ԱՄՆ նահանգների և տարածքների կարգախոսների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Ավանդույթի համաձայն, որը ժառանգվել է դեռևս գաղութատիրական ժամանակներից, ԱՄՆ բոլոր 50 նահանգները ունեն իրենց կարգախոսները: Բացի այդ ԱՄՆ ենթակա որոշ տարածքներ նույնպես ունեն իրենց կարգախոսները: Կան նահանգներ, որտեղ կարգախոսը ընդունվել է նահանգային կոնգրեսի կողմից: Կարգախոսները հիմնականում անգլերեն են, կան նաև նահանգներ, որտեղ ֆրանսերեն են, լատիներեն կամ հունարեն: ԱՄՆ ազգային կարգախոսը՝ In God We Trust («Մենք հավատում ենք Աստծոն»), ընդունվել է ԱՄՆ կոնգրեսի կողմից և հաստատվել նախագահ Դուայթ Էյզենհաուերի կողմից 1956 թվականի հուլիսի 30-ին[1]: Լատինական E pluribus unum («Շատերից եզակին») կարգախոսը, որը հայտնվել է ԱՄՆ-ի զինանշանի վրա 1782 թվականին, չունի ազգային կարգախոսի իրավական կարգավիճակ:

Հարավային Կարոլինա նահանգը ունի երկու կարգախոս՝ երկուսն էլ լատիներեն[2]: Կենտուկի նահանգը ունի երկու կարգախոս՝ լատիներեն և անգլերեն[3]: Մնացած նահանգները և տարածքները, բացառությամբ Հյուսիսային Մարիանյան կղզիների, ունեն միայն մեկ կարգախոս[4]: Կարգախոսները ամենաշատը անգլերեն և լատիներեն լեզուներով են: Ութ նահանգների և տարածքների կարգախոսները ութ տարբեր լեզուներով են:

Որպես ստեղծման տարեթիվ, կարգախոսների վրա նշվում է այն տարեթիվը, երբ դրանք առաջին անգամ կիրառվել են: Ներկայումս, ամենահին կարգախոսը համարվում է Պուերտո Ռիկոյի կարգախոսը (լատիներեն՝ Joannes Est Nomen Eius, «Հովհաննես Մկրտիչ փառք Քեզ»), որը կղզում հաստատվել է 1511 թվականին իսպանական իշխանության կողմից:

Կարգախոսներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Նահանգ Կարգախոս Թարգմանություն Լեզու Ընդունման տարեթիվ Ծանոթագրություններ
Այդահո Այդահո Esto Perpetua Կլինի միշտ լատիներեն 01890 1890 [5][6]
Այովա Այովա Our Liberties We Prize and Our Rights We Will Maintain Մենք գնահատում ենք մեր ազատությունները և պահպանում մեր իրավունքները անգլերեն 01847 1847 [6][7]
Ալաբամա Ալաբամա Audemus Jura Nostra Defendere Մենք պաշտպանում ենք մեր իրավունքները լատիներեն 01923 1923 [6][8]
Ալյասկա Ալյասկա North to the Future Հյուսիս դեպի ապագա անգլերեն 01967 1967 [6][9]
Ամերիկյան Սամոա Ամերիկյան Սամոա Samoa, Muamua Le Atua Սամոա, թող առաջինը լինի Աստված սամոարեն 01973 1973 [10][11]
Արիզոնա Արիզոնա Ditat Deus Աստված հարստացնում է լատիներեն 01863 1863 [6][12][13]
Արկանզաս Արկանզաս Regnat Populus Ժողովուրդը իշխում է լատիներեն 01907 1907 [6][14]
Flag of Wyoming.svg Վայոմինգ Equal Rights Հավասար իրավունքներ անգլերեն 01893 1893 [15]
Վաշինգտոն (նահանգ) Վաշինգտոն Al-ki քիչ-քիչ չինուքյան բարբառ [16]
Flag of Vermont.svg Վերմոնտ Freedom and Unity Ազատություն և միասնականություն անգլերեն 01779-02-20 20 փետրվարի 1779 [6][17]
Flag of Virginia.svg Վիրջինիա Sic semper tyrannis Այդպիսին է տիտանները ճակատագիրը լատիներեն 01776 1776 [6][18]
Flag of the United States Virgin Islands.svg Վիրջինյան կղզիներ United in Pride and Hope Միասնական հպարտության և հույսի ժամանակ անգլերեն 01991-01-01 1 հունվարի 1991 [10][19]
Flag of Wisconsin.svg Վիսկոնսին Forward Առաջ անգլերեն 01851 1851 [20]
Հավայի Հավայի Ua Mau ke Ea o ka ʻĀina i ka Pono Երկրի կյանքը արդարության մեջ է հաստատվում հավայերեն 01843-07-31 31 հուլիսի 1843 [6][21][22]
Գուամ Գուամ Guahan I Tanó ManChamorro Գուամ՝ չամորո ազգի երկիր չամորո 01945 1945 [23][10]
Դելավեր Դելավեր Liberty and Independence Ազատություն և անկախություն անգլերեն 01847 1847 [6][24]
Ջորջիա Ջորջիա Wisdom, Justice, and Moderation Իմաստություն, արդարութուն և զսպվածություն անգլերեն 01798 1798 [6][25][26]
