ԱՄՆ-ի ամենաբարձր շենքերի ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
United States Administrative Divisions Blank.png

ԱՄՆ-ի ամենաբարձր շենքերի ցանկ, ԱՄՆ-ում 1885 թվականից մինչ օրս կառուցված ամենաբարձր շենքերի ցանկ, պարունակում է նշումներ՝ տեղի, բարձրության, հարկերի քանակակի, կառուցման ավարտի վերաբերյալ։

Ամերիկայի Միացյալ Նահանգները հանդիսանում է երկնաքերերի պատմական հայրենիք։ Առաջին երկնաքեր համարվում է Չիկագոյում 1885 թվականին կառուցված 10 հարկանի «Home Insurance Building»-ը։ Շենքը կառուցվել է նոր պողպատե բեռադիմացկուն հենքով։ Տասնմեկ ամերիկյան երկնաքերեր իրենց ժամանակին եղել են աշխարհի ամենաբարձր շինությունները[1]։ 20-րդ դարում ԱՄՆ-ը առաջատարն էր բարձրահարկ շենքերի շինարարությամբ, սակայն դարավերջին և 21-րդ դարում սկսեց հետ մնալ այլ երկրներից։ 20-րդ դարի վերջին բուռն թափով սկսվեց երկնաքերերի շինարարությունը Չինաստանում և Հոնկոնգում։ 21-րդ դարի սկզբին սկսվեց «շինարարական բում» Արաբական Միացյալ Էմիրություններում։ 2013 թվականի դրությամբ, աշխարհի 25 ամենաբարձր շենքերից միայն 5-ն էին տեղակայված ԱՄՆ-ում։

2013 թվականին ԱՄՆ-ում ամենաբարձրը դարձավ նոր առևտրի համաշխարհային կենտրոնի շենքը (հայտնի ինչպես նաև որպես «Ազատության աշտարակ»), նրա բարձրությունը ծայրաձողի հետ 541 մետր է, չնայած մինչև տանիք բարձրությունը (417 մետր) զիջում է 1974 թվականին կառուցված և Չիկագոյում տեղակայված «Ուիլիս-թաուեր» շինությանը․ նրա բարձրությունը կազմում է 442 մետր մինչև տանիք և 527 մ․՝ ծայրաձողի հետ։ 1972 թվականից և մինչև 2001 թվականի սեպտեմբերի 11 ահաբեկչությունը ցուցակում երկրորդ տեղը զբաղեցնում էին Նյու Յորքի Համաշխարհային առևտրի կենտրոն երվորյակ երկնքերերը, ավելին՝ 1972-1974 թվականներին հանդիսացել են մոլորակի ամենաբարձր շենքերը։ Նյու Յորքի «Էմփայր Սթեյթ Բիլդինգ»-ը ներկայումս հանդիսանում է բարձրությամբ երրորդը[2], 2001-2013 թվականներին նա ժամանակավորապես եղել է Նյու Յորքի ամենաբարձր շենքը։ Ցուցակում չորրորդը՝ Չիկագույում Թրամփի անվան միջազգային հյուրանոց և աշտարակն է, կառուցված 2009 թվականին[3]։ Նյու Յորքը և Չիկագոն իրավամբ կարելի է համարել ամերիկյան հիմնական «երկնաքերերաշինության» կենտրոններ՝ ստորև ներկայացվող ցանկի առաջին քսանհինգ ամենաբարձր երկնաքերերից ութը գտնվում են Նյու Յորքում և Չիկագոյում։

«Չիկագո Սպայր» գերբարձր երկնաքերի շինարարությանը, որը նախատեսվել էր կարուցել Չիկագոյում, վերջնական արդյունքում չեղարկվել է՝ նրա բարձրությունը կարող էր կազմել 609 մետր, նրա ԱՄՆ-ում կդառնար ամենաբարձր շենքը։ Սկզբում նրա շինարարությունը սառեցվեց 2009 թվականին հիմքերը փորելու ժամանակ, իսկ հետագայում շինարարությունը և մնացած գործերը չեղարկվել են ֆինանասական խնդիրների պատճառով։ Առաջարկվող կամ արդեն շինարարության մեջ գտնվող բարձրահարկ շենքերից, ներառյալ «American Commerce Center» (460 մ) Ֆիլադելֆիայում, «Trans National Place» (351,8 մ) Բոստոնում, «Signature Tower» (246 մ) Նեշվիլում, «One Bayfront Plaza» (320 մ) և «Empire World Towers» (312 մ) Մայամիում, ինչպես նաև «Waterview Tower» (319 մ) Չիկագոյում, եզակի «Museum Plaza» (214 մ) Լուիսվիլում։ Եթե վերը նշված բոլոր բարձրահարկ շենքերը կառուցվեին առանց նախնական նախագծի փոփոխության՝ ԱՄՆ-ի տասը բարձրահարկ շենքերից ինը կլինեին Նյու Յորքում (5՝ Համաշխարհային առևտրական կենտրոն 1-ը, «Madison Square Garden Towers I и II», Համաշխարհային առևտրական կենտրոն 2-ը և «Hudson Place Tower» կամ էլ Չիկագոյում (3՝ Ուիլիս-թաուեր, «Trump International» և «Waldorf-Astoria Hotel and Residence Tower»,բ ացառությամբ Ֆիլադելֆիայի Ամերիկյան առևտրական կենտրոնը, որը ցուցակում երկորդ տեղն է զբաղեցնում (Համաշխարհային առևտրական կենտրոն 1-ից հետո)։

Ամենաշատ երկնաքերերը գտնվում են Նյու Յորքում՝ այստեղ կա ավելի քան 216 բարձրահարկ շենք, որանց բարձրությունը անցնում է 180 մետրը, ներառյալ շինարարության ընթացքում գտնվողները[4]։ Երկրորդ տեղում Չիկագոն է 114 երկնաքերերով 150 մետր բարձրությամբ, ներառյալ շինարարության ընթացքում գտնվողները[5]։ Երրորդ տեղում Լոս Անջելեսն է՝ 25 երկնաքերեր 150 մետր բարձրությամբ[6]։

Նյու Յորքի համայնապատկեր։ Տեսարան Նյուարկից, Նյու Ջերսի
Նյու Յորքի համայնապատկեր։ Տեսարան Նյուարկից, Նյու Ջերսի


Չիկագոյի համայնապատկեր, 2006 թվական
Չիկագոյի համայնապատկեր, 2006 թվական


Համայնապատկեր Լոս Անջելեսից մայրամուտին, հետին պլանում Գրիֆիթի աստղադիտարանն է, հոկտեմբեր 2006 թվական
Համայնապատկեր Լոս Անջելեսից մայրամուտին, հետին պլանում Գրիֆիթի աստղադիտարանն է, հոկտեմբեր 2006 թվական
ԱՄՆ-ի ամենա բարձրահակ շենքերը

Կառուցված շենքեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ցուցակում ընդգրկված են բոլոր ավարտված շենքերը կամ էլ 220 մետրի հասնող հիմնական կարկասն ավարտված շենքերը։ Բարձրության հաշվարկը կատարված է ստանդարտ սկզբունքով, բարձրության մեջ մտնում է ծայրաձողը և ճարտարապետական դետալները, բայց չհաշված ալեհավաքի աշտարակը։

«=» նշանը ցույց է տալիս ցուցակում հավասար բարձրություն ունեցող շենքերը։     Կառուցման ավարտի ժամանակ եղել է ամենաբարձր շինությունը

