Անգլիայի կոմսությունների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Picto infobox map.png
Անգլիայի կոմսությունների ցանկ
English ceremonial counties 1998.svg
Արարողակարգային կոսնություններ
English metropolitan and non-metropolitan counties 2009.svg
Մայրաքաղաքային և ոչ-մայրաքաղաքային կոմսություններ
ԵրկիրՄեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա
Մասն էԱնգլիա

Կոմսություն (անգլ.՝ shire, county), Անգլիայի հիմնական վարչական միավոր։ Ստորև ներկայացված է Անգլիայի կոմսությունների ցանկը։ Ներկայումս դրանք 48-ն են[1]։

Վարչական շրջանները կառավարվում են ընտրված խորհուրդներով, որոնք ներառում են նաև ավագանիներ / օլդերմեններ, որոնք ընտրվում են խորհրդի անդամների կողմից։ Բացի այդ, վարչական շրջաններում գործում են կենտրոնական իշխանության ներկայացուցիչներ՝ լորդ-կառավարիչ, շերիֆ և այլն[2]։

Պատմական կոմսությունների հետ մեկտեղ ներկայումս գործում են այսպես կոչված արարողակարգային (ceremonial), մետրոպոլային (metropolitan) և ոչ մետրոպոլային (non-metropolitan) կոմսություններ։

Արարողակարգային կոմսություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կոմսությունները, որոնք կառավարում են նշանակված լորդ-կառավարչները, կոչվում են արարողակարգային կամ աշխարհագրական։ Ներկայումս Անգլիայում կան 48 արարողակարգային շրջաններ՝ համաձայն Lieutenancies Act 1997 -ի[1]։

Մետրոպոլային կոմսություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անգլիայի ունիտար շրջանների և մարզերի տեղադրության քարտեզ։
վարդագույնով՝ շիրները
մանուշակագույնով՝ մետրոպոլային կոմսությունները և լոնդոնյան մարզերը
կարմիրով՝ ունիտար վարչական միավորները

Ներկայումս Անգլիայում կա 6 մետրոպոլային / մայրաքաղաքային կոմսություն՝ Մեծ Մանչեսթեր, Մերսիսայդ, Հարավային Յորքշիր, Թայն և Վիր, Արևմտյան Միդլենդս և Արևմտյան Յորքշիր ուրբանիզացված շրջաններն են։

Վարչական միավորի այս տեսակը ստեղծվել է 1974 թվականին։ Բոլոր մետրոպոլային կոմսությունները, իրենց հերթին, բաժանված են շրջանների և մարզերի։ 1986 թվականին Մ. Թեթչերի կառավարությունը վերացրել է այս միավորների կոմսական խորհուրդները, իսկ վարչական գործառույթները փոխանցվել են շրջաններին և մարզերի։

Ոչմետրոպոլային կոմսություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Շիրներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կոմսությունները, որոնք կազմված են մի քանի վարչական միավորներից և մարզերից, մտնում են «շիր» կատեգորիայի մեջ, նույնիսկ եթե նրա անունը չի պարունակում -շիր վերջածանցը։

Այս կարգավիճակն այժմ ունեն 28 կոմսություններ.

Բաքինգհեմշիր, Բերքշիր, Արևելյան Սասեքս, Ուորսթերշիր, Գլոսթերշիր, Դևոն, Դերբիշիր, Դորսեթ, Արևմտյան Սասեքս, Կամբրիա, Քեմբրիջշիր, Քենթ, Լանկաշիր, Լեյսթերշիր, Լինքոլնշիր, Նորթհեմփթոնշիր, Նորֆոլկ, Նոթինգհեմշիր, Օքսֆորդշիր, Սաֆոլկ, Հյուսիսային Յորքշիր, Սոմերսեթ, Ստաֆորդշիր, Սուրրեյ, Ուորիքշիր, Հերթֆորդշիր, Հեմփշիր, Էսեքս:։

