Ամենաերկար կամուրջների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ամենաերկար կամուրջների ցանկ ինչպես ցամաքի, այնպես էլ ջրերի վրա։ Ցուցակի մեջ ընդգրկված են այն կամուրջները որոնք ունեն ավելի քան 20000 մետր երկարություն։

Տեղը Երկարությունը, կմ Անվանում Կառուցման թիվ Երկիր Նշումներ Նկար
1 164,8[1] Դանյան-Կունշանսկի ուղեկամուրջ (վիադուկ) 2010 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Երկաթուղային կամուրջ, Պեկին-Շանհայ արագընթաց երկաթուղու մի մասը։ Ասիայի և աշխարհի ամենաերկար կամուրջը։
2 157,3 Չժանուխա-Գաոսյուն վիադուկ 2007 Չինաստանի Հանրապետություն Չինաստանի Հանրապետություն Թայվան Երկաթուղային կամուրջ Թայվանում։ THSR 131K+255~134K+651.jpg
3 113,7 Տյանցզյան վիադուկ 2010 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Երկաթուղային կամուրջ, Պեկին-Շանհայ արագընթաց երկաթուղու մի մասը։ Beijng-Tianjin ligne TGV viaduc IMG 4433.JPG
4 105,81 Չանդեյան վիադուկ 2010 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Երկաթուղային կամուրջ, Պեկին-Շանհայ արագընթաց երկաթուղու մի մասը։
5 79,732[2] [Վեյի կամուրջ 2008 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Երկաթուղային կամուրջ, Չժենչժոու-Սիան արագընթաց երկաթուղու մի մասը։
6 54[3] Բահգ Նա մայրուղի 2000 Թաիլանդ Թաիլանդ Վերգետնյա կամրջտիպի կառույց։ Bangna-Bangpakong Road.jpg
7 48,153 Պեկինյան վիադուկ 2010 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Երկաթուղային կամուրջ, Պեկին-Շանհայ արագընթաց երկաթուղու մի մասը։
8 38,422[4] Կամուրջ-ամբարտակ Պոնչարտրեյն լճի վրա 1969 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ Հյուսիսային Ամերիկայում ամենաերկար կամուրջը: Կամուրջը պահում են 9 հազար բետոնե հենարաններ։ Heading north on Lake Pontchartrain Causeway.jpg
9 37,788 Ուխանի մետրոյի առաջին գիծի Էստակադան 2009 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Գիծը ամբողջությամբ գտնվում է էստակադայի վրա։
10 36,710 Վիդաուկ Մանչակ ճահճի վրա 1979 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ Manchac Bridge.jpg
11 35,812[5] Յանչուն վիդուկ 2007 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Երկաթուղային կամուրջ, Պեկին-Տյանցզին արագընթաց երկաթուղու մի մասը։
12 35,673[6] Կանուրջ Չանչժովան ծոցի վրա 2007 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Ճանապարհի կեսին կառուցված է կղզի-հարթակ, ուղևորների սպասարկման կենտրոնով։ Hangzhou Bay Bridge ABA 1360 AK1.jpg
13 35,66[7] Խունյան կամուրջ 2005 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Runyan Bridge 1.jpg
14 33 Լիմսկի մետրոյի առաջին գիծի Էստակադան 2011—2014 Պերու Պերու Գիծը ամբողջությամբ գտնվում է էստակադայի վրա։
15 32,5[8] Դունխայի կամուրջ 2005 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Անդրօվկանոսյան կամուրջ, գտնվում Արևելաչինական ծովի վրա, Շանհայը միացնում է խորջրյա նավահանգիստ Յանշանին։ Donghai Bridge.jpg
16 29,908 Շանհայի մագլևի էստակադան 2003 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Գիծը ամբողջությամբ գտնվում է էստակադայի վրա։ A maglev train coming out, Pudong International Airport, Shanghai.jpg
17 29,808 Դելիսկի մետրոյի կապույտ գիծի Էստակադան 2005—2010 Հնդկաստան Հնդկաստան Ձգվում է «Դվարկա հատվածից 8» մինչև «Ռամա Կրիշնա Աշրամ Մարգ»։