Տեղ Անվանում Պատկեր Գտնվելու վայր Բարձրությունը

մետրով

Հարկերի քանակ Կառուցման ավարտ Ծանոթություն
1 Առևտրի համաշխարհային կենտրոն 1 OneWorldTradeCenter.jpg Նյու Յորք
40°43′42″ հս․ լ. 73°59′39″ ամ. ե.HGЯO
02.0541 104 2014 Արևմտյան կիսագնդի ամենաբարձր շենքը՝ գտնվում է հյուսիսարևմտյան անկյունում, ունի 65000 մետր քառակուսի տարածք, որի տարածքում գտնվել են 2001 թվականի սեպտեմբերի 11-ին ավերված նախկին Առևտրի համաշխարհային կենտրոնի շենքային համալիրը, ներառյալ հայտնի երկվորյակ երկնաքերերը[7]
2 Ուիլիս-թաուեր[A] Sears Tower ss.jpg Չիկագո
41°52′43″ հս․ լ. 87°38′09″ ամ. ե.HGЯO
01.0527 108 1974 Աշխարհում բարձրությամբ 21-ն է՝ 1974-1998 թվականների աշխարհի ամենաբարձր շենքը, Չիկագոյի և ԱՄՆ-ի ամենաբարձր շենքը 1974 թվականից։ 2013 թվականի մայիսի 10-ին ծայրաձողի տեղափախությունից հետո ԱՄՆ-ում նրա տեղը զբաղեցրել է Նյու Յորքի Առևտրի համաշխարհային կենտրոն 1-ը։ Նախկինում հայտնի էր և դեռ երբեմն հիշատակվում է, որպես Սիրս-թաուեր[8][9]
3 Էմփայր Սթեյթ Բիլդինգ[A] Empire State Building from the Top of the Rock.jpg Նյու Յորք
40°44′54″ հս․ լ. 73°59′08″ ամ. ե.HGЯO
03.0443 102 1931 1931-1973 թվականների աշխարհի ամենաբարձր շենքը, աշխարհում առաջին շենքը, որն ունեցել է ավելի քան 100 հարկ, 1930-ական[2][10] թվականների ԱՄՆ-ի և աշխարհի ամենաբարձր շենքը
4 Պարկ-ավենյու, 432 432ParkAvenueJuly2015.JPG Նյու Յորք
40°45′40″ հս․ լ. 73°58′17″ ամ. ե.HGЯO
02.0426 88 2015 Աշխարհի ամենաբարձր բնակելի շենքը[11]
5 Թրամփի անվան միջազգային հյուրանոց և աշտարակ 20090518 Trump International Hotel and Tower, Chicago.jpg Չիկագո
40°45′14″ հս․ լ. 74°00′02″ ամ. ե.HGЯO
02.0423 98 2009 Ամենաբարձր շենքը՝ կառուցված 2000-ական թվականներին ԱՄՆ-ում[3]
6 Հաթսոն Յարդս 30[A] 30 Hudson Yards June 2018.jpg Նյու Յորք
40°44′54″ հս․ լ. 73°59′08″ ամ. ե.HGЯO
03.0395 73 2018
7 Ամերիկայի բանկի աշտարակ 1095 Avenue of the Americas and Bank of America Tower.jpg Նյու Յորք
40°45′19″ հս․ լ. 73°59′03″ ամ. ե.HGЯO
03.1366 54 2009 Նյու Յորքում բարձրությամբ հինգերորդ շինությունը[12][13]
8 Աոն կենտրոն 2006-06-07 840x1500 chicago aon building.jpg Չիկագո
41°53′06″ հս․ լ. 87°37′17″ ամ. ե.HGЯO
04.0346 83 1973 Չիկագոյում բարձրությամբ երրորդն է։ 1985 թվականից հայտնի է որպես Ստանդարտ Օյլ Բիլդինգ և 1985 մինչև 1999 թվականները Ամոկո Բիլդինգ[14][15]
9 875 Նորտ Միչիգան ավենյու John Hancock Center.jpg Չիկագո
41°53′55″ հս․ լ. 87°37′22″ ամ. ե.HGЯO
05.0344 100 1969 Աշխարհում առաջին շենքն է, որը կառուցվել է օգտագործելով «Խողովակաձև ձողակառույց»։ Աշխարհում ամենաբարձր բնակելի տները այս շենքում են։ Բարձրահարկ շենքը կառուցվել է ԱՄՆ-ում 1960-ականներին[16][17]
10 Կոմկաստ տեխնոլոգիական կենտրոն Comcast Tech Center 2018.jpg Ֆիլադելֆիա
39°57′18″ հս․ լ. 75°10′12″ ամ. ե.HGЯO
05.0342 60 2018 Ֆիլադելֆիայի ամենաբարձր շենքը։ Փենսիլվանիայի ամենաբարձրահարկ շենքը[18][19][20]
11 Ումլշիր Գրանտ կենտրոն Wilshire Grand.jpg Լոս Անջելես
34°03′00″ հս․ լ. 118°15′33″ ամ. ե.HGЯO
05.0335 73 2017 Լոս Անջելեսի ամենաբարձր շենքը, Կալիֆորնիայի ամենաբարձր շենքը։ Միսիսիպիից արևմուտք և Արևմտյան ափի ամենաբարձր շենքը
12 Առևտրի համաշխարհային կենտրոն 3 Նյու Յորք
40°42′39″ հս․ լ. 74°00′41″ ամ. ե.HGЯO
05.0329 80 2018
13 Սեյլսֆորս -թաուեր Salesforce Tower SF 2017.jpg Սան Ֆրանցիսկո
37°47′23″ հս․ լ. 122°23′48″ ամ. ե.HGЯO
05.0326 60 2018 Սան Ֆրանցիսկոյի ամենաբարձր շենքը
14= Կրայսլեր Բիլդինգ[A] Chrysler Building by David Shankbone Retouched.jpg Նյու Յորք
40°45′05″ հս․ լ. 73°58′31″ ամ. ե.HGЯO
06.0319 77 1930 1930-1931 թվականների աշխարհի ամենաբարձր շենքը, գերազանցելով Էյֆելյան աշտարակին։ Աշխարհի ամենաբարձր աղյուսե շենքը[21][22]
14= Նյու Յորք Թայմս բիլդինգ Ny-times-tower.jpg Նյու Յորք
40°45′21″ հս․ լ. 73°59′24″ ամ. ե.HGЯO
07.0319 52 2007 [23][24]
15 Բենկ օֆ Ամերիկա պլազա Bankofamerica-atlanta-feb09.jpg Ատլանտա
33°46′14″ հս․ լ. 84°23′10″ ամ. ե.HGЯO
08.0312 55 1992 Ատլանտայի և ԱՄՆ-ի հարավի ամենաբարձր շենքը։ Նահանգի մայրաքաղաքի ամենաբարձր շենքը։ 1990-ականների ԱՄՆ-ի ամենաբարձր շենքը[25][26]
16 ԱՄՆ-ի Բանկի աշտարակ Los Angeles Library Tower (small).jpg Լոս Անջելես
34°03′03″ հս․ լ. 118°15′16″ ամ. ե.HGЯO
09.0310 73 1989 Ուղղաթիռի հարթակով աշխարհի ամենաբարձր շենքը[27][28]
17 Ֆրանկլինի կենտրոն 2010-07-12 1240x1860 chicago at&t corporate center.jpg Չիկագո
41°52′49″ հս․ լ. 87°38′05″ ամ. ե.HGЯO
10.0307 60 1989 Չիկագոյում բարձրությամբ 5-րդը, 2007 թվականից հայտնի է որպես AT&T Կորպորատիվ կենտրոն[29][30]
18 Ուան 57 One57 from Columbus Circle, May 2014.png Նյու Յորք
40°45′54″ հս․ լ. 73°58′45″ ամ. ե.HGЯO
11.0306 75 2014 Հայտնի է որպես «Միլիարդատերներին տուն»։

Նյու Յորքի ամենաբարձր շենքն էր մինչև Պարկ Ավենյու 432 կառուցումը

19 JPMorgan Chase աշտարակ Chase Tower, a block away.jpg Հյուստոն
29°45′34″ հս․ լ. 95°21′48″ ամ. ե.HGЯO
11.0305 75 1982 Հյուստոնի ամենաբարձր շենքը, աշխարհի ամենաբարձր հնգակողմ շենքը[31][32]
20 Պրուդենշալ պլազա 2 2006-08-16 1580x2800 chicago two pru.jpg Չիկագո
41°53′07″ հս․ լ. 87°37′21″ ամ. ե.HGЯO
12.0303 64 1990 [33][34]
21 Վելս Ֆարգո պլազա Wells Fargo Bank Plaza, Houston, from base.jpg Հյուստոն
29°45′30″ հս․ լ. 95°22′05″ ամ. ե.HGЯO
13.0302 71 1983 [35][36]
22 Առևտրի համաշխարհային կենտրոն 4 4 WTC reflecting water from One World Observatory 2017.jpg Նյու Յորք
40°42′37″ հս․ լ. 74°00′42″ ամ. ե.HGЯO
14.0298 72 2014
23 Կոմկաստ կենտրոն Comcastcenter vertical.jpg Ֆիլադելֆիա
39°57′17″ հս․ լ. 75°10′06″ ամ. ե.HGЯO
14.0297 57 2007 ԱՄՆ-ում ունի LEED վկայագիր։ Մինչև 2018 թվականը Ֆիլադելֆիայի և Փենսիլվանիայի ամենաբարձր շենքը[37][38]
24 Սաուտ Ուոքեր դրայվ 311 311 South Wacker Drive 060528.jpg Չիկագո
41°52′38″ հս․ լ. 87°38′08″ ամ. ե.HGЯO
15.0293 65 1990 [39][40]
25 Ամերիկյան ինթերնեշնլ բիլդինգ American International Building3.JPG Նյու Յորք
40°42′22″ հս․ լ. 74°00′26″ ամ. ե.HGЯO
16.0290 66 1932 [41][42]
26 Ցենտրալ պարկ Սաուտ, 220 220 Central Park South April 2018.jpg Նյու Յորք
40°46′01″ հս․ լ. 70°58′48″ ամ. ե.HGЯO
17.0290 66 2017
27 Քեյ թաուեր Key tower.jpg Քլիվլենդ
41°30′03″ հս․ լ. 81°41′37″ ամ. ե.HGЯO
17.0289 57 1991 Քլիվլենդի և Օհայոի ամենաբարձր շենքը։ Միչև 2007 թվականը Չիկագոյի և Նյու Յորքի միջև ընկած ամենաբարձր շենքը, երբ կառուցվեց Կոմկասը[43][44]
28 Լիբերտի Փլեյս 2 One liberty place.JPG Ֆիլադելֆիա
39°57′09″ հս․ լ. 75°10′05″ ամ. ե.HGЯO
18.0288 61 1987 Ֆիլադելֆիայում բարձրությամբ երրորդը։ Մինչև 2007 թվականը Ֆիլադելֆիաի ամենաբարձր շենքն էր[45][46]
29 Կոլումբիա կենտրոն Columbia center from smith tower.jpg Սիեթլ
47°36′16″ հս․ լ. 122°19′50″ ամ. ե.HGЯO
19.0284 76 1985 Սիեթլի ամենաբարձր շենքը։ Միսիսիպի գետից դեպի արևմուտք ամենանաբարձր շենքն է[47]
30 Ուոլ սթրիթ, 40[A] 40 Wall Street.jpg Նյու Յորք
40°42′25″ հս․ լ. 74°00′34″ ամ. ե.HGЯO
20.0283 70 1930 1930 թվականին երկու ամիս եղել է աշխարհի ամենաբարձր շենքը, մինչև Կրայսլեր բիլդինգի կառուցումը, հայնի է նաև Թրամփ բիլդինգ անունով[48][49]
31 Պարկ Փլեյս, 30 99 Church St from west jeh.jpg Նյու Յորք
40°42′47″ հս․ լ. 74°00′33″ ամ. ե.HGЯO
21.0282 82 2016
32 Բանկ օֆ Ամերիկա պլազա Bank of America Plaza - Dallas.jpg Դալաս
32°46′48″ հս․ լ. 96°48′14″ ամ. ե.HGЯO
21.0281 72 1985 Դալասի ամենաբարձր շենքը[50][51]
33 Սիթիգրուպ ցենտր Citigroup center.jpg Նյու Յորք
40°45′29″ հս․ լ. 73°58′11″ ամ. ե.HGЯO
22.0279 59 1977 [52][53]
34 Ուիլյամս թաուեր WiliamsTowerFromStreet.jpg Հյուսթոն
29°44′13″ հս․ լ. 95°27′40″ ամ. ե.HGЯO
23.0275 64 1983 Քաղաքի բիզնես կենտրոնից դուրս աշխարհի ամենաբարձր շենքը[54][55]
35 Ռենեսանս թաուեր Dallas Renaissance Tower 1.jpg Դալաս
32°46′52″ հս․ լ. 96°48′06″ ամ. ե.HGЯO
24.0270 56 1974 Սկզբում կառուցվել է 216 մետր բարձրությամբ, բայց 1987 թվականին տանիքում ծայրաձող է ամրացվել, որով շենքի բարձրությունը հասավ 270 մետրի[56][57]
36 Հադսոն Յարդս, 10 10 Hudson Yard from 9 Av & 30 St 2016 Dec jeh.jpg Նյու Յորք 268 52 2016
37= Նյու Յորք նայ Գերի Beekman Tower 2010621.JPG Նյու Յորք 265 76 2011 [58][59]
37= 900 Նորթ Միչիգան 2005-09-20 1080x1920 chicago 900 north michigan.jpg Չիկագո
41°53′58″ հս․ լ. 87°37′29″ ամ. ե.HGЯO
25.0265 66 1989 [60][61]
37= Ամերիկյան բանկի կորպորատիվ կենտրոն Bank of America Corporate Center.jpg Շառլոտ
35°13′37″ հս․ լ. 80°50′32″ ամ. ե.HGЯO
26.0265 60 1992 Շառլոտի և Կարոլինայի ամենաբարձր շենքն է[62][63]
40= Պանորամա թաուեր Panorama Tower Miami April 2018.jpg Մայամի
25°45′48″ հս․. լ. 80°11′29″ ամ. ե.HGЯO
32.0265 82 2017 Մայամիի և Ֆլորդիդայի ամենաբարձր շենքն է։
40= Չասե թաուեր Chase Tower 060514.jpg Չիկագո
41°52′53″ հս․ լ. 87°37′48″ ամ. ե.HGЯO
32.0259 60 1969 [64][65]
27= Սանթրասթ պլազա Suntrust-plaza-atlanta.jpg Ատլանտա
33°45′45″ հս․ լ. 84°23′11″ ամ. ե.HGЯO
27.0264 60 1992 [66][67]
42= Թարամփ ուորլդ թաուեր
Trumpworldtower 23may2005.jpg Նյու Յորք
40°45′08″ հս․ լ. 73°58′04″ ամ. ե.HGЯO
28.0262 72 2001 2000-2002 թվականների ամենաբարձր բնակելի շենքը[68][69]
42= Վոթեր թաուեր փլեյս
Water Tower Place 060527.jpg Չիկագո
41°53′52″ հս․ լ. 87°37′22″ ամ. ե.HGЯO
29.0262 74 1976 [70][71]
42= Ակվա Aqua Tower Chicago.jpg Չիկագո
41°53′11″ հս․ լ. 87°37′12″ ամ. ե.HGЯO
29.0262 82 2009 [72]
45 Աոն ցենտր Aon Center LA.jpg Լոս Անջելես
34°02′57″ հս․ լ. 118°15′25″ ամ. ե.HGЯO
30.0261 62 1974 1974-1982 թվականներին ամենաբարձր շենքը Միսիսիպիից արևմուտք[73][74]
46 Տրանսամերիկա SF Transamerica full CA.jpg Սան Ֆրամցիսկո
37°47′42″ հս․ լ. 122°24′10″ ամ. ե.HGЯO
31.0260 48 1972 1972-1974 թվականներին ամենաբարձր շենքը Միսիսիպիից արևմուտք[75][76]
47 Ջի Ի բիլդինգ GE Building Oct 2005.jpg Նյու Յորք
40°45′32″ հս․ լ. 73°58′45″ ամ. ե.HGЯO
33.0259 69 1933 [77][78]
48 Լիբետի փլեյս 2 Liberty2.JPG Ֆիլադելֆիա
39°57′06″ հս․ լ. 75°10′02″ ամ. ե.HGЯO
34.0258 58 1990 [79][80]
49 Ուան Մանհեթոն սքյուեր One Manhattan Square July 2018.jpg Չիկագո
40°42′37″ հս․ լ. 73°59′29″ ամ. ե.HGЯO
35.0258 72 2019
50= Պարկ թաուեր Parktower.jpg Չիկագո
41°53′49″ հս․ լ. 87°37′30″ ամ. ե.HGЯO
35.0257 67 2000 [81][82]
50= Դեվոն էնորգի կենտրոն
Devon energy center.JPG Օկլահոմա Սիթի
35°28′00″ հս․ լ. 97°31′03″ ամ. ե.HGЯO
36.0257 50 2012 Օկլահոմա Սիթիի ամենաբարձր շենքը
52 U.S. սթիլ թաուեր Pittsburgh-pennsylvania-usx-tower.jpg Փիթսբուրգ
40°26′28″ հս․ լ. 79°59′40″ ամ. ե.HGЯO
36.0256 64 1970 Փիթսբուրգի ամենաբարձր շենքը՝ հարաբերական բարձրությամբ աշխարհում ունի ամենաբարձր տանիքը[83][84][85]
53= Լեոնարդ սթրիթ, 56 56Leonard.jpg Նյու Յորք
40°43′04″ հս․ լ. 74°00′23″ ամ. ե.HGЯO
38.0250 57 2016
53= Ուան Ատլանտիկ կենտրոն 4 One Atlantic Center.jpg Ատլանտա