Արևմտյան Վիրջինիա Արևմտյան Վիրջինիա Montani Semper Liberi Կռվողները միշտ ազատ են լատիներեն 01863-09-26 26 սեպտեմբերի 1863 [27][28]
Իլինոյս Իլինոյս State Sovereignty, National Union Նահանգի ինքնավարություն, ազգի միասնականություն անգլերեն 01819 1819 [6][29]
Flag of Indiana.svg Ինդիանա The Crossroads of America Ամերիկայի խաչմերուկ անգլերեն 01937 1937 [6][30]
Կալիֆոռնիա Կալիֆորնիա Eureka (Εὕρηκα, Ηὕρηκα) Էվրիկա (Ես գտա) հունարեն 01849 1849 [6][31]
Կանզաս Կանզաս Ad Astra per Aspera Դեպի աստղերը փշերի միջով լատիներեն 01861 1861 [6][32]
Կենտուկի Կենտուկի United We Stand, Divided We Fall
Deo Gratiam Habeamus
 Միասնականության մեջ է ուժը,
Շնորհակալություն հայտնենք տիրոջը
անգլերեն
լատիներեն
01942 1942
2002
[3][6]
Կոլորադո Կոլորադո Nil Sine Numine Ոչինչ առանց կանխատեսման լատիներեն 01861-11-05 5 նոյեմբերի 1861 [6][33]
Flag of the District of Columbia.svg Վաշինգտոն Justitia Omnibus Արդարադատություն բոլորի համար լատիներեն 01871-08-03 3 օգոստոսի 1871 [10][34]
Կոնեկտիկուտ Կոնեկտիկուտ Qui transtulit sustinet Ով շրջանցել է, նա պաշտպանել է լատիներեն 01662-10-09 9 հոկտեմբերի 1662 [6][35]
Լուիզիանա Լուիզիանա Union, Justice, Confidence Միություն, արդարադատություն, ինքնավստահություն անգլերեն 01902 1902 [6][36]
Մասաչուսեթս Մասսաչուսեթս Ense petit placidam sub libertate quietem Սրով մենք հաստատում ենք խաղաղություն, բայց խաղաղություն՝ ազատության գնով լատիներեն 01775 1775 [6][37]
Մինեսոտա Մինեսոտա L’Étoile du Nord Հյուսիսային աստղ ֆրանսերեն 01861 1861 [6][38]
Flag of Mississippi.svg Միսսիսիպի Virtute et Armis Քաջությամբ և զենքով լատիներեն 01894-02-07 7 փետրվարի 1894 [6][39]
Flag of Missouri.svg Միսսուրի Salus Populi Suprema Lex Esto Թող բարձրագույն օրենքը ապահովի ազգի բարեկեցությունը լատիներեն 01822-01-11 11 հունվարի 1822 [6][40]
Միչիգան Միչիգան Si quaeris peninsulam amoenam circumspice Եթե փնտրում ես աչքին հաճելի թերակղզի, նայիր շուրջդ լատիներեն 01835-06-02 2 հունիսի 1835 [6][41][42]
Մոնտանա Մոնտանա Oro y plata Ոսկի և արծաթ իսպաներեն 01865-02-09 9 փետրվարի 1865 [6][43]
Flag of Maine.svg Մեն Dirigo Ես կուղորդեմ լատիներեն 01820 1820 [6][44]
Մերիլենդ Մերիլենդ Fatti Maschii, Parole Femine Կոշտություն գործում, փափկություն բառերում իտալերեն 01874 1874 [6][45][46]
Նեբրասկա Նեբրասկա Equality Before the Law Օրենքի առաջ հավասարություն անգլերեն 01867 1867 [6][47]
Նևադա Նևադա All for Our Country Ամեն ինչ երկրի համար անգլերեն 01866-02-24 24 փետրվարի 1866 [6][48]
Flag of New Hampshire.svg Նյու Հեմփշիր Live Free or Die Ազատ ապրի կամ մեռիր անգլերեն 01945 1945 [6][49]
Նյու Ջերսի Նյու Ջերսի Liberty and Prosperity Ազատություն և բարգավաճում անգլերեն 01928-03-26 26 մարտի 1928 [6][50]
Flag of New York.svg Նյու Յորք Excelsior Ավելի բարձր լատիներեն 01778 1778 [6][51]
Նյու Մեքսիկո Նյու Մեքսիկո Crescit Eundo Արագ աճ լատիներեն 01887 1887 [6][52]
Flag of Ohio.svg Օհայո With God, All Things Are Possible Աստծո օգնութհամբ ամեն ինչ հնարավոր է անգլերեն 01959-10-01 1 հոկտեմբերի 1959 [6][53]
Flag of Oklahoma.svg Օկլահոմա Labor omnia vincit Աշխատանքը հաղթում է ամեն ինչի լատիներեն 01893-03-10 10 մարտի 1893 [54][6][55]
Օրեգոն Օրեգոն Alis volat propriis Նա թռչում է սեփական թևերով լատիներեն 01854 1854 [56][57]
Փենսիլվանիա Փենսիլվանիա Virtue, Liberty, and Independence Առաքինություն, ազատություն և անկախություն անգլերեն 01875 1875 [6][58]
