Ալբանիայի կաթնասունների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ալբանիայի կաթնասունների ցանկ, Ալբանիայում տարածված է 79 տեսակի կաթնասուն, որոնք ներառում են ցանկում նշված կարգերն ու ընտանիքները։ Այդ 79 տեսակից 1 տեսակը անհետ կորած է համարվում, 2-ը՝ վտանգման եզրին են, 6-ը՝ մոտ են վտանգավոր կարգավիճակին[1]: Այս ցանկում նշված կենդանիներից որոշները ներառված են կարմիր գրքում։

Ստորև տրված է տառային ցանկը ըստ բնության պահպանության միջազգային միության:

EX Extinct Անհետացած
CR Critically Endangered Ծայրահեղ վտանգված
EN Endangered Վտանգված
VU Vulnerable Կրճատվող
NT Near Threatened Վտանգվածին մոտ
LC Least Concern Նվազագույն վտանգ
DD Data Deficient Անբավարար տվյալներ
NE Not Evaluated Տեսակներ չուսումնասիրված կարգավիճակով

Ալբանիայում տարածված կաթնասուն կենդանիների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Լատիներեն անվանում Տաքսոնի հեղինակ ԲՊՄՄ Պատկեր
Կարգ։ Carnivora
Ընտանիք։ Canidae
Սովորական շնագայլ[2] Canis aureus Linnaeus, 1758 LC Golden wolf sa02.jpg
Գայլ[3] Canis lupus Linnaeus, 1758 LC 07-03-23RedWolfAlbanyGAChehaw.jpg
Սովորական աղվես[4] Vulpes vulpes Linnaeus, 1758 LC Renardteteherbe.jpg
Ընտանիք։ Felidae
Անտառային կատու[5] Felis silvestris Schreber, 1777 LC Felis silvestris silvestris.jpg
Սովորական լուսան[6] Lynx lynx Linnaeus, 1758 LC Lynx lynx.jpg
Ընտանիք։ Mustelidae
Սամույր[7] Lutra lutra Linnaeus, 1758 NT Otter in Southwold.jpg
Քարակզաքիս[8] Martes foina Erxleben, 1777 LC Steinmarder 4 2010.jpg
Անտառային կզաքիս Martes martes Linnaeus, 1758 LC Martes martes crop.jpg
Փորսուղ[9] Meles meles Linnaeus, 1758 LC Meles.meles.jpg
Կնգում Mustela erminea Linnaeus, 1758 LC Mustela erminea upright.jpg
Աքիս[10] Mustela nivalis Linnaeus, 1766 LC Mustela nivalis -British Wildlife Centre-4.jpg
Անտառային ժանտաքիս Mustela putorius Linnaeus, 1758 LC Ilder.jpg
Ընտանիք։ Phocidae
Փոկ-վանական Monachus monachus Hermann, 1779 CR Monachus monachus - Museo civico di storia naturale (Milan).jpg
Ընտանիք։ Ursidae
Գորշ արջ[11] Ursus arctos Linnaeus, 1758 LC Lightmatter Alaskan brownbear.jpg
Կարգ։ Cetartiodactyla
Ընտանիք։ Bovidae
Քարայծ[12] Rupicapra rupicapra Linnaeus, 1758 LC Rebeco. Picos de Europa..jpg
Ընտանիք։ Cervidae
Եվրոպական այծյամ Capreolus capreolus Linnaeus, 1758 LC Capreolus capreolus 2 Jojo.jpg
Ազնիվ եղջերու[13] Cervus elaphus Linnaeus, 1758 LC RedDeerCaithness.jpg
Ընտանիք։ Delphinidae
Սպիտակակող դելֆին Delphinus delphis Linnaeus, 1758 LC Delphinus delphis with calf.jpg
Խոյադելֆին[14] Orcinus orca Linnaeus, 1758 DD Killerwhales jumping.jpg
Ատամնավոր դելֆին Steno bredanensis Lesson 1828 LC Rough toothed dolphin.jpg
Սովորական դելֆին Tursiops truncatus Montagu 1821 LC Tursiops truncatus 01-cropped.jpg
Ընտանքի։ Physeteridae
Կաշալոտ[15] Physeter macrocephalus Linnaeus, 1758 VU Mother and baby sperm whale.jpg
Ընտանիք։ Suidae
Վարազ[16] Sus scrofa Linnaeus, 1758 LC Wild Boar Habitat quadrat.jpg
Ընտանիք։ Ziphiidae
Կտցահարթ Ziphius cavirostris G. Cuvier, 1823 LC Wal Cuviera.jpg
Կարգ։ Chiroptera
Ընտանիք։ Molossidae
Լայնականջ ծալքաշուրթ չղջիկ[17] Tadarida teniotis Rafinesque, 1814 LC Tadarida Teniotis263.JPG
Ընտանիք։ Rhinolophidae
Միջերկրածովյան պայտաքիթ Rhinolophus blasii Peters, 1866 LC
Հարավային պայտաքիթ Rhinolophus euryale Blasius, 1853 NT Rhinolophus euryale-cropped.jpg
Մեծ պայտաքիթ[18] Rhinolophus ferrumequinum Schreber, 1774 LC Grand Rhinolophe 2.jpg
