ԱՄՆ փոխնախագահների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
ԱՄՆ փոխնախագահի կնիքը

ԱՄՆ փոխնախագահ (անգլ.՝ Vice President of the United States), նախագահից հետո կարևորությամբ երկրորդ պաշտոնյան է ԱՄՆ դաշնային կառավարության գործադիր համակարգում։ ԱՄՆ առաջին փոխնախագահը Ջոն Ադամսն էր, գործող փոխնախագահը Մայք Փենսն է: Ամբողջ պատմության մեջ այս պաշտոնը զբաղեցրել է 48 մարդ։

Փոխնախագահը շատ լիազորություններ չունի, փոխնախագահի հիմնական սահմանադրական գործառույթն այն է, որ նա ԱՄՆ նախագահին փոխարինում է նրա մահվան, հրաժարականի կամ պաշտոնից հրաժարվելու դեպքում: Ութ փոխնախագահներ զբաղեցրել են նախագահի պաշտոնը նախորդների մահվան հետևանքով և պաշտոնաթողության պատճառով։ Բացի այդ, փոխնախագահը Սենատի պաշտոնական ղեկավարն է։

7 փոխնախագահները մահացել են պաշտոններում (բոլորն իրենց մահով, վերջինը՝ Շերմանը 1912 թվականին), 2-ը պաշտոնաթող են եղել (Կալխուն և Ագնյու), 9-ը նախագահ են դարձել նախագահի հրաժարականի կամ մահվան արդյունքում (ընդ որում նրանցից 4-ը հետագայում վերընտրվել են)։ 4 գործող փոխնախագահներ ընտրվեցին նախագահներ (Ադամս, Ջեֆերսոն, Վան Բյուրեն և Բուշ ավագ), ևս մեկը՝ Նիքսոնը, նախագահ ընտրվեց փոխնախագահության ավարտից 8 տարի անց։

1973 թվականին Ջերալդ Ֆորդը նշանակվեց Ռիչարդ Նիքսոնի՝ ԱՄՆ փոխնախագահի պաշտոնում Սպիրո Ագնյուի հրաժարականից հետո։ Նոյեմբերի 27-ին Ֆորդը հաստատվեց Սենատի կողմից, դեկտեմբերի 6-ին՝ ԱՄՆ Ներկայացուցիչների պալատի կողմից, որից հետո ստանձնեց պաշտոնը։ Ավելի քիչ, քան մեկ տարի անց՝ 1974 թվականի օգոստոսի 9-ին, Ֆորդը ստանձնեց ԱՄՆ-ի նախագահի պաշտոնը, երբ արդեն հրաժարական տվեց Նիքսոնը՝ Ուոթերգեյթի գործով հետաքննության կապակցությամբ: Այսպիսով, Ֆորդը դարձել Է ԱՄՆ-ի միակ նախագահը, որը ինչպես նախագահի, այնպես էլ փոխնախագահի պաշտոնն ստացել է ոչ համաժողովրդական ընտրության կարգով:

1861-1865 թվականների քաղաքացիական պատերազմի ժամանակ գոյություն ուներ Ամերիկայի Համադաշնային Նահանգների փոխնախագահի պաշտոն, երբ Հարավային Նահանգներն իրենց անկախ հայտարարեցին և դուրս եկան ԱՄՆ-ի կազմից: Ամերիկայի Համադաշնային Նահանգների առաջին և միակ փոխնախագահն էր Ալեքսանդր Սթիվենսը, որն ընտրվել էր նախագահ Ջեֆերսոն Դևիսի հետ 1861 թվականի նոյեմբերի 6-ին[1]։

Փոխնախագահների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կուսակցություններ

