Ալբանիայի լեռների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Միջին բարձրությունը 708 մետր է ծովի մակարդակից, Ալբանիան համարվում է աշխարհի ամենալեռնային երկրներից մեկը[1]։ Ալբանիան ունի լեռնային տեղանք, որն ընդգրկում է նրա ընդհանուր տարածքի ավելի քան 70%-ը։ Կան բազմաթիվ գագաթներ, որոնք հասնում են ավելի քան 2000 մետր բարձրության։

Ալբանիան կարելի է բաժանել չորս հիմնական տարածաշրջանների՝ Հյուսիսային լեռնային զանգված, Կենտրոնական լեռնային զանգված, Հարավային լեռնային զանգված և Արևմտյան ցածրադիր գոտիներ։ Առավել նշանավոր տեղագրական հատկանիշներ ունեն՝ Կերաունյան լեռները, Դինարյան ալպերը, Կորաբյան լեռները, Պինդոսյան լեռները և Սկանդերբեգյան լեռները[2]։ Ամենաբարձր գագաթը` ծովի մակերևույթից 2764 մետր բարձրության վրա գտնվող Կորաբն է, որը գտնվում է Հյուսիսային Մակեդոնիայի սահմանի վրա։ Կորաբը Եվրոպայի ընդամենը երկու գագաթներից մեկն է, որը համարվում է մեկից ավելի երկրների համար ամենաբարձր կետ[3]։ Այն նաև հարաբերական բարձրությամբ 18-րդ գագաթն է Եվրոպայում[4]։

