Ադրբեջանի կաթնասունների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ադրբեջանում տարածված է 109 տեսակի կաթնասուն կենդանի, որոնք ներառում են կաթնասունների հետևյալ ընտանիքները[1]։

EX Extinct Անհետացած
CR Critically Endangered Ծայրահեղ վտանգված
EN Endangered Վտանգված
VU Vulnerable Կրճատվող
NT Near Threatened Վտանգվածին մոտ
LC Least Concern Նվազագույն վտանգ
DD Data Deficient Անբավարար տվյալներ
NE Not Evaluated Տեսակներ չուսումնասիրված կարգավիճակով

Ադրբեջանում տարածված կաթնասուն կենդանիների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կարգ՝ Տեսակների թիվ
Գիշատիչներ (Carnivora) 16
Երկսմբակավորներ (Artiodactyla) 9
Միասմբակավորներ (Perissodactyla) 1
Ձեռնաթևավորներ (Chiroptera) 31
Միջատակերներ (Insectivora) 13
Կրծողներ (Rodentia) 37
Նապաստականմաններ (Lagomorpha) 2
Ընդամենը 109
Ընտանիք Տեսակների թիվ
Շնազգիներ (Canidae) 2
Կատվազգիներ (Felidae) 5
Բորենիներ (Hyaenidae) 1
Կզաքիսներ (Mustelidae) 5
Փոկեր (Phocidae) 1
Ջրարջեր (Procyonidae) 1
Արջեր (Ursidae) 1
Սնեղջուրավորներ (Bovidae) 5
Եղնիկներ (Cervidae) 3
Խոզազգիներ (Suidae) 1
Ձիեր (Equidae) 1
Ծալաշուրթներ (Mollossidae) 1
Պայտաքիթ չղջիկներ (Rhinolophidae) 5
Հարթաքիթ չղջիկներ (Vespertilionidae) 25
Ոզնիներ (Erinaceidae) 1
Փորսուղներ (Soricidae) 11
Խլուրդներ (Talpidae) 1
Մկնիկանման համստերներ (Calomyscidae) 2
Համստերանմաններ (Cricetidae) 13
Ճագարամկներ (Dipodidae) 3
Քնամոլներ (Gliridae) 3
Վայրենակերպեր (Hystricidae) 1
Մկներ (Muridae) 13
Սկյուռանմաններ (Sciuridae) 2
Նապաստակներ (Leporidae) 2
Ընդամենը 109
Անվանում Լատիներեն անվանում Տաքսոնի հեղինակ Կարգավիճակը Միջազգային
Կարմիր գրքում
Պատկեր
Կարգ՝ գիշատիչներ (Carnivora)
Ընտանիք՝ շնազգիներ (Canidae)
Գայլ Canis lupus Linnaeus, 1758 LC Kolmården Wolf.jpg
Սովորական աղվես Vulpes vulpes Linnaeus, 1758 LC Vulpes vulpes sitting.jpg
Ընտանիք՝ կատվազգիներ (Felidae)
Եղեգնակատու Felis chaus Schreber, 1777 LC FelisChausMunsiari1.jpg
Անտառային կատու Felis silvestris Schreber, 1777 LC Felis silvestris silvestris.jpg
Սովորական լուսան Lynx lynx Linnaeus, 1758 LC Lynx lynx (Linnaeus, 1758).jpg
Մանուլ Otocolobus manul Pallas, 1776 NT Manul close.jpg
Ընձառյուծ Panthera pardus Linnaeus, 1758 NT Panthera pardus japonensis JdP.jpg
Ընտանիք։ Բորենիներ (Hyaenidae)
Շերտավոր բորենի Hyaena hyaena Linnaeus, 1758 NT Winifred austen hyena.jpg
Ընտանիք։ կզաքիսայիններ (Mustelidae)
Ջրասամույր Lutra lutra Linnaeus, 1758 NT Otter in Southwold.jpg
Քարակզաքիս Martes foina Erxleben, 1777 LC Steinmarder 4 2010.jpg
Սպիտակ կզաքիս Mustela erminea Linnaeus, 1758 LC Mustela erminea upright.jpg
Աքիս Mustela nivalis Linnaeus, 1766 LC Mustela nivalis -British Wildlife Centre-4.jpg
Խայտաքիս Vormela peregusna Güldenstädt, 1770 VU Marbled polecat.jpg
Ընտանիք։ Փոկերը (Phocidae)
Կասպյան փոկ Pusa caspica Gmelin, 1788 EN