Փոքր պայտաքիթ Rhinolophus hipposideros Bechstein, 1800 LC Bat(20070605).jpg
Ընտանիք։ Vespertilionidae
Ուշահաս պայտաքիթ Eptesicus serotinus Schreber, 1774 LC Eptesicus serotinus.jpg
Սովորական երկարաթև չղջիկ[19] Miniopterus schreibersii Kuhl, 1817 NT Miniopterus schreibersii dasythrix.jpg
Տափաստանային գիշերաչղջիկ Myotis aurascens Kuzyakin, 1935 LC
Բեխշտեյնի գիշերաչղջիկ[20] Myotis bechsteinii Kuhl, 1817 NT Vespertilion bechstein.jpg
Սրականջ գիշերաչղջիկ Myotis blythii Tomes, 1857 LC Lesser Mouse-Eared Bat.jpg
Բրանդտա Myotis brandtii Eversmann, 1845 LC Myotis brandti.jpg
Երկարափեշ գիշերաչղջիկ Myotis capaccinii Bonaparte, 1837 VU Myotis capaccinii 0105b.jpg
Ջրային գիշերաչղջիկ Myotis daubentonii Kuhl, 1817 LC Myotis-P1040975.jpg
Եռագույն գիշերաչղջիկ Myotis emarginatus É. Geoffroy, 1806 LC Myotis emarginatus.jpg
Հսկա գիշերաչղջիկ Myotis myotis Borkhausen, 1797 LC Myotis.jpg
Նատերերի գիշերաչղջիկ Myotis nattereri Kuhl, 1817 LC Chiroptera1.jpg
Փոքր գիշերաչղջիկ Nyctalus leisleri Kuhl, 1817 LC Nyctalus leisleri.jpg
Շիկակարմիր իրիկնաչղջիկ Nyctalus noctula Schreber, 1780 LC Nyctalus noctula.jpg
Կուլի փոքրաչղջիկ Pipistrellus kuhlii Khul, 1817 LC Pipistrellus kuhlii.jpg
Անտառային փոքրաչղջիկ Pipistrellus nathusii Keyserling & Blasius, 1839 LC Pipistrellus nathusii.jpg
Թզուկ փոքրաչղջիկ Pipistrellus pipistrellus Schreber, 1774 LC Pipistrellus pipistrellus lateral.jpg
Գորշ ականջեղ չղջիկ Plecotus auritus Linnaeus, 1758 LC Plecotus auritus 01.jpg
Մոխրագույն ականջեղ չղջիկ Plecotus austriacus Fischer, 1829 LC
Միջերկրածովյան ականջեղ չղջիկ Plecotus kolombatovici Dulic, 1980 LC
Ալպիական ականջեղ չղջիկ Plecotus macrobullaris Kuzjakin, 1965 LC
Երկգույն մաշկեղ չղջիկ Vespertilio murinus Linnaeus, 1758 LC Vespertilio murinus male.jpg
Կարգ։ Eulipotyphla
Ընտանիք։ Erinaceidae
Հյուսիսային ճերմակակուրծք ոզնի Erinaceus roumanicus Barrett-Hamilton, 1900 LC Erinaceus roumanicus.jpg
Ընտանիք։ Soricidae
Ականջեղ սպիտակատամ Crocidura leucodon Hermann, 1780 LC Crocidura leucodon.JPG
Փոքր սպիտակատամ Crocidura suaveolens Pallas, 1811 LC Gartenspitzmaus.jpg
Սովորական կուտորա Neomys fodiens Pennant, 1771 LC NShortTailedShrew23.jpg
Ալպիական գորշատամ Sorex alpinus Schinz, 1837 NT Sorex alpinus-cropped.jpg
Սովորական գորշատամ Sorex araneus Linnaeus, 1758 LC Crocidura russula shrew.jpg
Փոքր գորշատամ Sorex minutus Linnaeus, 1766 LC Sorex minutus.jpg
Գաճաճ գորշատամ Suncus etruscus Savi, 1822 LC Suncus etruscus.jpg
Ընտանիք։ Talpidae
Եվրոպական խլուրդ Talpa europaea Linnaeus, 1758 LC Talpa europaea MHNT.jpg
Կարգ։ Lagomorpha
Ընտանիք։ Leporidae
Վայրի ճագար Oryctolagus cuniculus Linnaeus, 1758 NT Oryctolagus-cuniculus-and-carrot.png
Կարգ։ Rodentia
Ընտանիք։ Cricetidae
Ջրային դաշտամուկ Arvicola amphibius Linnaeus, 1758 LC Water.vole.arp.jpg
Գետնային դաշտամուկ Microtus subterraneus de Selys-Longchamps, 1836 LC Microtus subterraneus (Cologne, Germany).jpg
Թոմասի դաշտամուկ Microtus thomasi Barrett-Hamilton, 1903 LC
Մշկառնետ Ondatra zibethicus Linnaeus, 1766 LC Ondatra zibethicus FWS.jpg
Ընտանիք։ Gliridae
Անտառային քնամոլ Dryomys nitedula Pallas, 1778 LC
Պոլչոկ Glis glis Linnaeus, 1766 LC 7schlaefer.jpg
Շագանակագույն քնամոլ Muscardinus avellanarius Linnaeus, 1758 LC Haselmaus.JPG
Ընտանիք։ Muridae
Դեղնակոկորդ մուկ Apodemus flavicollis Melchior, 1834 LC Apodemus.flavicollis.jpg
Եվրոպական անտառամուկ Apodemus sylvaticus Linnaeus, 1758 LC Apodemus sylvaticus (Sardinia).jpg
