Jump to content

Ադրբեջանի դրոշների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Սա Ադրբեջանի դրոշների ցանկն է։

Ազգային դրոշ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Թվական Օգտագործում Նկարագրություն
1991 Ադրբեջանի Հանրապետության դրոշ Երեք հորիզոնական շերտեր, կապույտ գույնի վերին շերտ, կարմիր գույնի միջին շերտ և կանաչ գույնի ստորին շերտ։ Կարմիր գույնի վրա սպիտակ կիսալուսին և ութաթև աստղ։ Լայնության հարաբերությունը երկարությունը՝ 1:2[1]

Կառավարական դրոշներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Թվական Օգտագործում Նկարագրություն
?-այժմ Կառավարական դրոշ Ազգային եռագույնը, որի կենտրոնում գտնվում է զինանշանը
?-այժմ Կառավարական դրոշ (ծովային) Ծովային դրոշակ, որի վրա կա ազգային եռագույնը, իսկ կենտրոնում՝ զինանշանը

Ռազմական դրոշներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Թվական Օգտագործում Նկարագրություն
1991 Ադրբեջանի ցամաքային զորքերի դրոշ
1991 Ադրբեջանի ռազմածովային նավատորմի դրոշ Քանի որ Ադրբեջանը նախկինում խորհրդային հանրապետություն էր, Ադրբեջանի ռազմածովային դրոշը շատ նման կերպով կրկնօրինակել է հին խորհրդային դրոշը։ Աստղն ու կիսալուսինը փոխարինում են կարմիր աստղին, կապույտ խարիսխը փոխարինում է մանգաղին ու մուրճին, իսկ այն, ինչ նախկինում դրոշի ներքևի մասում բաց կապույտ շերտ էր, փոխարինվել է ալեծածան պատկերով։
1991 Ադրբեջանի պետական սահմանապահ ծառայության դրոշ Կանաչ դրոշ, որի վերևի ձախ անկյունում դրված է ռազմածովային ուժերի դրոշը։
1991 Ադրբեջանի ռազմաօդային ուժերի դրոշ

Պատմական դրոշներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Դրոշ Թվական Օգտագործում Նկարագրություն
1918 Կենտրոնական կասպիական բռնապետության դրոշ

Երեք հորիզոնական շերտեր, որոնցից վերին ևստորին շերտերը ունեին բաց կապույտ գույն, իսկ՝ միջինը՝ կարմիր։

1918 Մուսավաթական Ադրբեջանի դրոշ
1918 Բաքվի կոմունայի դրոշ Իր վրա կրում է հետևյալ գրվածքը՝ «Бакинскiй Совнаркомь»
1918-1920 Մուսավաթական Ադրբեջանի դրոշ Ժամանակակից դրոշը
1920-1921 Ադրբեջանի Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշ
1930-ականներ-1936 Անդրկովկասի Խորհրդային Սոցիալիստական Դաշնային հանրապետության դրոշ
1937-1940 Ադրբեջանական Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշ
1940-1952 Ադրբեջանական Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշ
1952-1991 Ադրբեջանական Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշ Ադրբեջանական Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության վերջին դրոշը
1937-1940 Նախիջևանի Ինքնավար Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշ Նախիջևանի Ինքնավար Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշի տարբերակներից մեկը։ Ավելի ուշ ստեղծված տարբերակները կրում էին «Нахчыван МССР» տեքստը, որը տեղադրված էր այն ժամանակվա Ադրբեջանական ԽՍՀ դրոշի վրա՝ առանց հայկական անվանման։
1952-1991 Նախիջևանի Ինքնավար Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշ Նախիջևանի Ինքնավար Խորհրդային Սոցիալիստական հանրապետության դրոշի տարբերակներից վերջինը։
1922-1923 ԽՍՀՄ դրոշ
1923-1924 ԽՍՀՄ դրոշ
1924-1936 ԽՍՀՄ դրոշ
1936-1955 ԽՍՀՄ դրոշ Կարմիր դրո, որի վերին ձախ անկյունում պատկերված է ոսկե մուրչ և մանգաղ, իսկ դրա վերևում՝ ոսկե հինգթևանի աստղ։ Լայնության հարաբերակցությունը երկարությանը կազմում էր 1։ 2[2]։
1955-1980 ԽՍՀՄ դրոշ ԽՍՀՄ նախորդ դրոշի փոփոխված տեսակը, որի վրա փոփոխվել են մուրճն ու մանգաղը
1980-1991 ԽՍՀՄ դրոշ ԽՍՀՄ նախկին դրոշի ավելի պայծառ տարբերակը
1946-1991 Խորհրդային բանակի դրոշ
1924-1935 ԽՍՀՄ ռազմածովային ուժերի դրոշ
1935-1950 ԽՍՀՄ ռազմածովային ուժերի դրոշ
1950-1992 ԽՍՀՄ ռազմածովային ուժերի դրոշ Նախորդ դիզայնով դրոշի փոքր-ինչ փոփոխված տարբերակ

Աղբյուրներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Milli Məclis». www.meclis.gov.az.
  2. «Конституция СССР 1936 г.». constitution.garant.ru.