Ընտանիք։ Ջրարջեր (Procyonidae)
Ջրարջ Procyon lotor Linnaeus, 1758 LC Raccoon (Procyon lotor) 1.jpg
Ընտանիք։ Արջեր (Ursidae)
Գորշ արջ Ursus arctos Linnaeus, 1758 LC Lightmatter Alaskan brownbear.jpg
Կարգ։ Երկսմբակավորներ (Artiodactyla)
Ընտանիք։ Սնամեջ եղջերավորներ (Bovidae)
Բեզոարյան այծ Capra aegagrus Erxleben, 1777 VU Bezoarziege.jpg
Արևելակովկասյան տուր Capra cylindricornis Blyth, 1841 NT Capra cylindricornis 2.JPG
Ջեյրան Gazella subgutturosa Güldenstädt, 1780 VU Gazella subgutturosa.jpg
Մուֆլոն Ovis orientalis Gmelin, 1774 VU Muffelwild12.4.2008 007.jpg
Քարայծ Rupicapra rupicapra Linnaeus, 1758 LC Rebeco. Picos de Europa..jpg
Ընտանիք։ Եղջերու (Cervidae)
Եվրոպական այծյամ Capreolus capreolus Linnaeus, 1758 LC Capreolus capreolus 2 Jojo.jpg
Ազնիվ եղջերու Cervus elaphus Linnaeus, 1758 LC RedDeerCaithness.jpg
Բծավոր եղջերու Cervus nippon Temminck, 1838 LC Cervus nippon dybowski nbg.jpg
Ընտանիք։ Խոզեր (Suidae)
Վայրի խոզ Sus scrofa Linnaeus, 1758 LC Wild Boar Habitat quadrat.jpg
Կարգ։ Միասմբակավորներ (Perissodactyla)
Ընտանիք։ Ձիեր (Equidae)
Կուլան Equus hemionus Pallas, 1775 EN Mongolie hémione.jpg
Կարգ։ Ձեռքաթևավորներ (Chiroptera)
Ընտանիք։ Ծալաշուրթներ (Mollossidae)
Լայնականջ ծալաշուրթ Tadarida teniotis Rafinesque, 1814 LC Tadarida Teniotis263.JPG
Ընտանիք։ Պայտաքիթ չղջիկներ (Rhinolophidae)
Միջերկրածովյան պայտաքիթ Rhinolophus blasii Peters, 1866 LC
Հարավային պայտաքիթ Rhinolophus euryale Blasius, 1853 NT Rhinolophus euryale-cropped.jpg
Մեծ պայտաքիթ Rhinolophus ferrumequinum Schreber, 1774 LC Grand Rhinolophe 2.jpg
Փոքր պայտաքիթ Rhinolophus hipposideros Bechstein, 1800 LC Bat(20070605).jpg
Ակնոցավոր պայտաքիթ Rhinolophus mehelyi Matschie, 1901 VU Rhinolophus mehelyi-cropped.jpg
Ընտանիք։ Հարթաքիթ չղջիկներ (Vespertilionidae)
Եվրոպական լայնականջ Barbastella barbastellus Schreber, 1774 NT Mopsfledermaus-drawing.jpg
Ասիական լայնականջ Barbastella leucomelas Cretzschmar, 1826 LC
Անապատի մաշկեղ չղջիկ Eptesicus bottae Peters, 1869 LC
Հյուսիսային չղջիկ Eptesicus nilssonii Keyserling & Blasius, 1839 LC Eptesicus nilssonii hibernating.JPG
Ուշաթռիչք մաշկեղ չղջիկ Eptesicus serotinus Schreber, 1774 LC Eptesicus serotinus.jpg
Արևելյան երկարաթև Miniopterus fuliginosus Hodgson, 1835 LC
Սովորական երկարաթև չղջիկ Miniopterus schreibersii Kuhl, 1817 NT Miniopterus schreibersii dasythrix.jpg
Տափաստանային գիշերաչղջիկ Myotis aurascens Kuzyakin, 1935 LC
Բեխշտեյնի գիշերաչղջիկ Myotis bechsteinii Kuhl, 1817 NT Vespertilion bechstein.jpg
Սրականջ գիշերաչղջիկ Myotis blythii Tomes, 1857 LC Lesser Mouse-Eared Bat.jpg
Եռագույն գիշերաչղջիկ Myotis emarginatus É. Geoffroy, 1806 LC Myotis emarginatus.jpg
Ականջավոր գիշերաչղջիկ Myotis mystacinus Kuhl, 1817 LC Myotis mystacinus.jpg