      Ֆեդերալիստական կուսակցություն

      Ժողովրդահանրապետական կուսակցություն

      Դեմոկրատական կուսակցություն

      Վիգերի կուսակցություն

      Հանրապետական կուսակցություն

Փոխնախագահ Փոխնախագահի տարիները Նախագահ Նահանգ Ծանոթագրություն
1 JohnAdams 2nd US President.jpg Ջոն Ադամս
(John Adams)
1735-1826
1789 թվականի ապրիլի 21-ից 1797 թվականի մարտի 4-ը       Ջորջ Վաշինգտոն Մասաչուսեթս [2][3]
2 Thomas Jefferson by Rembrandt Peale, 1800.jpg Թոմաս Ջեֆերսոն
(Thomas Jefferson)
1743-1826
1797 թվականի մարտի 4-ից 1801 թվականի մարտի 4-ը       Ջոն Ադամս Վիրջինիա [4][5]
3 Vanderlyn Burr.jpg Աարոն Բյոր
(Aaron Burr)
1756-1836
1801 թվականի մարտի 4-ից 1805 թվականի մարտի 4-ը       Թոմաս Ջեֆերսոն Նյու Յորք [6][7]
4 George Clinton by Ezra Ames.jpg Ջորջ Քլինթոն
(George Clinton)
1739-1812
1805 թվականի մարտի 4-ից 1812 թվականի ապրիլի 20-ը Նյու Յորք [8][9]
      Ջեյմս Մեդիսոն
1 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի մահվան պատճառով 1812 թվականի ապրիլի 20-ից 1813 թվականի մարտի 4-ը
5 05 Elbridge Gerry 3x4.jpg Էլբրիջ Գերրի
(Elbridge Gerry)
1744-1814
1813 թվականի մարտի 4-ից 1814 թվականի նոյեմբերի 23-ը Մասաչուսեթս [10][11]
2 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի մահվան պատճառով 1814 թվականի նոյեմբերի 23-ից 1817 թվականի մարտի 4-ը
6 Daniel D Tompins by John Wesley Jarvis.jpg Դենիել Թոմփքինս
(Daniel D. Tompkins)
1774-1825
1817 թվականի մարտի 4-ից 1825 թվականի մարտի 4-ը       Ջեյմս Մոնրո Նյու Յորք [12][13]
7 John C. Calhoun.jpeg Ջոն Կելհուն
(John C. Calhoun)
1782-1850
1825 թվականի մարտի 4-ից 1832 թվականի դեկտեմբերի 28-ը       Ջոն Քվինսի Ադամս Հարավային Կարոլինա [14][15]
      Էնդրյու Ջեքսոն
3 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի մահվան պատճառով 1832 թվականի դեկտեմբերի 28-ից 1833 թվականի մարտի 4-ը
8 MartinVanBuren.png Մարտին Վան Բյուրեն
(Martin Van Buren)
1782-1862
1833 թվականի մարտի 4-ից 1837 թվականի մարտի 4-ը Նյու Յորք [16][17]
9 Richard-Mentor-Johnson.jpg Ռիչարդ Ջոնսոն
(Richard Mentor Johnson)
1780-1850
1837 թվականի մարտի 4-ից 1841 թվականի մարտի 4-ը       Մարտին վան Բյուրեն Կենտուկի [18][19]
10 John Tyler by George P. A. Healy.JPG Ջոն Թայլեր
(John Tyler)
1790-1862
1841 թվականի մարտի 4-ից 1841 թվականի ապրիլի 4-ը       Ուիլյամ Հենրի Հարիսոն Վիրջինիա [20][21]
4 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի կողմից նախագահի պաշտոնը զբաղեցնելու հետևանքով 1841 թվականի ապրիլի 4-ից 1845 թվականի մարտի 4-ը       Ջոն Թայլեր
11 Vice-president of the US George Dallas.jpg Ջորջ Դալաս
(George M. Dallas)
1792-1864
1845 թվականի մարտի 4-ից 1849 թվականի մարտի 4-ը       Ջեյմս Նոքս Փոլկ Փենսիլվանիա [22][23]
12 Fillmore.jpg Միլլարդ Ֆիլմոր
(Millard Fillmore)
1800-1874
1849 թվականի մարտի 4-ից 1850 թվականի հուլիսի 9-ը       Զակարի Թեյլոր Նյու Յորք [24][25]