33°47′13″ հս․ լ. 84°23′14″ ամ. ե.HGЯO

38.0250 50 1987 Հայտնի է նաև ԻՄԲ թաուեր անունով[86][87]
55= Դը Լեգաքի Միլենիում պարկ 20090814 Legacy Tower.JPG Չիկագո
41°52′52″ հս․ լ. 87°37′32″ ամ. ե.HGЯO
38.2250 72 2009
56= Սիթի Սպայեր կենտրոն Cityspire 9th 54th jeh.jpg Նյու Յորք
40°45′50″ հս․ լ. 73°58′47″ ամ. ե.HGЯO
39.0248 75 1987
56= Ուան Չեյզ Մանհեթոն պլազա
One Chase Manhattan Plaza 1.jpg Նյու Յորք
40°42′28″ հս․ լ. 74°00′31″ ամ. ե.HGЯO
40.0248 60 1960
58 Սեյլֆորս թաուեր ChaseTowerIndianapolis.jpg Ինդիանապոլիս
39°46′10″ հս․ լ. 86°09′25″ ամ. ե.HGЯO
37.0253 49 1990 Ինդիանապոլիսի ամենաբարձր շենքը։ Չիկագոյի և Քլիվլենդի սահմաններից դուրս գտնվող միջին արևմուտքում գտնվող ամենաբարձր շենքը[88]
59 Կանդե Նաստ բիլդինգ
4timessquare 23may2005.JPG Նյու Յորք
40°45′21″ հս․ լ. 73°59′08″ ամ. ե.HGЯO
41.0247 48 1999 Հայտնի է նաև որպես Թայմս Սկբեր[89][90]
60= Մեթլայֆ բիլդինգ Walter Gropius photo MetLife Building fassade New York USA 2005-10-03.jpg Նյու Յորք
40°45′12″ հս․ լ. 73°58′35″ ամ. ե.HGЯO
Նյու Յորք 59 1963 Սկզբում հայտնի էր ՊանԱմ բիլդինգ անունով[91]։
60= Բլումբերգ թաուեր
Bloomberg tower.jpg Նյու Յորք
40°45′42″ հս․ լ. 73°58′05″ ամ. ե.HGЯO
43.0246 54 2005
61 Ֆրեմոնտ Սթրիթ, 181 181-Fremont-San-Francisco-Feb-1-2017.jpg Սան Ֆրանցիսկո
44°58′33″ հս․ լ. 93°16′21″ ամ. ե.HGЯO
45.0245 54 2018
62= IDS թաուեր IDS Center-Minneapolis-2005-09-27.jpg Մինեապոլիս
44°58′33″ հս․ լ. 93°16′21″ ամ. ե.HGЯO
45.0241 57 1973 Մինեապոլիսի ամենաբարձր շենքը[92]
62= Մելլոն Բանկ կենտրոն
BNY Mellon Center (Philadelphia) cropped.jpg Ֆիլադելֆիա
39°57′13″ հս․ լ. 75°10′10″ ամ. ե.HGЯO
45.1241 54 1990
62= Բուկլվորտ բիլդինգ[A] WoolworthBuilding.JPG Նյու Յորք
40°42′44″ հս․ լ. 74°00′28″ ամ. ե.HGЯO
46.0241 57 1913 1913-1930 թվականներին աշխարհի ամենաբարձր շենքը։ ԱՄՆ-ի և աշխարհի ամենաբարձր շենքը կառուցված 1910-ական թվականներին[93][94]
62= Մյուրի սթրիթ, 111
111 Murray Jan 2017.png Նյու Յորք
42°20′57″ հս․ լ. 71°04′30″ ամ. ե.HGЯO
47.0241 58 2018
62= Ջոն Հանկոքի աշտարակ John Hancock Tower.jpg Բոստոն