Նատերերի գիշերաչղջիկ Myotis nattereri Kuhl, 1817 LC Chiroptera1.jpg
Նեպալական գիշերաչղջիկ Myotis nipalensis Dobson, 1871 LC
Մեծ գիշերային չղջիկ Nyctalus lasiopterus Schreber, 1780 NT GreaterNoctule.JPG
Փոքր գիշերային չղջիկ Nyctalus leisleri Kuhl, 1817 LC Nyctalus leisleri.jpg
Գիշերային շիկակարմիր չղջիկ Nyctalus noctula Schreber, 1780 LC Nyctalus noctula.jpg
Միջերկրածովյան փոքրաչղջիկ Pipistrellus kuhlii Khul, 1817 LC Pipistrellus kuhlii.jpg
Անտառային փոքրաչղջիկ Pipistrellus nathusii Keyserling & Blasius, 1839 LC Pipistrellus nathusii.jpg
Թզուկ փոքրաչղջիկ Pipistrellus pipistrellus Schreber, 1774 LC Pipistrellus pipistrellus lateral.jpg
Փոքր փոքրաչղջիկ Pipistrellus pygmaeus Leach, 1825 LC Pipistrellus pygmaeus.jpg
Մաշկեղակերպ փոքրաչղջիկը Pipistrellus savii Bonaparte, 1837 LC Hypsugo-savi-VE-Trtar.jpg
Գորշ ականջեղ չղջիկ Plecotus auritus Linnaeus, 1758 LC Plecotus auritus 01.jpg
Ալպիական ականջեղ չղջիկ Plecotus macrobullaris Kuzjakin, 1965 LC
Երկգույն չղջիկ Vespertilio murinus Linnaeus, 1758 LC Vespertilio murinus male.jpg
Կարգ՝ Միջատակերներ (Insectivora)
Ընտանիք։ Ոզնիներ (Erinaceidae)
Արևելաեվրոպական ոզնի Erinaceus concolor Martin, 1837 LC 2008 Hedgehog 1020932.jpg
Ընտանիք։ Գետնափորներ (Soricidae)
Հայկական սպիտակատամիկ Crocidura armenica Gureev, 1963 DD
Կասպյան սպիտակատամիկ Crocidura caspica Thomas, 1907 DD
Սպիտակափոր սպիտակատամը Crocidura leucodon Hermann, 1780 LC Crocidura leucodon.JPG
Ժայռային սպիտակատամիկ Crocidura serezkyensis Laptev, 1929 LC
Փոքր սպիտակատամիկ Crocidura suaveolens Pallas, 1811 LC Gartenspitzmaus.jpg
Շելկովնիկովի կուտորա Neomys teres Miller, 1908 LC
Մանր սպիտակատամիկ Sorex minutus Linnaeus, 1766 LC Sorex minutus.jpg
Երկարապոչ գորշատամիկ Sorex raddei Satunin, 1895 LC
Կովկասյան գորշատամիկ Sorex satunini Ognev, 1922 LC
Կովկասյան փոքր գորշատամիկ Sorex volnuchini Ognev, 1922 LC
Ճստիկ սպիտակատամ Suncus etruscus Savi, 1822 LC Suncus etruscus.jpg
Ընտանիք։ Խլուրդներ (Talpidae)
Կույր խլուրդ Talpa levantis Thomas, 1906 LC
Կարգ։ Կրծողներ (Rodentia)
Ընտանիք։ Մկնիկ նման համստերներ (Calomyscidae)
Աֆղանստանի մկնիկ նման համստեր Calomyscus mystax Kashkarov, 1925 LC
Ադրբեջանի մկնիկ նման համստեր Calomyscus urartensis Vorontsov & Kartavseva, 1979 LC
Ընտանիք։ Համստերանմաններ (Cricetidae)
Ջրային դաշտամուկ Arvicola amphibius Linnaeus, 1758 LC Water.vole.arp.jpg
Կովկասյան ձյուն դաշտամուկ Chionomys gud Satunin, 1909 LC
Ձյան դաշտամուկ Chionomys nivalis Martins, 1842 LC Schneemaus2.JPG
Ռոբերտի դաշտամուկ Chionomys roberti Thomas, 1906 LC
Մոխրագույն համստերիկ Cricetulus migratorius Pallas, 1773 LC
Լեռնային կուրամկնիկ Ellobius lutescens Thomas, 1897 LC
Բրանդթի համստեր Mesocricetus brandti Nehring, 1898 NT
Սովորական դաշտամուկ Microtus arvalis Pallas, 1778 LC Feldmaus Microtus arvalis.jpg