5 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի կողմից նախագահի պաշտոնը զբաղեցնելու հետևանքով 1850 թվականի հուլիսի 9-ից 1853 թվականի մարտի 4-ը       Միլլարդ Ֆիլմոր
13 William Rufus DeVane King 1839 portrait.jpg Ուիլյամ Քինգ
(William R. King)
1786-1853
1853 թվականի մարտի 4-ից 1853 թվականի ապրիլի 18-ը       Ֆրանկլին Փիրս Ալաբամա [26][27]
6 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի մահվան պատճառով 1853 թվականի ապրիլի 18-ից 1857 թվականի մարտի 4-ը
14 John C Breckinridge-04775-restored.jpg Ջոն Բրեքինրիջ
(John C. Breckinridge)
1821-1875
1857 թվականի մարտի 4-ից 1861 մարտի 4-ը       Ջեյմս Բյուկենեն Կենտուկի [28][29]
15 Hannibal Hamlin, photo portrait seated, c1860-65-retouched-crop.jpg Հանիբալ Հեմլին
(Hannibal Hamlin)
1809-1891
1861 թվականի մարտի 4-ից 1865 թվականի մարտի 4-ը       Աբրահամ Լինքոլն Մեն [30][31]
16 Andrew Johnson - 3a53290u.png Էնդրյու Ջոնսոն
(Andrew Johnson)
1808-1875
1865 թվականի մարտի 4-ից 1865 թվականի ապրիլի 15-ը Թենեսի [32][33]
7 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի կողմից նախագահի պաշտոնը զբաղեցնելու հետևանքով 1865 թվականի ապրիլի 15-ից 1869 թվականի մարտի 4-ը       Էնդրյու Ջոնսոն
17 Schuyler Colfax portrait.jpg Շայլեր Կոլֆաքս
(Schuyler Colfax)
1823-1885
1869 թվականի մարտի 4-ից 1873 թվականի մարտի 4-ը       Ուլիսես Ս. Գրանթ Ինդիանա [34][35]
18 Henry Wilson, US Vice President, photo portrait seated.jpg Հենրի Ուիլսոն
(Henry Wilson)
1812-1875
1873 թվականի 4-ից 1875 թվականի նոյեմբերի 22-ը Մասաչուսեթս [36][37]
8 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի մահվան պատճառով 1875 թվականի նոյեմբերի 22-ից 1877 թվականի մարտի 4-ը
19 VicePresident-WmAlWheeler.jpg Ուիլեր Ուիլյամ
(William A. Wheeler)
1819-1887
1877 թվականի մարտի 4-ից 1881 թվականի մարտի 4-ը       Ռատերֆորդ Բյորչարդ Հեյս Նյու Յորք [38][39]
20 Chester Alan Arthur.jpg Արթուր Չեստեր
(Chester A. Arthur)
1829-1886
1881 թվականի մարտի 4-ից 1881 թվականի սեպտեմբերի 19-ը       Ջեյմս Գարֆիլդ Նյու Յորք [40][41]
9 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի կողմից նախագահի պաշտոնը զբաղեցնելու հետևանքով 1881 թվականի սեպտեմբերի 19-ից 1885 թվականի մարտի 4-ը       Արթուր Չեստեր
21 Thomas Andrews Hendricks.jpg Թոմաս Հենդրիքս
(Thomas A. Hendricks)
1819-1885
1885 թվականի մարտի 4-ից 1885 թվականի նոյեմբերի 25-ը       Գրովեր Կլիվլանդ Ինդիանա [42][43]
10 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի մահվան պատճառով 1885 թվականի նոյեմբերի 25-ից 1889 թվականի մարտի 4-ը
22 Levi Morton - Brady-Handy portrait - tight 3x4 crop.jpg Լևի Մորտոն
(Levi P. Morton)
1824-1920
1889 թվականի մարտի 4-ից 1893 թվականի մարտի 4-ը       Բենջամին Հարրիսոն Նյու Յորք [44][45]
23 Adlai Ewing Stevenson I head-on-shoulders.jpg Էդլայ Սթիվենսոն