Պուերտո Ռիկո Պուերտո Ռիկո Joannes Est Nomen Eius Հովհաննես Մկրտիչ փառք Քեզ լատիներեն 01511 1511 [59][60]
Ռոդ Այլենդ Ռոդ Այլենդ Nore Հույս անգլերեն 01644 1644 [61]
Flag of North Dakota.svg Հյուսիսային Դակոտա Liberty and Union, Now and Forever, One and Inseparable Ազատություն և միություն այսուհետ և ընդմիշտ, միակ և անբաժանելի անգլերեն 01889 1889 [62]
Flag of North Carolina.svg Հյուսիսային Կարոլինա Esse quam videri Լինել, ոչ թե թվալ լատիներեն 01893 1893 [63]
Հյուսիսային Մարիանյան կղզիներ Հյուսիսային Մարիանյան կղզիներ [64]
Թենեսի Թենեսի Agriculture and Commerce Գյուղատնտեսություն և կոմերցիա անգլերեն 01802-05-24 24 մայիսի 1802 [65]
Տեխաս Տեխաս Friendship Ընկերություն անգլերեն 01930 1930 [66]
Ֆլորիդա Ֆլորիդա In God We Trust Մենք հավատում ենք Աստծուն անգլերեն 01868 1868 [67][68][67][6]
Հարավային Դակոտա Հարավային Դակոտա Under God the People Rule Աստծո կամքով ժողովրդի իշխանություն անգլերեն 01885 1885 [6][69]
Հարավային Կարոլինա Հարավային Կարոլինա Dum Spiro Spero
Animis Opibusque Parati
Քանի շնչում եմ, հույս ունեմ
Պատրաստ ենք հոգով և գործողություններով
լատիներեն 01777-05-22 22 մայիսի 1777 [2][6][70]
Յուտա Յուտա Industry Արդյունաբերություն անգլերեն 01896-05-03 3 մայիսի 1896 [71]
«Ոչինչ առանց կանխատեսման» (լատիներեն՝ Nil sine numine) ՝ Կոլորադոյի պաշտոնական կարգախոսը
«Ապրիր ազատ կամ մեռիր»՝ Նյու Հեմփշիրի կարգախոսը
«Ազատություն և միասնականություն»՝ Վերմոնտի կարգախոսը
«Մենք հավատում ենք Աստծուն»՝ Ֆլորիդայի կարգախոսը
«Ամերիկայի խաչմերուկ»՝ Ինդիանայի կարգախոս
«Դեպի աստղերը փշերի միջով»՝ Կանզասի կարգախոսը
«Կլինի միշտ»՝ Այդահոյի կարգախոսը

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «History of ‘In God We Trust’»։ U.S. Treasury։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  2. 2,0 2,1 «Seals, Flags, House & Senate Emblems»։ State of South Carolina։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  3. 3,0 3,1 «Kentucky’s State Symbols»։ Commonwealth of Kentucky։ 2008-01-29։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2013-08-30-ին։ Վերցված է 2013-08-22 
  4. Shearer & Shearer, 2002, էջեր` 23—24
  5. «Idaho’s State Motto»։ Idaho State Historical Society։ 1970-03։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 6,20 6,21 6,22 6,23 6,24 6,25 6,26 6,27 6,28 6,29 6,30 6,31 6,32 6,33 6,34 6,35 6,36 6,37 6,38 Англо-русский лингвострановедческий словарь «Американа-II» (к версии ABBYY Lingvo x3) / ред. Г. В. Чернов; сост. М. В. Васянин, О. Н. Гришина, И. В. Зубанова, А. Н. Натаров, Е. Б. Санникова, О. А. Тарханова, Г. В. Чернов, С. Г. Чернов. — ABBYY, 2005.
  7. «Iowa State Symbols»։ State of Iowa։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  8. «Official Alabama Motto»։ Alabama Department of Archives & History։ 2008-02-13։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  9. «State Symbols»։ State of Alaska։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 «Юбилейные выпуски квотеров, посвящённые округу Колумбия и образованию американских территорий. 2009 год»։ Музей денег։ Վերցված է 2011-04-04 