Դաղստանյան դաշտամուկ Microtus daghestanicus Shidlovsky, 1919 LC
Թփուտային դաշտամուկ Microtus majori Thomas, 1906 LC
Նազարովի դաշտամուկ Microtus nasarovi Shidlovsky, 1938 DD
Շելկովնիկովի դաշտամուկ Microtus schelkovnikovi Satunin, 1907 NT
Հասարակական դաշտամուկ Microtus socialis Pallas, 1773 LC
Ընտանիք։ Ճագարամկներ (Dipodidae)
Փոքր ճագարամուկ Allactaga elater Lichtenstein, 1825 LC
Փոքրասիական ճագարամուկ Allactaga williamsi Thomas, 1897 LC
Կեչի մկնիկ Sicista betulina Pallas, 1779 LC Sicista betulina 01.JPG
Ընտանիք։ Քնամոլներ (Gliridae)
Անտառային քնամոլ Dryomys nitedula Pallas, 1778 LC Dryomys nitedula.jpg
Պոլչոկ Glis glis Linnaeus, 1766 LC 7schlaefer.jpg
Սետզեր պոլչոկ Myomimus setzeri Rossolimo, 1976 DD Haselmaus.JPG
Ընտանիք։ Մացառախոզեր (Hystricidae)
Հնդկական վայրենակերպ Hystrix indica Kerr, 1792 LC Hystrix indica.jpg
Ընտանիք։ Մկներ (Muridae)
Դաշտային մուկ Apodemus agrarius Pallas, 1771 LC Mysz polna2.jpg
Հիրկանյան մուկ Apodemus hyrcanicus Vorontsov, Boyeskorov & Mezhzherin, 1992 NT
Կովկասյան մուկ Apodemus ponticus Sviridenko, 1936 LC
Անտառային մուկ Apodemus uralensis Pallas, 1811 LC Apodemus uralensis 3.jpg
Հերմոնական մուկ Apodemus witherbyi Pallas, 1811 LC
Կարմրապոչ ավազամուկ Meriones libycus Lichtenstein, 1823 LC
Պարսկական ավազամուկ Meriones persicus Blanford, 1875 LC Meriones persicus.jpg
Առաջավորասիական ավազամուկ Meriones tristrami Thomas, 1892 LC Meriones tristrami.jpg
Վինոգրադովի ավազամուկ Meriones vinogradovi Heptner, 1931 LC
Մուկ-պուճուրիկ Micromys minutus Pallas, 1771 LC Micromysminutus1.jpg
Մակեդոնյան մուկ Mus macedonicus Petrov & Ruzic, 1983 LC
Տնային մուկ Mus musculus Linnaeus, 1758 LC House mouse.jpg
Մոխրագույն առնետ Rattus norvegicus Berkenhout, 1769 LC Rattus norvegicus 1.jpg
Ընտանիք։ Սկյուռանմաններ (Sciuridae)
Կովկասյան սկյուռ Sciurus anomalus Gmelin, 1778 LC Sciurus anomalus - Jeita Grotto.jpg
Սովորական սկյուռ Sciurus vulgaris Linnaeus, 1758 LC Sciurus vulgaris Turku cemetery.jpg
Կարգ՝ Նապաստականմաններ (Lagomorpha)
Ընտանիք։ Նապաստակներ (Leporidae)
Նապաստակ Lepus europaeus Pallas, 1778 LC Feldhase.jpg
Ճագար Oryctolagus cuniculus Lilljeborg, 1873 NT European Rabbit, Lake District, UK - August 2011.jpg

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. This list is derived from the IUCN Red List which lists species of mammals and includes those mammals that have recently been classified as extinct (since 1500 AD). The taxonomy and naming of the individual species is based on those used in existing Wikipedia articles as of 21 May 2007 and supplemented by the common names and taxonomy from the IUCN, Smithsonian Institution, or University of Michigan where no Wikipedia article was available.

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]