(Adlai Stevenson)
1835-1914
1893 թվականի մարտի 4-ից 1897 թվականի մարտի 4-ը       Գրովեր Կլիվլանդ Իլինոյս [46][47]
24 GHobart.jpg Գարետ Հոբարտ
(Garret A. Hobart)
1844-1899
1897 թվականի մարտի 4-ից 1899 թվականի նոյեմբերի 21-ը       Ուիլիամ Մաք-Քինլի Նյու Ջերսի [48][49]
11 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի մահվան պատճառով 1899 թվականի նոյեմբերի 21-ից 1901 թվականի մարտի 4-ը
25 Theodore Roosevelt circa 1902.jpg Թեոդոր Ռուզվելտ
(Theodore Roosevelt)
1858-1919
1901 թվականի մարտի 4-ից 1901 թվականի սեպտեմբերի 14-ը Նյու Յորք [50]
12 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի կողմից նախագահի պաշտոնը զբաղեցնելու հետևանքով 1901 թվականի սեպտեմբերի 14-ից 1905 թվականի մարտի 4-ից       Թեոդոր Ռուզվելտ
26 Charles Fairbanks photo portrait seated.jpg Չարլզ Ֆերբենկս
(Charles W. Fairbanks)
1852-1918
1905 թվականի մարտի 4-ից 1909 թվականի մարտի 4-ը Ինդիանա [51][52]
27 James Sherman, Bain bw photo portrait facing left.jpg Ջեյմս Շերման
(James S. Sherman)
1855-1912
1909 թվականի մարտի 4-ից 1912 թվականի հոկտեմբերի 30-ը       Ուիլյամ Տաֆտ Նյու Յորք [53][54]
13 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի մահվան պատճառով 1912 թվականի հոկտեմբերի 30-ից 1913 թվականի մարտի 4-ը
28 Thomas Riley Marshall headshot.jpg Թոմաս Մարշալ
(Thomas R. Marshall)
1854-1925
1913 թվականի մարտի 4-ից 1921 թվականի մարտի 4-ը       Վուդրո Վիլսոն Ինդիանա [55][56]
29 Calvin Coolidge photo portrait head and shoulders.jpg Քալվին Քուլիջ
(Calvin Coolidge)
1872-1933
1921 թվականի մարտի 4-ից 1923 թվականի օգոստոսի 2-ը       Ուորեն Հարդինգ Մասաչուսեթս [57][58]
14 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի կողմից նախագահի պաշտոնը զբաղեցնելու հետևանքով 1923 թվականի օգոստոսի 2-ից 1925 թվականի մարտի 4-ը       Քալվին Քուլիջ
30 Chas G Dawes-H&E.jpg Չարլզ Դաուես
(Charles G. Dawes)
1865-1951
1925 թվականի մարտի 4-ից 1929 թվականի մարտի 4-ը Իլինոյս [59][60]
31 Charles Curtis-portrait.jpg Չարլզ Կյորտիս
(Charles Curtis)
1860-1936
1929 թվականի մարտի 4-ից 1933 թվականի մարտի 4-ը       Հերբերտ Հուվեր Կանզաս [61][62]
32 John Nance Garner.jpg Ջոն Հարներ
(John Nance Garner)
1868-1967
1933 թվականի մարտի 4-ից 1941 թվականի հունվարի 20-ը       Ֆրանկլին Ռուզվելտ Տեխաս [63][64]
33 Henry-A.-Wallace-Townsend.jpeg Հենրի Ուոլես
(Henry A. Wallace)
1888-1965
1941 թվականի հունվարի 20-ից 1945 թվականի հունվարի 20-ը Այովա [65][66]
34 Harry S. Truman.jpg Հարի Թրուման
(Harry S. Truman)
1884-1972
1945 թվականի հունվարի 20-ից 1945 թվականի ապրիլի 12-ը Միսսուրի [67][68]
15 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի կողմից նախագահի պաշտոնը զբաղեցնելու հետևանքով 1945 թվականի ապրիլի 12-ից 1949 թվականի հունվարի 20-ը       Հարի Ս. Թրուման