  11. Sorensen, Stan; Theroux, Joseph.։ «The Samoan Historical Calendar, 1607–2007»։ American Samoa Government։ էջ 57։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2008-05-07-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  12. «Arizona State Seal»։ State of Arizona։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  13. «History of the Arizona State Seal»։ Arizona Secretary of State։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  14. «The Great Seal of Arkansas»։ State of Arkansas։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  15. «Great Seal»։ Wyoming Secretary of State’s Office։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  16. «Symbols of Washington State»։ Washington State Legislature։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2007-03-05-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  17. «491. Coat of arms; crest; motto and badge»։ State of Vermont։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  18. «State Symbols, Seals and Emblems»։ Commonwealth of Virginia։ 2010-08-26։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  19. «Legislative Seal»։ Legislature of the Virgin Islands։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2008-12-05-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  20. «Wisconsin State Symbols»։ State of Wisconsin։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  21. «Hawaii State Motto»։ Netstate.com։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  22. «Hawaii, the Aloha State»։ State of Hawaii։ 2009-01-14։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  23. Shearer & Shearer, 2002, էջ` 24
  24. «Delaware Facts and Symbols»։ State of Delaware։ 2008-08-14։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  25. «State Seal»։ State of Georgia։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  26. «Georgia State Symbols»։ State of Georgia։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  27. «State Seal of West Virginia»։ State of West Virginia։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  28. «Штаты США. Штат Западная Вирджиния»։ Про США։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-12-13 
  29. «Seal of the State of Illinois»։ State of Illinois։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2000-02-29-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  30. «Emblems»։ State of Indiana։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  31. «History and Culture – State Symbols»։ State of California։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2011-08-24-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  32. «Kansas State Motto: Ad Astra Per Aspera (To the Stars Through Difficulties)»։ e-ReferenceDesk։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  33. «Colorado State Archives Symbols & Emblems»։ State of Colorado։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  34. «About DC»։ District of Columbia։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  35. «Sites, Seals & Symbols»։ State of Connecticut։ 2010-03-13։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  36. «Kids’ Page»։ State of Louisiana։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  37. «Massachusetts Facts»։ Commonwealth of Massachusetts։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-14-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  38. «Minnesota State Symbols»։ State of Minnesota։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  39. «State of Mississippi Symbols»։ State of Mississippi։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2009-04-29-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  40. «The Great Seal of Missouri»։ State of Missouri։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  