42°20′57″ հս․ լ. 71°04′30″ ամ. ե.HGЯO

47.0241 60 1976 Բոստոնի և Նոր Անգլիայի ամենաբարձր շինությունը։ Հայտնի է նաև որպես Հենկոք պլեյս[95][96]
67= Չորս սեզոն Four Seasons Miami complete 20100206.jpg Մայամի
25°45′31″ հս․ լ. 80°11′30″ ամ. ե.HGЯO
48.0240 64 2003 [97][98]
67= Կոմերիկա կանկ աթուեր
Bank One Center.jpg Դալաս
32°46′53″ հս․ լ. 96°47′48″ ամ. ե.HGЯO
49.0240 60 1987 Հայտնի էր որպես Բանկային կենտրոն 1 և Չեյզ կենտրոն[99][100]
67= Դյուկ Էներջի կենտրոն Duke Energy Center cropped.jpg Շառլոթ
35°13′26″ հս․ լ. 80°50′54″ ամ. ե.HGЯO
58.1233 48 2009 [101][102]
68 Նորթ Լասալ սթրիթ, 300 300 North LaSalle in 2011.JPG Չիկագո
41°53′17″ հս․ լ. 87°37′59″ ամ. ե.HGЯO
49.1239 60 2009 [103][104]
69= 30 Հուդսոն սթրիթ 30hudson.jpg Ջերսի Սիթի
40°42′47″ հս․ լ. 74°02′02″ ամ. ե.HGЯO
50.0238 42 2003 Ջերսի Սիթիի ամենաբարձր շենքը[105][106]
69= Պարկ Ավենյու 520 520 Park Avenue April 2018.jpg Նյու Յորք
40°45′50″ հս․ լ. 73°58′12″ ամ. ե.HGЯO
51.0238 54 2018
69= Ամերիկայի կենտրոնական բանկ Bank of America Center Houston 1.jpg Հյուստոն
29°45′39″ հս․ լ. 95°21′59″ ամ. ե.HGЯO
51.0238 56 1983 [107][108]
72= Կալիֆորնիա սթրիթ 555 Bank of America Tower San Francisco.jpg Սան Ֆրանցիսկո
37°47′31″ հս․ լ. 122°24′13″ ամ. ե.HGЯO
52.0237 52 1969 1969-1972 թվականներին արևմտյան ծովափի ամենաբարձր շենքը։ 1960-ական թվականներին կառուցված ամենաբարձր շենքը[109][110]
72= Վեսթ սթրիթ 50 50 West Street April 2017.jpg Նյու Յորք
40°42′29″ հս․. լ. 74°00′54″ ամ. ե.HGЯO
53.0237 63 2016
72= Հուդսոն Յարդս 55 55 Hudson Yards June 2018.jpg Նյու Յորք
40°45′20″ հս․ լ. 74°00′10″ ամ. ե.HGЯO
53.0237 60 2018
72= Մադիսոն Սկվեր պարկ թաուեր
Madison Square Park Tower February 2017.jpg Նյու Յորք
40°44′24″ հս․. լ. 73°59′14″ ամ. ե.HGЯO
53.0237 64 2017
72= Ուորլդվայդ պլազա 1
Wwp50roof.JPG Նյու Յորք
40°45′43″ հս․ լ. 73°59′12″ ամ. ե.HGЯO
53.0237 50 1989 [111]
72= Կապելլա 225 South Sixth from street.jpg Մինեապոլիս
44°58′34″ հս․ լ. 93°16′06″ ամ. ե.HGЯO
54.0237 56 1992 [112][113]
78 Վելս Ֆարգո կենտրոն
Wells Fargo Center from Foshay.jpg Մինեապոլիս
44°58′36″ հս․ լ. 93°16′15″ ամ. ե.HGЯO
55.0236 57 1988
79= 1201 Թիարդ Ավենյու
Seattle Washington Mutual Tower 2004-08-30.jpg Սիեթլ
47°36′25″ հս․ լ. 122°20′09″ ամ. ե.HGЯO
56.0235 55 1988 [114][115]
79= 191 Պիչթրի թաուեր 191 Peachtree Tower Atlanta - 3.jpg Ատլանտա
33°45′32″ հս․ լ. 84°23′12″ ամ. ե.HGЯO
57.0235 50 1991 [116][117]
80 Թրի ֆրստ նացիոնալ պլազա Չիկագո
41°52′56″ հս․ լ. 87°37′49″ ամ. ե.HGЯO
58.0234 57 1981 [118][119]
81 Սաութեսթ ֆինանսական կենտրոն Wachoviatowerside.jpg Մայամի
25°46′19″ հս․ լ. 80°11′16″ ամ. ե.HGЯO
59.0233 55 1984 [120][121]
82 Հերիթեյջ պլազա
Heritage Plaza Building Houston Texas.jpg Հյուստոն
29°45′31″ հս․ լ. 95°22′13″ ամ. ե.HGЯO
60.0232 53 1987 [122][123]
83= Դար սթրիթ 9 19 Dutch.jpg Նյու Յորք 60.0231 63 2018
83= Կարնեգի հոլ թաուեր Carnegie Hall Tower.JPG Նյու Յորք
40°45′53″ հս․ լ. 73°58′46″ ամ. ե.HGЯO
61.0231 60 1991 [124][125]
85= Չիկագո թայթլ և Թրուստ կենտրոն 2004-08-31 1600x2840 chicago chicago title and trust building.jpg Չիկագո
41°53′05″ հս․ լ. 87°37′49″ ամ. ե.HGЯO
62.0230 50 1992 [126][127]
85= Ենթրփրայզ պլազա
EnterprisePlazaHoustonTX.JPG Հյուստոն
29°45′27″ հս․ լ. 95°22′08″ ամ. ե.HGЯO
63.0230 55 1980 [128][129]
85= Մեդիսոն ավենյու 383
BearStearns.JPG Նյու Յորք
40°45′19″ հս․ լ. 73°58′35″ ամ. ե.HGЯO
64.0230 47 2001 Հայտնի է նաև որպես Բեար Սթիարնս Վոլդ[130][131]
85= Մեյն 609 609 Main Street at Texas Downtown Houston DSC 7813 ad.JPG Հյուստոն
29°45′34″ հս․. լ. 95°21′45″ ամ. ե.HGЯO
230 50 2017
90= Բրոդվեյ 1717 1717 Broadway Feb 2017.png Նյու Յորք
29°45′34″ հս․. լ. 95°21′45″ ամ. ե.HGЯO
230 67 2013
90= AXA Էկվիտեբել կենտրոն AXA Center from GE Building, cropped.jpg Նյու Յորք
40°45′19″ հս․ լ. 73°58′35″ ամ. ե.HGЯO
229 54 1986 [132][133]
90= Պրուդենտալ թաուեր
Prudential Tower Panorama.jpg Բոսթոն
42°20′49″ հս․ լ. 71°04′57″ ամ. ե.HGЯO
72.3229 52 1964 ԱՄՆ-ում Նյու Յորքի տարածքի ամենաբարձր շենքը[134]
90= Ամերիկ ավենյու 1251 1251 Avenue of the Americas.JPG Նյու Յորք
40°45′36″ հս․ լ. 73°58′53″ ամ. ե.HGЯO
69.0229 54 1971 [135][136]
90= Ուան Պենն պլազա One Penn Plaza by David Shankbone.jpg Նյու Յորք
40°45′05″ հս․ լ. 73°59′33″ ամ. ե.HGЯO
70.0229 57 1972 [137][138]
90= Թայմ Վարներ

Սենչր թաուեր

Նորթ թաուեր

Time Warner Center May 2010.JPG Նյու Յորք
40°46′08″ հս․ լ. 73°58′58″ ամ. ե.HGЯO
70.1229 55 2004 [139][140]
90= Թայմ Վարներ

Սենչր թաուեր

Սաութ թաուեր

Time Warner Center May 2010.JPG Նյու Յորք
40°46′05″ հս․ լ. 73°58′58″ ամ. ե.HGЯO
70.2229 55 2004 [140][141]
90= Թու Կալիֆորնիա պլազա Downtown Los Angeles Skyscrapers-edit1 (cropped).jpg Լոս Անջելես
34°03′05″ հս․ լ. 118°15′05″ ամ. ե.HGЯO
70.3229 52 1992 [142][143]
98= Գաս քոմփանի թաուեր Լոս Անջելես
34°03′00″ հս․ լ. 118°15′11″ ամ. ե.HGЯO
72.1228 52 1991 [144][145]
98= 200 Վեսթ սթրիթ Նյու Յորք
40°42′53″ հս․ լ. 74°00′51″ ամ. ե.HGЯO
80.0226 44 2010 [146]
100= Ուոլ սթրիթ, 60
60 Wall Street building.jpg Նյու Յորք
40°42′22″ հս․ լ. 74°00′29″ ամ. ե.HGЯO
74.0227 56 1989 [147]
100= Ուան Աստոր պլազա
One Astor Plaza May 2010.JPG Նյու Յորք
40°45′28″ հս․ լ. 73°59′11″ ամ. ե.HGЯO
75.0227 54 1972 [148][149]
100= RSA Բաթլ Հաուզ թաուեր RSA Battle House Tower 2008.jpg Մոբիլ
30°41′35″ հս․ լ. 88°02′22″ ամ. ե.HGЯO
75.1227 35 2007 Մոբիլայի և Ալաբամայի ամենաբարձր շենքը[150]
100= Բլու Քրոս Բլու Շեյլդ թաուեր
BlueCrossBlueShield7 11 10 edit.jpg Չիկագո
41°53′05″ հս․ լ. 87°37′11″ ամ. ե.HGЯO
76.0227 54 2010 [151][152]
100= Ուան Լիբերթի պլազա
0013TIARA P1000433.JPG Նյու Յորք
40°42′34″ հս․ լ. 74°00′39″ ամ. ե.HGЯO
76.1227 54 1974 [153][154]
100= Համաշխարհային առևտրի կենտրոն 7 Wtc7-2006-0911.jpg Նյու Յորք
40°42′48″ հս․ լ. 74°00′43″ ամ. ե.HGЯO
77.0227 52 2006 [155]
106= Էքսչեյնջ պլեյս, 20 20 Exchange Place Tower 111.JPG Նյու Յորք
40°42′19″ հս․ լ. 74°00′34″ ամ. ե.HGЯO
77.1226 57 1931 [156][157]
106= Սենթրփոինթ Էներջի պլազա
Centerpoint energy plaza.jpg Հյուստոն
29°45′25″ հս․ լ. 95°22′05″ ամ. ե.HGЯO
78.0226 53 1974 [158]
106= Թու Յունիոն Սքյուրը
Two Union Square 2.jpg Սիեթլ
47°36′36″ հս․ լ. 122°19′56″ ամ. ե.HGЯO
80.0226 56 1989 [159]
109= Լոուգան Սկվեր, 3 Bell atlantic tower.jpg Ֆիլադելֆիա
39°57′19″ հս․ լ. 75°10′08″ ամ. ե.HGЯO
81.0225 55 1991 Հայտնի է նաև որպես Վերիզոն թաուեր[160][161]
109= Վեսեյ սթրիթ 200
NYC-WorldFinancialCenter.jpg Նյու Յորք
40°42′48″ հս․ լ. 74°00′53″ ամ. ե.HGЯO
82.0225 51 1986 [162][163]
109= JPMօրգան Չեյզ աշտարակ JPMorganChaseTower.png Դալաս
32°47′15″ հս․ լ. 96°47′48″ ամ. ե.HGЯO
83.0225 55 1987 [164][165]
112= Ամերիկյան բանկային կենտրոն Լոս Անջելես
34°03′13″ հս․ լ. 118°15′11″ ամ. ե.HGЯO
84.0224 55 1975 [166][167]
112= Ֆոնթեյնբլեու Ռեզորտ Լաս Վեհգաս* Fontainebleau Las Vegas.JPG Լաս Վեգաս
36°08′15″ հս․ լ. 115°09′33″ ամ. ե.HGЯO
84.1224 63 2009 Շինարարությունը սառեցվել է, բայց ներկայումս կարկասը պատրաստ է, որը նրան դարձնում է Լաս Վեգասի և Նևադայի ամենաբարձր շենքը[168][169]
114= Բերտելսման բիլդինգ
Bertlesman-tower.jpg Նյու Յորք
40°45′29″ հս․ լ. 73°59′05″ ամ. ե.HGЯO
85.1223 45 1990 [170]
114= Քանթինենթալ կենտրոն ուան ContinentalHQHoustonTX.JPG Հյուստոն29°45′18″ հս․ լ. 95°22′22″ ամ. ե.HGЯO 86.0223 53 1984 [171][172]
114= Օլիմպիա կենտրոն Olympia Centre 060527.jpg Չիկագո
41°53′47″ հս․ լ. 87°37′23″ ամ. ե.HGЯO
89.0223 63 1986 [173][174]
117= Ռիվեր փոինթ RiverPoint Chicago 6 29 16.jpg Չիկագո
41°53′09″ հս․. լ. 87°38′12″ ամ. ե.HGЯO
89.0223 50 2017
114= Մանհեթոն ուեստ 3
Նյու Յորք
41°53′47″ հս․ լ. 87°37′23″ ամ. ե.HGЯO
89.0223 64 1986
114= Էֆ էմ սի թաուեր
FMCTower.jpg Ֆիլադելֆիա
41°53′47″ հս․ լ. 87°37′23″ ամ. ե.HGЯO
89.0223 49 2017
120 Ռենեսանս կենտրոն RenCen.JPG Դետրոյթ
42°19′43″ հս․ լ. 83°02′24″ ամ. ե.HGЯO
87.0222 70 1977 Արևմտյան կիսագնդի ամենաբարձր հյուրանոցը։ Դետրոյթի ամենաբարձր շենքը[175][176]
121= 777 թաուեր 777 Tower Los Angeles Pelli LC-HS503-502.jpg Լոս Անջելես
34°02′54″ հս․ լ. 118°15′40″ ամ. ե.HGЯO
88.0221 53 1991 [177]
121= Ֆուլբրայթ թաուեր
HoustonCenterComplex.JPG Հյուստոն
29°45′19″ հս․ լ. 95°21′41″ ամ. ե.HGЯO
90.0221 52 1982 [178][179]
121= Ուան մյուզեում պարկ OneMuseumPark 05 25 08 edit4.jpg
Չիկագո