35 AlbenBarkley.jpg Օլբեն Բերկլի
(Alben W. Barkley)
1877-1956
1949 թվականի հունվարի 20-ից 1953 թվականի հունվարի 20-ը Կենտուկի [69][70]
36 Richard M. Nixon - NARA - 558482.jpg Ռիչարդ Նիքսոն
(Richard Nixon)
1913-1994
1953 թվականի հունվարի 20-ից 1961 թվականի հունվարի 20-ը       Դուայթ Էյզենհաուեր Կալիֆոռնիա [71][72]
37 37 Lyndon Johnson 3x4.jpg Լինդոն Ջոնսոն
(Lyndon B. Johnson)
1908-1973
1961 թվականի հունվարի 20-ից 1963 թվականի նոյեմբերի 22-ը       Ջոն Քենեդի Տեխաս [73][74]
16 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի կողմից նախագահի պաշտոնը զբաղեցնելու հետևանքով 1963 թվականի նոյեմբերի 22-ից 1965 թվականի հունվարի 20-ը       Լինդոն Ջոնսոն
38 Hubert Humphrey crop.jpg Հյումբերտ Համֆրի
(Hubert Humphrey)
1911-1978
1965 թվականի հունվարի 20-ից 1969 թվականի հունվարի 20-ը Մինեսոտա [75][76]
39 Spiro Agnew.jpg Սպիրո Ագնյու
(Spiro Agnew)
1918-1996
1969 թվականի հունվարի 20-ից 1973 թվականի հոկտեմբերի 10-ը       Ռիչարդ Նիքսոն Մերիլենդ [77][78]
17 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի հրաժարականի պատճառով 1973 թվականի հոկտեմբերի 10-ից 1973 թվականի դեկտեմբերի 6-ը
40 Gerald Ford.jpg Ջերալդ Ֆորդ
(Gerald Ford)
1913-2006
1973 թվականի դեկտեմբերի 6-ից 1974 թվականի օգոստոսի 9-ը Միչիգան [79][80]
18 Պաշտոնը թափուր է փոխնախագահի կողմից նախագահի պաշտոնը զբաղեցնելու հետևանքով 1974 թվականի օգոստոսի 9-ից 1974 թվականի դեկտեմբերի 19-ը       Ջերալդ Ֆորդ
41 Nelson Rockefeller.jpg Նելսոն Ռոքֆելեր
(Nelson Rockefeller)
1908-1979
1974 թվականի դեկտեմբերի 19-ից 1977 թվականի հունվարի 20-ը Նյու Յորք [81][82]
42 U.S Vice-President Walter Mondale.jpg Ուոլտեր Մոնդեյն
(Walter Mondale)
1928-
1977 թվականի հունվարի 20-ից 1981 թվականի հունվարի 20-ը       Ջիմի Քարթեր Մինեսոտա [83][84]
43 Vice President George H. W. Bush portrait.jpg Ջորջ Բուշ
(George H. W. Bush)
1924-2018
1981 թվականի հունվարի 20-ից 1989 թվականի հունվարի 20-ը       Ռոնալդ Ռեյգան Տեխաս [85][86][87]
44 Dan Quayle crop.jpg Դեն Կուեյլ
(Dan Quayle)
1947-
1989 թվականի հունվարի 20-ից 1993 թվականի հունվարի 20-ը       Ջորջ Հ. Ու. Բուշ Ինդիանա [88][89]
45 Al Gore, Vice President of the United States, official portrait 1994.jpg Ալբերտ Գոռ
(Al Gore)
1948-
1993 թվականի հունվարի 20-ից 2001 թվականի հունվարի 20-ը       Բիլ Քլինթոն Թենեսի [90][91]
46 46 Dick Cheney 3x4.jpg Դիկ Չեյնի
(Dick Cheney)
1941-
2001 թվականի հունվարի 20-ից 2009 թվականի հունվարի 20-ը       Ջորջ Ու. Բուշ Վայոմինգ [92][93][94][95]
47 Joe Biden official portrait crop.jpg Ջոզեֆ Բայդեն
(Joe Biden)
1942-
2009 թվականի հունվարի 20-ից 2017 թվականի հունվարի 20-ը       Բարաք Օբամա Դելավեր [96]
48 Mike Pence official Vice Presidential portrait (cropped).jpg Մայք Փենս
(Mike Pence)
1959-
2017 թվականի հունվարի 20-ից       Դոնալդ Թրամփ Ինդիանա [97]