Ալբանիայի լեռների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Image Name Height Location
Korab (detail).jpg Կորաբ 2764 մետր 41°47′28″ հս․ լ. 23°32′52″ ավ. ե.HGЯO
Jezerca Massive.jpg Եզերցա 2649 մետր 42°26′30″ հս․ լ. 19°48′45″ ավ. ե.HGЯO
Gryka e Hapët 2625 մետր 42°24′31″ հս․ լ. 19°54′16″ ավ. ե.HGЯO
Aplet theth.jpg Ռադոհիմա 2568 մետր 42°25′38″ հս․ լ. 19°43′33″ ավ. ե.HGЯO
Zla Kolata summit view with Kolata peaks (cropped).jpg Կոլլատա 2556 մետր 42°29′01″ հս․ լ. 19°54′34″ ավ. ե.HGЯO
Zla Kolata.JPG Զլա Կոլատա 2534 մետր 42°29′06″ հս․ լ. 19°53′50″ ավ. ե.HGЯO
Valbona Valley, Albania (55).jpg Maja Rosit 2524 մետր 42°28′46″ հս․ լ. 19°51′02″ ավ. ե.HGЯO
Grammospeak.jpg Գրամոս 2520 մետր 40°20′ հս․ լ. 20°45′ ավ. ե.HGЯO
Bjeshket e Gjallices.jpg Գյալլիցա 2485 մետր 42°00′42″ հս․ լ. 20°28′11″ ավ. ե.HGЯO
SouthernViewNemercke.jpg Նեմերեչկա 2485 մետր 40°07′27″ հս․ լ. 20°25′57″ ավ. ե.HGЯO
Zhepë - Mapillary (5lHHx1Z6Hp-8z54qgfecMg).jpg Տոմորր 2415 մետր 40°42′ հս․ լ. 20°08′ ավ. ե.HGЯO
Mali i Shkelzenit.jpg Shkëlzen 2407 մետր 42°27′25″ հս․ լ. 20°07′41″ ավ. ե.HGЯO
Maja e Thatë (2406 m) in the Albanian Alps.jpg Maja e Thatë 2406 մետր 42°28′06″ հս․ լ. 19°52′08″ ավ. ե.HGЯO
Doberdol, Tropojë Mulajt 55n.jpg Bogiçaj 2404 մետր 42°33′02″ հս․ լ. 20°05′18″ ավ. ե.HGЯO
Close to Koritnik peak 2395 m.jpg Կորիտնիկ 2393 մետր 42°05′ հս․ լ. 20°34′ ավ. ե.HGЯO
Օստրովիցե 2383 մետր 40°34′48″ հս․ լ. 20°27′00″ ավ. ե.HGЯO
Deshat-from-Bigor-Monastery.jpg Դեշատ 2383 մետր 41°37′48″ հս․ լ. 20°32′24″ ավ. ե.HGЯO
Valamara peak - 360° panorama.tiff Վալամարա 2373 մետր 40°47′38″ հս․ լ. 20°27′55″ ավ. ե.HGЯO
Trekufiri.jpg Տրոմեդա 2366 մետր 42°33′21″ հս․ լ. 20°04′44″ ավ. ե.HGЯO
Mali i Grames.jpg Mali i Gramës 2345 մետր 41°43′52″ հս․ լ. 20°29′36″ ավ. ե.HGЯO
11061 171199148219 666363219 2837546 1273806 n.jpg Mali i Thatë 2287 մետր 40°53′ հս․ լ. 20°50′ ավ. ե.HGЯO
Qarrishte.JPG Շեբենիկ 2261 մետր 41°13′01″ հս․ լ. 20°27′46″ ավ. ե.HGЯO
Jablanica Gorna Belica.jpg Յաբլանիցա 2257 մետր 41°17′07″ հս․ լ. 20°31′43″ ավ. ե.HGЯO
E851 WikipediaWeekendTirana2015 DejaMountain 678.jpg Dejë 2245 մետր 41°42′13″ հս․ լ. 20°09′32″ ավ. ե.HGЯO
Maja Arapit.jpg Արապի 2217 մետր 42°26′45″ հս․ լ. 19°45′21″ ավ. ե.HGЯO
Mali Kallabakut.JPG Կալլաբակու 2174 մետր 41°54′58″ հս․ լ. 20°33′58″ ավ. ե.HGЯO
Gjirokaster, castle 4.jpg Լյունջերիա 2155 մետր 40°08′22″ հս․ լ. 20°14′34″ ավ. ե.HGЯO
Kunora e Lurës 2119 մետր 41°47′03″ հս․ լ. 20°10′54″ ավ. ե.HGЯO
Միցեկու 2099 մետր 41°34′09″ հս․ լ. 20°11′16″ ավ. ե.HGЯO
Valley between Dhëmbel and Nemërçka mountains.jpg Դհեմբել 2080 մետր 40°11′35″ հս․ լ. 20°18′51″ ավ. ե.HGЯO
From the beach to Maja Çika.jpg Չիկա 2045 մետր 40°12′ հս․ լ. 19°37′ ավ. ե.HGЯO
Mali i Lopës 2020 մետր 41°27′57″ հս․ լ. 20°14′27″ ավ. ե.HGЯO
Mirditë District, Albania - panoramio.jpg Մունելլա 1991 մետր 42°12′38″ հս․ լ. 20°31′24″ ավ. ե.HGЯO
Maja e Pashtrikut.jpg Պաշտրիկ 1986 մետր 42°12′38″ հս․ լ. 20°31′24″ ավ. ե.HGЯO
Mali i Dajtit.jpg Դայտի 1613 մետր 41°21′57″ հս․ լ. 19°55′32″ ավ. ե.HGЯO
2013-10-03 View from Rozafa Castle, Shkodër 0269.jpg Մարանայ 1567 մետր 42°11′30″ հս․ լ. 19°35′50″ ավ. ե.HGЯO
Berat, castle 1.jpg Շպիրագ 1197 մետր 40°40′03″ հս․ լ. 19°51′57″ ավ. ե.HGЯO


References[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «The genus Pinguicula (Lentibulariaceae) in Albania – a critical review»։ academia.edu (English)։ էջ 15 
  2. «Albania mountains | peakery»։ peakery.com (անգլերեն)։ Վերցված է 2018-04-02 
  3. «The King of the Mountains» (PDF)։ dmwcorg.tk (English)։ էջ 24։ Արխիվացված է օրիգինալից 2019-04-02-ին։ Վերցված է 2019-03-26։ «At 2764 meters Korab peak is one of only two summits in Europe which are the highest point for more than one country.» 
  4. «EUROPE ULTRA-PROMINENCES 99 Peaks with Prominence of 1,500 meters or greater»։ peaklist.org (English)