Ադրբեջանի վարչապետների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ստորև ներկայացված են Ադրբեջանական Հանրապետության նախագահների ցանկը՝ սկսված 1918 թվականից մինչև մեր օրեր։ 1918 թվականին Բաթումի պայմանագրով փաստացի ճանաչվեց Հայաստանի, Վրաստանի և Ադրբեջանի Հանրապետությունների անկախությունը։ Այս իրադարձությամբ փլուզվեց Անդրկովկասի սեյմը: Մինչ 1922 թվականի դեկտեմբերի 30-ը Ադրբեջանում նախագահի կառավարությանը զուգընթաց գործում էր նաև վարչապետի կառավարությունը մեջլիսում։ 1922 թվականին Ադրբեջանը հռչակվեց որպես Ադրբեջանական Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունը և մյուս 14 երկրների հետ կազմեց Խորհրդային Միությունը: Այս սոցիալիստական երկրում կառավարում էր մեկ նախագահը և մեկ վարչապետը։ Կոնկրետ վարչապետին թեկնածու էր առաջադրում Ռուսաստանի Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետությունը: 1991 թվականից ի վեր, Ադրբեջանում կառավարում են ադրբեջանցի վարչապետներ։ Երկիրը չունի ոչ մի կախվածությւոն այլ երկրներից (չհաշված ԱՊՀ համագործակցությունը)։

Ադրբեջանի վարչապետների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ադրբեջան Ադրբեջանի Ժողովրդավարական Հանրապետություն
Անուն Լուսանկար Կառավարման շրջան Կուսակցություն Պետության ղեկավար
1
Ֆատալի Հան Հոյսկի
Khoysky.jpeg
մայիսի 28, 1918ապրիլի 14, 1919
Անկուսակցական
չկա
2
Նասիբ Յուսիֆբեյլի
Nesib bey Yusifbeyli (Mucadile. Birinci Hisse. Istiqlalin Beshiyi (2006)).JPG
մայիսի 28, 1919մարտի 30, 1920
Մուսավաթ
չկա
и.о.
Մահման Հասան Գաջինսկի
M.H.Hajinski.jpg
մարտի 30, 1920ապրիլի 28, 1920
Մուսավաթ
չկա
Ադրբեջանական Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետություն Ադրբեջանի Խորհրդային Սոցիալիստական Հանրապետություն
Անուն Կառավարման շրջան Կուսակցություն Առաջին քարտուղար
Ադրբեջանի մարզի վարչապետները Խորհրդային շրջանում
1
Նարիման Նարիմանով
ապրիլի 28, 1920մայիսի 6, 1922
Սերգեյ Կիրով
Ռուհուլլա Ախունդով[1]
2
Գազանֆոր Մուզարբեկով
մայիսի 6, 1922մարտի 14, 1930
-
Սերգեյ Կիրով
Լևոն Միրզոյան
Նիկոլայ Գիկալո
3
Դադաշ Բունիտզադե
մարտի 14, 1930հոկտեմբերի 23, 1932
-
Վադիմիր Պոլանսկի[2]
4
Միր Ջաֆար Բագիրով
հոկտեմբերի 23, 1932դեկտեմբերի 12, 1933
-
Վլադիմիր Պոլանսկի
Ռուբեն Ռուբենով
5
Հուսեին Ռահմանով
դեկտեմբերի 12, 1933օգոստոսի 22, 1937
Միր Ջաֆար Բագիրով
6
Թեիմուր Կուիլև
նոյեմբերի 13, 1937մարտի 28, 1946
-
Միր Ջաֆար Բագիրով
ԱԽՍՀ վարչապետներ
1
Թեիմուր Կուիլև
մարտի 28, 1946ապրիլի 6, 1953
-
Միր Ջաֆար Բագիրով[3]
2
Միր Ջաֆար Բագիրով
ապրիլի 6, 1953հուլիսի 20, 1953
-
Միր Թեիմուր Յակուբով[4]
3
Թեիմուր Կուիլև
հուլիսի 20, 1953մարտի 1, 1954
-
Միր Ջաֆար Բագիրով
4
Սադիգ Ռադիգով
մարտի 1, 1954հուլիսի 8, 1958
-
Իմամ Մուստաֆաև
5
Վելի Ախունդով
հուլիսի 8, 1958հուլիսի 10, 1959
-
Իմամ Մուստաֆաև
6
Մամեդ Իսկանդարև
հուլիսի 10, 1959դեկտեմբերի 29, 1961
-
Վելի Ախունդով
7
Էնվեր Ալիխանով
դեկտեմբերի 29, 1961ապրիլի 10, 1970
-
Վելի Ախունդով
Հեյդար Ալիև
8
Ալի Իբրահիմով
ապրիլի 10, 1970հունվարի 22, 1981
-
Հեյդար Ալիև
9
Հասան Սեիդով
հունվարի 22, 1981հունվարի 27 1989
-
Հեյդար Ալիև
Քյամրան Բագիրով[5]
Աբդուլրահման Վեզիրով[6]
10
Այազ Մութալիբով
հունվարի 27, 1989հունվարի 26 1990
-
Աբդուլրահման Վեզիրով
11
Հասան Հասանով
հունվարի 26, 1990փետրվարի 7, 1991
-
Այազ Մութալիբով

Ներկայիս վարչապետ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արթուր Ռասիզադե

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Ֆուատ Ակուդով (1998, ապրիլի 5«Ալիմարդան Տոպչուբաշև - Օտար երկրների վարչապետներ (1862-1934)»։ Ադրբեջանի վարչապետ։ էջ 31։ Վերցված է 2010-07-09 
  2. «Ադրբեջանի առաջին ժողովրդավարական հանրապետության ֆինանսների նախարարություն. Նախարարության պատմություն»։ Վերցված է 2010-11-08 
  3. www.archontology.org http://www.archontology.org/nations/ussr/ussr_state/musabekov.php։ Վերցված է նոյեմբերի 8, 2014 
  4. «Նախագահական գրադարան»։ էջ 72։ Վերցված է 2010-07-09 
  5. «Mir Cəfər Bağırov və Teymur Quliyev»։ www.anl.az (ադրբեջաներեն)։ Վերցված է նոյեմբերի 8, 2014 
  6. Как это часто бывает, и коллеги были разные…։ www.sultanov.azeriland.com (ռուսերեն)։ Վերցված է նոյեմբերի 8, 2014