Այժմ ապրող նախկին փոխնախագահներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

2019 թվականի սեպտեմբերի դրությամբ ողջ են ԱՄՆ 5 նախկին փոխնախագահներ:

Փոխնախագահ Փոխնախագահության տարիներ Ծննդյան ամսաթիվ
Ուոլտեր Մոնդեյլ 1977-1981 1928 թվականի հունվարի 5
Դեն Կուեյլ 1989-1993 1947 թվականի փետրվարի 4
Ալբերտ Գոռ 1993-2001 1948 թվականի մարտի 31
Դիկ Չեյնի 2001-2009 1941 թվականի հունվարի 30
Ջոզեֆ Բայդեն 2009-2017 1942 թվականի նոյեմբերի 20

ԱՄՆ-ի նախկին փոխնախագահ Ջորջ Բուշ ավագը մահացել է 2018 թվականի նոյեմբերի 30-ին 94 տարեկան հասակում:

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Confederate States Government» (անգլերեն)։ World Statesmen.org։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-09-15-ին։ Վերցված է 2012-03-20 
  2. «John Adams»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-12-12 
  3. «Adams, John»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  4. «Thomas Jefferson»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-12-12 
  5. «Jefferson, Thomas»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  6. «Aaron Burr»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  7. «Burr, Aaron»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  8. «George Clinton»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  9. «Clinton, George»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  10. «Elbridge Gerry»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  11. «Gerry, Elbridge»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  12. «Daniel Tompkins»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  13. «Tompkins, Daniel D.»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  14. «John Calhoun»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  15. «Calhoun, John Caldwell»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  16. «Martin Van Buren»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  17. «Van Buren, Martin»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  18. «Richard Mentor Johnson»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  19. «Johnson, Richard Mentor»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  20. «John Tyler»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  21. «Tyler, John»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  22. «George Dallas»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  23. «Dallas, George Mifflin»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  24. «Millard Fillmore»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  25. «Fillmore, Millard»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  26. «William Rufus King»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  27. «King, William Rufus de Vane»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  28. «John Breckinridge»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  29. «Breckinridge, John Cabell»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  30. «Hannibal Hamlin»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  31. «Hamlin, Hannibal»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  32. «Andrew Johnson»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  33. «Johnson, Andrew»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  34. «Schuyler Colfax»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  35. «Colfax, Schuyler»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  36. «Henry Wilson»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  37. «Wilson, Henry»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  38. «William Wheeler»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  39. «Wheeler, William Almon»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  40. «Chester Arthur»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  41. «Arthur, Chester Alan»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  42. «Thomas Hendricks»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  43. «Hendricks, Thomas Andrews»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  44. «Levi Morton»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  45. «Morton, Levi Parsons»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  46. «Adlai Stevenson»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  47. «Stevenson, Adlai Ewing»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  48. «Garret Hobart»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  49. «Hobart, Garret Augustus»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  50. «Roosevelt, Theodore»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  51. «Charles Fairbanks»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  52. «Fairbanks, Charles Warren»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  53. «James Sherman»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  54. «Sherman, James Schoolcraft»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  55. «Thomas Marshall»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  56. «Marshall, Thomas Riley»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  57. «Calvin Coolidge»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  58. «Coolidge, Calvin»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  59. «Charles Dawes»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  60. «Dawes, Charles Gates»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  61. «Charles Curtis»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  62. «Curtis, Charles»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  63. «John Nance Garner»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  64. «Garner, John Nance»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  65. «Henry Wallace»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  66. «Wallace, Henry Agard»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  67. «Harry Truman»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  68. «Truman, Harry S.»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  69. «Alben Barkley»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  70. «Barkley, Alben William»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  71. «Richard Nixon»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  72. «Nixon, Richard Milhous»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  73. «Lyndon Johnson»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  74. «Johnson, Lyndon Baines»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  75. «Hubert Humphrey»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  76. «Humphrey, Hubert Horatio»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  77. «Spiro Agnew»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  78. «Agnew, Spiro Theodore»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  79. «Gerald Ford»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  80. «Gord, Gerald Rudolph, Jr.»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  81. «Nelson Rockefeller»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  82. «Rockefeller, Nelson Aldrich»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  83. «Walter Mondale»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  84. «Mondale, Walter Frederick»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  85. Stengel Richard (April 12, 2005)։ «Who’s Minding the Store?»։ Time։ Վերցված է 2009-12-13 
  86. «George Bush»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  87. «Bush, George Herbert Walker»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  88. «Dan Quayle»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  89. «Quayle, James Danforth»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  90. «Albert Gore»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  91. «Gore, Albert Arnold, Jr.»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  92. «Bush back in action after colon procedure»։ CNN։ 2009-06-29։ Վերցված է 2009-06-12 
  93. «President Bush Reclaims Power From Dick Cheney Following Colonoscopy»։ FOX News։ 2007-07-22։ Արխիվացված է օրիգինալից 2011-05-10-ին։ Վերցված է 2009-12-12 
  94. «Richard Cheney»։ United States Senate։ Վերցված է 2009-06-10 
  95. «Cheney, Richard Bruce»։ Biographical Directory of the United States Congress։ Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate։ Վերցված է 2010-08-12 
  96. «Joseph Robinette Biden, Jr.»։ Biographical Dictionary of the United States Congress։ United States Congress։ Վերցված է 2009-06-10 
  97. «Трамп выиграл президентские выборы в США»։ ТАСС։ Վերցված է 2016-11-09 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]