41°52′01″ հս․ լ. 87°37′17″ ամ. ե.HGЯO

85.0221 62 2009 Չիկագոյի ամենաբարձր շենքը, ԱՄՆ-ում բարձրությամբ երկրորդ շենքը Նյու Յորքի Թրամպ ուորլդ թաուերից հետո[180][181]
121= Ուան միլիոն կենտրոն Pittsburgh-mellon-center-2007-night.jpg Փիթսբուրգ
40°26′21″ հս․ լ. 79°59′45″ ամ. ե.HGЯO
90.1221 54 1983 [182][183]
121= Նորթ Ռիվերսայդ 150 150 N RiversidePlaza 8 26 16.jpg Նյու Յորք
41°52′44″ հս․. լ. 87°38′09″ ամ. ե.HGЯO
90.2221 53 2017
121= Թայմս սվեր թաուեր TimesSquareTower.jpg Նյու Յորք
40°45′19″ հս․ լ. 73°59′12″ ամ. ե.HGЯO
90.2221 49 2004 [184]
127= Վելս Ֆարգո թաուեր
WellsFargocenter03.jpg Լոս Անջելես
34°03′10″ հս․ լ. 118°15′06″ ամ. ե.HGЯO
90.3220 54 1982 [185][186]
127= Վեսթին փիրթրի պլազա հյուրանոց Westin Peachtree Plaza 1.jpg Ատլանտա
33°45′33″ հս․ լ. 84°23′18″ ամ. ե.HGЯO
90.4220 70 1973 [187]
127= Սիեթլ Մունիցիպալ թաուեր Seattle Municipal Tower.JPG Սիեթլ
47°36′18″ հս․ լ. 122°19′46″ ամ. ե.HGЯO
90.5220 62 1990 [188]
127= Ֆաունթին փլեյս Fountain place.jpg Դալաս
32°47′04″ հս․ լ. 96°48′09″ ամ. ե.HGЯO
90.6220 63 1986 [189]
  • Նշանակում է, շինությունը կառուցման ընթացքում է, սակայն կարկասը պատրաստ է։

Ըստ ալեհավաքների ամենաբարձր շենքերը[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս ցուցակում ընդգրկված են պատրաստի և 224 մետր (800 ոտնաչափ) պատրաստի կարկասով շենքերը՝ ներառյալ ալեհավաքների կայանների բարձրությունը։ Երկնաքերերի բարձրությունը չափում են առանց ալեհավաքի։ Ցուցակը ներկայացված է համեմատության համար։

Տեղ Անվանում Քաղաք Բարձրությունը ալեհավաքով

մետրով

Կայուն բարձրությունը
մետրով
Ծանոթություն
1 Ուիլիս-թաուեր Չիկագո 01.0527 442 [8]
2 Ջոն Հանկոքի կենտրոն Չիկագո 02.0457 344 [17]
3 Էմփայր Սթեյթ Բիլդինգ Նյու Յորք 03.0443.2 381 [10]
4 Թրամփի անվան միջազգային

հյուրանոց և աշտարակ

Չիկագո 03.1415 415 [3]
5 Ամերիկայի բանկի աշտարակ Նյու Յորք 04.0366 366 [13]
6 Աուն կենտրոն Չիկագո 05.0346 346 [15]
7 Կոնդե Նաստ բիլդինգ Նյու Յորք 06.0341 247 [90]
8= Կրայսլեր բիլդինգ Նյու Յորք 07.0319 319 [22]
8= Նյու Յորք թայմս բիլդինգ Նյու Յորք 08.0319 319 [24]
10 Ամերիկա պլազա բանկ Ատլանտա 09.0317 312 [26]
11 ԱՄՆ-ի բանկի աշտարակ Լոս Անջելես 10.0310 310 [28]
12 Ֆրանկլին կենտրոն Չիկագո 11.0307 270 [30]
13 JPMօրգան Չեյզ աշտարակ Հյուստոն 12.0305 305 [32]
14 Ուան Շել պլազա Հյուստոն 13.0305 218 [190]
15 Պրուդենշալ պլազա 2 Չիկագո 14.0303 303 [34]
16 Վելս Ֆարգո Բանկ պլազա Հյուստոն 15.0302 302 [36]
17 Կոմկաստ կենտրոն Ֆիլադելֆիա 16.0297 297 [38]
18 Կոլումբիա կենտրոն Սիեթլ 17.0295 284 [47]
19 Սաուտ Ուոկեր դրայվ, 311 Չիկագո 18.0293 293 [40]
20 Ամերիկան Ինթերնեշնլ բիլդինգ Նյու Յորք 19.0290 290 [42]
21 Կեյ թաուեր Քլիվլենդ 20.0289 289 [44]
22 Ուան Լիբերթի պլեյս Ֆիլադելֆիա 21.0288 288 [46]
23 Բլումբերգ թաուեր Նյու Յորք 22.0287 246 [191]
24 Ուոլ սթրիթ, 40 Նյու Յորք 23.0283 283 [49]
25 Բանկ ով Ամերիկա պլազա Դալաս 24.0281 281 [51]
26 Սիթիգրուպ կենտրոն Նյու Յորք 25.0279 279 [53]
27 Ուան Պրուդենթալ պլազա Չիկագո 26.0278 183 [192]
28 IDS կենտրոն Մինեապոլիս 27.0277 241 [53]
29 Պրուդենթալ թաուեր Բոստոն 27.0276 228 [134]
30 ՍանԹրուստ պլազա Ատլանտա 28.0275 265 [67]
31 Ուիլյամս թաուեր Հյուստոն 29.0275 275 [55]
31= Ռենեսանս թաուեր Դալաս 30.0270 270 [57]
33 Վեսթին Փիչթրի պլազա Ատլանտա 32.0269 220 [187]
34= 900 Նորթ Միչիգան Չիկագո 33.0265 265 [193]
34= Կորպորատիվ կենտրոն Ամերիկան բանկ Շառլոթ 34.0265 265 [63]
36 Թրամփ ուորլդ թաուեր Նյու Յորք 35.0262 262 [69]
37 Վոթեր թաուեր պլեյս Չիկագո 36.0262 262 [71]
38 Ուան կենտրոն Լոս Անջելես 37.0262 262 [74]
39 Տրանսամերիկա Սան Ֆրանցիսկո 38.0260 260 [76]
40= Չեյս թաուեր Չիկագո 39.0259 259 [65]
40= Ջի-Ի-բիլդինգ Նյու Յորք 40.0259 259 [78]
42 Տու Լիբերթի պլեյս Ֆիլադելֆիա 41.0258 258 [80]
43 Պարկ թաուեր Չիկագո 42.0257 257 [82]
44 U.S. սթիլ թաուեր Փիթսբուրգ 43.0256 256 [84]
45 Չեյս թաուեր Ինդիանապոլիս 44.0253 253 [88]
46 Ուան Ատլանտիկ կենտրոն Ատլանտա 45.0250 250 [87]
47= Ակվա* Չիկագո 38.1250 250 [72]
47= Դը Լեգաքի աթ Միլենիում պարկ* Չիկագո 38.2250 250 [194]
49 Սիթի սփայր կենտրոն Նյու Յորք 46.0248 248 [195]
50 Ուան Չեյզ Մանհեթոն պլազա Նյու Յորք 47.0248 248 [196]
51 ՄետԼայֆ բիլդինգ Նյու Յորք 48.0246 246 [91]

* Նշանակում է, շինությունը կառուցման ընթացքում է, սակայն կարկասը պատրաստ է։

Կառուցման ընթացքում գտնվող բարձրահարկ շենքեր, կառուցման համար առաջադրված և հավանություն ստացած[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Շինարարության ընթացքում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ցուցակում թվարկված են կառուցման ընթացքում գտնվող այն շենքերը, որոնք ըստ նախագծի կգերազանցեն 220 մետր բարձրությունը։ Ցուցակում ընդգրկված են նաև ավարտուն կարկաս ունեցող շենքերը։

Անվանում Պատկեր Գտնվելու

վայր

Բարձրությունը

մետրով

Հարկեր Տարի

մոտավոր

Ծանոթություն
Ցենտրալ պարկ թաուեր Centralparktowerjuly1 16.jpg Նյու Յորք 472 99 2019 Հայտնի է նաև որպես Նորդստրոմ թաուեր և Ուեստ 57 Սթրիթ 225
Սթեյնվեյ թաուեր
111 West 57th Street New York NY 2015 06 09 01.jpg Նյու Յորք 438 82 2021
Ուան Բանդերբիլթ Նյու Յորք 427 57 2020 [197]
Համաշխարհային առևտրական կենտրոն 2 Նյու Յորք 410 81 2021
Հադսոն Յարդս, 30 30 Hudson Yards March 2017.jpg Նյու Յորք 395 92 2018-2019
Ուանդա Բիստա Չիկագո 365 93 2020 [198] Չիկագոյում բարձրությամբ կլինի երրորդը
Բրոդ Սթրիթ 45 Նյու Յորք Սիթի 340 66 2018
Հադսոն Յարդս, 50 Նյու Յորք 326 62 2019
Դեկալվ Ավենյու 9 Նյու Յորք 325 73 2019 Կլինի Բրուկլինի ամենաբարձր շենքը[199][200]
53W53 TowerVerre 20Jan 17.jpg Նյու Յորք 320 82 2018 [201]
Հուդզոն Բուլվար 3 Նյու Յորք 315 66 2019 [202]
Հադսոն Յարդս, 35 Նյու Յորք 308 72 2019 [203]
Ուան Մանհեթոն Ուեստ One Manhattan West Base, March 2017.jpg Նյու Յորք 303 67 2019 [204]
Հադսոն Յարդս, 15 15hudsonyardsjune19 16.jpeg Նյու Յորք Սիթի 278 70 2018
Գրինվիչ Սթրիթ 125 Նյու Յորք 278 77 2018
Օշանուայդ Տենտեր,

Աշտարակ 1

Սան Ֆրանցիսկո 276 75 2020 [205]
Հուդզոն Սթրիթ 99 Ջերսի Սիթի 271 76 2019 Կլինի Նյու Ջերսիի ամենաբարձր շենքը[206]
Ուան Գրանդ Պարկ Չիկագո 272 76 2019 [207]
Ուան Բենեթ Պարկ Չիկագո 257 67 2019 [208][209]
Ուալ Սթրիթ թաուեր Նյու Յորք 06.0255 61 2017-2019 [210][211]
Ռեյնիր Սկվեր թաուեր Սիեթլ 259 59 2019 [212] Հաստատավել է 2015 [213]
Հադսոնս Սայթ Դետրոյթ 244 58 2022 [214]
Չորս եղանակներ, Ուան Դալտոն Սթրիթ One Dalton Tower construction.jpg Բոստոն 230 61 2017 [215]
Սաութ Սթրիթ 250 One Manhattan Square December 2016.png Նյու Յորք Սիթի 210 56 2019 Հայտնի է նաև որպես Ուան Մանհեթոն Սկվեր

