլանդիա Բրու նա Բոյն 13,5 Դամբարանաբլուր Ք․ա․ 3600—3000
PeruCaral24.jpg
Կարալյան բուրգ Flag of Peru.svg Պերու Կարալ 26 Բուրգ Ք․ա․ 3000—2750 Հարավային Ամերիկայի հնագույն շինությունը
SilburyHill gobeirne.jpg
Սիլբերի-Հիլլ {{{2}}} ՄԹ Էյվբերի 40 Դամբարանաբլուր Ք․ա․ 2750—2650 Եվրոպայի ամենաբարձր դամբարանաբլուրը
Saqqara BW 5.jpg
Ջոսերի բուրգ {{{2}}} Եգիպտոս Սակկարա 62 Բուրգ Ք․ա․ 2650—2620 Հին Եգիպտոսի առաջին բուրգը
02 meidum pyramid.jpg
Մեյդումի բուրգ {{{2}}} Եգիպտոս Մեյդում 93,5 Բուրգ Ք․ա․ 2620—2605 Էրոզիայի հետևանքով ներկայումս բուրգի բարձրությունը հասնում է 65 մետրի
GD-EG-Saqqara004.JPG
Լոմանի բուրգ {{{2}}} Եգիպտոս Դախշուր 104,7 Բուրգ Ք․ա․ 2605—2600 Էրոզիայի հետևանքով ներկայումս բուրգի բարձրությունը հասնում է 101 մետրի
Egypt.Dashur.RedPyramid.01.jpg
Վարդագույն բուրգ {{{2}}} Եգիպտոս Դախշուր 109,5 Բուրգ Ք․ա․ 2600—2570 Էրոզիայի հետևանքով ներկայումս բուրգի բարձրությունը հասնում է 104 մետրի
Kheops-Pyramid.jpg
Քեոփսի բուրգ {{{2}}} Եգիպտոս Գիզա 146,6 Բուրգ Ք․ա․ 2570 —1311 Էրոզիայի հետևանքով ներկայումս բուրգի բարձրությունը հասնում է 138,8 մետրի
LincolnCathedralWest01.jpg
Լինկսի տաճարը {{{2}}} ՄԹ Լինքոլն 159,7 Եկեղեցի 1311—1549 Ծայրաձողը ավերվել է 1549 թվականին։ Այժմյան բարձրությունը՝ 83 մետր է
Tallinn-Oleviste2.jpg
Սուրբ Օլաֆի եկեղեցի {{{2}}} Էստոնիա Տալլին 158,4 Եկեղեցի 1549—1625 Ծայրաձողը ավերվել է 1625 թվականին կայծակից։ Այժմյան բարձրությունը՝ 123 մետր է
Stralsund Marienkirche 2006.jpg
Սուրբ Մարիա եկեղեցի {{{2}}} Գերմանիա Շտրալզունդ 151 Եկեղեցի 1625—1647 1647 թվականին ծայրաձողերը քանդվել են կայծակից։ Այժմյան բարձրությունը՝ 104 մետր է
Notre dame de strasbourg 2.jpg
Ստրասբուրգի տաճար {{{2}}} Ֆրանսիա Ստրասբուրգ 142 Եկեղեցի 1647—1874
Nikolaikirche Hamburg von Nikolaibruecke.jpg
Սուրբ Նիկոլայ եկեղեցի {{{2}}} Գերմանիա Համբուրգ 147,3 Եկեղեցի 1874—1876
Руан. Собор.jpg
Ռուանի տաճար {{{2}}} Ֆրանսիա Ռուան 151 Եկեղեցի 1876—1880
Cologne Cathedral.jpg
Քյոլնի տաճար {{{2}}} Գերմանիա Քյոլն 157,4 Եկեղեցի 1880—1884
Washington Monument Dusk Jan 2006.jpg
Վաշինգտոնի կոթող ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Վաշինգտոն 169,3 Հուշարձան 1884—1889
Paris 06 Eiffelturm 4828.jpg
Էյֆելյան աշտարակ {{{2}}} Ֆրանսիա Փարիզ 312 Աշտարակ 1889—1930 Այժմյան բարձրությունը՝ 324 մետր է
Chrysler Building by David Shankbone Retouched.jpg
Կրայսլեր Բիլդինգ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Նյու Յորք 319 Երկնաքեր 1930—1931
Empire State Building by David Shankbone.jpg
Էմփայր Սթեյթ Բիլդինգ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Նյու Յորք 407 Երկնաքեր 1931—1954 Այժմյան բարձրությունը՝ 443,2 մետր է
KWTV հեռուստաաշտարակ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Օկլահոմա 480,5 Ալեհավաքային կայմ 1954—1956
KOBR-TV աշտարակ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Կապրոկ, Նյու Մեքսիկո 490,7 Ալեհավաքային կայմ 1956—1959
WGME-TV աշտարակ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Փորթլենդ 493,5 Ալեհավաքային կայմ 1959—1960
KFVS TV կայմ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Միսսուրի 511,1 Ալեհավաքային կայմ 1960—1961
WTVM TV կայմ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Կուսսետա, Ջորջիա 533 Ալեհավաքային կայմ 1962—1963
WIMZ-FM աշտարակ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Նոկսվիլլ 534,01 Ալեհավաքային կայմ 1963
TVtower in Ostankino.jpg Օստանկինո հեռուստաաշտարակ Flag of Russia.svg Ռուսաստան Մոսկվա 540,1 Բետոնե աշտարակ 1967 - 1974
Maszt radiowy w Konstantynowie.jpg
Վարշավայի ռադիոկայմ Flag of Poland.svg Լեհաստան Կոստանտինով 646,38 Ալեհավաքային կայմ 1974—1991 Ավերվել է 1991 թվականին
KVLY-TV Mast Tower Wide.jpg
KVLY-TV կայմ ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ Բլանշար 628,8 Ալեհավաքային կայմ 1991—2008 Աշխարհի ամենաբարձր հեռուստաաշտարակը
Բուրջ Խալիֆա {{{2}}} ՄԱԷ Դուբայ 828 Երկնաքեր 2008-ից առ այսօր Աշխարհում գոյություն ունեցող ամենաբարձր շինությունը


Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]


Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]