Բոլորը, բացի Բերքշիր կոմսությունից, ունեն շրջանային խորհուրդներ։

Ունիտար վարչական միավորներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Մի շարք ոչ մետրոպոլային կոմսություններում ներքին մարզային բաժանում չկա։ Այս կոմսությունները կոչվում են ունիտար միավորներ։ 2009 թվականից ի վեր դրանք 55-ն են։ Շատերն ունեն շրջանային խորհուրդներ, բայց չունեն կոմսությունների խորհուրդներ։ Ուայթ կղզին պաշտոնապես ունի կոմսության խորհուրդ, բայց չունի շրջանային խորհուրդ, թեև բովանդակությունը դրանից չի փոխվում։


Անգլիայի մետրոպոլային և ոչ մետրոպոլային կոմսություններ
EnglandAdminCountiesNumbered.png

  1. Նորթամբերլենդ
  2. Թայն էնդ Ուիր **
  3. Դարեմ
  4. Կամբրիա
  5. Լանկաշիր
  6. Բլեքփուլ *
  7. Բլեքբերն ուիթ Դարուեմ *
  8. Ուեսթ Յորքշիր **
  9. Նորթ Յորքշիր *
  10. Դարլինգթոն *
  11. Ստոկթոն օն Թիս *
  12. Միլդսբորո *
  13. Հարթլփուլ *
  14. Ռեդքար և Քլիվլենդ *
  15. Յորք *
  16. Իսթ Ռայդինգ օֆ Յորքշիր *
  17. Հալլ *
  18. Հյուսիսային Լինքոլնշիր *
  19. Հյուսիս-արևելյան Լինքոլնշիր *
  20. Լինքոլնշիր
  21. Նոթինգհեմշիր
  22. Նոթինգհեմ *
  23. Սոութ Յորքշիր **
  24. Դերբիշիր
  25. Դերբի *
  26. Մեծ Մանչեսթեր **
  27. Մերսիսայդ **
  28. Հոլթոն **

  1. Ուորինգթոն *
  2. Չեշիր
  3. Շրոփշիր
  4. Թելֆորդ էնդ Ռիկին *
  5. Սթաֆֆորդշիր
  6. Սթոք-օն-Թրենտ *
  7. Ուեսթ Միդլենդս **
  8. Ուորիքշիր
  9. Լեսթերշիր
  10. Լեսթեր *
  11. Ռաթլենդ *
  12. Նորթհեմփթոնշիր
  13. Պիտերբորո *
  14. Քեմբրիջշիր
  15. Նորֆոլկ
  16. Սաֆֆոլկ
  17. Էսսեքս
  18. Սաութենդ-օն-Սի *
  19. Տարրոք *
  20. Հարթֆորդշիր
  21. Բեդֆորդշիրր
  22. Լութոն *
  23. Միլթոն-Քինս *
  24. Բաքինգհեմշիր
  25. Օքսֆորդշիր
  26. Գլոստերշիր

  1. Վուստերշիր
  2. Հերեֆորդշիր *
  3. Հարավային Գլոսթերշիր *
  4. Բրիստոլ *
  5. Հյուսային Սոմերսեթ *
  6. Բաթ և Հյուսիս-արևելյան Սոմերսեթ *
  7. Ուիլթշիր
  8. Սուինդոն *
  9. Բերքշիր ***
  10. Մեծ Լոնդոն ¹
  11. Մեդուեյ *
  12. Քենթ
  13. Արևելյան Սասիքս
  14. Բրայթոն և Հոուվ *
  15. Արևմտյան Սուսեքս
  16. Սուրրեյ
  17. Հեմփշիր
  18. Սաութհեմփթոն *
  19. Պորտսմութ *
  20. Ուայթ կղզի *
  21. Դորսեթ
  22. Պուլ *
  23. Բորնմութ *
  24. Սոմերսեթ
  25. Դևոն
  26. Տորբեյ *
  27. Պլիմուտ *
  28. Կոռնուոլ

* ունիտար վարչական միավոր

** կոմսության խորհուրդ չունեցող մետրոպոլային կոմսությու

*** կոմսության խորհուրդ չունեցող ոչ մետրոպոլային կոմսություն

¹ վարչական մարզ կամ շրջան (կոմսություն չէ)

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. 1,0 1,1 «Lieutenancies Act 1997» 
  2. «Sheriffs & Aldermen»։ web.archive.org։ 2007-08-10։ Արխիվացված է օրիգինալից 2007-08-10-ին։ Վերցված է 2022-05-02