18 29,29 Լուիզիանայի դեսանտների անվան կամուրջ 1973 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ Atchafalaya Bridge.jpg
19 28,543 Յանշի կամուրջ 2009 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան ժենչժոու-Սիան արագընթաց երկաթուղու մի մասը։
20 26,707[9] Ցինդաոսի կամուրջը ծոցի վրա 2007—2011 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Գերանե կամուրջ, որոնց պահում են ≈5200 հենակներ, անցնում է Ցզյաոչժովեն ծոցի մի մասով։
21 26,54 Ցզինտան կամուրջ 2009 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Jintang Bridge.jpg
22 25,8 Տյանցզինի մետրոյի առաջին գիծի էստակադան 2003 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Գիծի մի մասը գտնվում է էստակադայի վրա։
23 25,7 Սինգապուրի մետրոյի արևելք-արևմուտք գծի էստակադան 1988—2017 Սինգապուր Սինգապուր Գիծըի մի մասը գտնվում է էստակադայի վրա։
24 25[10] Ֆախդա թագավորի կամուրջ 1986 Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա Նախագծի վրա ծախսվել է 1,2 միլիարդ $ King Fahd causeway satellite.png
25 24,5 Բանգկոկի Ռեյլ Լինկի էստակադան 2010 Թաիլանդ Թաիլանդ Գիծի մի մասը գտնվում է էստակադայի վրա։
26 24 Սուլթան Աբդուլ Խալմա Մուհադզամա Շախաի կամուրջт Султана 2014 Մալայզիա Մալայզիա
27 24,14 Կմուրջ-թունել Չեսապիսկի շոցի տակ 1960—1964
1995—1999
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ Կազմված է վեց կամուրջներից, երկու թունելով
և չորս արհեստական կղզիներով։
CBBT1.jpg
28 23,1 Կուալա Լումպուրի էստակադայի իններորդ գիծ 2016 Մալայզիա Մալայզիա Գծի հյուսիսային մասը գտնվում է էստակադաի վրա։
29 22,9 Հոնկոգ-Չժուխայ-Մակաո կամուրջ 2017 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան
Հոնկոնգ Հոնկոնգ
Մակաո Մակաո
Կամրջի արևմտյան մասը անցնում է Չժուցզյան գետի դետաայի վրայով։
30 21,563 Կամուրջ Լյանուշ գետի վրա 2007 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Պեկին-Տյանցզին արագընթաց երկաթուղու մի մասը։
31 21,38 Ինչխոնի կամուրջ 2005—2009 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Պեկին-Տյանցզին արագընթաց երկաթուղու մի մասը։
32 21,133 Յունդինխե գետի նոր կամուրջը 2007 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Պեկին-Տյանցզին արագընթաց երկաթուղու մի մասը։
33 20,5 Կամուրջ 6-ը հոկտեմբերի 1969—1996 Եգիպտոս Եգիպտոս Աֆրիկայի ամենաերկար կամուրջը։ Cairo-Hilton-Skyline.jpg
34 20 C215 վիադուկ} 2005 Չինաստանի Հանրապետություն Չինաստանի Հանրապետություն Թայվան Թայվանի արագընթաց երկաթուղու մի մասը։

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Longest bridge»։ Guinness World Records (en-GB)։ Վերցված է 2018-06-03 
  2. «郑西客运专线渭南渭河特大桥架梁施工创纪录»։ RailCN.net (Chinese)։ 3 июля 2007 (չաշխատող հղում)
  3. Bang Na Expressway нa немецком языке
  4. Мост-дамба через озеро Поншартрен нa немецком языке
  5. Пекин — Тяньцзинь CRH
  6. Мост через залив Ханчжоувань Archived 2007-06-30 at the Wayback Machine.
  7. Runyang Bridge нa английском языке
  8. Donghai Daqiao Archived 2006-03-16 at the Wayback Machine. нa английском языке
  9. Eimer David (2011)։ «China builds world's longest bridge» (en-GB)։ 0307-1235։ Վերցված է 2018-06-03 
  10. Мост короля Фахда нa английском языке

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]