41. «History of the Great Seal»։ State of Michigan։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  42. «State Motto»։ State of Michigan։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  43. «About the State Seal»։ State of Montana։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  44. «Emblems»։ State of Maine։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  45. «Maryland State Seal – Great Seal of Maryland (reverse)»։ State of Maryland։ 2005-04-21։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  46. «Maryland State Seal – Great Seal of Maryland»։ State of Maryland։ 2004-06-17։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  47. «State Seal»։ State of Nebraska։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  48. «The Great Seal of Nevada»։ Netstate.com։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  49. «State Emblem»։ State of New Hampshire։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  50. «The Official Web Site for The State of New Jersey: Facts & Symbols»։ State of New Jersey։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2013-08-30-ին։ Վերցված է 2013-08-22 
  51. «New York State Flag and Great Seal of the State of New York»։ State of New York։ 2008-03-31։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  52. «Great Seal of New Mexico»։ State of New Mexico։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  53. «5.06 State motto»։ State of Ohio։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  54. «History of Oklahoma Emblems»։ Oklahoma State University։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  55. Everett, Diana.։ «State Emblems»։ Oklahoma Historical Society։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  56. «January 18, 1854: She Flies with Her Own Wings»։ Dave Knows: Portland։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  57. «State Motto Timeline»։ State of Oregon։ Վերցված է 2011-04-04 
  58. «Pennsylvania State Motto: Virtue, Liberty, and Independence»։ e-ReferenceDesk։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  59. «Escudo de Puerto Rico»։ Gobierno de Puerto Rico։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  60. «Description»։ Welcome to Puerto Rico։ 2009-03-16։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  61. «State Symbols»։ State of Rhode Island։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  62. Motto «State Motto»։ State of North Dakota։ Վերցված է 2011-04-04 
  63. «The State Symbols»։ State of North Carolina։ 2009-01-22։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  64. Shearer & Shearer, 2002, էջ` 23
  65. «Tennessee Symbols And Honors»։ State of Tennessee։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  66. «Texas State Symbols»։ Texas State Library։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  67. 67,0 67,1 Shearer & Shearer, 2002, էջ` 30
  68. «What is the state motto of Florida?»։ State of Florida։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  69. «Signs and Symbols of South Dakota»։ State of South Dakota։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  70. «animis opibusque parati»։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  71. «Utah State Motto: Industry»։ e-ReferenceDesk։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]