* (—) Նշանը ցույց է տալիս կառուցման մասին տեղեկություն և ավարտման տարեթիվը։

Հաստատված[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս հոդվածում նշված տվյալները ներկայացված են 2007 թվականի դրությամբ

Ցուցակում ներկայացված են այն շինությունները, որոնք հաստատված են ԱՄՆ-ում կառուցման համար և ինչպես նախատեսած է լինելու են 220 մետրից բարձր։

Անվանում Քաղաք Բարձրությունը

մետրով

Հարկերի

քանակ

Տարեթիվ

մոտավոր

Ծանութություն
Ամերիկյան կոմերցիոն կենտրոն Ֆիլադելֆիա 01.0460 63 2012 [216][217][218]
15 փեն պլազա Նյու Յորք 01.2370 67 2014 [219]
Ուան Բայֆրոնթ պլազա Մայամի 02.0320 80 2015 [220][221]
Բրիքել Ֆինանսական կենտրոն Թեյաս II Մայամի 08.0275 68 2014 [222][223]
Թրանսբոյ Փրոջեքթ III Սան Ֆրանցիսկո 26.0260 [224]
1101 Բրիքե Մայամի 06.0259 74 2009 [225][226]
Թրամփ ինթենեշնլ Հոթլ և թաուեր Նոր Օռլեան 07.0257 69 2009 [227][228]
100 Սաութ Բիսցեյն II Մայամի 08.0251 70 2015 [220][229]
Վոլդ Ջեվելը սենչեր Լաս Վեգաս 09.0248 57 2010 [230][231]
Սիգնատիուեր թաուեր Նեշվիլ 10.0246 50 2012 [232][233]
Հարբորսայդ պլազա 7 Ջերսի Սիթի 11.0244 59 2008 [234][235]
Ալուր թաուեր II Լաս Վեգաս 11.01242 72 2011 [236][237]
Բրիքել Ֆլաթիրոն Մայամի 12.0242 70 2009 [238][239]
Պարամաութ Պարկ Մայամի 15.0230 68 2009 [240][241]
Դը Մետրոպոլիտեն Ջերսի Սիթի 16.0230 67 2009 [242][243]
Լինյուքս Վեսթ սենչր թաուեր Մայամի 18.0227 76 2009 [244][245]

Առաջարկված[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս հոդվածում նշված տվյալները ներկայացված են 2007 թվականի դրությամբ

Ցուցակում ներկայացված են շենքեր, որոնց բարձրությունը անցնում է 220 մետրը հավանության են արժանացել և ընդգրկված են քաղաքաշինության պլաններում։

Անվանում Քաղաք Բարձրություն*
մետրով
Հարկերի

քանակ*

Ավարտելու

տարեթիվ

մոտավոր*

Ծանոթություն
Մադիսոն Սքուեր Գարդեն Փրոջեքթ թաուեր I Նյու Յորք 02.0427 112 [246]
ադիսոն Սքուեր Գարդեն Փրոջեքթ թաուեր II Նյու Յորք 03.0427 112 [246]
Հուդզոն Փլեյս թաուեր I Նյու Յորք 04.0396 110 2015 [247]
Վոլդորֆ Աստորիա հոթել և Ռեզիդենս թաուեր Չիկագո 05.0386 107 2012 [248][249]
Թաուեր Վերե Նյու Յորք 05.5381 75 [250][251]
Վիլշայն Գարդեն թաուեր I Լոս Անջելես 05.5380 60 2014 [252]
Մանհեթոն Վեսթ Թքուեր I Նյու Յորք 06.0371 66 2013 [253]
Թրանս նաթիոնալ Փլեյս Բոստոն 10.0358 75 2011 [254][255]
Հուդզոն Փլեյս թաուեր II Նյու Յորք 12.0329 2015 [247]
375 Էսթ Վաքեր Դրայվ Չիկագո 13.0314 76 2010 [256]
Իմփեյեր Վոլդ թաուեր I Մայամի 14.0312 93 2010 [257][258]
Իմփեյեր Վոլդ թաուեր II Մայամի 15.0312 93 2010 [258][259]
Էմերալդ Սիթի թաուեր I Սիեթլ 15.0305+ 82
MW թաուեր Սենթ Լուիս մերալդ 90 [260]
Դը ԳիրաՍոլ Նյու Յորք 60 2011 [261][262]
Քափիթլ Դրանդ թաուեր Սակրամենտո 16.0294 70 2009 [263]
Մանհեթոն Վեսթ փաուեր II Նյու Յորք 17.0285 60 2013 [264]
181 Ֆրեմոնթ Սթրիթ Սան Ֆրանցիսկո 19.0274 66 2012 [265][266]
Ռենզո Պիանո թաուեր III Սան Ֆրանցիսկո 20.0274
Ռենզո Պիանո թաուեր IV Սան Ֆրանցիսկո 20.0274
Գրանդ Պարկ թաուեր IV Չիկագո 21.0274 83 [267]
29 Սաութ ԼաՍալ Չիկագո 22.0265 51 2009 [268][269]
708 Ֆրսթ Ավենյու թաուեր I Նյու Յորք 24.0263 57 2008 [270]
Ինտերկանտինենտալ Չիկագո Նորթ թաուեր Չիկագո 27.0259 71 2009 [271][272]
685 Ֆրսթ Ավենյու Նյու Յորք 28.0255 67 2008 [273][274]
Թ․ Սթակի և Ասոթիատս Կանդո թաուեր Օստին 30.0253 70 [275]
Սաութ Բայ թաուեր Բոստոն 31.0244 67 2010 [276][277][278]
Գրանդ Պարկ թաուեր III Չիկագո 33.0241 73 [279][280]
560 Նորթ Ֆայրբանկս Չիկագո 34.0240 58 2010 [281][282]
Ռենզի Լաս Վեգաս թաուեր I Լաս Վեգաս 34.1237 63 2009 [283]
Ռենզի Լաս Վեգաս թաուեր II Լաս Վեգաս 34.2237 63 2009 [283]
1490 Բիզքեյն Բոուլվարդ Մայամի 36.0227 73 2010 [284][285]
Ինֆինիթի II Մայամի 19.0224 65 2010 [286]

* (—) նշանը ցույց է տալիս, որ տեղեկություն չկա շինարարության ընթացքի և ավարտելու տարեթվի մասին։

Այլևս գոյություն չունեցող երկնաքերեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Այս ցանկում ներկայացված են ԱՄՆ-ի այն շենքերը, որոնք դուրս են մղվել բարձր և ամենաբարձր շենքերի ցանկից՝ կամ ոչնչացվել են, կամ էլ՝ քանդվել։

     Շինարարության ավարտին աշխարհի բարձր շենքերից են եղել

Անվանում Նկար Քաղաք Բարձրությունը

մետրով

հարկերի

քանակ

Ավարտի

տարեթիվ

Տարեթից

կործանման,

քանդման

Ծանոթություն
Համաշխարհային առևտրի կենտրոն[A] Aerial view of two 110-story twin towers; the building have gray, steel exteriors, and the structure on the left is topped by a large antenna. Several skyscrapers are visible surrounding the two towers. Նյու Յորք 01.0417 110 1972 2001 Շենքը ավերվել է 2001 թվականի սեպտեմբերի 11-ի ահաբեկչական ակտի ժամանակ[287][288]
Համաշխարհային առևտրի կենտրոն (հարավային աշտարակ) Aerial view of two 110-story twin towers; the building have gray, steel exteriors, and the structure on the left is topped by a large antenna. Several skyscrapers are visible surrounding the two towers. Նյու Յորք 02.0415 110 1973 2001 Շենքը ավերվել է 2001 թվականի սեպտեմբերի 11-ի ահաբեկչական ակտի ժամանակ[289][290]
Սինգեր բիլդինգ Drawing of a 50-story building with a square-cross section; a large tower projects from one corner of the building, and the tower has a rounded roofline with a tapering spire. Նյու Յորք 03.0187 47 1908 1968 Քանդվել է, որպեսզի տեղ բացվի Ուան Լեբերթի պլազայի համար։ Երբևէ քանդված ամենաբարձր շենքն է։ 1908-ից 1909 թվականների ամենաբարձր շենքը[291][292]
Համաշխարհային առևտրի կենտրոն 7 Aerial view of a skyscraper with a trapezoidal cross section and a brown glass exterior Նյու Յորք 04.0174 47 1987 2001 Շենքը ավերվել է 2001 թվականի սեպտեմբերի 11-ի ահաբեկչական ակտի ժամանակ[293][294]
Դոյչե Բանկ Բիլդին Ground-level view of a 40-story building; the highest 20 floors have a black tarp-like covering. The exterior facade has been removed from the lower 20 floors, leaving exposed steel columns visible. Նյու Յորք 05.0172 40 1974 2011 Քանդվել է, քանի որ 2001 թվականի սեպտեմբերի 11-ի ահաբեկչության ժամանակ ստացել է մեծ վնասվածքներ, որոնք անհնար էր վերականգնել[295]
Մորիսոն Հոթել Չիկագո 06.0160 45 1926 1965 Շենքը քանդվել է Չեյզ թաուերի համար տարածք բացելու պատճառով[296][297]
Ուան Մերիդիան պլազա Ֆիլադելֆիա 07.0150 38 1972 1999 Քանդվել է 1991 թվականի հրդեհից հետո[298][299]
Սիթի ինվեսթինգ Բիլդինգ Նյու Յորք 08.0148 33 1908 1968 Սինգեր բիլդինգի հետ միասին քանդվել է, Ուան Լիբերթի պլազայի համար տեղ բացելու պատճառով[300][301]
Ջ․Լ Հուդզոն Քոմպանի Դեփարթամենթ Սթոր Դետրոյթ 09.0125 29 1911 1998 Ամենաբարձր շինությունը, որը ինտեգրվել է հանրախանութի հետ միասին, շինարարության ավարտի ժամանակ[302][303]

ԱՄՆ ամենաբարձր շենքերի ժամանակագրություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ցուցակում թվարկված են այն շենքերը, որոնք որոշակի ժամանակահատվածի միջակայքում համարվել են ԱՄՆ-ի տարածքում ամենաբարձր շենքերը։