Տնային մուկ[21] Mus musculus Linnaeus, 1758 LC House mouse.jpg
Կուրգանչիկյան մուկ Mus spicilegus Petényi, 1882 LC
Մոխրագույն առնետ Rattus norvegicus Berkenhout, 1769 LC Rattus norvegicus 1.jpg
Սև առնետ Rattus rattus Linnaeus, 1758 LC Rattus rattus03.jpg
Ընտանիք։ Sciuridae
Սովորական սկյուռ Sciurus vulgaris Linnaeus, 1758 LC Sciurus vulgaris Turku cemetery.jpg

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. This list is derived from the IUCN Red List which lists species of mammals and includes those mammals that have recently been classified as extinct (since 1500 AD). The taxonomy and naming of the individual species is based on those used in existing Wikipedia articles as of 21 May 2007 and supplemented by the common names and taxonomy from the IUCN, Smithsonian Institution, or University of Michigan where no Wikipedia article was available.
  2. «Canis aureus (Asiatic Jackal, Common Jackal, Golden Jackal)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  3. «Yellowstone Park Wolves, Wolf Reintroduction Information By The Bearman»։ www.yellowstone-bearman.com։ Վերցված է 2015-12-03 
  4. «Vulpes vulpes (Cross Fox, Red Fox, Silver Fox)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  5. «The wild cat of Europe (Felix catus) : Hamilton, Edward, 1824-1899 : Free Download & Streaming»։ Internet Archive։ Վերցված է 2015-12-03 
  6. «Lynx lynx (Eurasian Lynx)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  7. «Lutra lutra (Common Otter, Eurasian Otter, European Otter, European River Otter, Old World Otter)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  8. «Martes foina (Beech Marten, Stone Marten)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  9. «Meles meles (Badger, Eurasian Badger, European Badger)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  10. «Mustela nivalis (Least Weasel, Weasel)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  11. «Ursus arctos (Brown Bear, Grizzly Bear, Mexican Grizzly Bear)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  12. «Rupicapra rupicapra (Alpine Chamois, Balkan Chamois, Chamois, Northern Chamois)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  13. «Cervus elaphus (Bactrian Deer, Bactrian Red Deer, Bactrian Wapiti, Bokharan Deer, Bukhara Red Deer, Elk, Red Deer, Wapiti)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  14. «Mammal Species of the World - Browse: orca»։ www.departments.bucknell.edu։ Վերցված է 2015-12-03 
  15. «Mammal Species of the World - Browse: catodon»։ www.departments.bucknell.edu։ Վերցված է 2015-12-03 
  16. «Sus scrofa (Eurasian Wild Pig, Ryukyu Islands Wild Pig, Wild Boar)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  17. «Tadarida teniotis (European Free-tailed Bat)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  18. «Rhinolophus ferrumequinum (Greater Horseshoe Bat)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  19. «Miniopterus schreibersii (Common Bentwing Bat, Schreiber's Bent-winged Bat, Schreiber's Long-fingered Bat)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  20. «Myotis bechsteinii (Bechstein's Bat, Bechstein's Myotis, Bechstein's Myotis)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03 
  21. «Mus musculus (House Mouse)»։ www.iucnredlist.org։ Վերցված է 2015-12-03