Ադրբեջանի դրոշների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Սա Ադրբեջանի դրոշների ցանկն է։

Ազգային դրոշ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Թվական Օգտագործում Նկարագրություն
Flag of Azerbaijan.svg 1991 Ադրբեջանի Հանրապետության դրոշ Երեք հորիզոնական շերտեր, կապույտ գույնի վերին շերտ, կարմիր գույնի միջին շերտ և կանաչ գույնի ստորին շերտ։ Կարմիր գույնի վրա սպիտակ կիսալուսին և ութաթև աստղ: Լայնության հարաբերությունը երկարությունը՝ 1:2[1]

Կառավարական դրոշներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Թվական Օգտագործում Նկարագրություն
Flag of the President of Azerbaijan.svg ?-այժմ Կառավարական դրոշ Ազգային եռագույնը, որի կենտրոնում գտնվում է զինանշանը
Standard of the Supreme Commander of the Armed Forces of Azerbaijan.svg ?-այժմ Կառավարական դրոշ (ծովային) Ծովային դրոշակ, որի վրա կա ազգային եռագույնը, իսկ կենտրոնում՝ զինանշանը

Ռազմական դրոշներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Թվական Օգտագործում Նկարագրություն
Army Flag of Azerbaijan.png 1991 Ադրբեջանի ցամաքային զորքերի դրոշ
Naval Flag of Azerbaijan.svg 1991 Ադրբեջանի ռազմածովային նավատորմի դրոշ Քանի որ Ադրբեջանը նախկինում խորհրդային հանրապետություն էր, Ադրբեջանի ռազմածովային դրոշը շատ նման կերպով կրկնօրինակել է հին խորհրդային դրոշը։ Աստղն ու կիսալուսինը փոխարինում են կարմիր աստղին, կապույտ խարիսխը փոխարինում է մանգաղին ու մուրճին, իսկ այն, ինչ նախկինում դրոշի ներքևի մասում բաց կապույտ շերտ էր, փոխարինվել է ալեծածան պատկերով:
Coast Guard Flag of Azerbaijan.svg 1991 Ադրբեջանի պետական սահմանապահ ծառայության դրոշ Կանաչ դրոշ, որի վերևի ձախ անկյունում դրված է ռազմածովային ուժերի դրոշը։
AzAF Flag of Azerbaijan.png 1991 Ադրբեջանի ռազմաօդային ուժերի դրոշ

Պատմական դրոշներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Թվական Օգտագործում Նկարագրություն
Flag of the Centrocaspian Dictatorship.svg 1918 Կենտրոնական կասպիական բռնապետության դրոշ

Երեք հորիզոնական շերտեր, որոնցից վերին ևստորին շերտերը ունեին բաց կապույտ գույն, իսկ՝ միջինը՝ կարմիր։

Flag of the Democratic Republic of Azerbaijan (1918).svg 1918 Մուսավաթական Ադրբեջանի դրոշ
Flag of the Baku Commune.svg 1918 Բաքվի կոմունայի դրոշ Իր վրա կրում է հետևյալ գրվածքը՝ «Бакинскiй Совнаркомь»
Flag of Azerbaijan 1918.svg 1918-1920 Մուսավաթական Ադրբեջանի դրոշ Ժամանակակից դրոշը
Flag of the Azerbaijan Soviet Socialist Republic (1920-1921).svg 1920-1921 Ադրբեջանի Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշ
Flag of the Transcaucasian SFSR (1925-1936).svg 1930-ականներ-1936 Անդրկովկասի Խորհրդային Սոցիալիստական Դաշնային հանրապետության դրոշ
Flag of the Azerbaijan Soviet Socialist Republic (1937-1940).svg 1937-1940 Ադրբեջանական Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշ
Flag of the Azerbaijan Soviet Socialist Republic (1940-1952).svg 1940-1952 Ադրբեջանական Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշ
Flag of the Azerbaijan Soviet Socialist Republic (1956–1991).svg 1952-1991 Ադրբեջանական Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշ Ադրբեջանական Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության վերջին դրոշը
Flag of Nakhichevan ASSR (1937-1940).svg 1937-1940 Նախիջևանի Ինքնավար Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշ Նախիջևանի Ինքնավար Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշի տարբերակներից մեկը: Ավելի ուշ ստեղծված տարբերակները կրում էին «Нахчыван МССР» տեքստը, որը տեղադրված էր այն ժամանակվա Ադրբեջանական ԽՍՀ դրոշի վրա՝ առանց հայկական անվանման։
Flag of Nakhichevan ASSR.svg 1952-1991 Նախիջևանի Ինքնավար Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշ Նախիջևանի Ինքնավար Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշի տարբերակներից վերջինը։
Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg 1922-1923 ԽՍՀՄ դրոշ
Flag of the Soviet Union (1924).svg 1923-1924 ԽՍՀՄ դրոշ
Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg 1924-1936 ԽՍՀՄ դրոշ
Flag of the Soviet Union (1924–1955).svg 1936-1955 ԽՍՀՄ դրոշ Կարմիր դրո, որի վերին ձախ անկյունում պատկերված է ոսկե մուրչ և մանգաղ, իսկ դրա վերևում՝ ոսկե հինգթևանի աստղ: Լայնության հարաբերակցությունը երկարությանը կազմում էր 1: 2[2]։
Flag of the Soviet Union (dark version).svg 1955-1980 ԽՍՀՄ դրոշ ԽՍՀՄ նախորդ դրոշի փոփոխված տեսակը, որի վրա փոփոխվել են մուրճն ու մանգաղը
Flag of the Soviet Union.svg 1980-1991 ԽՍՀՄ դրոշ ԽՍՀՄ նախկին դրոշի ավելի պայծառ տարբերակը
Red Army flag.svg 1946-1991 Խորհրդային բանակի դրոշ
Naval Ensign of the Soviet Union (1924-1935).svg 1924-1935 ԽՍՀՄ ռազմածովային ուժերի դրոշ
Naval Ensign of the Soviet Union (1935–1950).svg 1935-1950 ԽՍՀՄ ռազմածովային ուժերի դրոշ
Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg 1950-1992 ԽՍՀՄ ռազմածովային ուժերի դրոշ Նախորդ դիզայնով դրոշի փոքր-ինչ փոփոխված տարբերակ

Աղբյուրներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Milli Məclis»։ www.meclis.gov.az 
  2. «Конституция СССР 1936 г.»։ constitution.garant.ru