     Ինչպես նաև ավարտի պահին աշխարհի ամենաբարձր շենքը

Անվանում Պատկեր Գտնվելու վայր Առաջնորդության

տարիներ

Բարձրությունը մետրով Հարկերի քանակ Ծանոթություն
Քրիստ Չարչ Ground-level side view of a brown brick church with a large, white, tapering spire. Ֆիլադելֆիա
39°57′02″ հս․ լ. 75°08′37″ ամ. ե.HGЯO
1754-1810 18.060 1 [304][305]
Պարկ Սթրիր Չարչ Ground-level view of a brick church with a large, white, tapering spire; a brown skyscraper is visible in the distance, with several shorter high-rises located closer to the church. Բոստոն
42°21′24″ հս․ լ. 71°03′43″ ամ. ե.HGЯO
1810-1846 17.066 1 [306]
Երրորդություն եկեղեցի Ground-level view of a large, brown church with Gothic architecture and a tall, tapering spire that is only partially visible in the image Նյու Յորք
40°42′28″ հս․ լ. 74°00′43″ ամ. ե.HGЯO
1846-1869 16.085 1 [307]
Սայնթ Մայքլ Չարչ Չիկագո
41°54′44″ հս․ լ. 87°38′26″ ամ. ե.HGЯO
1869-1885 15.088 1 [308]
Չիկագոյի առևտրական պալատի շենք Չիկագո
(քանդվել է 1929)
1885-1890 14.098 10 [309]
Նյու Յորք Ուորլդ բիլդինգ New York World Building New York City.jpg Նյու Յորք
(քանդվել է 1955)
1890-1895 13.0106 20 [310]
Մահեթոն Լայֆ Ինշուրանս բիլդինգ Manhattan Life Insurance Company Building New York City.jpg Նյու Յորք
(քանդվել է 1930)
1894-1895 12.0106 18 [311]
Միլուոք Սիթի Հոլ Milwaukeecityhall.jpg Միլուոքի
43°02′30″ հս․ լ. 87°54′34″ ամ. ե.HGЯO
1895-1899 11.0108 15 [312]
Պարկ Ռոու բիլդինգ 15 Park Row 3.JPG Նյու Յորք
40°42′40″ հս․ լ. 74°00′27″ ամ. ե.HGЯO
1899-1901 10.0119 30 [313]
Ֆիլադելֆիա Սիթի Հոլ Philadelphia-CityHall-2006.jpg Ֆիլադելֆիա
39°57′08″ հս․ լ. 75°09′48″ ամ. ե.HGЯO
1901-1908 09.0167 7 [314]
Սինգեր բիլդինգ Singer Building New York City 1908.jpg Նյու Յորք
(քանդվել է 1968)
1908-1909 08.0187 47 [292]
Մետլայֆ թաուեր Met life tower crop.jpg Նյու Յորք
40°44′28″ հս․ լ. 73°59′15″ ամ. ե.HGЯO
1909-1913 07.0213 50 [315]
Վուլվորտ բիլդինգ WoolworthBuilding.JPG Նյու Յորք
40°42′44″ հս․ լ. 74°00′28″ ամ. ե.HGЯO
1913-1930 06.0241 57 [316]
Ուոլ Սթրիթ, 40 40 Wall Street Manhattan New York City.jpg Նյու Յորք
40°42′25″ հս․ լ. 74°00′34″ ամ. ե.HGЯO
1930 05.0283 70 [49]
Կրայսլեր բիլդինգ ChryslerBuilding.JPG Նյու Յորք
40°45′05″ հս․ լ. 73°58′31″ ամ. ե.HGЯO
1930-1931 04.0319 77 [22]
Էմփայր Սթեյթ Բիլդինգ Empire State Building by David Shankbone.jpg Նյու Յորք
40°44′54″ հս․ լ. 73°59′08″ ամ. ե.HGЯO
1931-1972 03.0381 102 [10]
Համաշխարհային առևտրի կենտրոն World Trade Center, New York City - aerial view (March 2001).jpg Նյու Յորք
(կործավնել են 2001)
1972-1974 02.0417 110 [288]
Ուիլիս թաուեր
(նախկինում հայտնի, որպես Սիրս թաուեր
Sears Tower ss.jpg Չիկագո
41°52′43″ հս․ լ. 87°38′09″ ամ. ե.HGЯO
1974-2013 01.0442 108 [8]
Առևտրի համաշխարհային կենտրոն 1 Distant ground-level view of a 108-story building with a black steel exterior and dark windows; the building has setbacks at several levels, and two large antennas rise above its roof. Նյու Յորք
40°42′46″ հս․ լ. 74°00′48″ ամ. ե.HGЯO
2013-մինչև հիմա 01.0541 104

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Diagram of Historical Tallest Buildingsurl»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-03 
  2. 2,0 2,1 «Empire State Building»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2011-08-21-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Trump International Hotel & Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  4. «Diagram of New York City skyscrapers»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2011-06-26 
  5. «Diagram of Chicago skyscrapers»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2011-06-26 
  6. «Diagram of Los Angeles skyscrapers»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2011-06-26 
  7. Новое здание Всемирного торгового центра признано самым высоким в США
  8. 8,0 8,1 8,2 «Willis Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  9. «Farewell Sears Tower: Tallest Building in U.S. Renamed»։ Fox News Channel։ July 15, 2009։ Արխիվացված է օրիգինալից 2009-07-19-ին։ Վերցված է July 16, 2009 
  10. 10,0 10,1 10,2 «Empire State Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  11. «New Manhattan Tower Is Now the Tallest, if Not the Fairest, of Them All»։ nytimes.com։ Վերցված է 2014-11-02 
  12. «Bank of America Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  13. 13,0 13,1 «Bank of America Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  14. «Aon Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  15. 15,0 15,1 «Aon Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  16. «John Hancock Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  17. 17,0 17,1 «John Hancock Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  18. Romero Melissa (November 28, 2017)։ «Comcast Technology Center is officially the tallest building in Philly»։ Curbed Philly (անգլերեն) (Vox Media, Inc.)։ Արխիվացված է օրիգինալից November 29, 2017-ին։ Վերցված է November 28, 2017 
  19. Lattanzio Vince (November 30, 2017)։ «The Comcast Technology Center Is Philly's Tallest Building and Yes, There's a Mini Billy Penn Up There»։ NBC10 Philadelphia (անգլերեն) (NBCUniversal Media, LLC)։ Արխիվացված է օրիգինալից December 2, 2017-ին։ Վերցված է December 2, 2017 
  20. «Comcast Innovation & Technology Center»։ Skyscraper Page։ Վերցված է 2014-12-03 
  21. «Chrysler Building»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  22. 22,0 22,1 22,2 «Chrysler Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  23. «New York Times Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  24. 24,0 24,1 «New York Times Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  25. «Bank of America Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  26. 26,0 26,1 «Bank of America Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  27. «US Bank Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  28. 28,0 28,1 «US Bank Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  29. «AT&T Corporate Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  30. 30,0 30,1 «AT&T Corporate Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  31. «JPMorgan Chase Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  32. 32,0 32,1 «JPMorgan Chase Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  33. «Two Prudential Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  34. 34,0 34,1 «Two Prudential Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  35. «Wells Fargo Bank Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  36. 36,0 36,1 «Wells Fargo Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  37. «Comcast Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  38. 38,0 38,1 «Comcast Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  39. «311 South Wacker»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  40. 40,0 40,1 «311 South Wacker Drive»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  41. «American International»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  42. 42,0 42,1 «American International Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  43. «Key Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  44. 44,0 44,1 «Key Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  45. «One Liberty Place»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  46. 46,0 46,1 «One Liberty Place»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  47. 47,0 47,1 «Columbia Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  48. «The Trump Building»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  49. 49,0 49,1 49,2 «Trump Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  50. «Bank of America Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  51. 51,0 51,1 «Bank of America Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  52. «Citigroup Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  53. 53,0 53,1 53,2 «Citigroup Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  54. «Williams Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  55. 55,0 55,1 «Williams Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  56. «Renaissance Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  57. 57,0 57,1 «Renaissance Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  58. «Beekman Place Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2007-11-19 
  59. «Beekman Place Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2007-11-19 
  60. «900 North Michigan»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  61. «900 North Michigan»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  62. «Bank of America Corporate Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  63. 63,0 63,1 «Bank of America Corporate Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  64. «Chase Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  65. 65,0 65,1 «Chase Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  66. «SunTrust Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  67. 67,0 67,1 «SunTrust Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  68. «Trump World Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  69. 69,0 69,1 «Trump World Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  70. «Water Tower Place»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  71. 71,0 71,1 «Water Tower Place»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  72. 72,0 72,1 «Aqua»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  73. «Aon Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  74. 74,0 74,1 «Aon Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  75. «Transamerica Pyramid»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-04-ին։ Վերցված է 2007-08-17 
  76. 76,0 76,1 «Transamerica Pyramid»։ SkyscraperPage։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-04-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  77. «GE Building»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  78. 78,0 78,1 «GE Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  79. «Two Liberty Place»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  80. 80,0 80,1 «Two Liberty Place»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  81. «Park Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  82. 82,0 82,1 «Park Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  83. «U.S. Steel Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  84. 84,0 84,1 «U.S. Steel Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  85. Bear David (2010-01-24)։ «U.S. Steel Tower»։ Pittsburgh Post-Gazette։ Վերցված է 2010-06-20 
  86. «One Atlantic Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  87. 87,0 87,1 «One Atlantic Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  88. 88,0 88,1 «Chase Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  89. «4 Times Square»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  90. 90,0 90,1 «Conde Nast Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  91. 91,0 91,1 «MetLife Building»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  92. «IDS Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  93. «Woolworth Building»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  94. «Woolworth Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  95. «John Hancock Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  96. «Hancock Place»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  97. «Four Seasons Hotel & Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  98. «Four Seasons Hotel and Tower»։ Structurae.de։ Վերցված է 2009-08-04 
  99. «Comerica Bank Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  100. «Comerica Bank Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  101. «Duke Energy Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  102. «High-rise Buildings of Charlotte»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-05 
  103. «300 North LaSalle»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  104. «300 North LaSalle»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  105. «30 Hudson Street»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  106. «30 Hudson Street»։ Skyscraperpage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  107. «Bank of America Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  108. «Bank of America Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  109. «555 California Street»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-04-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  110. «555 California Street»։ SkyscraperPage։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-04-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  111. «One Worldwide Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  112. «Capella Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  113. «225 South Sixth»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  114. «1201 Third Avenue Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  115. «1201 Third Avenue Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  116. «191 Peachtree Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  117. «191 Peachtree Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  118. «Three First National Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  119. «Three First National Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  120. «Wachovia Financial Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  121. «Wachovia Financial Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  122. «Heritage Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  123. «Heritage Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  124. «Carnegie Hall Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  125. «Carnegie Hall Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  126. «Chicago Title & Trust Building»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  127. «Chicago Title & Trust Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  128. «Enterprise Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  129. «Enterprise Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  130. «383 Madison Avenue»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  131. «383 Madison Avenue»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  132. «AXA Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  133. «AXA Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  134. 134,0 134,1 «Prudential Tower: Prudential Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  135. «1251 Avenue of the Americas»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  136. «1251 Avenue of the Americas»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  137. «One Penn Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  138. «One Penn Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  139. «Time Warner Center North Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  140. 140,0 140,1 «Time Warner Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  141. «Time Warner Center South Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  142. «Two California Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  143. «Two California Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  144. «Gas Company Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  145. «Gas Company Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-07-31-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  146. «200 West Street»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2011-04-04 
  147. «60 Wall Street»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  148. «One Astor Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  149. «One Astor Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  150. «RSA Battle House Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  151. «Blue Cross-Blue Shield Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  152. «Blue Cross-Blue Shield Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  153. «One Liberty Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  154. «1 Liberty Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  155. «7 World Trade Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  156. «20 Exchange Place»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  157. «20 Exchange Place»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  158. «Centerpoint Energy Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  159. «Two Union Square»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  160. «Bell Atlantic Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-08-22 
  161. «Bell Atlantic Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  162. «Three World Financial Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  163. «Three World Financial Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  164. «JPMorgan Chase Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  165. «JP Morgan Chase Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  166. «Bank of America Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  167. «Bank of America Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  168. «Fontainebleau Resort Hotel»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  169. «Fontainebleau Resort & Casino»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  170. «Bertelsmann Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  171. «Continental Center I»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  172. «Continental Center One»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  173. «Olympia Centre»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  174. «Olympia Centre»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  175. «Detroit Marriott at the Renaissance Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  176. «Detroit Marriott at the Renaissance Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  177. «777 Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  178. «Fullbright Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  179. «Fullbright Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  180. «One Museum Park»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  181. «One Museum Park»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  182. «One Mellon Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  183. «Mellon Bank Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  184. «Times Square Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2007-11-22 
  185. «Wells Fargo Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  186. «Wells Fargo Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  187. 187,0 187,1 «Westin Peachtree Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  188. «Seattle Municipal Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  189. «Fountain Place»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  190. «One Shell Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  191. «Bloomberg Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  192. «One Prudential Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-06 
  193. «900 North Michigan»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  194. «The Legacy at Millennium Park»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  195. «CitySpire Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  196. «One Chase Manhattan Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2009-08-04 
  197. «Excavation Underway for One Vanderbilt, Midtown East»։ YIMBY newsletter։ Վերցված է 2016-09-25 
  198. «375 East Wacker Drive»։ SkyscraperPage.com։ Վերցված է 2014-12-03 
  199. «340 Flatbush Ave Ext. Revealed, Brooklyn’s First Supertall Skyscraper»։ Արխիվացված է օրիգինալից September 16, 2017-ին։ Վերցված է November 12, 2015 
  200. Clarke, Katherine.JDS, Chetrit land $135M loan for Brooklyn’s tallest tower Archived March 31, 2017, at the Wayback Machine.. The Real Deal. February 24, 2017. Retrieved March 21, 2017.
  201. «Next to MoMA, a Tower Will Reach for the Stars»։ Nicolai Ouroussoff։ Վերցված է 2016-09-25 
  202. «3 Hudson Yards»։ The Skyscraper Center։ Council on Tall Buildings and Urban Habitat։ Վերցված է 2016-11-15 
  203. «35 Hudson Yards»։ Skyscraper Center։ CTBUH։ Վերցված է 2017-01-30 
  204. «One Manhattan West»։ Skyscraper Center։ CTBUH։ Արխիվացված է օրիգինալից February 20, 2017-ին։ Վերցված է 2017-02-19 
  205. «Oceanwide Center»։ Skyscraper Page։ Վերցված է 2014-07-23 
  206. «99 Hudson Street»։ Skyscraper Center։ CTBUH։ Վերցված է 2017-07-08 
  207. «One Grant Park»։ Skyscraper Center։ CTBUH։ Վերցված է 2017-03-10 
  208. «451 East Grand»։ Վերցված է 2014-07-21 
  209. Editor Editor (սեպտեմբերի 15, 2014)։ «It’s Going to be Huge: Details and Diagrams of 451 East Grand»։ Chicago Architecture Org.։ Վերցված է ապրիլի 18, 2015 
  210. «Wall Street Tower»։ YIMBY։ Վերցված է 2017-09-30 
  211. «Excavation Making Headway for Lightstone’s 130 William Street, Financial District»։ YIMBY.com։ Վերցված է 2017-09-30 
  212. Cohe Aubrey (June 9, 2014)։ «Developer starts making case for dramatic new Rainier Square Tower»։ The Seattle P-I։ Վերցված է September 25, 2015 
  213. «Dramatic Rainier Square project gets go-ahead from city»։ Seattle Post-Intelligencer։ December 4, 2015։ Վերցված է April 21, 2017 
  214. «Gilbert, Duggan, Snyder headline groundbreaking for Detroit's new tallest skyscraper»։ Detroit Free Press (անգլերեն)։ Վերցված է 2018-01-28 
  215. «610 Four Seasons Hotel & Private Residences»։ SkyscraperPage.com։ Վերցված է 2015-07-02 
  216. «American Commerce Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2008-03-24 
  217. «American Commerce Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2008-03-14 
  218. «American Commerce Center is a go»։ Philly.com։ 2008-12-12։ Արխիվացված է օրիգինալից 2008-12-22-ին։ Վերցված է 2008-12-15 
  219. «15 Penn Plaza»։ skyscraperpage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2011-22-06 
  220. 220,0 220,1 «FECR Receives MUSP Approval for One Bayfront Plaza» (PDF)։ Florida East Coast Realty։ Արխիվացված է օրիգինալից 2007-09-29-ին։ Վերցված է 2009-08-16 
  221. «One Bayfront Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-09-ին։ Վերցված է 2009-08-16 
  222. «Brickell Financial Centre Phase II»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2009-08-06 
  223. «Brickell Financial Centre Phase II»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2009-08-06 
  224. «Transbay Terminal Tower 3»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-09-23 
  225. «1101 Brickell»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2007-09-03 
  226. «1101 Brickell»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2007-09-03 
  227. «Trump International Hotel & Tower New Orleans»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-16 
  228. «Trump International Hotel & Tower New Orleans»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-16 
  229. «100 South Biscayne II»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2007-03-15-ին։ Վերցված է 2007-09-03 
  230. «World Jewelry Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-11-30 
  231. «World Jewelry Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-11-30 
  232. «Signature Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-16 
  233. «Signature Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-16 
  234. «Harborside Plaza 7»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-11-25 
  235. «Harborside Plaza 7»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-11-25 
  236. «Allure Resort Tower»։ City of Las Vegas։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2008-05-16 
  237. «Allure Las Vegas - Tower II»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2008-05-16 
  238. «Brickell Flatiron»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2007-09-03 
  239. «Flatiron Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2007-09-03 
  240. «Paramount Park»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2007-09-03 
  241. «Paramount Park»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2007-09-03 
  242. «The Metropolitan»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-11-25 
  243. «The Metropolitan»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-11-25 
  244. «Lynx West Central tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2007-09-03 
  245. «Lynx West Central Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2007-09-03 
  246. 246,0 246,1 «New York / Midtown Towers»։ SkyscraperCity.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2007-11-22 
  247. 247,0 247,1 «New York / The Hudson Yards»։ SkyscraperCity.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2007-11-22 
  248. «Waldorf-Astoria»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  249. «Waldorf-Astoria»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  250. «Tower Verre»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2008-04-10 
  251. «New York/MoMA Tower»։ SkyscraperCity.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2007-11-22 
  252. Wilshire Grand Redevelopment
  253. «Brookfield Properties Towers-Tower 1»։ Skyscraper Page։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2008-08-12 
  254. «Trans National Place»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-08-02 
  255. Most Doug (2007-05-25)։ «In 10 years You Will Be Able to...»։ The Boston Globe Magazine։ Վերցված է 2007-08-03 
  256. «375 East Wacker Drive»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  257. «Empire World Tower I»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-09-ին։ Վերցված է 2007-08-29 
  258. 258,0 258,1 «Empire World Towers»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2007-09-03 
  259. «Empire World Tower II»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2007-09-03 
  260. «MW Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-24 
  261. «The GiraSole»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2009-08-16 
  262. «The GiraSole»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2009-08-16 
  263. «Capitol Grand Tower»։ Skyscraperpage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-08-04 
  264. «Brookfield Properties Towers-Tower 2»։ Skyscraper Page։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2008-08-12 
  265. Dineen J.K.։ «Another tower added to Transbay Developer SKS joins rush to new highrise district with 900-foot plan»։ San Francisco Business Times։ Վերցված է 2007-08-31 
  266. «181 Fremont Street»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-09-09 
  267. «Grant Park 4»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  268. «29-39 South LaSalle»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  269. «29-39 South Lasalle»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  270. «708 First Avenue Tower I»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2007-11-22 
  271. «InterContinental Chicago Hotel North»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  272. «Hotel InterContinental Chicago North»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  273. «685 1st Avenue»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2007-11-22 
  274. «685 First Avenue»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2007-11-22 
  275. «T. Stacy & Associates Hotel & Condo Tower»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2008-07-30 
  276. Huang Carol։ «A land squeeze in America's Chinatowns»։ The Christian Science Monitor։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2007-08-03 
  277. «South Bay Development»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2007-08-03 
  278. «Gateway Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2007-08-03 
  279. «Grant Park Tower III»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  280. «Grant Park 3»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  281. «560 North Fairbanks»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  282. «560 North Fairbanks»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-12-21 
  283. 283,0 283,1 «Renzi Towers Las Vegas»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-09-15 
  284. «1490 Biscayne Boulevard»։ Emporis.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2007-09-03 
  285. «1490 Biscayne Boulevard»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2007-09-03 
  286. «Infinity II»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-05-ին։ Վերցված է 2007-09-03 
  287. «One World Trade Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2007-11-19 
  288. 288,0 288,1 «One World Trade Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2007-11-19 
  289. «Two World Trade Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2007-11-19 
  290. «Two World Trade Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-11-19 
  291. «Singer Building»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2007-11-19 
  292. 292,0 292,1 «Singer Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2007-11-19 
  293. «7 World Trade Center»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2007-11-19 
  294. «7 World Trade Center»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2007-11-19 
  295. «Deutsche Bank Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2007-11-22 
  296. «Morrison Hotel»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-11-22 
  297. «Morrison Hotel I»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2008-04-11 
  298. «One Meridian Plaza»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2008-04-11 
  299. «One Meridian Plaza»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2008-04-11 
  300. «City Investing Building»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2008-04-11 
  301. «City Investing Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2008-04-11 
  302. «Greater Hudson Store»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2008-04-11 
  303. «J.L. Hudson Company Department Store»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-09-29 
  304. A historical account of Christ Church, Philadelphia, by Benjamin Dorr, Swords, Stanford & Co., N.Y., 1841.
  305. «Christ Church»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2010-03-15 
  306. «Park Street Church»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-02-12-ին։ Վերցված է 2009-08-05 
  307. «Trinity Church»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2008-05-31 
  308. «St. Michael's Church»։ Emporis.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2008-05-31 
  309. «Board of Trade Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-01-ին։ Վերցված է 2008-05-22 
  310. «World Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2011-08-21-ին։ Վերցված է 2008-05-31 
  311. «Manhattan Life Insurance Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2008-05-22 
  312. «Milwaukee City Hall»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2008-05-22 
  313. «Park Row Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-21-ին։ Վերցված է 2008-05-22 
  314. «Philadelphia City Hall»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2008-06-01 
  315. «Met Life Tower»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-03-20-ին։ Վերցված է 2007-11-22 
  316. «Woolworth Building»։ SkyscraperPage.com։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-08-12-ին։ Վերցված է 2007-11-22 

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]